Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Perbezaan antara orang yang berjaya dengan orang yang gagal terletak pada rohaninya. Apa yang difikir menentukan apa yang akan dicapai.
-- Hamka

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 66
Ahli: 0
Jumlah: 66




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 5 jam, 51 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: tolong yee..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» tolong yee..

Please Mendaftar To Post


Oleh tolong yee..

areja
Warga Rasmi
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21212
Posting: 3
Dari: dan.9

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-05 15:04


ada yang bertanya.."apa yang menyebabkan seseorang wanita dapat menutup aurat dengan sempurna".....sama-sama lah kita pkr2kan jawapannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arejaProfil   Hantar PM kepada areja   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 15:49


Maybe kesedaran diri wanita tersebut tentang apa yang dimksudkan dengan tutup aurat yang betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 16:29


Allahu'alam...
cukuplah dari sehari ke sehari kita cuba meningkatkan kesedaran diri kita untuk menutup aurat dengan sempurna...
InsyaAllah... dengan niat yang diperhalusi Allah akan membuka hijab akal kita untuk berfikir dengan lebih mendalam tentang sesuatu persoalan itu...
Allah akan menolong hmbanya yang memerlukan... caranya? jangan sesekali lalai dalam ibadah...

InsyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 17:39


bergaul dengan wanita-wanita yang menutup aurat dengan sempurna. mudah-mudahan Allah berikan petunjuk pada wanita tersebut.

ataupun teguran seorang lelaki. atau ramai-ramai lelaki. sure insaf.. macam masa kat sekolah asrama dolu dolu.

p/s: berdasarkan pemerhatian selama ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 22-12-05 19:27


sebab kita sedar kewajipan kita sebagai seorang ISLAM...bukan bab aurat saja..tapi semua perkara yang berkaitan ISLAM....dan prsn takut kita pada ALLAH akan menghalang kita untuk melakukn perkara yang dilarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 19:55


Saya rasa "kesedaran beragama" la yang boleh membuatkan seseorang tu menutup aurat.Untuk berlaku kesedaran ini:
1.Tahu tentang perkara aurat ini adalah kewajipan
2.Pergaulan juga boleh membawa kepada kesedaran
3.Kuasa/ pengaruh seseorang boleh membawa kesedaran
4.Bahan2/bercetak/i'net/nasihat boleh membuatkan sesorang sedar
5.Mengikuti aktiviti berkaitan boleh membuatkan seseorang sedar
6.Kejadian/peristiwa yang dialaminya boleh membawa kesedaran.

"Tu la sebabnya orang barat suka buat perlbagai perkara untuk tingkatkan kesedaran masyarakat terhadap sesuatu perkara.Sekiranya modul mereka gunakan berkesan, Mereka akan jual teknologi "human development" ni kepada pihak lain"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

saidatul_hawa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 875
Posting: 55
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 21:25


sebab patuh pada perintah Allah dan takut akan azbnya kelak dan dapat lindungi diri daripada perkara2 kemaksiatan

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_hawaProfil   Hantar PM kepada saidatul_hawa   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-05 22:52


sanggup lwn nafsu... nak seribu daya tak nak seribu dalih... wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 23:13


mungkin kesedaran bahawa hari dah nak kiamat...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 23:28


mungkin ALLAH S.W.T dah bukakan pintu hidayah untuk dia..dan tunjukkan jalan yang benar...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 23-12-05 16:32


sebab takut akan azab api neraka kalau tak tutup aurat....masa itu hidayah pun meresap dalam hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 16:42


assalamualaikum....
pendapat saya sebab kesedaran dan ketakwaan perempuan itu kepada Allah... bukan mudah nak tutup aurat dengan sempurna... ramai perempuan tutup menutup sekadar elak dpd memakai pakaian yang menjolok mate.. saya pun sedor diri saya macam itu juga.. kekadang nak tutup aurat ini kita terpengaruh dengan orang sekeliling kita... kalau kekawan kita biasa-biasa saja.. tiba2 saya ini tutup betui2.. macam janggal.. tu lah... iman tak kuat... harap2 ada yang bagik pandangan macam mana ek... mkasih wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 22:44


betul juga kata irashahirah tu... tu yang iman kena kuat... walau di manapon kita berada, kena bulatkan tekad... InsyaAllah, Allah akan tolong hambaNya yang menolong menegakkan Islam...
same-samelah kita berdoa... dan jangan lupa teruskan usaha... ujian tukan tanda kasih dan sayang Allah pada kita...

wallahu'alam.... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 00:46


alhaya'... :-)


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:36


iman yang hakikat serta
.
.
.
.
cintakan Allah dan kehidupan akhirat, takutkan azabNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:36


iman yang hakikat serta
.
.
.
.
cintakan Allah dan kehidupan akhirat, takutkan azabNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:36


iman yang hakikat serta
.
.
.
.
cintakan Allah dan kehidupan akhirat, takutkan azabNya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 02:09


Assalamualaikum...

Dalam permasalahan ini....akhawat perlulah mengetahui mengapa perlunya menutup aurat...ada hikmah disebalik itu...siapa yang tak mematuhi samerlah melangar suruhan Allah...ingatlah azab yang akan diterima di akhirat nanti...ikhlaskan niat jika memakainyer...pakai tudung bukan kerana fashion tau sebagainya...pakailah kerana Allah kerana ia suruhan Allah..untuk menutup aurat akhawat...kuatkan iman dalam membuat perkara kebaikan insyaAllah ada keberkatannyer...ingatlah dunia hanya sementara...

musafirseni

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119106 saat. Lajunya....