Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 81
Ahli: 0
Jumlah: 81




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 3 hari yang lalu
Daeng_Jati: 10 hari yang lalu
skater: 13 hari yang lalu
HIKAL: 32 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: tolong jawab????????


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» tolong jawab????????

Please Mendaftar To Post


Oleh tolong jawab????????

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 19:08


apakah kaedah terbaik mengatasi masalah sosial dikalangan mahasiswa????apakah progran terbaik yang patut dibuat di kampus????

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 19:42


terapkan pendidikan agama dalam jiwa mereka supaya mereka berakhlak mulia, dan laksanakan undang2 Islam sekiranya mereka ingkar, in sya'a'Llah kalau kita jadikan Islam sebagai undang2, Allah akan membantu kita dalam apa jua masalah...

Islam adalah cara hidup kita, Islam is the way of life...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 00:06


macam mana nak terapkan pendidkan agama tu?...banyak program yang berkaitan pendidikan agama dijalankan tapi kebanyakan mahasiswa tak nak menyertainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

nur_amal04
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.12.2004
Ahli No: 12712
Posting: 30
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 00:57


assalamualaikum....
kat sini ana ada nak kongsi apa yang dijalankan dikampus ana,kat sini kami adakan kumpulan usrah.melalui kumpulan usrah inilah,kami diterapkan pendidikan agama.untuk mengajak ramai mahasiswa menyertai usrah,kita perlulah menggunakan pendekatan yang halus,sebagai contoh,pada pertama kali kita approach,janganlah mengharapkan mereka terus nak masuk usrah,kita dekati mereka dengan beri ilmu pasal usrahni sikit demi sikit.insyaALLAH,mereka dapat menerimanya & jangan lupa pohon pada ALLAH S.W.T supaya diberikan hidayah kepada mereka.ini adalah salah satu cara...sebenarnya banyak lagi yang kita boleh lakukan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_amal04Profil   Hantar PM kepada nur_amal04   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 23-12-05 04:32


bagus usrah tu, tapi masalah utama macam mana nak menarik orang pergi usrah tersebut?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 15:43


kat kampus saya ada buat usrah...tapi tak ramai yang nak menyertainya...alasan mereka usrah ni melibatkan politik...mewakili pihak pembangkang..dah cakap secara halus..bagi tahu tujuan sebenar usrah ni diadakan..tapi tetap xberjaya mengubah pemikiran mereka...ada lagi tak cadangan untuk tarik minat mereka masuk usrah ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 23-12-05 15:59


kalau buat usrah..ceramah.. pasti budak2 yang sama saja yang datang..
macam mana nak tarik budak-budak semua ikut serta?
di sini ada sikit cdgan..

budak-budak yang baik..janganlah dalam kelompok yang baik saja.bercampur dan dekati mereka..dari sini..lama-lama..mudahan2 ada perubahan ke arah kebaikan tak banyak pun..sikit pun..alhamdulillah..

kalau waktu puasa ramai turun solat..masa ni buat cramah pendek lepas terawih atau antara 4 rakaat terawih.tidak terlalu panjang tapi padat dengan ilmu dan berkaitan dengan hidup remaja muslim..bagi makan moreh free ke..show nasyid ke..

aktifkan surau asrama ke kolej ke.. dengan ceramah..tak la..antara maghrib ..isyak..tak ada pengisian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 22:42


syukran atas pendapapat semua...
permasalahan timbul apabila kosep usrah itu tidak dipahami secara halus,,,
apabila sebut usrah,,macam-macam jawapan politik la apa la..
mahasiswa seharusnya berfikiran matang jangan sempitkan usrah hanya dalam skop majlis normal saja...kalau jumpa kat cafe bawak satu topik agama ke isu semasa ke bincang itupun dah di anggap usrah..
ye saya setuju pendapat maslina kita jangan jadikan kelompok orang2 baik saja tapi kena bergaul dengan semua orang tambahan mahasiswa yang bermasalah jadi disini kitA boleh tahu apa masalah mahasiswa yang bermasalah ini
amal yang pahala nya berpanjangan ialah pahala orang yang berjuang menegak agama allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 31-12-05 00:46


saya setuju dengan pandangan dan cadangan nur_amal04

cadangan nur_amal04 adalah sangat baik...

sebenarnya masalah sosial di kalangan mahasiswa/wi ni memerlukan sokongan dan kerjasama dari semua pihak....

cadangan dari pihak saya ialah salurkan cadangan ni pada pihak pentadbir...

cadangkan supaya usrah ni dijadikan salah satu syarat untuk memperoleh diploma atau ijazah... benda ni boleh dilaksanakan sebagaimana yang pihak pentadbiran lakukan untuk meletakkan syarat anda kurikulum sebagai salah satu cara untuk memperoleh diploma aau ijazah..

kita mesti menggunakan cara yang paling halus... iaitu dengan melalui majlis perwakilan pelajar(MPP)... sebab sekarang ni kalau kita buat perhimpunan atau demontrasi pasti akan dikaitkan dengan politik... so gunakan saluran MPP.. alhamdulillah masa zaman kami, kami pernah buat dan alhamdulillah berjaya... bukan semua MPP yang dikatakan pro kerajaan adalah penyokong kerajaan.. ini semua helah yang dilakukan untuk meneruskan amar ma'ruf nahi munkar...

diharap cadangan saya dan nur_amal04 dapat dipertimbangkan untuk sama-sama kita tegakkan biah solehah di semua IPT MALAYSIA....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 04:25


Saya rasa buat usrah tu elok sangat la ....sebagai madrasah tarbiyah.Tapi perlu ingat usrah biasanya dihadiri oleh mereka yang mempunyai kecenderungan tinggi untuk menghayati agama.Mereka yang kurang kecenderungan tentu mereka tak datang. sekarang ni masalah ....usrah dianggap sebagai wadah politik ....lagi takut mereka nak menyertai usrah....Kalau usrah diterima sebagai satu aktv oleh pentadbir univ ...tu dah jadi bagus ...tapi kalau tak diterima ....pendakwah harus mencari alternatif lain.
Cadangan untuk mahasiawa baik ni bergaul dengan mahasiwa biasa tu ...bagus ...sekurang2nya punyai banyak peluang untuk sampaikan dakwah.Dakwah/agama ni tak boleh untuk satu2 kelompok saja ...ianya perlu didakwah/dikongsi kepada orang lain ...pergaulan adalah cara baik untuk sampaikan messej ...terutama dakwah fardiyah.Tapi rasanya lebih baik jika mereka ni diberi kursus cara bergaul dan memahami mahasiswa sasaran ni.Kalau mempunyai kemahiran berdakwah/komunikasi skill yang lebih baik tentu peluang nak tarik mad'u lebih berjaya.orang di barat ni selalu buat kursus seperti ni ....w/pun sesuatu perkara tu nampak remeh saja ...tapi mereka lakukan secara berkesan.
Bukan itu saja ...untuk tarik orang kepada agama perlu banyak pendekatan ...manusia mempunyai pelbagai tabiat/kecenderungan.So tariq dakwah pun perlu bersifat anjal sikit ....Bagi Mereka yang suka surf i'net beri la mereka website IslamOnline atau portal ukhwah dll.Bagi yang suka main ...buat la team permainan ...dalam tu selit la mesej dakwah.Bagi yang suka mngembara ...buat la lawatan ke sana dan sini.....selit la mesej dakwah...kalau tak boleh selit banyak selit sikit2 pun jadi la dulu.Sesetengah daripada kita ni nak perfect dalam semua perkara ...dalam masa singkat pulak tu.Tak boleh la begitu ...bila berurusan dengan mereka yang kurang kecenderungan terhadap agama ni.
Ha penting jugak .....bangunkan aktiv. kerja amal....jaga kebajikan mahasiswa ...fahami masalah mereka...tahu kecenderungan mereka ...minta kerja sama mereka untuk buat kerja amal ...selagi dalam lingkungan tak merosakkan agama.Bawa mereka ke rumah orang tua/anak yatim/saudara baru/ dll.Libatkan diri dalam kerja amal ni boleh didik jiwa prihatin,belas kasihan,berpeluang tingkatkan kemahiran selesaikan masalah klien dll.
jangan lupa sebarkan aktv baik2 ni kepada mahasiswa2 lain ...bukan nak menunjuk2 tapi untuk tingkatkan kesedaran mereka ...dan mendidik jiwa mereka.So perlu la ada media massa kecil di kalangan mahasiswa ni.media massa boleh beri peluang kepada mahasiswa dengan kemahiran menulis.Kebolehan menulis secara berkesan penting bagi meyebar luas pengaruh agama di kalangan orang ramai.untuk tujuan ni perlu la ada bengkel kemahiran menulis ....insyalah akan lahir penulis2 handal yang akan mempertahan dan menyebarkan islam nanti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 31-12-05 19:56


buat rancangan yang mengeluarkan peluh, aktiviti riadah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 02:06


cara yang paling mudah...jemaah2 islam di kampus2 perlu mendapatkan kuasa dalam pilihan raya kampus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 02:27


Apa yang dinyatakan oleh sahabat sekalian boleh diterima...
Masalah ini sebenarnya bermula dari rumah mereka sendiri...
Untuk mengubah peribadi mereka bukanlah tugas mudah...
Paling utama pada pandangan ana ialah didikan agama Islam itu sendiri tidak diterapkan...
Jika ada pun tidak diamalkan...
Ibu bapa sendiri tidak mampu mendidik anak2 mereka ke arah keperibadian yang dikehendaki Islam...
Ini berlaku kerana mereka sendiri tidak mempunyai didkan agama yang mencukupi...
Jadi bagaimanakah mereka hendak mendidik anak secara kehidupan Islam...
Jika sudah tak mampu untuk didik anak dengan agama yang mencukupi..so, hantarkan mereka ke sekolah agama dan hadiri majlis2 agama...
Di samping itu juga zaman kini adalah zaman yang mencabar kerana kita disogok dengan media cetak dan media elektronik yang melalaikan...Contohnya negara kita mempunyai banyak saluran tv seperti tv3, 8tv, ntv7, channel 9, tv1, tv2, mitv, astro, fine tv dll.
Inilah yang mempengaruhi anak2 muda zaman sekarang...


Untuk menjawab soalan di atas ianya perlukan usaha yang berterusan dan jangan mudah putus asa...mungkin kita boleh memperbetulkan persepsi tersebut. Di antaranya ialah mengadakan program seperti kembara, kem, hari keluarga, sukan dll. Tetapi hendaklah dibuat dengan bersungguh dan menarik minat remaja dan para pelajar.,

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 01-01-06 02:46


Pada 01-01-06 02:06 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

cara yang paling mudah...jemaah2 islam di kampus2 perlu mendapatkan kuasa dalam pilihan raya kampus..


emm..betul2..setuju sangat... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 03:46


banyakkan buat prgrm solat hajat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 10:01


PLKN saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 21:27


ya ana setuju,caranya jemaah islam mesti menguasai pilihan raya tapi malang nya ramai dikalangan jemaah islam tak tahu strategi bagi menguasai pilihanraya...jemaah islam ditekan tapi kena ianya adalah ujian daripada allah kepada kita dalam menegakkan agama allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

ummul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.03.2005
Ahli No: 15144
Posting: 55
Dari: kuantan/penang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 22:30


nak kuasai pilihanraya bukannya mudah..sesetengah individu yang ingin bertanding kadang-kadang digertak atau diberi amaran supaya jangan bertanding..kalau bertanding juga..akan mendapat kesan yang negatif..jadi,yang betul-betul boleh jadi pemimpin disingkirkan..jika kita menggunakan saluran MPP pun,kadang-kadang tidak dilayan..di kampus saya pelajar tidak boleh berkumpul melebihi 5 orang dalam satu kumpulan..jadi bagaimana usrah nak dilakukan dengan baik?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummulProfil   Hantar PM kepada ummul   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 22:31


Masalahnya pihak universiti tak mahu adanya perwakilan yang berada dalam jemaah Islam... Adakan program yang menarik yang akan diikuti oleh semua ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 23:41


sAYA rasa THINK REALISTIC LA ...KALAU TAK BOLEH MELALUI mpp cari alternatif lain....Kalau makbapak tak didik anak mereka dengan baik ...so apa peranan dai' untuk memperbaiki keadaan ....saya rasa banyak cara boleh cuba .....jika anda dapat capai objektif/dapat cipta hasil yang baik ...itulah kejayaan.Bila nampak jalan kejayaan kongsi la dengan orang lain.
"orang islam perlu banyak mencuba ,...bukan banyak mencipta alasan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

hilmy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21712
Posting: 44

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 20:00


nak jawab apa????

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilmyProfil   Hantar PM kepada hilmy   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 12-01-06 20:04


di kampus saya kami ada ceramah, usrah, tadarus dan solat berjemaah supaya mahasiswa tidak melakukan gejala yang tidak sihat tetapi menambah ilmu agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 20:19


Any way buatlah banyak aktiviti yang dirasakan berguna ...jangan tumpu kepada aktv besar saja kerana memerlukan banyak belanja dan tenaga ...aktv kecil pun berguna ...biarlah berterusan dan boleh capai objektif.
Satu lagi kebolehan dan kewibawaan dah'i perlu dipertingkatkan dari semasa ke semasa ....kejayaan dakwah banyak bergantung kepada keupayaan dah'i menarik sasaran ....so buat kursus berkaitan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 14-01-06 19:59


kena semua bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalh sosial dan tumpukkn pendidikan agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 11:10


Perbanyakkan program motivasi dan usrah...
Perbanyakkan zikirullah..InsyaAllah..kita sentiasa dipeliharaNya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-01-06 11:30


pandangan ana...ana pun sokong bab kena kuasai kampus oleh jemaah islam tetapi masalah nak paksa budak2 terima kita buat usrah ke?nka kena wajibkan dengan ambik attendance ke?tak boleh agaknya pasal POLITIK dah menguasai kampus...jawatan yang tertinggi NC @ TNC semem naik sebab politik bukan naik untuk neikkan akademik...jadi dan ak harapkan sokongan pihak atasan pun agak kurang dapat nampaknya...macam malap saja...tapi boleh saja teruskan usaha tu...salah satu usaha yang dijalankan dari tak ada usahakan.man jada wa jada...tapi para dah'i pun perlu lebih fleksibel dalam nak sebarkan islam....ana sokong yang tak semstinya nak usrah dalam majlis yang formal saja...dalam kereta sambil berjalan pun boleh berusrah...samabil pergi cari barang kat shopping complex pun boleh..hatta time main bola pun boleh..tapi KEKUATAN DALAMAN kita yang perlu tengok balik...adakah kita betul2 atau sebab dah masuk jemaah rasa macam terpaksa juga join usrah...kalau tak kena kutuk...CHECK BALIK DIRI SENDIRI dan KUATKAN DALAMAN DIRI JUGAK

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 12:57


8-) mahasiswa perlu lah tahu apa yang .org patut buat....sebagai seorang mahasiswa/i....

:-) dan penghayatan dalam keagamaan itu pentg.... :-di :oops:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

umairah_nurani
Warga Rasmi
Menyertai: 03.11.2004
Ahli No: 12252
Posting: 5
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 09:38


tapi masalah takkan selesai tanpa hadir dalam diri sendiri untuk berubah..ibu bapa sekarang memandang,hanya cari duit banyak-banyak dan bagi anak-anak duit,memadai.tapi kasih sayang tak ada..anak-anak yang tertekan kerana tak dapat perhatian dan kasih sayang inilah yang mudah terpengaruh.ibubapa pulak meletakkan tanggungjawab mendidik kepada guru.ya,memang guru mendidik.tapi di mana remaja itu menghabiskan masanya dari pukul 2.30petang hingga 7.00pagi esoknya???masakan di sekolah juga???ana rasa,orang yang arif tentang agama patut ambil inisiatif iaitu mendekatkan diri dengan remaja bermasalah ni.jangan asyik bergaul dengan yang sefikrah sahaja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah_nuraniProfil   Hantar PM kepada umairah_nurani   Quote dan BalasQuote

zaharah88
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2009
Ahli No: 36816
Posting: 3
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 21-01-09 13:13


salam..sebenarnya masalah gejala sosial di kalangan mahasiswa ini pada pandangan saya pertama disebabkan didikan dari rumah..sikap ibu bapa mereka sendiri,,menjadi contoh tauladan.,bagi saya sekarang ibubapa kini kurang menjadi rakan sebaya buat anak-anak mereka,,sehinggakan mereka sanggup menipu apabila berjauhan dari keluaraga mereka.kedua kejutan budaya: apabila seseorang itu jauh dari ibu bapa mereka,mereka merasa bebas,lupa tentang perit jenuh ibu bapa mereka mencari rezeki untuk memberi peluang mereka belajar...rasa bersyukur makin terhakis,,sikap berlagak,pada orang yang tidak dapat melanjutkan pelajaran erti kata kurang bernasib baik,megah dengan kejayaan mereka padahal mereka lupa bahawa peluang yang ada itu datang dari allah yang maha esa,jadi ubahlah sikap anda,patah balik kepada niat kita untuk mencari secebis ilmu,kerana ilmu itu tidak pernah habis.sentiasa ada,dan fikirlah bahawa allah memberi peluang kita belajar kerana kita insan terpilih dari semua..aktiviti yang boleh membantu: pergi melihat kehidupan orang yang susah,cacat,bagaimana susahnya mereka untuk dapat peluang seperti mahasiswa sekarang.saya mempunyai pengalaman bersma warga jurang upaya,bagaimana tersentuh hati saya bahawa jauh di sudut hati mereka mahu menjadi seperti mereka yang berjaya,allahuakbar,,jadi renungkanlah syang wahai insan yang bernama mahasiswa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaharah88Profil   Hantar PM kepada zaharah88   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 21-01-09 13:36


Pada 30-12-05 22:42 , wiqayatuldin posting:

!!! QUOTE !!!

syukran atas pendapapat semua...
permasalahan timbul apabila kosep usrah itu tidak dipahami secara halus,,,
apabila sebut usrah,,macam-macam jawapan politik lah apa lah..
mahasiswa seharusnya berfikiran matang jangan sempitkan usrah hanya dalam skop majlis normal saja...kalau jumpa kat cafe bawa satu topik agama ke isu semasa ke bincang itupun dah di anggap usrah..
ye saya setuju pendapat maslina kita jangan jadikan kelompok orang2 baik saja tapi kena bergaul dengan semua orang tambahan mahasiswa yang bermasalah jadi disini kitA boleh tahu apa masalah mahasiswa yang bermasalah ini
amal yang pahala nya berpanjangan ialah pahala orang yang berjuang menegak agama allah

hhmm..buat lah aktiviti2 kat luar..bukan hanya sekadar dalam mesjid dan ceramah saja..misalnya buat acara main bola sepak bersama ikhwan..merentas alam mengenal ALLAH...buat lah acara2 yang orang2 suka..yang mahasiswa suka...
di indonesia kami juga ada..usrah... halaqoh..dan disekolah2 kami sebut rohis..rohani islam...bergerak dan aktif beraktifiti..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

arrantaui
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.12.2008
Ahli No: 36246
Posting: 99

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-01-09 14:18


YAng nak datang usrah, buatkalah usrah untuk mereka. yang tak mahu datang usrah, datanglah asrama/rumah mereka, berkata-katalah dengan hikmah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arrantauiProfil   Hantar PM kepada arrantaui   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120382 saat. Lajunya....