Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: boleh ke simpan gambar bukan muhrim kita???


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» boleh ke simpan gambar bukan muhrim kita???

Please Mendaftar To Post


Oleh boleh ke simpan gambar bukan muhrim kita???

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-12-05 18:06


assalamulaikum.....
saya nak minta pandangan ahli ukhwah semua.
boleh ke kalau kita simpan gambar bukan muhrim kita....
ada sesetengah pendapat mengatakan tak boleh dan ada jugak berpendapat sebaliknya....
boleh bagi pandangan tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 20:56


emm........saya sendiri pun keliru dalam hal ini.
ada sesiapa boleh tolong?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:00


tak payahla buat kalau tak ada keperluan, simpan gambar sendiri lagi elok, jimat lagi tak payah susah2 beli album untuk gambar orang lain..........


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:13


Kenapa perlu simpan gambar bukan mahram??? tanyala pada diri sendiri...kalau sepupu tak apa la agaknya sebab ada nenek ke mak sedara ke sekali dalam gamba tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:15


kalau gambar kelas/sekolah pula bagaimana? atau gambar kita pergi lwtn ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 21:22


itu takpela..kalau biasanya orang couple ni nak simpan2 gamba pula,,itu yang tak baiknyer...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

soutul_mujahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17387
Posting: 24
Dari: subang jaya

malaysia  


posticon Posting pada: 21-12-05 23:43


pendapat ana, tak salah simpan gambar..
yang salahnya Kalau asyik tenung muka orang bukan mahram itu lelama... lagi2 orang yang tersayang.. takut datang penyakit hati pula..

erm..
ana rasa ada kesilapan sedikit pada tajuk itu..
muhrim= orang yang berihram
mahram= orang yang boleh dikahwini
so, sepatutnya dalam tajuk itu ditulis "bukan mahram"
wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For soutul_mujahidahProfil   Hantar PM kepada soutul_mujahidah   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 22-12-05 00:13


bismillah....kalau gambar klass tak mengapa rasanya,tapi kalau gambar awex tu,better tak payah agaknya, kalau betul-betul sayang pun simpan dalam hati saja, selalu panjat kan doa semoga ALLAH zahirkan apa yang kita niat kan,sesungguhnya allah Maha Mengatahui..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 00:40


kalau ada majalah ke, surat kabar ke atau apa-apa saja kat dalam rumah kita yang ada gambar lelaki atau perempuan....tu semua tak termasuk ke menyimpan gambar bukan mahram?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 00:41


maksud saya gambar lelaki atau perempuan yang bukan mahram....gambar artis2 ke ape2lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 01:23


simpan gambar hijjaz dengan far east... sayang la nak buang, hehe.


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 04:13


boleh rasanya...selagi tak mendatang kan shahwat dan nafsu....apa slh nya sebagai pembangkit dan peransang....mungkin boleh jadi asbab kan...
orait...hihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 09:28


mak ayahkan ada sebagai peransang...Kenapa mesti pakwe or makwe.....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

nurin_yin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20865
Posting: 14
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 22-12-05 09:34


simpan tak salah agaknya..jangan sampai tengok melalaikan dah lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_yinProfil   Hantar PM kepada nurin_yin   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 22-12-05 09:46


assalamualaikum...

ermm...simpan gambar bukan mahram.. ana pernah dengar kawan ana cakap, simpan gambar tunang tu hukum dia harus, tu pun bukan simpan kat tempat2 yang mungkin boleh datangkan fitnah seperti dalam walet dan tempat yang mungkin orang lain boleh nampak. Seelok2nya kalau nak simpan gambar tunang pun, simpan lah dalam almari ke, laci ke.

Kalau mahram lain tu tak tau la. Anyway buat apa nak simpan gambar mahram lain? Kalau minat kat seseorang tu bagitau saja lah, lepas itu kalau insyaAllah ada jodoh masuk lah melamar, kalau tak ada jodoh minta lah dijauhkan. Kan lagi elok itu dari simpan gambar bukan mahram, lepas itu kita simpan perasaan kat dia lagi, tapi si dia tu tak tau pun kewujudan kita atau yang kita simpan gambar dia. Tu namenye syok sendiri :di

kalau soalan yang puteribongsu1306 lontarkan ni berkenaan mahram yang mungkin puteribongsu1306 suka/minat/ada perasaan kat orang itu, eloklah buat solat istikarah. Kalau baik pohon di dekatkan, sebaliknya pohon dijauhkan. (kalau tak ada kena mengena abaikan perenggan ni)

wallahualam

p/s: tiada yang patut lebih kita simpan di dalam hati melainkan kecintaan terhadap ALLAH dan kekasihnya :).

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 09:55


bagi saya tak elok simpan gambar bukan mahram, melainkan kalau ada keperluan atau memang tak boleh dielakkan... macam gambar kelas ke, gambar persatuan dan sebagainya...

contohnya juga macam yang saudara ridwan_daie utarakan, simpan surat khabar atau majalah yang ada gambar perempuan bukan mahram, habis tu nak buat macam mana sebab memang dah macam tu........ :lol:

kalau gambar tunang sebagaimana yang shinobi cakapkan itu, saya tak tahu pula, mungkin ada kelonggaran dalam bab tu...

senang2 tak payahla nak simpan gambar bukan mahram kalau tak ada apa-apa keperluan, simpan saja la gambar sendiri ke, keluarga ke, kawan2 ke, lebih2 lagi kita kan kena tundukkan pandangan kita terhadap yang bukan mahram...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 22-12-05 11:05


buat apa nak simpan2 gambar...simpan lah orang tu terus..dengan kata lain kahwin saja la..

haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 12:10


sokong shinobi tu..
kita ni kadang niat baik..tapi syaitan tu tak lepas dari tipu saya...
simpan orang saja terus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

i_indi025
Warga Rasmi
Menyertai: 23.10.2005
Ahli No: 20007
Posting: 9
Dari: Malaysia

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-12-05 12:31


maybe gambar bukan mahram time kita kecil2 dulu agaknya....
kalau dalam keadaan ramai2 pun ok saja....
tapi kalau gambar seorang2 tu...maybe ada niat lain....niat yang baik tu mesti disegerakan....hantar la orang merisik...
hehehhe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For i_indi025Profil   Hantar PM kepada i_indi025   Pergi ke i_indi025's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 12:35


huhuhu, shinobi, anjang dan i_indi025 memang advance, cakap saja pasal simpan gambar, mereka nak simpan orangnya terus, huhuhu......... :-P

elokla tu, simpan gambar bukan mahram buat apa, kalau dah berkenan simpan orangnya terus...

setuju2................ :lol:

p/s: simpan gambar bukan muhrim tak salah, selagi mereka mahram kita.......... :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-12-05 11:40


terima ksih atas pandangan kalian semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-06 12:46


ada ustaz simpan pic ana..
nak buat macam mana ya?... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 12:52


erm..ada dalil tak tentang topic ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 12:52


erm..ada dalil tak tentang topic ni??

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 16:35


simpan gambar kartun son goku boleh tak ye,,,,,,,,hihihih

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-06-06 16:58


:roll: tak tahulah....macam mana ee....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 30-06-06 17:12


assalamualaikum....kalau pernah bergambar dengan bukan muhrim(berdua)masa zmn sek dulu,dan ALLAH telah meletakkan rasa sayang pada "hawa"ni till now.....insya ALLAH forever.....so what should i do with dat pic?????jarang sekali tengok gambar tuuu,setahun 3,4 kali saja...demi redha dan kasih sayang ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-07-06 11:29


Kalau orang tu yang kirim gambar?macam mana..??asal2 suruh hantar gamba tempat-tempat menarik yang dia lawat saja..alih2 dengan org2nye sekali..banyak pula itu..(seram)..

Pernah jugak saya bergurau nak cuci gambar seorang hamba allah ni..tapi sebenarnya saya tak berani,sebab takut timbul masalah2 lain pula..hehe..kadang-kadang benda-benda yang tak berapa molek ni dengan cara tak sngaja saja boleh terkantoi(ayah bonda jumpa ke..:-di)jadi lebih baik tak payah..kalau teringat kat 'seseorang',ada jalan lain selain tengok gambar.baik kita doakan kesejahteraan mereka saja... :-)


-----------------
-StaIrWays To HeaVen-http://nurfazilah.hadithuna.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 13:17


Pada 22-12-05 12:10 , anjang posting:

!!! QUOTE !!!

sokong shinobi tu..
kita ni kadang niat baik..tapi syaitan tu tak lepas dari tipu saya...
simpan orang saja terus..


simpan orang terus?? tapi ok juga idea itu..hehehe :-di


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

mmka_islamic
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2006
Ahli No: 24990
Posting: 20
Dari: ardhul kinanah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 16:35


assalamualaikum...
sekadar pendapat..mohon ditegur andai tersalah kata...erm hakikatnya sebenarnya tidak elok untuk kita menyimpan mana-mana gambar yang bukan muhrim..yang tidak ada hubungan yang sah lagi dengan kita...kerana itu lebih baik..kerana benda yang halal dan haram itu sudah jelas..ada perbezaan antara kedua2 nya..jangan pula kita pandai2 meletakkan hukum seandainya kita jahil..ikut sahaja apa sahaja yang telah ditetapkan oleh hukum islam..ana nak bertanya pada yang pihak yang mengatakan gambar itu boleh mendatangkan peransang?erm betul ke?sejauh mana terbuktinya peransang itu..ana bukan apa..takut sahabat2 menyimpang sahaja...cakap sahaja..tapi tidak ada apa sebenarnya..jangan jadi peransang kearah keburukan dan kemaksiatan sudahla..erm kerana manusia ini dijadikan dengan bersifat sentiasa lemah dan banyak kekurangan..dan sebab itu benda yang sebegini wajiblah kita hindar dari awal2 lagi..kadang-kadang kita tak sedar..dalam masa yang sama kita lakukan dosa didepan Allah Taala..kan lebih baik seandainya dijadikan gambar ibubapa..tokoh2 ilmuan islam dijadikan sebagai peransang..kerana mereka dah membuktikan bahawa mereka layak diteladani dan dikagumi..betul tak?paling penting niat kita..mana yang harus kita letakkan...yang patut didahulu-dahulukan..pentingkan dahulu apa yang lebih aula'dalam setiap urusan kita..
pesanan ana pada mereka yang nak menyimpan, terpulanglah...kerana Allah Taala lebih mengetahui apa yang ada pada ht seseorang manusia...sesungguhnya Allah Taala lebih layak menghukum manusia..sama ada baik buruk seseorang itu..bukannya manusia...fikir2kanlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mmka_islamicProfil   Hantar PM kepada mmka_islamic   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 17:14


Pada 30-06-06 12:46 , Putri_Cahaya posting:

!!! QUOTE !!!

ada ustaz simpan pic ana..
nak buat macam mana ya?... :(

suruh dia masuk minang cepat-cepat :-di

nak tegur satu benda, muhrim tu maksudnya orang yang berihram untuk melakukan haji, istilah yang sepatutnya adalah mahram iaitu orang yang haram dikahwini, jangan tertukar ye.

tak salah simpan gambar bukan muhrim kita selagi mereka adalah mahram kita, betul tak? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

salleh_y
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1068
Posting: 215
Dari: :: Tanah ++ ::

china  


posticon Posting pada: 01-07-06 21:49


hehe..jangan lah perli dia..dia tersalah istilah..muhrim dan mahram..:)
mohram pun ada sekarang.. :-di


-----------------
Senaraikan Laman Web Islam Disini



Bookmark and Share

    


  Member Information For salleh_yProfil   Hantar PM kepada salleh_y   Pergi ke salleh_y's Website   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-06 22:04


Memang tak elok seseorang menyimpan gambar bukan mahram untuk melepaskan rasa rindu atau teman istimewa(dengan segaja)...lebih-lebih seorang da'i yang seharusnya menunjukkan teladan gang baik kepada masyarakat,perkara ni akan menjadi hujah kepada masyarakat apabila seorang yang da'i yang baik menegur masyarakat buat macam tu....

ni berupakan salah satu jalan untuk menghampiri zina...

sekadar pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

I-Dei
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22558
Posting: 34
Dari: di.trnung

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-07-06 23:36


salam...
kawan kepada kawan ana cakap Kalau perempuan simpan gambar laki tak mengapa tapi Kalau laki simpan gambar perempuan tak boleh, tak tahulah mana satu yang betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For I-DeiProfil   Hantar PM kepada I-Dei   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 01-07-06 23:50


hahaha
laki simpan gambar laki..
perempuan simpan gambar perempuan...
huhuhu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-07-06 07:14


simpan gambar kalau ikut pendapat paling ringan harus hkmnya. - ni umum ye , tak masuk bab gambar tak elok dll-


kalau simpan gambar kksih, mmm...tengoklah. slagi xmnimbulkan lagha dan seangkatan dengannya, simpanla.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-07-06 07:18


mmm...terfikir jugak. rasanya ramai ada gambar kenangan kan? takkan dalam gambar tu tak ada gambar bukan mahram???


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-07-06 07:28


Ana simpan gambar sheikh Nazim. bukan mahram jugak...

tengok gambar ulama' ni... lagi elok.


ke ada yang nak bangkang ana? :-) ikutlaa...koi tak kisah pun.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-07-06 09:54


ana sokong. kalau tak ada perasaan kat seseorang buat apa nak simpan, dah pastinya simpan untuk lepas rindu kan? Bukankah Allah telah berfirman dalam surah aN-Nur ayat 31 yang bermaksud "wahai pemuda yang beriman,jagalah pandangan kamu".
tengok dengan niat (dan pastinya berkali2 tengok) itu sebenarnya panahan syaitan. jagalah pandangan mata itu yang terbaik sekiranya kamu ingin menikmati kemanisan iman...wallahu`alam.





Pada 01-07-06 22:04 , jubah_hijau posting:

!!! QUOTE !!!

Memang tak elok seseorang menyimpan gambar bukan mahram untuk melepaskan rasa rindu atau teman istimewa(dengan segaja)...lebih-lebih seorang da'i yang seharusnya menunjukkan teladan gang baik kepada masyarakat,perkara ni akan menjadi hujah kepada masyarakat apabila seorang yang da'i yang baik menegur masyarakat buat macam tu....

ni berupakan salah satu jalan untuk menghampiri zina...

sekadar pandangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 22:55


simpan gambar keluarga lagi bagus..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-06 03:20


Ha... kat kampus masing-masing ada ustaz dan ustazah.... tanyalah mereka minta dalilnya sekali......

     Tak minatlah ana gambar2 ini........

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 05-07-06 10:20


tak tahulah saya hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-07-06 12:13


ana....sekadar simpan gambar kawan-kawan laki...banyak..perempuan lagi banyak..........yang spesel tak ada...apa salahnya..lagipun selagi tak timbul perasaan yang bukan sepatutnya, rasanya bolehkan........lagipun album tu jarang2.....stahun sekali pun imposibble nak buka........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 05-07-06 12:16


betul ckap alqibtiaz

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-06 13:57


oh yang itu sya tak tahu mungkin yang ini sya tahu...sebagai manusia semua nya bermula dari hati dan...punyai naluri yang sama...sebagai kenangan tak pa lah...simpan saja lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 06-07-06 15:17


kawan saya kata tak boleh..kalau nak tahu lebih lagi tanya yang tahu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

muslim_boy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23728
Posting: 142
Dari: Kota Bharu Bandaraya Islam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 16:50


simpan gambar 2 tak apa...
yang penting niat kita macam mana...
bila melihat gambar 2 macam mana pula keadaan kita...
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boyProfil   Hantar PM kepada muslim_boy   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 17:21


Aiman Tak Kesah... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 17:57


ana tidak pernah tahu dalam islam ada pula istilah kenangan ni.
erm,tidak baik sebenarnya.
kalau ana,gambar2 begini,ana sorokkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

telekung
Warga 5 Bintang
Menyertai: 28.07.2003
Ahli No: 2666
Posting: 386
Dari: pusat bandaraya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 18-08-06 22:30


tak payah agaknya...ana tak berapa setuju simpan gambar yang tak ada pertalian dengan kita...boleh mendatangkan fitnah...simpan saja gambar sendiri yang cantik &handsome :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For telekungProfil   Hantar PM kepada telekung   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-08-06 00:21


Kalau dah asyik dok tenung gambar tu...dah jadi lain lah tu
tambahan pula Kalau gambar berdua (sendiri dan yang bukan muhrim)
@ gambar yang bukan muhrim saja....
Kalau gambar ramai-ramai..kat dalam majlis ke...
i think i still can accept

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

hazz
Warga Rasmi
Menyertai: 12.08.2006
Ahli No: 25762
Posting: 3
Dari: KL

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-08-06 02:17


bagimana pula kalau kita bercakap melalui telefon sehingga boleh menaikkan nafsu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazzProfil   Hantar PM kepada hazz   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-06 08:02


Pada 22-08-06 02:17 , hazz posting:

!!! QUOTE !!!

bagimana pula kalau kita bercakap melalui telefon sehingga boleh menaikkan nafsu?
dalam Al-Quran telah dinyatakn jelas, nyata & terang.. 'jangan kamu hampiri zina'..

jangan kita tengok, besar @ kecik sesuatu dosa...tengok lah kepada siapa kita menderhaka...wallahua'lam..peringatan untuk diri sendiri & semua..
[ Telah diedit oleh: amira_aqilah pada 22-08-06 08:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:12


rasa nya kalau simpan untuk kenag-kengan di hari tua nanti boleh agaknya..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:53


**************************

alamak tersimpan lah gambar2 dalam pc...!!
hehehehe :di
tak ada niat lain..nak tgk2 saja kawan-kawan lama dan kawan-kawan baru...

p/s gambar timung susu pung ado...:di

***************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:53


**************************

alamak tersimpan lah gambar2 dalam pc...!!
hehehehe :di
tak ada niat lain..nak tgk2 saja kawan-kawan lama dan kawan-kawan baru...

p/s gambar timung susu pung ado...:di

***************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:55


**************************

alamak tersimpan lah gambar2 dalam pc...!!
hehehehe :di
tak ada niat lain..nak tgk2 saja kawan-kawan lama dan kawan-kawan baru...

p/s gambar timung susu pung ado...:di

***************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:55


**************************

alamak tersimpan lah gambar2 dalam pc...!!
hehehehe :di
tak ada niat lain..nak tgk2 saja kawan-kawan lama dan kawan-kawan baru...

p/s gambar timung susu pung ado...:di

***************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-06 11:55


**************************

alamak tersimpan lah gambar2 dalam pc...!!
hehehehe :di
tak ada niat lain..nak tgk2 saja kawan-kawan lama dan kawan-kawan baru...

p/s gambar timung susu pung ado...:di

***************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-08-06 14:48


Assalamualaikum,
bab simpan gambar yang bukan mahram ni sebenarnya tak berapa elok sebab takut timbul fitnahkan. tapi tengok gambar juga. kalau ramai-ramai macam masa sekolah, universiti, lawatan tak apa. sebab ada yang mahram kita. yang salahnya simpan gambar solo tu yang timbulkan macam-macam perkara tu. tapi kalau setakat nak tengok muka calon kita tak apa diharuskan tengok muka dia tanpa ada nafsu yang mendorong. tu pandangan ana lah. terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 14:58


tak elok lah...sebab takut tibul fitnah..
tambah2 kalau lelaki simpan gambar perempuan..
teramat2 lah bahaya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 18:42


BAGI SAJA PADA KELUARGA WANITA/LELAKI UNTUK DI PERLIHATKAN DENGAN SYARAT IA UNTUK PERNIKAHAN...ISLAM KAN MAHU AGAR DILIHAT DULU orang YANG MAHU DINIKAHI KAN?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

adiklieeya
Warga Rasmi
Menyertai: 25.07.2006
Ahli No: 25398
Posting: 9

Selangor  


posticon Posting pada: 23-08-06 22:06


apa salahnya simpan gambar bukan mahram......bukan ada apa-apa pun......ala......kalau sekadar sebagai kenangan apa salahnya.....

saya lagi banyak gambar yang saya simpan......itu semua untuk kenangan akan datang........

Bookmark and Share

    


  Member Information For adiklieeyaProfil   Hantar PM kepada adiklieeya   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 23-08-06 22:51


bergantung pada nawaitu kita....
tapi bagi ana, tak berapa manis kalau kita menyimpan gambar orang yang tak sepatutnya kita simpan.....
wallahu a'lamm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

Hasrulllah92
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.08.2006
Ahli No: 25933
Posting: 49
Dari: ATAS BUMIE

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-06 00:21


mana boleh simpan gambar bukan muhrim kita..macam..boleh menhampiri zina. akan boleh menimbulkan sebarang fitnah..lelaki atau pun wanita dilarang mengguna kan sebarang tali perhubungan seperti talifon...sms..surat...intenet...dan termasuk juga gambar..tu semua kita kena jauhi...termasuk diri ana sekali Insya Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Hasrulllah92Profil   Hantar PM kepada Hasrulllah92   Quote dan BalasQuote

fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3660
Posting: 18
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 24-08-06 05:34


mmm.. betul tu. jangan kamu MENDEKATI zina..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada fauz_siddiq   Pergi ke fauz_siddiq's Website   Quote dan BalasQuote

syaakiroh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2005
Ahli No: 14254
Posting: 22
Dari: temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 10:11


It's up to you.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syaakirohProfil   Hantar PM kepada syaakiroh   Pergi ke syaakiroh's Website   Quote dan BalasQuote

kumpulansenyum
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24414
Posting: 305
Dari: UKM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 11:41


simpan lah gambar yang menutup aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kumpulansenyumProfil   Hantar PM kepada kumpulansenyum   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-06 13:11


Assalamualaikum. Rasanya baik jangan. Yela boleh menimbulkan fitnah. Contohnya, apa yang akan terbit di pemikiran anda kalau anda jumpa gambar seorang muslimin yang ajnabi di dalam komputer/handset/simpanan seorang muslimah? Lagipun kalau ada gambar, akan menyebabkan kita nak tengok banyak kali. Dah tengok banyak kali dan lama-lama pulak tu, mula lah syaitan memainkan peranannya. Baik tak ada langsung kan?


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"
[ Telah diedit oleh: SHAMR pada 24-08-06 13:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 16:05


anda ni..nak bagi idea pun berpendirian lah sikit....Kalau boleh katakanlah boleh..dan Kalau tak boleh cakap lah tak boleh..bair terang dan jelas...frasa ayat 'rasanya boleh..' atau 'baik jangan...' menunjukkan pendirian yang tak tyetap...mungkin diri sendiri opun blur pasal ni atau pun memang dah tau tapi cuba nak berlapik2 agar tak terasa diri ni extreem..betul tak...?

saya ckap ni sebab kadanag2 boleh buat orang salah tafsir....biar jelas...kan senang..nanti buat orang blur pula...

pada saya memang tak boleh nak simpan gambar2 bukan mahram ni...ppersoalannya..mana significantnyer?...memang dah pasti sangat Kalau dah simpan bukan sekadar simpan sorok tapi simpan nak ditenung2 dan di khayal2..lagi pula ada yang nak nunjuk2 sampai jadi fuitnah..kan?

nway..maaf lah Kalau statement saya ni bagai menghentam tapi rasanya jelas kan? k...maaf...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 28-08-06 17:35


tapi saudara syemarly,
saya pun ada simpan gambar bukan mahram
tak pernah pulak saya dok tenung atau khayal
gambar2 sewaktu aktiviti dijalankan
kekadang belek, imbas kenangan
macam waktu orientasi

tapi tak ada lah pula gambar berdua dengan bukan mahram
so, saya nak minta penjelasan sikit, boleh tak????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

nuhana
Warga Rasmi
Menyertai: 31.05.2004
Ahli No: 9236
Posting: 6
Dari: kelantan

egypt  


posticon Posting pada: 28-08-06 21:06


kalau ambil gambar ramai ramai tak apa..tapi kalau gambar berdua dengan lelaki bukan mahram,tak payah lah...nanti bila kawin tersinggung perasaan suami pula..macam tu jugak bagi lelaki..tak payahlah simpan gambar kekasih lama,hati isteri akan terguris kalau tengok..kalau simpan niat nak jadikan isteri/suami tak apa.
kalau di hati dah tak sayang,pulangkanlah gambar si buah hati tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuhanaProfil   Hantar PM kepada nuhana   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 11:02


untuk tujuan urusan pernikahan...ada juga ulama yang mengharuskan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ibnusufian
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26862
Posting: 10
Dari: Nilam Puri

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 11:19


Assalamulaikum,ana setuju dengan kenyataan yang dibuat oleh shinobi, simpan gambar yang tidak menimbul fitnah seperti gambar kawan-kawan,saudara baru Islam,dengan sesiapa yang tidak menimbul fitnah adalah harus begitu juga tunang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusufianProfil   Hantar PM kepada ibnusufian   Quote dan BalasQuote

ibnusufian
Warga Rasmi
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26862
Posting: 10
Dari: Nilam Puri

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 11:27


assalamulaikum,ana setuju dengan shinobi, gambar yang tidak menimbul fitnah adalah harus, tunang, seperti gambar program,dengan saudara-saudara baru Islam,kenangan sekolah itu tidak menjadi masalah.
gambar awek yang hari-hari duduk tengok tu baik tak usah,melalaikan kita kepada Cinta yang satu iaitu Allah.maka kita boleh fikir mana yang baikdan buruk. terutama bergantung pada niat kita......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusufianProfil   Hantar PM kepada ibnusufian   Quote dan BalasQuote

theonlyone_578
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2006
Ahli No: 26291
Posting: 35
Dari: KEMAMAN, terang

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-10-06 11:42


assalamualaikum,...
gambar bukan muhrim...erm.. bagi saya pertama yang ada pertalian yang dkat dengan kita dan yang kedua kawan-kawan satu sekolah ke, satu u ke..
untuk yang pertama saya brpndpat adalah tak mnjdi satu keslhan seandainya niat tu baik,,umpamanya nak tunjuk kat famili sebab kita nak kahwin dengan dia ke..
yang kedua gambar kawan-kawan.. ada kawan yang kita anggap adik, abang dan macam-macam..setengah org suka bergamabar untuk kenangan dan setengah org tak suka...
saya brpndpt untuk yang kedua ni pun tak menjadi satu keslhan slgi gambar yang kita puja tu bukan untuk tujuan mksiat dan yang sewaktu dgnyya...

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For theonlyone_578Profil   Hantar PM kepada theonlyone_578   Pergi ke theonlyone_578's Website   Quote dan BalasQuote

abadaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20370
Posting: 126
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-06 14:20


Bismillahirrahmanirrahim...
saya ada simpan gambar bukan mahram..
bukan apa, dia berniat nak masuk meminang...
jadi, dia minta saya tunjuk kat mama...
entahlah...
insyaAllah...tak melalaikan..
nice topic....

thanks!!!!
wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For abadaaProfil   Hantar PM kepada abadaa   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 11:14


RINGKAskaN saja lah simpaN GAmbaR Awek macam [email protected] baLAk Antum semua ke HEHE...BAgi sya lah KAn ini da TAhaP KRITIKAL da NI NAk simpaN GAmbaR AnaK org...Kalau betul-betul maHU kat dia JUMPA ibu dan baPAnya MINTA kebenaRAn BUKAn naK SIMPAn gambar aNAknya TApi naK KAwin dengan AnaK DIA...tu baRU BETUL...


-----------------
IsWaRa miRaGe TuRbO cHaRGer 4g63.


Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

Lulue
Warga Rasmi
Menyertai: 27.05.2006
Ahli No: 24568
Posting: 13
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 19-10-06 11:32


Nak cakap sikit.....
kenapa kita mesti minta pendapat orang ramai tentang bab hukum2 ni??
seperti yang kita tahu.. bab hukum2 ni tak boleh dibawak main sesuka hati
apa kelayakan kita nak kata sesuatu benda tu haram ke, tak boleh ke, harus ke... or whatever

saya just nak nasihat kan... why not kita terus tanya sesuatu benda yang kita mushkil atau sesuatu hukum yang kita tak tahu kepada yang lebih mengatahui seperti ustaz ke para alim ulama ke dan yang seangkatan dengannyer..

wassalam

ALLAH KNOWS BEST

Bookmark and Share

    


  Member Information For LulueProfil   Hantar PM kepada Lulue   Pergi ke Lulue's Website   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 22:52


betul tu, tiada kebaikan simpan gambar bukan muhrim. lebih banyak mudarat dr kebaikan. Wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 18-11-06 23:00


ye, memang ada banyak pandangan pasal benda ni.
mazhab maliki haramkan. itu yang ana tahu.
of course sebab keburukannya lebih.
mungkin niat kita simpan tu sebab kita nak cari dia besar esok.
tapi macamana kalau ayah terjumpa.ha ha,mesti kena bedas. :-D
tu pasal before " diror " orang, kenalah makan mee bola.

lah dororo wa lah diroro.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 19-11-06 20:55


Assalamualaikum..

     Ana berpendapat yang simpan gambar muhrim ni tak berapa elok...Bila terpandang, teringat, mulalah syaitan mengganggu fikiran kita. Islam pun tak galakkan...lebih elok simpan gambar mak abah kitakan...

:-)


-----------------
Setiap kesulitan itu akan bertambah apabila dihitung-hitung tetapi
akan hilang apabila kita tidak menghiraukannya lagi...
-Imam Malik-


Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 19-11-06 22:18


rasa macam ada tersimpan saja..gambar cat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 20-11-06 00:02


topik ni kalau tak silap ana..sudah dibuka..
walau apapun.. kita ambil yang jernih..buang yang keruh deh..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 19:36


yela....saya pun tak terfikir..
boleh ke tak sebenarnya simpan?
my friend pernah tegur sebab pernah 'menatap' gambar bukan muhrim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 20:17


Pada 19-10-06 11:32 , Lulue posting:

!!! QUOTE !!!

Nak cakap sikit.....
Kenapa kita mesti minta pendapat orang ramai tentang bab hukum2 ni??
seperti yang kita tahu.. bab hukum2 ni tak boleh dibawak main sesuka hati
apa kelayakan kita nak kata sesuatu benda tu haram ke, tak boleh ke, harus ke... or whatever

saya just nak nasihat kan... why not kita terus tanya sesuatu benda yang kita mushkil atau sesuatu hukum yang kita tak tahu kepada yang lebih mengatahui seperti ustaz ke para alim ulama ke dan yang seangkatan dengannyer..

wassalam

ALLAH KNOWS BEST


rilek..kan nak minta pandangan.. tak salah kan.. mana lah tau kot2 yang lebih berilmu boleh bagi pandangan.. tak salah kan..bukan kita mengeluarkan hukum...sekadanr pandangan saja..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-06 22:16


BERGANTUNG PADA NAWAITU....
TEPUK DADA TANYA IMAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 22:28


sokong pendapat simple_shida
fikirlah mana yang membawa kepada kebaikan
pendek kata yang lebih berat kearah kebaikan

Bookmark and Share

    


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.184659 saat. Lajunya....