Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 3 hari yang lalu
Muslim1987: 10 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: DOA HAIKAL : SAHIH ATAU SALAH?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» DOA HAIKAL : SAHIH ATAU SALAH?

Please Mendaftar To Post


Oleh DOA HAIKAL : SAHIH ATAU SALAH?

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 09:13


Assalamualaikum

Saya ada tanya ustaz pagi tadi mengenai doa ini dan ustaz tersebut menasihatkan supaya saya tinggalkan amalan membaca doa ni dan bacalah doa-doa yang jelas sahih daripada Rasulullah SAW seperti Manzil dan Al-Ma'tsurat.

Sebenarnya saya tidak mengamalkan bacaan doa tersebut tapi sepupu saya. Saya tak berapa yakin dengan maksud hadith yang disertakan dalam kitab kecil 'doa haikal' tersebut berkenaan fadhilat membacanya. Malahan hadith tersebut tidak disertakan dengan sumber yang jelas

Siapa yang tahu mengenai 'doa haikal' ni boleh tolong beri pandangan dan nasihat? Sama ada boleh diamalkan atau tidak?


Wallahua'lam


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 23:34


no respon?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 00:36


abang,tak pernah dengar pun doa tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 00:38


yelah, tak pernah dengar juga................. :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 00:46


kejap bang..macam kenal la doa ni..ummi bukak buku kejap..
dalam majmu' assyarif memang tak disebut ayat berapa dan surah apa dari Al-Quran untuk doa haikal ni.tapi semuanya memang ummi konfem dari al-Quran..lebih baik kita tanya para ustaz yang arif tentang Al-Quran ,tentu kejap saja dia boleh kesan dari surah mana.

Tapi yang ummi tahu haikal pertama dari Ayat Kursi, haikal kedua ummi tak pasti, haikal ketiga dari Surah Al Baqarah ayat 285 - 286, haikal keempat dan kelima ummi tak pasti, haikal keenam dari Surah Al Jinn ayat 1-4,haikal ketujuh ummi tak pasti.
(catatan waktu usrah form5)hihi..

Baik abang tanya pada yang pakar...
abang tanya ustaz lain laa...


-----------------
..bila takwa pakaian kita, urusan kita dimudahkan, kerana kita sudah menjadi ahlillah, begitu indah hidup bersama Tuhan..


Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 00:50


yes..dah dapat cari..
ummi pergi tanya presiden krisma kat kmj dulu..
Haikal 1: ayat kursi (Al-Baqarah: 255)

Haikal 2: Ali-Imran 35; Al-Isra' 77 - 80

Haikal 3: Al-Baqarah 285 - 286

Haikal 4: Al-Isra' 81 - 85

Haikal 5: Maryam 4 - 6; Al-Fath 27

Haikal 6: Al-Jin 1 - 4

Haikal 7: Al-Qalam 51 - 52


tapi masih was2..yang ummi tanya tu bukan ustaz..
baik cari betul2 sebelom amalkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 09:55


assalamualaikum.doa haikal ni ada tujuh semua nya...memang boleh didapati dari majmu' as-syarif tu. sebelum ni pun ada hamba ALLAH cdg kat ana supaya baca dan amalkannya.dan ana amalkannya. tapi suatu hari tu, ana jumpa dengan seorang ustaz tahfiz ni..dia tanya ana ada amalkan ayat2 apa tak sebagai amalan harian. jadi ana pun jwbla amalan2 yang ana buat termasuklah doa haikal.jadi ustaz tu cakap kalau boleh elakkan amalan doa haikal ni. sebab katenya ada khadam..tapi ustaz tu tak jelaskan dengan slanjutnya.ustaz hafiz tu kata al-ma'thurat, manzil dan yang paling bagus sekali selawat ke atas nabi lah yang paling baik untuk diamalkan. sebaik2 zikir katenya selawat. sebab selawat tak ada khadam yang mengikutnya.wallahu'alam. tapi ana rasa kalau nak tau penjelasan lanjut..lebih baik tanya ustaz yang pakar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 11:29


Ada seorang ustaz yang saya tanya tu memberitahu bahawa doa haikal ni ditulis oleh ustaz/'alim terdahulu yang mengajar pondok agama. Hadith tentang kelebihan doa haikal yang disertakan itu belum dapat dipastikan sahih dan perlu kepada tahkik. Ustaz tu kata, penulis tersebut menyatakan kelebihan doa haikal sebagai hadith daripada nabi mungkin sebagai pendorong spy orang ramai beramal dengan doa tersebut walaupun mungkin ianya bukan hadith. Ditulis sebgai hadith supaya orang ramai ada kesungguhan untuk beramal dengan doa tersebut

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 11:32


Ustaz tu kata, kalau nak amal doa haikal boleh. tapi kena ada pimpinan/pengawasan oleh ulama'/ustaz.

Ustaz tu sendiri yang merupakan seorang 'alaim/ustaz/maulana tidak menggalakkan saya beramal dengan doa haikal dan menyarankan saya supaya mengamalkan doa&zikir yang biasa diketahui umum dan jelas sahih daripada rasulullah saw seperti manzil dan al-ma'thurat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 11:45


Kalau sesiapa yang dah pun memebaca maksud hadith tentang kelebihan amalan doa haikal akan tahu betapa terlampau besarnya gnjaran kepada pengamal doa haikal. yang antaranya lebih kurang

..........sesiapa yang membaca doa haikal setiap hari, atau jika ia tidak boleh membaca, dijadikannya sebagai azimat, maka dia akan memeperoleh pahala seperti:
- mengkhatamkan al-quran 70,000 kali
- menjamu 70,000 orang berbuka puasa
- pahala 70,000 kali naik haji
- dapat kebajikn seperti buat 70,000 masjid
- merdekakan 70,000 hamba
- dapat pahal 70,000 orang berakal
- pahala 70,000 hafiz al-quran
- pahala 70,000 orang 'alim
- pahala 70,000 orang abid (ahli ibadah)
- pahala 70,000 malaikat
- pahala 70,000 nabi-nabi
- pahala 70,000 mati syahid
- berolek kemenangan 70,000 orang perang syahid
beroleh kekayaan, kebesaran
........sesiapa yang tidak percaya dengan doa haikal adalah kufur




lebih kurang camnilah maksud hadith tu

wallhua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 11:46


kalau di portal ni ada yang tahu, harap boleh kongsi pengetahuan saudara

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-05 11:51


Ada seorang sahabat saya masa di muar dulu mengamalkan doa ni sebab dia kata doa ni bagi kekuatan kat dia. Dia kata dia boleh rasa "kehadiran makhluk" yang mengacau manusia tu. Ada orang syorkan dia baca doa haikal.

Masa tu di sekolah kami mengalami "gangguan" selama beberapa bulan. Bila saya hampir terkena tempias gangguan tu, dia syorkan saya baca doa haikal juga. Saya pernah baca sekali dua, tapi lepas tu saya berhenti sebab ayah kata jangan memandai ikut kata orang tanpa selidik betul ke salah. Saya amalkan zikir biasa selepas sembahyang dan baca Al-Quran seperti biasa. Alhamdulillah, gangguan tu beransur hilang.

Ummi, did u still remember detik2 "gangguan" tu masa di muar dulu?
pengalaman yang tak mungkin boleh dilupakan.kan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 12:08


emm...ana dulu pun ada juga baca beberapa kali..lepas tu..rasa was-was.....yela.....tiada penjelasan sempurna tentangnya....

ana berentilah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 14:57


Pada 19-12-05 11:45 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

sesiapa yang membaca doa haikal setiap hari, atau jika ia tidak boleh membaca, dijadikannya sebagai azimat, maka dia akan memeperoleh pahala seperti:
- mengkhatamkan al-quran 70,000 kali
- menjamu 70,000 orang berbuka puasa
- pahala 70,000 kali naik haji
- dapat kebajikn seperti buat 70,000 masjid
- merdekakan 70,000 hamba
- dapat pahal 70,000 orang berakal
- pahala 70,000 hafiz al-quran
- pahala 70,000 orang 'alim
- pahala 70,000 orang abid (ahli ibadah)
- pahala 70,000 malaikat
- pahala 70,000 nabi-nabi
- pahala 70,000 mati syahid
- berolek kemenangan 70,000 orang perang syahid
beroleh kekayaan, kebesaran
........sesiapa yang tidak percaya dengan doa haikal adalah kufur


Assalamualaikum

antara ciri-ciri mengenal hadith maudhu' (palsu) ialah hadith yang menerangkan pahala yang sangat besar terhadap sesuatu kebajikan yang kecil

rasanya ridwan_daie & sahabat2 ukhwah yang lain boleh menilai sendiri

wAllahu a'lam :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 19-12-05 17:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 15:05


sebelum nak beramal dengan sesuatu hadith itu, kita hendaklah periksa dahulu berkenaan dengan sanad dan matan hadith tersebut, adakah ia hadith yang boleh diterima pakai ataupun tidak...

sekurang2nya biarlah ada nama periwayat hadith, ataupun dari kitab sunan mana ia diambil...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 15:09


ooooo...begitu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

an-najaah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19538
Posting: 63
Dari: markaz..

burkinafaso  


posticon Posting pada: 19-12-05 17:39


...Assalamualaikum

Sekadar memberi pandangan…

Perihal membaca ayat-ayat tertentu dari surah-surah tertentu dengan niat-niat tertentu, ada pendapat mengatakan ianya boleh...Bahkan Nabi s.a.w. sendiri pernah membaca ayat tertentu ini dengan niat tertentu iaitu surah Yasin:9. Dan diriwayatkan ada sahabat yang telah membaca surah Al_Fatihah dengan tujuan menyembuhkan penyakit ( Terapi Penyakit Hati oleh Ibnu Qaiyyim).

Sememangnya Doa Haikal ini di ambil dari Al-Quran juga. Cuma…apa yang memusykilkan kita adalah fadhilat-fadhilahnya yang terlampau besar sehingga mengalahkan pahala orang yang berpuasa, mengalahkan pahala orang berhaji, mengalahkan pahala orang yang berjihad bahkan mengalahkan para malaikat sendiri.. Sungguh ini suatu yang agak meragukan kita.

Sahabat-sahabat yang dikasihi sekalian, di dalam majmu’ussyarif itu ada dinyatakan kisah seorang pemuda yang kebal kerana memakai Doa Haikal pada badannya (ini cetakan dahulu, mungkin sekarang dah berubah). Perlu kita ingat, tujuan diturunkan Al-Quran ini bukanlah untuk dijadikan sebagai tangkal atau mentera.

Tidak pula dinafikan pada surah-surah tertentu ada fadhilah-fadhilatnya yang tertentu sebagaimana yang dinyatakan dalam hadith Nabi s.a.w (Insya Allah sahih sanadnya). Pada pendapat ana, inilah yang lebih baik..Wallahu ‘alam.


Mohon ampun dan maaf andai ada sebarang salah dan silap dari ana yang faqir..Wassalam.
[ Telah diedit oleh: an-najaah pada 19-12-05 19:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For an-najaahProfil   Hantar PM kepada an-najaah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 18:16


Saya sebenarnya tak pernah beramal dengan doa haikal ni. Tapi sepupu saya ygberamal bila disuruh oleh kakak saya.

Setelah mendapat penjelasan dari usatza/orang yang arif, maka saya sampaikan kepada kakak dan sepupu saya dan sekarang mereka hentikan amalan doa haikal tersebut....

Apa yang saya nak kongsi kan di sini ialah: diharap kepada sahabat2 semua bergurulah dan belajarlah dulu sesuatu wirid/zikir/doa sebelum mengamalkannya supaya tidak ditipu oleh syaitan yang sentiasa berusaha untuk menyesatkan manusia. Jika telah jelas dan pasti ianya sunnah dan amalan rasulullah dan tiada keraguan barula amalkannya

Nasihat untuk diri saya juga InsyaAllah...

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

an-najaah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19538
Posting: 63
Dari: markaz..

burkinafaso  


posticon Posting pada: 19-12-05 19:47


Alhamdulillah..

Syukran..nasihat tu

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For an-najaahProfil   Hantar PM kepada an-najaah   Quote dan BalasQuote

shafiq19
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2012
Ahli No: 42306
Posting: 2
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-12 11:39


DOA HAIKAL
sememangnya doa ini amat kuat dan panas.
ustaz ana pernah memberitahu ana. jika amalkan doa haikal ini. pastikan jangan melakukan dosa yang besar, kerana kamu akan mendapat balasan dengan segera bagi si pengamalnya.
dan doa haikal ini kebiasaannya merupakan amalan para wali allah.
DOA HAIKAL


-----------------
....لو كان محمد صلى الله عليه وسلم بيننا



Bookmark and Share

    


  Member Information For shafiq19Profil   Hantar PM kepada shafiq19   Pergi ke shafiq19's Website   Quote dan BalasQuote

miftahul_jannah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.09.2008
Ahli No: 34964
Posting: 108
Dari: UITM SABAH-UITM SARAWAK-UiTM SHAH ALAM

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-12 19:09


assalamualaikum..wbt..

terlebih dahulu saya mohon maaf untuk mencela sahabat-sahabat di ukhwah..ini sekadar pandang dari diri ana sendiri ...
melihat penerangan dan respon sahabat saya..ada baiknya forum ini tidak dilanjutkan dan dipanjangkan..kerana bimbang bagi yang ada maslah pada hati mungkin ingin mencuba dan mengamalkan...

sesuatu ilmu yang kita tidak tahu dan selidik lebih dulu tak perlulah dihebahkan jika tiada dalil dan nas2 yang shahih..takut menimbulkan kekeliruan dan kesalah fahaman..

doa tu senjata orang mukmin..sebaik-baiknya doa kita ikhlas dan bertawakal sepnuhnya kepada ALLAH..itu yang sebaiknya, bukan semata bergantung pda pengamalan kita pada tapi bergantung kepada keyakinan kita pada ALLAH yang memiliki seluruh kehidupan, jasad dan roh kita..

kepada sahabat yang betanya sekiranya ingin kepastian rujuk terus kepada ustaz2 dan orang yang faqih supaya lebih jelas dan terang masa tu face to face boleh tanya macam mana..tapi cukup lah untuk sebagai pengetahuan dan menambah kefahaman kita tentang sesuatu perkara..wallahu'alam..


-----------------
^..STRIVE 4 MARDHATILLAH..^




Bookmark and Share

    


  Member Information For miftahul_jannahProfil   Hantar PM kepada miftahul_jannah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116754 saat. Lajunya....