Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 5 hari yang lalu
ucu_nuriman: 9 hari yang lalu


Petua Warisan
Topik: :: bOLEH pERCAYA TAK DENGAN KEPERCAYAAN oRANG DULU-DulU ::


Carian Forum

Moderator: Administrator, anis_zulaikha
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Petua Warisan
    »» :: bOLEH pERCAYA TAK DENGAN KEPERCAYAAN oRANG DULU-DulU ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: bOLEH pERCAYA TAK DENGAN KEPERCAYAAN oRANG DULU-DulU ::

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 06-12-05 18:02


Assalamualikum...

ana nak bertanya boleh tak kita mempercayai kata-kata orang tua2 or tilik nasib. Sebabnya sebelum nenek i meninggal dunia. Dia pernah memberitahu ana bahawa 1 hari nanti bila ana besar akan muncul seorang lelaki dalam hidup ana sebagai pembawa celaka, ia berikutan dengan bentuk mata ana. Ada tak sesiapa tahu hukum ni??? tolong jelaskan... sebab sedikit sebanyak apa yang diperkatakan oleh arwah nenek ana, ana rasakan ada betulnya... Tolong Jelaskan Hukum Ni!!!

Wassalam
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 06-12-05 18:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 18:29


Waalaikumsalam

pertamanya kita perlu jelas:

Laa hawla wala quwwata illa billah

ertinya: Tiada daya upaya dan kekuatan melainkan dengan (izin) Allah

maka difahami di sini bahawa tiada apa yang boleh mendatangkan manfaat atau kecelakaan pada seseorang, melainkan jika Allah mengkehendaki sedemikian

keduanya; mempercayai bhg2 tertentu pada anggota tubuh kita mempunyai maksud sedemikian..sedemikian.. bererti kita secara tidak langsung menghukum bahawa Allah itu tidak adil dalam penciptaan-Nya (maha suci Allah daripada segala kekurangan dan ketidaksempurnaan!). kerana Dia saja yang berkuasa dalam menetapkan bentuk & sifat fizikal makhluk ciptaan-Nya, sedangkan kita tidak mempunyai kuasa untuk memilih

ketiga; mempercayai ramalan dan tilik nasib termasuk dalam perkara2 khurafat yang perlu dijauhi sebagai seorang Muslim

mudah2 an membantu. wAllahu a'lam :-)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 06-12-05 18:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 22:17


Mempercayainya adalah syirik.

Mata ada sebab mata boleh tentukan KETENTUAN ALLAH kepada hambaNYA?

thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 12:41


assalamualaikum..
petua orang dulu-dulu..??
kekadang macam kebetulan..ada yang betul..tapi kekadang ada yang tak boleh diterima akal...
so..terpulang pada kita menilainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 12:49


assalamualaikum...
ina tak tau la pasal hukum2 ni sangat..tapi kan perkara seperti tak boleh dipercayai sangat...maaflah..ina nyata apa yang ina tahu...
apapn mungkin yang pernah terjadi..hanyalah secara kebetulan agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 13:22


Pada 07-12-05 12:49 , yina posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
ina tak tau la pasal hukum2 ni sangat..tapi kan perkara seperti tak boleh dipercayai sangat...maaflah..ina nyata apa yang ina tahu...
apapn mungkin yang pernah terjadi..hanyalah secara kebetulan agaknya...



betul tu ina... percaya atau tidak, itu semua hanya kebetulan... tak ada kuasa yang boleh melawan kuasa Allah.... :-) :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 13:32


Assalamualaikum

errmm..jawapan yang ana beri dah jelas. jawapan daripada sdra MohdHanafi rasanya lebih jelas

sebenarnya perkara ini membabitkan aqidah kita. sama ada nak percaya sedikit atau banyak pada ramalan (& tilik nasib), ia tetap akan merosakkan aqidah seseorang

pergantungan kita hanyalah pada Allah SWT. jadi berhati2 ye

wAllahu a'lam :-)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 07-12-05 13:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 07-12-05 14:16


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-12-05 16:35


tepuk dada tanya iman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-12-05 17:02


Tapi ana rasa kebenarannyer ada juga. So, i accept it as a takdir Allah. Maybe, yang datang sekadar untuk menguji keimanan ana... Wassalam. But i still pray for it, hope it will be a reality. 'Kenduri menolak bala':)
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 07-12-05 17:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 18:07


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 07-12-05 20:51


kalau awak percaya, nanti akan terjadik.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 22:43


janganlah terlalu ikutkan sangat tilik nasib ni. takut2 jatuh hukum syirik pulak. dosa syirik tu kan sebesar-besar dosa yang Allah takkan ampunkan.                     wallahu a'lam.....................................

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

pu3sakinah
Warga Rasmi
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20938
Posting: 2
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 02:55


assalamualaikum... bukankah menilik nasib itu haram hukumnya? maaf kalau salah... tapi kalau tdak saya tdak salah, itukan amalan zaman jahiliah....kan manusia hanya boleh minta petunjuk dari ALLAH. betulkan saya kalau salah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3sakinahProfil   Hantar PM kepada pu3sakinah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 03:00


jangan percaya dengan benda-benda macam tu...syirik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 10:12


hmmm...susah juga ye...kalau zaman sekarang ini..banyak ahli psikologi dan konselor membuat kajian terhadap perwatakan seseorang melalui riak seseorang...hmmm bagi saya lah...rasa nya kalau untuk kajian....tak mengapa agaknya...yelah...ia akan memudahkan ahli konselor untuk membuat kesimpulan terhadap pesakit dia dengan lebih tepat....

hmmm dulu saya ada dengar cerita tentang wali Allah...dia tengok saja seseorang.....dia autamatic tau perwatakan orang tu...hmm ini kasyaf lah....satu anugerah Allah kepada orang yang terpilih...so macam mana kedudukan wali Allah ini pulak...patut ke ambil pertimbangan pandangan dia tu.......

hmmm ape2x pun kita jangan lupa bahawa semua kejadian ditentukan oleh Alllah.....bagi saya tak ape2x yang berlaku di dunia mahupun di akhirat adalah kebetulan.....semua telah ditentukan...walaupun begitu kehidupan kita mesti lah berlandaskan batas2x syariat islam yang telah ditetapkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 11:39


yang buruk tu Kalau wajib fielakkan dari memeprcayainya...
tapi Kalau yang baik tu...doa2 la ianya betul2 terjadi...betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

pisst16
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21458
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-03-06 12:59


mcam ni.....ada keprcayaan orang dulu-dulu yang bercanggah dengan islam..tu tak wajib kita percaya.takut nanti boleh lari aqidah...dan ada huga kepercayaan yang tak bercanggah dengan islam.tu boleh la kita ikut Kalau kita nak ikut

Bookmark and Share

    


  Member Information For pisst16Profil   Hantar PM kepada pisst16   Pergi ke pisst16's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.094939 saat. Lajunya....