Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam, 55 minit yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Masalah sosial diIPTA/IPTS anda?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Masalah sosial diIPTA/IPTS anda?

Please Mendaftar To Post


Oleh Masalah sosial diIPTA/IPTS anda?

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 11:51


Assalamualaikum...

Di sini ana nak tanya pendapat saudara-saudari tentang masalah di IPT..so,citelah pengalaman Apa atau sebarang isu student...tak kira kolejke,u ke,matrix ke...ikutla janji bahagia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 00:38


waalaikumussalam..
di tempat pengajian ana di pahang..masalah di ipt memangler banyak..
tapi yang melibatkan sosial ni..alhamdulillah..kurang sikit berbanding universiti lain.. tapi,memang tak dapat lari,ada segelintir yang menyebabkan timbulnya isu masalah sosial ni..
saya pernah terpandang satu pasangan couple ni,tetiber saja...tak lama lepas tu,saya dapat mesej melalui henset..daripada lelaki pasangan yang bercouple tu..dia kata kat saya.."jangan salah faham..kami dah nak bertunang ni"...
alhamdulillah..tunang jugak kawan saya ni..
tapi,yang peliknya...dah nak dekat 6bulan dia cakap macam tu..tak tunang2 pun..hukhuk... entahla..dating tiap2 hari kat cafe..erm...pelik kan..
Allahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 11-12-05 03:18


Bismillah,

mungkin masalah mahasiswa/i bukan perkara baru untuk dibincangkan, namun apa yang menyedihkan kita seringkali banyak bercakap dari bertindak sehingga menyebabkan masalah ini terus menular.
tapi ia ibarat tin kosong, kuat bunyinya, tapi isi? kosong...

bukan menghalang adanya perbincangan mengenai langkah mengatasi, tetapi bagi saya, resolusi selepas perbincangan itu perlu dilakukan dengan segera demi menyelamatkan maruah anak bangsa dan negara, lihatlah pimpinan negara masa hadapan dengan melihat anak muda masa kini.

sebagai individu yang hidup dalam komuniti yang barangkali berhadapan dengan situasi2 begini,bijak berfikir dan kepantasan bertindak mampu menyelamatkan maruah rakan2 kita yang bermasalah.
apapun, untuk mengatasi masalah ini mungkin sukar untuk kita lakukan tapi sekurang-kurangnya elakkan diri kita dari terjebak ke dalamnya.
at least, kita mengurangkan peratusan mahasiswa/i yang terjebak dalam gejala2 negatif di IPT. mungkin itu adalah cara yang paling lemah, tapi saya percaya ia berbaloi,

mungkin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 13:37


Assalamualaikum..

alhamdulilllah...ada juga kesedaran antara kita..memang andainya berbincang tanpa melaksanakan umpama hanya membuang masa dan air liur saja..apapun dalam hal ni kita kena berbalik kepada pokok pangkal..punca sebenar masalah ni.jangan hangan dicanangkan keseluruh pelusuk dunia..bermacam2 persidangan walhal hasilnya tak berkesan langsung malah habis duit saja.Begitu juga dilaksanakn bermacam2 kempen tapi jika tak beri kesan maknya ada something wrong latu..jadi pendapat saya ialah masalah pokok..Cuba kita bayangkan jika agama islam tertegak dimuka bumi..hukum Allah terlaksana..mana mungkin masalah ni akan berlaku..mngkin ada tapi tak seteruk yang berlaku sekarang.Sekarang ni yang patut kita fikir kembali,macam mana nak beri kesedaran kepada umat islam dan fikrah sebenar agama Islam..bila timbulnya kesedaran dalam mengamalkan agama islam maka Insyalah Daulah Islam akan kembali menyinar.segala masalah remeh temeh yang memeningkan kepala para pemimpin negara dan umat itu sendiri akan lenyap!yang penting usaha kita menegakkannya kembali..

sekian wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 17:04


setakat hari ini,alhamdullilah sebab student di negeri kelantan semuanya terkawal lagi...walaupun saya menuntut di ipts yang dikatakan kawalan agak longgar,tapi ramai pelajar yang pandai membawa diri masing2 agar tidak terjerumus ke lembah hina walaupun berada di asrama dan rumah sewa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

vanadium_oksida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13944
Posting: 279
Dari: manjung ,perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-12-05 17:11


Assalamualaikum....

sebenarnya masalah sosial ini bukan lah satu perkara yang baru tapi ianyer sudah lama berlaku diatas muka bumi Allah s.w.t ini...sejak zaman para nabi lagi perkara ini sudah berlaku ke atas manusia apebila manusia selaku hamba Allah tidak menyikut apa yang telah diturunkan keatas mereka menlalui para persuruh2 Allah s.w.t yaknie para nabi yang membawa risalah2 yang mengadungi petunjuk ke jalan yang lurus.namun masalah sosial pada hari ini lebih besar dan lebih hebat berbanding dengan zaman para rasul dahulu...sekarang ini kepesatan pembangunan semakin rancak, manusia menyejar kemodenan sehingga lupa untuk mengamdikan diri kepada Allah s.w.t.....apebila masalah ini timbul maka tidak hairan lah mengapa masalah sosial sekarang ini semakin menjadi2 sehingga sukar untuk jalan penyelesaian kepada masalah sosial ....tidak kira lah masalah sosial di sekolah,ipta,ipts,dll lagi....contohnyer masalah sosial di ipta,ipts ...banyak sangat masalah yang berlaku di ipta/ipts contohnyer...pergaulan bebas antara laki dengan popuan....tak salah berkawan antara laki dengan popuan namun mesti lah ada batas2ner bukan main ikut suka hati saja...apebila tiada had batasan dalam pergaulan akan timbul lah bermcam2 masalah lagi seperti rogol, cabul....dll...kadang kala sedih jugak tenggok remaja kita jadi macam itu terutama remaja melayu yang beragame islam ...ISLAM HANYA PADA NAME saja...pada hari ini islam hanya dikenali pada name...bukan pada sifat seorang yang beragame islam....kita sebagai muslim/muslimah harus lah menyorak langkah kehadapan untuk menbendung masalah sosial ini daripada menjadi lebih serius sangat-sangat...dalam pada itu kita harus menujukkan sifat2 yang mulia sebagai seorang muslim yang beragame islam dengan melakukan amal makruf nahi murkar dan melakukan segala syariat Allah s.w.t diatas muka bumi ini..insya-Allah....
wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For vanadium_oksidaProfil   Hantar PM kepada vanadium_oksida   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 15:28


sekarang ni ramai gila student yang rosak akhlah.. sesiapa yang bersetuju sila tepuk meje...puk puk puk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-12-05 15:32


kat tempat belajar saya, social juga...mungkin sebab tempat psediaan nak pergi oversea..lagipun ramai non-muslim..

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-05 12:04


kolej saya kurang masalah sosial...tapi masalah paling teruk ialah disiplin problem...kalau bab2 panjat pagar serah pada student kolej saya..kira pakar panjat pagar kalau balik lewat....ponteng kelas...kalau tak ada kelas....bawa bantal dengan selimut buat tidur dalam kelas...atas meja, bawah meja..semua ada. tapi kolej saya semua perempuan. dahsyat!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 13:41


IPTS saya memang "terkenal" dengan masalah sosial...

jeng..jeng..jeng..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.106145 saat. Lajunya....