Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 47
Ahli: 0
Jumlah: 47




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 20 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 18:15


Wah sekarang ini, dah banyak pilihan nak beli kereta. Proton pun dah banyak improve nampaknya sejak tukar CEO ini. Cuma rege minyak pula naik mencanak. Dah nak kena bajet balik,,,kehkeh okey,

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

msaidins_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27385
Posting: 218
Dari: http://www.msaidins.com/

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-07-08 22:15


saya cdang kereta Yamaha Lagenda110 rz
:) guna moto dulu

Bookmark and Share

    


  Member Information For msaidins_85Profil   Hantar PM kepada msaidins_85   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 03-07-08 23:04


kereta yang sesuai:

yang mampu dibeli tanpa terlibat dengan riba' atau pinjaman2 bank yang berkomestik Islam.
tak bergaya pun tak mengapa, asalkan tak langgar hukum Allah, betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 07:24


Pada 03-07-08 23:04 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

kereta yang sesuai:

yang mampu dibeli tanpa terlibat dengan riba' atau pinjaman2 bank yang berkomestik Islam.
tak bergaya pun tak mengapa, asalkan tak langgar hukum Allah, betul tak?

bank islam dan muamalat pun ada bagi pinjaman kenderaan kan?


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 04-07-08 09:21


saya syor kan bayar hutang belajar dulu baru beli kereta ... heehehheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 09:33


Pada 04-07-08 09:21 , izdham posting:

!!! QUOTE !!!

saya syor kan bayar hutang belajar dulu baru beli kereta ... heehehheh

kalau perlukan kereta nak pergi kerja supaya boleh dapat gaji supaya boleh bayar hutang belajar bagaimana pula?


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:06


ismi syorkan... beli kereta dulu, sambil bayo utang...
kalau kerja, tapi ada masalah transport, susah jugak..
nanti kerja tak dapat.. utang pun tak berbayo.. uhuk uhuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-08 10:39


Fresh grad mahu beli kerete? Rancang belanjawan anda. Kalau dah beli kereta nanti RM1000 sebulan dah kompem habih dekat kerete saja (kalau kerete waja / lingkungan rm 50K). kena simpan duit untuk road tax, insuran, servis stendet, kemalangan kecil (malas nak klaim insuran), duit minyak (minyak dah naik), duit tol (kalau kawasan KL dan selangor memang banyak tol), tukar tayar (kerete dah lama), dll. Kesimpulannye? banyak benda (belanjawan) yang tak nampak sebelum beli kereta

Macam wuzaraa cakap (tulis kut...), nak beli kereta JANGAN pakai sistem riba (kekadang kedai main trick supaya customer ambil sistem riba) masa beli kereta dan masa beli insuran. Kalau rasa diri tu dah layak NAK BERPERANG DENGAN ALLAH, silalah berjinak-jinak dengan sistem riba....


ps:- aku ada berkawan dengan cina (muslim) jenis bisnessman punya orang. "You muda punya orang, jangan beli kereta baru-baru, beli sekenhand yang elok dah cukup. Jangan pakai untuk tunjuk-tunjuk... Lagi bagus sebelum umor 30 you beli rumah dulu (kalau kaya...). mahu pakai kereta baru tunggu dalam umur 40. Masa tu you sudah lebih stabil.".

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 04-07-08 10:55


nak beli kereta..nakkkkk :cry: :cry:

tiada duit..nanti2 lah dulu.. :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 04-07-08 11:37


Assalamualaikum
mengambil petikan dalam buku Rancang Hidup Rancang Wang...nak beli kereta jangan beli kereta baru...beli kereta second-hand jeq...tapi yang umurnya satu dua tahun..biasanya kereta macam tu masih elok lagi...lagipun harga dah murah, kereta baru once dibeli biasanya akan jatuh sehingga 20% daripada harga asal...tapi, kena pandai² lah cari..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-08 21:49


Tengok macam-macam model baru kereta, memang menarik. Lepas satu model, model lain keluar.

Apatah lagi apabila kawan-kawan seangkatan bergaya dengan macam-macam model, dari city, vios, civic, latio, stream, citra, spectra sedangkan kita dengan kereta buruk, memang naluri boleh terpancing. Apatah lagi kalau pendapat orang tu lebih rendah dari kita.

Ye, dengan berhutang kita 'mampu' beli. Hutang yang disertai riba. Bank Islam pun sebenarnya banyak hukum yang syar'i, 2 akad dalam satu akad. sewa beli. Tak perlulah saya huraikan disini, topik lain mungkin jika ada yang berminat.

Apa pun, jom tinggalkan riba'. Kepada fresh grad, kumpul duit dulu, tak mengapalah tak bergaya naik motor atau bas. Cukup duit, belilah kereta yang mampu. Jika keluarga berkemampuan, mungkin boleh pinjam sikit duit mak bapak, top up. Yang pentingnya kita tak terlibat riba'.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 22:16


salamun alaik..
masa nak balik kerja semalam rasa takut datang tiba-tiba..nak bawa mtr istighfar banyak-banyak..yelah sejak accident mtr 3mggu lepas..hari 2 masa balik kg da hlg trauma bawa mtr sebab p ambil adik balik sekolah tiap-tiap hari..ini datang balik trauma 2 sebab jalan nak p tempat kerja sangat jem dan sangat menakutkan..huhu..ana terpkr kena juga ambil lesen kereta b beli kereta untuk p kerja..tapi tak tahu nak beli kereta apa sebab kalau boleh ana nak kena save at least 1K dr gji sebab nak sambung belajar nanti..ada apa-apa cadangan tak?kalau kereta 2nd hand boleh dapat tak kalau byrn blanan dalam 200 saja..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 22:59


Pada 04-07-08 07:24 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-07-08 23:04 , wuzaraa posting:

!!! QUOTE !!!

kereta yang sesuai:

yang mampu dibeli tanpa terlibat dengan riba' atau pinjaman2 bank yang berkomestik Islam.
tak bergaya pun tak mengapa, asalkan tak langgar hukum Allah, betul tak?

bank islam dan muamalat pun ada bagi pinjaman kenderaan kan?



guna sistem pembelian islam...
bank beli dr penjual...pengguna beli dr bank...


-----------------

"prevention is better than cure"




Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3084
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 06-07-08 23:21


huhuhu....

baik pakai pengankutan awam...minyak dah naik..tak mampu nak beli kereta.....


p/s: harap tak keluar topik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-07-08 13:08


recomendation:
main point = fuel consumptions

myvi 1.3 (m)         5.7L/100km
saga belum 1.3 (m) 6.0L/100km

rujuk star motoring 6 julai 08


-----------------
"Let Allah be the ruler over your hearts"


Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 15:52


Hmmm...Teringin nak pakai kereta tapi macam tak mampu saja...Gaji saya tiga angka saja...Motor pulak adik saya pakai...huhu...Terpaksala menumpang orang ataupun naik pengangkutan awam(banyak ganguan seksual)...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-01-09 16:21


Pada 26-01-09 15:52 , sailormoon posting:

!!! QUOTE !!!

Hmmm...Teringin nak pakai kereta tapi macam tak mampu saja...Gaji saya tiga angka saja...Motor pulak adik saya pakai...huhu...Terpaksala menumpang orang ataupun naik pengangkutan awam(banyak ganguan seksual)...



memang banyak gangguan seksual..
masa balek nek komuter di hari itu org punya lah ramai..
bukan ramai dengan org Malaysia tapi ramai org asing saja..
esp mat bangla,negro dan org indon..
ya Allah memang takot..
nasib baik dapat tempat duduk..
mereka ni pandang macam nak makan org..
mata tu asek tenung org semacam saja..
eee ngeri :oops:


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 26-01-09 17:12


memang ngeri, lagi-lagi kalau lalu depan mydin waktu cuti umum. fuh, ngeri.

kenderaan untuk fesh grad ?
kenari lah, kalau awak dah kerja masa study dulu, ada duit sikit-sikit, beli lah proton saga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 12:09


erm... seelok beli yang ok sikit ..bia susah dulu jangan susah kemodian..hehe
tapi saya syor jika baru-baru lagi, ambil lah Kenari, Kelisa,Myvi or Saga...
kelisa hanya ada seke hand saja... tapi berbaloi jika pandai yang enjin masih elok... bayar bulan2 murah dan jimat...

jika kerja bagus yang gaji cecah 2 lebih lepas itu dok dengan mak ayah.... saya syor ambik lah Vios or City baru.... cuma donwpaymet tinggi skek... tak lah sengsara bayar bulan2 sambil kumpol duit kahwin...

nak kereta yang murah dan power, buat loan personal, lepas itu ambil lah kete2 perfomance seperti Honda EG, proton putra, Wira Limited Edition, Toyota SE Limited ( baru 15K )...

pilihan ditangan anda, saya musti pileyyy

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 27-01-09 12:20


Salam

Kalau rasa dah mampu (setelah ditolak perbelanjaan wajib + sedikit simpanan) barulah pakai kereta... yang penting settlekan dulu hutang belajar dan jangan lupa kasi duit kat mak ayah... kalau agak-agak banyak lebihan tu barulah fikir kereta apa yang sesuai dengan budget bulanan (kena ambil kira kos lain seperti kos parking, maintenance, tol, etc) so rasa2 yang sesuai Kancil gamaknya?.. apapun tepuk dahi tanya poket.. :sopan:


-----------------
Keep Moving Forward


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-01-09 14:19


ana cadangkan beli myvi.. spacy, jimat minyak, tahan lasak.... senang nak travel jauh2... macam ana yang kerja kat sarawak ni kena kereta yang lasak2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 15:33


Beli Saga belum lah beshhh! cute dan cun

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

PuteraAlamMaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.01.2009
Ahli No: 36871
Posting: 51
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 29-01-09 15:59


Beli sajalah proton saga kereta kebal RM 26999...murah sikit.
Kancil & viva pun lagi mahal..
Oklah untuk permulaan...
Dah berwang sikit nanti bolehlah beli kereta yang bprestij & besar sikit.
Aperpun ikut kemampuanlah...
jangan miss bayar bulan sudah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteraAlamMayaProfil   Hantar PM kepada PuteraAlamMaya   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 16:03


kalau bajet rendah.. beli kereta seken hen pun tak apa, tak kisah lah kancil ke.. tapi kena make sure dia punya tahap kesihatan ok lah.. hehe..bajet da ok.. sambar kereta lain.. tapi kalau nak kereta baru jugak kan.. gen 2 ok juga....

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

nizam_maniz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.02.2008
Ahli No: 32740
Posting: 65
Dari: S'gOr-terGaNu-M'kA

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 16:08


Beli saja perodua VIVA..

According to Frost & Sullivan, "the Perodua Viva offered the lowest cost of ownership in the market with competitive pricing and low maintenance cost. It is the most practical car of choice in the current environment as consumers cope with the increasing cost of living."

jimat petrol, anda pasti teruja dengan kemampuan nya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nizam_manizProfil   Hantar PM kepada nizam_maniz   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119278 saat. Lajunya....