Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Matinya anak muda itu bukan kerana tergelincir kakinya, tetapi kerana tergelincir lidahnya.
-- Ilham Pujangga

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 16 hari yang lalu
muslimiman: 21 hari yang lalu
tornado: 40 hari yang lalu


Bincang Kenderaan
Topik: Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 17:28


A'km,

Saja nak survey pendapat kawan-kawan kat sini, apakah kereta yang paling sesuai untuk fresh grad, baru start kerja, daripada segi harga, kos pembiyaan, kos selenggaraan dlln aspek.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-12-05 17:31


proton sawi
mymawi
;-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

onelove
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5349
Posting: 38
Dari: kl

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 19:11


kereta lembu...ada lagi ke....kui3x....

Bookmark and Share

    


  Member Information For oneloveProfil   Hantar PM kepada onelove   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 21:52


kereta sorong. sebab tak perlu guna minyak. Tak perlu buat pendaftaran dengan JPJ. tak perlu ada lesen memandu.

Kereta replika - alias kereta mainan. Sebab mampu dibeli oleh sesiapa. Paling canggih pun, harganya tak sampai RM500. Tapi tak boleh pandulah, buat perhiasan sahaja atau koleksi cenderamata,

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 21:55


Kalau dah betulĀ² serius nak beli kereta, dan mampu belilah kancil dulu.....kalau tak minat, belilah Savvy. kalau kancil baru RM300 ++ untuk bayaran bulanan. kalau Savvy, RM400 ++ / bulan. Bergantung kepada pinjaman yang dan tempoh bayaran dibuat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-05 22:30


Assalamualaikum...

ana syorkan pakai kereta Toyota Corolla GL. sebab ianya lasak.harganya pun murah RM3000 lebih kurang sekarang. baik untuk perjalanan jauh.

wa allahu a'lam bis sawab. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-05 15:28


proton wira. saya minat kereta tu.. :-di


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 15:53


Pada 02-12-05 22:30 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

ana syorkan pakai kereta Toyota Corolla GL. sebab ianya lasak.harganya pun murah RM3000 lebih kurang sekarang. baik untuk perjalanan jauh.

wa allahu a'lam bis sawab. :-)


takut nanti maintenance cost tinggi pulak. Spare part pun mungkin dah kurang pasl kereta lama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 03-12-05 17:47


Assalamualaikum...

Pakailah kereta Wira Special Edition 1.5GLi. Yang lebih kecil daripada itu kurang sesuai kerana harganya jika dibandingkan dengan saiznya. Tapi, MyVi pun baik juga...Besar dan value added lah kiranya...Harga..pandai-pandailah cari yang murah. Sungguh...serius saya kata ada yang murah. Pandai-pandailah... ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 03-12-05 18:16


siapa yang tahu and expert tentang selok belok kereta, pandai pomen sendiri kereta....saya cadangkan pakai saja mana-mana kereta 2nd hand...dalam kes ini saya syorkan kereta honda civic atau toyota corollla atau altis or vios sebab kereta2 ini memang bagus and tahan lasak although ianya 2nd or 3rd hand.

tapi siapa yang tak tahu langsung tentang kereta....knowledge zero....saya syorkan belilah kereta baru seperti kancil or mana-mana kereta perodua....satu yang bagus tentang perodua ialah service after sales....perodua pandai jaga customers....yang penting, selalu bawak pergi service on time.

jugak untuk yang tak tahu langsung tentang kereta....yang fresh grad....saya tak galakkan antum semua beli mana-mana kereta proton...sebab banyak kes kereta proton baru rosak....service after sales mereka pun teruk...layan customers macam apa entah....ingat, anda baru grad, kereta itu umpama 1st large investment anda sebelum nak kahwin, nak beli rumah....so, nak beli kereta baru, better yang betul2 berkualiti.....jangan nanti lepas saja beli proton, nyesal pulak sebab banyak sangat benda kena ganti....so, fikir2 kan lah.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 03-12-05 18:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 08:37


Pada 03-12-05 17:47 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Pakailah kereta Wira Special Edition 1.5GLi. Yang lebih kecil daripada itu kurang sesuai kerana harganya jika dibandingkan dengan saiznya. Tapi, MyVi pun baik juga...Besar dan value added lah kiranya...Harga..pandai-pandailah cari yang murah. Sungguh...serius saya kata ada yang murah. Pandai-pandailah... ;-)


macam mana nak cari yang murah tu? bagila tip-tip sikit. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 09:32


tip kereta murah.....

pergi kedai kereta second hand atau ambik kereta potong.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

imin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15878
Posting: 56
Dari: malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-05 09:42


ana alhamdulillah baru dapat myvi 1.0manual. alhamdulillah buat masa ni ok lagi.. alhamdulillah fuel consumption pun ok.. cuma sebab 1.0 tak dapat nak bawak berlumba la..haha... bayar bulan2 rm550 selama 7 tahun, di/p 10%, harge 41k

ana personally prefer perodua dari proton, sebab ana bandingkan family & saudara-saudara ana yang pakai perodua & proton, keseluruhannya perodua lagi elok. bukan nak cakap proton tak elok, tapi mungkin yang saudara & kawan2 ana dapat tu ada kesilapan teknikal sikit agaknya..

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For iminProfil   Hantar PM kepada imin   Pergi ke imin's Website   Quote dan BalasQuote

imin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15878
Posting: 56
Dari: malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-05 09:44


nak tambah, rasa kalau boleh elok beli kerete yang 1st hand, unless kita ni jenis yang pandai bikin kerete... sebab kalau tak takut maintenance tinggi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For iminProfil   Hantar PM kepada imin   Pergi ke imin's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 12:23


haaii, mahalnya harga kereta kat Malaysia ni. Tu belum kira sustnilai lagi tu.

Teringat zaman mak bapak kita dulu, keluar boleh terus pakai corolla, civic baru.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 15:27


bersederahanalah dalam kehidupan .. pakai kereta sekadar ada saja .. asal boleh jalan .. tak payah nak bermegah dengan kereta import atau berjenama mewah ... tak perlu nak cari yang boleh lari laju .. bukan nak racing pun ... so saya cadangkan kancil baru ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 15:28


kalau anda anak tokey balak ke , anak menteri ke, anak YB atau anak pemimpin UMNO setempat ke suka hati la nak pakai kepala keretapi sekalipun ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

airbiru
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.01.2005
Ahli No: 13948
Posting: 52
Dari: Japan

japan  


posticon Posting pada: 06-12-05 17:18


Pada 06-12-05 12:23 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Teringat zaman mak bapak kita dulu, keluar boleh terus pakai corolla, civic baru.


betul ke ni????

memang harga kereta dulu murah..tapi rasanya gaji orang dulu pun tak macam orang sekarang

Bookmark and Share

    


  Member Information For airbiruProfil   Hantar PM kepada airbiru   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 06-12-05 23:47


bmw seven siri kuntut...
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 07-12-05 05:39


beli lah proton, fully developed by malaysian engineers, mereka dah invest billions of rinngits nak develop one single model, so, kalau kita harap proton lagi murah di waktu depan, kita kena bagi proton untung banyak2 sebab research and devopment tak murah memang mahal gila. nak buat kereta bukan senang, tambah2 nak buat enjin, kalau tak percaya tanya la kawan2 anda yang ada belajar automotive engineering, the stupidest component yang trigger the piston inside the engine chamber tu just a plain ovally shaped metal, tapi sudut2 dia kena tepat, bukan main2...so memang tabik la proton yang kuarkan enjin sendiri untuk gen2... tengok jenama hyundai kat korea, kat sana murah sebab orang dia support hyundai even tho in early 70s, kereta dia lagi tak berkualiti dari kancil pun mereka still patriotik juga, so hyundai untung dan banyak fund untuk develop new researches, lagi bagus kualiti dia dan dapat penetrate internationally sophiticated markets. perodua sure is another national car maker, but i guess there is some technical confusion unknown to the malaysian public..actually 51% shareholder dia kompeni jepun, so dia syarikat milik jepun, teknologi dia pun pinjam daihatsu, tak banyak orang kita belajar waktu develop produk perodua maybe design sket2 saja, tapi basic chasis, engine etc kita cilok daihatsu punya...taraf kereta nasional tu ada kaitan dengan pelepasan cukai dan sebagainya, bukan dari segi manufacturing...walopun mungkin bagi sesetenagh orang Myvi lebih baik dari savvy, saya lagi bangga jikalau dapat memiliki Savvy sebab itu hasil buah tangan orang Melayu, saudara Islam kita...kalau ada kecacatan memang la, kita tak boleh expect proton buat kereta se perfect toyota, kita baru belajar, budak sekolah memang banyak buat salah sebelum kita dapat hasilkan yang lebih baik, kalau kita tak support proton supaya dapat hasilkan kereta yang lebih baik, sapa lagi? ini pun salah satu bentuk jihad ekonomi yang saya rasa kita patut sangat sokong...proton boleh buat kereta yang jauh lebih berkualiti, kalau kita guna China punya imported workforce, gunakan pekerja yang murah dan bahan mentah yang murah lagi berkualiti dari sana sana, tapi adakah orang Melayu/Islam kita akan belajar apa-apa?...tak ada satu pun negara Islam lain yang ada sesuatu yang sehebat Proton, kita satu2nya negara Islam yang ada benda ini..and while we still do, better be grateful and give your undivided support...dont mourne when its too late...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 14:24


Pada pendapat saya,
proton dah banyak menyusahkan rakyat malaysia, especially orang-orang kebanyakan. dengan harga kereta yang melambung tinggi, orang terpaksa berhutang, kadang-kadang sampai 9 tahun, just untuk dapat sebuah kereta yang kualitinya tak seberapa.

saya rasa dalam masa 20 tahun lebih, proton dah untung bertimbun. Dah lah jual harga lebih mahal kepada rakyat tempatan daripada yang dieksport, spec pulak cikai. Beginike proton membalas pengorbanan rakyat selama ini?

( sekarang, tahun 2009, Proton dah ada CEO baru, Syed Zainal, dah banyak improvement, kereta2 pun semakin menarik, macam Saga, Savvy(banyak dapat award), Persona, mpv dlln)


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 14:10


beli saja kereta yang cukup dengan benda dalam kocek tu....asal akhir bulan tak makan maggi

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 20:10


apa kata perodua sawi?opps perodua mywi..

bagi ana, guna moto dulu la jikaana baru start kerja..itu yang terbaik

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

usahawan05
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20767
Posting: 7
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 00:17


asslkm.. sebaiknya anda belila anatar perodua my vi, kancil 850 atau savvy.

proton savy bagus kerana ada kelebiahn2nya.. anatarnya daya tahan bodinya lebih keras dari waja, ia berat dan mantap di atas jalan dan save minyak. cuma untuk maintenancenya oleh kerana model baru tentu agak tinggi .. itu pun selepas 3 ,4 tahun akan datang apabila brg 2 biasa perlu ditukarkan. untuk kancil ia maintenace rendah segi brgnya cuma untuk pembaikan clutch plate lebih mahal dari wira dan waja kerana perlu turun enjin. clutch plate akan haus dalam jangka masa 4 5 tahun.lagi pun system brek kancil tidak baik. untuk myvi pula kenderaan tersebut bagus..

cuma antara ketiganya saya cadangkan savvy kerana ketahanan,, save minyak,, dan ciri keselamtanya.

ia berasarkan pengalaman saya yang mengendalikan bengkel cat kenderaan ketuk dan membaiki.


bagi mereka yang tidak tahu mengenai baik pulih kereta dan berkemampuan baik beli yang baru kerana sekurang2 3 tahun tidak akan ada apa 2 kerosakan jika nasib baik lah. baisanya begitu lah. sekian wassalam ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For usahawan05Profil   Hantar PM kepada usahawan05   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 13-12-05 07:57


Pada 06-12-05 09:32 , MohdHanafi posting:

!!! QUOTE !!!

tip kereta murah.....

pergi kedai kereta second hand atau ambik kereta potong.

Tak boleh pakai idea ini....bahaya!!!!


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 15:35


Pada 13-12-05 00:17 , usahawan05 posting:

!!! QUOTE !!!

asslkm.. sebaiknya anda belila anatar perodua my vi, kancil 850 atau savvy.

proton savy bagus kerana ada kelebiahn2nya.. anatarnya daya tahan bodinya lebih keras dari waja, ia berat dan mantap di atas jalan dan save minyak. cuma untuk maintenancenya oleh kerana model baru tentu agak tinggi .. itu pun selepas 3 ,4 tahun akan datang apabila brg 2 biasa perlu ditukarkan. untuk kancil ia maintenace rendah segi brgnya cuma untuk pembaikan clutch plate lebih mahal dari wira dan waja kerana perlu turun enjin. clutch plate akan haus dalam jangka masa 4 5 tahun.lagi pun system brek kancil tidak baik. untuk myvi pula kenderaan tersebut bagus..

cuma antara ketiganya saya cadangkan savvy kerana ketahanan,, save minyak,, dan ciri keselamtanya.

ia berasarkan pengalaman saya yang mengendalikan bengkel cat kenderaan ketuk dan membaiki.


bagi mereka yang tidak tahu mengenai baik pulih kereta dan berkemampuan baik beli yang baru kerana sekurang2 3 tahun tidak akan ada apa 2 kerosakan jika nasib baik lah. baisanya begitu lah. sekian wassalam ..

kalau savvy, nilai jual balik mungkin rendah macam tiara, rugi kat situ pulak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 15:37


Pada 06-12-05 17:18 , airbiru posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 06-12-05 12:23 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Teringat zaman mak bapak kita dulu, keluar boleh terus pakai corolla, civic baru.


betul ke ni????

memang harga kereta dulu murah..tapi rasanya gaji orang dulu pun tak macam orang sekarang


betul, kereta sekarang mahal sebb cukai tiggi, dulu tak ada kena cukai macam sekarang ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

AlfaZumma
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24798
Posting: 2
Dari: Alor Staq

malaysia  


posticon Posting pada: 17-07-06 13:23


fresh grad kita kena tengok jugak.
ada yang fresh grad tapi dari oversea, ini basic salary pun dah above rm5000
bolehlah pakai vios, civic atau lain2 kereta best

fresh grad IPTA, seswai kereta nasional
proton @ perodua

Bookmark and Share

    


  Member Information For AlfaZummaProfil   Hantar PM kepada AlfaZumma   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 13:59


kalau keadaan sekarang, kereta yang paling sesuai untuk fresh graduate yang baru kerja ialah PERODUA KANCIL...
MURAH, JIMAT MINYAK, POTONG BULAN2 PUN MURAH...
kalau nak mahal sikit mungkin KELISA, SAVVY...
jenama lain, bila kewangan dah mantap lah baru beli...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 14:18


ana nak tanya sikit... ana minat dengan hyundai accent, ok tak kereta ni? Agak2 bulan2 kena bayar berapa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 15:05


Bagi saya ikut kemampuan kita..dalam keadaan harga kereta baru yang sedikit murah tapi interest nya tinggi dan kereta 2hand yang jatuh mendadak tapi interest nya dah capai 7.5%..kereta nasional 2hand pun dah murah sangat tapi kalau nak membeli pun ok tapi kena pandai cari yang elok kalau yang ok boleh tahan 2-3 tahun tak ada pa2 masalah pun cuma kalau nak guna jenis wira jenis spec 1.5 injection tahun 2000-1999 pun ok cuma kena rajin cek minyak itam nya sebab problem yang biasa timbul ialah minyak itam kerap berkurangan lebih2 lagi kalau travel jauh walaupun tak ada leaking tapi memang dah macam tu kalau guna auto kena rajin cek minyak gear dan tukar setiap 20000km bersama filternya.Minyak pun ok tapi kalau nak jimat minyak guna kereta yang guna system vvt-i atai dvvt sebab konsep minyaknya bukan semburan tapi wap tapi semua tu yang guna kete2 baru.So far wira 1.5gli pun ok sebab harga dah bawah 25k.sebab kita baru kerja so kena ikut kemampuan kita.Saya dulu mula kerja guna yamaha 80 saja tak lama baru guna kereta proton sebab ekonomi diri dah boleh catur sekarang dah hampir kerja 9 tahun alhamdulillah dapat guna mercedez (merc 2 hand model lama saja)walaupun kawan-kawan kata maintanen mahal dan minyak mahal tapi puas sebab kereta tu bkualiti walaupun dah lama.kos maintanence nya rupanya lebih mahal dari Perdana walaupun spare partnya agak mahal tapi boleh tahn sampai 10 tahun..
So ikut kmampuan kita lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 15:08


pakai kancil saja!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-06 15:42


tak kisah.ikut kemampuan.jangan membazir.
sebaik-baik sesuatu itu adalah yang bersederhana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 10:27


satria...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

ummuazzahra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2006
Ahli No: 25096
Posting: 31
Dari: utara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 11:08


macammana pulak dengan kenari?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuazzahraProfil   Hantar PM kepada ummuazzahra   Quote dan BalasQuote

oliver_twist
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20817
Posting: 84
Dari: perak

uk  


posticon Posting pada: 23-07-06 11:28


akut gaji lah..kalau gaji tinggi beli lah kereta yang elok-elok sikit..ha kalau yang rancang nak kahwin itu,beli lah kereta yang biasa-biasa saja..kang tak cukup duit pula..haha

Bookmark and Share

    


  Member Information For oliver_twistProfil   Hantar PM kepada oliver_twist   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 11:30


naik bas saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 13:03


teringin juga nak berkereta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

espiranza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 935
Posting: 192
Dari: negara akhirat kekal abadi

zambia   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 13:14


myvi - selesa- murah- cool

Bookmark and Share

    


  Member Information For espiranzaProfil   Hantar PM kepada espiranza   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 13:59


salam...

ana cadang savvy...memang luas,satisfaction guaranty...insyaAllah tahap keselamatan ketentuan Allah....tapi kalau belum ada kerjaya yang kukuh,elok lah saving dulu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

eja84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23277
Posting: 50
Dari: perak

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-07-06 17:37


tak kisah mana-mana pun...yang penting selesa...tapi myvi ok juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For eja84Profil   Hantar PM kepada eja84   Quote dan BalasQuote

AlfaZumma
Warga Rasmi
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24798
Posting: 2
Dari: Alor Staq

malaysia  


posticon Posting pada: 24-07-06 13:27


hyundai accent juga seswai untuk fresh grad yang bergaji rm2000 ke atas.
save minyak, cantik interior dan exteriornya.

sekarang pula ada versi rx-s...sporty look...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AlfaZummaProfil   Hantar PM kepada AlfaZumma   Quote dan BalasQuote

nurin_adiela
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25072
Posting: 34
Dari: Universiti Malaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 13:49


assalamualaikum...
nak tanya lah,siapa boleh citekn serba sikit tentang myvi?nak beli lah...kalau tengok website dia,dok pahae lorr kawe apa dia cerita...hehe...satu lagi harga otr myvi for manual dan auto...for 7 dan 9 years...kalau sesiapa kat sini ada yang jadi pengedar perodua ok juga...thank you very da much!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_adielaProfil   Hantar PM kepada nurin_adiela   Quote dan BalasQuote

wani86
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15815
Posting: 22
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-07-06 14:00


kancil pun da kira ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For wani86Profil   Hantar PM kepada wani86   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-06 15:10


savvy memang sesuai untuk fresh grad, save minyak, maintainance murah, kuat and powerfull then myvi

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-06 02:07


ikut rank gaji lah....
bagi lelaki, kena ingat...sok kena bela anak orang, rumah, nafkah zahir, duit mak&ayah, hutang PTPTN....

kereta better ikut rank gaji....
ikutkan hati, memang nak pakai BMW 5-series or volvo S40....tapi, tengok poket dulu...

nasihat saya,
kalau baru grad...pakai kereta 2 hand dulu, tapi bttr Kalau beli dengan orang yang kita kenal...tau bagaimana? dia bawak kereta, servis dia....
sebab kadang-kadang Kalau beli kat kdai, tengok elok tapi bila pakai sebulan dua...itu ini rosak....


Kalau gaji dalam 2000, bttr pakai proton saga 1st edition, pakai di kerja Kalau ujan. Kalau cerah, naik moto saja....
then, Kalau dah kawin...pakai lah kereta yang elok sikit....
kereta proton saga 1st edition, boleh dapat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

fizanaiy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13439
Posting: 160
Dari: Damansara Damainya....

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 13:27


UKur baju di badan sendiri......

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizanaiyProfil   Hantar PM kepada fizanaiy   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-08-06 16:59


pakai GTi lah...best sikit..he2

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

qutb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.11.2004
Ahli No: 12610
Posting: 133
Dari: kuala lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 19:31


depends on gaji...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qutbProfil   Hantar PM kepada qutb   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-06 21:39


kalau ikutkan hati skyline or lamborgini lah...tapi setakat ni pakai yang dua tayar saja dulu baru nampak low profile..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 13-08-06 21:41


myvi dah kira ok

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

yamina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2004
Ahli No: 9515
Posting: 61
Dari: bumi sementara

Pahang  


posticon Posting pada: 13-08-06 22:18


dinasihatkan kenari atau naza sutera atau kancil....
tak payahlah terus nak kejar pakai kereta yang bergaya2 atau hebat2 atau mahal2 sangat sebaik sahaja grad....
macam ana ni, dah terlanjur 2 tahun dulu, excited sangat nak beli kereta, dah tak fikir panjang, main ambil saja kereta yang diminati... last2 sekarang, rasa nyesal pun ada.... lagi besar kereta kita pakai... lagi lebih ongkos yang akan dikeluarkan untuk perbelanjaan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yaminaProfil   Hantar PM kepada yamina   Pergi ke yamina's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 11:20


keter wira second hand pun dah ok...
harga pun dah murah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 13:27


Alhamdulillah, bangga dengan proton sebab mampu hasilkan kenderaan sendiri dan enjin sendiri.

Hmm.. ada certain part contohnya cylinder head cps proton dibuat di Perodua. Dan kebanyakkan vendor Proton dan Perodua adalah sama..


Hmm..

Perodua ini sangat menjaga kualiti dari assembly, sampailah lepas keluar kilang.. quality tu dijaga terutama customer service.

Hmm...
[ Telah diedit oleh: Muddathsir787 pada 22-11-07 13:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:40


Pada 17-07-06 14:18 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

ana nak tanya sikit... ana minat dengan hyundai accent, ok tak kereta ni? agak-agak bulan2 kena bayar berapa?


salam....
dr pendapat fikir iaitu ayah saya sendiri yang berkhidmat dalam bidang transportation ini,kalau boleh elakkan beli kereta buatan korea (alsnnyer luperlah sebab banyak sangat yang ayah sebutkan)..paling bagus buatan jepun..
bagi yang fresh graduate pula beli kancil 850 ...hu2 macam saya ini nak bila kereta pun tak layak..adik saja yang baru beli kereta kancil 850 atas nasihat ayah..memang kalau nak merasa pakai honda atau vios,xrugi beli yang second sebab kualiti jenama ini memang bagus..yang penting kalau nak beli yang second jangan lupa bawa pakar dalam bidang kenderaan... 8-)
[ Telah diedit oleh: ctnurbebo pada 22-11-07 14:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-11-07 14:52


Rasanya kalau perempuan better beli kereta baru, tapi kalau lelaki tu tak mengapa lah. Bukan apa, kereta ni banyak benda kena monitor, kalau rosak susah... untuk fresh graduate, beli kereta buatan malaysia yang kecil-kecil saja...minyak murah, kalau rosak xdelah mahal sangat spare part...

Saya baru saja beli viva, setakat ni ok lah..minyak pun jimat. Tapi bela kereta ni memang banyak pakai duit lah, sejak2 ada kereta ni, asal akhir bulan saja duit kering...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-07 23:11


Pada 10-08-06 02:07 , ibnutuki posting:

!!! QUOTE !!!

ikut rank gaji lah....
bagi lelaki, kena ingat...sok kena bela anak orang, rumah, nafkah zahir, duit mak&ayah, hutang PTPTN....

mujurlah tak ada hutang ptptn..alhmdulillah ada biasiswa..selamat gaji nanti.. :welcome:


Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-07 11:27


Pada 13-08-06 16:59 , zahrah_asrar posting:

!!! QUOTE !!!

pakai GTi lah...best sikit..he2



ahah...ada nak jual GTI tak? nak beli lah 10ribu cukup budak?


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

insan_sekular
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.06.2004
Ahli No: 9301
Posting: 105
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 25-11-07 13:32


untuk fikir jauh sikit..elok beli iswara..sebab kancil kecik sangat..bila dan berkeluarga..baru anak 2 dah tak muat nak isi barang baby..entah-entah anak pertama pun dah terasa sangat sempit..ok??

tapi iswara pepahamla..orang kata auto tak elok sangat..maklumlah..ehem2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insan_sekularProfil   Hantar PM kepada insan_sekular   Pergi ke insan_sekular's Website   Quote dan BalasQuote

alornk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31510
Posting: 133
Dari: atas bukit bawah angin

madagascar  


posticon Posting pada: 11-12-07 13:05


HMMM..KANCIL HIJAU AKU DA PAKAI SEJAK MINGGU PEERTAMA DI ALAM KAMPUS..SAMPAI SEKARANG MASIH GUNA EVEN DA HABIS STUDY..nak BELI kereta BARU rasa MACAM TAK PENTING SANGAT..kerja pun LINTANG PUKANG LAGI...TIME SEKOLAH 6 ATAS DULU PAKAI TIARA..tapi DA tak ada PASA ECCIDENT..TU pasal PAKAI KANCIL pula..KECIK sikit DR DULU..HUHUHU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alornkProfil   Hantar PM kepada alornk   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 13:31


setakat ni.. dah kerja dan dah lama grad...
apa yang saya lihat,

paling murah @ hampir tak ada maintenance, paling sofistikated, paling efisyen di bandar tak pernah tidur ni namun perjalanan agak punya limitasi

tak lain dan tak bukan

kereta-pi_ komuter & LRT


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 13:53


er my vi..
nyam2..bestnya stelah di ubah suai..puasnya..kepuasannya terasa...huhuhu... :welcome:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 11-12-07 14:04


Pada 07-12-05 05:39 , hazreenrashid posting:

!!! QUOTE !!!

beli lah proton, fully developed by malaysian engineers, mereka dah invest billions of rinngits nak develop one single model, so, kalau kita harap proton lagi murah di waktu depan, kita kena bagi proton untung banyak-banyak sebab research and devopment tak murah memang mahal gila. nak buat kereta bukan senang, tambah2 nak buat enjin, kalau tak percaya tanya lah kawan-kawan anda yang ada belajar automotive engineering, the stupidest component yang trigger the piston inside the engine chamber tu just a plain ovally shaped metal, tapi sudut2 dia kena tepat, bukan main-main...so memang tabik lah proton yang kuarkan enjin sendiri untuk gen2... tengok jenama hyundai kat korea, kat sana murah sebab orang dia support hyundai even tho in early 70s, kereta dia lagi tak berkualiti dari kancil pun mereka still patriotik juga, so hyundai untung dan banyak fund untuk develop new researches, lagi bagus kualiti dia dan dapat penetrate internationally sophiticated markets. perodua sure is another national car maker, but i guess there is some technical confusion unknown to the malaysian public..actually 51% shareholder dia kompeni jepun, so dia syarikat milik jepun, teknologi dia pun pinjam daihatsu, tak banyak orang kita belajar waktu develop produk perodua maybe design sikit-sikit saja, tapi basic chasis, engine etc kita cilok daihatsu punya...taraf kereta nasional tu ada kaitan dengan pelepasan cukai dan sebagainya, bukan dari segi manufacturing...walopun mungkin bagi sesetenagh orang Myvi lebih baik dari savvy, saya lagi bangga jikalau dapat memiliki Savvy sebab itu hasil buah tangan orang Melayu, saudara Islam kita...kalau ada kecacatan memang lah, kita tak boleh expect proton buat kereta se perfect toyota, kita baru belajar, budak sekolah memang banyak buat salah sebelum kita dapat hasilkan yang lebih baik, kalau kita tak support proton supaya dapat hasilkan kereta yang lebih baik, sapa lagi? ini pun salah satu bentuk jihad ekonomi yang saya rasa kita patut sangat sokong...proton boleh buat kereta yang jauh lebih berkualiti, kalau kita guna China punya imported workforce, gunakan pekerja yang murah dan bahan mentah yang murah lagi berkualiti dari sana sana, tapi adakah orang Melayu/Islam kita akan belajar apa-apa?...tak ada satu pun negara Islam lain yang ada sesuatu yang sehebat Proton, kita satu-satunya negara Islam yang ada benda ini..and while we still do, better be grateful and give your undivided support...dont mourne when its too late...


uish hebat...setuju dengan pandangan ini...i'm alwiz thinking why we expect our national car likes imports car that alwiz be perfect? somtimes memang rasa nak support proton tapi mahal sangat lah bro...maybe yang murah pun savvy tapi cc kecik sangat..kalau nak pakai waja dah 60-70k...compare dengan import car tambah 5k-10k saja lagi...dapat bawa vios ke honda ke...dr segi budak belajar kalau banyak salah kita boleh accept lagi..tapi apa salahnye kalau budak belajar bagi murah sikit ke harga..duit tu..takkan nak bayar 60-70k untuk kerosakan saja...ke memang tak boleh?tu confuse itu..kat oversea boleh pula mereka jual murah...tak beli kata xsupport, beli merana jiwa sendiri

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 14:05


Pada 11-12-07 13:53 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

er my vi..
nyam2..bestnya stelah di ubah suai..puasnya..kepuasannya terasa...huhuhu... :welcome:



ya2..betul-betul!! hehe..minat2...
jazz pun sama..hehehe...

kancil pun bolee... 8-) :-)


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

mukmin0904
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21142
Posting: 298
Dari: petaling jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:03


fresh grad pakai kereta sorong sajalah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukmin0904Profil   Hantar PM kepada mukmin0904   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:06


Pada 11-12-07 15:03 , mukmin0904 posting:

!!! QUOTE !!!

fresh grad pakai kereta sorong sajalah


hahah..kereta sorong fresh grad??
lebih kereta sorong pun boleh..hahah.. :lol: :lucu:


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:07


Pada 11-12-07 14:05 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 11-12-07 13:53 , addinulhuda posting:

!!! QUOTE !!!

er my vi..
nyam2..bestnya stelah di ubah suai..puasnya..kepuasannya terasa...huhuhu... :welcome:



ya2..betul-betul!! hehe..minat2...
jazz pun sama..hehehe...

kancil pun bolee... 8-) :-)



ya2..kancil pun boleh..janji lepas p balik..nanti nak besar2 relex dulu..selepas ini makin canggih manggih woo..tak tahan... :welcome: :-P


-----------------
~membangun bersama islam~


Bookmark and Share

    


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-07 15:27


kereta sorong agaknya...tak banyak modal diperlukan rasanya.....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 21-12-07 17:03


Pada 06-12-05 08:37 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-12-05 17:47 , sayatetapsaya posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...

Pakailah kereta Wira Special Edition 1.5GLi. Yang lebih kecil daripada itu kurang sesuai kerana harganya jika dibandingkan dengan saiznya. Tapi, MyVi pun baik juga...Besar dan value added lah kiranya...Harga..pandai-pandailah cari yang murah. Sungguh...serius saya kata ada yang murah. Pandai-pandailah... ;-)


macam mana nak cari yang murah tu? bagila tip-tip sikit. :-)


alahai...2 tahun lepas punya quote..nak jawab ke tak ni.... :berfikir:

boleh saja...contohnya waktu promosi...biasanya dapat murah...contohnya ada rebet...
takpun, cuba belek dalam majalah Motor Trader..biasa ada yang dijual dengan diskaun yang banyak..siap ada hadiah lagi dia bagi...entah betul atau tak..kena cuba lah...tapi memang betul..kawan saya dapat tawaran harga MyVi 1.4SE pada harga 40 ribu saja berbanding yang saya cek di tempat saya ni...52 ribu...dan dia kata...mahalnya!!! :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 14:56


bapa ku pulang dari kota......bapa ku belikan kereta.....kereta kecil warna merah.........boleh ku bawa ke sekolah.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-08 21:26


salam
nak beli kereta ke?
awak tengoklah budget...tiap-tiap bulan berapa awak peruntukkan untuk kereta.
for me, i love hyundai Getz sebab bentuk dia sesuai untuk perempuan.bayaran bulanan dia pun sama saja dengan kereta mywi but kalau awak nak mywi.ok juga sebab mywi adalah kereta yang best in asia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

dollah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2008
Ahli No: 32281
Posting: 14
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-08 22:08


suzuki swift...comel dan bertenaga... :-D :-D :-D


-----------------
ALLAH knows the best


Bookmark and Share

    


  Member Information For dollahProfil   Hantar PM kepada dollah   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-01-08 22:32


proton saga yang baru keluar baru-baru ni...
bayar downpayment... then apa lagi, rocks!! lah huhu! :D :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-01-08 01:09


Pada 11-12-07 15:27 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

kereta sorong agaknya...tak banyak modal diperlukan rasanya.....hehehe


Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 01:53


tak payah beli kereta...naik bas saja. tak perlu bayar parking, minyak, tol, maintanance, car wash...jimat belanja

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

hudahaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2008
Ahli No: 32255
Posting: 128
Dari: dunia

south_korea  


posticon Posting pada: 22-01-08 06:53


kereta myvi agaknya....ada duit lebih boleh saja nak pakai mahal2
terpulang pada individu...hihihii
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahaidaProfil   Hantar PM kepada hudahaida   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-01-08 09:15


proton saga baru.....
tak pun savvy or suzuki swift.....
prefer proton than perodua.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

maya_sakura
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2006
Ahli No: 24795
Posting: 214
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-01-08 10:00


kancil atau kelisa..
kalau kaya sikit savvy,viva atau myvi..
kalau kaya lagi beli sajalah porshe atau mers..muahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For maya_sakuraProfil   Hantar PM kepada maya_sakura   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-01-08 06:41


strwberry kalau dapat posting ke sabah ke sarawak, kereta sorong yang tak guna minyak pun tak payah beli..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 14:54


Hmmm..

Berminat dengan Nimbus 2000.. 2000 cc.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 24-01-08 20:36


Pada 23-01-08 14:54 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmmm..

Berminat dengan Nimbus 2000.. 2000 cc.

nak beli Nimbus 2000 kena ke diagon ally lah ye!!


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-01-08 23:43


rasanya sesuai kancil agaknya.. lepas tu baru tukar yang lain..
bla dapat gaji tinggi ikut niat sendiri lah nak tukar ke dok..hehe


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-08 12:40


Pada 07-12-05 05:39 , hazreenrashid posting:

!!! QUOTE !!!

beli lah proton, fully developed by malaysian engineers, mereka dah invest billions of rinngits nak develop one single model, so, kalau kita harap proton lagi murah di waktu depan, kita kena bagi proton untung banyak-banyak sebab research and devopment tak murah memang mahal gila. nak buat kereta bukan senang, tambah2 nak buat enjin, kalau tak percaya tanya lah kawan-kawan anda yang ada belajar automotive engineering, the stupidest component yang trigger the piston inside the engine chamber tu just a plain ovally shaped metal, tapi sudut2 dia kena tepat, bukan main-main...so memang tabik lah proton yang kuarkan enjin sendiri untuk gen2... tengok jenama hyundai kat korea, kat sana murah sebab orang dia support hyundai even tho in early 70s, kereta dia lagi tak berkualiti dari kancil pun mereka still patriotik juga, so hyundai untung dan banyak fund untuk develop new researches, lagi bagus kualiti dia dan dapat penetrate internationally sophiticated markets. perodua sure is another national car maker, but i guess there is some technical confusion unknown to the malaysian public..actually 51% shareholder dia kompeni jepun, so dia syarikat milik jepun, teknologi dia pun pinjam daihatsu, tak banyak orang kita belajar waktu develop produk perodua maybe design sikit-sikit saja, tapi basic chasis, engine etc kita cilok daihatsu punya...taraf kereta nasional tu ada kaitan dengan pelepasan cukai dan sebagainya, bukan dari segi manufacturing...walopun mungkin bagi sesetenagh orang Myvi lebih baik dari savvy, saya lagi bangga jikalau dapat memiliki Savvy sebab itu hasil buah tangan orang Melayu, saudara Islam kita...kalau ada kecacatan memang lah, kita tak boleh expect proton buat kereta se perfect toyota, kita baru belajar, budak sekolah memang banyak buat salah sebelum kita dapat hasilkan yang lebih baik, kalau kita tak support proton supaya dapat hasilkan kereta yang lebih baik, sapa lagi? ini pun salah satu bentuk jihad ekonomi yang saya rasa kita patut sangat sokong...proton boleh buat kereta yang jauh lebih berkualiti, kalau kita guna China punya imported workforce, gunakan pekerja yang murah dan bahan mentah yang murah lagi berkualiti dari sana sana, tapi adakah orang Melayu/Islam kita akan belajar apa-apa?...tak ada satu pun negara Islam lain yang ada sesuatu yang sehebat Proton, kita satu-satunya negara Islam yang ada benda ini..and while we still do, better be grateful and give your undivided support...dont mourne when its too late...


hehehe,,
thankz for great info.. sebenarnya.. saya nak tau sangat macam mana sebuah kereta dihasilkan dr A smpaii Z.. mean from & D till finshed product.. kan best kalau kita semua didedahkan dengan benda-benda ini.. boleh membakar smngt anak2 malaysia untuk involve dalam bidang automotif.. especailly mnghasilkan designer yang gempak..
bout kereta paling sesuai untuk after fresh... tengok kat income juga.. kalau grad tapi kerja yang low dpd kelulusan.. income pun tak lah banyak sangat kan.. kalau saya... kalau gj macam 1500 kbwh, sewa rumah, makan minum tanggung sendiri, pakai kancil 2nd agaknya... tak pun pakai motor dulu...
kalau duduk dengan parents ok lah.. boleh sambo savvy ke, myvi.
lau 2000 ke atas.. my be Gen 2... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-01-08 14:49


saya sekarang pakai moto saja...hahahaha.....dok dengan family lagi...tengah kumpol duit nak beli lori pikap.....banyak sikit pisang boleh angkut...hahahha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-01-08 17:50


Pada 23-01-08 14:54 , Muddathsir787 posting:

!!! QUOTE !!!

Hmmm..

Berminat dengan Nimbus 2000.. 2000 cc.


hmm..bagus ni..tak payah guna minyak..save budjet..hoho

nak try pinjam dengan Harry :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 20:33


yeye..kejap lagi dapat elaun..nak tukar kereta pula lah..tapi tak tahu nak cari yang bagaimana..asalkan sporty looking dan comel..huhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-01-08 22:37


Pada 28-01-08 20:33 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

yeye..kejap lagi dapat elaun..nak tukar kereta pula lah..tapi tak tahu nak cari yang bagaimana..asalkan sporty looking dan comel..huhuhu..


hmm..KPLI boleh lah..hoho :cry: nak jugak

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-01-08 23:29


dah dekat 10 tahun grad & bekerja, still setia berjalan kaki. malas nak fikir hal-hal kereta ni.

lesen yang ada setakat pakej kecemasan.. esp kena pergi kursus.. boleh lah jadi 2nd driver kekawan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 20:39


Pada 28-01-08 22:37 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 28-01-08 20:33 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

yeye..kejap lagi dapat elaun..nak tukar kereta pula lah..tapi tak tahu nak cari yang bagaimana..asalkan sporty looking dan comel..huhuhu..


hmm..KPLI boleh lah..hoho :cry: nak jugak




heehe...biasela..actly sekarang memang pakai kereta pun since tahun 1 kat kampus 4 tahun dulu..tapi beli 2nd hand nya lah..so sekarang da dapat pegang duit banyak sikit ni lah ubah angin sikit..jeles juga tengok kawan-kawan kpli lain time orentasi pakai kereta besar-besar..huhuhu...

p/s: jangan tiru macam saya... :-D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-02-08 21:50


Kereta ni bukan benda murah dan senang kita beli...
jadi seeloknya kumpul duit dahulu sekurang2nya dapat bayar 10 % dari harga kereta tersebut...dapat bayar bulan2 murah sedikit...
guna cara Islam..jauhi riba...
alang2 beli kereta baru saja...saya rasa kereta nasional semakin menunjukkan peningkatan dari segi kualiti...
Proton Persona memang baik dan sesuai untuk keluarga..harga pun memang berpatutan...beli sekali saja terus sesuai untuk keluarga..walau tak kawin lagi...fikir jangka masa panjang...
beli kereta bila mampu saja..jangan terlalu nak ikut2 tan dan trend...kalau ak mampu..naiklah motor atau kenderaan awam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-02-08 13:25


pakai apa pun xapa..asalkan mampu..tapi tengok ramai pakai myvi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 11-02-08 15:31


Pokoknya, tepuk dada tanya bajet. Bajet anda cukup? Boleh bayar bulan-bulan? Boleh bayar downpayment? nak kereta maintenance rendah? Bajet...bajet...bajet.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-02-08 10:53


asalkan cantik jimat minyak dan mantenen rendah..agaknya tak..nangis woo mahu pakai 9 tahun..sialp2 2 tahn pakai dah jual..rugi2,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 10:11


ado kerata bawah 30 ribu tak? hah haha haha..jual kat aku murah2

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

izza_ulfadh
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16706
Posting: 57
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 12:11


Pada 13-08-06 21:39 , gsrturbo posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ikutkan hati skyline or lamborgini lah...tapi setakat ni pakai yang dua tayar saja dulu baru nampak low profile..hehehe



oops..lamborgini tak boleh dibawa memandu di jalanraya malaysia..hmm..fresh grad ek..kalau saya alang2 beli, beli kereta baru saja lah..tapi yang berpadanan dengan gaji..kalau kita beli second, hati nak rasa yang baru juga.maklumla kita tak pernah puas dengan apa yang kita ada..saya cadangkan..myvi or vive or kembara ke..
for your info..dulu my lecturer pernah tnjukkan satu video rncangn kereta kat uk..mereka gelakkan kereta savvy kita..so tak payah pakai savvy lah..sebab ada my pren baru beli dah macam apo entah sebab dia kan automanual transmission..macam payoh saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izza_ulfadhProfil   Hantar PM kepada izza_ulfadh   Quote dan BalasQuote

asroal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.04.2006
Ahli No: 24359
Posting: 352
Dari: bumi ALLAH

france   avatar


posticon Posting pada: 19-02-08 12:30


honda civic...mahal sikit tak mengapa,tapi tahan lasak.
adik saya guna myvi,ok saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asroalProfil   Hantar PM kepada asroal   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 19-02-08 12:33


hmM, ni pun ummu rasa.. :berfikir:
Kenapa ya..rasanya benda ni boleh jawab asal kita mampu dan ada duit untuk bayar
tak kira kereta apa pun boleh guna..
yang murahh..yang mahal..yang best..yang tak best..semua boleh..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 19-04-08 13:30


beli lah kancil second hand .. biar bayar cash ..supaya tak ada hutang ... ada rezeki lebih , kereta boleh jual tradein dengan kereta lebih besor ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 19-04-08 19:11


siapa nak beli kereta MYVI SE warna putih...baru 12bulan pakai...harga RM45K..millage xsmpai 20k lagi....no nego...kalau nak bagitahu...sementara stok masih ada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 19-04-08 22:04


toyota vios...cantik kereta tu dan affordable. boleh angkat bila dah dapat first paid... doa2 kan lah ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Kenderaan
    »» Kereta yang paling sesuai untuk fesh grad

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.182382 saat. Lajunya....