Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 28
Ahli: 0
Jumlah: 28




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 7 jam, 31 minit yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: seluar jeans adalah pakaian lelaki, so wanita???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» seluar jeans adalah pakaian lelaki, so wanita???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh seluar jeans adalah pakaian lelaki, so wanita???

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-11-05 23:39


Quote:
Kedua
Apakah hukumnya seseorang perempuan memakai seluar jeans (yang sepatut kebiasaannya menjadi pakaian lelaki). Adakah ianyer dikira sebagai menyerupai seorang lelaki jugak?

Saya kurang pasti mengenai hal ini. Akan tetapi ada hadis seperti berikut:

Abu Hurairah lah.a. telah meriwayatkan: maksudnya: Rasulullah S.A.W. telah melaknat orang-orang lelaki yang berpakaian perempuan dan orang-orang perempuan yang berpakaian lelaki.

Hal ini memang telah jelas seperti yang diterangkan hadis di atas. Persoalannya pada kita, adakah seluar jeans ini adalah dianggap pakaian lelaki sahaja? Atau ianya memang jenis pakaian yang boleh dipakai kedua lelaki dan perempuan seperti stoking etc? Jika saya lihat memang tidak sesuai untuk wanita kerana menampakkan bentuk tubuh. Walaupun begitu saya tetap berpendapat yang seluar jeans adalah pakaian lelaki kerana pakaian seorang wanita itu mestilah bukan sahaja menutup aurat bahkan mesti juga tidak menampakkan susuk tubuhnya. Setakat tutup aurat tapi ketat tak boleh.... dalil mengenai perkara ini ada diceritakan oleh Usamah bin Zaid:

Usamah bin Zaid pernah menceritakan bahawa Rasulullah S.A.W. telah menerima hadiah sejenis kain Qibtiah yang kurang tebal daripada seorang yang bernama Dahiyah Al Albi dan Rasulullah S.A.W. pula menghadiahkan kain tersebut kepada beliau (Usamah bin Zaid), untuk dibuat pakaian tetapi Usamah memberikan kepada isterinya.

Suatu hari Rasulullah S.A.W. bertanyakan Usamah: "Kenapa engkau tidak memakai kain Qibtiah itu?" Usamah menjawab: "Saya telah berikan kepada isteri saya." Lalu Rasullullah S.A.W bersabda kepada Usamah: "Suruhlah isterimu mengalaskan kain tersebut dengan kain yang lain di bawahnya, kerana saya bimbang jika kain Qibtiah itu tidak di galas , maka akan kelihatanlah besar kecil tulang-tulang badan isterimu (bentuk tubuh badan isterimu)".

Wallahualam.

sumber: http://www.bincang.net/forum/showthread.php?t=61742


jom kita bincang... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 28-11-05 23:48


kalau kita pakai suar jin...jin nak pakai apa...:lol:

sorie...gurau saja...

pada saya suar jeans ni agak tak sesuai la nak digunakan oleh wanita...sebab rata2 jeans ni ketat..kalau ada yang longgar pun dia akan tetap menampak kan susuk kaki...pada saya better kalau pakai suar yang casual...itu ok sikit agaknya...tapi jangan lah pilih yang ketat punya...ni pada pandangan saya saja la...maaf kalau kurang tepat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 00:25


Assalamualaikum

ambil saja yang loose fit, selesai masalah

pada ana jeans jauh lebih baik daripada seluar2 kasual yang lain kerana kainnya lebih tebal, dengan syarat ianya longgar

jangan menyusahkan diri apabila telah diberikan kelonggaran pada sesuatu hukum

wAllahu a'lam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 01:01


additional info:

A) Sheikh Muhammad Ali Al-Hanooti:

Jilbab in the Arabic language, which is the Qur'anic language, is any dress or garment covers up every inch of the woman's body and usually it doesn't shape or show anything of her features. It could be one piece or more than one piece.

A Muslim woman's dress is not prescribed in Shari'ah with any certain style but the meaning of Jilbab focuses on covering up everything.

A woman who wears any sort of a skirt or jeans or a cloak should consider certain major rules for their apperal:

1. They should maintain feminity in what they wear but not doing anything to look like men at all.

2. They should not wear anything that gives any code of seduction or appeal to the man.

3. If they wear jeans they are certainly in need of a long shirt that goes below their knees. Considering the aforementioned description and requirements in my answer.


--------------------------------------------

B) Question: As apa Shari`ah point of view, are woman allowed to wear Jeans and T-Shirts?
    
Answer: In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

A Muslim woman, who is really committed to her religion, is supposed to please Her Lord by wearing whatever dress she wants as long as it fulfills the following main conditions:

1. The dress of the Muslim woman should cover her whole body except her face and hands.
2. The dress of the Muslim woman should be loose-fitting.
3. It should not be transparent or revealing.
4. It should not be an attire specifically worn by men only.

Having stated the above, we call upon all Muslim women to cover themselves properly in public and not to show their adornments except for their husbands. If the Muslim woman wants to wear jeans or a T-shirt, then the woman should cover her body with a loose garment above the T-shirt and the jeans trousers. With this, she will be achieving her desire of wearing whatever she wants and at the same time she will be pleasing Her Lord. All in all, our obedience to Allah should take the top priority in our life.


--------------------------------------------

C) Question: As-Salamu `alaykum! Is it haram for a Muslim woman to wear pants or trousers?

Answer: Wa `alaykum As-Salamu wa Rahmatullahi wa Barakatuh.

In the Name of Allah, Most Gracious, Most Merciful.

All praise and thanks are due to Allah, and peace and blessings be upon His Messenger.

Dear sister in Islam, thank you very much for contacting us and we implore Allah to guide you to the way through which you find it very easy to put the Islamic teachings into practice.

First of all, we would like to refer to an important point regarding the requirements of the Muslim woman’s dress. Certain conditions have to be fulfilled in order to render the woman’s dress Islamic and preserve her chastity. Those conditions may simply be mentioned as follows:

1- It must cover the whole body.
2- It must not be tight or transparent.
3- It must not delineate the parts of the body, especially those parts that are sexually attractive.
4- It must not be a dress that is usually worn by men.

Focusing more on the first question regarding women wearing pants, we would like to cerita for you the following fatwa issued by Sheikh Muhammad Saleh Al-Munajjid, the prominent Saudi Islamic lecturer and author:

"Muslim woman have to wear clothes that will conceal the body and her `awrah (parts of the body which should not exposed in front of others); she must not wear transparent or see-through clothes or tight clothes that show the shape of the body. Pants or trousers fall into the later category; so for this reason it is not permissible for women to wear pants, UNLESS she wears over them a wide or loose shirt."

- Islam Online

wAllahu a'lam :-)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 29-11-05 01:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

ibnubadar
Warga Rasmi
Menyertai: 15.11.2005
Ahli No: 20364
Posting: 4

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 04:16


kalau nak selesai masalah....tak payah pakai seluar jean...pakai baju kurung...jubah...itukan lebih sopan dan memenuhi adat2 ketimuran & tak bercanggah dengan islam...kena ingat tanda akhir zaman!!!!! perempuan yang berpakaian tetapi bertelanjang sebenarnya....muhasabah diri kita ok...

pakaian yang dipakai mestilah:

1) tidak ketat
2) tidak menampakkan bentuk tubuh
3) tidak menarik perhatian kaum adam untuk melihatnya
4) tidak jarang

*** jelas sangat seluar jean itu ketat lagi menampakkan bentuk badan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnubadarProfil   Hantar PM kepada ibnubadar   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 07:50


realiti yang berlaku...,perempuan sekarang selalu pakai jeans yang ketat2..mendedahkan bentuk tubuh....macam pembalut nangka!!!

kalau perempuan nakpakai seluar yang kainnya tebal seakan-akan seluar jeans [email protected] hitam @...pakailah yang longgar(sederhana...jangan terlalu longgar pilak...terlalu ketat apatah lagi...)yang elok warnanya(bukan yang bisa menarik pandangan kaum adam....)pakai baju yang labuh menutup bentuk punggung....pakai tudung yang menutup bentuk [email protected] kata lain...menutup aurat dengan sempurna


walauapapun,saya rasa lelaki tak berapa suka @kurang suka dengan perempuan yang pakai seluar jeans....betul tak kaum adam?....perempuan yang pakai "pakaian traditional" sebenarnya lebih cun-melecun...lagi cun-melecun kalau akhlaqnya pun cun-melecun.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-11-05 08:37


assalamualaikum..sekadar nak bertanya dan memberikan pandangan..
yalah,kalau yang pakai jeans ketat itu memanglah tidak manis dan tidak elok,tapi bagaimana kalau jeans yang dipakai itu memang longgar dan labuh?mengikut pengalaman ana sendiri,muslimaat kadang-kadang terpaksa memakai jeans juga,disebabkan beberapa faktor..
contohnya faktor cuaca,alhamdulillah,muslimaat di Malaysia tidak mengalami masalah ini disebabkan cuaca di Malaysia yang sedia panas tapi kalau muslimaat yang berada di luar negara misalnya,tidak mempunyai pilihan yang banyak..suhu yang boleh memcecah sampai -28 darjah celcius,boleh mendatangkan mudarat pula sekiranya muslimaat memakai kain untuk ke kuliah,pemakaian jubah pula agak menyukarkan muslimaat untuk bergerak,lebih2 lagi jarak kelas yang sangat jauh dan perlu sampai dalam jangka masa yang singkat.Maka alternatif yang biasanya mereka pilih ialah memakai jeans kerana kainnnya yang tebal dan tahan cuaca sejuk.
Bagaimana?Adakah masih tidak ada kelonggaran untuk memakai jeans kalau dari segi ini?

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 10:15


assalamualaikum..

bagi pandangan ana, sluar jean tak sesuai pada lelaki dan lebih2 lagi perempuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 13:49


Assalamualaikum..

Bagi ana perempuan memang tak sesuai dan tak elok pakai seluar jeans...bagi pendapat farhanah katanya boleh tapi yang longgar...sebenarnya masalah disini bukan setakat ketat tapi menyerupai kaum lelaki...seeloknya kita tinggalkan benda yang was2 supaya elak masalah..kan senang penyelesaiannya...
Sumaiyya pula katanya kerana faktor cuaca, ok boleh diterima tapi syaratnya bukan dalam konteks negara malaysia...iklim disini berlainan. so tak payahla susah beli slua jeans nak pakai kat sinikan...kononnya trend masakini..
Akhirnya..ana bersetuju sesangat..memang laki tidak suka perempuan yang dressing jeans dan t-shirt..tak mencerminkan seorang muslimah langsung..jadi fikir2lah..semuanya ada akal..alangkah eloknya akal tu digabung dengan ilmu dan amalan..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-11-05 13:59


"ambil saja yang loose fit, selesai masalah

pada ana jeans jauh lebih baik daripada seluar2 kasual yang lain kerana kainnya lebih tebal, dengan syarat ianya longgar

jangan menyusahkan diri apabila telah diberikan kelonggaran pada sesuatu hukum"

em...kalau yang loose tak apa kan?
[ Telah diedit oleh: hudahasnan pada 29-11-05 14:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 19:17


Assalamualaikum

setelah mengambilkira syarat-syarat yang telah ana highlight kan;

- apakah jeans tersebut masih menampakkan bentuk badan?
- apakah masih tidak dapat dibezakan jantina pemakai jeans tersebut, sama ada Muslimin atau Muslimat?

fikir2 kan lah. mungkin ada yang tidak bersetuju terutamanya di kalangan Muslimin, sebab dilihat kurang sesuai dengan nilai2 kewanitaan. tapi ia bukannya syarat untuk melarang terus pemakaian jeans di kalangan Muslimat

berhati2 dalam mengeluarkan pandangan, terutamanya apabila ia melibatkan sesuatu hukum

"Katakanlah: Siapakah yang mengharamkan perhiasan dari Allah yang telah dikeluarkan-Nya untuk hamba-hamba-Nya dan (siapa pulakah yang mengharamkan) rezeki yang baik? Katakanlah: "Semuanya itu (disediakan) bagi orang-orang yang beriman dalam kehidupan dunia, khusus (untuk mereka saja) di hari kiamat. Demikianlah Kami menjelaskan ayat-ayat itu bagi orang-orang yang mengetahui..." (QS Al-A'raaf: 32)

wAllahu a'lam bisshawab :-)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 29-11-05 19:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 22:23


seorang muslim yang betul2 pentingkan akhlak pasangannya akan memilih wanita yang sempurna pada cara pemakaiannya di samping memiliki akhlak yang terpuji...

kita bercakap berdasarkan realiti, bukan hukum asal sesuatu itu... apa yang berlaku sekarang ialah wanita yang memakai jeans adalah secara yang mendedahkan aurat, sebab memang begitulah cara memakai jeans yang sebenar, ia datang dari budaya barat...

jeans yang ketat itu dah satu hal, kebiasaannya pula jeans dipadankan dengan pakaian yang tidak menutup aurat iaitu seperti memakai t-shirt, manakala kaki pula tidak berstokin...

saya tak nafikan pendapat ilmuan yang saudari n_farhanah kemukakan itu, ia memang sesuai sebagai hukum asalnya, tapi yang saya kemukakan sebagai topik perbincangan adalah juga pendapat seorang ilmuan...

saya tak berani nak hukumkan apa-apa, cuma berdasarkan apa yang berlaku sekarang, pemakai seluar jeans lebih cenderung untuk mendedahkan aurat berbanding dengan pemakai baju kurung atau jubah...

kalau kita perhatikan di luar, boleh dikatakan hampir tidak berlaku wanita yang memakai seluar jeans dipadankan dengan baju yang labuh, lebih2 lagi kalau untuk melihat mereka berstokin...

"al-wiqayah khayrun min al-`ilaj" : "mencegah lebih baik dari mengubati..."

daripada menggalakkan, bagi saya menasihati mereka supaya tidak memakainya adalah lebih baik... in sya'a'Llah saya akan didik anak2 saya dan keluarga saya nanti supaya mereka jaga betul2 cara pemakaian mereka, agar sentiasa sopan, dan bertepatan dengan kehendak syarak dan keperibadian seorang wanita muslim...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 29-11-05 22:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 23:10


Seluar jeans bukan pakaian lelaki sejati. Tu pakaian cara yahudi nasara. Lelaki islam sejati berpakaian ikutilah sunnah nabi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

rabiyatul
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.09.2005
Ahli No: 19292
Posting: 26
Dari: Kuala Lumpur

turkey   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 00:02


ASSALAMUALAIKUM
Memakai seluar jeans,akan menampakkan bentuk betis dan peha....walaupun baju mereka labuh..waktu duduk tetep nampak kan...jadi haram bagi seorang perempuan menampakkan susuk badannya..
Rasulullah S.A.W. pernah bersabda,pada akhir akhir zaman nanti,umat ku akan menutup aurat,tetapi masih bertelanjang...
benarlah kata nabi S.A.W,kini wanita memakai tudung tapi baju dan seluar ketat,nampakkan susuk,baju jarang......bila tanya,mereka jawab fesyen......WALLAHUALALM
Setakat boleh tegur sajalah,sekarang mereka pentingkan fesyen.....
RENUNG RENUNGKANLAH
WASSALAM

p/s : suka wanita pakai jubah..manis kan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For rabiyatulProfil   Hantar PM kepada rabiyatul   Quote dan BalasQuote

cahayabumi
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20543
Posting: 17
Dari: bumi merdeka

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-11-05 02:49


perempuan...tak payahla pakai..lebih manis kalau berbaju kurung/jubah/pakaian yang longgar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayabumiProfil   Hantar PM kepada cahayabumi   Quote dan BalasQuote

sumaiyya_cleo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8022
Posting: 43
Dari: bumi Allah yang dingin bersalju

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-11-05 07:41


assalamualaikum..tertarik pula dengan topik ini,rasa nak bagi komen lagi...terima kasih kerana menambah kesedaran kepada ana pasal pemakaian jeans ini,insyaAllah ana akan ambil yang terbaik..kalau berada di Malaysia ana rasa memang tak sesuai pun nak pakai jeans,lagipun banyak lagi pakaian lain boleh dipakai,baju kurung,jubah lagi manis(walaupn pada pendapat ana seluar slack yang dipakai muslimaat macam tak sesuai juga kan,sebab kalau berangin akan nampak bentuk betis juga)..
mungkin juga di Malaysia lebih ramai yang memilih untuk memakai jeans atas alasan fesyen,sebab itulah tak ramai yang memilih untuk membeli yang longgar,(tak ketat,tak up-to-date lah kan?) sedangkan bagi muslimaat yang belajar di luar negara memilih untuk memakai jeans sebab suhu yang amat rendah(pakai slack,kain,tak cukup tahan,cuaca sejuk boleh akibatkan ketidaksuburan kepada wanita ;p)Lagipun pakai jaket labuh tutup,tak apa kan?Sampai ada yang beli jeans baggy(jeans besar dan sangat longgar),kerana berusaha untuk tidak menampakkan bentuk badan,kerana ramai juga teman2 yang tidak pernah mengenal jeans sebelum ini terpaksa memakainya juga.
InsyaAllah kalau balik Malaysia ana tak pakai juga jeans(tak relevan untuk memakainya),baju kurung dengan jubah are the best choice..
umm saudari farhana,rasanya saudari berada dalam situasi yang sama dengan ana ya?rasanya kita yang mengalami sahaja yang lebih mengerti ;P
p/s: kalau ana ada anak perempuan nanti pun ana tak bagi dia pakai seluar jeans
~~Sekadar pandangan dari ana yang jahil~~

Bookmark and Share

    


  Member Information For sumaiyya_cleoProfil   Hantar PM kepada sumaiyya_cleo   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 08:11


Assalamualaikum

sumaiyya_cleo - benar juga. mungkin hanya mereka yang mengalami yang lebih mengerti ;-)

ibnu_musa - jika ingin berbincang tentang realiti hari ini, harap dapat khususkan topik pada fokus tertentu saja. jangan buat kenyataan scra umum, ia agak mengelirukan :-)

ridwan_daie - jika nak kata pakaian yahudi & nasara, jangan kata jeans saja. t-shirt, kemeja, pants, coat, suit, tie tu pun semuanya pakaian yahudi & nasara. baju kurung & baju melayu pun bukan dari sunnah Nabi juga, ia cuma pakaian tradisional rakyat Malaysia. jadi jangan sempitkan istilah 'sunnah'

rabiyatul - jika seorang Muslimah dah berusaha sebaik mungkin untuk memelihara auratnya, Kenapa kita nak mencari-cari kesalahannya? yang nak pandang betis & peha Muslimah tu waktu dia duduk buat apa.. (orang yang berjubah/baju kurung waktu duduk tak nampak betis/peha kah?) bayangkan Muslimat yang berjubah atau berbaju kurung yang berjalan menentang angin, nampak jelas bentuk tubuhnya. adakah waktu tu kita masih nak salahkan mereka? orang yang suka mencari-cari kesilapan itulah sebenarnya yang ada penyakit dalam hatinya

lebih elok sekiranya dibincangkan bagaimana cara untuk menarik mereka yang freehair untuk bertudung, atau cara untuk menarik Muslimat yang bertudung untuk memelihara aurat mereka dengan sempurna. ana kira ia lebih bermanfaat

wAllahu a'lam :-)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 30-11-05 08:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 08:53


Pada 30-11-05 08:11 , n_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
ridwan_daie - jika nak kata pakaian yahudi & nasara, jangan kata jeans saja. t-shirt, kemeja, pants, coat, suit, tie tu pun semuanya pakaian yahudi & nasara. baju kurung & baju melayu pun bukan dari sunnah Nabi juga, ia cuma pakaian tradisional rakyat Malaysia. jadi jangan sempitkan istilah 'sunnah'
:-)


Hari ni kita tafsir sunnah ikut zaman, ikut idealogi sendiri, ikut logik akal, ikut semasa. Nak tau tafsir sunnah yang betul ikutlah sahabat2 nabi, orang yang Allah redha atas dunia ni lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 20:50


benar, sebab tu perlunya menuntut ilmu agar kita faham apa yang dimaksudkan dengan sunnah

dan tak mudah juga mengatakan "itu sunnah, ini bukan sunnah.."

wAllahu a'lam bisshawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:20


Assalamualaikum wbt
Utama sekali, selain tertarik dengan topik ni, ana gembira apbla antum semua dapat berbahasa tentang topik ni dengan ilmiah dan tak gaduh2. Sekadar memberikan pendapat masing2, tak salah pada ana..cuma kenyataan yang diberikan terpulang kepada setiap individu menerima atau sebaliknya.
Ana pernah juga teringin memakai seluar jeans,dan telah membelinya beberapa tahun dahulu.(xketat dan Alhamdulillah,masih menepati kehendak yang Islam gariskan)Tapi ana hanya memakainya beberapa kali sahaja,dan tak lama selepas tu,ia hilang entah di mana.
Pada ana setiap yang berlaku pasti tersirat sesuatu yang Allah sembunyikan. Ana redha dan mengambil keputusan TIDAK MAHU LAGI MEMAKAINYA. Ana tahu mungkin ia hilang disebabkan kelalaian ana sendiri tetapi pada ana,di situ terletak sesuatu yang ana rasa 'petunjuk'. Maaflah, tapi memang ana sangat prihatin dengan perkara2 sebegini. Ana cuba selidiki, dan memang benar,biarlah ana istiqamah dengan kain sahaja,lebih selesa.
Justeru, ana tidak pernah pula memandang serong muslimah yang memakai seluar jeans yang masih mengikut lunas2 yang digariskan dalam Islam.Cuma biarlah ana tetap dengan 'rasa hati' yang tidak mahu seluar ini(jeans) menjadi sebahagian daripada cara hidup ana,insyaAllah.
Apabila kita tidak bersetuju dengan persepsi seseorang,usahlah terus menghentam mereka sebaliknya doakanlah kebaikan kepadanya.Mungkin mereka ada sebab2 tertentu yang kita sendiri tak tahu.Sentiasa berbaik sangka,kecuali pada hal2 lagho dan memang sah salah di sisi syara'.Pada muslimah yang lain, tepuk dada, tanya iman... :-)

p/s;sekadar pandangan



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:45


Sunnah ni mudah nak diamal tapi perlu kepada iman yang teguh. Kalau setakat ilmu saja belum memadai. Ilmu adalah sifat orang yang beriman. Selepas beriman baru belajar ilmu. Iman pun lemah bagaimana ilmu boleh bantu nak hidupkan sunnah. Tengok orang lain hidupkan sunnah pun rasa benci, rasa orang tu kolot, tak sesuai dengan zaman ini. Kenapa ni terjadi, sebab iman yakin tak betul, dalam hati banyak najis2 cinta dunia

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 23:18


Pada 30-11-05 08:11 , n_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

ibnu_musa - jika ingin berbincang tentang realiti hari ini, harap dapat khususkan topik pada fokus tertentu saja. jangan buat kenyataan scra umum, ia agak mengelirukan :-)

terima kasih saudari kerana sudi mengingatkan saya, memang benar setiap manusia itu tidak lepas dari kesilapan, termasuklah saya, dan juga kita semua...

erm, saya bercakap berdasarkan realiti yang berlaku sekarang kan, juga berdasarkan realiti apakah itu seluar jeans yang sebenar, dan juga bagaimanakah cara pemakaian seluar jeans di kalangan wanita hari ini... memang sedih nak dikatakan, tapi rata2nya memang tidak menutup aurat...

kadang-kadang kalau kita berbincang tentang sesuatu itu bukan sahaja melibatkan hukum, tapi juga melibatkan akhlak... sesetengah perkara itu hukumnya adalah harus, tapi penggunaannya dari segi akhlak adalah tidak baik...

contohnya penggunaan alat muzik, makan sambil berdiri, kencing sambil berdiri sebagaimana topik yang baru lepas, dari segi nas hadisnya memang perkara tersebut harus, cuma dari segi akhlaknya ia adalah sesuatu yang tidak baik dan perlu dielakkan, melainkan dalam sesetengah keadaan yang memerlukan kita melakukan demikian...

contohnya gitar dikatakan harus menggunakannya oleh ulama' muta'akhkhirin, Nik Aziz pun kata ia harus digunakan tapi kalau boleh elakkan, cuba kita hadiahkannya kepada para ulama' contohnya TGNA sendiri, dengan alasan ianya perkara yang harus, sesuaikah...? sesuaikah kalau beliau bermain gitar kerana ianya sesuatu yang harus...

saya setuju bahawa hukum memakai seluar jeans adalah harus pada asalnya, tapi dari segi akhlaknya ia tidak sesuai untuk orang Islam, lebih2 lagi kaum wanita... bukan sahaja muslimin, rata2 muslimat pun kalau ada asas pendidikan agama yang baik, mereka akan menolak/mengelak pemakaian seluar jeans, bukan sebab ia haram dipakai, tapi tidak sesuai dan kebanyakan kita pun tidak tergamak memakainya...

melainkan dalam sesetengah keadaan contohnya apa yang saudari sumaiyya_cleo ceritakan kepada kita, kalau sememangnya ia dah jadi satu keperluan maka pakailah, apa salahnya...

cuma di Malaysia ini, kan kita dah ada baju kurung dan jubah, Kenapa dah ada yang baik tapi hendak beralih kepada yang kurang baik pula...

fikir2kan... maaf kalau tersalah silap, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 00:32


tapi seluar jeans ni perlu juga untuk perempuan yang ambik engineering. takkan nak pakai baju kurung/jubah masuk bengkel. kalau kelas tu lainlah. tengah buat welding, tiba2 terpercik kat kain. kan susah. nak buat wiring pun susah. tapi untuk dibengkel sajalah, tupun bukan yang jenis barut nangka. kena dengan baju lengan panjang yang agak longgar pahtu tudung menepati syarat yang digariskan quran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 02:02


ridwan_daie: jazakallah. overall ana bersetuju

keyakinan & iman yang mantap datang setelah bertambahnya ilmu. tanpa ilmu, tak mungkin seseorang memahami apa itu sunnah

antara syarat diterimanya sesuatu amal adalah dengan perlaksanaan yang benar (berkehendak kepada ilmu)

wAllahu a'lam bisshawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 11:28


assalamualaikum..

n_farhanah ada mengatakan bahawa lenig elok kita menarik muslimat yang bertudung supaya menjaga kesempurnaan aurat...sebenanya dalam topik ni memang nak tekankan supaya muslimat menjaga aurat dan kesempurnaannya...antara lain pakai zaman kan perempuan pakai jeans kebanyakkan pakai ketat,tak pakai stokin,so what?fikir la..kan ke mereka tu tak sempurna aurat...kita hanya nak ingatkan..kanke lebih elok tak payah pakai...buat penat berbalah saja..gunakan konsep yang mudah,rasa was2 tinggalkan..
pepun ana sokong cara puteri_nailofar...lebih baik tinggalkan terus..tak payah nak mengidam pakai pula..teruskan usaha anda!

ana sebagai laki...ana amat sokong perempuan pakai jubah,tudung labuh,baju kurung!kan ke lebih elok..betul tak saudara2ku?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 16:30


Pada 04-12-05 11:28 , alKhattab posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

n_farhanah ada mengatakan bahawa lenig elok kita menarik muslimat yang bertudung supaya menjaga kesempurnaan aurat...sebenanya dalam topik ni memang nak tekankan supaya muslimat menjaga aurat dan kesempurnaannya...antara lain pakai zaman kan perempuan pakai jeans kebanyakkan pakai ketat,tak pakai stokin,so what?fikir la..kan ke mereka tu tak sempurna aurat...kita hanya nak ingatkan..kanke lebih elok tak payah pakai...buat penat berbalah saja..gunakan konsep yang mudah,rasa was2 tinggalkan..
pepun ana sokong cara puteri_nailofar...lebih baik tinggalkan terus..tak payah nak mengidam pakai pula..teruskan usaha anda!

ana sebagai laki...ana amat sokong perempuan pakai jubah,tudung labuh,baju kurung!kan ke lebih elok..betul tak saudara2ku?



seperti biasa.... selalunya pakaian perempuan yang diambil berat....pakaian lelaki dan perhiasannya macam ok saja...selain tu kalau perempuan tu dah complete menutup aurat...tetapi pandangan lelaki yang sakit dihatinya asyik melihat-lihat ...
....tambah pulak kalau perempuan tu lawa sikit...nampak alis mata perempuan tu pun dah cukup....teruk betul...bila hati dah sakit dan diresapi nafsu ..lepas tu mula berfantasi.....padahal perempuan tu memang dah tutup aurat dia....
kesimpulannya didalam dunia nyata dan ana didunia pekerjaan memang sentiasa bertembung perempuan-perempuan yang tidak menutup aurat...dengan perempuan melayu berkebaya ketat dan jarangnya, dengan amoi pakai singlet dan mini skirt saja pergi office....mana nak lari dan nyorok...kat campus bolehlah suruh atau komen orang tutup aurat...kat uia bolehlah pihak universiti impose undang-undang... di alam luar dan pekerjaan ni dah tak terkomen dah......yang sebetulnya lelaki kena menjaga pandangannya...itu yang penting....selain cuba mengelak dari berada disituasi yang 'membahyakan iman' jadilah nukleus dakwah yang berhikmah dan mudah....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Shuhada_nha155
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16080
Posting: 121
Dari: Bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 04-12-05 17:48


Tajuk dah jelas dan boleh di jawab...

Tapi posting2 didalam ni meng'KOMPIUS'kan sehingga menimbulkan persoalan ini...

1. Pakaian daripada jenis jeans...adakah HARAM?
2. TAK BOLEH ke pakai SELUAR jeans?? Bagaimana pula dengan SELUAR slack? SELUAR sukan? (Masih memperlihatkan susuk tubuh wanita).
3. Kalau pakai seluar jeans dari dalam dan ditutupi dengan JUBAH diluar, macam mana pula? Masihkah jeans itu TIDAK BOLEH DIPAKAI?(Cara ni dipakai bila berada di tempat sejuk).
4. Meletakkan hukum tanpa nas dan dalil. Tak takut ke ?

Kepada yang PAKAR HUKUM dan yang mengetahui jawaban kepada soalan 1, silalah pecahkan PERSOALAN yang timbul ni berdasarkan nas dan dalil yang sah.

Makasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shuhada_nha155Profil   Hantar PM kepada Shuhada_nha155   Quote dan BalasQuote

ghazi87
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2005
Ahli No: 20705
Posting: 1
Dari: Petaling Jaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 18:11


Kebanyakan seluar jeans adalah ketat...ia amat tak sesuai dipakai kaum hawa.Kaum Adam pula perlu mengelak daripada memakai seluar jeans .Seluar lain banyak lagi...tak perlulah menghendaki seluar jeans sahaja.Kebanyakannya pun mahal...Islam menggalakkan kita besederhana dalam pakaian.Insya-Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ghazi87Profil   Hantar PM kepada ghazi87   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-12-05 18:53


eehh....naruto-san sendiri yang lelaki ini pun tak pakai jeans...

anda muslimah2....better toksah pakailah jeans ini...pakai baju kurung atau jubahlah....or pakai seluar slack yang longgar.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 04-12-05 18:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 21:21


Sabda Nabi Muhammad saw, 'Kamu tidak akan sesat selagi berpegang kepada 2 perkara iaitu Al-Quran dan sunnahku'

wahai sahabat2 sekalian, mari pula kita renungi hadis di bawah;

Menurut riwayat dari Abu Hurairah bahawasanya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada seorang lelaki akan hadisnya yang tersebut iaitu, "Tinggalkanlah barang yang meragukan engkau kepada barang yang tidak meragukan engkau".

Di kala itu lelaki tersebut terus bertanya, bagaimanakah caranya saya dapat mengetahui hal itu?

Rasulullah s.a.w. menjawab," Apabila engkau berkehendak melakukan sesuatu perkara, maka letaklah tangan engkau ke atas dada engkau, kerana sesungguhnya hati itu gelisah kepada yang haram dan tenang pada yang halal".

Tetapi kegelisahan dan ketenangan itu adalah tertentu bagi orang yang kuat memelihara hukum tersebut, yang m'jauhi dari segala syubhat (kesamaran) dan berusaha meningkatkan darjat taqwa. orang yang seperti inilah m'pnyai perasaan ragu yang memandang sesuatu perkara itu syubhat ataupun tidak. Malahan orang yang demikian ini pula yang selalu meninggalkan yang halal kerana takut jatuh kepada yang haram, sptmana yang pernah dikatakan oleh Abu Dzar al-Ghaifari (lah.a) iaitu, "Kesempurnaan taqwa ialah meninggalkan setengah yang halal kerana takutkah haram".

Dan sebahagian pernah ditanya orang kepada Ibrahim bin Adham; bahawa adakah dia merasa ingin minum air zam-zam?

Dia menjawab, "sekiranya ada timbaku sendiri, tentu saya meminumnya".

Jawapannya itu bereerti semua timba yang dipakai waktu itu adalah milik Sultan yang dipandang olehnya harta syubhat, yang sama sekali tak disukainya kerana meragukan hatinya. Sebaliknya kalau ada timbanya sendiri nescaya diminumnya air itu kerana kepunyaannya adalah haknya yang yakin halal dan tidak meragu-ragukan perasaan.

SEBALIKNYA orang yang tak merasa ragu terhadap sesuatu perkara, kerana yang dipandang dan dihukumnya menurut lahir dan yang nyata serta tak ada larangan yang tegas,maka orang itu dapat melakukan sesuatu itu menurut apa yang telah diyakininya.

Semoga apa yang tertulis di atas, manfaatnya dapat kita cedok dalam konteks topik ni. Saya budak baru belajar, kalau salah tolong betulkan.

ilal liqa'



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 03:17


assalamualaikum

maaf
tompang tanya,

1. Kenapa sua jin ta Boleh?
2. kalau ta Boleh, kenapa?
3. kalau Boleh, kenapa?

-adakah dengan sebutannya jin, maka ianya tak boleh?
-kalau Boleh, jin cemana yang Boleh dan seswai dengan kehendak syarak?
-jika di'argue'kan nampak batang kaki, sua slack @ kurung @ jubah tak nampak ke?
-ye la, pakai ikut keseswaian la kan. macam incik Firdaus15 kata itu. pandai2 la.
-kang elok2 tadek kemalangan jadi kemalangan pula. bagi yang tak berapa faham, tentula mereka kata "haa tu la, siapa suruh pakai kain meleret-leret etc"
-ada historynya cemana sua jin ni tercipta. untuk keje2 lazak...kemudian dikomersilkan dan menjadi trend dan pesen.
-kenapa nak pandang sebelah kps pompan yang pakai jin ? dia mungkin ada sebab ...
-entah lah..bagi saya selagi pompan @ lelaki tu masih lagi berpakaian dalam kod etika & syarak, no broblem.


-saya yang jahil

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 17:36


Pada 30-11-05 08:11 , n_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

sumaiyya_cleo - benar juga. mungkin hanya mereka yang mengalami yang lebih mengerti ;-)

ibnu_musa - jika ingin berbincang tentang realiti hari ini, harap dapat khususkan topik pada fokus tertentu saja. jangan buat kenyataan scra umum, ia agak mengelirukan :-)

ridwan_daie - jika nak kata pakaian yahudi & nasara, jangan kata jeans saja. t-shirt, kemeja, pants, coat, suit, tie tu pun semuanya pakaian yahudi & nasara. baju kurung & baju melayu pun bukan dari sunnah Nabi juga, ia cuma pakaian tradisional rakyat Malaysia. jadi jangan sempitkan istilah 'sunnah'

rabiyatul - jika seorang Muslimah dah berusaha sebaik mungkin untuk memelihara auratnya, Kenapa kita nak mencari-cari kesalahannya? yang nak pandang betis & peha Muslimah tu waktu dia duduk buat apa.. (orang yang berjubah/baju kurung waktu duduk tak nampak betis/peha kah?) bayangkan Muslimat yang berjubah atau berbaju kurung yang berjalan menentang angin, nampak jelas bentuk tubuhnya. adakah waktu tu kita masih nak salahkan mereka? orang yang suka mencari-cari kesilapan itulah sebenarnya yang ada penyakit dalam hatinya

lebih elok sekiranya dibincangkan bagaimana cara untuk menarik mereka yang freehair untuk bertudung, atau cara untuk menarik Muslimat yang bertudung untuk memelihara aurat mereka dengan sempurna. ana kira ia lebih bermanfaat

wAllahu a'lam :-)


A'km,

Bravo, bravo, ana memang sokong farhanah. Bagi ana pakai jean lebih baik daripada pakai kain/seluar slack. Sebab seluar jean tebal, tak senang koyak, aurat lebih terjaga. Kalau pakai kain, senang terselak, payah nak bergerak, kengkadang pakai kain lebih menampakkan bentuk tubuh. Pakai seluar slack, lagila transparent.

Kalau nak cerita jean ketat, tak pakai stokin, itu dah masuk bab lain. Itu bab tak menutup aurat dengan lengkap. Berapa ramai orang pakai tudunglitup tak pakai stokin? Pakai tudung, kain ketat, siap belah lagi.Lagipun aurat kaki masih khilaf.

Kalau nak cerita bab ngikut puak yahudi/nasara/dlln. yang lelaki pakai tali leher, seluar jean, boleh pulak. Sedangkan kat Malaysia cuaca panas, tak pepasal pakai agaknya. yang ambik tali ikat kat leher tu, apa gunanya pulak? Kalau gantung henfon ke kat metrik ke logik la juga. yang baju melayu tu, Nabi pakai baju melayu ada sampin ke?
[ Telah diedit oleh: pukau pada 05-12-05 17:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 05-12-05 18:10


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-12-05 18:18


ini apa cerita ni. apa punya tajuk ni. memang nak memecah belahkan umat betul la.

ps: pakailah pakaian yang menutup aurat dan memenuhi kriteria syariat. rasanya semua dah faham agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 02:24


nak memecahbelahkan umat...? cakap pasal etika berpakaian pun boleh memecahbelahkan umat, kalau macam tu tak payah la nak bincang apa-apa kat sini..............

nama pun forum, kalau tak boleh bincang itu bukan forum namanya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 06-12-05 02:34


Pada 05-12-05 17:36 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!



A'km,

Bravo, bravo, ana memang sokong farhanah. Bagi ana pakai jean lebih baik daripada pakai kain/seluar slack. Sebab seluar jean tebal, tak senang koyak, aurat lebih terjaga. Kalau pakai kain, senang terselak, payah nak bergerak, kengkadang pakai kain lebih menampakkan bentuk tubuh. Pakai seluar slack, lagila transparent.

Kalau nak cerita jean ketat, tak pakai stokin, itu dah masuk bab lain. Itu bab tak menutup aurat dengan lengkap. Berapa ramai orang pakai tudunglitup tak pakai stokin? Pakai tudung, kain ketat, siap belah lagi.Lagipun aurat kaki masih khilaf.

Kalau nak cerita bab ngikut puak yahudi/nasara/dlln. yang lelaki pakai tali leher, seluar jean, boleh pulak. Sedangkan kat Malaysia cuaca panas, tak pepasal pakai agaknya. yang ambik tali ikat kat leher tu, apa gunanya pulak? Kalau gantung henfon ke kat metrik ke logik la juga. yang baju melayu tu, Nabi pakai baju melayu ada sampin ke?



erm...pukau...aurat kaki khilaf....setahu saya...aurat wanita adalah seluruh anggota kecuali muka dan tapak tangan...
kalau pakai kain takot nampak kaki...pakai lah suar kat dalam...kan boleh mengatasi masaalah tu...
dan suar slack jarang...saya tak rasa semua suar slack jarang...carik lah jenis fabric yang tebal sikit...kan banyak di pasaran...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 02:44


seingat saya, ulama' 4 mazhab sepakat bahawa إلا ما ظهر منها adalah bermaksud selain muka dan dua tapak tangan...

yang dikhilafkan tu ambil mazhab mana...? at least kita ni bermazhab Syafi`i, ambillah pendapat Imam Syafi`i Kenapa nak peningkan kepala...

maaf kalau tersilap, harap betulkan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 06-12-05 03:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 08:28


Pada 06-12-05 02:34 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 05-12-05 17:36 , erm...pukau...aurat kaki khilaf....setahu saya...aurat wanita adalah seluruh anggota kecuali muka dan tapak tangan...
kalau pakai kain takot nampak kaki...pakai lah suar kat dalam...kan boleh mengatasi masaalah tu...
dan suar slack jarang...saya tak rasa semua suar slack jarang...carik lah jenis fabric yang tebal sikit...kan banyak di pasaran...:)


A'km,

Kalau begitu, boleh tolong bawakkan dalil; quran atau hadith sahih yang mengatakan kaki tu aurat.

"kalau pakai kain takot nampak kaki...pakai lah suar kat dalam...kan boleh mengatasi masaalah tu"

Kalau nak begitu hujahnya; pakai jeans lepas itu pakaila kain/jubah kat luar atau pakai baju yang lebih besar.

"dan suar slack jarang...saya tak rasa semua suar slack jarang...carik lah jenis fabric yang tebal sikit...kan banyak di pasaran "

Dan kalau jeans tu ketat, carila jeans yang longgar, kan banyak di pasaran. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 08:32


Oops, tajuk ni pun satu,

kalau saya katakan macam gini ok tak?...

"Kain adalah pakaian wanita, so lelaki yang pakai kain pelikat tu??...."
[ Telah diedit oleh: pukau pada 06-12-05 08:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 08:55


Pada 06-12-05 02:24 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

nak memecahbelahkan umat...? cakap pasal etika berpakaian pun boleh memecahbelahkan umat, kalau macam tu tak payah la nak bincang apa-apa kat sini..............

nama pun forum, kalau tak boleh bincang itu bukan forum namanya...

rilek la. tak nak bincang apa-apa pun ana tak kisah.

ps: perkara cabang ni kalau bincang dalam forum ni memang nak pecah-belahkan umat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 06-12-05 22:11


emm...saya suka pakai jeans. macam mana ye? dan saya xbrp suka pakai baju kurung. so, kena ubah penampilan ni. tapi pakai jeans ni lasak dan boleh bergerak dengan pantas. selesa juga. macam mana ye?
wbgmanapun....kita kena la pandai jaga adap berpakaian wlpun pakai jeans...betul tak?...jangan la pakai yang ketat2 macam sarung nangka. pakai la pakaian yang dapat menutupi aurat. sorry la, saya ini xbrp pandai nak bagi pendapat sangat. kalau ada salah, betulkan la saya ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

pearl_light86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20647
Posting: 15
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 07-12-05 00:14


assalamualaikum..ermm..sebelum tu..nak bagi pendapat sikit..saya rasa lah..masyarakat melayu ISLAM kat Malaysia ini..suka berfikiran sempit..sebenarnya...tajuk ni bagus untuk dibincangkan..kenapa perlu dituduh sebagai pemecah belah umat??nabi suruh kita adakan syura..suruh kita berbincang..jangan sempitkan pemikiran kita...umat islam perlu bersatu..ni tak..erm..topik ni bagus juga sebenarnya...bagi saya.. seluar jeans tu tak berdosa kalau dipakai oleh perempuan islam..dengan syarat ia nya mestilah longgar dan labuh...kalau nak dibandingkan baju kurung dan seluar jeans..seluar jeans jauh lebih baik..kadang-kadang...orang yang pakai baju kurung ni jauh lebih seksi lagi..nak2 bila angin kencang...nampak susuk tubuh si perempuan tu...orang yang perempuan saja yang tau seksanya pakai baju kurung time angin kuat ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pearl_light86Profil   Hantar PM kepada pearl_light86   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 08:59


maaflah ya. sebab ana ni dah banyak juga ber'post'ing dalam ukhwah ni. lepas ni mungkin ada tajuk 't-shirt adalah pakaian lelaki, so wanita?' atau mungkin 'jubah adalah pakaian nabi, wanita berjubah?' atau 'seluar sememangnya pakaian lelaki, so wanita?' atau 'kain pakaian wanita, lelaki?

tapi kalau antum nak bincang, silakanlah.

ps: secara umum, semua tahu pakaian yang disyariatkan islam.

ps lagi: cuma degil tak takut api neraka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Redth
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 796
Posting: 65
Dari: South Province Wellesley

iran  


posticon Posting pada: 07-12-05 13:05


Assalamu'alaikum,

Sekadar inginkan pandangan, apa pulak persepsi terhadap lelaki yang tak menjadikan jeans sebagai pakaiannya. Komen sikit?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RedthProfil   Hantar PM kepada Redth   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 01:50


maafla kalau tajuk ni membawa ketidakpuasan hati di kalangan beberapa ahli ukhwah...

sebenarnya saya terjumpa artikel ni semasa sedang search benda lain, dan saya nampak ia agak menarik dan boleh dibuat perbincangan dalam ukhwah ni, memandangkan sekarang topik2 tentang cinta yang selalu dibincangkan...

so, saya rasa tak salah kalau kita bincang tentang ini, sebab bagi saya ia agak ilmiah juga, sebab kita membincangkan tentang etika pemakaian di kalangan muda-mudi zaman sekarang, dan ia juga menjurus kepada isu2 dan hal ehwal semasa...

tentang aurat wanita itu, dalilnya saya dah sebutkan di atas, iaitu ayat Al-Quran yang berbunyi: ( إلا ما ظهر منها ) setakat yang saya belajar, kebanyakan ulama' berpendapat bahawa yang dikehendaki dengan ayat itu adalah selain wajah dan dua tapak tangan, antaranya termasuk ulama' mazhab 4, lebih2 lagi Imam al-Syafi`i iaitu pengasas mazhab Syafi`i yang menjadi panduan rata2 umat Islam di Malaysia...

saya rasa dalam bab aurat ni tak perlu kita pertikaikan lagi sebab masalah ini telah dibincangkan oleh para ulama', melainkan ada di antara ahli2 portal ukhwah ni yang nak buat ijtihad baru...

cuma kena ingat satu kaedah, iaitu: al-ijtihad la yunqadhu bil-ijtihad, iaitu sesuatu ijtihad itu tidak boleh dibatalkan dengan ijtihad yang lain...

tentang memecahbelahkan umat, kalau tajuk ni pun dikatakan memecahbelahkan umat, saya rasa posting tentang wahabi jauh lebih memecahbelahkan umat, sampai gaduh2 dan kutuk-mengutuk, tapi sampai pula 20 pages lebih...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 08-12-05 01:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 07:55


nabi dah tunjuk cara berpakaian, begitu juga menerusi isteri2 baginda dan para sahabat

yang anda nak pergi ikut yahudi dan nasa ra pakai seluar yahudi (jeans), tie dll tu pasal apa. yang korangpi hina lelaki pakai kain pelikat tupasal apa? berani betul ye kau menghina Muhammad SAW

nabi pakai kain pelikat juga, yang kau kata kain pelikat tu pakaian perempuan tu kenapa?

kalau tak tau sunnah baik bertanya, jangan nak jadi perintis pembaharuan ikut kepala yahudi dan nasara

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 07:55


bertaubat la anda sebelum terlambat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 08:44


Pada 08-12-05 07:55 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

nabi dah tunjuk cara berpakaian, begitu juga menerusi isteri2 baginda dan para sahabat

yang anda nak pergi ikut yahudi dan nasa ra pakai seluar yahudi (jeans), tie dll tu pasal apa. yang korangpi hina lelaki pakai kain pelikat tupasal apa? berani betul ye kau menghina Muhammad SAW

nabi pakai kain pelikat juga, yang kau kata kain pelikat tu pakaian perempuan tu Kenapa?

kalau tak tau sunnah baik bertanya, jangan nak jadi perintis pembaharuan ikut kepala yahudi dan nasara
ada dalil kata salah pakai jeans ke? ada dalil kata tak boleh pakai tie ke?

kalau reti sangat sunnah, tak payah la nak bongkak + sombong dengan pengetahuan yang ada. ikut macam nabi, rendah diri.

ps: kan ana dah kata, lepas ni kain pelikat pun jadi isu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 09:03


Pada 08-12-05 08:44 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-12-05 07:55 , ridwan_daie posting:ada dalil kata salah pakai jeans ke? ada dalil kata tak boleh pakai tie ke?

kalau reti sangat sunnah, tak payah la nak bongkak + sombong dengan pengetahuan yang ada. ikut macam nabi, rendah diri.

ps: kan ana dah kata, lepas ni kain pelikat pun jadi isu.


Sabar, sabar....orang macam gini tak boleh keras2.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 08-12-05 09:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 09:11


Pada 08-12-05 07:55 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

nabi dah tunjuk cara berpakaian, begitu juga menerusi isteri2 baginda dan para sahabat

yang anda nak pergi ikut yahudi dan nasa ra pakai seluar yahudi (jeans), tie dll tu pasal apa. yang korangpi hina lelaki pakai kain pelikat tupasal apa? berani betul ye kau menghina Muhammad SAW

nabi pakai kain pelikat juga, yang kau kata kain pelikat tu pakaian perempuan tu Kenapa?

kalau tak tau sunnah baik bertanya, jangan nak jadi perintis pembaharuan ikut kepala yahudi dan nasara


Bila masa pulak hina nabi? orang cakap, kalau kain tu dianggap pakaian perempuan, Kenapa lelaki pun nak pakai.Itu perumpamaan saja. Dan satu lagi, baju melayu, pakai sampin(kain sekerat), songkok tu pakaian sunnah ke?Jangan silap faham, pertanyaan ni nak bandingkan pemakain tie dan jeans pada zaman sekrang ni.

Bagi saya pakaian ni ikut keadaan la. Jangat sempit sangat pemikiran, Takkan nak naik bulan pun pakai jubah, main bola pun nak pakai jubah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 21:41


Sabda Nabi s.a.w.:

"Man tasyabbaha bi-qawm fahuwa minhum..."

Yang bermaksud:

"Barangsiapa yang menyerupai (meniru) sesuatu kaum itu maka dia adalah terdiri dari kalangan mereka..."


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

annynatasha88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17875
Posting: 177
Dari: johor bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 21:42


emm...secra jujurnya..ustaz saya pernah mnegur pada saya yang ketika itu saya memakai sluar jeans...dia kata...HARAM perempuan pakai sluar jeans..
lepas tu,saya tak pakai lagi sluar jenas sampai sekarang.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For annynatasha88Profil   Hantar PM kepada annynatasha88   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-05 22:32


emm...makin panas pula topik ini ye.
tapi apa-apa pun terima kasih la...sekurang2nya dapat tahu hukum dari kalian.
kiranya dapat tambah ilmu la. saya pun ada dengar ceramah di radio yang mengatakan perempuan tidak elok memakai seluar kerana seperti kayu lastik. paham2 saja la maksud tu. kalau ada salah...maaf la.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:04


Dalilnya

firman Allah "katakanlah: jikalau kamu mencintai Allah, ikutilah saya, nescaya Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu. Sesungguhnya Allah maha pengampun lagi maha penyayang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:04


Dalilnya

firman Allah "katakanlah: jikalau kamu mencintai Allah, ikutilah saya, nescaya Allah mencintaimu dan mengampuni dosa-dosamu. Sesungguhnya Allah maha pengampun lagi maha penyayang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:04


Dalil yang lain'

maksud hadith "barangsiapa menghidupkan sunnahku, bererti dia cinta pada ku. barangsiapa cinta pada ku akan bersama-sam ku dalam syurga"

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:05


Lagi dalil'

"Barangsiapa yang menyerupai (meniru) sesuatu kaum itu maka dia adalah terdiri dari kalangan mereka..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:05


Lagi dalil'

"Barangsiapa yang menyerupai (meniru) sesuatu kaum itu maka dia adalah terdiri dari kalangan mereka..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:07


Dalil,

"Moga-moga rahmat Allah dicucurkan ke atas para khalifahku." Baginda ditanya: "Siapakah para khalifah engkau ya Rasulullah?", ....."Mereka yang menghidupkan Sunnahku ....." (Hadith riwayat dari al-Hassan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:07


Dalil,

"Moga-moga rahmat Allah dicucurkan ke atas para khalifahku." Baginda ditanya: "Siapakah para khalifah engkau ya Rasulullah?", ....."Mereka yang menghidupkan Sunnahku ....." (Hadith riwayat dari al-Hassan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:07


Dalil,

"Moga-moga rahmat Allah dicucurkan ke atas para khalifahku." Baginda ditanya: "Siapakah para khalifah engkau ya Rasulullah?", ....."Mereka yang menghidupkan Sunnahku ....." (Hadith riwayat dari al-Hassan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:07


Dalil,

"Moga-moga rahmat Allah dicucurkan ke atas para khalifahku." Baginda ditanya: "Siapakah para khalifah engkau ya Rasulullah?", ....."Mereka yang menghidupkan Sunnahku ....." (Hadith riwayat dari al-Hassan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:07


Dalil,

"Moga-moga rahmat Allah dicucurkan ke atas para khalifahku." Baginda ditanya: "Siapakah para khalifah engkau ya Rasulullah?", ....."Mereka yang menghidupkan Sunnahku ....." (Hadith riwayat dari al-Hassan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:10


Dalil untuk orang yang mahu taat,

Diriwayatkan oleh Abu Nu'aim, Abdullah ibnu Umar lah.huma berkata: "Barangsiapa yang ingin meniru, hendaklah ia meniru perjalanan orang yang sudah mati, yaitu perjalanan para sahabat Nabi Muhammad SAW, karena mereka itu adalah sebaik-baik ummat ini, dan sebersih-bersihnya hati, sedalam-dalamnya ilmu pengetahuan, dan seringan-ringannya penanggungan. Mereka itu adalah suatu kaum yang telah dipilih Allah untuk menjadi para sahabat NabiNya SAW dan bekerja untuk menyebarkan agamaNya. Karena itu, hendaklah kamu mencontohi kelakuan mereka dan ikut perjalanan mereka. Mereka itulah para sahabat Nabi Muhammad SAW yang berdiri di atas jalan lurus, demi Allah yang memiliki Ka'bah!"    (Hilyatul-Auliya' 1:305)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:10


Dalil untuk orang yang mahu taat,

Diriwayatkan oleh Abu Nu'aim, Abdullah ibnu Umar lah.huma berkata: "Barangsiapa yang ingin meniru, hendaklah ia meniru perjalanan orang yang sudah mati, yaitu perjalanan para sahabat Nabi Muhammad SAW, karena mereka itu adalah sebaik-baik ummat ini, dan sebersih-bersihnya hati, sedalam-dalamnya ilmu pengetahuan, dan seringan-ringannya penanggungan. Mereka itu adalah suatu kaum yang telah dipilih Allah untuk menjadi para sahabat NabiNya SAW dan bekerja untuk menyebarkan agamaNya. Karena itu, hendaklah kamu mencontohi kelakuan mereka dan ikut perjalanan mereka. Mereka itulah para sahabat Nabi Muhammad SAW yang berdiri di atas jalan lurus, demi Allah yang memiliki Ka'bah!"    (Hilyatul-Auliya' 1:305)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:10


Dalil untuk orang yang mahu taat,

Diriwayatkan oleh Abu Nu'aim, Abdullah ibnu Umar lah.huma berkata: "Barangsiapa yang ingin meniru, hendaklah ia meniru perjalanan orang yang sudah mati, yaitu perjalanan para sahabat Nabi Muhammad SAW, karena mereka itu adalah sebaik-baik ummat ini, dan sebersih-bersihnya hati, sedalam-dalamnya ilmu pengetahuan, dan seringan-ringannya penanggungan. Mereka itu adalah suatu kaum yang telah dipilih Allah untuk menjadi para sahabat NabiNya SAW dan bekerja untuk menyebarkan agamaNya. Karena itu, hendaklah kamu mencontohi kelakuan mereka dan ikut perjalanan mereka. Mereka itulah para sahabat Nabi Muhammad SAW yang berdiri di atas jalan lurus, demi Allah yang memiliki Ka'bah!"    (Hilyatul-Auliya' 1:305)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:10


Dalil untuk orang yang mahu taat,

Diriwayatkan oleh Abu Nu'aim, Abdullah ibnu Umar lah.huma berkata: "Barangsiapa yang ingin meniru, hendaklah ia meniru perjalanan orang yang sudah mati, yaitu perjalanan para sahabat Nabi Muhammad SAW, karena mereka itu adalah sebaik-baik ummat ini, dan sebersih-bersihnya hati, sedalam-dalamnya ilmu pengetahuan, dan seringan-ringannya penanggungan. Mereka itu adalah suatu kaum yang telah dipilih Allah untuk menjadi para sahabat NabiNya SAW dan bekerja untuk menyebarkan agamaNya. Karena itu, hendaklah kamu mencontohi kelakuan mereka dan ikut perjalanan mereka. Mereka itulah para sahabat Nabi Muhammad SAW yang berdiri di atas jalan lurus, demi Allah yang memiliki Ka'bah!"    (Hilyatul-Auliya' 1:305)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:11


Dalil untuk seluruh ummat,

Diriwayatkan dalam Sahih Tirmidhi daripada riwayat ‘Abdullah bin ‘Amr lah.a. bahawa Baginda s.a.w. bersabda: "Benar-benar akan berlaku ke atas umatku apa yang telah berlaku ke atas Bani Israil seperti selipar dengan selipar, sehingga jikalau ada di kalangan mereka seseorang yang mendatangi emaknya sendiri (bersetubuh dengannya) dengan terang-terangan, akan ada di kalangan umatku seseorang yang melakukan demikian itu; dan sesungguhnya Bani Israil berpecah kepada tujuh puluh dua golongan dan umatku akan berpecah menjadi tujuh puluh tiga golongan semua mereka itu dalam neraka melainkan satu golongan (yang tidak masuk neraka)." Para sahabat bertanya: "(Siapakah mereka dalam) golongan yang satu itu wahai Rasulullah?" Jawab Baginda, "(Mereka itu adalah golongan yang mengikuti) perjalanan hidupku dan para sahabatku" (Hadith gharib)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:11


Dalil untuk seluruh ummat,

Diriwayatkan dalam Sahih Tirmidhi daripada riwayat ‘Abdullah bin ‘Amr lah.a. bahawa Baginda s.a.w. bersabda: "Benar-benar akan berlaku ke atas umatku apa yang telah berlaku ke atas Bani Israil seperti selipar dengan selipar, sehingga jikalau ada di kalangan mereka seseorang yang mendatangi emaknya sendiri (bersetubuh dengannya) dengan terang-terangan, akan ada di kalangan umatku seseorang yang melakukan demikian itu; dan sesungguhnya Bani Israil berpecah kepada tujuh puluh dua golongan dan umatku akan berpecah menjadi tujuh puluh tiga golongan semua mereka itu dalam neraka melainkan satu golongan (yang tidak masuk neraka)." Para sahabat bertanya: "(Siapakah mereka dalam) golongan yang satu itu wahai Rasulullah?" Jawab Baginda, "(Mereka itu adalah golongan yang mengikuti) perjalanan hidupku dan para sahabatku" (Hadith gharib)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:11


Dalil untuk seluruh ummat,

Diriwayatkan dalam Sahih Tirmidhi daripada riwayat ‘Abdullah bin ‘Amr lah.a. bahawa Baginda s.a.w. bersabda: "Benar-benar akan berlaku ke atas umatku apa yang telah berlaku ke atas Bani Israil seperti selipar dengan selipar, sehingga jikalau ada di kalangan mereka seseorang yang mendatangi emaknya sendiri (bersetubuh dengannya) dengan terang-terangan, akan ada di kalangan umatku seseorang yang melakukan demikian itu; dan sesungguhnya Bani Israil berpecah kepada tujuh puluh dua golongan dan umatku akan berpecah menjadi tujuh puluh tiga golongan semua mereka itu dalam neraka melainkan satu golongan (yang tidak masuk neraka)." Para sahabat bertanya: "(Siapakah mereka dalam) golongan yang satu itu wahai Rasulullah?" Jawab Baginda, "(Mereka itu adalah golongan yang mengikuti) perjalanan hidupku dan para sahabatku" (Hadith gharib)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:11


Dalil untuk seluruh ummat,

Diriwayatkan dalam Sahih Tirmidhi daripada riwayat ‘Abdullah bin ‘Amr lah.a. bahawa Baginda s.a.w. bersabda: "Benar-benar akan berlaku ke atas umatku apa yang telah berlaku ke atas Bani Israil seperti selipar dengan selipar, sehingga jikalau ada di kalangan mereka seseorang yang mendatangi emaknya sendiri (bersetubuh dengannya) dengan terang-terangan, akan ada di kalangan umatku seseorang yang melakukan demikian itu; dan sesungguhnya Bani Israil berpecah kepada tujuh puluh dua golongan dan umatku akan berpecah menjadi tujuh puluh tiga golongan semua mereka itu dalam neraka melainkan satu golongan (yang tidak masuk neraka)." Para sahabat bertanya: "(Siapakah mereka dalam) golongan yang satu itu wahai Rasulullah?" Jawab Baginda, "(Mereka itu adalah golongan yang mengikuti) perjalanan hidupku dan para sahabatku" (Hadith gharib)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 23:13


Cukupla dalil tu ye

kalau dalam hati ada kebesaran sunnah nabi, satu hadith pun dah cukup untuk kita taat pada contoh yang telah ditunjukkan oleh baginda SAW

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 01:47


Assalamualaikum,

Menarik juga isu ini. Dan rasa kesal juga, sebab nampaknya ada dikalangan saudara saudari tak berbincang secara elok.

Bab pakaian memang susah. Ini yang apa saya pernah dengar dari ustaz/ulama/pembacaan buku. Saya tak boleh bagi hujah atau hadith kerana kekurangan ilmu.

1st sekali yang saya pernah dengar, ada ulama pernah bagi ceramah tentang betapa kecewanya dia ramai sekarang yang sewenangnya2 keluarkan hadiths/ ayat al-quran tapi tak tahu apa yang dia katakan. Ni disebabkan kejahilan masyarakat sekarang yang semakin ramai menuntut ilmu tinggi seperti seorang doktor sekarang dengan mudah boleh mengeluarkan hadith sebab dia rasa dia yakin dia sudah banyak membaca/menuntut ilmu sampai phD. Dia kata benda spt2 bukan senang untuk ditafsirkan sebab kadang-kadang satu ayat tu mengandungi makna yang sangat dalam dan merangkumi banyak aspek.

Jadi kalau kita rasa kita xpuas hati satu benda, ulama itu kata lebih baik kita study betul-betul. pergi study macam ulama study. Lepas tu baru nak bincang betul-betul baru boleh. Sebab kita banyak kekurangan ilmu jadi kita tak boleh sewenangnya keluarkan hadith. tapi sekurangnya2 kalau kita betul-betul tak tahu, atau tidak puas hati, kita tanya ulama/ustaz direct. Kan senang?

Saya pernah baca even Imam2/Ulama terkenal zaman dulu pun tidak berani mengeluarkan fatwa tanpa sebab yang benar-benar penting.

Satu lagi tentang bab pakaian, yang saya pernah dengar. Hanya 4 syarat sahaja dikenakan.
1) Tidak ketat
2) Tidak menyerupai lelaki atau sebaliknya
3) Tidak nipis
4) Menutupi seluruh aurat

Jeans - untuk pengetahuan sekalian adalah, pakaian golongan rendah zaman dahulu di Amerika yang bekerja di mines.

yang saya tahu disini, ramai yang tidak suka kalau wanita itu pakai jeans, sebab 1) ketat 2) konon2 pakaian lelaki 3) lagi nampak manis/cantik pakai jubah baju kurung.

Saya kenal beberapa wanita yang pakaian jeans yang longgar, baju longgar, tudung pun labuh. Dan di mata saya tiada masalah. Niat mereka untuk tidak menarik perhatian lelaki. Dan memang tak menarik pun sebab saya perasan lelaki suka tengok perempuan yang pakai baju kurung/jubah lagi.

Di sini ramai yang kata suka tengok wanita yang pakai begitu? Bukankan itu namanya tertarik??? Bukan tujuan asalnya untuk tidak menarik lelaki untuk melihat?

Semua ini atas niat. Saya rasa wanita memakai seluar tiada masalah apatah lagi jeans jikalau niatnya baik dan jeans itu menepati syarat2 yang dikatakan. Tidak ketat, tidak nipis, menutupi aurat dan tidak menyerupai lelaki. Sekarang ni ada jeans yang bunga2. jangan lah pergi pilih yang ketat2 itu. Dah tau tu salah pergi cari pasal nak pakai yang ketat.

kalau betul2 xmahu menarik lelaki, pakailah pakaian yang serba menutup itu, atau tidak keluar rumah langsung. Jubah hitam terus dengan burqa. Sebab apa-apa wanita pakai pun akan menarik perhatian lelaki selagi lelaki tidak menundukkan pandangan. Percayalah. Even kalau pakai purdah pun, kalau lelaki nak tertarik dengan mata pun boleh. tapi saya respek orang pakai purdah sebab bukan senang.

Kesimpulan, buatlah2 apa-apa lelaki tetap tertarik dengan wanita. Kecuali kalau anda duduk dirumah tak pernah keluar/langsung tidak kelihatan/ berperangai buruk (yang ini jangan ikutlak).

Yang saya pernah dengar, Nabi Muhammad S.A.W bukan setakat pernah pakai jubah. tapi pernah pakai pakaian dari bangsa2 lain juga. tapi saya tidak boleh bagi hadith/faktanya kerana kekurangan ilmu. tapi moral story disini, jadi jangan ditekan sangat jubah. tapi bukan saya nak hina jubah.

Saya pun suka jubah. Cuma pendapat saya, jubah bukan satu pakaian yang saya boleh pakai tiap2 hari/beli dengan murah. bagi orang yang kurang berada mungkin susah nak beli jubah tapi tak dinafikan ada jubah yang murah.

Ini sekadar pendapat dan apa yang saya pernah dengar dari ustaz/ulama. Minta maaf jika saya ada buat kesilapan disini sebab saya cuma insan yang kekurangan ilmu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 02:41


BUAT apa orang perempuan NAK PAKAI SELUAR JEANS??KAN LEBIH SOPAN JIKA PAKAI BAJU KURUNG,LAGI MANIS bila PAKAI JUBAH..
BETUL tak??sesiapa yang SETUJU SILA TEPUK MEJA sekarang..PUK PUK PUK.

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 14:44


Pada 09-12-05 01:47 , fatinah_huda posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum,

Saya kenal beberapa wanita yang pakaian jeans yang longgar, baju longgar, tudung pun labuh. Dan di mata saya tiada masalah. Niat mereka untuk tidak menarik perhatian lelaki. Dan memang tak menarik pun sebab saya perasan lelaki suka tengok perempuan yang pakai baju kurung/jubah lagi.

Di sini ramai yang kata suka tengok wanita yang pakai begitu? Bukankan itu namanya tertarik??? Bukan tujuan asalnya untuk tidak menarik lelaki untuk melihat?
.


:lol: :lol: kat sini pun ramai peminat-peminatnya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 17:50


Hidup kita hari ni penuh dengan cinta dunia, kemewahan melimpah ruah, tiada rasa ingin berlumba-lumba buat kebaikan, tiada perasaan berlumba-lumba untuk berinfak harta pada jalanNya dan menghidupkan serta berpegang teguh dengan sunnah Nabi SAW...nak amal sunnah pun rasa berat dan tak sesuai. Amal2 kita pun jauh daripada apa yang ditunjukkan oleh Nabi SAW.

Pada saya, walaupun kita rasa kita belum ada kekuatan untuk hidupkan, apatah lagi untuk istiqamah dengan sunnah2 Nabi SAW...tapi janganlah pulak kita larang atau beri pendapat supaya 'lakukan sesuatu yang berpada selagi tak melanggar syariat'

Berilah semangat, kelebihan, galakan untuk seluruh umat Islam hidupkan sunnah Nabi SAW, walaupun kita belum ada kekuatan untuk itu. Dan janganlah kita beri pendapat untuk amal yang sederhana2 saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 20:38


terima kasih fatinah_huda atas penjelasan yang diberikan. sekurang2nya ada insan yang faham apa yang ana cuba sampaikan.

mungkin ada orang yang mengambil hadis secara membuta tuli tanpa mempelajarinya terlebih dahulu. tapi ana pun tak nak mengulas panjang mengenai hal ini.

yang ana pertikaikan daripada mula adalah berkenaan dengan tajuk forum ini sahaja dan bukannya soal sunnah atau what so ever. sekiranya tajuknya berbunyi 'etika pemakaian islam', maka tidaklah ana sebising ini. ini kerana ana juga dah jelaskan bahawa secara asasnya kebanyakkan daripada kita tahu jenis pakaian yang menepati syariat (cuma degil tak takut api neraka).

soal tali leher, jeans dan sebagainya adalah perkara cabang yang terlalu banyak perdebatannya hatta dikalangan ulama sendiri, apatah lagi kita yang ilmunya tak sampai sekangkang kera.

oleh yang demikian, jika antum masih ingin meneruskan perdebatan soal jeans dan tali leher atau kain pelikat ini, maka silakanlah.

ps: islam itu mudah.
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 09-12-05 20:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 21:20


daripada pengamatan saya daripada perbincangan2 yang sudah lepas, suka rasanya untuk saya simpulkan satu point yang utama tentang apa yang dibincangkan:-

siapa yang makan cili, dia yang akan rasa pedasnya, betul tak...?

kalau tak makan cili, masakan terasa pedasnya... oleh itu, kalau tak nak rasa pedas lagi lepas ni, berhentilah dari memakan cili, ok... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 13:59


Assalamualaikum

wahai sahabat2 sekalian, mari pula kita renungi hadis di bawah;

Menurut riwayat dari Abu Hurairah bahawasanya Rasulullah s.a.w. pernah bersabda kepada seorang lelaki akan hadisnya yang tersebut iaitu, "Tinggalkanlah barang yang meragukan engkau kepada barang yang tidak meragukan engkau".

Di kala itu lelaki tersebut terus bertanya, bagaimanakah caranya saya dapat mengetahui hal itu?

Rasulullah s.a.w. menjawab," Apabila engkau berkehendak melakukan sesuatu perkara, maka letaklah tangan engkau ke atas dada engkau, kerana sesungguhnya hati itu gelisah kepada yang haram dan tenang pada yang halal".

Hadis diatas adalah amat berguna dalam situasi kita sekarang..andainya rasa was-was tinggalkan..Insyallah selamat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 14:09


Pada 09-12-05 21:20 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

daripada pengamatan saya daripada perbincangan2 yang sudah lepas, suka rasanya untuk saya simpulkan satu point yang utama tentang apa yang dibincangkan:-

siapa yang makan cili, dia yang akan rasa pedasnya, betul tak...?

kalau tak makan cili, masakan terasa pedasnya... oleh itu, kalau tak nak rasa pedas lagi lepas ni, berhentilah dari memakan cili, ok... :-)



Assalamualaikum

Ana amat sokong pandangan ibnu_musa...selalunya orang yang berbalah mempertahankan kata-katanya sebab dia yang mengamalkan benda itu,macam seluar jeans juga..umpama makan cililakan tambah2 cili api..sekali makan pulak dengan tomyam siam...berasap kepala tak senang duduk..telinga pun panas juga...jadi kena la cari penawarnya iaitu air..minum baru lega sikit..macamni la juga..penawarnya ada..jangan asyik berbincang..hasil tak ada..Nabi dan para sahabat mengadakan syura tapi ada hasilnya..e2 baru betulkan..so,fikirkanlah yang mana lebih elok dan guna pakai..

lastly...ana tak sokong jeans bagi muslimat!muktamad...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 15:26


betul tu...siapa yang makan asam pedas...dia akan terasa pedas2 asam, betul tak :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-12-05 16:08


pakai sajalah baju kurung kan ke manis...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 11:21


Hm.. walaupun ana lelaki, ana tak pakai seluar jeans.. pertama sebab status ana sebagai orang yang bergelar ustaz.
Alangkah baiknya jika bincangkan perkara yang lebih baih... terkadang kita berbincang kerana kita ingin menegakkan apa yang kita lakukan. Sukar menerima pendapat orang.. dan kita akan cuba cari alasan untuk membenarkan apa yang kita lakukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 11:48


Assalaamualaikum,

Bagi yang masih tak paham Kenapa ada sesetengah orang mempertahanan seluar jeans, suka dijelaskan di sini bahawa yang menjadi isu di sini, bukan seluar jeans tu, tapi mentaliti sesetengah orang yang terlampau mudah menghukum, siap keluar hadith sewenang-wenangnya. Ini lah punca perpecahan umat islam. Ini baru bab seluar.

Seluar jeans tu hanyalah seluar dengan kain yang agak tebal. Itulah seluar jeans. Kebetulan nama dia jeans. Kalau tak paham lagi seluar jeans tu macam mana, pergi kedai beli jeans, letak sebelah seluar yang dikatakan senonoh, lepas itu tengok apa bezanya. Ukur betul2 tau. jangan beli yang sendat pulak.

yang pergi melalut sampai nak tiru orang kafir bagai tu apahal? Sesetengah orang pakai seluar jeans sebab murah, tahan, kalau kat negeri sejuk, boleh pakai yang lagi tebal. Kalau nak pergi perang, lagi sesuai pakai seluar jeans. Cuba tengok vcd jihad tu sikit, jangan asyik nak membebel saja.Kan banyak ada kat pasar malam. Cubalah berfikiran terbuka sikit, belajr daripada ulama2 yang ikhlas, bukannya ulama cakap ikut sedap mulut.

ps:zaman rasulullah dulu orang naik unta, kereta tak ada lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 11:50


Pada 09-12-05 21:20 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

daripada pengamatan saya daripada perbincangan2 yang sudah lepas, suka rasanya untuk saya simpulkan satu point yang utama tentang apa yang dibincangkan:-

siapa yang makan cili, dia yang akan rasa pedasnya, betul tak...?

kalau tak makan cili, masakan terasa pedasnya... oleh itu, kalau tak nak rasa pedas lagi lepas ni, berhentilah dari memakan cili, ok... :-)


Apa yang anta melalut ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 11:52


Pada 12-12-05 11:21 , kamalhisyam posting:

!!! QUOTE !!!

Hm.. walaupun ana lelaki, ana tak pakai seluar jeans.. pertama sebab status ana sebagai orang yang bergelar ustaz.
Alangkah baiknya jika bincangkan perkara yang lebih baih... terkadang kita berbincang kerana kita ingin menegakkan apa yang kita lakukan. Sukar menerima pendapat orang.. dan kita akan cuba cari alasan untuk membenarkan apa yang kita lakukan


Ustaz tak boleh pakai seluar jeans ke? Hukum mana yang anta pakai ni? Ni dah macam ajaran sesat ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 11:53


Pada 11-12-05 16:08 , NuR_HiKMaH posting:

!!! QUOTE !!!

pakai sajalah baju kurung kan ke manis...:-)


oooo, tujuannya nak nampak manis, ayu, menggoda begitu.... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 12:00


Pada 09-12-05 17:50 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Hidup kita hari ni penuh dengan cinta dunia, kemewahan melimpah ruah, tiada rasa ingin berlumba-lumba buat kebaikan, tiada perasaan berlumba-lumba untuk berinfak harta pada jalanNya dan menghidupkan serta berpegang teguh dengan sunnah Nabi SAW...nak amal sunnah pun rasa berat dan tak sesuai. Amal2 kita pun jauh daripada apa yang ditunjukkan oleh Nabi SAW.

Pada saya, walaupun kita rasa kita belum ada kekuatan untuk hidupkan, apatah lagi untuk istiqamah dengan sunnah2 Nabi SAW...tapi janganlah pulak kita larang atau beri pendapat supaya 'lakukan sesuatu yang berpada selagi tak melanggar syariat'

Berilah semangat, kelebihan, galakan untuk seluruh umat Islam hidupkan sunnah Nabi SAW, walaupun kita belum ada kekuatan untuk itu. Dan janganlah kita beri pendapat untuk amal yang sederhana2 saja.


Amat dialu-alukan, tapi jangan kita melebih-lebihkan sesuatu, walaupun sunnah tak ada mention. Contohnya macam pakai seluar jeans, kalau ada muslimat yang kurang ilmu pakai dengan niat dan cara yang baik, tiba-tiba dia baca anta punya posting, dia nanti ingat, pakai seluar jeans tu haram. Itu dah macam mengharamkan benda yang halal. Siapa nak tanggung tu? Anta nak tanggung? Errrrrr, anta ni ulamak daripada mana ni? Belajar dulu kat mana? Err Dah berapa banyak kitab anta karang? Kuliah selalu kat mana? sebab ana nak pergi berguru :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

nurfadhilah_salam
Warga Rasmi
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20394
Posting: 4

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 16:49


ana tak pasti tapi lebih senang dan manis jika berbaju kurung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfadhilah_salamProfil   Hantar PM kepada nurfadhilah_salam   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 22:18


erm, nampaknya sudah terang lagi bersuluh apa yang saya cakapkan di atas............................. :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-12-05 22:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 12-12-05 23:38


huhuhu...no komen....apa-apa pun...pakai la apa yang antum semua rasa selesa...tkkn nak memaksa orang membuat sesuatu yang dia tak suka...or lebih sesuai tak selesa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 09:59


Pada 12-12-05 22:18 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

erm, nampaknya sudah terang lagi bersuluh apa yang saya cakapkan di atas............................. :lol:



mendapat sokongan ramai tak semestinya betul,....macam BN ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 11:10


bukan berkaitan dengan sokongan...

cuma memang sudah terang lagi bersuluh, siapa yang makan cili dia yang terasa pedasnya... sb ada orang yang melenting.......... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 18:18


just nak lontar buah fikiran untuk difikirkan bersama...

lelaki telah jelas haram memakai sutera. bermakna situasi tempat dimana sekalipun, maka lelaki tidak dibenarkan memakai sutera. (tetapi ada pengecualian).

wanita.. sekiranya dikatakan haram memakai seluar jeans, maka adakah haram juga sekiranya memakai seluar jeans didalam rumah?

ps: masakan pedas memang kegemaran ana. :-di
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 13-12-05 18:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 18:25


lelaki pakai seluar jin....wanita pakai seluar bunian...


ps:saya suka masakan ganjil

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 13-12-05 23:11


Pada 13-12-05 18:18 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

just nak lontar buah fikiran untuk difikirkan bersama...

lelaki telah jelas haram memakai sutera. bermakna situasi tempat dimana sekalipun, maka lelaki tidak dibenarkan memakai sutera. (tetapi ada pengecualian).

wanita.. sekiranya dikatakan haram memakai seluar jeans, maka adakah haram juga sekiranya memakai seluar jeans didalam rumah?

ps: masakan pedas memang kegemaran ana. :-di



ermmm....mukasyaf...saya rasa memakai jeans bukanlah haram...tapi...antara sesuai ataupon tak sesuai...nak mengharamkn atau menghalalkn sesuatu mestilah kena ada dalil yang qat'i atau yang bersangkutan dengan nya....

hanya sekadar pandangan dari saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 13-12-05 23:57


hahaha...semakin pedas membara topic ini....cepat2 somebody curahkan air kepada mereka yang dah kepedasan itu

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 09:20


Farishah, ana cuma nak ajak mereka2 yang mengatakan wanita memakai seluar jeans adalah haram supaya memberikan pendapat mereka pada beberapa situasi.

kerana ana risau mereka ni tak paham lagi hukum ( walaupun mungkin perasan tahu).

ps: masih menunggu jawapan ridwan dan ibn_musa.
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 14-12-05 09:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 09:24


Pada 13-12-05 11:10 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bukan berkaitan dengan sokongan...

cuma memang sudah terang lagi bersuluh, siapa yang makan cili dia yang terasa pedasnya... sb ada orang yang melenting.......... :lol:


Facts and points please....cerita pasal pedas2 cili ni dah melalut. Kalau tak ada fakta, itu dah habis modal namanya..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 11:33


suka ana nak bawa satu lagi situasi.

1. wanita berjubah menampakkan susuk tubuh.

2. wanita berseluar jean longgar menutup aurat.

soalannya: yang mana satu boleh?

ps: masih lagi menunggu jawapan ridwan dan ibn_musa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» seluar jeans adalah pakaian lelaki, so wanita???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.205134 saat. Lajunya....