Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah don't give us what we want, instead He gives us what we need
-- Spaghetigoreng (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 75
Ahli: 0
Jumlah: 75




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Too Phat - Title: Alhamdulillah - Album: 360 - Featuring: Yasin


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Too Phat - Title: Alhamdulillah - Album: 360 - Featuring: Yasin

Please Mendaftar To Post


Oleh Too Phat - Title: Alhamdulillah - Album: 360 - Featuring: Yasin

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-03 17:09


Too Phat
Title: Alhamdulillah
Album: 360
Featuring: Yasin

Chorus
Ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
Hayya nab'idil karaha (Let’s avoid the hated and hatred)
Syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
Ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)

Verse 1
I feel the heat
From these 4 candles burning
As I'm staring out the window
In solitude I look at life
From different angles
Thoughts strangled
My mind is suffocatin'
In this truth quest
A greed law
That we abide by is ruthless
Enough will never satisfy
Until we toothless
Filthy millionaires
Are gamblin' until they muflis
A sad fact of life
But mankind approved this
I gotta call Him
Sajadah is where the booth is
I'll make it clear that
I ain't even tryin' to preach here
By sharing thoughts I hope
To find a little peace here
I thank Allah for blessing me
To be creative
So here's a diss for me
For bein' unappreciative
Wanted a perfect life
Yeah smile then die old
Fame, money, women
Phat cribos and white gold
Drive my own Beemer
Before I hit two six
A straight pink bitin' toothpicks
Who walk around town wit' two chicks
And doin' new hits to woo tricks....
Now that's wrong
Pleasure from partyin'
And bull ish don't last long
A lotta yuppies sneakin'
Cars out when dad's gone
Crackin' bottles in clubs
Frontin' designer fashion
But I ain't about
To trade happiness for a Jag
So stop smilin' with your ragtop down
Cause for a fact
I don't care about your money
Or how slick your car
'Cause no matter how rich and big you are
It's still Allahuakbar...

Chorus
Ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
Hayya nab'idil karaha (Let’s avoid the hated and hatred)
Syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
Ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)

Verse 2
I know that all this
Ain't the right thing
Partying, chasing moneys
And material things
Flying high
Think nobody gonna
Clip my wings
I'm lying to myself
Knowing that
I've been neglecting
Responsibilities
As a healthy Muslim
Riches and loot
Ain't nothing
We frontin'
Diamonds and scrilla
But forget to say
Alhamdulillah
Made my album a killer
Plan B
Now 2-3 droppin'
And I wish to
Ask for forgiveness
Your guidance
Protection and strength
For humbleness and faith
To make me a better man
Success in foreign lands
Never dreamt of that
I remember being 18
When we started Too Phat
Now let's go back
Three years before that
Sometimes I forget
Me and my parents
Took a trip with granddad
I remember '95
While performing Umrah
Made my wish in Mecca
Right in front the Kaabah
Dear God
You made it possible
When facing obstacles
Please let me do good
Before I pass on
In the hospital
And keep reciting
The Testimony of Faith
And find the right way
Out of this life's maze

Chorus
Ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
Hayya nab'idil karaha (Let’s avoid the hated and hatred)
Syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
Ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)

Verse 3
Ay yo…
Two candles go out
That's when
I feel the wind blow
I haven't met Fatim
For two years
Been livin' like I'm single
Evaluatin' all the friendships
Relationship
The reason it's the tenth year
Is 'cause she's a patient chick
And as far as friends are concerned
Many I've had it all
From those who cried for my pain
To those who plotted my fall
I learned to differentiate
Fakes from the great
Mates from the snakes
Apes wanna beef
Hate's all it takes
For me to blow
A diss song for you
Not even worthy
As an album filler
So now it's smiles
And Alhamdulillah
Yeah, love me
Or hate me
This who I am
Look at the past at times
I wish that I was born again
So I can rectify mistakes
And my wrong doings
Attempts on minimizing my sins
Before my story ends
I ain't no Eddie Murphy
Tryin' to sound as a holy man
But if I tried to be a better person
Now I prolly can
(Wait...)
Who am I to advise you
I ain't been the best
Of God's slaves
Just a poet writin'
What my thought says
A little house
A little car
A little sweet girl
Thank you Lord
I'll try to slow it down
On the cheap thrills
This song will prolly stir
A little controversy
At least I ain't be rappin'
Bout the stuff
As tho' I'm born in Jersey
Stage name is Malique
And lost name is Cairel
Mama told me
Stop complaining too much,
So I will...

Chorus
Ult li albi bissaraha (I'm opening up my heart with honesty)
Hayya nab'idil karaha (Let’s avoid the hated and hatred)
Syakkireena a' kulli ni'ma (Let's remain thankful with what we have)
Ba' ideena anil fattana (Let's avoid all lies and sins)

sekian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

i-z-a-h
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1537
Posting: 170
Dari: Brunei

brunei  


posticon Posting pada: 22-07-03 17:13


A'kum...

i like this song .. best sangat.. (kat sini dah famous habis).. sesape lum dgr tue.. cube lah dengar.. best tau..

wassalam

-----------------
-->> Study can be stressful when i cant arrange my time, too bad i still cant arrange myself even i know i wanna be sucess <<--

Bookmark and Share

    


  Member Information For i-z-a-hProfil   Hantar PM kepada i-z-a-h   Pergi ke i-z-a-h's Website   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 22-07-03 17:30


download
pilihan.jentayu.com/Lagu/Too_Phat_feat_Yasin_-_Alhamdulillah.mp3



[ Posting ini telah di edit oleh: ustazmalaya pada 2003-07-22 17:32 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

nawwal
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 448
Posting: 509
Dari: .:Garden of Knowledge and Virtue:.

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 21:12


Assalamualaikum...

Ana suka dgn lirik lagu ni...tp, cara penyampaian je yg ana tak suka sbb ana tak suka hip-hop ni...


-----------------
Andai bertemu..sapalah aku
Andai tersilap..bimbinglah aku
Andai berduka..khabarkan padaku
Andai berpisah..kenangilah aku
Andai Khaliq m

Bookmark and Share

    


  Member Information For nawwalProfil   Hantar PM kepada nawwal   Pergi ke nawwal's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-03 22:25


Prof rasakan ....kurang sesuai jika ...ia diubahkan dalam bentuk hip -hop nie....kerana ....ia kurang memberi manfaat....walaupun ia ada mesej ingin disampaikan.....

Banyak cara utk kita sampaikan mesej.....dalam konteks dakwah....

Kita lihat sekarang banyak lagu nasyid...dan kitalah sama - sama bantu julangkan lagu nasyid muda - mudi minat dan ia bersesuaian dalam hiburan dalam cara Islam..

Maaf salah kata..

Pendapat Prof_Muslim
Wassalam


p/s : Prof pun join kumpulan nasyid...dan cipta lagu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 00:14


ustaz malaya...
tak leh download pun lagu tu camner yer?

apa nama kumpulan nasyid profmuslim? slalu ke buat show, bleh le jemput kami tgk...

anyway saya dah dgr lagu nie. pd pendpt saya lagu ni amat baik krn ia membawa mesej keshukuran (walaupun kalau kita tgk dlm lirik secara detail ada unsur cara hidup bebas). paling kurang bebudak2 yg dgr lagu2 jenis hip hop nie sampai gak kpd diorg mesej camnie. ingat tuhan, sentiasa shukur, kehambaan kpd tuhan..

Dgn cara nie mesej2 yg positif dpt sampai kpd pendegr2 yg camni. kalau nak harap diorg dgr nasyid hmmm tak tau la bila

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-07-03 09:00


mak aih..panjangnya lagu!! Anis tak penah dengar lagi lagu ni..coz jarang dengar radio..nanti anis nak cuba dengar..
anis rasa wajar jugak kalau disampaikan dengan rentak hiphop ni .Sebabnya bagi anis, orang yang suka dengar lagu hiphop kurang berminat dengar nasyid yang bagi mereka sebagai mendayu-dayu. So, bila mereka ni dengar lagu hiphop, mereka akan hayati lirik dan sedikit sebanyak akan sampai mesek kepada peminat hiphop ni.
lain padang, lain belalang..lain orang, lain pandangan..

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 12:12


lagu yg baik..
mesej lirik juga baik..
cuma penyampaian yg rasanya tak berapa elok...
umum mengetahui 2 phat ini kumpulan hip hop...
kumpulan yg bukan memperjuangkan identiti islam..
umum juga mengetahui kumpulan ini mempunyai barisan penari baik lelaki ataupun wanita..
rasanya tak elok la nak dicampur adukkan...
perspektif masyarakat luar akan melihat..
islam itu macam ni..entah la..
tapi ana akui..tujuannya baik..
dan satu alternatif yg baik dr 2 phat...

p/s..ibarat musik punk lirik nasyid..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-07-03 14:33


Yeah, exactly, ana sokong dengan pendapat saudara Firdaus_Azimi.

Er, Remaja2 gitu2 dapat menghayati lirik lagu ni?? Yang ni, ana kurang setuju. Dengan sebutan yang laju dan agak susah di tangkap, dapatkah mereka menghayati lirik dan mesej yang hendak disampaikan. Bab dakwah2 ni, bukanlah bidang kump hiphop ni. Seperti mana kata Rasulullah.

"Apabila seseorang mencampuri urusan yang dia bukan ahlinya, maka tunggulah kehancurannya."

Cara yang mereka gunakan juga salah. Cuba perhatikan semula lirik kata mereka. yang part plan B tu. Yang part album depa jadi down tu. Hairan2.. terlalu menonjolkan kejahilan mereka. Tercemarlah hiburan Islam kalau erti dakwah dan nasihat melalui hiburan ini disalah ertikan.

Wassalam



-----------------
Genggam bara api, biar sampai jadi abu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

nilamSarah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 463
Posting: 136
Dari: presint 9,putrajaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-07-03 14:53


lagu nie best gak

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamSarahProfil   Hantar PM kepada nilamSarah   Quote dan BalasQuote

kawan82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 859
Posting: 205
Dari: bumi ALLAH

iraq  


posticon Posting pada: 24-07-03 15:33


sesuatu yang baik..
yang cuba disampaikan
untuk ke arah kebaikan tapi..???


-----------------

AKU makhluk ciptaan ALLAH S.W.T...
<.::to act cool n to look cool is to be cool::.>

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawan82Profil   Hantar PM kepada kawan82   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 24-07-03 20:32


hmmm saya sendiri x berani nak kata sama ada diorg dpt hayati lagu ni ket tak...
Boleh jadi bg kita sebutan dia laju dan susah nak tangkap kerana kita tak bersama mereka dlm dunia muzik genre hip hop. tp mungkin bg yg dah biasa, yg mmg dunianya sebutan laju tu x jadi masalah. bahkan mungkin mrk dpt lebih menghayati dan ekspresi diri. Allahu 'alaam

Dunia tpt beramal,
akhirat tpt rehat

[ Posting ini telah di edit oleh: farisHaq pada 2003-07-24 20:35 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-07-03 22:28


Maaf Prof mencelah sekali lagi....
Prof pernah tanya member dan dia pun minat hip-hop tapi ..tapi dia sendiri rasa pelik....mesej...nak disampaikan.....mana nak dapat kalau telaluu asyik ...alunan MUZIK ...
Cuba lihat lagu RAbbani...Pergi tak KEmbali ...Prof pernah dengar ramai menyani...tapi nyanyi jer sedap tapi penghayatan....

Prof sependapat Firdaus....macamana ...kalau lihat mesej ilmiah buat ikut rentak
Punk( polular .....x leh bayang...)
Dangdut( rasa pun pelik... )
Dan lain - lain lagi.....

Maaf salah kata
Wassalam
::::::::


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

SaLaFy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 341
Posting: 99
Dari: Taman Melawati, KuaLa LumpUR, BuMi A||aH SwT...

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 00:33


assalamualaiKum.....

sayer bersetuju dgn pandangan akhi Prof_muslim tuh....

-----------------
[IMG]http://www.openmysite.com/firmanallah/ifirmanallah/Allah/pict30.jpg[/IMG]
IlmU ALlAH Amat Besar drpd IlmU maNusia..
jaNGaN lah kiter selalU takbur terhdp aper aper perkara....


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFyProfil   Hantar PM kepada SaLaFy   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 10:42


wallahu'a'lam bissowaab

God knows best

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

nurafnan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1278
Posting: 34
Dari: MMU

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-07-03 11:46


wallahu'alam....tak reti nak komen...ader satu kump yg bawa lagu camni..tapi ni kump nasyid betoll cumer rentak hip hop...kump soldier of Allah...tajuk lagu no compromise...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurafnanProfil   Hantar PM kepada nurafnan   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 12:19


oh ye nasib bak nurafnan tolong ingatkan...

SOA (soldiers of Allah) mmg sebuah kumpulan nasyid hip hop yg cukup terkenal. saya x pasti diorang berasal dr US or Canada.

Antara album yg terkenal '1924' mengambil sempena tarikh kejatuhan khilafah Uthmaniyyah. Dgrkan lagu2 berentak segar dan membangkitkan semgt seperti M.U.S.L.I.M, no compromise, sleeping giant, scholars 4 hire, 1924, method of the prophet dan byk lagi.

UTk album terbaru kalau x silap diorang tgh promote lagu 'they can't stop islam'. Ha ni betul2 kumpulan hip hop original dr sana. sebutan dia mmg laju gila babas..

Saya bersetuju pembawakan sesuatu kumpulan yg membawa mesej2 dakwah tu amat penting.
Kerana org memerhatikan cara dan gaya hidup mereka. Cthnya mcm bila ada artis yg nak bwk lagu nasyid kurang dpt sambutan kerana umum mengetahui siapa n mcmner diorg ni.

Berbalik kps SOA td saya nampak cara mereka bersesuaian ngan fiqh Al-dakwah disana. krn rap n hip hop sudah menjd budaya disana. budaya msykt black american. sudah menjd salah satu cara self expression.

Tp kalau dibawa di m'sia saya x pasti boleh diterima ke tak. cuma berdasarkan peglmn saya, kwn2 yg 1st time dgr SOA bisanya akan terus tertarik. Diorg akan mintak copy lirik dia utk sama2 ikut seni kata. bg saya sendiri lagu2 dia mmg membangkitkan smgt, ramai kkngkwn yg bersmgt nak cuba dia punya rap ( mengakibatkan lidah terseliuh he he). syabas SOA!!

#saya suka bg peluang kpd diri utk menerima apa jua unsur2 yg baik regardless dr mana n siapa dia dtg. Tp dlm masa yg sama kita aware ngan keburukan yg dibawa dan menginsafinya

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-07-03 16:21


ass...

saya tak fikir nasyid saja boleh sampaikan mesej yg baik,lagu spt too phat tu baik juga malah saya selesa mendengar...kawan saya cina dah hafal lagu too phat dengan yassin tu...bukan islam pun suka lagu tu,...muzik kan universal..asalkan mesejnya baik....ia berguna....



concertmusicians..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 12:53


mesej yg baik..
tapi pergaulan tdk mengikut islam..
camne tu...
leh lak menari lelaki pompuan..
tuh dah salah....
sepatutnya jadilah icon yg baik...
mesej lirik saya akui baik...
cuma kesan kepada masyarakat itu yg tak baik..

p/s..lirik mesej yg baik..
tapi lagu2 ajak remaja terkinja2..
ibarat kita mendengar ceramah agama...
tapi minum arak...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

nur_islami
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 28.05.2003
Ahli No: 858
Posting: 991
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 21:38


mesej tu baik...
tp pembawaannya kureng sesuai....
lagipun susah nak tangkap apa dia org kata.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_islamiProfil   Hantar PM kepada nur_islami   Pergi ke nur_islami's Website   Quote dan BalasQuote

lang_biru
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 272
Posting: 213
Dari: utara ke selatan

Selangor  


posticon Posting pada: 26-07-03 22:08


muslim for life, we take Islam and we take no less... best aa lagu SOA.. dah copy and edar kat member di UM.. diorang kata ini satu reformasi lagu dakwah org barat...

-----------------
Suatu kelainan hanya di www.softHands.com.my ...... anda berani ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lang_biruProfil   Hantar PM kepada lang_biru   Pergi ke lang_biru's Website   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 26-07-03 23:09


yo yo yo
throughout of our life we've told to have fun when we were young and to practise Islam when we get old.
Allah will ask us in the day of judgement what did u do...
We are the youth we have the strength, the ability....
(sedikit sedutan dr lagu M.U.S.L.I.M)

M.U.S.L.I.M muslim for life and we will never give in
we stand up and speak up against those who oprress
we take islam and we take no less

ust malaya yg start topik ni x nak komen ker?



Dunia tpt beramal,
akhirat tpt rehat

[ Posting ini telah di edit oleh: farisHaq pada 2003-07-27 01:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 27-07-03 13:18


best pa.kita kritik hasil orang mmg senang..cuba kita sendiri yang membuatnyer.. mahu pecah kepala pa.. kepada yang suka sangat kritik hasil kerja orang tu.. saya cabar cuba anda buat lah sendiri satu lagu yang best.. nasyid ker.. pa² ka...
cuba try test... lg satu, too-phat bukan artis nasyid.. so tak leh salahkan dia 100%.. ha napa plak artis nasyid tak nak buat lagu camtuer.. asek-asek lagu cinta cintun.. bosan ooo

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

wida_widi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1005
Posting: 180
Dari: Kota Tinggi/Kelana Jaya

Johor  


posticon Posting pada: 27-07-03 13:41


ha..tul gak tuh kan..dah sekarang artis nasyid sumer dok asyik buat tema lagu cintan2 jek..
lagu too phat ni ..mmg la walaupun hip hop ..tp msg dia baik..kalo saya..saya boleh terima..lagi best layan lagu camni..drpada layan lagu nasyid yg jiwang tuh..nama jek nasyid.. tp meleweh-leweh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wida_widiProfil   Hantar PM kepada wida_widi   Pergi ke wida_widi's Website   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 27-07-03 15:13


tertarik ngan pendapat wida_widi dan ikhqoi. x pe kita buka kpd sumer org bg pndpt


Dunia tpt beramal,
akhirat tpt rehat

[ Posting ini telah di edit oleh: farisHaq pada 2003-07-28 00:29 ]

[ Posting ini telah di edit oleh: farisHaq pada 2003-09-27 16:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-07-03 15:36


Tak kira apa komen sahabat tentang nasyid....tentang....membawa lagu nasyid cinta...maka bosan....tapi kan masih ada yg lagu nasyid.....yg membawa mesej...sebenar..utk kesdarann..seperti lagu2 lama...spt..Kumpulan Nadamurni, Badmurni, dan lain2 lagi...

Prof sendiri tak terima lagu nasyid jika ia tidak bersesuaian....

Maaf salah kata...

Prof_Muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

bisikan_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1173
Posting: 121
Dari: Balik Pulau

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-07-03 22:08


assalamualaikum w.b.t.
Saya pun suka ngan lagu ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For bisikan_nuraniProfil   Hantar PM kepada bisikan_nurani   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-07-03 16:30


Sampai sekarang tak penah pun dengar lagu ni...

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-03 00:17


assalamualaikum.
Kumpulan too phat ni memang diketahui ramai sebagai kumpulan hip hop yang lagu2nya sesuai untuk diputarkan dipusat2 hiburan. Dan kita maklum bahawa orang yang dah khayal dengan jack daniel, long highland serta extacy dan shabu takkan amik kira lagi dah lirik2 dalam lagu tu. Yang penting bagi diorg sekarang yang lagu tu rancak dan boleh buat diorg menari sampai pagi. Ini bermakna kerancakan lagu tu telah mendominasikan lirik dam masej yang hendak disampaikan.

Mungkin niat too phat tu nak sampaikan masej islam. Tapi kita kena ingat bahawa matlamat tidak menghalalkan cara. Apabila sesuatu lagu itu bertujuan untuk berdakwah sudah tentulah ia mesti disampaikan dalam suasana yang jauh dari kemungkaran khusus percampuran lelaki dan perempuan. Namun too phat sebagai kumpulan hip hop sudah tentulah akan membuat pertunjukkan dengan keadaan terkinja2 yang disaksikan oleh penonton2 juga yang terkinja2 dan berlakunya percampuran antara lelaki dan perempuan. Jadi ini sudah menjadi satu gejala yang dipanggil minyak bercampur dengan air. Dan dalam hal ini sudah tentulah niat too phat untuk membawa masej islam itu akan tenggelami oleh unsur kemungkaran.

Saya bila tengok pengikut aliran hip hop ni cukup la. Dengan pakaian dia yang tak serupa berpakaian, masuk pulak tempat2 hiburan. Orang islam tu tuan2, perempuan pulak tu, sekolah pun tak abih lagi.( nape percaye ye ). Inilah yang berlaku kat kawasan tempat tinggal saya ni, gejala sosial kat sini memang teruk, kawasan bandar la katakan. Jadi adakah org2 macam ni akan terkesan dengan lirik alhamdulillah kumpulan too phat, sedangkan mereka jadi macam tu pun atas pengaruh dan penampilan dari kumpulan tersebut.

semalam semasa konvokesyen darul quran saya terkejut apabila tiba2 sahaja mrk putarkan lagu hip hop. saya ingat tu lagu too phat, tapi member bagitau yg itu lagu dari kumpulan soldier of Allah, kump hip hop dari barat yg beragama islam.



-----------------
Hunusan lidah itu lebih berbisa daripada hunusan keris sang pendekar

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

anak_setia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 90
Posting: 44
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 29-07-03 11:05


Assalamualaikum....ana suka gak lagu nie..tapi tak suka cara penyampaiannya...kita sendiri tgk macam mana kump.toophat nie...

-----------------
I can\'t live without Islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For anak_setiaProfil   Hantar PM kepada anak_setia   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-07-03 11:42


Quote:

On 2003-07-27 13:18, ikhqoi wrote:
best pa.kita kritik hasil orang mmg senang..cuba kita sendiri yang membuatnyer.. mahu pecah kepala pa.. kepada yang suka sangat kritik hasil kerja orang tu.. saya cabar cuba anda buat lah sendiri satu lagu yang best.. nasyid ker.. pa² ka...
cuba try test... lg satu, too-phat bukan artis nasyid.. so tak leh salahkan dia 100%.. ha napa plak artis nasyid tak nak buat lagu camtuer.. asek-asek lagu cinta cintun.. bosan ooo



hikhikhik....
cabar mencabar oooo....
kite bincang elok2...
lama tak jumpa nih ikhqoi jgn emosi dulu...
hehee....
mmmm...
kalo ikhqoi la....
ikhqoi nak tak jadikan too phat tu ikon anak2 ikhqoi...nak tak jadikan diorg tu idola diorg...
rasanya kalo org berakal...takkan die nak...
tul tak...nak ke terkinja2 cam beruk tu jadi idola..sure taknak kan..
tu la yg kite takut.....
takut kalo remaja jadikan diorg ni idola...
rasanya too phat bukanlah contoh yg baik...

heeeeh..
yea ke nasyid nih cintan2 ....
hehehhe.saya akui....
memang camtu la lagu nasyid..
cinta pada ALLAH..
cinta pada nabi...
cinta pada negara...
dan pelbagai lagi cinta.
nasyid ada macam2 versi...
kite leh ikut selagi tak bercanggah...
kalo nyanyi lagu cintakan tuhan...
aurat didedah...camne tu...
kan tak elok..
jgn campur adukkan yg halal dengan yg haram....
dan yg haram dengan yg halal....
tak gitu....

p/s...pas ni nak denga komen dr ikhqoi ngan joshua

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-07-03 14:33


Prof Sependapat Penghunus dan Firdaus_Azimi
Matlamat tidak menghalalkan cara.....
Mana sesuai Si penyanyi pakai subang, topi terbalik, seluar cawat besar dan sbgnya...nak sampaikan mesej Islam.....pelik dan malu
Hip-HOp budaya Barat.....mana org yg bising2 sangat nak hidup budaya Melayu.....

Maaf salah kata

...............
Prof_Muslim

p/s: Mcmana ada lagu hip-hop tajuk: Puji KEbesaran Allah....tak sesuaaaaaiiiiii.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 31-07-03 12:30


APE PUN...KITA KENA BERSANGKA BAIK LA..
DIORANG PUN MUSLIM MCM KITA..SAHBAT KITA JUGAK TU.
TOO PHAT PUN ADA NIAT NAK BERDAKWAH MELALUI HIK HOP..
JANGAN INGAT TOO PHAT JE YANG BUAT SEMUA NI....KAT LUAR SANA..ADA LAGI SAU BAND HIP HOP..."SOLDIERS OF ALLAH" KALAU SAPE PERNAH DENGAR....TAU LA..MUNGKIN INI PENDEKATAN MUDAH...BAGI BEBUDAK HIP HOP..JIWA DAH HIP HOP..APE NAK BUAT..KITA DOA JE LA....ANA PUN LAYAN HIP HOP NI ... SEKADAR HIBURAN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

en_frigate
Warga Rasmi
Menyertai: 22.06.2003
Ahli No: 1602
Posting: 3
Dari: klang,selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-07-03 12:49


erm....banyak sangat pandangan....tapi..bagi ana, ana suker je...satu pembaharuan untuk mengajak org ke arah kebaikan...at least too phat nak jugak try berdakwah cuma....mungkin sbb diorang tu too phat kan? ..org tak berape nak terima..well,there's always a good in every situation...apepun....ana dah beli kaset tuh..hhehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For en_frigateProfil   Hantar PM kepada en_frigate   Pergi ke en_frigate's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 09:03


heh..ya a au..stuju ngan brother mon!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

kens2005
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 715
Posting: 647
Dari: Kyoto

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 09:03


heh..ya a au..stuju ngan brother mon!!

-----------------
:: Selamat Menyambut Ramadhan al-Mubarak ::

Bookmark and Share

    


  Member Information For kens2005Profil   Hantar PM kepada kens2005   Pergi ke kens2005's Website   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 01-08-03 09:21


yeah yeah...ya a auw...tima kasih...kita cuma bagi pandangan...sebab bebuda skarang ni..paham2 j la.....bukan setakat hip hop jek...rock pun dah ada..cuba check balik lirik2 lagi XPDC,AMUK WINGS....ada banyak makna tersirat...nak dakwah sebenarnya......pendekatan tu berbeza
apa pun...kita sokonglah mamat2 ni...sokong seagai saudara seagama...dan pakat2 bersangka baik tak rugi ponnn..

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 11:50


mmmmmmm.....
camne nak cakap yek....
memang diakui diorg ni islam..
satu agama satu bangsa lagi..
cuma pendekatan tu yg rasanya tak elok la..
berdakwah memang byk cara..
saya akui..byk cara dakwah...
tapi berdakwahlah selagi tdk melanggar syariat islam.kalo dah bercanggah camne lak ngan dakwah tu.kurang sesuaiiiiii la.
so islam tu ada acuan dia sendiri.
gunakan sebaiknya acuan tu.bukannya menggunakan acuan barat utk dijadikan acuan kita.
apapun kita masing2 punya pendapat.
tapi pendapat itu biarlah bersesuaian dan kena dgn syariat.
lihat sekarang...apa yg jadi dgn budaya luar ini
ramai yg tak bertudung...
memakai seluar besar serupa lelaki..
bercakap pun tdk menunjukkan budaya melayu apatah lagi budaya islam.bayangkan kalo anak2 kita bercakap begitu dengan kita.MASYA ALLAH.
tu belum lagi yg memakai subang.topi terbalik.
hilang terus identiti islam.itu yg paling kita takut identiti islam/melayu kita hilang.
dan remaja mula jadikan dorang tu ikon/idola.

p/s..respect ngan brothermon...

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-03 15:17


assalamualaikum..tertarik lak nak bagi pandangan.. saya dah dengar lagu Alhamdulillah..menarik..seperti kebanyakan lagu yang diputarkan kat radio..mungkin ramai kawan2 dah dengar lagu ni..tapi cara penyampaiannya tak kena dan macam ada kejanggalan gitu..melihat,mendengar dan menafsir kita masing2 diberikan ALLAH satu anugerah yang istimewa..sama2 kita fikirkan.. saya berpandangan hampir 80% yang dengar lagu ni hanya terpikat pada melodinya kan...kerana ada unsur2 kelainan... bukan kerana liriknya..betuikan..itu hanya pandangan saya..kalau salah sila perbetulkan...wasalam



KANCIL BIRU

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

faridsd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1756
Posting: 169

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 16:13


walau pun lagu ni berentak rap tapi memang best, biasa la kalau ada benda2 baru nih selalunya org akan terkejut bak kata kang kejutan budaya hehehehe. Di negara barat dah lama lagu2 islam dalam rentak rap saya dah lupa nama kumpulan tu . bagi saya elok lagi dengar toophat nyanyi dari mendengar nasyid yg dinyanyikan org pompuan.

disamping memberi kesedaran kepada pendengar ia juga memberi kesedaran kepada penyanyi itu sendiri lagi pun org yg kita nampak hari2 berulang alik ke masjid belum tentu masuk syurga.

saya rasa tak elok lah kita memburukkan usaha diaorang untuk menuju kearah kebaikan cuba kita fikirkan diri kita sendiri apa sumbangan kita didalam komuniti islam kalau ada pun rasanya mencukupi ke. Cuba fikirkan balik sekiranya lagu ini di ban tak terasa ke yg pengkritik ini umpama dalang dalam agama islam. oh ya lagi satu kalau kita dengar lagu tu ada tak kita rasa nak terkinja kinja .....bagi saya tak, sebab lagu tu berentak slow. mana perginya kreativiti org islam. cuba kita lihat dari og kafir ni punya lah kreatif sampaikan kita tak perasan contohnya pen berbentuk salib katun berunsur yahudi dah sekian lama tersebar baru kita nak perasan tapi kalau agama kita sendiri buat sedikit pembaharuan cepat betul kita menidakkannya.





-----------------

Sertailah Portal kucing
www.portalkucing.com
untuk mencari penaja
server Uhkwah.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For faridsdProfil   Hantar PM kepada faridsd   Pergi ke faridsd's Website   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 17:07


sekadar nak bertanya...

mcm mana sahabatku boleh berpandangan bgni...?

"...saya berpandangan hampir 80% yang dengar lagu ni hanya terpikat pada melodinya kan...kerana ada unsur2 kelainan... bukan kerana liriknya..."

wallahu a'lam

-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 17:54


ermm..
sekurangnya da gak niat nak berdakwah..jauh disudut hati diorang tu..yang zahirnya ..pada pandangan kita tak elok...mcm yang dok bagitau tadi....kena bersangka baik apa pun..hehehehe..beli kaset too phat 360 degrees kalau nak cuba dengaq....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-03 02:10


Assalamualaikum...

Saudara FarisHaq..itu hanyalah pandangan saya menerusi pengamatan saya sendiri..Lagu ALhamdulillah ini satu usaha yang baik kearah membentuk satu perkara yang positif..Namun sesuatu benda yang ada pasti ada pro dan kontra..
betulkan?? apa yang saya dapat perhatikan masyarakat hari ini terutamanya pengemar industri seni tanahair sememangnya sukakan pembaharuan dalam apa jua genre muzik yang ada..betulkan..oleh kerana terlalu "menerima" pembaharuan kadangkala ada golongan yang semacam yang terlalu taksub dengan pembaharuan ini..janganlah kerana setiap pembaharuan yang dibawa kita terima dengan hati yang terbuka..itu tidak betul sama sekali...pembaharuan ini perlu diperhalusi dan didalami agar ianya membawa kepada kesejahteraan masyarakat dan seiring dengan pembentukan imej kendiri serta sensitiviti masing2..Yang Baik itu diteruskan agar apa yang diniatkan diberkati dan dirahmati ALLAH..

Sekadar Pandangan.. Kalau ada kesilapan tolong perbetulkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 03-08-03 02:38


Too Phat Nyanyi lagu dakwah? huk aloh...
pernah x kiter tgk org pakai subang.. pakai topi terbalik.. pastu yaa..aa..aww.. pegi sembahyang kat masjid? pelikkan?.. x dpt bayangkan esok lusa.. pendakwah2 bebas.. biler tgk.. semuanyer rambut panjang2... bersubang.. bertindik hidung... pusat.. seluar koyak2.. besar2.. kat sebelah aweks seksi2.. tetiba b'dakwah.. menyeru ke jalan Islam.. jauhkan pergaulan bebas.. sembahyang jgn tinggal.. sedangkan? konsert agak2.. apa anggapan kita biler ader org berdakwah dgn cara nie.. ? sedangkan org tabligh yg berdakwah pakai serban org lari... nie mesti ikut Rhoma Irama.. ntah laa.. dunai nak terbalik... FIKIRkan...

** PANDANGAN MATA SELALU MENIPU,PANDANGAN NAFSU SELALU MENIPU..PANDANGAN AKAL SELALU TERSALAH.. PANDANGAN HATI ITU YANG HAKIKI "

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-08-03 21:42


Takpalah peminat lagu toophat...hip-hop...seangkatan....

Tengok betul2 tajuk lagu tue..Alahamdulillah...maksudnya..Pujian bagi Allah....kalau pernah baca posting saya sebelum nie...
Molek ke lagu memuji kebesaran Allah ? ....buat ikut cara hip-hop...
Bukan Prof larang hangpa semua minat muzik nie...yapi kita semua mahu ..ketangah berkenaan lagu tue...jer...

Itu pada dasar perbincangan....Faham?


Maaf salah kata

.............
Prof_Muslim

p/s: Minat pun minat tapi tak rasa pelik ka?

[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2003-08-03 21:44 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-08-03 19:59


Quote:

On 2003-08-02 16:13, faridsd wrote:


disamping memberi kesedaran kepada pendengar ia juga memberi kesedaran kepada penyanyi itu sendiri lagi pun org yg kita nampak hari2 berulang alik ke masjid belum tentu masuk syurga.

saya rasa tak elok lah kita memburukkan usaha diaorang untuk menuju kearah kebaikan cuba kita fikirkan diri kita sendiri apa sumbangan kita didalam komuniti islam kalau ada pun rasanya mencukupi ke. Cuba fikirkan balik sekiranya lagu ini di ban tak terasa ke yg pengkritik ini umpama dalang dalam agama islam. oh ya lagi satu kalau kita dengar lagu tu ada tak kita rasa nak terkinja kinja .....bagi saya tak, sebab lagu tu berentak slow. mana perginya kreativiti org islam.





-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa



hehehe..
entahlah..
kenapa saudara nilai dr satu lagu..
kenapa tak nilai dr keseluruhan album..
kenapa tak nilai too phat tu sendiri..
ish ish ish..
hehehe..
ttg org gi masjid tu..
takyah la nak komen..
sekurang2nya die gi masjid..
ttg syurga neraka itu hak ALLAH..
tapi kalo menyeru atau membuatkan org lain terkinja2 sure masuk neraka kalo dia tak bertaubat
saudara nilai dr satu lagu..
saya nilai dr semua aspek..
kita bukan nak banned...
kalo boleh biar too phat ni bersopan..
pakai pakaian yg beridentitikan islam..
identiti islam ke topi terbalik..
pakai subang..
lelaki pakai kalung..
ish ish ish..
tapi tak tau la kalo kat kl itu identiti islam..
tak gitu faridsd...

berdakwah ada konsep nya..
bukan leh ikut suka hati je..
umpama kita cuba berdakwah pada seorg pelacur..
tapi ditangan kita ada sebotol arak yg separuh kita teguk..sampaikah dakwah tu..
tp kalo kat kl sampai tak tau la..
kat perak tak sampai kalo dakwah cara camtu..

p/s..bukan mintak dibanned..
cuma mintak jgn terlalu mengagungkan..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 04-08-03 22:52


akuzakie sokong bebeno pendapat firdaus_azimi tue..

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-08-03 23:02


hah..sape pernah dengar lagi kump. rap SOLDIER OF ALLAH..(SOA)? Lg famous group tu..ader pape komen tak? ttg group tu?

-----------------
==BICARA KITA ADALAH BICARA SUFI..TANPA SUARA DAN KATA-KATA..KERANA PENGHUBUNG KITA ADALAH SUARA HATI..BERTEMU BERPISAH KERANA ALLAH==

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-08-03 00:07


Apakah sama cara mereka pakai? SOA.....
Maaf Prof tak kenal kump. tue..sebab iatak penting....tapi apa yg perlu kita fokus adalah....tentang lagu dengancara muziknya....
kalau sama maka...samalah apa Prof dan yg lain nak komen.....


Maaf salah kata


..................
Prof_Muslim


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 06-08-03 15:19


hmm. tepuk dada tanya iman.. kalu korang raser lagu diorang leh bagi mesej.. terpulang. ader sahabat nabi pernah berkata:
"Lihatlah pada apa yang dikata. Jangan melihat pada siapa yang berkata"..
itu bagi saya hujah cukup kuat buat Too-phat UNTUK berkarya..
bye


-----------------
sesungguhnya...pertemuan tidak menjanjikan percintaan tetapi percintaan terbit dari sebuah pertemuan.. itulah realitinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-08-03 22:45


Wahai sahabatku kalin...Maaf dulu dipinta...
Ini pandanagn Prof..sendiri....
Memang betul ada sahabat nabi..berkata begitu:
"Lihatlah pada apa yang dikata. Jangan melihat siapa yg berkata..."

Baik apa yg Prof faham...dari seorang ustaz ....
Kiat boleh dengar semua pendapat, idea, ucapan yg baik...dan boleh ambik apa yg menafaat bagi diri kita...tetapi tidak perlu kita lihat siapa dia...tukang penyapu, ustaz, cikgu, org yg muda dari kita..., tukang kebun, pekerja bawahan kita dan sesiapa shj........
Namun demikian bagaimana cara dan penampilannya ( akhlak ), ilmunya, dan ketaatan kpd Allah sebalum kita menerimanya dari seseorang yg memberi nasihat atau mesej....
Contoh:
Mat dadah yg bercakap tentang agama..dunia akhirat ?
tok bomoh menasihat ubatan cara Islam..sambil hisap rokok ?
Dan lain2 lagi

Harap saudara Ikhqoi...tidak tersinggung maksud Prof.....
Sebab......Prof...bukan tidak suka pada seseorang tapi caranya sahaja....


Maaf salah kata


................
Prof_Muslim

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

lang_biru
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 272
Posting: 213
Dari: utara ke selatan

Selangor  


posticon Posting pada: 07-08-03 06:20


too phat dan soldiers of Allah ada pro & cons.. malah hijjaz, raihan, rabbani pon ada juga.. kalau rasa nak cari hiburan yg benar2 baik dan sejati elok dgr quran itu yg lebih baik.. .. saya suka bacaan imam al-ghamidi...

too phat/soa pula ni dakwah utk bebudak yoyo ha'au neh.. tak kisahlah janji diorang ada cara diorang utk dakwah.. kalau rasa tak sesuai ngan diri kita eloklah cari yg lebih serasi.. setiap org berbeza citarasa.. malah berbeza tahap imannya.. sbb itu kita ada perbezaan, yg penting kita cuba cari persamaan.. maybe dgn too phat mereka boleh lama-kelamaan bertukar nasyid, then bertukar bacaan al-quran.. bukankah ia satu method dakwah psikologi?



p/s: adakalanya kita fikirkan yg -ve sehingga lupakan natijah yg +ve.. Muslim for life, we take Islam and we take no less

-----------------
Suatu kelainan hanya di www.softHands.com.my ...... anda berani ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lang_biruProfil   Hantar PM kepada lang_biru   Pergi ke lang_biru's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 19:26


hehhehe..
ini bukan serangan ya..
hehehe..
cuma nak tergelak...
menyanyi lagu dakwah..
pakai subang,topi terbalik,penari perempuan yg tdk menutup aurat.penyanyinya yg mengajak org utk terkinja2..ish ish ish..tuh cara dakwah yek...
hehhee..
entahla..
sebab saya pun belajar agama..
belum pernah ada konsep dakwah camtu..
tak tau la kalo lang belajar diBOLEHkan sebegitu..

ini bukan citarasa...
cuma rasanya satu konsep yg salah..
hehe..islam itu bukan ambil mana suka dan buang mana tak suka...tapi islam itu cukup sempurna cuma manusia yg tak cukup ilmu atau rasa die cukup hebat je ambil cara dan acuan barat.

"wahai orang-orang yg beriman masuklah sekalian kamu kedalam islam secara keseluruhannya"

p/s...makin pelik..
nabi muhammad seru semua ahli kitab masuk islam...tapi skang org islam sendiri seru org islam lain utk terima carabarat...tak pelik ke..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-03 19:37


lang biru... maaf kata.. payah jugak skrg nie... nak m'genalpasti sesuatu masalah.. tp,kalau menyanyi dgn bukan cara islam... boleh d'katakan b'dakwah.. macammana lak tue.. x pernah belajo rasanyer sebelum nie.. bukan apa.. betul cakap firdaus tue.. patut laa... biler dah ader yg b'pendapat mcm lang biru nie.. susahlaa... sebenarnyer kita yg takut pada bayang2 kita sendiri... kita sendiri yg mencari alasan agar perkara yg x boleh d'bolehkan.. x halal.. d'halalkan... TAPI.. BOLEH ke macam tue..?

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-03 20:39


Alhamdulillah... slps solat maghrib td, akuzakie dpt ilham ttg persoalan lagu dakwah Versi barat nie...
Spt biasa,KLIA nie ramai penumpang dr dlm dan luar negara... ketika d'surau,akuzakie terlihat s'org warga eropah(mat saleh) sdg sembahyang.. dan slps tue bertasbih.. hati akuzakie terdetik.. Alhamdulillah.. bagusnyer... dan akuzakie terfikir,org yg b'dakwah dgn hamba Allah tue mengajar perkara yg sepatutnyer dlm Islam.. dan dia mengikutinyer.. TAPI... BAYANGkan... kita d'ajar dan didakwah oleh org spt TooPhat.. mcmmana agaknyer kita? maybe kalau mat saleh tue belajar Islam ,sembayang dgn niat jer.. mungkin dia ikut jugak kan?
So.. ? dlm isu nie... fikir dgn sedalam-dlmnyer.. konsep dakwah.. dan patutlaa.. kumpulan nasyid berjambul2.. mcm Al-Jawahir x d'larang dlm negara kita.. b'dakwah dgn konsep yg salah.. Wallahua'alam

moral:-Tak semua Orang [email protected] Melayu itu Kafir.. dan X semua Orang Melayu itu ISLAM... Renungkan...
Code:
  



-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 07-08-03 22:53


assalamualaikum..

pe la skrg ni .....lagu yang baik sptutnya disampaikan oleh org baik ....

sperti yang dikatakan oleh seme org pada ari ni kumplan rock nyanyi lagu nasyik....
adakah ia melampau?

jawapnnya ialah melampau ....bukan pe nati dipersoalkan org cth mcm skrg ni...

jatuh abis akhlak lagi nasyik disebabkan oleh nyanyi darii kumpulan yang tak bermoral...
adakh ni stu contoh yang baik...kalu di fikirkan?

wassalam..
minta maaf....





-----------------
assalamualaikum.....ingat org di sini......FITRAH SEMULA JADI MANUSIA LELAKI SUKAKAN WANITA...lelaki yang baik untuk wanita yang baik, wanita yang baik untuk lelaki yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

faridsd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1756
Posting: 169

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-08-03 23:51


saya sokong lang_biru, lagi pun kalau tak nak tengok atau bencikan cara penampilan thoophat kita tengok pada yasin dah le janji lagu tu best tak gitu......Firdaus_Azimi eh lupa lak yang topic ni kan mengisahkan lagu alhamdullillah saya rasa tak perlu lah keseluruhan album sebabnya saya dengar cuma satu lagu ni sahaja albumnya pun tak pernah beli.yang elok kita dengar la yang tak elok buat apa nak dengar cuba baca balik permulaan topic ni.



-----------------

Sertailah Portal kucing
www.portalkucing.com
untuk mencari penaja
server Uhkwah.com

"http://groups.msn.com/isapi/fetch.dll?action=MyPhotos_GetPubPhoto&PhotoID=nGgAAAAYHQUD*NkuF7cPYoCvH3q5Yhf*fIp1!0cBku*2SO0Uz!b!9GmUpRJIjB1L3"> 

[ Posting ini telah di edit oleh: faridsd pada 2003-08-07 23:58 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridsdProfil   Hantar PM kepada faridsd   Pergi ke faridsd's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-03 18:26


mmmmm...
terpulang lah...
kami sudah menyatakan apa yg kami tahu..
dan apa yg kami paham...
saudara punya ilmu...
dan gunakan ilmu saudara ...

hayati syariat islam..
jgn sampai bercanggah...
berdakwah itu ada konsepnya ada prosedurnya..
bukan boleh main ikut sesedap rasa...

apapun..
pada faridsd..
baca balik apa yg saudara akuzakie nukilkan...
jgn lihat satu lagu...
lihat kesemuanya...
kenapa suruh lihat semuanya..
pasti ada sebabnya...

p/s...nak tau sebabnya..
gunakan ilmu yg dipelajari..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

faridsd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1756
Posting: 169

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-08-03 20:46


Khas buat Firdaus_Azimi disini saya ingin jelaskan bahawasanya saya hanya menggemari lagu ini sahaja, tidak perlulah saya nak mendengar lain2 lagu dalam albumnya lagi pun thoophat tu pun saya tak kenal. kalau nak siasat latar belakang penyanyi disebabkan satu lagu kan tak berfaedah. pernah tak saudara mengetahui latar belakang dan bercampur dengan artis nasyid. kalau nak disiasat banyak yg tak betul nya tapi bukan semua, ada sesetengahnya sahaja malas la saya nak cerita keburukan org disini biarlah saya dan kang saja yg tau.

P/s disebabkan lagu nih anak perempuan saya berusia 2thn hari2 duk sebut alhamdullilah2.

-----------------

Sertailah Portal kucing
www.portalkucing.com
untuk mencari penaja
server Uhkwah.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For faridsdProfil   Hantar PM kepada faridsd   Pergi ke faridsd's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-08-03 13:24


betul farids..saya setuju dengan awak..kita ni tengok titik hitam je..yg putih keliling taknak peduli..saya fikir usaha phat's tu bagus...saya ingat rappers ni jarang nak berzikir..at least ada lagu mcm tu..dia org still ingat tuhan jugak..nak berdakwah pun ada cara dan hikmahnya..bagi saya..pendapat farids tu betul..kalau org cina pun dah hafal lagu tu...saya fikir ada mesej yg baik dia org faham...saya pun bukan suka pun phat's..tapi stau lagu dia dengan yassin tu je menarik...dan org bukan islam pun suka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-08-03 17:07


mmmmmmm..
saya bukan nak persoal ttg akhlak diorg diluar..
tapi bila lagu yg dinyanyikan itu dan pemakaian dan pergaulan mereka semasa mereka menyanyi itu yg saya ingin sentuh...
ttg perkara diluar...
HANYA ALLAH yg tahu...
tapi sebagai manusia kita pasti melihat,mendengar dan mentafsir.....
kita melihat too phats bukanlah beridentitikan melayu,apalagi nak beridentitikan islam....
identiti islam kah kalo lelaki memakai subang..
bertopi terbalik...
pakaian yg langsung tiada ciri2 islam...
dan pencampuran antara penari lelaki dan perempuan
pemakaian penari yg menjolok mata..
semua ini tiada nilai islam...
jika ditafsirkan hanya pada satu lagu..yakni lagu yg menjadi tajuk topik ini...
para pendengar yg mendengar pasti ada perasaan ingin tahu..siapa yg menyanyi...
dan bagaimana rupa kumpulan itu..
dan jika pendengar itu suka pula pasti ia membeli satu unit kaset/cd itu sendiri.tak tau la saya jika too phat jual satu lagu saja pada kasetnya.
dan pastinya pendengar akan mendengar keseluruhan kaset itu.
dan apa tafsiran kita ttg lagu ini...
ya ianya baik dan sedap pula didengar...
tapi lagu itu dibuat pastinya mempunyaimesej..
dan mesej yg baik adalah mesej yg sampai pada pendengarnya.tapi sampaikah mesej yg disampai melalui satu lagu sedangkan 9 lagu lain menenggelamkan mesej tersebut.dan sampaikah mesej yg baik itu jika yg menyampaikan mesej itu bukanlah satu contoh yg baik.jadi kita jgn terlalu dangkal ttg ilmu muzik ini.ada yg halal,ada yg harus dan ada yg haram.jgn permudahkan sesuatu hukum.adakah halal muzik itu jika ada perkara yg bercanggah dengan syariat ALLAH?
tepuk dada tanya iman...

p/s..dan bagaimana pula anak yg berusia 2 tahun itu ingin menjadikan too phats sebagai idola..adakah ayahnya setuju.

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-08-03 19:29


Dakwah...lebih baik adalah mengikut cara Nabi Muhammad s.a.w.....
Kalau betul ...niat nak dakwah...Prof doakan...
TApi jika buat kiraan ...peratus kesan ....mesej sampai...macamana...?
Sedangkan Prof nilaikan...lagu nasyid ...pun tidak...pasti.....memenuhi..kesan peratus mesej....sepenuhnya...
Pernah di antara posting sebelum nie..menyatakan ...lagu nasyid ...pun sama ...boring....asyik buat lagu cinta...tiada mesej..pun......
Kan banyak lagi lagu lain....yg sesuai...

So, bagi yg minat....takpa...kalau jaga sembahyang...tapi...kalau yg sebaliknya...bagi mat YOYo...tue....??????/


Maaf salah kata



................
Prof_Muslim


p/s: Cuba fahami seni dalam Islam


[ Posting ini telah di edit oleh: Prof_Muslim pada 2003-09-20 11:21 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

TropicanaLife
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1978
Posting: 10
Dari: Shams

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-09-03 18:27


Assalamualaikum,semua.
Ana rasa tiada salahnya kalau dakwah disampaikan dgn cara sebegini.Asalkan niatnya utk berdakwah itu baik,tiada masalah.Ana rasa bagus penyampaian dakwah dijalankan dgn cara begini utk menarik minat remaja zaman sekarang.Kerana spt yg kita tahu,ramai remaja zaman sekarang ini meminati lagu yg berentak 'rap'.Dgn cara ini dakwah dapat disampaikan kpd remaja-remaja zaman sekarang.Kita tdk boleh memaksa seseorang remaja itu utk maminati lagu nasyid sahaja.Biarkanlah mereka memilih jalan mana yg mereka minati.Dan seperti yg saya ketahui,kump Too Phat ni tdk lah seteruk yg kita sangkakan.Sebenarnya atas diri masing-masing utk menilainya drpd sudut mana.Ada yg kata ni boleh bawa mesej dan ada yg kata lagu ni hanyalah hiburan semata-mata.So,terserahlah kpd antum semua.Fikirlah dgn baik krn kita dikurniakan akal utk berfikir mana yg baik dan mana yg buruk.
Dan sentiasalah berfikiran positif,jangan asyik berfikiran negatif.

-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For TropicanaLifeProfil   Hantar PM kepada TropicanaLife   Pergi ke TropicanaLife's Website   Quote dan BalasQuote

Prince_Muslim90
WARGA SETIA
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1018
Posting: 438
Dari: Munich

germany  


posticon Posting pada: 19-09-03 19:51


best ker lagu ni....ana tak suka lagu rap and hip hop


-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prince_Muslim90Profil   Hantar PM kepada Prince_Muslim90   Pergi ke Prince_Muslim90's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 20:55


Assalamualaikum


Ana lebih setuju dengan saudara Prof_Muslim, Firdaus_Azimi dan seangkatan dengannya.

Hmm.. Bagaimana saudara Joshua boleh berkata bahawa mereka mengingati Allah dengan cara itu? Dengan cara yang tak molek? Adakah itu etika2 yang telah digariskan untuk mengingat Allah. Kalau dakwah serupa ini, ini bukanlah dakwah.

Perlu kita semua ketahui bahawa dakwah ada konsep dan penyampaiannya yang tersendiri, yang melambangkan akhlaq, perihal dan mesej yang ingin seseorang itu sampaikan. Bukan sekadar itu, malah perlu lihat juga samada mesej itu berjaya sampai dan masuk benar2 dalam jiwa muda2 yang gitu2 khususnya.

Mungkin di sini, masih ada yang boleh membidas bahawa muzik cenggini kononnya dapat disampaikan buat mereka yang gitu2. Tapi cuba nilai kembali, sampai tapi masukkah??? Kalau sampai, yeah, mungkin ramai yang kata "Betul apa yang malique n joe kata ni.. a'ah, kena ingat Allah, kalau tak album tak laku.. bla bla bla.." Tapi, kalau sekadar hanya sampai tahu tapi tak masuk, bagaimana ya? Adakah juga yakin bahawa yang mendengar itu adalah golongan yang benar2 nak pegang dakwah yang disampaikan too phat? Orang yang dibuang tengkoraknya adalah orang yang masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Kalau mereka boleh menjana perubahan sedikit demi sedikit dengan mendengar nasihat too phat, mungkin tak perlu dipertikaikan lagi.


Ana yakin, dalam hal ini, kita perlu menilai keseluruhannya kerana ana lebih setuju dengan hujjah Prof Muslim. (sila rujuk balik ). Ana penat baca dari page 1 sampai sini. Kalau nak ikut hujjahnya, yang lebih kuat dan berdasar adalah hujjah saudara2 yang ana sebutkan tadi.

Pada asalnya, ana memang respect dengan usaha Too Phat yang bawa lagu Alhamdulillah. Tapi selepas berfikir kembali, ana dapati boleh respect hanyalah atas reason akal dan kehendak sendiri. Kalau dinilai dari perspektif yang lain, banyak mudharahnya.

Too Phat kononnya nak berdakwah tapi konsep apakah yang dibawa mereka? Sedangkan, tunggulah kehancurannya apabila seseorang mencampuri urusan yang dia bukan ahlinya. Lagu untuk memuji keagungan dan kuasa Allah, didengar dengan lalai dan terkinja2. Umumnya, kita semua tahu, siapa sebenarnya Too Phat.

Ana bukanlah bersangka buruk pada Too Phat, tapi cara mereka dah jelas salah. Kalau tok imam pakai songkok pi masuk disco ( buat peel tak molek ), pasti ramai yang kata itu dan ini kerana tok imam itu berindentiti begini dan begitu.. sepatut menyampaikan dakwah tapi buat perkata terkutuk.. Pasti orang kata itu dan ini.. Jadi, apa bezanya Too Phat sedangkan mereka berada di kondisi yang sama cuma tak serupa. Macam itu macam ini, tapi buat macam itu macam ini.

Kalau nak dengar tu ana tak kisah. Tapi kalau kata Too Phat ini bla bla bla... Ana protest pasal ana masih belum jumpa dasar2 yang menyokong kenyataan sebegitu. Kalau ana jumpa dan berdiri atas asas2 yang kukuh, ana juga akan bersependat bahawa usaha too phat mampu itu dan ini.. ( tak perlu ditulis lagi, kalian faham kan ).

SOA > Tak silap ana, dari barat. Barat memang budayanya macam itu dan ramai senang dengan begitu. Tak ada lah nak kisah sangat. Kerana sedari dulu lagi, mereka begitu.

Berbeza dengan Too Phat. yang sememangnya dah berjaya seludup ideologi2 kotor dan anasir2 buruk dari barat. Salahkah kata ana?

Dari apa yang ana katakan, mungkin masih banyak yang dapat dipertikaikan. Tak apalah. Kita discuss cara baik kan. Salah silap ana, tegurlah.


p/s : kalau suruh Ezlynn nyanyi lagu Subhanallah dengan gunakan rentak Hi Hi Bye Bye pula.. apa cerita yaa??? Adakah kalian akan kata peminat Ezlynn akan insaf dengar lagu itu sedangkan kita tahu dengan jelas, ianya telah melanggar sesuatu.. Hmm. Sekadar pendapat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 11:30


Hmm.masih ada lagi ingat dah abis..

..Kebetulan Porf ada buat partime jaga CC...
Selalu Prof pasang lagu nasyid.....setiap hari...
Kedai tu mmg seorang Ustaz punya..lagu nasyid je dipasang...

Satu hari sahabat Prof ajar..buka lagu nasyid koleksi lama...iaitu www.Nasyidonline.com

Prof bukalah satu datu terjumpa S.O.A..yg pernah ada posting dari sahabat lain..kata..nak minta pandangan....

Akhirnya Prof ditakdirkan terjumpa..
Semasa dlm CC tu ada non muslim...antara pelanggan setia..dan melayu...
Oleh kerana dah biasa...dengar lagu nasyid mereka mcm biasa...fokus ngadap Pc..
Bila Prof buka..lagu S.O.A.." They can`t stop Islam "
Terkejut semua..tengok kat Prof..
Prof pakai kopiah ..mesti mereka hairan..stail nie pun minat hip-hop..
Prof cepat2 tutup..tukar lagu....

So, apa respon yg lain..

Prof tak kidah sebarang pandangan..

Wasslam

-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

kimi_uniten7
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2003
Ahli No: 2602
Posting: 89
Dari: bangi

japan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-03 12:01


pada ana pula ini satu corak dan langkah yg baik.....sesuai dengan generasi muzik baru....
ana tak delah minat hip-hop2 nie tapi saya yakin masej ini akan sampai pada peminat muzik nie....
jadi tak de masalah kite terima lagu nie salah satu dari aliran dakwah.....kalo pandangan umat islam tidak terbuka, susah utk kite bangkit semula sebagai kuasa terbesar didunia....


-----------------
Cinta umpama jerawat, dibiar selamat, dipicit nikmat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimi_uniten7Profil   Hantar PM kepada kimi_uniten7   Pergi ke kimi_uniten7's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-03 02:40


Hmm.. x abis lagi nampaknyer kes lagu too phat nie.. akuzakie nak samakan kes lagu too phat nie dgn citer melayu yg berkisar kes2 mahkamah syariah(kalau sesape pernah tgk laa) bab2 kes cerai,talak... etc dlm citer tue b'kisar ttg persoalan dlm rumahtangga... masuk kes mahkamah syariah... tp pelakon2nyer pakai tudung nampak jambul(rambut) dan peguam2 syariahnya cuma pakai skaf nampak leher... akuzakie terfikir sejenak... cerita nie nak menerangkan ttg Undang2 Islam ke... nak tunjukkan pada penonton... Inilah dia Islam yg sebenarnya? kengkadang cerita2 mcm nie laa byk menyesatkan pahaman orang2 Islam.. dr segi pakaian... perlakuan... entah laa.. Fikirlah..

-----------------

[B] "Apa yang Kita Paling Nak.. Itu Yang Kita Takkan Dapat" -KARTINI- [/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

syabab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2043
Posting: 106
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 23-09-03 15:19


assalammualaikum.....

saya sekadar nak bagi pendapat....
pertama sekali saya nak tegaskan yang saya amat tidak bersetuju dengan langkah yang oleh yasin dan too phat buat lagu alhamdullah

tetapi di sini saya nak terangkan satu kaedah yang ada dalam salah satu usaha dakwah....

1.pertama kita mengharamkan secara terus sesuatu maksiat itu
2. mengganti sesuatu yang haram dengan sesuatu yang kurang mudaratnya dalam


sebenarnya ada 4 langkah yang pendekatan yang boleh diambik tapi saya hanya bagi dua saja........

mungkin pendekatan yang diambik adalah pendekatan yang ke 2...
munkin anda pernah dengar pasal kumpulan soldier of Allah. kump ni adalah kump hip hop yang cuba menyampaikan masej dahwah melaalui lagu berrentak hiphop. masej yang cuba disampaikan memang baik sekali.

saya rasa anda dah faham......tetapi bagi pendakwah kita boleh menggunakan pendekata n ini untuk mendampingi gol yang kurang berminat dengan agama...
sekali lagi saya nak katakan, sebenar sebagai pendakwah kita tiada masa untuk berhibur.....

sebab terlalu banyak masalah yang patut kita fikirkan dan perlu diambik tidakan...

sekian, wassalamm

-----------------
Dakwah itu adalah jihad, jihad itu adalah pengorbanan, dan oleh itu adalah wajib seorang pendakwah itu berkorban



Bookmark and Share

    


  Member Information For syababProfil   Hantar PM kepada syabab   Quote dan BalasQuote

maestroZ
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3414
Posting: 98
Dari: UIA PJ

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-09-03 00:57


>>apabila seseorang itu menyampaikan kebenaran, jgn lihat siapa yang menyampaikannnya tapi lihatlah apa yang disampaikannya<< wallahualam

-----------------
Kulari ke hutan kemudian menyanyiku, kulari ke pantai kemudian teriakku...Sepi, sepi dan sendiri aku benci.

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestroZProfil   Hantar PM kepada maestroZ   Pergi ke maestroZ's Website   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 15:48


Jangan ambil mudah...psl cakap bab Dakwah...nie.

Prof terfikir pendapat Syabab....betul..
Tapi ...Prof buat penilaian...atas sebab..yg tertentu..

Sebab...:

Kalau kita tak lihat siapa yg berkata......tapi sekadar lihat apa yg dikata....
Yg ini ....kena faham betul...2

Untuk mendekatkan diri..dengan pemuda-pemudi...boleh tapi...kita lihat sejauh mana kesannya..Bimbang kita turut terikut....ikut..

Sekarang dah menjadi kejutan Budaya...

Godaan Dunia..mmg mudah...& .kuat pengaruh...

Prof ingat kalu lagu Melayu lama ada pertikai...
Inikan pula ...yg ingin kpd ...penghayatan agama...

Prof beri penekanan sebab taknak inilah yg akan jadi tonggak corak utama kita boleh untuk cuba berdakwah.....selain yg ditunjukkan oleh Rasulullah s.a.w....


Wassalam


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 27-09-03 17:08


Assalamualaikum wrt wbt...

apa khabar shbt semua? harap semuanya sihat dan di dlm tingkatan iman yg tinggi insyaAllah.

Baru je baca semula lirik lagu ni utk cuba menghayati apa yg nak disampaikan....

Antara point2 penting yg cuba disampaikan too phat dlm lagu nie:
1. mereka cuba berkongsi apa yg berlegar2 di fikiran mereka..... ini boleh didapati dlm verse 1
"By sharing thoughts I hope
To find a little peace here"


2. Mereka bukan nak berdakwah dgn lagu nie... diulangi skali lg bukan nak berdakwah
"I'll make it clear that
I ain't even tryin' to preach here"


3. mereka akui yg mereka kurang menghargai atau mengucapkan terima kasih di atas anugerah Allah-ni yg ana paham la
"I thank Allah for blessing me
To be creative
So here's a diss for me
For bein' unappreciative"


Riches and loot
Ain't nothing
We frontin'
Diamonds and scrilla
But forget to say
Alhamdulillah
Made my album a killer


4. mereka melihat kembali cara hidup mereka selama ni... yg hu ha
"Wanted a perfect life
Yeah smile then die old
Fame, money, women
Phat cribos and white gold
Drive my own Beemer
Before I hit two six
A straight pink bitin' toothpicks
Who walk around town wit' two chicks
And doin' new hits to woo tricks....
Now that's wrong
Pleasure from partyin'
And bull ish don't last long
A lotta yuppies sneakin'
Cars out when dad's gone
Crackin' bottles in clubs
Frontin' designer fashion"


dan di hujung mereka sebut harta dan kehebatan seseorg itu walau mcmana power sekalipun still ada yg Maha Atas...
"I don't care about your money
Or how slick your car
'Cause no matter how rich and big you are
It's still Allahuakbar..."


5. mereka akui bende2 yg mereka buat selama nie salah....
I know that all this
Ain't the right thing
Partying, chasing moneys
And material things
Flying high
Think nobody gonna
Clip my wings


6. mereka akui selama ni x laksanakan tgjwb sebgai seorg muslim
I'm lying to myself
Knowing that
I've been neglecting
Responsibilities
As a healthy Muslim


7. mereka mohon keampunan, bimbingan, perlindungan dan kekuatan utk menjd insan yg lebih baik
And I wish to
Ask for forgiveness
Your guidance
Protection and strength
For humbleness and faith
To make me a better man
Success in foreign lands


8. berdoa supaya mereka dpt buat kebaikan sebelum menghembus nafas yg terakhir. doa supaya mereka dpt bertemu jln yg benar (haq) dlm kehidupan ini
I remember '95
While performing Umrah
Made my wish in Mecca
Right in front the Kaabah
Dear God
You made it possible
When facing obstacles
Please let me do good
Before I pass on
In the hospital
And keep reciting
The Testimony of Faith
And find the right way
Out of this life's maze


9. verse 3 citer psl kehidupannya dan apa yg dipelajari, persahbatan, lawan dan musuh, berharap agar dpt kurangkan dosa sblm ajal tiba.

[b]10. mereka akui yg mereka x layak utk bg nasihat sbb x pernah menjadi hamba Allah yg terbaik. dan mereka akui lagu ni akan mengundang kontroversi tp mereka sekadar mengungkapkan apa yg bermain di fikiran

Who am I to advise you
I ain't been the best
Of God's slaves
Just a poet writin'
What my thought says


On the cheap thrills
This song will prolly stir
A little controversy


So ni la sedikt sebyk yg saya dpt extract dr lirik lagu ni... WALLAHU A'LAM

sila betulkan jika ada yg silap. bertemu lg d lain kali




-----------------
sudahkah anda melayari ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 17-10-03 12:17


salam al-masaar wat farisHaq
sem depan ade insya allah serumpun melodi kat UPM lak..
nak join tak? harap2 leh join... nak denga lagi ketawa setan..

ok2..
stakat ni dah 2 org dah extract lirik lagu ni..
farisHaq
gempita_x (shukur)

so?? what???
takkan dibacenye!!!
buat abis beras je..
percayalah..



Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 12:53


mmmm...
tak abis lagi...
entahla....

p/s..tak paham dengan kata2 ustaz_malaya..
harap leh terangkan..

-----------------
Cintailah ALLAH sepenuh jiwa.
Sayangilah rasul setulus budi.
Kasihkanlah ibu bapa seikhlas hati
rindukan syurga firdaus sejujur rasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

idea_31
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.08.2003
Ahli No: 3206
Posting: 182
Dari: kuantan,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 17-10-03 12:57


lagu ni mmg best...............

wallahulam

-----------------
nur kasih
"it will take a minute to like someone,only an hour to have a crush on someone,and only a day to love someone,but IT WILL TAKE A LIFE TIME TO FORGET SOMEONE"

kasih sayang ku hanyalah kerana ALLAH....amin

Bookmark and Share

    


  Member Information For idea_31Profil   Hantar PM kepada idea_31   Quote dan BalasQuote

farisHaq
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1169
Posting: 212
Dari: s. alam

kuwait   avatar


posticon Posting pada: 17-10-03 22:26


assalamualaikum wrt wbt..

ooh, ada lagi rupanya ustaz malaya ni

mmm ada serumpun melodi kat upm ye... insyaAllah kalau ada jemputan boleh le..

ana sekadar mengungkapkan kembali apa yg mereka cuba sampaikan dlm lagu nie supaya kita jelas dan clear. Dan bukan kita membuat judgement berdasarkan apa yg kita agak dan rasa.

kalau x silap imam As-syahid Hasan Al-Banna ada menyebutkan "nahnu nahkum bizzawahir, wallahu yatawalla as-sarair" .:kita menghukum berdasarkan apa yg kita nampak (zahir), dan apa yg disebaliknya (batin) kita serahkan kpd Allah:.

wallahu a'lam

Dunia tpt beramal,
akhirat tpt rehat

[ Posting ini telah di edit oleh: farisHaq pada 2003-10-17 22:28 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farisHaqProfil   Hantar PM kepada farisHaq   Quote dan BalasQuote

ustazmalaya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 270
Posting: 62
Dari: -

Selangor  


posticon Posting pada: 21-10-03 18:16


hmm...
tak perlu lah nak terang-terang
saya lebih suka tengok kamu semua
beri pendapat..
saya cuma buka topik sahaja

(pelik tak ayat atas ni?? ayat ni la yg paling selamat.. takkan dipadam.. )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ustazmalayaProfil   Hantar PM kepada ustazmalaya   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-03 05:50


farishaq ada x kena ke dgn ustaz malaya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-03 05:50


farishaq ada x kena ke dgn ustaz malaya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.182528 saat. Lajunya....