Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bila sesuatu telah sempurna akan mulalah kelihatan cacat celanya.

-- Saidina Abu Bakar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Lambat Nikah Kahwin???Kenapa...Mengapa....Apa Dah Jadi????!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Lambat Nikah Kahwin???Kenapa...Mengapa....Apa Dah Jadi????!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Lambat Nikah Kahwin???Kenapa...Mengapa....Apa Dah Jadi????!!!!

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 16:21


Bismillahirrohmanirrohim...Assalamualaikum....
tuan2 dan puan2 sekelian. dewasa ini kita perhatikan gejala (sebenarnya ujian) muda mudi kita hari ini ramai yang tak nikah kahwin or lambat nikah kahwin sedangkan umur dah itu/ lanjut usia (bujang itu, bujang terlajak, andartue, andalusia dll istilah) sedangkan nikah kahwin itu sunnah para anbiyaa as...dan sunnah Rasulullah SAW..."barangsiapa yang bernikah dia telah menyempurnakan agamanya dan sebahagian lagi hendaklah dia bertaqwa" (riwayat hadith)..
nabi SAW sangat suka muda mudi bernikah kahwin, dan juga suka pernikahan itu kerana akan melahirkan zuriat yang sah (dan soleh solehah), dan Nabi SAW juga suka akan lahirnya zuriat (ummatnya) yang ramai.
tetapi yang menjadi persoalannya, mengapa muda mudi kita (orang Islam pula, orang bukan Islam pun ada juga)suka sangat berpeleseran, berdua-duaan, ber'couple' bagai dan apa jua panggilan (yang muda remaja suka bercinta), sedangkan Nabi SAW telah memberitahu dalam hadithnya (lebih kurang),"jika dua lelaki dan perempuan (yang bukan mahram)berduaan, maka yang ketiga (bersamanya) adalah syaitan".Mengapa???sunnah itu menyusahkan???!!Apa??!!seronok berbuat dosa???!!!Apa???!!!tak hendak buat pahala???!!!apa sebenarnya yang berlaku????!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-11-05 16:43


apa ni... tak faham??? nak kata kat siapa ni... Peringatan buat diri sendiri ke.... alhamdulillah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 17:09


LAMABT TU ada HAD UMUR KE?
NI PERSOALAN JODOH..ada yang nak KAWIN..tapi TAK ada JODOH LAGI..ada yang nak KAWIN..tapi REASON banyak yang TAK LEPAS lagi(DUIT..BLA2..)
MUDA MUDI BERPELESARAN TU..MASALAH AKHLAK DUNIA AKHIR ZAMAN...ZINA BERLELUASA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

Hanroy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17494
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 18:07


entah la kenapa yang nak lambat sangat kawin tu.
nak kerjaya agaknya.ala tapi tak sampai kemane la!!!!!!!!!!!!!!1
rugi wooooooo kawin lambat,
try tanya orang yang dah kawin mesti syoknye

Bookmark and Share

    


  Member Information For HanroyProfil   Hantar PM kepada Hanroy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 14-11-05 20:53


lambat tu maybe pentingkan kerjaya agaknya...

selalunya macam tu la

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-11-05 21:17


tak ada jodoh lagi...insya-allah sama-sama doakan agar dipermudahkan jodoh semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-11-05 21:44


haah....betul2.. kes penceraian pun meningkat.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

akuzakie
WARGA SETIA
Menyertai: 23.06.2003
Ahli No: 1623
Posting: 448
Dari: Muar Tanah Air T'Cinta

Johor  


posticon Posting pada: 15-11-05 00:57


insyaAllah... ada jodoh kawin la nanti...
yang penting muda2 ini nak enjoy sikit... main kereta mana yang mampu.. turbo dah rasa.. VTEC tengah rasa.. nanti dah kawin memang tak merasa laa... itu yang nanti dah kawin buat perangai macam tak kawin... yang perempuan macam anak dara.. dressing macam anak dara.. yang penting nawaitu.... :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akuzakieProfil   Hantar PM kepada akuzakie   Pergi ke akuzakie's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-11-05 00:59


mungkin sebab family si gadis tu letak hantaran tinggi melangit agaknya... :-o


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

jannahtul_firdaus
Warga Rasmi
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20407
Posting: 20
Dari: Bumi_Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 20:10


entah la... Kenapa tak kawin lagi? ha...ada jawapan yang sesuai tu..

hhhhaaaaaaaaa...baca kat bawah..

Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu saja yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba(he..he..cadangan pelik)

Bila nak kawin???
Aduuuhh, soalan ni lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun tak ada.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa.haa.haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..

Bila nak kawin???
Aaahhh, bosan sungguh
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak hairan
Lambat cepatnya jodoh,
Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka
(Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh,
Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.

p/s: sesuai untuk diberikan sebagai jawapan bila orang tanya "bila nak kawin??"


ilalliqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannahtul_firdausProfil   Hantar PM kepada jannahtul_firdaus   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 12:32


makkk nak kwen!!!!! mak cakap "kecik-kecik mana boleh kahwin...mak dulu kena paksa kat atuk kamu ..kalau tidak ..mak dah jadi menteri sukan macam azalina itu"

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 12:32


makkk nak kwen!!!!! mak cakap "kecik-kecik mana boleh kahwin...mak dulu kena paksa kat atuk kamu ..kalau tidak ..mak dah jadi menteri sukan macam azalina itu"

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 12:36


family tak bagi..
masih tak matang lagi katanya
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 09-01-06 12:41


bila dah sampai waktunya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 13:12


kawin..
rasa macam muda lagi...
nanti ada jodoh kawin la..
kita tak tahu boleh dan siapa jodoh kita..
mugkin ada pertemuan tapi

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 13:55


bagi ana alhamdullah semua dah sedia tapi jodoh belum sampai...mungkin ada hikmah disebaliknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 14:07


kumpul duit dulu lah!
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 14:59


ana belum lagi....career tak stabil lagi...
tapi selewat-lewatnya before turn to 30......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 15:26


ilmu tak cukup kewangan belum cukup.. just pandangan.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

amira_aqilah
WARGA SETIA
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20523
Posting: 900
Dari: planet bumi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 16:07


Pada 09-01-06 12:32 , samudra posting:

!!! QUOTE !!!

makkk nak kwen!!!!! mak cakap "kecik-kecik mana boleh kahwin...mak dulu kena paksa kat atuk kamu ..kalau tidak ..mak dah jadi menteri sukan macam azalina itu"
betul ke mak samudra jawab begitu...ahaha...
macam kelakar jugak ye.... :lol: :lol: jangan marah...nanti cepat kerepot... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_aqilahProfil   Hantar PM kepada amira_aqilah   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 10:21


hahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 18:40


:-) Assalamualaikum..............



     Kenapa tak kawin lagi? Setiap orang adala alasan masing2..tak ada jodoh lagi...tak cukup duit lagi...tak matang lagi...

    Ada yang dah berduit,tapi masih belum bersedia lagi..ada yang dah bertunang...tapi duit tak cukup lagi...

    Apapun kahwin adalah tuntutan...sunnah Rasullullah..cuma janganlah sebelum kahwin tu berpeleseran ke sana ke mari macam dah kawin.... :-)


Moga ALLAH permudahkan kita semua bertemu dengan pasangan masing2....InsyaALLAH...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-06 18:49


ERMM tak nak kawin lagi sebab nak belajar dulu nak kerja dulu...... ermmm lagi pun belum jodoh lagi kalau ada tu... buat apa nak tangguh lagi.... semuanya ketentuan tuhan... apa boleh dilakukan sekarang menahan diri kita dari maksiat selagi terdaya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 19:08


;-) baik nikah cepat-cepat....selamat dunia & akhirat.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 02:38


lepas belajar baru nak kawin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-02-06 02:41


pergh akwa....pegangang yang mantap.....
respekla....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-02-06 03:19


topik best ini :di eheh
ada jodoh,kawin..the end

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 03:25


topik best??dah nak kawin ke m_husna???
Atif_Haziq tu solo lagi tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 15-02-06 05:04


assalamualaikum...

ada orang cakap lambat kawin mungkin jodoh kita tu dah mati ke apa-apa lahh..tapi tu semua andaiann...

yang penting yakin pada janji2 Allah tiap yang makhluk yang hidup pasti ada pasangan..

wallahu 'alammm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 06:03


sepotong hadis nabi "kahwin lah anak kamu bila dah berumur 21 keatas" ini mnunjukkan kahwin awal adalah di suruh oleh nabi saw..dan lima hukum berkenaan kahwin...
1- wajib: jika ada kemampuan dan tak tahan nafsu
2- sunat: jika ada kemampuan
3- harus: jika ada kemampuan
4- makruh; bagi mereka yang sibuk dengan urusan Agama
5- haram; bagi mereka yang tidak mampu di segi nafkah zahir dan batin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 15-02-06 09:04


hmm alasan yang biasa dengar ialah nak habiskan study dulu...kalau macam medic dalam ada yang umur 24-25 baru graduate...tu belum masuk yang nak specialize lagi...
kalau nak kawin time belajar pun macam bukan senang...sebab tak dapat gaji bulan2...nanti kalau isteri tak dapat layanan sewajarnya macam kasihan la pula...kita tak apa aa ..dia tu aa kasihan...tak sanggup biar partner hidup ssh....
btw orang single lagi k(do i have to say this heheh)...saja saja bagi opinion

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

nashrin
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20640
Posting: 16
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 12:27


nak buat bagaimana...tak ada jodoh..bukan saja2.berdoa saja la kan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nashrinProfil   Hantar PM kepada nashrin   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 14:02


kos nak kawin mahal la... bukan macam beli DVD... lepas tu nak kena ekonomi stabil dulu, kalau tak, jadi apa-apa takkan nak minta duit dengan mak ayah agaknya.. banyak benda nak kena buat nak kawin ini... fikir bukan sekali, sehari 10x fikir nak kawin... darab la kalau setahun duduk fikir benda yang sama.... stabilkan ekonomi, then baru pilih calon....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-02-06 14:16


assalamulaikum.........
kahwin siapa tak nak kahwin?semua kawan2 dah kahwin. penat rasanya merasa nasi minyak orang lain,rasanya jodoh belum sampai lagi,kalau ada jodoh kahwinla.buat masa ini nak habiskan study,kerjaya dan bantu keluarga.lepas tu baru fikir pasal kahwin sebabnya kalau dah kahwin kita perempuan ini hak suami,manalah tahu suami tak bagi isteri bagi duit dekat keluarga dia,susah juga............

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 14:18


huhuhu...soalan macam saudara mara saya punya soalan...Kenapa suka tanya soalan begitu?

lagi mo tanya Kenapa tentunya belum sampai jodoh bah....turn left turn right....kemampuan kita berbeza2 kan? sabar saja bah...jangan gusar ada jodoh kawin nanti...hehehe...

:-di :lol: :-P


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 15-02-06 14:25


kahwin ni, pastilah seseorang itu sudah benar-benar bersedia dari segi mental dan fizikal,
cukup ilmunya,
cukup budi pekertinya,
cukupkan diri dengan ilmu nikah

ni semua amat penting untuk mendirikan rumah tangga
jangan sekadar cari glamor.......dengan membesar2kan cerita tenyang perkahwinan seperti yang dilakukan sebahagian besar artis negara in
sampai hantaran RM 77777, itu apa jadahnya......
ikitlah kita seagai umat nabi Muhammad yang sentiasa bersederhana dalam semua perkara....Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 15:07


maaf zico......tentang hantaran tu adalah rezeki masing..masing...kalau si lelaki itu mampu membeli kereta jutaan ringgit memang patut hantaran sebegitu........jangan pula ada sesetengah tu kereta beratus ribu boleh beli...bila sampai bab hantaran, bab nak buat kenduri ala kada saja....satu kampung pun tak habis jemput. lepas tu sempat cetak duit palsu pulak tu...kasihan....kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 16:28


nak selesaikan tanggungjawab yang masih belum selesai sebelum nak memikul tanggungjawab yang lain. hanya diri kita yang tau kekuatan dan kesanggupan diri untuk pegang tanggungjawab.takut yang tengah diselesaikan tergendala, yang baru dipikul hanya sekerat jalan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 15-02-06 16:35


sabda nabi "prerempuan yang baik adalah perempuan yang murah maharnya"...zaman sekarang zaman duit...semua nak ada duit baru jalan...bagi yang ingin mengukuhkan ekonomi bagus jugak..tapi dengan syarat anda memang stay solo la..tapi kalau dok sms2 berjiwang ke sana ke sini dengan bf/gf...melayan emosi cinta....baiklah kawin..ekonomi pun Allah yang bagi...ssh nak hurai sebenarnya...tepuk dada tanya lah iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 15-02-06 16:47


assalamualaikum, Airah, Saya rasa tidak sependapat dengan saudari, mengapa, apa gunanya hantaran sehingga ada angka nya melebihi 15000, adilkah begitu ?
Sebagai contoh, kalau hantaran yang tinggi, terutamanya bagi orang kebiasaan, tentulah mereka terpaksa berhutang keliling pinggang hanya kerana ingin berkahwin. Lepas tu, hidup tak tenteram. Begitu ke yang dituntut ajaran Islam
Perkahwinan itu satu ibadat. dan kita wahai saudari jangan jadikan ia sebagai satu kezaliman kepada diri. O.K .................

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 17:55


eemmm...perkahwinan itu sunnah para anbiya....rezeki itu hak mutlak daripada..jangan disekat pernikahan itu...
dalam satu riwayat, seorang pemuda/sahabat/sombody telah mengadu kepada Nabi Muhammad SAW tentang rezekinya yang terhad..maka Nabi Muhammad SAW bertanya adakh beliau telah bernikah..dan lelaki menyatakan beliau sudah bernikah. maka Nabi Muhammad SAW berkata bernikahlah kamu.maka pemuda/ sahabat itu bernikah untuk kali kedua. kemudian pemuda/ hambaAllah itu bertemu semula Nabi Muhammad SAW mengadu tentang masalah yang sama. nabi Muhammad SAW berkata serupa supaya pemuda itu bernikah lagi..
sehinggalah 3 tak berulang pengaduan tesebut kepd Nabi Muhamamd SAW, maka baginda berkata serupa supaya pemuda itu bernikah ..dengan takdir ALlah dalam pernikahan ke4 pemuda tesebut, Allah Taala telah kurniakan isteri yang pandai menyulam dan mengait benang. dengan kehendak dan takdir Allah maka pemuda itu hidup dalam kesenangn dengan kehadiran isteri beliau itu. maka pemuda itu mberitau tentang keadaan beliau kepada baginda. baginda bersabda bernikahlah kamu kerna pernikahan itu memurahkan rezekimu.....
*saya pasti riwayat/sanad daripada siapa..but begitulah lebih kurang matannya..jika ada kesilapan, sila pebetulkan...jazakallah

hamba yang dhoif dan hina..maqnawie....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

acasiavoilet
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22062
Posting: 2
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 19:44


:-) assalammualaikum,1stly salam perkenalan hulurkan.persoalan kawin lambat ke cepat itu adalah jodoh yang ditentukan.tapi kalau nak diikutkan fktor persekitaran terutama yang melibatkan wanita,ianya kena berhati-hati untuk memilih pasangan.bila melihat kes-kes lepas mengenai kaum wanita yang bergelar isteri...cukup tersiksa....kenalah siapkan bekalan dibelakang hari jika terjadinya sesuatu yang tak diingini.harap maaf kalau pendapat saya ini buat insan lain tak puas hati....


-----------------
hadapilah manusia dengan akhlak yang baik


Bookmark and Share

    


  Member Information For acasiavoiletProfil   Hantar PM kepada acasiavoilet   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 21:31


kalau saya...sebab kumpul duit +++ tengah cari calon


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

shattir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.02.2006
Ahli No: 22741
Posting: 167
Dari: bumi Allah

georgia  


posticon Posting pada: 15-02-06 21:39


Nak cari ilmu banyak2 dulu,termasuk ilmu nikah dan kawin la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shattirProfil   Hantar PM kepada shattir   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:09


tak tahulah nak kata apa...
agaknya mereka dah ada jalan yang mereka rasa lebih baik daripada jalan yang telah Islam gariskan...
huhu, apabila nafsu dijadikan raja, akal dan iman dipingggikan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

lieynnakkpb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22193
Posting: 146
Dari: ~bUmI AlLaH ~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:21


KAHWIN LAMBAT @ CEPAT SEMUANYA KETENTUAN DARI YANG MAHA ESA. JODOH DAN PERTEMUAN DITANGAN ALLAH. kalau DAH SAMPAI MASA TU KAHWIN LA .

Bookmark and Share

    


  Member Information For lieynnakkpbProfil   Hantar PM kepada lieynnakkpb   Pergi ke lieynnakkpb's Website   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:39


betul..lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-02-06 12:44


Pada 21-11-05 20:10 , jannahtul_firdaus posting:

!!! QUOTE !!!

entah la... Kenapa tak kawin lagi? ha...ada jawapan yang sesuai tu..

hhhhaaaaaaaaa...baca kat bawah..

Bila nak kawin???
Di sini orang bertanya
Di sana orang menyoal
Tak kira teman mahu kenalan
Asyik-asyik itu saja yang jadi bualan
Begitulah nasib orang bujang
Tak kira lelaki mahupun perempuan

Bila nak kawin???
Keluarga pun dah mula risau
Si teruna, emak bimbang jadi bujang terlajak
Si dara, ayah takut bergelar andalusia

Bila nak kawin???
Jiran turut sama menumpang tanya
Bila dijawab jodoh belum ada
Kata mereka, kita kenalah usaha
Mandi bunga salah satu caranya
Tak pun mandi ais boleh dicuba(he..he..cadangan pelik)

Bila nak kawin???
Aduuuhh, soalan ni lagi
Kawin??? Nak kawin dengan sapa?
Calon pun tak ada.
Hah!!! Awak tu memilih sangat agaknya
Ewah-ewah sedap sungguh mulut berkata

Bila nak kawin???
Akan ku kawin jam-jam ni juga ( haa.haa.haa)
Andai memilih suami semudah bershopping di pasar malam
Atau semudah membeli VCD cetak rompak
Atau sesenang memakan twisties..

Bila nak kawin???
Aaahhh, bosan sungguh
Banyak yang lain boleh jadi persoalan
Kenapa asyik itu yang dihadapkan
Apa kita nak hairan
Lambat cepatnya jodoh,
Allah yang tentukan.

Bila nak kawin???
Pada yang masih bujang
Biarkanlah mereka terus bertanya
Usah ditunggu letih mulut mereka
(Takkan letihnya sampai bebila..)
Kalau ada jodoh,
Insya-Allah takkan ke mana.

Bila nak kawin???
Pada yang asyik menanya
Usah dirisaukan jodoh orang
Jaga masjid sendiri agar tidak goyang
Lain orang lain rezekinya
Syukurlah dengan apa yang kita ada.

p/s: sesuai untuk diberikan sebagai jawapan bila orang tanya "bila nak kawin??"


ilalliqa'

heheh pantun ini memang best.
ada kawan ucu itu sampai nangis2 sebab tension orang asyik tanya pasal apa tak kawin lagi?yang peliknya dia tu perempuan lainla kalau lelaki bolehlah dipelikkan sebab tak kawin2. mak dia pun dah tension sama sebab orang kampung dah sibuk menanya, puas dah mandi bunga...maybe belum sampai masa dia. la ni umur dah 33 masih belum ada orang masuk. lepas ini ucu nak suruh dia print pantun ini, copy lepas itu bagi kat sapa2 yang tanya dia lagi.haha.thank you :-di


-----------------
"...Allahlah yang sentiasa mencukupkan keperluanku...dan Kepadanya lah aku berlindung.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-06 13:47


Pada 16-02-06 12:21 , lieynnakkpb posting:

!!! QUOTE !!!

KAHWIN LAMBAT @ CEPAT SEMUANYA KETENTUAN DARI YANG MAHA ESA. JODOH DAN PERTEMUAN DITANGAN ALLAH. kalau DAH SAMPAI MASA TU KAHWIN LA .


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

cititel
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2006
Ahli No: 21725
Posting: 150

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 09:39


Khas buat mereka yang nak kawin...
Yang dah kawin tu... pikir2 Kalau nak kawin LAGI...

Ada kebenarannya..............!!!

Ok.. sekarang ini ramai yang nak dekat kahwin ataupun ramai yang ada plan nak kahwin. semua orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannya mudah banyak persiapan yang perlu di aderkan... . ia memerlukan satu perancangan yang cukup teliti bagi dua dua blah pihak

Kekadang tu pasangan tak jadi kahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer mereka plan nak buat majlis habis tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.


So ada orang yang tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis Walimah... untuk mereka yang tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer.

Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan masa depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah.

Ok berikut adalah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yang ingin berkahwin dan yang ingin berkahwin lagi.

1. Kadi :

At least 6 mths before the proposed nikah date anda misti kener pergi register kat jabatan, and bila anda pergi register anda mistilah dah tahu asas kahwin yang akan diberikan, tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. seorang saja book... . jangan dua dua pergi book pula.

kos kadi : RM80++

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi... . kalau tak pergi anda tak boleh ambil sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus... . whatever it is kan baik kalau anda pergi attend the kursus. walaupun kita dah hebat dalam bab rumahtangger tapi ada baiknyer kalau kita refresh balik apa yang telah kita ketahui.

kos kursus : around RM80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan... .. pilih mak andam boleh makan tahun lamanya. Of courselah, lelaki nak ambil mak andam buat apa sey. At least six months misti nak book... later than that u might have a problem finding one... .. kalau ada pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe.

kos : RM1200 (tengok baju apa... kalau ada baju batman atau otromen (mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunya mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak anda kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai... . dah pandai ambil studio, dah pandai ambil outdoor.

kos : RM800

5. Kompang / Hadrah

Unless anda nak pakai loktang tak payah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

kos :RM300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih... kolong blok mereka transform jadi macam istana Taj Mahal... . kalau tak pun jadi macam lori cina mampos... . letak kacang sama kuaci sudah original beb... . tinggal nak campak kerander saja kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern.

kos :RM1000

7. Tukang Masak and Khemah Kosi Meja

Tukang masak mesti ada beb... kalau tak ada bagaimana owang nak makan? Lainlah kalau anda buat majlis kat Mac Donald's.

kos : RM7000 (tengok kepaler yang datang)

8. Kerete

Unless anda nak pergi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter (*naik basikal boleh jugak..) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yang special punya... Merc ke?... Jag ke?. kira yang besau punya kereter lah. Janganlah pula badan anda besau habis sewa Kancil... ... sampai besok pun tak boleh masok!

kos: RM300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi saja taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. ada jugak yang ambil band industan, brass band.
At least 6 mths mesti nak kener book.

kos :RM850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. yang biasa telur rebus owang kasi... tapi sekarang dah maju... mereka lagi kreatif... ada yang kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar, mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc.

kos : RM3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook... perkara perkara kecik ginilah yang selalu membuat kocek kita tebakar. Bender bender seperti Bunga Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan... ...

kos : RM2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST yang anda KENER KLUARKAN IALAH : RM17,110

Belom termasok hantaran lagi beb... . anda pandai pandailah plus sendiri. Dari itu siapa siapa yang dah nak berkahwin... ... . SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal... . yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer... .. Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga. Maklumlah; kata mereka ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini.

Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai... macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan saja; ni semua kerja orang pompan, mereka kata. kadang-kadang ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum RM6000. Hantaran RM5000; RM4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan saja. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh saja belum ada lagi.

kat sini aku ada beberapa sebab Kenapa sekarang hantaran makin mahal.
Hah... anda bacalah:-

Sebab
1. Anak pompan seorang
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat
3. Anak pompan paling jambu dalam family
4. Anak pompan kerja high post
5. Anak pompan biasa pakai barang branded
6. Anak pompan yang tastenya... berkajang-kajang kalau disenaraikan
7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus
8. Anak pompan yang rasa dirinya... lengkap segala-gala
9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif
10. Anak pompan tu pun jenis ek... semacam saja

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni mereka bebual antara family lelaki saja):-
1. "Eh! Nak meniaga anak ke apa?" Kadang tu mak bapak ok saja si anak pula lebih-lebih
2. "Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap saja."
3. "begini bilang mereka simpan anak tu dalam store buat perhiasan."
4. "Kalau lawa macam Karisma Kapoor tu tak mengapa jugak. Ni idung pesek macam kena lenyek saja."
5. "Apa mereka ingat kita sedara Bill Gates ke?"
6. "Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones eh?"

kata-kata dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-
1. "Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik saja. Member tak cerewet."
2. "Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment."
3. "Jangan bimbang. anda cuma adakan hantaran saja. Duit majlis semua kita sponsor."
4. "Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. anda cuma kasi 10% saja."
5. "Berapa anda nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun tak mengapa. Anak pompan kita ramai lagi."
6. "Apakata kalau anda ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 lah. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin."

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak habis punya; jawapannya :-
1. "Okay setuju. Kita up lagi RM10,000. Nothing much lah."
2. "Ehh sikit nah! begini tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation lah."
3. "Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars saja."
4. "Kita tak kasi pakai cash lah. anda pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah."
5. "Sebagai hadiah upacara masuk minang ni; kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu."
6. "Ni anda minta hantaran ke; minta duit nak belikan dia baju tidur.Murah nah?"

Haa... tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara anda dengan family dalam hal ni.

Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2.

Hati dah suka punya pasal; semua boleh saja. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit. Ada pulak tu..yang terpaksa ambil personal loan.. bank rakyat... bank Islam... atau guna kredit card.. lepas kawin.. kepala lagi sewel, dok fikir nak bayar hutang, loan rumah, loan kereta, loan komputer, 'loan bini',.. tak tercapai lah maksud perkahwinan yang sepatutnya semakin memudahkan kehidupan.. dah terbalik.. jadi semakin susah. Entahlah... . dunia... dunia... "

p/s: saya pun tak tau nak cakap apa..tapi pada saya menda2 cmni pun ada betul ada salahnya..saja post gurau2 hehe jangan marah ye orang-orang yang dah plan nak kahwin?pesanan saya, mendirikan masjid tu pahle nya bessaaarrr!Cewwaaahh!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cititelProfil   Hantar PM kepada cititel   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 17-02-06 09:47


cakap memang senang...
tapi pepatah melayu ada kata...
dimane mana ada kemahuan...
di situ ada jalan....
hah....dok situ fikir!!
hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-02-06 09:53


Jangan cakap la...Ni benda sensetif tau... Bagi ana la, Sebab apa ana tak kahwin lagi...?
1. Ana masih belajar
2. Tak mampu sara anak dara orang
3. Memang mak bapak anak- anak dara tak akan bagi punya
4. Mak bapak ana bukan orang kaya.
5. Tak ada orang nak la....
[ Telah diedit oleh: mizie_hafiz80 pada 17-02-06 09:54 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 10:00


hehe...mungkin orang tu yang terlalu memilih agaknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 06-03-06 18:49


.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 06-03-06 20:49


ana cari yang murah2 saja tapi bukan yang murahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 20:55


Pada 06-03-06 20:49 , tasbih_30 posting:

!!! QUOTE !!!

ana cari yang murah2 saja tapi bukan yang murahan...
:lol: carilah yang dengannya mendekatkan kita kepada ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

azirislamiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14746
Posting: 52
Dari: DARUL NAIM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 20:57


Pada 16-02-06 12:21 , lieynnakkpb posting:

!!! QUOTE !!!

KAHWIN LAMBAT @ CEPAT SEMUANYA KETENTUAN DARI YANG MAHA ESA. JODOH DAN PERTEMUAN DITANGAN ALLAH. kalau DAH SAMPAI MASA TU KAHWIN LA .
betul itu...usaha,doa dan tawakkal kepada ALLAH itu yang penting...yakin dengan janji ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For azirislamiahProfil   Hantar PM kepada azirislamiah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 23:30


belajar dulu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-03-06 10:50


InsyaAllah bila tiba masanya yang telah dirancang dan diizinkan Allah SWT, saya juga akan mendirikan rumah tangga..dengan teman pilihan hati...tapi bukan sekarang sebab sekarang ni banyak komitmen lain untuk belajar dan sambung belajar lagi pasni...

Semoga Allah SWT sentiasa mempermudahkan urusan yang baik..InsyaAllah..

..Cinta yang suci kerana Allah SWT..Menerima pasangan kerana nilai agama dalam dirinya..Membina hubungan dengan nilai yang diredhai Ilahi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 11-03-06 12:33


eee..kelakarla statement cititel..boleh letak kat nwsppr page depan ni..hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

serban
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22773
Posting: 16
Dari: Tanta,EGYPT

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 02:57


Persoalan ni kita kena lihat semula kepada keadaan masa sekarang..

Antara sebabnya terjadi perkahwinan yang lambat sehingga belaku perkara yang tidak di ingini selain daripada bahan pengaruh barat....ia juga adalah sebab DUIT HANTARAN.....!!!!!!!

Di Malaysia sendiri,kita lihat hantaran sekarang makin tinggi!!! Ada yang menyabitkan kerana anak dara mereka berpangkat IJAZAH. Ada yang mengaitkan kerana HARGA BARANG DAH NAIK. Ada anak gadis dan teruna yang MEMILIH. Ada yang sebab sayang KERJAYA, NAK HIDUP ENJOY DULU, NAK BELI KERETA, TAKUT NAK KAHWIN dan MACAM-MACAM....

kita lihat sekarang HANTARAN kat Malaysia sendiri dah cecah RM7000 ringgit...huii mana nak korek...

ini sudah menjadi satu trend dan adat yang menjadi hukum di Malaysia...jadi macam mana nak kahwin cepat.!!

Buat bakal mak mertua ku....kurangkanlah sedikit hantaran tu menjadi 4 ribu ke...ok la jugak..

Benar ada yang boleh berkata belum ada jodoh...tapi kita kena ingat yang jodoh takkan datang bergolek macam durian runtuh...

kita kena usaha untuk dapatkannya...tetapi dengan batas2 yang telah ditetapkan oleh syariat...

...emmm...semoga Allah pertemukan jodohku dengan permatanya...amin..
[ Telah diedit oleh: serban pada 12-03-06 03:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanProfil   Hantar PM kepada serban   Quote dan BalasQuote

serban
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22773
Posting: 16
Dari: Tanta,EGYPT

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-03-06 03:00


Pada 15-02-06 06:03 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!

sepotong hadis nabi "kahwin lah anak kamu bila dah berumur 21 keatas" ini mnunjukkan kahwin awal adalah di suruh oleh nabi saw..dan lima hukum berkenaan kahwin...
1- wajib: jika ada kemampuan dan tak tahan nafsu
2- sunat: jika ada kemampuan
3- harus: jika ada kemampuan
4- makruh; bagi mereka yang sibuk dengan urusan Agama
5- haram; bagi mereka yang tidak mampu di segi nafkah zahir dan batin.


Setuju dengan apa yang enta katakan........ :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For serbanProfil   Hantar PM kepada serban   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 12-03-06 03:39


1. tak habis belajar lagi
2. xlayak kawin lagi
3. tak ada calon lagi..

heheh..

bila nak kawin? bila dah sampai jodoh..i think that's the right answer

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

zulmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2006
Ahli No: 22909
Posting: 134
Dari: Bandar Baru Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-03-06 16:15


entahlah magnawie, macam hang kecewa saja, hehe, jangan marah, gurau saja :-) nak kahwin? rasa macam muda saja lagi, rasa takut saja nak pikul amanah tu, apa-apa pun tengok keadaan, kalau yang dah sampai tahap wajib kahwin tu, cepat2lah kahwin ye, zaman sekarang ni, rabun mata dibuatnya:-) kat office pun tak tenag, ok take care

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmiProfil   Hantar PM kepada zulmi   Pergi ke zulmi's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 29-03-06 00:49


kahwin....jangan xkawin...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 29-03-06 00:50


ala...kalau dah sampai seru.....tunaikan saja la niat tu.....semoga beroleh berkat...dunia dan akhirat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 29-03-06 00:52


Pada 29-03-06 00:50 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

ala...kalau dah sampai seru.....tunaikan saja la niat tu.....semoga beroleh berkat...dunia dan akhirat.....



- cakap pandai la.... mari ni ana seru ..jom kahwin dengan ana... nanti bagi address biar ana jumpa parent anti.... kita bincang nak... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 29-03-06 00:53


suruh orang ramai yang boleh...kena kat batang idung sendiri banyak kira,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.165523 saat. Lajunya....