Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Ibnu al-Qayyim al-Jauziyah pernah berkata: Tidak dimungkiri bahawa hati itu dapat berkarat seperti berkaratnya besi dan perak. Alat yang dapat membersihkan hati berkarat adalah zikir. Zikir dapat membersihkan hati berkarat sehingga dapat berubah menjadi bening seperti cermin yang bersih. Apabila seseorang meninggalkan zikir, hatinya akan berkarat. Dan apabila ia berzikir, hatinya akan bersih.
--

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 1 hari, 10 jam, 57 minit yang lalu


Dendang Perantau
Topik: membawa hati yg lara


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Dendang Perantau
    »» membawa hati yg lara

Please Mendaftar To Post


Oleh membawa hati yg lara

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 23:26


as'kum...erm..ikutkan hati memang tak mau berpisah dengan keluarga. pulak tu dapat tawaran kerja yg dekat dengan negeri kelahiran ana. sebelum ni ada 2 tawaran ana terima,sekitar negeri selangor. erm...ana org batu pahat.

sebelum dapat kerja skrg ni, ana terpaksa kerja kilang. sedihkan?? banyak jugak kawan yg perli,diorang kata ana malas nak cari kerja,tapi ana sabar jer. kadang2 tu menitis lah jugak air mata. hampir setiap mlm ana berdoa, alhmdulillah..akhirnya datang jugak tawaran kerja melamar ana.. gembira tak terkata time tu.

memang berat hati nak terima kerja kat kelantan ni,sebab macam2 ana dengar tentang negeri ni terutamanya yg -ve. tapi kerana bencikan kawan2 yg selama ni dok mencemuh ana, semua tu ana tolak tepi dan ana nekad gi jugak kerja kat pantai timur.masa tu yg ana ingat hanya nak mengubat hati...

rasa seronok gak duk kat sini..hihihi

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 12:35


rezeki ada dimana-mana, usaha tangga kejayaan...cuma saya jer belum ketemu dengan kerja yg dinanatikan.........

-----------------
khalifah Allah di muka bumi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 10:20


sabar yea akhi khalifah...yg penting..jgn malas berusaha hantar resume dan berdoa pada ILAHI...

USAHA+DOA+TAWAKAL=KEJAYAAN
insya-ALLAH..

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ainul_nabila
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 55
Posting: 394
Dari: Serikembangan/putrajaya

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 17:00


akak dah kerja kat kelantan dah berape tahun??
dekat jela kiter ni,nanti boleh la jumpe..hidup ni penuh ngn dugaan,tapi ade hikmah di sebaliknya...kita kena byk2 bersabar..tengok akak dah dapat keja yg best..tahniah buat akak
darul_numan81

-----------------
HidUp Ini InDah Jika
segaLAnYa kErAnA ALLAH!!!

http://img75.photobucket.com/albums/v229/irda82/ainul3.jpg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_nabilaProfil   Hantar PM kepada ainul_nabila   Quote dan BalasQuote

baiduri_aiman
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 34
Posting: 242
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 17:06


sabar yer akhi darul_numan81..setiap kejayaan perlukan pengorbanan...
tahniah coz dah dpt keje..biarkanlah apa org nak cakap..mulut tempayan leh la ditutup,tapi mulut manusia ni susah kita nak tutup kecuali tuan dia sendiri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For baiduri_aimanProfil   Hantar PM kepada baiduri_aiman   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 17:34


as'kum..terima kasih atas kata2 semangat tu. erm..dah 6 bulan kerja di kelantan ni. skrg ni rasa malas nak contact member2 yg pernah kutuk dulu tapi biasalah adat manusia..klau kita senang, mesti ramai nak cari. sabor tu separuh dari iman kan??

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ria_irda
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 276
Posting: 12
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-03 18:55


A'kum wr wbt.

emm..emmm...kita mesti ingat yang positif..kata2 orang tolakkan ke tepi ajer..Allah SWT Maha Mengetahui..rezeki kita di tangan-NYA..

Biorlah orang nak kutuk kita..takkan luak diri kita..cumer ati ajerlaaa yang sakit sikit..tapi tu salah satu ujian-NYA buat kita..

Aper yang penting rezeki yang diperolehi adalah dari sumber yang halal..kan..kann..kannn..

Salamzz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ria_irdaProfil   Hantar PM kepada ria_irda   Quote dan BalasQuote

ZahRaTuL_RaiHaNaH81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 426
Posting: 861
Dari: .: SaBah :.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 23:18


setiap aper yang berlaku pasti ader hikmahnyer...biarlah aper iorang nak cakap pasal kita..yang penting kita tak aco org..mmglah pedih telinga mendengar kata kutukan..lebih2 lagi di kawan2 kita kan??harap darul_numan81 dapat bersabar lah yer...lagipun sekarang..awak pun dah dapat kerjaya yg awak impi2kan selama ini...

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZahRaTuL_RaiHaNaH81Profil   Hantar PM kepada ZahRaTuL_RaiHaNaH81   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 81
Posting: 409
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 12:54


biasalah tu kak alin....

manusia, biler senang pasti dicari, tapi bila susah kita akan ditinggalkan macam tu aja...

mmmmg kadang2 tu pelik jugak dgn sikap manusia nie.. namun adalah sbbnya Allah menjadikan manusia cenggitu tul tak

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

putera81
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 549
Posting: 153
Dari: SaBAh

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 14:48


assalamualaikum,
dipersilakan darul_nuqman81 utk bekerja di sabah... konfirm 100 peratus dapat... insyaAllah... . blh ana bwk jalan2 naik gunung kinabalu or other interesting places...
nak gi cni kena naik belon.... nak tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera81Profil   Hantar PM kepada putera81   Pergi ke putera81's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-03 15:19


as'kum..terima kasih [email protected]_tinta..

erm..sekarang ni ana tengah cuba intai2 kerja di sarawak. kat sabah tu takdelah sebab takde kawan kat saner.erm..putera81 ni lum kerja lagi kan?

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_qistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 398
Posting: 283
Dari: bumi ALLAH

egypt  


posticon Posting pada: 28-06-03 23:50


assalammaulaikum....

insya allah tu dapat tu ...rezeki kan adadi mana ...yer laaa kan ALLAH sendiri kan tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum itu selagi kaum itu sendiri itu tidak mengubah nya....insya allah ..rabuna yusahil...

-----------------
IJLIS BINA NU'MIN SAAH......BeSt 4 iSlAm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_qistinaProfil   Hantar PM kepada ummu_qistina   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 30-06-03 22:48


assalamualaikum....

ermmmm,kl dah rezeki,i'allah...jgn pedulikan kata org...biasalah manusia takkan senang ngn apa yg kita dapat...apa pun yg penting dri kita sdri...keredhaan allah lebih penting daripada kata2 kawan2 kelililng kita...

kepada darul_numan81...mabruk..robbuna yusahhil...robbuna yuqawwiy



Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-03 23:31


kak darulnuman_81 keje kat ner? keje ape? kelantan kat nerh? USm kerh?

-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-07-03 18:17


K DAH KEJA KAT KELANTAN,CAMNER RAS?
ADA BEZA TAK?
HATI TU SEDANG LARA LAGI KE?
MESTI TAK KAN?
YELAH.....KAN DAH DAPAT KEJA BAGUS>
SO MURAHKAN SENYUMAN K
WASSALAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-09-03 02:58


kerja kat Kelantan....baguslaa....jgn lupa pi dengar ceramah MB Kelantan setiap pagi Jumaat....byk ilmu dapat.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-03 08:49


alhamdulillah...ana dah pun pergi walaupun tak kerap (hehehe..mula2 tu semata2 nak jumpa MB). memang rasa seronok duduk di kelantan ni. tak terasa dipulaukan...
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

nur_tinta
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 81
Posting: 409
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 11:09


Assalamualaikum wb..

especially buat kak alin.... sedey..!
Kak alin.. lin rindu dgn akak.....rindu sgt. tak tahu macam mana nak ceritakan bertama rindunya lin pada akak..

akak maaflah dah lama kita tak berbual macam dulu.lin sibuk dan komputer di kolej susah nak pakai. lepas tu lin dah byk kali miss jk..alangkah baiknya kiranya kin mampu bertemu dgn akak.... biarlah walaupun utk 1 minit saja......

mmm ina bukti rindunya lin pada kak alin..



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_tintaProfil   Hantar PM kepada nur_tinta   Quote dan BalasQuote

aidilshah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 760
Posting: 642
Dari: New Castle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-03 12:01


in the name of Allah the most gracious the most merciful

kepada ukhtie darul_numan81 tak silap ana mungkin ana terlewat balas posting ente ni.. tapi sebak hati ana membaca luahan ukhtie ini, ana nak bagi sedikit tazkirah esspecially buat diri ana. Sahabat ana graduate Diploma Kejuruteraan Teknologi Mekanikal UTM tinggal serumah dengan ana, dia menganggur lebih kurang 9 bulan dan dalam 9 bulan alhamdulillah dia kerja sebagai penebar roti canai semata-mata nak kumpul duit nak buat majlis walimah. Terdetik dalam hati ana kesian dekat sahabat ana ini suci sungguh hatinya berusaha untuk persediaan majlis walimah dengan mengumpul duit hasil dari menebar roti canai (gaji RM350.00 - 450.00) kalau di tolak kos hidup kat seremban belanja dia negative maknanya duit gaji dia tidak cukup malah dia terpaksa berhutang.

tapi keberkatan rezeki itu adalah penting dan alhamdulillah dia boleh simpan tapi tak tahulah berapa dia simpan, samalah dia seperti ukhtie darul_numan81 tidak lepas dari berqiammullail berdoa dan bertawakkal pada Allah ana betul-betul respek dekat dia untuk pengetahuan ukhtie darul_numan81 sahabat ana ni dia pergi kerja jam 5.00 a.m setiap hari kesian kat dia pergi kerja dalam gelap balik jam 7.50 p.m pun gelap akhirnya berkat kesabaran tanggal 20/8/2003 dia telah di terima bekerja sebagai Technicant Mechanical Engineering berskala gaji dia sekarang pluss OT RM1900.00 MASYAALLAH maha adil Allah itu. insyaAllah besok 20/9/2003 dia akan diijabkabulkan hasil dari duit simpanan menebar roti canai bukan hasil dari bekerja sebagai technicant.

begitulah kisah seorang sahabat yang bersabar dengan hati yang ikhlas kerana Allah.

ila liqa'

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For aidilshahProfil   Hantar PM kepada aidilshah   Pergi ke aidilshah's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-03 08:38


Quote:

On 2003-09-19 11:09, nur_tinta wrote:
Kak alin.. lin rindu dgn akak.....rindu sgt.


Alahai...ina, akak pun rindu kat ina. insyaAllah.. nnti akan jumpa jua kita akhirnya.

Quote:

berqiammullail berdoa dan bertawakkal pada Allah


erm... terima kasih atas tazkirah dr akhie aidilshah. jika tak pernah hadapi kesusahan,tentu kita tak dpt menghargai erti kesenangan.
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-09-03 22:05


mula mula dpt tau numan kena kerja kat kelantan..risau juga sebab that place is different's..lain...tak taulah mungkin saya rasa kelantan ni unik sikit....ada juga usaha nak membawa dia pulang semula ke selangor atau johor dan ada juga risik2 kawan2 yg bertugas di pusat perubatan....
mungkin dah tertulis..numan akan ke kelantan..buat mcm manapun..ia sudah tertulis..bercakap pasal soal cemuhan...saya sgt faham perasaan numan...bila semua org bercakap mengenai graduan bidang teknologi perubatan akhirnya menempa nama di kilang sahaja...tapi hikmahnya,numan lebih cekal...paling sedih bila kawan2 sejenis sendiri,satu sekolah pun sinis...tengok numan ni...."see,akhirnya dia kerja di kilang'
Dan Alhamdulillah,berkat doa ibu bapanya,dan dirinya juga,numan akhirnya berjaya harungi dugaan tu dan dia diterima bekerja di kelantan..saya ni sebagai sahabat dia,risau sikit...jauh pulak tu...saya ada sejarah,kawan saya samb bidang perguruan di negeri timur ni dan dia berubah...lupa kawan,lupa diri sebab terlalu tidak lupa pada org sana yg comel comel....sebab tu saya lahirkan risau saya..
Alhamdulillah juga,dah lama numan bekerja ni,nothing happened...saya jumpa dia pun,sama mcm dulu...gabra,sweet,belajar utk kelakar dan tak mampu simpan apa2 rahsia dari saya..hehehe.....kami akrab apabila saya hadapi kesukaran di U..dan dia byk memberi saya semangat...
For you Numan,all the best...kerja mana2 pun jika kita ikhlas...kita akan diterima..jgn lihat masa lepas..lihat masa depan..byk benda kita kena buat kalau kita nak berjaya,people like you,boleh buat apa sahaja..u came from a fine genetic and I'm sure..numan ni kalau hantar manapun..akan jadi lebih baik...
Let me end my words with...
May Allah bless you dan semoga persahabatan kita ni..kekal,InsyaAllah....great day then

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 01-10-03 17:56


akum..
mencelah boleh ?
susah betoi nak cari kerja la ni kan ?
ana pun tengah tunggu tawaran kerja...
tak dpt2 lagi pun..
nampaknye kena tunggu lagi 4-5 tahun baru nak dapat kerja..
so..buat masa ni..ana belajar dulu kat UIA.Dah habis nanti nak cuba cari kerja ...
selamat mencari kerja untuk semua...Jangan goyang kaki...sebab Kerja tiada kaki untuk berjalan mencari kita...kita yang kena Jalan-Jalan cari makan...( cari makan= kerja )
permisi..
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 29-10-03 00:24


assalamualaikum...
salam ukhwah dari ana.

terlebih dahulu nak ambil kesempatan utk ucapkan Selamat Berpuasa kpd semua ahli komuniti ukhwah.com.
semoga kite sama2 dpt perbaiki iman dan amal kite...insyaALLAH...

bile baca story numan, ana rase terpanggil utk berkongsi cerita...sbb story ana ni terbalik pulak dgn situasi numan...
utk pengetahuan semua, bile tamat je study di peringkat sijil pd '01..ana ditawarkn tmpt utk bekerja di Proton...di S.Alam as a technician.
memandangkn technical background ana agak baik, so gaji yg ditawarkn pn cukup baik.
ade jugak member yg terima twrn tu.
tp ana rase mcm belum ade kepuasan study dlm bidang yg ana ceburi..jd ana buat keputusan utk tolak tawaran tu, dan sambung blajo di peringkat diploma.

then, alhamdulillah..tamat je diploma pd june '03, skali lagi ana dpt tawaran keje di S.Alam..this time dgn electronic firm yg involve dlm bidang manufacturing.
pikiaq punye pikiaq, at last ana tolak tawaran tu..
sbb keinginan yg kuat dlm diri utk terus samb study..

so, here i am.
insyaALLAH ana akn berada di sini selama 2 thn. ana mengikuti pengajian BEng(Hons) Electronic & Electrical Engineering...undergrad..
x tau lagi ape yg akn berlaku slps ni..wallahua'lam.

buat numan, syabas...keep in up .
setiap hambaNya mempunyai suratan masing2..
yg penting, kite yakin, makhluk tiada kuasa, ALLAH SWT Maha Kuasa.
ana bukan nak kata ana bertuah, tp ape yg berlaku pada ana bukti kuasaNya...subhanallah.
mungkin lepas ni, ana pulak yg susah nak dpt keje..sape tau...hehehe.


Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-10-03 12:12


assalamualaikum..

terima kasih buat sahabat semua terutama akhie joshua & akhie adlan. erm.. apa yg berlaku tu hanya tinggal sejarah dan kenangan. alhamdulillah.. ana rasa apa yg dah berlaku tu lebih mematangkan ana skrg ni. macam yg akhie joshua katakan.. "sentiasa pandang ke depan utk berjaya".

akhie adlan.. tahniah ana ucapkan kerana semangat menuntut ilmu yg tinggi dlm diri anta tu. doa ana sentiasa mengiringi anta. insyaAllah.. jika ada rezeki, ana akan usahakan utk sambung semula pengajian... my life never ends.

p/s: akhie joshua, thanks for everything. syukran ana bertemu sahabat seperti anta
wassalam

-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

wadah_ummah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.06.2003
Ahli No: 1729
Posting: 80
Dari: negeri tuan guru

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-10-03 03:32


seronok keje kat kelantan! kalau nak kata sibuk, tak sesibuk KL... datang le...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wadah_ummahProfil   Hantar PM kepada wadah_ummah   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-11-03 15:21



betul ker akak alin nak intai keje kat sarawak... kalau dapat tu jgn lupa beritahu yerk.


p/s: untuk mendapat DUIT, kita perlu:
D=doa
U=usaha
I=ikhtiar
T=tawakal...

wassalam....


[ Posting ini telah di edit oleh: uqu pada 2004-01-03 15:14 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

sirr_fina
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4952
Posting: 11

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-11-04 13:55



topik ni mungkin dah lama xde posts baru.
tapi sirr_fina ade perkara nak tanya kak numan_81.
memula, sirr_fina tumpang gembira sbb akak dah b'jaya buktikan pd kawan2 akak, yg akak xspt diorg sangkakan.

yg keduanya......sirr_fina betul2 nak tahu,
ape pandangan kebanyakan org t'hadap org2 klantan.
ade jugak kwn2 sirr_fina yg cakap there is something about org2 klantan. tapi mungkin utk menjaga hati, siorg tak penah cakap ape yg m'buatkn org2 klantan dipandang -ve.
mungkin budaya org klantan agak kasar.
mmm......it is sad sometimes 'cuz, most poeple....they think that all klantanese are the same.
but, it's okay though....because what are we is what we are. if poeple couldnt stand it, it's fine.....n if they could...it's fine too.

but, honestly........whoever could anwswer that, i appreciate that...'cuz it might be something that most klantanese dont realize about their weaknesses.
thanks


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirr_finaProfil   Hantar PM kepada sirr_fina   Quote dan BalasQuote

pengembara_firdausi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14784
Posting: 185
Dari: dunia kemahasiswaan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-03-05 20:58


bawalah ia..agar terus mekar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara_firdausiProfil   Hantar PM kepada pengembara_firdausi   Quote dan BalasQuote

Permata_AQIQ
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14479
Posting: 4
Dari: Kelantan,Egypt

egypt  


posticon Posting pada: 12-04-05 05:11


Salam Ukhuwwah Fillah

Tugas kita adalah khalifah Allah di muka bumi ini,tidak kira di mana kita berada !

Kita sepatutnya menyedari akan tanggungjawab dakwah ini tidak mengira di mana kita berada....

Bahkan menjadi satu peluang kpd seorang daie utk menambah kenalan bila berada di tempat baru!

Lihatlah sahabat2 rasulullah & para daie selepas mereka....barangkali kita semua tak jadi islam lagi hari ini kalaulah tak ada para Daie yg sanggup berkorban meninggalkan tanah air mereka utk menyebarkan dakwah ke Nusantara ini.!

Cubalah hayati kalam Hujjatul islam 'Ibn Taimiyyah" bilamana menyentuh tentang tugas2 dakwah ini :

"Jikalah kerana tugas dakwahku ini, aku akan dibuang daerah oleh pihak penguasa yg zalim...maka inilah peluang untukku menikmati keindahan alam baru ciptaan Allah SWT...maka akan aku mulakan dakwahku di tempat baru tersebut...

Jikalah disebabkan dahwahku ini aku akan dipenjarakan....maka inilah kesempatan untukku merasai manisnya beruzlah kepada Allah...merasai manisnya beribadah...

Jikalah kerana tugasan dakwahku ini juga aku akan dihukum bunuh....maka disaat itu akau akan menadah tangan mengucapkan Syukur kehadarat Allah swt krn doaku selma ini telah dikabulkanNya...iaitu mati Syahid Fi sabilillah"

Muda2han kalam ini dapat memberi semangat & motivasi kepada seluruh MUHAJIRIN DI JALAN ALLAH, SMA ADA BERGELAR PELAJAR ATAU PEKERJA ISLAM !

Salam Ukhuwwah.Wassalam

-----------------
Permata AQIQ dari Perlembahan Nilam P

Bookmark and Share

    


  Member Information For Permata_AQIQProfil   Hantar PM kepada Permata_AQIQ   Pergi ke Permata_AQIQ's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-04-05 09:06


setuju ngan anda...biarlah bermula dari kerja yg orang kata low class asalkan dpt mnjamin kehidupan nanti.jadi bila da biasa semua tu,lama kelamaan pengalaman mendewasakan kita untuk berfikir jauh lg ke depan yakni anjakan perubahan diri..cai kerja yang bagus dan sebagainya...setiap yang nk dicari itu biarlah dari kecil dahulu..insyaAllah berkat kesabaran dan keyakinan...apa yg diinginkan akan tercapai...good luck...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

miss_athirah
Warga Rasmi
Menyertai: 29.05.2008
Ahli No: 33573
Posting: 9
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 00:28


bila baca tajuk ini macam kena kat batang hidung saja...
hehehe...
kadang-kadang bagus juga bawa diri ini....
nak sembuhkan luka kat hati... chewah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_athirahProfil   Hantar PM kepada miss_athirah   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 08:30


darul numan81
alhamdulillah u still in Malaysia
insyaALlah...i'll c u once i get back in USM..
tunggu kepulanganku dari perantauan he..he..

p/s: sure kat medical school kan
formerly i worked in medical school (feb 2004-july-jun 2007), insyaAllah....will move to PPSK after completed my stuy here, but still in health campus, i'm looking forward to me u there..InsyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-06-08 08:54


em..kalau kita merantau untuk mencari pengalaman, itu baik..
kalau merantau untuk mengubat hati yang terluka.. bahaya juga tu.. tambah pula Kalau tempat tu tak ada sedara-mara..sebatang kara.. nanti bukannya mengubat lara, takut membarah lagi duka.. :)

tapi..memangla bagus kita merantau.. melihat tempat orang..
cuma bimbang niat perantauan kita tu saja lah.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-06-08 06:08


:-) Assalamualaikum



    saya pulak nak membawa hati yang lara ke tanah air pula....rasa macam dah tak sanggup merantau lama-lama...hati ni dah berlubang-lubang dah rasanya...hehhehe....moga ALLAH permudahkan segala urusan ...insyaALLAH....


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 16:36


assalammualaikum...
ermh cerita pasal bawa hati ini sypun sama ikut hati memang nak pergi jauh nak pergi tempat awak alexander tapi apakan daya saya perlu tabah hadapi semua ujian hidup di tanah air..apapun now saya jauh siketlah dr family merantau lagi...terubat sikit hati yang lara ini..entahlah macam-macam ujian but semuanya ketentuan Allah pasti ada hikmah disebaliknya...pasrah ketentuanNya..dan berserah pada kehendakNya...doakan saya tetap tabah ye....:-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111793 saat. Lajunya....