Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: bagaimana nak hindar sms lagha???


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» bagaimana nak hindar sms lagha???

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana nak hindar sms lagha???

atulasca
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17781
Posting: 28
Dari: terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 08-11-05 18:18


boleh kawan2 sekaliah bagi pendapat tak bagaimana nak elak ramai sangat orang kacau2 melalui sms? dah buntu fikirkannya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atulascaProfil   Hantar PM kepada atulasca   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-11-05 18:28


senang saja...tukar saja no baru..
ala sekarang arga simkad dah murah..beli la yang baru...:grin:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 18:35


memang la salah satu cara adalah dengan tukar nombor.... tapi kalau no ini special, susah betul nak dapat... atau pun macam kes saya, no hp kami satu family sama, cuma berbeza satu nombor saja... macam mana ye? sayang nak tukar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

ibtisam_daiman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 634
Posting: 43

egypt  


posticon Posting pada: 08-11-05 20:35


assalamualaikum...

ehm.. nak layan sms lagha..? ana cadangkan enti tukar cara.. maksud ana, kalau dapat sms lagha.. enti reply dengar sms berbentuk tazkirah.. sekurang2nya enti dakwah dia... insyaAllah.. dia sedarlah tu... apapun semua dari ALLAH kan... lama2 tu dia berhentilah tu... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibtisam_daimanProfil   Hantar PM kepada ibtisam_daiman   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 08-11-05 21:14


buat vodo saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 00:09


macam saya banyak msj2 hadis..firman Allah..takirah...baru lah tak lagha.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 14:21


kalau tak kenal, tak payah layan..kalau kenal pun tapi mesejnya lagha...abaikan. buat habis kredit saja..;)
[ Telah diedit oleh: achik_solehah pada 11-11-05 14:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 14:25


Tak payah guna hand phone. Habis cerita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-11-05 16:35


salam ukhwah...

SMS lagha???

hmm, bagi ana jwpnnya mudah saja iaitu "JANGAN LAYAN"...
kalau dapat msj lagha daripada orang yang dikenali, nasihatkanlah si dia dengan mesej tazkirah berbentuk hadis ke, firman Allah ke...tapi kita juga harus ingat bhwsanya tidak semua orang boleh menerima cara begitu..jadi kena pada caranya..misalnya si dia (penghantar mesej lagha) tidak boleh menerima mesej yang berbentuk hikmah macam tu, kita boleh tukar cara dengan mesej ilmiah& berkhikmah dalam konteks komedi, pendekatan secara gurauan ilmiah..insyaAllah si dia boleh terima..

lain pula jika dapat sms lagha daripada orang tak dikenali-jangan layan..biar saja kerna lama2 nanti nescaya hamba Allah tersebut akan berhenti dengan sendirinya...

Boleh juga dengan cadangan sahabat ukhwah yang lain untuk tukar nombor tapi apalah sangat dengan sms lagha itu sehinggakan kita terpaksa menukar nombor yang sedia maklum oleh famili, saudara-mara dan kawan-kawan kita.

think positive - orang bersms negatif kita balas dengan sms positif...

tapi bagi ana, ana akan buat 'ignore' sahaja dengan sms lagha tersebut...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

nurus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.09.2003
Ahli No: 3760
Posting: 58
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-11-05 18:45


Assalamualaikum..
Haah. betul tu.kalau macam itu, biar saja.tak payah layan.nanti lama2 dia boring la...sebab ana pernah juga.bukan setakat lagha tapi lucah, banyak kali juga dia kasi.kali pertama ana dapat mesej tu, nak termuntah baca..tapi, lepas itu bila orang tu kasi lagi..ana tak baca,terus delete..dan ana tak pernah balas pun.kalao kita balas lagi la.jadi, ana biarkan saja..sampailah dia fed up agaknya.terus diam..lepas itu,alhamdulillah dia tak pernah sms lagi.ana pun tak kenal sapa entah orang itu.rasanya orang gila agaknya.yang penting, biar saja..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurusProfil   Hantar PM kepada nurus   Pergi ke nurus's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 19:12


bagaimana nak hindar sms lagha??? saya cadangkan anda gunakan Norton Anti-Virus Professional 2006, canggih punya.... :lol:

al-wiqayah khayrun min al-`ilaj... lain kali pastikan no. handset kita tidak diberikan kepada orang sembarangan, biar privacy sikit... bukan ke mencegah lebih baik daripada mengubati, wassalam.................


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

atulasca
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17781
Posting: 28
Dari: terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 15-11-05 10:00


assalamualaikum.. syukran jazilan buat kawan2 semua yang banyak bagi pendapat.. ana amat hargainya...insyaAllah, ana akan cuba cara yang terbaik untuk menghadapinya...wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For atulascaProfil   Hantar PM kepada atulasca   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-12-05 13:38


buat vodo...hehe...hebat...kalau dah teruk sangat..tazkirah...Kalau dah tak nak dengar jugak...repot polis...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 15:51


jangan layan... senang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

Ashrafi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16216
Posting: 31
Dari: Alor Star

Kedah  


posticon Posting pada: 30-12-05 15:59


Hmm..bagus jugak topik ni. saya ada seorang kawan. Dia sekarang ni sdg hadapi masalah ni..cerita dia gini. Dia selalu dapat msj┬▓ yang kita tengah bincangkan sekarang ni..Dan dia telah gunakan semua cara┬▓ yang diberikan oleh anda semua..Tapi si penghantar sms ni merasa diri dia disakiti kerana kawan saya tak melayan sms dia...dan berbagai┬▓ anggapan telah dibuat olehnya.
Erm..so,kawan┬▓ semua tolonglah berikan pandangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AshrafiProfil   Hantar PM kepada Ashrafi   Pergi ke Ashrafi's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 30-12-05 17:07


jangan layan buang masa saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 17:39


!!! QUOTE !!!

ehm.. nak layan sms lagha..? ana cadangkan enti tukar cara.. maksud ana, kalau dapat sms lagha.. enti reply dengar sms berbentuk tazkirah.. sekurang2nya enti dakwah dia... insyaAllah.. dia sedarlah tu... apapun semua dari ALLAH kan... lama2 tu dia berhentilah tu...



saya setuju dengan ibtisam_daiman...

lama-lama dia senyap la... :-(


-----------------
Tengoklah dengan mata,
Lihatlah dengan hati,
Renunglah dengan akal,
Fikirlah dengan iman.


Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

atulasca
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17781
Posting: 28
Dari: terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 05-01-06 11:29


salam..em, anggapan orang memang la teruk, tapi, makin dilayan makin teruk jadinya nanti..so, cara yang tbaik yang dapat ana bagi base on apa yang dah di sggestkn oleh sahabat-sahabat lain, buat tak layan sajalah..ana pun akan cuba kuatkan hati untuk buat vodo saja untuk sms2 yang ana terima2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For atulascaProfil   Hantar PM kepada atulasca   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 12:33


tak layan tak habis kredit...


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

nuur_imtiyaz
Warga Rasmi
Menyertai: 27.12.2005
Ahli No: 21475
Posting: 1
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 05-01-06 12:45


ana setuju...balaslah dengan mesej2 yang baik pulak..mudah2an dia akan berfikir bahawa tidak ada faedahnya kita ber'lagha2' ni...paling tidak, jangan layan & delete saja mesej tersebut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuur_imtiyazProfil   Hantar PM kepada nuur_imtiyaz   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 12:49


assalamualaikum...

biasanya saya kalau dapat sms atau nom.tpon yang tak dikenali. saya 'ignore' kan saja.....entah mana-mana datangnyer nombor tu.. memula memang mereka akan sms / miskol banyak kali. bila kita dah buat tak tau saja.......senyap macam tu saja..
so, paling senang....kita abaikan sebarang sms atau nombor yang tidak dikenali
:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-01-06 14:38


Sms lagha senang saja nak ngelak, tak payah layan kalau kita tak kenal atau tak kenal, habis cerita.Kredit kita pun tak habis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

atulasca
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17781
Posting: 28
Dari: terengganu

Pahang  


posticon Posting pada: 11-02-06 20:45


Pada 30-12-05 13:38 , alqibtiaz posting:

!!! QUOTE !!!

buat vodo...hehe...hebat...kalau dah teruk sangat..tazkirah...Kalau dah tak nak dengar jugak...repot polis...hehe...


Bookmark and Share

    


  Member Information For atulascaProfil   Hantar PM kepada atulasca   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116293 saat. Lajunya....