Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-07-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Makin lama kita fikirkan sesuatu, makin malas kita nak buat sesuatu

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 153
Ahli: 0
Jumlah: 153




  Yang Masuk Ke Sini
yanokage: 13 hari yang lalu
Rashdin: 29 hari yang lalu
khalifah: 34 hari yang lalu


Awas!
Topik: Bahaya2!!!! jangan tak tengok tau !!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, izdham
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Awas!
    »» Bahaya2!!!! jangan tak tengok tau !!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Bahaya2!!!! jangan tak tengok tau !!!

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 15:01


Assalamualaikum to all muslim brothers and sisters in Ukhwah,

Kalau nak makan mee segera hati2 ya sebab ada yang mengandongi bab*
(pork). I checked with my dad (he's a half Thai) and confirms the words
"moo" means pork. So hati2 ya .

Wassalam
Afdoli

It is correct that there is pork in it's ingredient. The word "moo" in
Thai means pork. So please help to disseminate back to all you friends
regardless whether they have got this before.

PS: The writer of the original e-mail below apparently thinks that tom
yam is only seafood-based, however it is actually the paste so you can
have pork tom yam or prawn tom yam (better known as to yam kung).

Asalamualaikum wbr,

Sedikit info mengenai Mee Segera yang berada di pasaran Malaysia.
Kilang mee mama di Thailand adalah pengeluar sejumlah besar mee segera.
Antara jenama yang terkenal di Malaysia yang di keluarkan di kilang ini
ialah Myojo dan Ruski. Walaupun pada ingredient nya tak
diishtiharkankan "pork powder" (serbuk bab*), namun pada jenama lain seperti mee
tom-yam (sepatutnya makanan laut), terang2 dinyatakan salah satu
ingredient nya ialah pork powder. Jadi, kalau dah dikeluarkan dari kilang
yang sama, acuan yang sama....terpulanglah kepada sdr/i menilaikan halal
haram nya.... Segalanya akan terdedah jika anda layari website nya
http://www.mama.tahu.com/SPAN

Nota : JAKIM telah di beritahu, tindakan selanjutnya terpulanglah
kepada mereka. Tugas kita...sampaikan pada semua umat Islam.
:-o

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

hana_88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12020
Posting: 81
Dari: KuKTeM..(UTEC)

Pahang  


posticon Posting pada: 01-11-05 15:08


assalamualaikum
terima kasih saudara ameen sebab bagi information ni
sebenarnya saya suka sangat makan mee segera ruski
tak apa, lepas ni saya akan lebih berhati2
terima kasih sekali lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For hana_88Profil   Hantar PM kepada hana_88   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 17:07


Assalamualaikum,

syukran jazilan...

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 19:59


Saya rasa kata putus wajar dibuat oleh pihak JAKIM ..... tapi kalau ada cerita yang meragukan,anda wajar berhati2.Lagi pun elok juga umat islam beralih kepada. produk umat Islam/negara Islam. Hal ini boleh mengukuhkan lagi ekonomi umat Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 22:24


syukran...
very useful information..and good warning to all muslim..


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 09:40


Harap Ahli2 Ukhwah lebih berhati2 ketika membeli makanan!!!!

orang Kristian ingin menjatuhkan Islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-11-05 12:32


Pada 01-11-05 15:01 , Ameen posting:

!!! QUOTE !!!



Nota : JAKIM telah di beritahu, tindakan selanjutnya terpulanglah
kepada mereka. Tugas kita...sampaikan pada semua umat Islam.
:-o



tugas kita, tunggu pengesahan jakim. bukan sebarkan benda tak pasti, sebar fitnah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 22:16


Isyallah , saya tak kan sebarkan fitnah.tapi ini sebagai maklumat agar orang Islam lebih berhati2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 02-11-05 23:18


Assalamualaikum...hmm berhati-hati la dalam bab makanan ni...sebab nanti jadi darah daging kita.....ish,

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

sinar_islami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13852
Posting: 22
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-11-05 21:08


thank's a lot ameen...lagipun memang ana tak suka mee segera ni...banyak mesej dll...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiProfil   Hantar PM kepada sinar_islami   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 03-11-05 21:21


Ya ALLAH.. Alhamdulillah Ayah Wawa larang keras makan Mee segera tu.. Rupa2nya inilah hikmah-NYA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-11-05 22:26


Pada 02-11-05 22:16 , Ameen posting:

!!! QUOTE !!!

Isyallah , saya tak kan sebarkan fitnah.tapi ini sebagai maklumat agar orang Islam lebih berhati2.


maklumat tak disahkan = fitnah. dalam tak sedar menyebarkan fitnah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 04-11-05 07:49


syukran.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 04-11-05 08:58


tugas kita apabila menerima berita2 seperti ni,ialah selidik dulu.kalau kita tak tahu,kita serahkan pada yang arif dan mempunyai autoriti seperti jakim.for the time being,ada sesiapa tau ke benda tu betul-betul haram?apa buktinya pulak?kalau takat sebarkan tapi kita tak tahu sejauh mana kesahihannya baik tak payah.nak berhati2?nak berhati2 bagaimana? lagi...kalau ada tanda halal jakim tu maknanya halalla....takkan kita nak buat investigation sendiri pula....

p/s tak habis2 copy dan paste email pasal itu haram ini haram....entah betul entah tidak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 04-11-05 14:53


Setiap yang dilarang akan mendapat pelbagai hikmah2

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

peacemaker
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19061
Posting: 65

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-11-05 20:35


huhu~ jangan terlalu extreme dan senang2 cakap orang sebar fitnah. kita tegur secara baik la.. tapi check tu, memang kalau boleh memang kita check. dan jangan senang2 kita kata haram, sebab Kalau kita kata maggi tu haram, semua orang yang kerje jual maggi, orang yang bungkus maggi, orang yang angkut maggi pun kita kata sebagai orang yang jual benda haram, dan makan duit haram. jangan main2 dengan halal haram. sedangkan ulama' pun bersidang dalam menentukan orang yang kerja kat bank tu halal ke haram... jangan mudah2 kita nak mengharamkan sesuatu.

sekadar pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For peacemakerProfil   Hantar PM kepada peacemaker   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 07:38


jalan yang paling baik ialah kita tak makan megi.benda yang kita tak tau halal haram termasuk dalam perkara syubhah,mazbut (betul)?so jalan keluarnya ialah dengan xmakan megi....lagipun xelok untuk kesihatan...tengok ingredient pun dah tahu...ada mesej,preservative dan macam-macam lagi..

p/s:makan mee yang mak buat lagi best...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-11-05 11:14


ambil yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-11-05 09:03


megi ini dah masuk tahap makanan yang was-was la kan?
kalau makanan was-was atau ragu-ragu memang tak boleh makan kan?
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 11:26


makan ikut sunnah nabi lagi baik. semua maslah selesai

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 11:26


makan ikut sunnah nabi lagi baik. semua maslah selesai

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 20:32


Ameen setuju

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 21-11-05 14:49


syukran ya Ameen :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 15:24


jauhilah syubhah.. sebab kita tak tahu benda tu betul2 halal..

actually perkara ni dah lama didedahkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

Ustaz_Jaki
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20298
Posting: 51
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 12:04


erm.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ustaz_JakiProfil   Hantar PM kepada Ustaz_Jaki   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 08-12-05 15:59


memang bagus info ni...mee segera memang bahaya..bukan saja dikhuatiri ada bab* tapi kan..mee itu sendiri boleh jadi penyebab kepada penyakit..ada saya bc 1 artikel,.ee itu sendiri mempunyai wax..dan mengambil masa 3 hari untuk melunturkan nya dari badan...memang bahaya...kalau makan mee segera ari2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-12-05 16:06


assalamualaikum...

kaedahnya simple...

kalau was-was jangan makan...habis cerita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 13:44


yang Baik 2 datang daripada ALLAh dan yang Buruk 2 datang dari Diri Ameen Sendiri.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 13:44


yang Baik 2 datang daripada ALLAh dan yang Buruk 2 datang dari Diri Ameen Sendiri.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-12-05 16:46


thank you adik ameen atas info ni....
semoga kita semua lebih berhati-hati lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-12-05 17:00


ye Kak

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 16-12-05 22:10


ouw.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-12-05 02:00


terima kasih-terima kasih,terima kasih banyak-banyak

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 20:23


thanks for dah info....jarang sangat makan mee segera ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 21:32


thank you. untuk berhati2

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 21:47


emmm...
info yang patut sangat dberi perhatian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

kdinx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2006
Ahli No: 21823
Posting: 69
Dari: Moscow

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-02-06 01:29


Assalamualaikum yeke mee segera ruski tu xhalal? saya baca saja seme2 ni terus check balik bungkusannye(perisa tomyam).tak ada pun tulis ingredient dari pork.siap ada cop jbtn agama negeri perak.dan pengeluarnya bukanlah kilang mee mama tau! sila jangan sebar nder2 cmni Kalau tak check dulu.ni rasa nak marah ini, sebab saya makan juga mee ruski tu(ada la sekali seminggu,time malas nak masak)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kdinxProfil   Hantar PM kepada kdinx   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 09:46


senang cerita tak payah makan mee segere..sekarang ni macam2 berlaku..benda yang halal dah jadi haram..lagipon mee segere tak berkhasiat..beli la "mee lewat"..heheee

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 17:43


bila konfem haram baru tak makan.. bila ragu2 toksah makan sebagai langkah wara', bila yakin halal makan saja la..

Islam itu mudah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 17:45


entahlah kenapa ...saya memang tak lalu nak makan mee segera...
kalau bihun pama tu boleh la :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 18:09


sekarang ni nak cari makanan halal kat negara islam pun susah....huh..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

annissa_zulfa
Warga 5 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22609
Posting: 354
Dari: town of throw(baling)

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 18:28


:-P
Erm.....kalau mee ruski tu tak payah cakaplah....memang ramai suka makan..tmbh2 student yang dok kat asrama tu...ana pun pernah jgkla makan....kawan-kawan ana ska sgat...tapi dah keluar brita cmni kita kena jaga2la....walau belum pun disahkan tapi ia dah jadi shubhah kan...so,betterla di jauhkan...dah hikmahnya...xmkn megi pun tak mengapa..kalau alasan nak jimat budget baik makan roti kan...dah juga zatnya.....hmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For annissa_zulfaProfil   Hantar PM kepada annissa_zulfa   Pergi ke annissa_zulfa's Website   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-06 20:22


thank you 4 di info

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 03-03-06 20:22


thank you 4 di info

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

hanisah_syahidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20049
Posting: 38
Dari: johor

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 21:59


Allah kata kalau datang sesuatu berita kepadamu siasat la dulu......thanks ameen 4 dah info....tentu adik pun tak terima berita 2 macam 2 saja...insyaAllah adik pun dah siasat....terima kasih.....kurang manis kata orang fitnah sedangkan dia cuba menyampaikan sesuatu yang baik....kalau xpuas hati juga apa salahnya kita siasat sendiri pun?husnuz zon

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanisah_syahidahProfil   Hantar PM kepada hanisah_syahidah   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 06-03-06 01:21


Pada 03-03-06 21:59 , hanisah_syahidah posting:

!!! QUOTE !!!

Allah kata kalau datang sesuatu berita kepadamu siasat la dulu......thanks ameen 4 dah info....tentu adik pun tak terima berita 2 macam 2 saja...insyaAllah adik pun dah siasat....terima kasih.....kurang manis kata orang fitnah sedangkan dia cuba menyampaikan sesuatu yang baik....kalau xpuas hati juga apa salahnya kita siasat sendiri pun?husnuz zon


assalamualaikum....

ana setuju dengan pandangan hanisah_syahidah....setiap sesuatu perkhabaran yang diterima kita hendaklah selidiki dulu....mungkin saudara amin sudah selidik...kalau anda rasa anda benar dan yakin meggi tu halal makan lah kerana ianya halal bagi kamu yang tidak waswas dan tidak yakin ianya haram...

topik ni sebagai peringatan saja bagi yang memerlukan...bagi yang rasa ianya tidak benar terserah pada diri sendiri lah ye...


wassalam...


-----------------
bangunlah bersama islam,kerana islam akan tetap tertegak walau tanpa kita bangunkan.rgilah mereka yang tidak ambil bahagian dalam membangunkan islam


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Ameen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20162
Posting: 146

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 10:56


Sekarang Makanan yang DIRAGUYUI mmang haram untuk dimakan....betul tak ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmeenProfil   Hantar PM kepada Ameen   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-03-06 12:20


syukran ameen beri info


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 23:32


mee sekarang pun ada racun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 05:45


Bahaya2, nasib baik ana tak suka makan mi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 11:14


Pada 04-11-05 08:58 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

tugas kita apabila menerima berita2 seperti ni,ialah selidik dulu.kalau kita tak tahu,kita serahkan pada yang arif dan mempunyai autoriti seperti jakim.for the time being,ada sesiapa tau ke benda tu betul-betul haram?apa buktinya pulak?kalau takat sebarkan tapi kita tak tahu sejauh mana kesahihannya baik tak payah.nak berhati-hati?nak berhati-hati bagaimana? lagi...kalau ada tanda halal jakim tu maknanya halalla....takkan kita nak buat investigation sendiri pula....

p/s tak habis2 copy dan paste email pasal itu haram ini haram....entah betul entah tidak...



mencari yang halal itu fardhu bagi umat islam.
tinggalkan yang syubhah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 12:37


Syukran jazeelan atas info ini...
takut nak makan mee segera..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 12:47


Pada 01-11-05 19:59 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa kata putus wajar dibuat oleh pihak JAKIM ..... tapi kalau ada cerita yang meragukan,anda wajar berhati-hati.Lagi pun elok juga umat islam beralih kepada. produk umat Islam/negara Islam. Hal ini boleh mengukuhkan lagi ekonomi umat Islam.


salam...
ana setuju..kita kena sedih sebab saudare2 seagama kita yang diluar sana tak semua dapat info ni..so kita azam untuk cuba sampaikan dakwah disamping info2 yang bertujuan untuk menghancurkan orang islam oleh kafir laknatullah...insyaAllah antum semua


-----------------
*** YAQEN ALLAH 100%++ ***


Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-06 12:51


kalau nak ikutkan bahan2 dalam mee segera memang tak sesuai untuk kesihatan atau boleh dikategorikan sebagai 'junk food'...para student yang masih dalam pengajian kenalah jauhi junk food ni kalau nak cemerlang dalam pelajaran...masih banyak lagi makanan lain diluar sana yang boleh dimakan kecuali berkeadaan darurat...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-08-06 00:02


sedih...
ramai lagi akt luar yang tak tau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 07:52


info yang berguna...terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 10:17


Pada 04-11-05 08:58 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

tugas kita apabila menerima berita2 seperti ni,ialah selidik dulu.kalau kita tak tahu,kita serahkan pada yang arif dan mempunyai autoriti seperti jakim.for the time being,ada sesiapa tau ke benda tu betul-betul haram?apa buktinya pulak?kalau takat sebarkan tapi kita tak tahu sejauh mana kesahihannya baik tak payah.nak berhati-hati?nak berhati-hati bagaimana? lagi...kalau ada tanda halal jakim tu maknanya halalla....takkan kita nak buat investigation sendiri pula....

p/s tak habis2 copy dan paste email pasal itu haram ini haram....entah betul entah tidak...


erm, ada btulnya pendapat saudara ni. cuma saudara ameen ni nak kita semua berhati-hati..bukan dia tak bagi beli or suruh boikot terus..jangan cepat melenting ye..tak salah saling memperingatkan..
lagi 1, saya pernah baca buku keluaran persatuan pengguna pulau pinang yang memang buat kajian terperinci pasal makanan halal haram ni. saya nak kongsi dengan semua, air coke ada sikit campuran alkohol(arak). cuma dalam malaysia, peratusnya sikit saja sebab nak bagi lepas dari jakim untuk dapat 'halal'. macam yang kita maklum, even 0.00000009% arak pun haram untuk kita minum. tapi bagaimana jakim boleh bagi tanda halal ya??=)

p/s: jangan cepat melenting ye...saya nak ajak semua berfikir saja...sebab pihak persatuan pengguna pulau pinang jauh lebih serius dalam mengkaji status halal haram makanan seharian kita...
namun, kalaumaklumat saya memang salah, marilah kita berbincang sacara aman ya..........=) :-D ;-) :-)

www.bintubahariyah.blogspot.comsekeping hati

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

ad-din
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2005
Ahli No: 19148
Posting: 648
Dari: terengganu-

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 11:40


selain dari ruski selamat tak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad-dinProfil   Hantar PM kepada ad-din   Quote dan BalasQuote

amirahni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.06.2006
Ahli No: 24839
Posting: 134
Dari: SHAH ALAM

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-06 12:40


Makan mee segera ADABI saja...sedap& Halal!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahniProfil   Hantar PM kepada amirahni   Pergi ke amirahni's Website   Quote dan BalasQuote

kahfi8
WARGA SETIA
Menyertai: 19.09.2007
Ahli No: 31129
Posting: 517
Dari: Damansara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-01-08 15:57


makan biskut kering dengan air vico sudah lah.. tak pun kurma saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kahfi8Profil   Hantar PM kepada kahfi8   Pergi ke kahfi8's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-01-08 16:01


Assalamualaikum
patutlah macam sedap jeq kan...(bukan saya ye...saya tengok orang lain makan....huhu...)



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

biohazard
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31483
Posting: 163
Dari: bumi

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-08 21:35


Pada 05-11-05 07:38 , Howling_wolf posting:

!!! QUOTE !!!

jalan yang paling baik ialah kita tak makan megi.benda yang kita tak tau halal haram termasuk dalam perkara syubhah,mazbut (betul)?so jalan keluarnya ialah dengan xmakan megi....lagipun xelok untuk kesihatan...tengok ingredient pun dah tahu...ada mesej,preservative dan macam-macam lagi..

p/s:makan mee yang mak buat lagi best...hehe


amalkan 5M.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For biohazardProfil   Hantar PM kepada biohazard   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.153808 saat. Lajunya....