Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan seseorang untuk menyambut datangnya kesempatan.
-- Benjamin Disraeli

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: biarkan atau ambil kisah....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» biarkan atau ambil kisah....

Please Mendaftar To Post


Oleh biarkan atau ambil kisah....

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-10-05 23:34


:-?

salam ukhwah buat semua sahabat sefikrahku...
mesti pelik kan baca subjek di atas itu...
he..he..
apa2pun ana cuma nak minta pendapat kekawan semua
tentang masalah ni..
anggapla masalah ni adalah masalah yang anda semua hadapi..

ada seorang sahabat kita yang tengah bercinta..
tapi cara mereka berdua ni lain dari yang lain..
pendek kata cara mereka ni islamic...
cuma sejak dua menjak ni.. dengan kata lain..
lama kelamaan.. sikap kawan anda automitically change..
for example dulu hanya tulis surat tapi sekarang ni siap
kerap pulak keluar berdua..
respect anda jatuh zero terus terhadap dia..
dia dah mula lupakan persahabatan yang telah lama terjalin..
dulu friend 4ever..tapi sekarang..you..youla..I..Ila...
anda dalam kebuntuan sama ada hendak tegur atau tidak..
ataupun anda dah tegur dengan cara tersendiri tapi dia buat tak tau saja...

harap anda boleh bagi pendapat yang rasional dan masuk dek akal..
ini tak dah kena mengena sama ada yang masih di dunia atau di alam barzakh..

yang baik hanya dari ALLAH dan yang buruk dari kelemahan saya sendiri..
wasalam
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-05 23:41


biarkan atau ambil kisah....

bagi ana .. ambil kisah... tegur dengan cara yang sepatutnya dan jadi kan peristiwa itu satu pengajaran bagi kita...
yelakan hati manusia sering dibolak- balikkan...
berdoa kepada Allah supaya sentiasa berada dilandasan yang betul....
InsyaAllah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 08:34


sepatutnya tegur laaaa...
dia terlupa laa tu..apa batas yang sepatutnya sebelum ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 31-10-05 08:44


For me MIND YOUR OWN BUSINESS LA KAN... Lubang kubur masing2... tak begitu??? ... takut pulak nak tegur2 orang lain ni, takut kang she/he much better than us.. tak begitu???:di
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 31-10-05 08:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 08:51


kalau SEMUA fikir macam TU...SEJAK DL LAGI ISLAM TAK BERKEMBANG..kalau SAYA..SAYA SUKA SECARA SIMBOLIK..kalau TAK TEGUR SECARA TERUS pun

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

heart
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16621
Posting: 15

ussr  


posticon Posting pada: 31-10-05 11:58


dia nak dengar / ikut apa yang kita katakan tu,bergantung kat individu tu sendiri.( tapi,kebiasaannya,orang yang dah masyuk bercinta ni kurang ambil peduli teguran orang lain _ diri sendiri la tu...) sekurang2nya kita dah jalankan tugas kita sebagai dai'e.amar ma'ruf nahi munkar...

sesungguhnya Allah tidak memandang kepada hasil tetapi sejauh mana usaha kita untuk menjalankan tugas sebagai khalifah di alam fana ini.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For heartProfil   Hantar PM kepada heart   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 14:15


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah satu tajuk yang merangsang minda kerana ia berlaku setelah islamic dulu. Slow talk dengan dia - dakwah bil hikmah - dan soal dia balik. apa kata kalau budak perempuan itu adik dia atau yang lelaki itu abang dia? Bukan tak tahu hukum hakam cuma syaitan dah masuk jarum dah tu. InsyaAllah doakan dia juga ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - kasih sayang dan keikhlasan dalam menegur insyaAllah dapat dibezakan dari teguran yang menyindir dan laser.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

MiraUmairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 837
Posting: 33
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-05 14:30


assalamualaikum wbrth....


Mira Umairah rasa awak tentu sayang sangat dengan sahabat awak kan..hmm..sweetnya.tapi betul lah tu perlakuannya sekarang dah salah..janganlah keluar selalu dua dua...

Mira Umairah rasa awak patut tegur dia.maybe dia marah sikit tapi kalau cakap hari-hari atau tegur indirect way lama-lama InsyaAllah dia akan fikirkan juga.maybe sekarang bagi dia semuanya berjalan dengan smooth tapi tak mustahil akan ada perselisihan dengan boy dia..haa masatu cubalah slow talk ok!

janganlah putus asa ok..kena yakin sebab i can smell that your are a sweet friends or else u pernah lalui the same situation..so dah ada extra experience...dia still tak nampak jalan..tak mengapa pelan-pelan suluh cahaya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MiraUmairahProfil   Hantar PM kepada MiraUmairah   Quote dan BalasQuote

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 31-10-05 17:04


terima kasih ummi dan sahabat lain kerana sudi beri pendapat.
saya sedikit sebanyak sudah pun menegurnya..
tapi dia menunjukkan reaksi yang kurang menyenangkan.
emosi saya sekarang pun agak terganggu..
jika difikirkan balik ingin saja saya buat tak tahu tentang hal ni..
tapi dia kawan saya, tak kan saya nak tinggalkan macam tu saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 31-10-05 17:38


setuju dengan ummi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 31-10-05 17:54


Kalau kita tegur dia habis lah habuan kita...
Kalau dia dengar baguslah
Kalau dia tak dengar...tak tahu lah nak buat apa lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

ok-roll
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18412
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 20:49


huhuhuhu dasyat betul sahabat tu apa dia boleh hidup tampa kawan-kawan ke...... penin2
kroll rasa la kan tak tau la skill ni mujarab ke tak.......kat bagi dia sibuk gila2 tahap otraman sampaikan dia lupa tentang aweks dia tu kalau aweks dia boleh jatuhkan dia takkan la kat tak boleh jatuhkan dia balik.....sebagai contoh ajak dia pergi mana-mana jalan-jalan ke kasi dia lupa gila kat awek dia Insyallah lupa la dia kat aweks dia yang di anggap sudah bosan ......dengan member lagi best.....adeh......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ok-rollProfil   Hantar PM kepada ok-roll   Quote dan BalasQuote

HAZRi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20047
Posting: 39
Dari: Cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-11-05 02:39


biaselah saya pun remaj juga...memang perlu diambil perhatian tentang perkara ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HAZRiProfil   Hantar PM kepada HAZRi   Quote dan BalasQuote

Ustaz_Jaki
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.11.2005
Ahli No: 20298
Posting: 51
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 16:26


MAN SARA ALALD DARBI WASALA..( kalau salah eje tolong bagitau ye). saya hanya dapat berdoa supaya sahabat ita tu dapat berubah. sesiapa yang kenal sahabat tu tolonglah menasihati beliau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ustaz_JakiProfil   Hantar PM kepada Ustaz_Jaki   Quote dan BalasQuote

abdyilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5479
Posting: 15
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-05 05:10


SALAM UKHWAH BUAT SAHABAT SEFIKRAHKU
bagi saya, better tegur dengan cara paling berhikmah, tentang bagaimana nak tegur, ana tak dapat pastikan..tapi bagi ana, lebih baik hilang kawan rapat dari kekasih, bukan ana terlalu SUBJEKTIF dalam hal kekasih ni, tapi lebih banyak bantuan dan perkongsian yang kita boleh kita dapatkan dari sahabat lebih daripada kekasih...bukan niat menyalahkan berkasih, tetapi berpada jangan sampai sahabat tergadai....berdoalah agar sahabat itu dapat menilai dan bermuhasabah antara JURANG KEKASIH DAN SAHABT, SEMOGA ALLAH BERIKAN PETUNJUK...BUAT SAHABAT ITU DAN KITA SEMUA
maaf andai ada jiwa 'tercalar'

Bookmark and Share

    


  Member Information For abdyilahiProfil   Hantar PM kepada abdyilahi   Quote dan BalasQuote

abdyilahi
Warga Rasmi
Menyertai: 04.12.2003
Ahli No: 5479
Posting: 15
Dari: sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-05 05:11


assalamualaikum
salah taip, ada pembetulan
lebih baik hilang kekasih dari sahabat karib
jangan salah faham(malunyer...)

Bookmark and Share

    


  Member Information For abdyilahiProfil   Hantar PM kepada abdyilahi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100004 saat. Lajunya....