Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Saya tidak sanggup menghapuskan kegelapan tetapi saya sanggup meneranginya.
-- John Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 23 jam, 58 minit yang lalu
Muslim1987: 7 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Nasyid Galakkan Remaja Bercinta....????


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Nasyid Galakkan Remaja Bercinta....????

Please Mendaftar To Post


Oleh Nasyid Galakkan Remaja Bercinta....????

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 13:44


Assalamualaikum.....


Baru-baru ini ana terbaca komen seorang peminat nasyid tanahair mengenai LIRIK Iramanya...Katanya sejak akhir-akhir ini senario lirik nasyid bertukar,Malah membimbangkan apabila semakin ramai remaja yang bercinta kerana terlalu menghayati dan menjiwai LIRIK IRAMA CINTA.

DiantaraNya ialah satu lirik nasyid dari sebuah kumpulan terkenal..."Debar hatiku membisik rindu,Ingin saya katakan gadis idaman,Adakah mungkin kau ku miliki untuk ku jadikan insan bernama kekasih..."

Mengapa perlu dijadikan kekasih???Sebagai insan normal,kita tidak menafikan fitrah kejadian manusia,kerana kita diciptakan sebagai manusia yang memiliki nafsu dan keinginan.Namun,sebagai hamba kita patut menguasai nafsu bukan nafsu yang menguasai kita,Apabila bercinta,nafsu dituruti,perasaan di layani,Si Dia terbayang-bayang dan akhirnyaNya terbawa-bawa dalam sembahyang.

Jadi bagaimana mahu mendapatkan sholat yang dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar sedangkn dalam sholat pun masih berbuat mungkar.Lebih mencemaskan apabila situasi ini berakhir dengan zina,dirogol teman lelaki,kes buang anak,lari dari rumah dan sebagainya.

Memang tak dapat dinafikan masih banyak lagi lirik nasyid yang membawa mesej nasihat dan pengajaran.................tetapi tak sampai membawa kelalaian kepada para pendengar dan penggemarnya......????

tepuk dada tanya iman????

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 14:08


saya tak berani mengatakan seratus peratus tapi saya cukup bersetuju........
sepatutnya nasyid menyeru kepada mementingkan batasan antara lelaki dan wanita yang bukan muhrim bukan sebaliknya....lirik merupakan satu benda yang sangat penting kerana kebanyakan peminat nasyid,mereka mementingkan lirik daripada lagu...
sebab lagu tidak menyampaikan dakwah tetapi liriklah yang menyampaikannya
lagu umpama perhiasan dan pakaian maka liriklah pemakainya.....
wassalam


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us
[ Telah diedit oleh: syahid_zul pada 05-12-06 20:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

TheSaint
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5229
Posting: 203
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-10-05 14:44


lagu dicipta berdasarkan percubaan dan pasaran, bukannya pasal dakwah. lagu cinta ada pasaran sebab tu dibuat lagu cinta. dakwah bukan penting bagi mereka,yang penting duit. Mereka kena lupakan dakwah sebab perlukan duit nak maintain kereta, rumah,gaya hidup.

yang start ni semua hijjaz (isman dengan ito lara). inteam jadi mangsa percubaan lagu cinta (kasih kekasih)

lepas tu mereka dah siap dengan dalil (dalil ciptaan sendiri pun ada) untuk mempertahankan tindakan mereka adalah betul. Fitrah lah, nalurilah, entah apa-apa lagi lah. mereka cukup bijak membelit membolehkah yang tak boleh asalkan dapat duit untuk maintain gaya hidup dan menambah lagak.
lepas itu disokong pulak oleh persatuan yang kononnya penggiat nasyid. selepas itu disokong oleh peminat fanatik yang menyokong membabi buta, tak tahu hujung pangkal.

semua ini akan berakhir tak lama lagi. nasyid makin lesu, terpinggir akibat tangan2 kumpulan nasyid dan persatuannya sendiri. tak ada beza nasyid dengan rock ke, dangdut ke, gerudi ke....

p/s terkejut dengar bunyi gitar rock pembukaan lagu duet raihan dengan awie. Narock.

pps: kasihan kat kumpulan nasyid yang betul2 nak berdakwah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For TheSaintProfil   Hantar PM kepada TheSaint   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-10-05 14:57


sokong sangat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 15:30


Tapi lagi elok kalau galakkan kawin cepat... ;-)


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

nurwanie
Warga Rasmi
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19766
Posting: 2
Dari: kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 15:54


assalamualaikum..
pada pandangan saya..seseorang haruslah pandai mengambil iktibar daripada liruk nasyid yang ingin disampaikan..
ia bergantung kepada individu itu sendiri yang mentafsir maksud di sebalik lirik nasyid itu..
ini kerana kebanyakan lirik nasyid pada masa kini..terdapat maksud yang tersirat yang perlu ditafsir oleh seseorang individu..
jangan disalahkan kepada lirik nasyid kerna lirik nasyid semestinya hendaklah menarik bagi tujuan menarik remaja masa kini menghayatinya...
dan ambillah lirik nasyid itu untuk ke arah kebaikan..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwanieProfil   Hantar PM kepada nurwanie   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 29-10-05 17:24


Pada 29-10-05 14:44 , TheSaint posting:

!!! QUOTE !!!

lagu dicipta berdasarkan percubaan dan pasaran, bukannya pasal dakwah. lagu cinta ada pasaran sebab tu dibuat lagu cinta. dakwah bukan penting bagi mereka,yang penting duit. Mereka kena lupakan dakwah sebab perlukan duit nak maintain kereta, rumah,gaya hidup.

yang start ni semua hijjaz (isman dengan ito lara). inteam jadi mangsa percubaan lagu cinta (kasih kekasih)

lepas tu mereka dah siap dengan dalil (dalil ciptaan sendiri pun ada) untuk mempertahankan tindakan mereka adalah betul. Fitrah lah, nalurilah, entah apa-apa lagi lah. mereka cukup bijak membelit membolehkah yang tak boleh asalkan dapat duit untuk maintain gaya hidup dan menambah lagak.
lepas itu disokong pulak oleh persatuan yang kononnya penggiat nasyid. selepas itu disokong oleh peminat fanatik yang menyokong membabi buta, tak tahu hujung pangkal.

semua ini akan berakhir tak lama lagi. nasyid makin lesu, terpinggir akibat tangan2 kumpulan nasyid dan persatuannya sendiri. tak ada beza nasyid dengan rock ke, dangdut ke, gerudi ke....

p/s terkejut dengar bunyi gitar rock pembukaan lagu duet raihan dengan awie. Narock.

pps: kasihan kat kumpulan nasyid yang betul2 nak berdakwah.






terlalu kasar untuk dibahasakan begitu sahabat..........
kita tak tahu disebaliknya.....kita tak tahu yang tersirat
jika niat mereka suci tetapi cara mereka tersilap tegurlah mereka
kalau nak dibandingkan apalah sangat sumbangan kita pada dakwah
at least mereka telah berjaya mengubah manusia dari mendengar lagu dari barat ciptaan yahudi kepada lagu ciptaan ummat islam sendiri...
usah terlalu drastik dalam menghukum.....try to rasional....
wassalam


-----------------
Image Hosted by ImageShack.us


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 14:32


Bukan rasoinal sahabt..tetapi islam tidak menghalal cara..dan perlu ada batas-batas...bukan ikut kesukaan dan khendak hati ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

areja
Warga Rasmi
Menyertai: 17.12.2005
Ahli No: 21212
Posting: 3
Dari: dan.9

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-05 14:48


teguran dengan cara yang lebih berhemah kadang-kadang lebih memberi kesan yang mendalam dari teguran yang lantang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For arejaProfil   Hantar PM kepada areja   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 22-12-05 15:00


!!! QUOTE !!!

tetapi islam tidak menghalal cara..dan perlu ada batas-batas...bukan ikut kesukaan dan khendak hati ....


boleh awak terangkan batas2 itu?

pada pendapat saya awak ini seolah-olah menentang keras lirik lagu nasyid yang berdasarkan kekasih.
Pada saya tiada salahnyer kalau nasyid yang sebegitu... kalau nak ikutkan benda yang melalaikan banyak lagi.. Kenapa tidak dipersoalkan????
Kenapa nasyid yang bertujuan baik itu dipersoalkan???
Awak tak ada kekasih ke????
Lagu itu bertujuan menghiburkan ada ke suruh kita buat benda tak senonoh????
cara berpakaian nasyid macam mana??? sopan bukan? lirik lagu merupakan satu daya tarikan untuk mencontohi pemakaian yang sedemikian..tak terfikir ke???
Berdakhwah bukan berdasarkan lirik semata-mata tapi juga melalui perbuatan dan pemakaian betul tak?
Mengenai raihan dan awie tu pula saya melihat dari sudut positf.....mungkin kumpulan raihan mempunyai idea yang baik kerana ini akan menyebabkan peminat2 awie yang mungkin tak pernah dengar lagu raihan mendengarnye. Bukan kah itu satu permulaan yang baik untuk menarik minat terhadap nasyid dan islam. Itu bukan berdakhwah ke????
fikir dengan mendalam dulu sebelum membuat kesimpulan yang mudah.
Setiap yang dilakukan pasti ada sebabnya dan kesan negatif dan positif knaper kita selalu melatah dan melihat dari aspek negatif sahaja?????

fikir-fikirkanlah :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 15:38


memang berdakwah boleh melalui perbuatan dan pemakaian dan dengan apa cara pun,tetapi dalam kes ini lirik dibuek terlalu menyalahi batas-batas dan garis panduan islam,

ana tak kata semua lirik nasyid tetapi kekadang tanpa kita sedar ada lirik yang mengkhayalkan pendengar..lari dari konsep nasyid dan ciri-ciri dakwah tu sendiri...cuba kita fikir dengan fikiran yang waras????.....

malah forum ini adalah untuk bertukar-tukar pendapat dan menyampaikan isu,kalau saudara tak setuju,jangan terlalu ikut emosi dan melenting..bukan tu cara dalam berdakwah...tak begitu...realukhwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 22-12-05 16:03


assalamualaikum...

a'ah... kalau kawin cepat lagi bagus daripada berkasih kasihan.... tapi bagi yang dah mampu la... kalau tak mampu cari la kaunselor ke..minta nasihat dengan ustaz ustazah ke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 16:15


memang cinta tu fitrah manusia... tapi tak boleh digalakkan sangat... sebab orang sekarang suka menangguhkan perkara baik... kononnya nak mengenali dulu... then Kalau rasa tak serasi, ditinggalkan? so apa kita nak jawab kat Allah nanti? saja nak main-main perasaan manusia, sedangkan kita tau Allah dah bagi panduan untuk itu semua... manusia bersifat lupa, tak mengapa nak diingatkan melalui lirik lagu.... cuma kebanyakkannya lebih menjurus kearah tu... lagi-lagi kalau terkena pada remaja islam yang cetek ilmunya... niat nak bimbing, tapi ramai yang tersalah erti... nasyid pun sekarang semakin mendapat tempat di hati remaja... gunakanlah kuasa yang ada kat tangan tu dengan sebaik mungkin... jangan ingta kita takkan ditanya kat akhirat nanti...sebaiknya kita sama-sama betolkan niat...

kita hidup kat dunia ni banyak lagi tanggungjawab....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 16:38


huh...
isu ni dah banyak kali ditimbulkan...

buat yang menegur.......jaga adb sewaktu menegur. tak salah kalao tegur tu... tapi jangan sampai niat baik dorng ini terbntut.

buat penggiat nasyid..... muhasabah dan koreksi diri selalu.Semoga dikurniakan kekuatan dan hidayah.(saya setuju kalao lirik2 lagu berunsurkn cinta sesama insan ini dikurangkan, bukan ditiadakan)

maaf kalao ada tersalah.
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 23-12-05 09:56


Pada 29-10-05 13:44 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....


Baru-baru ini ana terbaca komen seorang peminat nasyid tanahair mengenai LIRIK Iramanya...Katanya sejak akhir-akhir ini senario lirik nasyid bertukar,Malah membimbangkan apabila semakin ramai remaja yang bercinta kerana terlalu menghayati dan menjiwai LIRIK IRAMA CINTA.

DiantaraNya ialah satu lirik nasyid dari sebuah kumpulan terkenal..."Debar hatiku membisik rindu,Ingin saya katakan gadis idaman,Adakah mungkin kau ku miliki untuk ku jadikan insan bernama kekasih..."

Mengapa perlu dijadikan kekasih???Sebagai insan normal,kita tidak menafikan fitrah kejadian manusia,kerana kita diciptakan sebagai manusia yang memiliki nafsu dan keinginan.Namun,sebagai hamba kita patut menguasai nafsu bukan nafsu yang menguasai kita,Apabila bercinta,nafsu dituruti,perasaan di layani,Si Dia terbayang-bayang dan akhirnyaNya terbawa-bawa dalam sembahyang.

Jadi bagaimana mahu mendapatkan sholat yang dapat mencegah perbuatan keji dan mungkar sedangkn dalam sholat pun masih berbuat mungkar.Lebih mencemaskan apabila situasi ini berakhir dengan zina,dirogol teman lelaki,kes buang anak,lari dari rumah dan sebagainya.

Memang tak dapat dinafikan masih banyak lagi lirik nasyid yang membawa mesej nasihat dan pengajaran.................tetapi tak sampai membawa kelalaian kepada para pendengar dan penggemarnya......????

tepuk dada tanya iman????


1st of all bila awak dengar lagu ni awak tergerak nak bercinta,menurut nafsu,melayan perasaan,terbayang2 si dia,terbawa2 dalam sembahyang,berakhir dengan zina,rogol,dsb ke?
saya rasa mesti tak kan?
apa yang berlaku adalah awak mengexaggeratekan lagu tu seolah-olah lagu tu menggalakkan benda2 tak elok sahaja.

to a some extent,betul benda tu boleh melalaikan,tapi still bergantung kepada pendengarnya.kalau lagu betul tapi tafsiran perdengarnya tak betul,jadi tak betul jugak.

pada pendapat saya hampir semua lagu2 nasyid yang ada sekarang mempunyai mesej dan nasihat yang tersendiri.cuma mungkin untuk sesetengahnya kita perlu berfikir dengan cara positif rather than negative dan exaggerating macam sesetengah pendapat kat forum ni.

and true,we dont have to be too emosional whilst discussing this

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 10:33


assalamualaikum....
lagu debar hatiku membisik rindu tu telah dijelaskan oleh kumpulan nasyid itu sendiri bahawa adalah ntuk bakal isteri dia..dia nak jadikan permpuan yang dimaksudkannya tu sebagai kekasih actually selepas dia kawin bukannya sebelum kawin..ok..try tanya kumpulan nasyid tu sendiri penjelasan tentang lagu yang dia nyanyikan tu..tak boleh la tuduh menkucing buta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 11:42


Pada 23-12-05 10:33 , faithfuller posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....
lagu debar hatiku membisik rindu tu telah dijelaskan oleh kumpulan nasyid itu sendiri bahawa adalah ntuk bakal isteri dia..dia nak jadikan permpuan yang dimaksudkannya tu sebagai kekasih actually selepas dia kawin bukannya sebelum kawin..ok..try tanya kumpulan nasyid tu sendiri penjelasan tentang lagu yang dia nyanyikan tu..tak boleh la tuduh menkucing buta..


Kalau niat dia macam tu OK la .. boleh la dimaafkan agaknya .. tapi macam dengan yang mendengar ??? Mungkin tafsiran mereka lain dan dia punya feel pun dah lain ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 23-12-05 14:14


Tahniah kepada yang menulis di forum ini, benda ni ada pro dan kontra. Tidak semua yang tau menterjemahkan yang tersirat kepada tersurat......begitu jugalah dengan kita semua.

Semoga antara kita pandai memilih yang betul untuk di jadikan halwa telinga, kerana trend sekarang, kita dah tak hairan sangat dah bila nasyid pun dah di 'rap'kan, bagi menarik golongan muda-2 yang tak berminat dengan nasyid. Saya perasan juga tentang lirik-2 nasyid ni, walaupun tak semua kumpulan nasyid ni yang suka menonjolkan lirik cinta-cintun, tapi ternyata yang selalu mendapat tempat dan 'laris' adalah yang lebih menonjolkan lirik sedemikian. Cuma, cara liriknya ditulis, adalah lebih halus ( yang 'katanya' ada maksud tersirat...bukan sekali dengar dah faham maksudnya), tapi berapa kerat sangat remaja kita yang akan mendengar sesuatu lagu dan dihayati dengan lebih jauh untuk mencari maksud tersirat, kecuali bagi golongan pemikir( yang dah grad. ke). Fenomena begini perlu juga di ambil kira, kerana secara amnya jika kita ambil contoh, golongan remaja berumur 15 tahun katakanlah, takkanlah depa tu sempat nak fikir sebagaimana mereka yang berumur 26 tahun, yang faham maksud tersiratnya dengan lebih jauh lagi.Bukan saya maksudkan umur 15 tahun tak boleh faham lirik tersiratnya, cuma dari segi tafsiran liriknya dengan lebih mendalam dan jauh adalah berbeza yang sepertimana yang di buat oleh mereka yang lebih matang, walaupun tak dinafikan, mereka juga boleh faham.Macam kitalah, orang biasa yang menafsirkan lirik tersebut, dengan orang seni yang mencipta lagu itu, sudah berbezakan....jadi apa yang kita faham, itulah yang kita dapat. Dan berbalik pada lirik cinta-cintun,setakat mana fahaman kita, sebagai pendengar, itu saja lah yang kita dapat, natijahnya jika ada unsur 'baik' yang cuba ditonjolkan tu, kerana kita tak faham, so tak dapatlah kat kita 'unsur baik' itu. Dengan kata lain, mesej group nasyid ni tak sampai kat kita, dan maaf cakap kalau saya katakan tak ada beza sangat dengan penyanyi yang lain (dari segi lirik lee- jangan nak compare dari segi lain pulak yaa).

Jadi, setuju atau tidak, saya bangga dengan banyak tertubuhnya kumpulan nasyid dikalangan anak muda sekarang, yang duk study lagi kat U, yang baru grad lah....bangga sangat. Dan saya bangga juga dengan penampilan mereka dan berjaya buat album, tapi majority bila dengar lagu....mesti tak boleh lari dari lirik lagu yang berkonsep cinta-cintun, mesti ada...kadang-2 berlebih-lebihan pulak. Tak kisahlah, kerana ini daya penarik bagi remaja yang menjadi golongan sasaran mereka, tapi kalau mereka berbanyakkan (lebihkan) lirik yang berunsur ketuhanan dan sejagat....saya akan LEBIH BANGGA.Tapi jawapan yang pernah dengar dari mereka, " lirik cinta ni dipilih kerana cinta adalah universal, fitrah, dan semua kita memerlukan cinta/ kasih sayang. Cinta pada Allah, cinta pada Rasul, mak-ayah, keluarga......". Masalahnya banyak lah pula lirik cinta khas untuk kasih ke kasih (pasangan bercinta saja)....Ke itu maksud tersiratnya yang dirujuk kepada pasangan suami isteri....tapi bagi remaja 15 tahun yang lambat lagi nak kahwin, mesti lah tafsirkan 'kekasih' tu sebagai kekasihnya, bukan isterinya/suaminya kan?


Waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 23-12-05 15:02


!!! QUOTE !!!

malah forum ini adalah untuk bertukar-tukar pendapat dan menyampaikan isu,kalau saudara tak setuju,jangan terlalu ikut emosi dan melenting..bukan tu cara dalam berdakwah...tak begitu...realukhwah


emosi dan melenting? saya bukan orang yang macam tu.... mngkin cara penulisan saya terlalu emosi bagi sesetengah orang... sory kalau ada yang terasa keemosian itu.... be cool heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

nur4balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16334
Posting: 8

Pahang  


posticon Posting pada: 23-12-05 17:17


Assalammualaikum
ana pun salah seorang peminat nasyid juga..banyak lagu2 nasyid yang boleh menyedarkan kita dan kadang-kadang ia boleh menjadi kaunselor kepada sseorg.
Pada ana,terpulang kepada penerimaan sseorg individu tersebut untuk mntafsir lagu tersebut.mungkin dari lagu nasyid yang berunsurkan cinta itu boleh mengingatkn seseorang tentang batasan2 yang perlu dijg dalam menempuhi alam remaja yang penuh dengan kontroversi...
ana rasa niat ahli2 nasyid ini suci..Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur4balqisProfil   Hantar PM kepada nur4balqis   Quote dan BalasQuote

JeSsamIn
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15751
Posting: 56
Dari: no man's land

Perlis  


posticon Posting pada: 23-12-05 20:33


assalamualaikum..

saya pun mendengar nasyid, but still kadang-kadang dengar lagu biasa (bukan nasyid). kadang-kadang memang sedih, dengar lagu nasyid makin layu..esp nasyid melayu..banyak lagu cintan cintun..kadang-kadang saya terfikir, apa beza lagu cinta biasa dengan lagu nasyid ni? cuma selit2 sikit mention cinta tu kerana Tuhan etc..pada saya yang imannya cuma senipis kulit bawang, masih boleh melalaikan.. kalau dengar lagu orang putih memang lah lagu cinta, tapi sah2 tau tak boleh ikut sebab mereka itu orang putih..ni dah bersalut ala-ala cinta islam..kadang-kadang tak boleh nak tau dah terlagha ke tak.

seorang penceramah yang datang ke kolej saya dulu pun pernah bagi komen, nasyid malaysia sekarang memalukan..layu semcm. even lagu yang nak ajak berjuang pun buat nada lemah gemalai..boleh ada effect ke? pada pemerhatian dan pendengaran saya, nasyid kat malaysia lebih banyak tumpukan pada memperbaiki diri dan rohani (rasanya xtepat sangat description ni) but bila saya dah sampai ke UK ni, dah dengar banyak pula nasyid2 bukan melayu ..rata2 sampaikan mesej perjuangan islam..ajak kita berjuang dalam konteks yang lebih besar..dan rasanya setakat ni tak pernah lagi dengar lagu nasyid cinta2. i think u guys sure pernah dengar lagu soldiers of Allah.. 1924 etc..terasa jauh berbeza kesannya dengan nasyid yang ada kat malaysia. in fact, kalao agak2 nak dengar lagu sambil stadi, i would rather not choose nasyid malaysia..irama yang layu..boleh terjiwang jugak lah..huhu

for me, such songs might be good for orang-orang yang baru nak dekat kepada islam..but not for orang-orang (macam anda semua insyaAllah) yang dah knl dan mengharapkan lagu yang bermesej lebih baik dan mendalam.

wallahu a'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JeSsamInProfil   Hantar PM kepada JeSsamIn   Quote dan BalasQuote

huda_wafana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17784
Posting: 144
Dari: port dickson

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 20:52


bukan penyanyi tu yang nak lirik sebegitu rupa... kadang-kadang orang lain yang buat lirik lagu tu.. mereka cuma nyanyi sahaja dan tak semua lagu macam tu...ada juga yang berfaedah seperti lagu sendu dan sendawa dll... saya rasa 50% saja yang begitu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For huda_wafanaProfil   Hantar PM kepada huda_wafana   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:18


teringin sangat supaya nasyid lama-lama dulu seperti nadamurni, nahwan nur... boleh tak artis nasyid buat macam dulu-dulu balik..gunakan percussion(betul tak ejaan ni hehehe)..bagusnya la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:33


isu ni dah banyak keluar...
saya tak pernah lagi dengar orang yang dengar lagu-lagu nasyid macam ni buat benda-benda terkutuk..kalau lagu-lagu jiwang tu lainlah..tepuk dada tanyalah selera...
kalau tak nak dengar tak payahlah dengar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:34


tepuk dada tanyalah iman....tak boleh dah nak tanya selera sekarang ni,lain pula jadinya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 22:39


oh ye ke faithfuller?
oklah..tepuk dada tanyalah iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 22:48


kena bijak berfikir....

Bookmark and Share

    


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

humanspesiens
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17860
Posting: 11
Dari: madinatu islamiyyah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-12-05 00:57


macam mana tak galakkan bercinta kalua lirik selalu menagarhke arah itu.... remaja sekarang ini kalau masuk bab rindu,kasih syang, dan so on mudah disalah tafsirkan.. itu yang menyebabkan syabab era ini mudah leka...sesungguhnya islam itu indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For humanspesiensProfil   Hantar PM kepada humanspesiens   Quote dan BalasQuote

humanspesiens
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17860
Posting: 11
Dari: madinatu islamiyyah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:44


Hmmmm....apa perasaan anda yang sebenar?.......Cinta?or suka?
Message: Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan
berdegup kencang
Tapi di depan orang yang kita suka, hati kita akan
gembira
Di depan orang yang kita cinta, musim sentiasa
berbunga-bunga
Di depan orang yang kita suka, musim itu cuma
berangin sahaja

Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang kita
cinta, kita akan kaku
Tapi jikalau kita melihat ke dalam mata orang yang
kita suka, kita akan
tersenyum

Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk
berkata-kata
Di depan orang yang kita suka, lidah bebas
berkata apa sahaja

Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi malu
Di depan orang yang kita suka, kita akan
tunjukkan imej yang sebenar

Kita tidak boleh merenung mata orang yang kita
cinta
Tepi kita selalu merenung mata orang yang kita
suka

Bila orang yang kita cinta menangis, kita akan
turut menangis
Bila orang yang kita suka menangis, kita akan
turut membuat dia gembira

Perasaan cinta bermula dari mata
Perasaan suka bermula dari telinga
Jadi, jikalau kita berhenti menyukai seseorang
yang kita suka
Umpama kita membuang telinga kita
Tapi jika kita cuba menutup mata
Cinta berbuah menjadi airmata

Setiap orang yang akan mengalami ini dalam
hidup mereka,
Cuma fikirkanlah bersama-sama siapa yang anda
cinta.

Tetapi, hakikatnya
Cinta kepada Allah swt
Adalah lebih hakiki dan abadi

Bookmark and Share

    


  Member Information For humanspesiensProfil   Hantar PM kepada humanspesiens   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:52


Nasyid Galakkan Remaja Bercinta....???? Kenapa pula, takkan nak galakkan remaja bermusuhan pula........... :-? :lol:

cinta itu sebenarnya datang dari Allah juga, cinta itu baik, yang tak baiknya adalah cara ia disalurkan sekiranya tidak berlandaskan syarak...

nasyid sekarang bukan menggalakkan remaja bercinta, tetapi mengajak mereka supaya bercinta berlandaskan syarak, iaitu melalui pertunangan dan perkahwinan...

"Sebelum diijabkabulkan, syariat tetap membataskan..."


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:54


In-Team jelaskan kekeliruan..
http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?topic=4659&forum=69&#f254326


SALAH anggap peminat seni terhadap irama nasyid berasaskan muzik pop khususnya yang diperjuangkan oleh kumpulan In-Team masih belum reda.

Bahkan masih ada yang keliru dan tertanya-tanya sejauh mana In-Team yang cukup popular dengan lagu Kasih Kekasih menyedari hal ini.

Kesempatan Pancaindera bertemu empat anggota kumpulan In-Team iaitu Mohd. Syahril, Mohd. Suhaimi, Hazamin dan Abdul Rahim memberi peluang kepada mereka untuk menjelaskan kemelut itu.

Menurut kumpulan itu, In-Team sebetulnya memperjuangkan irama pop nasyid yang sarat dengan pengaruh-pengaruh muzik kontemporari.

``Mewujudkan variasi dalam album kami adalah seiring dengan tuntutan semasa serta untuk mempelbagaikan pilihan nasyid kepada pendengar.

``Kami mahu mewujudkan ruang muzik nasyid yang baru dan lebih segar tetapi pada masa yang sama tidak mengabaikan tuntutan mesej,'' kata mereka lagi.

Selain daripada kontroversi irama nasyid yang dipertaruhkan mereka, In-Team juga akur bahawa mesej berhubung persoalan cinta yang menjadi pengisian utama di sebalik lagu-lagu nasyid nyanyian mereka juga terus diperkatakan.

``Persoalan kasih dan cinta dalam lagu-lagu nyanyian kami sesuatu yang subjektif dan mempunyai kesinambungannya.

``Kami mengharapkan mesej mengenai cinta dalam lagu dapat menyuntik semangat baru di kalangan pendengar untuk menyintai sesama insan dengan seikhlasnya,'' ujar mereka lagi.

In-Team yang bernaung di bawah syarikat rakaman NAR Records kini sedang hebat mempromosikan album terbaru mereka Damba Kasih yang mula dipasarkan Jun lalu.

Kumpulan ini mencatat kejayaan tersendiri kerana sehingga kini album itu mencatat angka jualan 38,000 unit.

Sebelum ini, In-Team turut mencatat track record yang cemerlang di mana album sulung mereka Kasih Kekasih terjual sehingga 70,000 unit.

Menyusul selepas itu, album Impian Kasih mendapat sambutan hampir 60,000 unit dan album kompilasi Nur Kasih pula mencatat kejayaan 53,000 unit.

``Terkejut juga apabila melihat catatan jualan album setinggi itu. Bagaimanapun, pada kami semua kejayaan ini berkat kerja keras semua pihak.

``Pada masa yang sama, kami tidak boleh menafikan peranan peminat-peminat kami terutamanya di institut pengajian tinggi (IPT) yang terlalu banyak memberi sokongan dan berkongsi idea dengan kami,'' ujar keempat-empat anggota In-Team yang juga penuntut Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).

Selain memberi tumpuan terhadap nyanyian dan rakaman lagu-lagu nasyid, In-Team juga merancang untuk memperluaskan pengaruh mereka dengan menganjurkan kelas-kelas motivasi kepada golongan remaja dan pelajar-pelajar sekolah.

Berdasarkan beberapa pengalaman yang diraih sebelum ini, In-Team optimis, peluang berkenaan sedia menanti mereka.

``Kami mahu sama-sama terlibat dalam pergerakan kerja-kerja sosial sebagai melaksanakan tanggungjawab kami sebagai anggota masyarakat,'' ujar mereka lagi. -


- Pancaindera, 16 Nov 2003 -


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 24-12-05 01:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:01


Ana setuju dengan salah sahabat ukhwah kita...terimah kasih nury...memang nasyid banyak konta dan kontra..apatah lagi bagi pendengaq berumur 15 tahun,masih dalam belasan usia remaja...kalau tersilap dengaq,kekadang lirik nasyid mengkhayalkan pendengaqnya........

Memang tak dapat nafikan ada nasyid membawa mesej dakwah tetapi kekadang juga ada tergelincir dari lirik,yang diharuskan dalam islam........cubalah kita kaji sejauhmanakah???? lirik-lirik nasyid yang diperbolehkan dalam islam.........????

tepuk dada tanya diri sendiri dan cari khulasahnya...??/

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 25-12-05 00:37


walaubagaimanapun, saya rasa ia masih lagi satu alternatif yang baik untuk berhibur..sekurang2nya cinta yang ditulis dalam lirik itu ada batasan..bukan macam lirik lagu2 pop artsi lain, tak sah kalau tak ada perkataan2 macam cumbu, peluk, cium dan sebagainya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:01


hmmmm.....
ada kebenaran dari tajuk ini....tapi semua tu atas diri masing-masing kan...so tepuk dada tanya iman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:36


apa yang baik ambil sebagai tauladan,yang kurang baik jangan ikuti

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 02:41


betul juga tu akwa.....tetapi Kenapa hari ini banyak lirik nasyid bernadakan cinta.....???

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 26-12-05 11:30


tak dah kejayaan dalam agama ikut nasyid.....
senang saja.....
jauh dari sunnah......
xpayah nak guna kepala otak nak amalkn agama....
dah habis laksana perintah Allah...ada ikut cara Nabi s.a.w ke....?
samapai nak bernasyid2 ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 26-12-05 11:41


memeng betui pun....
ana tak setuju betul laaa dengan nasyid...
just setuju dengan fikir mereka jeeee...
iaitu nak beragama.....
tapi cara......hummmm hampeh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-12-05 15:03


Pada 26-12-05 11:41 , nikmudkb posting:

!!! QUOTE !!!

memeng betui pun....
ana tak setuju betul laaa dengan nasyid...
just setuju dengan fikir mereka jeeee...
iaitu nak beragama.....
tapi cara......hummmm hampeh...


ana rasa anda tak layak berkata begitu sebabnya nasyid zaman millenium ni lebih cenderong kepada adab2, disiplin dan hukum-hakam dalam pergaulan! mereka bukan berlebih2 untuk percintaan sahaja! anda perlu berfikiran terbuka dan lebih matang sikit! harap maklum... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 03:14


assalamualaikum ...

erm bagi ana rasanya bukan ''menggalakkan'' , malah bersifat mengajar di mana Kalau kita hayatinya atau memberi tafsiran yang betul kita dapat belajar sesuatu dari lirik yang dihasilkan...Kalau just dengarr tanpa hayati tak bolehla.. mungkin ia galakan supaya harus berlandaskan pada syariat bukan ia menggalakkan dengan melanggar hukum syara'.... masing2 mempunyai tafsiran yang tersendiri, jangan sampai tersalah tafsir dan membawa kepada kelalaian... wallahua'lam...


-----------------
SENYUMSOKMO (^_^)
[ Telah diedit oleh: Norhaslina pada 28-12-05 03:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 03:19


tak juga for me....
anda pendengar nasyid yang heavy,....tapi tak pun...
kita ambil apa yang dipesan baik dalam mesej nasyid la...


"jangan pecah kan umat islam kerana masalah yang kecil"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 03:19


tak juga for me....
anda pendengar nasyid yang heavy,....tapi tak pun...
kita ambil apa yang dipesan baik dalam mesej nasyid la...


"jangan pecah kan umat islam kerana masalah yang kecil tapi kita huraikan masalah tu bersama2"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 08:14


nasyid kontemporari sekarang mengarut...
penasyid pun dah gila glamour...
matlamat dakwah pun dah xtercapai

tu yang sogok lagu2 cinta

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

shinobi
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17265
Posting: 425
Dari: bangi,gombak...

blank  


posticon Posting pada: 28-12-05 09:59


assalamualaikum...

ana lagi prefer kalau mereka-mereka yang menyanyikan lagu nasyid ini menggelar diri mereka sebagai 'pendakwah' instead of 'artis'.

Pendapat saya, artis boleh dikategorikan sebagai subset of pendakwah, tetapi tidak sebaliknya. Tujuan pertama berdakwah adalah untuk membawa manusia mengenal Tuhan, manakala tujuan utama artis adalah untuk menghiburkan pendengar.

Dan juga ana berharap dengan meletakkan nama 'pendakwah', matlamat asal penyanyi-penyanyi ini juga tidak terpesong dari tujuan utama mereka iaitu mengajak manusia mengenal ALLAH.

Tak kisahlah melalui bercinta ke, bergaduh ke, asalkan membawa pendengarnya mengenali dan mendekatkan diri pada Yang Maha Esa.

Betulkan ana kalau ana salah.

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shinobiProfil   Hantar PM kepada shinobi   Pergi ke shinobi's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 28-12-05 12:16


Pada 26-12-05 02:41 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

betul juga tu akwa.....tetapi Kenapa hari ini banyak lirik nasyid bernadakan cinta.....???


sebab target group mereka adalah remaja dan bila bercakap tentang remaja sukar untuk tidak bercakap langsung dengan cinta.

saya tengok terdapat lagu2 yang bijak mengexplotasikan isu cinta dan cuba mengajak pendengar meninjau cinta dari sudut yang lebih bermakna dan islamic.
contoh-wanita(dehearty),demi cinta suci(unic) dan banyak lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 15:44


Betul tu shinobi dan hyunckel_asyraf....ana bersetuju..jangan kerana terlalu mengejar populariti,konsep dakwah lari dari matlamat.....

lihat dan tengok hari ini lagu-lagu rentak lain dan tak ketinggalan juga kumpulan nasyid, lirik berkisar bab cinta banyak dikumandangkan............????

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ainulnaim2402
Warga Rasmi
Menyertai: 19.10.2005
Ahli No: 19962
Posting: 9
Dari: South City Lake, Kuala Lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-12-05 17:55


yeke..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulnaim2402Profil   Hantar PM kepada ainulnaim2402   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 14:23


betul lah tu agaknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

hatiemas
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2005
Ahli No: 21364
Posting: 12
Dari: entah..kat depan komputer la

malaysia  


posticon Posting pada: 30-12-05 17:04


nasyid sekarang banyak yang sudah jauh lari dari nasyid..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hatiemasProfil   Hantar PM kepada hatiemas   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 12:29


Kemunculan industri nasyid tanah air pada asalnya adalah berkonsepkan ketauhidan dan sebagainya... Di dalam Islam sendiri pun, hiburan tidak salah. Cuma yang menjadi masalah, kemana hala tuju hiburan itu...

Saya bersetuju dengan sebilangan pendapat mengatakan, nasyid ini pada awalnya dikenali oleh masyarakat kerana bentuk seruan, irama dan lirik yang terdapat pada nasyid itu sendiri. Jadi, tidak hairanlah sesetangah pihak beranggapan nasyid pada masa kini telah melencong daripada keadaan asalnya. Kalau dulu, masyarakat menyedari kandungan lirik nasyid itu bertemakan ketuhanan, kerasulan dan sebagainya. Tapi, setelah beberapa musim berlalu, nasyid dianggap kurang mendapat tempat di hati masyarakat kerana mungkin dianggap memiliki irama yang agak kuno...

Jadi sebagai jalan penyelesaian pada saya, jangan terlalu cepat menyalahkan atau membetulkan berhubung kondisi nasyid itu sendiri. Hal ini kerana, masing-masing mempunyai cita rasa masing-masing. Tidak dinafikan, ada yang mendapat hidayah menerusi nasyid yang disampaikan. Juga tidak dinafikan, ada golongan yang makin hanyut dek kerana keadaan nasyid itu sudah berubah...

Bagi saya, jika siapa yang beranggapan nasyid itu boleh mendekatkan dirinya dengan Allah s.w.t, maka teruskanlah... Juga bagi siapa yang beranggapan nasyid itu tidak mendatangkan manfaat kepada dirinya, maka itu terpulang kepada diri individu itu sendiri....

p/s : saya hanya bertindak sebagai orang tengah.... :roll: 8-) :-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 31-12-05 19:45


Di sinilah sepatutnya kita berhenti seketika untuk merenung sejenak; ke manakah sebenarnya halatuju yang ingin dibawa oleh kumpulan-kumpulan nasyid di negara kita yang kini semakin rancak tumbuh satu persatu macam cendawan selepas hujan? Benarkah slogan dan matlamat yang dilaung-laungkan selama ini ; berhibur cara Islam? Atau sebenarnya menambahkan kelalaian masyarakat dan dihalalkan di atas nama Islam?

Kita cuba undur sejenak ke belakang merenung sejarah yang panjang dalam arena nasyid di negara kita Malaysia. Tidak keterlaluan untuk dinyatakan (dan rasanya ramai yang sependapat dalam perkara ini), nasyid mula diminati oleh masyarakat dengan kemunculan kumpulan Nada Murni sekitar tahun 1980-an. Pada masa itu, di bawah naungan pertubuhan Darul Arqam,alunan-alunan nasyid yang dibawa oleh kumpulan Nada Murni dan kemudiannya berganding bahu bersama kumpulan The Zikr keseluruhannya berkonsepkan kepada perjuangan dan pengorbanan. Tentu masih segar di dalam ingatan kita alunan-alunan yang menjadi dendangan sebahagian anak-anak muda hinggalah ke masa kini. Lagu-lagu seperti Air Mata Keinsafan, Berkorban Apa Saja, Sunnah Orang Berjuang dan sebagainya membawa kita untuk merenungi kembali tugas sebagai seorang hamba di muka bumi ini. Lebih jauh dari itu, ia sebenarnya terlalu mampu untuk menyuntik satu keinsafan. Malah kadang-kadang, lagu-lagu seperti Kegelapan Malam, Cahaya di U***** Timur dan yang seumpama dengannya sebenarnya membawa kita untuk merindui kembali saat-saat indah ketika Islam berada di puncak kegemilangan. Serentak dengan itu membakar jiwa dan semangat untuk memastikan kembali kegemilangan Islam berlaku sekali lagi. Tidak dinafikan, pembawaan lagu-lagu nasyid pada era itu kebanyakannya menjurus kepada menyokong ideologi pergerakan Al-Arqam atau dalam erti kata lainnya mendorong kepada penantian kedatangan Imam Mahdi. Namun, sekurang-kurangnya tidak ada unsur pemujaan kepada kekasih dan kaum wanita seperti yang ditonjolkan di dalam syair-syair Arab Jahiliyah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-01-06 02:37


Yang tu ana tak tahu ....
Bagi ana irama nasyid pada waktu ini agak menyimpan dari matlamat asal...
Yang ana paling tak suka ialah lirik entah apa-apa ..banyak pasal cinta...
Kedua pasal muzik---alatan muzik +++ bunyinya menengelamkan liriknya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

zaid_hanafi
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25982
Posting: 3
Dari: muar

malaysia  


posticon Posting pada: 11-09-06 13:29


em...no komen....apa pun....depend kat dr masing-masing...jangan dok fikir ngatif saja...skurg2nye kat mlaysia ni sekarang da ada perubhan...nasyid mula di hati masyarakat...kalau nak terus sskaligus berubah......susah lah masyarakat nak terima...perlahan-lahan....2 kan cari hikmah...lagi pun kbanyakn lirik2 cinta 2 mjurus kepada tahun yang ESA..WS

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid_hanafiProfil   Hantar PM kepada zaid_hanafi   Quote dan BalasQuote

zaid_hanafi
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25982
Posting: 3
Dari: muar

malaysia  


posticon Posting pada: 11-09-06 13:39


pembetulan.....

em...no komen....apa pun....depend kat dr masing-masing...jangan dok fikir ngatif saja...skurg2nye kat mlaysia ni sekarang da ada perubhan...nasyid mula di hati masyarakat...kalau nak terus sskaligus berubah......susah lah masyarakat nak terima...perlahan-lahan....2 kan cari hikmah...lagi pun kbanyakn lirik2 cinta 2 mjurus kepada TUHAN yang ESA..WS

salah taip..bukan tahun tapi TUHAN...maklum lah,karang xpasal2 kena serang...sikap manusia....yang buruk cepat saja dbesar2kn...yang baik xplak...kws

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaid_hanafiProfil   Hantar PM kepada zaid_hanafi   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 11-09-06 13:44


Nasyid tak salah tapi janganlah nak fokus cinta saja..asal keluar album mesti ada cintan cintun..kurangkan lah sikit sebab kadang-kadang benda yang baik pada mulanya boleh bawak mudarat..malah ada juga ahli nasyid keluar group nasyid masuk aliran muzik yang tak tentu arah..ke mana keikhlasan??..nak glamour cepat ke??.. Apapun ana tetap sokong nasyid dari sokong lagu2 yang merapu2 tu..at least ada hiburan alternatif kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 11-09-06 13:54


saya setuju, nasyid2 berunsur cinta membuat remaja membuat penafsiran...bercinta tak salah....hubungan lelaki perempuan yang bukan muhrim boleh atas dasar cinta...cinta islamic..tah mana islamiknya...?????

aliran nasyid jugak banyak berubah....RAihan antara kumpulan yang masih lagi bertahan tanpa mengharapkan lagu2 cinta, wanita ni...
unsur dakwah, masih ada tapi seolah bukan tumpuan utama

wallahualam

p/s: harap nasyid terus berkembang untuk berdakwah

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-06 15:02


nasyid memang galakkan remaja yang dah jadi suami-isteri bercinta...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

IslamicStudent
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25583
Posting: 4
Dari: Kamunting,Taiping

Perak  


posticon Posting pada: 12-09-06 15:48


Assalamualaikum w.b.t.

pasal benda ini,ana pun tak tau nak kita apa......tapi boleh dipikirkan balik,betul juga sebab kbnyakan lagu nasyid sekarang banyak bertemakan cinta.....bukan seperti konsep nasyid yang dulu.......ya lplg ktare sekali kumpulan in-team.......ana bagi komen saja......bagi ana RABBANI is da best!!!! :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For IslamicStudentProfil   Hantar PM kepada IslamicStudent   Quote dan BalasQuote

islamicteen
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26317
Posting: 10
Dari: PENDANG

Kedah  


posticon Posting pada: 12-09-06 21:23


ADA yang BETUL DAN ADA yang TIDAK
KITA SEHARUSNYA MENGGUNAKAN MUZIK ITU DENGAN BETUL JANGAN SELEWENGKAN KONSEPNYA (BERDAKWAH MELALUI HIBURAN)

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicteenProfil   Hantar PM kepada islamicteen   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-09-06 00:13


yang paling penting cara penerimaan dan pemikiran seseorang tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

fauz_siddiq
Warga Rasmi
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3660
Posting: 18
Dari: sg petani

Kedah  


posticon Posting pada: 13-09-06 05:39


mmm... pada pendapat saya sekarang ni banyak lagu2 dakwah yang sudah lari dari matlamat asal. kononnya pada mula untuk berdakwah melalui nasyid, tapi sebenarnya hanya nak menjadikan nasyid sebagai batu loncatan sahaja.

ramai anak muda yang hanya suka menyanyi saja dan terikut-ikut dengan budaya yang dibawa dan disogok oleh media elktronik. oleh itu mereka ini ramai yang hanya gila menyanyi dan glamor saja, tak lebih dari itu..

syarikat rakaman , penerbit, komposer dan orang2 yang terlibat dalam membuat lirik dan lagu juga bukan berniat untuk berdakwah, cuma nak cari makan saja... :-(


-----------------
bangunkan iman dan minda...sucikan hati dan emosi...
http://jone.blogdrive.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For fauz_siddiqProfil   Hantar PM kepada fauz_siddiq   Pergi ke fauz_siddiq's Website   Quote dan BalasQuote

aisha_atisha
Warga Rasmi
Menyertai: 10.09.2004
Ahli No: 11047
Posting: 13
Dari: bumi Allah

tajikistan  


posticon Posting pada: 13-09-06 09:45


assalamualaikum....
ok first of alll,memang tak dihafikn sekarang itulah yang menjadi-jadi.tapi pada ana tak salah rsenya kan???
tea ana sedar setiap mnusia itu ada kekurgn,tapi kita tak boleh jdkn kkrgn tu sebagai batu pnghlg kan??ana bukan menyokong,tapi ana cme nak kan keadlan.tak adil rasanya lgu nasyid di kritik..ana rasa,daripada anak2 remaja dengar lgu lain yang enth apa-apa,lebih baik dengar nasyid...tak begitu???sglanye bermula dr diri sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisha_atishaProfil   Hantar PM kepada aisha_atisha   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 10:48


kita kena terbuka dalam membicarakan isu mnacam ni...
buat penggiat nasyid,teruskan usaha anda dalam memberikan nasihat kepada masyarakat...
tetapi perlu kena dengan caranya...
mungkin sebagai manusia ada salagnya yang kita buat,,,,
maka patutlah yan pergi lain menegur

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 10:54


raihan tak macam tu pun...

may be steng nasyid r

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 12:17


Pada 29-10-05 15:54 , nurwanie posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..
pada pandangan saya..seseorang haruslah pandai mengambil iktibar daripada liruk nasyid yang ingin disampaikan..
ia bergantung kepada individu itu sendiri yang mentafsir maksud di sebalik lirik nasyid itu..
ini kerana kebanyakan lirik nasyid pada masa kini..terdapat maksud yang tersirat yang perlu ditafsir oleh seseorang individu..
jangan disalahkan kepada lirik nasyid kerna lirik nasyid semestinya hendaklah menarik bagi tujuan menarik remaja masa kini menghayatinya...
dan ambillah lirik nasyid itu untuk ke arah kebaikan..
wassalam


saya setuju dengan kenyataan ni...bergantung pada individu nak tafsir lirik lagu tu macam mnaa...kita kenala fikir ke arah yang baik...kekasih or something tak bermaksud org yang belum ada ikatan dengan kita tapi boileh juga membawa maksud isteri/suami...suami/isteri juga kekasih?think positive...bagi remaja mungkin memikirkan sebaliknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

fathurrahman
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2006
Ahli No: 23783
Posting: 580
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 13-09-06 14:00


Pada 13-09-06 09:45 , aisha_atisha posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....
ok first of alll,memang tak dihafikn sekarang itulah yang menjadi-jadi.tapi pada ana tak salah rsenya kan???
tea ana sedar setiap mnusia itu ada kekurgn,tapi kita tak boleh jdkn kkrgn tu sebagai batu pnghlg kan??ana bukan menyokong,tapi ana cme nak kan keadlan.tak adil rasanya lgu nasyid di kritik..ana rasa,daripada anak2 remaja dengar lgu lain yang enth apa-apa,lebih baik dengar nasyid...tak begitu???sglanye bermula dr diri sendiri...


kalau nasyid yang berunsurkan ketuhanan, boleh menimbulkan keinsafan & membangkitkan semangat juang, tak ada lah org nak pertikai

ni asyik2 nasyid cintan cintun, muak dah dengar. kalau nak dengar lagu cinta, baik dengar lagu2 pop & balada saja

tak payahlah selindung2 guna nama nasyid & label islamik, melemahkan jiwa saja dengar nasyid2 macam ni


-----------------
"Intellectuals solve problems; geniuses prevent them.." -Einstein
[ Telah diedit oleh: fathurrahman pada 13-09-06 14:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For fathurrahmanProfil   Hantar PM kepada fathurrahman   Pergi ke fathurrahman's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 13:25


kita fikir bersama-sama.
[ Telah diedit oleh: dakwah_ilahi pada 05-12-06 13:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

cipoi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.05.2006
Ahli No: 24504
Posting: 242
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 13:55


macam dah tak ada beza sekarang ni antara kumpulan nasyid (tak semua lah) dengan artis2 malaysia yang lain... nampak sealiran pula dah mereka ni..

tapi yang pelik macam mana hanya dengan melalui lagu boleh galakkan bercinta? tak paham.... selalu juga dengar lagu2 jiwang, tak ada lah pula sampai hati ni terarah untuk bercinta.... hanya dengar gitu2 saja untuk merelaxkan dan mengcoolkan diri selain dari membaca al-Quran

Bookmark and Share

    


  Member Information For cipoiProfil   Hantar PM kepada cipoi   Pergi ke cipoi's Website   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 17:26


ana rasa.. penyanyi nasyid yang di bincangkan dalam forum ni sengaja nak memburukkan tittle nasyid... cuba tengok kan ada islam hadhari sekarang ni... islam hadhari lawan islam hakiki.. begitu juga nasyid hadhari pun nak lawan nasyid hakiki juga...
Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

BrotherMon
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.07.2003
Ahli No: 2708
Posting: 1087
Dari: Kuala Lumpur

congo   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 18:00


Salam
lirik nasyid cintan cintun lah yang banyak diguna pakai oleh 'segelintir' pihak untuk 'memikat' segelintir pihak yang lain...

kan lirik nasyid tu nampak lebih islamik.....kata mereka...bukan kata saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrotherMonProfil   Hantar PM kepada BrotherMon   Pergi ke BrotherMon's Website   Quote dan BalasQuote

tulipsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2004
Ahli No: 10336
Posting: 223
Dari: Bumi Johore

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-12-06 20:11


tahu tak..ada utm hari tu jemput ustaz nazrey (bekas kumpulan Raihan) atas jemputan ceramah "salahkah berhibur?" apa beliau kata?...sebenarnya pendengar yang menghukum apa yang dia faham dari sesuatu lagu..mula2 bila ana dengar susah nak terima..bila nan fikir sejenak..betul katanya..renungkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsolehahProfil   Hantar PM kepada tulipsolehah   Quote dan BalasQuote

shamok
Warga Rasmi
Menyertai: 01.11.2006
Ahli No: 27156
Posting: 2

Perak  


posticon Posting pada: 05-12-06 20:45


assalamualaikum...

pendapat ana lah kan...nasyid cinta ini tak salah..
sama lah dengan perasaan cinta...kan benda itu fitrah..
tak salah kalau kita ada perasaan cinta itu..cuma yang salah,
kita 'amalikan atau praktikkan' perasaan itu melalui bercouple..
lagi pun..,lagi dapat pahala kalau kita mencintai sesama makhluk kerana allah....memang nasyid itu untuk dakwah dan ana rasa nasyid cinta pun untuk dakwah jugak..sebab..,nasyid begitu mengajak kita cara untuk menyintai makhluk allah dengan betul..mungkin ada kumpulan nasyid yang terpesong
dari matlamat dan alhamdulillah antum semua menegur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shamokProfil   Hantar PM kepada shamok   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 00:28


Tade nasyid pun orang masih nak bercinta juga.. kalau ada nasyid pun orang still nak bercinta juga? salah nasyid ke salah orang yang bercinta?

Orang bercinta pun salah ke? kalau ikut lunas agama?

Bagi pendapat saya, nasyid yang bertemakan cinta tak salah.. contohnya kasih-kekasih, bukan apa... banyak lagu yang lagho kita boleh dengar tapi bila bab nasyid ni kita panas sikit.

Selama ni orang dengar lagu cinta yang lagho tapi dengan ada nya nasyid tentang cinta tapi cinta yang mengikut syariat... garisan panduan dah ada dalam lirik. At least, orang lain boleh juga ikut apa mesej yang terkandung dalam tu....

lirik kasih kekasih..

Kasih Kekasih

Tak perlu aku ragui
Sucinya cinta yang kau beri
Kita saling kasih mengasihi
Dengan setulus hati

Ayah ibu merestui
Menyarung cincin di jari
Dengan rahmat dari Ilahi
Cinta kita pun bersemi


Sebelum diijabkabulkan
Syariat tetap membataskan
Pelajari ilmu rumahtangga
Agar kita lebih bersedia
Menuju hari yang bahagia

Kau tahu ku merinduimu
Ku tahu kau menyintaiku... oh kasih
Bersabarlah sayang
Saat indah kan menjelma jua

Kita akan disatukan
Dengan ikatan pernikahan... oh kasih
Di sana kita bina
Tugu cinta mahligai bahagia

Semoga cinta kita
Di dalam redha Ilahi
Berdoalah selalu
Moga jodoh berpanjangan


........ Salah ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 10:22


Pada 06-12-06 00:28 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Tade nasyid pun orang masih nak bercinta juga.. kalau ada nasyid pun orang still nak bercinta juga? salah nasyid ke salah orang yang bercinta?

Orang bercinta pun salah ke? kalau ikut lunas agama?

Bagi pendapat saya, nasyid yang bertemakan cinta tak salah.. contohnya kasih-kekasih, bukan apa... banyak lagu yang lagho kita boleh dengar tapi bila bab nasyid ni kita panas sikit.

Selama ni orang dengar lagu cinta yang lagho tapi dengan ada nya nasyid tentang cinta tapi cinta yang mengikut syariat... garisan panduan dah ada dalam lirik. At least, orang lain boleh juga ikut apa mesej yang terkandung dalam tu....

lirik kasih kekasih..

Kasih Kekasih

Tak perlu aku ragui
Sucinya cinta yang kau beri
Kita saling kasih mengasihi
Dengan setulus hati

Ayah ibu merestui
Menyarung cincin di jari
Dengan rahmat dari Ilahi
Cinta kita pun bersemi


Sebelum diijabkabulkan
Syariat tetap membataskan
Pelajari ilmu rumahtangga
Agar kita lebih bersedia
Menuju hari yang bahagia

Kau tahu ku merinduimu
Ku tahu kau menyintaiku... oh kasih
Bersabarlah sayang
Saat indah kan menjelma jua

Kita akan disatukan
Dengan ikatan pernikahan... oh kasih
Di sana kita bina
Tugu cinta mahligai bahagia

Semoga cinta kita
Di dalam redha Ilahi
Berdoalah selalu
Moga jodoh berpanjangan


........ Salah ke?


semuanya bergantung kepada bagiamana pendengar mentafsir lirik nasyid dan maksud yang ingin disampaikan.

remaja yang bercinta tu dah angau sangat, tak kira dengar lagu nasyid ataupun tak.
dah tak nampak meseg yang ingin disampaikan tetapi terbuai dengan perasaan sendiri.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 06-12-06 13:05


hehe...ana sokong... macam ada seorang kawan ana ni memang pelik... nama saja AJK pusat Islam, tapi bercouple juga.. lagu yang dia suka dengar lagu nasyid cinta2.. nak konon nampak lebih islamik... ceh, tapi bila ana dengar lagu tu bukannya menggalakkan orang bercinta pun... contohnya lagu in team tu.. ana lupa tajuknya...

kerana cinta kenal Pencipta
dengan cinta kenal Rasul-Nya...

indahnya lagu tu...
jadi betullah kata saudara houri tu...
yang ana faham, hanya orang yang bercouple dan ingin bercouple saja yang suka salah tafsirkan lagu2 nasyid tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

nick_sieq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24044
Posting: 94

Kedah  


posticon Posting pada: 07-12-06 01:55


salam... ana pernah menghadiri satu sesi ceramah dengan a. Nazri(tak- ketua kumpulan. Raihan). Apa yang ana dapat dari cermah itu agak banyak untuk dikongsi tapi diruang yang sedikt ini ana hanya akan tumpukan kepada 2 bhagian iaitu lirik dan muzik.... first sekali, lirik. Yang menyebabkan sesuatu lagu itu dipanggil nasid bukan kerana irama muzik, tapi liriknya itu... apa yang kita nampak, nasyid pada masa sekarang bukan lagi semata2 untuk berdakwah, tapi lebih kepada keuntungan... dengan itu, lirik nasyid mula berubah dr konsep ketuhanan kepada konsep lagho yang hanya berasaskan keutungan ( bukan semua, tap kebanyakan). Tujuan nasyid bukan untuk hiburan semata2 tapi membentuk jiwa pendengar supaya lebih mentaati Allah dan rasul. Jika liriknya mula mengajak kepada berkasih2, bercinta2 kepada manusia, maka, ini bukan lagi nasyid.. ini same seperti lagu2 cinta yang lain... yang kedua, muzik. muzik bukan penyebab kepada haramnye sesuatu lagu... malah penggunaan gitar atau piano dbolehkan jika ia bertujuan menarik perhatian pdgr nasyid. sebagai contoh, Serikandi Rabiatul Adawiyah pernah menggunakan seruling untuk menaikkan smgt untuk beribadah... sekarang ini tidak timbul isu muzik salah... yang menentukan lagu itu nasid atau pun tidak hanyalah lirikya... itu saja pendapat saya.... wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nick_sieqProfil   Hantar PM kepada nick_sieq   Quote dan BalasQuote

anti_alasan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.09.2006
Ahli No: 26307
Posting: 300

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 00:02


tengok jenis nasyid juga....
ada nasyid seperti lagu 'sunnah berjuang'..ini nasyid yang bagi smangat untuk kita berjuang....

selain itu,nasyid bertemakan bumi palestin..seperti yang dinyanyikan kumpulan shoutul harakah...

so,kesimpulannya,ada nasyid cintan-cintun...ada nasyid perjuangan..yang cintan-cintun tu yang galakkan remaja bercinta,malah melemahkan semangat remaja untuk berjihad

Bookmark and Share

    


  Member Information For anti_alasanProfil   Hantar PM kepada anti_alasan   Quote dan BalasQuote

sesalju
Warga Rasmi
Menyertai: 28.11.2006
Ahli No: 27528
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 09:22


Allahhuakbar.....ana harap-harap semua yang ada kat sini masih dapat bertoleransi.Dari apa yang ana tengok,ada unsur yang terlalu keras dalam membuat sebarang tafsiran.Moga hati kita sentiasa tenang dalam memberi sebarang pandangan.kan elok kalau kita selidik dalam2 sebelum membuat kenyataan??harap-harap gitulah semuanya ya...:-)

*putihnya salju itu*

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesaljuProfil   Hantar PM kepada sesalju   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 10:56


setiap pendengar mempunyai tafsiran tersendiri.
yang mendengar haruslah pandai mentafsir.
ana tak pula rasa nak bercinta bila dengar lagu2 sebegini.
biasa saja.
lagu yang berkenan, dengarlah.
yang tak berkenan, merepek, merapu , meleret, mengarut-ngarut dan mengada-ngada, kita tingggalkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 08-12-06 11:15


pandai2 lah buat pilihan yang mana baik dan mana buruk..tu lah kegunaan akal

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

Penama
Deleted User


posticon Posting pada: 08-12-06 15:10


macam-macam pendapat yang boleh diambil sebagai panduan,bagi saya,mula2 dengar lagu kasih kekasih memang saya tak suka langsung.lepas dah banyak kali dengar, saya jadi tak kisah saja.lirik dia pun saya tak ambil tau apatah lagi hafal sebab tak minat.hehe..yang membuat kan saya tak minat bukan liriknya tapi muzik nasyid tersebut yang saya rasa menggunakan alatan muzik yang tak sepatutnya...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

mouslimin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27179
Posting: 127
Dari: Papar, sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-12-06 16:11


erk...saudari eniliana.. bukankah saudara niek_seiq dah cakap pasal alat muzik kat atas tu... tak baca ke?? kalau guna alat muzik untuk ingat Tuhan tak mengapa... imam syafie pun ke hulu ke hilir dengan gambus (ke apa tu?? lupa dah..) yang penting alat muzik yang di petik.. untuk bersajak.. sehingga sajaknya popular sekarang ni di kalangan orang beriman yang bertajuk i'tiroof.. wallahualam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mousliminProfil   Hantar PM kepada mouslimin   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 09-12-06 17:37


ok kita bincang lagi....luaskan skop supaya kita dapat pengajaran...jom....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 09-12-06 18:21


!!! QUOTE !!!

Nasyid Galakkan Remaja Bercinta....????



baguss juga berkembangnye nasyid ni..
ada banyak manfaatnye..
kita kena hayati lirik dengan betul..

Berhibur tiada salahnya
Kerna hiburan itu indah
Hanya pabila salah memilihnya
Membuat kita jadi bersalah

PadaMu oh Tuhan
Kumohonkan keredaan
Nur kasih yang kudamba
Kekal hingga ke syurga

Hanya satu yang kupinta
Kebaikan darinya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yang murni bahagia selamanya
Degan lafaz pernikahan yang mulia

Sebelum Diijabkabulkan
Syariat Tetap Membataskan
Pelajari Ilmu Rumahtangga
Agar Kita Lebih Bersedia
Menuju Hari Yang bahagia



dan banyak lagi..
hehe.. listkan lirik yang pada hemat antum
boleh mendidik jiwa..
aiwah.. tafaddal.. :-D :-D


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 03:21


-Demi cinta suci
-Kalimah Cinta
-Berkorban Demi Cinta
-Cinta iLahi

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

jue_86
Warga Rasmi
Menyertai: 02.01.2007
Ahli No: 27983
Posting: 14
Dari: batu pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-01-07 11:30


..panas jugak topik ni ye?banyak yang kontra...nampaknye..

apapun,semua punya pendapat tersendiri....
saya tak berani nak mengiyakan atau menidakkan...
cuma nak bagi sikit peringatan....nak menegur biarlah berhemah,halus dan telus...jangan asyik mem"blame" mereka dengan hujah2 yang penuh dengan emosi dan syak wasangka(bukan ke semua tu mainan syaitan kepada umat manusia untuk memecah-belahkan persaudaraan?)...sehinggakan niat mereka pun kita nak pertikaikan...siapa kita?
adakah kita cukup sempurna untuk menghukum niat mereka atau tujuan sebenar mereka berdakwah? apa pulak sumbangan kita kepada agama,bangsa dan negara kita?...ada kita berusaha untuk berdakwah seperti mereka?

tak ada yang sempurna di dunia ni melainkan DIA...
positif atau negatif kesan mesej2 yang cuba disampaikn oleh munsyid2 ini...semuanya terpulang kepada pendengar...telinga,hati lain2...penerimaan pun berbeza...if rasa mesej2 tersebut lebih ke arah negative...kita jangan ikut...cuba berfikiran matang dan luas dalam membuat kenyataan....jangan terllu emosional sehingga mengaibkan org lain...

kepada mereka2 yang asyik menyalahkan kumpulan2 nasyid yang mendendangkan lgu2 cinta...ana rasa antum semua tak ikuti perkembangan mereka...sama ada mereka masih meneruskan nasyid sebegitu atau tidak...(mereka telah membuat perubahan daripada teguran2 yang telah diberikan)...
cukuplah...tak payah nak bangkitkan "kesilapan" mereka 2 (yang ana rasa tak silap pun...cuma perlu dikurangkan)...sebaliknya terus support mereka dengan niat suci mereka...

Islam itu indah..
penuh dengan kasih dan sayang...
jadi,tegurlah dengan penuh rasa kasih dan sayang sebagai saudara seislam...
jangan hanya sebab yang remeh,boleh memecahkan umat Islam...

~MEMBANGUN BERSAMA ISLAM~

Bookmark and Share

    


  Member Information For jue_86Profil   Hantar PM kepada jue_86   Quote dan BalasQuote

qinairaaa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.05.2007
Ahli No: 30115
Posting: 68
Dari: pantai remis, manjung, perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-06-07 22:53


hmmmm..... kalau kita tengok pada zahirnya memang kadang-kadang nampak macam tu liriknye tapi kalau kita tengok betul-betul makna d sebalaik lirik sesebuah nasyid tu, banyak mesej yang tersirat yan ajak kita cintakan tuhan nabi dan sebagainya..... saya rasa semuanya terpulang pada individu tu sendiri macam mana nak nilai sesebuah nasyid tu.. pada saya sendiri, saya sangt2 suka dengar nasyid. umi saya kata, asalkan tak lagha dah lah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qinairaaaProfil   Hantar PM kepada qinairaaa   Quote dan BalasQuote

mujahidah_muslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 693
Posting: 678
Dari: Bumi Allah

pakistan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-07 13:49


salam ukhhuwwah..

apapun terpulanmg kepada kebijaksanaan pendengar..

kalau lagu itu dah baik tapi pendngar masih gagal menafsirnya payah juga..

:-)


-----------------
I'm glad to be me..
Jaga diri, jaga iman, Jaga hati. Tebarkan salam
[email protected]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_muslimahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_muslimah   Quote dan BalasQuote

pu3_arfah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29229
Posting: 30
Dari: selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 15:06


assalamualaikum.............bergantung kepada penerimaan dan fahaman seseorang pendengar itu ye...saya rasa tak semua penasyid yang mengagung2kan kekasih atau yang menjurus ke arah hubungan sebelum kahwin...pandai2lah ambil iktibar daripada lirik2nya.... wallahu'alam......

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_arfahProfil   Hantar PM kepada pu3_arfah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 16:13


Pada 07-12-06 01:55 , nick_sieq posting:

!!! QUOTE !!!

salam... ana pernah menghadiri satu sesi ceramah dengan a. Nazri(tak- ketua kumpulan. Raihan). Apa yang ana dapat dari cermah itu agak banyak untuk dikongsi tapi diruang yang sedikt ini ana hanya akan tumpukan kepada 2 bhagian iaitu lirik dan muzik.... first sekali, lirik. Yang menyebabkan sesuatu lagu itu dipanggil nasid bukan kerana irama muzik, tapi liriknya itu... apa yang kita nampak, nasyid pada masa sekarang bukan lagi semata-mata untuk berdakwah, tapi lebih kepada keuntungan... dengan itu, lirik nasyid mula berubah dr konsep ketuhanan kepada konsep lagho yang hanya berasaskan keutungan ( bukan semua, tap kebanyakan). Tujuan nasyid bukan untuk hiburan semata-mata tapi membentuk jiwa pendengar supaya lebih mentaati Allah dan rasul. Jika liriknya mula mengajak kepada berkasih2, bercinta2 kepada manusia, maka, ini bukan lagi nasyid.. ini same seperti lagu2 cinta yang lain... yang kedua, muzik. muzik bukan penyebab kepada haramnye sesuatu lagu... malah penggunaan gitar atau piano dbolehkan jika ia bertujuan menarik perhatian pdgr nasyid. sebagai contoh, Serikandi Rabiatul Adawiyah pernah menggunakan seruling untuk menaikkan smgt untuk beribadah... sekarang ini tidak timbul isu muzik salah... yang menentukan lagu itu nasid atau pun tidak hanyalah lirikya... itu saja pendapat saya.... wassalam



dah terang lagi bersuluh!!! kalian yang tak mahu terima satement ni saya yakini adalah dari kalangan mereka yang minat fanatik dengan lagu2 or lirik2 berunsur teraskan kepada tema cinta sesama manusia dan beriramakan pop... :-|


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 16:18


Pada 07-12-06 01:55 , nick_sieq posting:

!!! QUOTE !!!

salam... ana pernah menghadiri satu sesi ceramah dengan a. Nazri(tak- ketua kumpulan. Raihan). Apa yang ana dapat dari cermah itu agak banyak untuk dikongsi tapi diruang yang sedikt ini ana hanya akan tumpukan kepada 2 bhagian iaitu lirik dan muzik.... first sekali, lirik. Yang menyebabkan sesuatu lagu itu dipanggil nasid bukan kerana irama muzik, tapi liriknya itu... apa yang kita nampak, nasyid pada masa sekarang bukan lagi semata-mata untuk berdakwah, tapi lebih kepada keuntungan... dengan itu, lirik nasyid mula berubah dr konsep ketuhanan kepada konsep lagho yang hanya berasaskan keutungan ( bukan semua, tap kebanyakan). Tujuan nasyid bukan untuk hiburan semata-mata tapi membentuk jiwa pendengar supaya lebih mentaati Allah dan rasul. Jika liriknya mula mengajak kepada berkasih2, bercinta2 kepada manusia, maka, ini bukan lagi nasyid.. ini same seperti lagu2 cinta yang lain... yang kedua, muzik. muzik bukan penyebab kepada haramnye sesuatu lagu... malah penggunaan gitar atau piano dbolehkan jika ia bertujuan menarik perhatian pdgr nasyid. sebagai contoh, Serikandi Rabiatul Adawiyah pernah menggunakan seruling untuk menaikkan smgt untuk beribadah... sekarang ini tidak timbul isu muzik salah... yang menentukan lagu itu nasid atau pun tidak hanyalah lirikya... itu saja pendapat saya.... wassalam


assalamualaikum..

ye ana setuju...
lirik itu yang penting...
mana-mana lagu yang ana dengar pun 1stly ana akan tengok liriknya..
jika bagus untuk manfaat semua..
maka itu yang dikatakan hiburan yang mendidik jiwa..

jangan salah tafsiran..
selidik dulu sebelum berkata tanpa mengikut perasaan..


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

aku_hambamu
Warga 5 Bintang
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29921
Posting: 393

PulauPinang  


posticon Posting pada: 04-06-07 16:40


ana pun rasa macam tu juga, ada pro dan kontranya..
pro..ok lah kalau artis tu dapat bawa nasyid kepada belia sekarang..at least, mereka tak lah dengar lagu2 yang merosakkan jiwa mereka..dan mendekatkan mereka kepada Islam
kontra..artis tersebut kalau boleh jangan lah terlalu menyampaikan lagu cinta sangat..kalau dalam satu album tu ada satu oraitlah juga..sebab kalau tak ada pun kasihan juga kat artis ni..composer bagi lirik kat mereka, dan kalau mereka tolak, nanti lain kali susah pula composer tu nak bagi kat mereka dah..kena juga jaga periuk nasi kan..
namun, belia sekarang jangan lah terikut-ikut sangat dengan lirik yang dibawa..fikir mana yang baik, ambillah..yang tak baik,jadikan pengajaran..
pendapat saja...


-----------------
_TerUsKan MenCaRi ReDha AllaH deNgAn MeneNtanG GoV yang ZaLiM_
[ Telah diedit oleh: aku_hambamu pada 04-06-07 16:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_hambamuProfil   Hantar PM kepada aku_hambamu   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 17:30


setuju2 :) org yang bukan dalam tarbiyyah pun terbawak kepada perkara ni, ada ana pernah tengok seorang kawan ana tu... siap tulis lirik nasyid + ada gambar girl dia lagi kat dalam folder dia... ishk2 teruk2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.192469 saat. Lajunya....