Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap tindakan menghasilkan tindakbalas
-- Hukum Newton

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: kahwin, adat melayu menyusahkan..ajaran ISLAM memudahkan..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» kahwin, adat melayu menyusahkan..ajaran ISLAM memudahkan..

Please Mendaftar To Post


Oleh kahwin, adat melayu menyusahkan..ajaran ISLAM memudahkan..

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 02:19


Oleh ROZMAL MALAKAN
KAHWIN..KAHWIN..KAHWIN saban hari media melaporkan betapa gejala keruntuhan moral di kalangan orang Melayu semakin membimbangkan.Keruntuhan moral berkaitan dengan perilaku seksual sering menjadi bahan bacaan ‘panas’ dada-dada akhbar.

Gadis yang menjual tubuh hanya melalui tambah nilai kad pra bayar, perlakuan seks di dalam bas ekspress, perlakuan seks bebas di kalangan remaja menggambarkan betapa bangsa Melayu sedang menghadapi krisis keruntuhan akhlak yang amat teruk.
Krisis keruntuhan moral bangsa Melayu ini diburukkan lagi dengan penyalahgunaan teknologi komunikasi terkini. Gambar-gambar serta video klip lucah dengan mudah diperolehi melalui teleifon bimbit dan internet. Ianya merangsang perkembangan seksual anak-anak pada peringkat yang lebih awal.

Hanya perkahwinanlah satu-satunya jalan untuk menyelesaikan permasalahan yang berkaitan dengan keruntuhan moral seksual serta mengelakkan lebih banyak jenayah seksual.

Lebih memburukkan ianya akan membabitkan pembunuhan sama ada di peringkat janin ataupun bayi yang tidak berdosa dan adakalanya wanita sendiri yang sering menjadi mangsa sama ada dibunuh atau membunuh diri bagi menutup kesilapan dan keterlanjuran.

Akan tetapi muda mudi beranggapan perkahwinan bukanlah satu perkara yang mudah, ianya sesuatu yang menyusahkan. Bermula daripada hantaran yang tinggi yang kebiasaanya tidak kurang RM3000 mutakhir ini.

Persiapan majlis pertunangannya, persiapan kenduri kendaranya, persiapan pelaminnya, persiapan pasukan kompangnya dan banyak lagi, yang barangkali jika dibuat pinjaman untuk menguruskan kenduri kahwin ini mungkin apabila sudah beranak pinak, pinjaman bank masih belum habis dijelaskan.

Akhirnya pasangan yang sudah memuncak nafsu syahwatnya, mengambil jalan pintas, lebih baik mereka duduk bersekedudukan sementara menunggu tempoh pertunangan yang lama untuk mengumpulkan belanja perkahwinan.

Adakah ini ajaran Islam atau hanya adat kita orang Melayu? Adakah ajaran Islam yang menyusahkan pasangan muda mudi untuk berkahwin sekarang ini atau hanya adat Melayu yang meyulitkan pasangan muda mudi untuk berkahwin?

Apakah orang Melayu malu jika anak mereka tidak mengadakan kenduri besar-besaran untuk perkahwinan anak mereka, hantarannya sedikit tetapi tidak malu pada Allah apabila anak mereka keluar dengan pasangannya sebelum mereka berkahwin?

Sedangkan dalam Islam sudah dianjurkan , apabila muda mudi Islam sudah sampai tempoh mereka untuk berkahwin maka hendaklah disegerakan dan dipermudahkan.

Malah pernah kita dengar cerita bagaimana Nabi Muhammad S.A.W menyuruh para sahabat mengadakan kenduri kahwin sekadar yang mampu dan seadanya walaupun hanya dengan memberi minum air dan makan tamar.

Ini adalah kerana tujuan diadakan kenduri kahwin atau walimatul urus ini adalah untuk memberitahu kepada masyarakat bahawa pasangan tersebut telah pun berkahwin seterusnya untuk mengelakkan fitnah.

Namun kepada mereka yang mampu untuk mengadakan kenduri kahwin secara besar-besaran ianya bukanlah menjadi halangan jika niat mereka adalah untuk memberi makan kepada semua tetamu yang hadir.

Akan tetapi media harus memainkan peranan agar tidak terlalu memperbesarkan majlis kenduri kahwin yang hebat-hebat dan mewah-mewah , kerana ini sedikit sebanyak akan mempengaruhi masyarakat supaya berlumba-lumba mengadakan kenduri kahwin yang hebat-hebat.

Untuk mengawal keruntuhan moral seksual yang semakin teruk dewasa ini, media harus memainkan peranan agar mempromosi kenduri kahwin yang dibuat secara sederhana.

Kenduri kahwin yang tiada pelamin berharga beribu-ribu ringgit, kenduri kahwin yang tiada persalinan bajunya yang berpasang-pasang, kenduri kahwin yang dibuat di masjid, kenduri kahwin yang dibuat secara beramai-ramai dan sebagainya.

Dengan ini masyarakat akan berlumba-lumba untuk mengahwinkan dengan segera anak mereka, kerana mereka tidak berasa malu lagi jika kenduri kahwin hanya dibuat kenduri ‘sejambar nasi’ atau seperti kenduri doa selamat.

Muda mudi kita sekarang ini semakin keliru apakah ajaran Islam yang menyusahkan atau adat Melayu sebenarnya yang menyusahkan mereka untuk berkahwin.

Mereka membuat persiapan yang bersungguh-sungguh untuk majlis kenduri kahwin dengan mengumpul duit bertahun-tahun serta perlu ditambah pula dengan pinjaman bank.

Sebaliknya mereka tidak mempunyai persiapan yang secukupknya untuk menjadi suami yang soleh, isteri yang solehah dan mendidik anak menjadi anak yang soleh.

Akibatnya majlis kenduri kahwin dapat dilaksanakan dengan hebat akan tetapi perjalanan hidup sebagai sebuah keluarga suami , isteri dan anak-anak menjadi porak peranda.-wn.

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 06:18


Pada 26-10-05 02:19 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

Akan tetapi muda mudi beranggapan perkahwinan bukanlah satu perkara yang mudah, ianya sesuatu yang menyusahkan. Bermula daripada hantaran yang tinggi yang kebiasaanya tidak kurang RM3000 mutakhir ini.

setahu saya, maskahwin sekarang dah mencecah standard RM5000+... seseorang lelaki itu patut ada bajet dalam RM10,000 ke atas kalau nak kahwin, kesiannya orang lelaki zaman sekarang... orang perempuan pun kasihan juga sebab kena tunggu lama2... tapi kalau nak kata ni adat Melayu, bangsa2 lain pun sama, malah ada yang jauh lebih membebankan...

sayang sekali sebab kerana terlalu mementingkan adat dan kebendaan, masyarakat zaman sekarang rela untuk tidak mengikut sunnah Nabi s.a.w... di manakah konsep "awlimu wa law bi-syah..."??: buatlah walimah walaupun dengan seekor biri-biri... Nabi s.a.w. sendiri pernah membuat walimah dengan menghidangkan buah tamar untuk tetamu2 baginda... malah ada hadis Nabi s.a.w. yang menyuruh supaya memberi maskahwin walaupun hanya sebentuk cincin besi/tembaga...

lebih2 lagi masyarakat kita cenderung membuat amalan2 yang membawa kepada kemurkaan Allah s.w.t. seperti majlis persandingan, pengantin di"make-up" habis2an, menepung tawar, menunjuk2 dan berlebih2an dalam membuat kenduri, dan yang paling jelas... banyak melakukan pembaziran pada perkara2 yang tidak perlu dilakukan... seperti membeli peralatan dan kelengkapan yang mahal2, mengupah pihak2 tertentu seperti mak andam dan sebagainya... saya rasa lebih bertambah berkat perkahwinan itu kalau duit perbelanjaan tadi digunakan untuk bersedekah kepada fakir miskin...

sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Sebaik-baik wanita adalah yang lebih rendah maskahwinnya..."

firman Allah `Azza wa Jalla yang bemaksud: "Allah mengkehendaki ke atas kamu kesenangan, dan Allah tidak mengkehendaki ke atas kamu kesusahan..."

ada hadis Nabi s.a.w. yang saya lupa matannya, tetapi mafhumnya adalah, sekiranya kita telah jumpa seorang lelaki yang kita redha dari segi agamanya, maka hendaklah kita kahwinkan dia (dengan anak perempuan kita), sekiranya tidak maka akan berlakulah fitnah...

mungkin juga sebagai hikmahnya, apa yang berlaku zaman sekarang ini dapat dijadikan neraca sama ada seseorang lelaki itu mampu atau tidak untuk menanggung kehidupan isterinya, tapi jangan sampai membebankan... muslimat/akhawat warga ukhwah.com cubalah berbincang dengan ibu dan ayah secara yang berhikmah, supaya kita tidak lebih mengutamakan adat daripada perkara2 yang sepatutnya menjadi ibadat kepada kita... sekadar pendapat daripada saya, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 26-10-05 10:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 10:02


Isu ni dah banyak kali dibincangkan di sini tapi saya dapati ramai muslimat dalam ukhwah.com membisu tentang persoalan ni ... Adakah mereka juga nak demand ??? Mawar Berduri lah katakan .. mesti mahal sikit tak ??? :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 10:08


Masyarakat Melayu kita dah terbiasa dengan upacara kenduri yang mewah ... Hingga apabila ada yang cuba bersederhana dalam walimah, akan kedengaran cakap-2 yang tak elok di belakang ... Pernah ada seorang kaum kerabat saya pergi satu kenduri kahwin yang dikatakan macam kenduri arwah (cara dia ceritakan tu macam nak mengutuk aje) ... Itulah yang sebaiknya, biar sederhana, sekurang-2nya ada daripada tak ada ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-05 10:39


betul tu... bila isu ni dibangkitkan kebanyakan muslimat membisu. why???????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 11:17


heheh.. paham2 la.. mereka kata.. kawin sekali saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 11:51


erm..ana ada jumpa family zaman sekarang yang ambil RM3000 saja...tak hendak menyusahkan semua pihak...walimatul urus pun sekadar yang termampu saja...tapi, tak ramai yang ambil tindakan sebegini zaman sekarang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 11:55


Hehe.. isu sensetif.. pada pendapat saya muslimat ni kadang-kadang demand pasal maskawin melambang status harga masing2.. pendapat saya saja.. :di

Macam hadith rasulullah yang dikupas oleh ibnu_musa ..

!!! QUOTE !!!

sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Sebaik-baik wanita adalah yang lebih rendah maskahwinnya..."


Inilah harga diri muslimat di dunia ni..

Pendapat saya bukan muslimat tak berani bersuara cuma kadang-kadang dipengaruhi keluarga yang kurang pengetahuan agama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 12:02


Apa kata kalau kita pakat ramai-2 kahwin dengan anak yatim ... Cari saja la mana-2 Rumah Anak Yatim kat Malaysia ni ... InsyaAllah hantaran mungkin tak mahal pasal mereka tiada ibu bapa yang nak demand ... mungkin dengan niat kita untuk ringankan beban anak yatim akan dapat rahmat dari Allah .. tapi awas! jangan sampai termakan harta mereka ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 12:35


salam 'alaik..

Merujuk kepada masyarakat kita hari ini, kenapakah tidak jumlah wang hantaran yang tidak wajib itu dikurangkan sedikit, cukup sekadar untuk membiayai majlis perkahwinan dan ditambahkan kadar mas kahwin, sebagai penghargaan dan hadiah pertama tanda cinta dan kasih seorang suami kepada isteri?


wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 12:36


Pada 26-10-05 11:51 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana ada jumpa family zaman sekarang yang ambil RM3000 saja...tak hendak menyusahkan semua pihak...walimatul urus pun sekadar yang termampu saja...tapi, tak ramai yang ambil tindakan sebegini zaman sekarang....


alhamdulillah...
kalau ramai yang macam ni kan senang?
tapi saya ada jumpa family yang ambil RM2000 saja untuk anak perempuannya tu...
kalau nak ikutkan, family tu boleh letak sampai 10K. Udahla muslimah tu lawa, merendah diri pulak tu, sentiasa menjadi rebutan senior2 waktu di universiti dulu...bertudung labuh, berjubah siap berpurdah lagi.....kalau bersembang dengan muslimin tunduk2 malu....hehehe...wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 12:48


kepada pihak lelaki...kalau tak mampu tu tak payah cakap banyak2 lah. :-)

ps: semua orang nak kahwin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 14:17


Pada 26-10-05 12:36 , mellisaleez posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-10-05 11:51 , great_teacher posting:

!!! QUOTE !!!

erm..ana ada jumpa family zaman sekarang yang ambil RM3000 saja...tak hendak menyusahkan semua pihak...walimatul urus pun sekadar yang termampu saja...tapi, tak ramai yang ambil tindakan sebegini zaman sekarang....


alhamdulillah...
kalau ramai yang macam ni kan senang?
tapi saya ada jumpa family yang ambil RM2000 saja untuk anak perempuannya tu...
kalau nak ikutkan, family tu boleh letak sampai 10K. Udahla muslimah tu lawa, merendah diri pulak tu, sentiasa menjadi rebutan senior2 waktu di universiti dulu...bertudung labuh, berjubah siap berpurdah lagi.....kalau bersembang dengan muslimin tunduk2 malu....hehehe...wallahua'lam


sejuk hati bila tau ada lagi orang begini...moga2 semua masyarakat jadi macam ni...kembali kepada ajaran nabi yang sebenarnya... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 14:19


Pada 26-10-05 12:02 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Apa kata kalau kita pakat ramai-2 kahwin dengan anak yatim ... Cari saja la mana-2 Rumah Anak Yatim kat Malaysia ni ... InsyaAllah hantaran mungkin tak mahal pasal mereka tiada ibu bapa yang nak demand ... mungkin dengan niat kita untuk ringankan beban anak yatim akan dapat rahmat dari Allah .. tapi awas! jangan sampai termakan harta mereka ...


erm...bagus jugak tu, tolong insan yang memerlukan..bukan masalah demand..ukhwah islamiah tu lebih penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 14:20


Pada 26-10-05 12:48 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

kepada pihak lelaki...kalau tak mampu tu tak payah cakap banyak2 lah. :-)

ps: semua orang nak kahwin.


huhu....kena bawa berbincang...elak daripada perkara yang tak diingini berlaku... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-10-05 14:36


mana posting daripada muslimat2 lain???....takkan hanya baca saja opinion and posting orang lain???? ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 15:03


hue... kahwin.. satu 'masalah' besar bagi kaum adam yang nak kahwin, tapi masih belum mencukupi 'standard bajet' perkahwinan..

Semakin ringan mahar semakin baik. Seperti sebuah hadis yang diriwayatkan Abu Dawud dari Uqbah bin Amir : "Sebaik-baiknya mahar adalah paling ringan (nilainya)."

Alhamdulillah.. hal mahar tak menjadi masalah. Selalunya harga mahar/mas kahwin ditetapkan oleh penguat kuasa mengikut negeri. Boleh juga ditetapkan nilainya melalui persetujuan antara kedua2 keluarga mempelai serta mengikut kemampuan pihak lelaki menyediakannya.

Yang jadi masalahnya ialah duit hantaran atau hantaran yang sememangnya tidak diwajibkan di dalam islam.. harga dan nilainya ditetapkan ribu2an ringgit.. yang akhirnya menyusahkan pihak lelaki untuk menyediakannya. itulah yang menjadi penghalang kepada pembinaan institusi kekeluargaan zaman sekarang!.. Perlu sangat ke sebenarnya? Kalau nak ikut adat pun, biarlah berpada2 dan sekadar menampung perbelanjaan walimah untuk keluarga perempuan. Jangan pula keluarga perempuan mengambil kesempatan ke atas kemampuan lelaki.

Bagi ana, ana suka kenduri yang tiada hantaran.. asalkan sweet and simple :) misalnya kenduri seorang sepupu ana (perempuan). Pengantin lelaki tak nak bagi hantaran (tak nak ikut adat tradisi).. masa kenduri kahwin mereka, ramai tetamu pelik.. dan mungkin ada yang menganggap pihak lelaki dari keluarga miskin.. tapi sebenarnya tidak!.. cuma, ada lah sedikit hadiah untuk keluarga perempuan.. so, macam itu pun dah kira bagus kan? tak payah penat2 nak fikirkan tentang hiasan hantaran :di dan bajetnya.. huhu.. tapi majlisnya, tetap menjadi memori berharga bagi kedua pengantin.. :)

Jadi, kepada muslimah2 sekalian (esp ana).. kalau betul2 ikhlas nak mendirikan masjid untuk mencari keredhaan Allah.. usahlah bebankan bakal suami anda :) serta keluarga.. paling simple adalah paling bahagia :di :di

(eceh.. macam pakar pula :P).. Sekadar pandangan dari pihak muslimah :P or ana seorang aje.. huhu

WaLLahua'Lam


-----------------
++ 'Aish 'Azeezan au Mut Syaheedan ++ Live a glory life, or die a noble death ++
[ Telah diedit oleh: SyAhEeDa pada 26-10-05 21:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 15:53


al-salamu `alaykum...

baguslah kalau macam yang cik SyAhEeDa cakapkan tu... lepas ni komfim ramai ikhwah ukhwah.com ni yang akan berebut2 nak minang anti........... :lol:

p/s: bersedialah... (jangan marah ye)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 26-10-05 15:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 17:06


Pada 26-10-05 15:03 , SyAhEeDa posting:

!!! QUOTE !!!

hue... kahwin.. satu 'masalah' besar bagi kaum adam yang nak kahwin, tapi masih belum mencukupi 'standard bajet' perkahwinan..

Semakin ringan mahar semakin baik. Seperti sebuah hadis yang diriwayatkan Abu Dawud dari Uqbah bin Amir : "Sebaik-baiknya mahar adalah paling ringan (nilainya)."

Alhamdulillah.. hal mahar tak menjadi masalah. Selalunya harga mahar/mas kahwin ditetapkan oleh kuat kuasa mengikut negeri. Boleh juga ditetapkan nilainya melalui persetujuan antara kedua2 keluarga mempelai serta mengikut kemampuan pihak lelaki menyediakannya.

Yang jadi masalahnya ialah duit hantaran atau hantaran yang sememangnya tidak diwajibkan di dalam islam.. harga dan nilainya ditetapkan ribu2an ringgit.. yang akhirnya menyusahkan pihak lelaki untuk menyediakannya. itulah yang menjadi penghalang kepada pembinaan institusi kekeluargaan zaman sekarang!.. Perlu sangat ke sebenarnya? Kalau nak ikut adat pun, biarlah berpada2 dan sekadar menampung perbelanjaan walimah untuk keluarga perempuan. Jangan pula keluarga perempuan mengambil kesempatan ke atas kemampuan lelaki.

Bagi ana, ana suka kenduri yang tiada hantaran.. asalkan sweet and simple :) misalnya kenduri seorang sepupu ana (perempuan). Pengantin lelaki tak nak bagi hantaran (tak nak ikut adat tradisi).. pada kenduri kahwin mereka, ramai tetamu pelik.. dan mungkin ada yang menganggap pihak lelaki dari keluarga miskin.. tapi sebenarnya tidak!.. cuma adalah sedikit hadiah untuk keluarga perempuan.. so, macam itu pun dah kira bagus. tak payah penat2 nak fikirkan tentang hiasan hantaran :di dan bajetnya.. huhu.. tapi majlisnya, tetap menjadi memori berharga bagi kedua pengantin.. :)

Jadi, kepada muslimah2 sekalian (esp ana).. kalau betul2 ikhlas nak mendirikan masjid untuk mencari keredhaan Allah.. usahlah bebankan bakal suami anda :) serta keluarga.. paling simple adalah paling bahagia :di :di

(eceh.. macam pakar pula :P).. Sekadar pandangan dari pihak muslimah :P or ana seorang aje.. huhu

WaLLahua'Lam



hihi..memang anti pakar..;-)

insyaAllah...walimah yang simple tanpa pembaziran lebih baik dari walimah yang mengandungi unsur2 yang tak menepati syara'

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 21:30


Erk.. pakar? Masya Allah.. sekadar pandangan yang 'entah apa-apa' aje dari ana.. huuee.. tak layak lagi woo..

!!! QUOTE !!!

baguslah kalau macam yang cik SyAhEeDa cakapkan tu... lepas ni komfim ramai ikhwah ukhwah.com ni yang akan berebut2 nak minang anti...........

p/s: bersedialah... (jangan marah ye)


erkk!... tidak. tidak. hehe.. masih muda maa.. lagipun ramai lagi muslimah yang sependapat dengan ana, Insya Allah.. ;) :di

Sabda Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam.
"Ertinya : Sungguh agama (Islam) itu mudah. Dan tidak seorangpun mempersulit (berlebih-lebihan) dalam agamanya kecuali akan terkalahkan. Maka berlakulah lurus, sederhana (tidak melampui batas) dan sebarkan kabar gembira". (Hadits Riwayat Al-Bukhari)

WaLLahua'LaM

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 21:33


suka saya menarik perbincangan ini kedalam menu pemikiran yang sedikit berbeza dari pandangan saudara/i diatas...apa yang saya dapat lihat ialah para muda mudi mutaakhir ini couple terlalu lama...ada yang putus dipertengahan dan yang paling menduka citakan ialah apabila berlaku perzinaan..alasan...tak ada duit nak kawin!! simplenya pemikiran....saya juga melihat gejala couple di pusat pengajian tinggi memang seperti cendawan tumbuh selepas hujan....usah bercakap pasal cinta selepas kawin!ini hakikat...usah bercakap hanya cinta pada Allah!!!! ini kenyataan...
mahu bukti??hitung sahaja sahabat anda yang sedang dilamun cinta....keluar bersama tak ubah seperti pasangan selepas kawin....apabila ditanya "mengapa tak kawin?"lalu dijawab "kitorang still study...so tak hendak ganggu study la...."....sedikit pun tak pelik dan menjelikkan kerana ia berlaku di sekeliling kita.Ya!maybe bukan kita..tapi dia...
adakah perkahwinan itu penyelesaian?ya..saya faham,apabila kawin ketika study yang bebannya ialah kaum hawa lebih2 lagi bila berbadan dua.... so apakah penyelesaian?seperti diluah mati mak ditelan mati bapak.........bagaimana pendapat sahabat sekelian?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-10-05 00:21


assalamualaikum wrwb...

khairul umuri awsotuha...

walimah seharusnya dibuat ikut kemampuan...jangan diletak hantaran yang tinggi...ikut pada kemampuan kita...

tapi kalau mampu nak buat majlis yang meriah...tak jadi masalah...

jangan jadi macam kawan ana...pihak perempuan letak maskawin hampir RM900 hantaran RM5000 tapi walimah lebih teruk dari kenduri arwah...apa cerita ni...kalau ana jadi kawan ana, ana memang hampa sangat-sangat...dahlah mahal cuma layak jadi surirumah saja...kerja pun tak dapat :-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 12:00


Pada 26-10-05 12:48 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

kepada pihak lelaki...kalau tak mampu tu tak payah cakap banyak2 lah. :-)

ps: semua orang nak kahwin.


kalau nak suruh mulut tak payah cakap banyak boleh .. tapi takut anggota badan yang lain pulak tak mampu tahan .. nanti timbul pulak masalah perzinaan dan melanggan pelacur bagi mereka yang tak mampu ni ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 00:17


al-salamu `alaykum...

nak tanya pendapat antum/antunna sekalian, kalau maskahwin dalam RM5000.00 tu ok tak...? bagi saya boleh diterima, macam mana dengan anda...?

sekadar nak tanya pandangan, wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 00:29


Memang MUdah UNTUK kiTA berKATA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 07-11-05 01:00


Pada 07-11-05 00:17 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

al-salamu `alaykum...

nak tanya pendapat antum/antunna sekalian, kalau maskahwin dalam RM5000.00 tu ok tak...? bagi saya boleh diterima, macam mana dengan anda...?

sekadar nak tanya pandangan, wassalam...



Kenapa ibnu musa dah plan ke nak bagi wang hantaran ni pada bakal..ehem2 alamak terbatuk pula...keke...

me tak tau lah nak kata apa pasal ni...sebab me belum kawin lagi..keke
tapikan slalunye mak pengantin yang akan letak kan wang hantaran mengikut kebiasaan...kalau dekat negra me standart wang hantaran sekarang 7k or 10k....jadi mak2 pengantin pun akan ikot macam tu...

tapi kan pada pendapat saya lah...lagi elok kalau wang hantaran tu pihak lelaki yang letak...terpulang pada pihak lelaki berapa mereka nak kasi...jadi majlis pun di adakan mengikot wang hantaran yang diperoleh...jadi kalau pihak lelaki rasa murah hati nak kasi banyak...ok lah tu...sebab wang hantaran tu pun macam berupa hadiah tuk pihak pompan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 07-11-05 10:58


memang kasihan lelaki sekarang..
tapi orang kata..yang pada saya ada betulnyer juga..sebab masa nak kawin nila masanyer tuk perempuan demand sikit duit..nanti dah kahwin dah tak boleh..itula sebab letak tinggi²..yela kan..lelaki bila dah kahwin kuasa authority dia semakin tinggi..susah nanti nak negotiate hal2 kewangan ni..lagi satu..just in case..berlaku apa-apa..8-)

bukan ke lelaki selalu berkata..
lautan sanggup ku renangi..
gunung sanggup ku daki..
ke bulan pun saya sanggup pergi..
atau yang over sikit..
'di pintu syurga akan ku tunggu kau nanti'..
:-P :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-11-05 11:37


Assalamaualikum...

No COMMENT...... belum kahwin lagi...... nak garden wedding :) :) :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 07-11-05 13:24


Pada 07-11-05 00:29 , Subuhku posting:

!!! QUOTE !!!

Memang MUdah UNTUK kiTA berKATA...


:-)


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting


Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

akakfizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9572
Posting: 37
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 14:41


Assalamualaikum...

nak bkongsi sedikit pasal adat pkwinan melayu sekarang ini... mungkin pada ana
bbza pda adat di negeri msing2..bru2 ini ada pergi majlis pkahwinan di kelantan.
my housemate. agak mngejutkan sebenarnya sebab betul-betul sederhana persiapan nya bbanding
dengan majlis pkwinan abang ana sendiri. pagi kenduri baru lah acara gotong royong
untuk memasak di adakan, potong lembu dan sebagainya. ana compare di tempat ana,
slalunya ptg sebelum hri knduri saudara mara sudah sbuk menyiapkan masakan urtk
esok hri.keriuhan nya terasa.
kemudian beralih pula pda persiapan hantaran. amat bbeza sekali. jam sudah
mlangkaui pukul 10, msih ada hantaran yang belum di sudahkan.ana lihat semua di
lakukan secara biasa.kalau tempat ana, mahu sudah kelam kabut pngtin! banyak yang tak
disudahkn sedangkn majlis hampir bermula. di satu sudut yag lain, septutnya masa
begini, ruang tamu sudah penuh..tapi waktu tu msih lengang.. seolah-olah majlis
blngsung esok hri..
yang pasti majlis ituu tiada paluan kompang, mahupun psandingan..tamu datang slepas
zhor.amat2 simple la
bgi ana.., tak membebankn pengantin mahupun keluarga lgi2 soal kewangan.ptutla ana pelik,
housemate ana tak bgitu sibuk sebelum mjelang hri bsjarahnya. kelihatan bsahaja.
nak di lihat pada majlis abang ana, belum tghri pun dah pancit badan, banyak yang perlu di
selesaikan. dengan kompang, psandingan, makan beradap, berzanji lah..mungkin meriah,
tapi meriah jugak pelaburanya..hehhehe
pun begitu, terpulang pada individu nak meraikan hri bsejarah..jangan blebih2an sebab
perlu di fikir rancangn selpas kahwin..rasa nya lagi elok dari bhabis2an smata2
kerana majlis..wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 15:54


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah pernikahan itu satu sunnah. Maka sempurnakanlah menurut syarak di mana contohnya telah terdapat dalam seerah. Cuma hari ini orang Melayu terutamanya lebih mementingkan adat dari ibadah sebab itu berlakulah apa yang berlaku hari ini - hantaran berganda-ganda demi apa pun tak tahulah. Walau apapun cubalah cari penyelesaian secara baik dan usahlah dipertikai dan diungkit sekiranya mampu untuk memberi hantaran yang mewah.

Cuma apabila wang menjadi ukuran maka asas iman dan keikhlasan akan tidak dapat dinikmati dan barakah akan lari daru suasana walimatul urus itu. Maka kembalikanlah barakah dan juga keikhlasan agar perkawinan tersebut penuh dengan rahmat dari Nya.

Ameen Ya Rabbal Alameen!

Wallahuta'ala a'lam bissawab
wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - 5 ribu tu insyaAllah berpadananlah dengan suasana hari ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:21


assalamulaikum...

seperti kata ibnumusa, lelaki zaman sekarang ni mesti ada budget rm10 ribu ke atas baru boleh kawin. kalau ikutkan memang susah.

tapi bagi saya kita tak boleh juga salahkan muslimat. kadang-kadang benda ni berlaku disebabkan campurtangan kaum keluarga. kadang-kadang si pasangan ni dah berbincang elok-elok, tapi alih-alih masa majlis merisik keluarga bincang lain. tak ke jadi satu masalah tu.

macam satu kisah ni. pasangan ni dah bincang nak bagi rm3 ribu. tapi masa majlis merisik, parents bincang benda lain. last2 kena sampai rm 5 ribu. sepatutnya boleh dipercepatkan majlis walimah, terpaksa dilanjutkan sebab tak cukup duit.

ada juga satu kisah lain yang berlaku dalam keluarga saya. makcik saudara saya kahwin cuma letak rm 3 ribu padahal dia belajar di luar negara, bekerja sebagai pensyarah. walimah pun sesederhana mugkin tapi meriah. tak ada sanding-sanding. pengantin duduk makan saja. tapi yang kasihan pakcik saudara saya. bila orang luar tahu, mereka katakan pakcik saya tak mampu. yelah bagi mereka tak standard rm 3 ribu tu.

tu sebab seperti kata ayah saya, kalau majlis merisik atau bertunang, seelok-eloknya hanya keluarga lelaki dan perempuan sahaja yang hadir ( tak perlu pakcik dan makcik dan sebagainya). sebab bila ada ramai orang susah. banyak sangat campurtangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

heart
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16621
Posting: 15

ussr  


posticon Posting pada: 07-11-05 16:29


tapi kan...ana tak faham Kenapa......sahabat ana baru saja putuskan hubungan
( tunang ) .sebelum ni,kawan ana bagitahu kat lelaki tu dia hanya nakkan senaskah tafsir quran buat maskahwin. untuk walimah pula,tak perlu besar.jemput saudaramara pun dah cukup tak tumbang lembu kerbau pun tak mengapa.bila dah ada duit sikit baru la nak tumbang lembu pun boleh.sebab niat sahabat ana ni untuk mendapatkan keberkatan Allah.

tapi, at last ana dapat tahu yang sahabat ana ni dah putuskan pertunangan dengan lelaki tu sebab seolah-olah lelaki tu tak pernah serius bila bincang pasal kawin.

ana pun tak faham apa lagi yang lelaki nak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For heartProfil   Hantar PM kepada heart   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 19:55


Pada 07-11-05 15:54 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!


ps - 5 ribu tu insyaAllah berpadananlah dengan suasana hari ini.
al-hamdu li'Llah, kira padanlah ye 5 ribu tu dengan suasana sekarang, syukran jazilan buat ummi atas pandangan... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-05 19:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:41


saya rasa penjelasan2 di atas sudah cukup jelas antara adat dan ibadat dalam soal mahar ni, mana lebih penting....

so, akhawat sekalian... apakah tindakan anda seterusnya...?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 07-11-05 23:43


Pada 07-11-05 23:41 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa penjelasan2 di atas sudah cukup jelas antara adat dan ibadat dalam soal mahar ni, mana lebih penting....

so, akhawat sekalian... apakah tindakan anda seterusnya...?



tindakan seterusnye...duduk dan menanti rombongan sampai...hehe

ps: belajar belum abes!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:52


lor, tengah belajar ke.... :lol:

kalau belum ada tindakan pun, at least mesti dah ada perancangan kan... dok begitu....? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 07-11-05 23:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-11-05 23:53


http://www.ukhwah.com/viewtopic.php?forum=11&topic=11744&start=0

Seperkara lagi, jangan dibebani rombongan peminangan dengan berbagai-bagai hantaran yang mahal-mahal. Contohnya pakaian, makanan, buah-buahan, alat solek, beg tangan, kasut, cincin bertunang, cincin nikah dan cincin hadiah. Memadai dngan sebentuk cincin saja sudahlah.

Malah ajaran Islam tidak pernah menyusahkan umat Islam dengan cara demikian. Bila hantaran terlalu tinggi hilang keberkatan rumahtangga.

Harus diingat, yang paling layak dalam menentukan mas kahwin ini ialah diri wanita itu sendiri, kerana mas kahwin itu memang haknya. Walau bagaimanapun sekarang ini semua negeri sudah menetapkan berapa mas kahwin untuk wanita tersebut bila berkahwin, boleh kita terima, tetapi sekiranya diri wanita tersebut hendak menetapkan berapa mas kahwinnya, kita perlu hormati.
Begitulah kehendak syariat.

Sebab itulah dalam soal ini, Rasulullah memaklumkan kepada umat Islam bahawa mas kahwin yang paling baik yang terendah. Sabda Rasulullah saw:

“Bermula yang terbaik perempuan itu iaitu yang terlebih murah mas kahwinnya.”

Sabda Rasulullah saw lagi:

“Sebesar-besar berkat pernikahan ialah yang paling sediki mas kahwinnya.”

Bersabda Baginda lagi:

“Setengah daripada berkat permpuan itu iaitu segera dipersuamikan dan segera rahimnya itu kepada beranak dan murah mas kahwinnya.”

Kita patut mengetahui setengah daripada mas kahwin isteri Rasulullah saw itu hanya sepuluh dirham saja; sama nilainya dengan harga batu pengisar tepung atau sebiji tempayan atau sebiji bantal di rumahnya.

Setengah daripada para sahabat berkahwin dengan mas kahwin hanya seberat sebiji buah kurma (lebih kurang lima dirham)

Manakala Said Ibnu Musayyab mengahwinkan anak perempuannya dengan Abu Hurairah berbekalkan mas kahwin sebanyak dua dirham sahaja.

Sayidina Umar sangat melarang jika ada wali-wali perempuan yang menaikkan mas kahwin anak gadis mereka. Katanya:

“Tiada berkahwin Rasulullah dan tiada mengahwinkan ia anaknya yang perempuan dengan isi kahwin yang lebih daripada empat ratus dirham.”

Mas kahwin bukanlah semestinya hanya dengan wang atau emas permata, ayat-ayat Al Quran juga boleh dijadikan mas kahwin. Contohnya ayat dalam surah Al Fatihah atau Al Ikhlas, tidak kiralah seberapa banyak yang dikehendaki.

Akan tetapi apa yang dinamakan sebagai hantaran tidak wujud dalam Islam. Hantaran itu merupakan adat yang sepatutnya sudah lama ditinggalkan. Ini adalah kerana hantaran itu sebenarnya akan digunakan oleh pihak keluarga wanita untuk persiapan majlis perkahwinan.
Kalau begitu halnya, hantaran tidak patutlah diminta kepada bakal menantunya. Kecuali bakal menantu hendak memberi hantaran, boleh kita terima, inilah cantiknya ajaran Islam dan ada hikmahnya.

Pada hari pertunangan, hendaklah ia menggalakkan tunangnya agar memperluatkan agamanya dan bersikap zuhud (bukan buang dunia, tetapi hati tidak terpaut kepada dunia). Hendaklah bersama-sama berazam di atas satu dasar hidup iaitu qanaah, memadai dengan apa yang
telah ada tanpa rasa tamak.


p/s: terima kasih ummi atas info di atas... semoga menjadi panduan semua...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 00:22


so, akhawat sekalian... apakah tindakan/perancangan anda seterusnya...?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 05:56


Ada yang brpendapt merisik,meminang,bertunang,bersanding,majlis besr2 adalah majlis rasmi keluarga.
Jadi kalau tak buat,tak boleh.....wajib.tak dinamakan walimah kalau tak buat.

Perkara ni disebabkan adat yang terlalu lama tu dah dianggap wajib di buat sampai masyarakat kita keliru man yang wajib,mana yang tak.Mana yang syariat suruh,mana yang adat minta.

Jadi,tugas & t/jawab kita yang faham ni untuk perbetulkan fahaman masyarkt kita yang rosak ni.

Memang payah nak perbetulkan perkara yang dah jadi darah daging masyarkt ni tapi kita perlu usaha dan buat sedaya mungkin.....

Kita tak mahu masalah yang lebih buruk timbul semata2 adat bangsa yang nak kita ikut.Kita perlu kikis sikap suka meniru adat bangsa lain dalam adat bangsa kita ni.Bangsa kita dah terlalu banyak ikut resmi hindu dalam hal walimah ni.Maka dah menjadi t/jawab kita untuk mengembalikan suasana islam sebenar yang mempengaruhi adat kita.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:24


Nak kongsi sikit eh. Abang saya telah selamat diijabkabulkan pada bulan september yang lalu. Alhamdulillah, walaupun agak sibuk saya ikram ibu beli itu, beli ini...keperluan untuk perkahwinan abang, tapi takdelah teruk sangat. Boleh dikatakan simple la jugak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:32


Hantaran cuma RM3000. Walimah kat rumah pengantin perempuan simple saja, lebih kurang 80-100 orang jemputan termasuk saudara-mara. Lepas akad nikah kami dijamu makan. Yang saya lebih seronok, makan kat dalam rumah kat tempat akad nikah dan duduk atas lantai saja, makanan dialas dengan saprah...dapat hidupkan sunnah nabi saw.

Lepas makan rehat2 kejap. lepas itu tangkap gambar untuk kenangan. Pelamin pun simple, tak ada bersanding pun. Pengantin just duduk kejap, tangkap gambar sesama keluarga. tak ada orang luar tengok pun sebab jemputan cuma saudara-mara dan jiran keliling rumah saja, lepas tu selesai majlis.

Very simple, orang kampung style. No kompang, no adat itu, no adat ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:32


Hantaran cuma RM3000. Walimah kat rumah pengantin perempuan simple saja, lebih kurang 80-100 orang jemputan termasuk saudara-mara. Lepas akad nikah kami dijamu makan. Yang saya lebih seronok, makan kat dalam rumah kat tempat akad nikah dan duduk atas lantai saja, makanan dialas dengan saprah...dapat hidupkan sunnah nabi saw.

Lepas makan rehat2 kejap. lepas itu tangkap gambar untuk kenangan. Pelamin pun simple, tak ada bersanding pun. Pengantin just duduk kejap, tangkap gambar sesama keluarga. tak ada orang luar tengok pun sebab jemputan cuma saudara-mara dan jiran keliling rumah saja, lepas tu selesai majlis.

Very simple, orang kampung style. No kompang, no adat itu, no adat ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:36


Majlis walimah kat rumah kami (smbut menantu) buat 2 hari sebelum puasa. Simple....abang jemput kawan2 dia sikit, saudara-mara, kawan ibu ayah sikit dan jiran terdekat. Jemputan kurang lebih 200-300 orang. Lepas isyak, jemput orang surau, buat majlis walimah, kesyukuran dan sambutan ramadhan serentak.

Simple jugak, tapi agak ramai yang dijemput berbanding kat tempat pengantin perempuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:45


Majlis di rumah kami no kompang, no adat adat.

Penasihat perngurusan majlis ni mak cik depan rmh yang kuat berpegang pada adat. Saya pun apa lagi, zehin ibu ayah, zehin abang, zehin family supaya ikut yang mana disyariatkan, spy tidak membebankan kedua2 pihak.

No pembaziran, no kawan dengan syaitan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:45


Majlis di rumah kami no kompang, no adat adat.

Penasihat perngurusan majlis ni mak cik depan rmh yang kuat berpegang pada adat. Saya pun apa lagi, zehin ibu ayah, zehin abang, zehin family supaya ikut yang mana disyariatkan, spy tidak membebankan kedua2 pihak.

No pembaziran, no kawan dengan syaitan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-11-05 10:45


Majlis di rumah kami no kompang, no adat adat.

Penasihat perngurusan majlis ni mak cik depan rmh yang kuat berpegang pada adat. Saya pun apa lagi, zehin ibu ayah, zehin abang, zehin family supaya ikut yang mana disyariatkan, spy tidak membebankan kedua2 pihak.

No pembaziran, no kawan dengan syaitan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 06:39


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah tahniah anakanda ridwan_daie sekeluarga kerana berjaya budget dalam perkawinan abang tu. Sebenarnya terpulang pada keluarga pengantin untuk menjemput sesiapa tetapi ikut sunnah ialah utamakan jiran tetangga dulu.

Seperkara lagi bab adat vs ibadat ni memanglah sering berlaku dalam masyarakat Melayu Muslim. Urusan walimah yang amat simple jadi complicated disebabkan berpegang pada adat. Sebab itu adalah penting agar anak-anak yang ada kefahaman Islam cubalah memberi pendidikan yang berterusan di rumah keluarga masing masing agar sunnah terus dapat dilaksanakan tanpa timbul masalah adat vs ibadat dalam setiap perkara terutama bab perkawinan ini.

Afwan ya ibnu musa. umi sekedar menyampaikan saja dan insyaAllah ilmu itu adalah umpama permata yang hilang perlu dicari dan dikutip. usah jemu mencari ilmu ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - kenduri pengantin adalah sebagai mengistiharkan kepada orang ramai bahawa mereka sudah sah bernikah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 21:57


memang adat sekarang ni banyak yang menyusahkan pun...

agama Islam itu mudah, sedangkan adat itu yang banyak menyusahkan.......

bukannya nak menolak adat, tapi ikut adat pun biarlah berpada2, amalkan kesederhanaan dalam setiap amalan

"Khayr al-umur awsatuha" : Sebaik-baik perkara adalah yang paling sederhana...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.150646 saat. Lajunya....