Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air dari gunung, mengalir, berpecah akhirnya bertemu semula di laut
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 6 jam, 58 minit yang lalu


Kaki Jiwang Karat!!
Topik: mencari cinta sejati


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kaki Jiwang Karat!!
    »» mencari cinta sejati

Please Mendaftar To Post


Oleh mencari cinta sejati

fazira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20050
Posting: 36
Dari: senai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 17:34


;-) ;-) saya nak tanya bagaimanakah agaknya kita sebagai seorang muslimah yang kaya dengan sikap rendah diri ini boleh mendapatkan cinta sejati dari yang bergelar muslimin


-----------------
we are the best


Bookmark and Share

    


  Member Information For faziraProfil   Hantar PM kepada fazira   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 01:18


Pada 24-10-05 17:34 , fazira posting:

!!! QUOTE !!!

;-) ;-) saya nak tanya bagaimanakah agaknya kita sebagai seorang muslimah yang kaya dengan sikap rendah diri ini boleh mendapatkan cinta sejati dari yang bergelar muslimin



istiqarah...kemudian bina ikatan sah dengan ijab kabul..insya-ALLAH akan dapat apa yang dihajati....tapi..cinta HAKIKI manusia biasa tak boleh nak bagi...hanya ALLAH dan RASUL sahaja yang layak untuk kita mendapatkan cinta yang HAKIKI... :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

silvermaddness
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5314
Posting: 42
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 26-10-05 09:31


bersabar...banyakkan berdoa.. insyaallah akan bertemu jua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For silvermaddnessProfil   Hantar PM kepada silvermaddness   Pergi ke silvermaddness's Website   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 09:42


insyaAllah dapat menjadi mukminin sejati juga...amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-05 04:49


السلام عليكم
saya tertarik dengan tajuk mencari cinta sejati..sesetengah mahasiswi tempat saya belajar tidak pernah menghargai dan menghormati mahasiswa2..mahasiswa di sini seolah-olah dpandang dengan sebelah mata..kami tidak minta dsanjung, tapi sekadar dhormati..kalau ini cara mahasiswi ingin mendapatkan cinta sejati, baik mimpi indah dari alam nyata..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 19:24


Berdoalah, Allah Maha Mendengar doa hamba-hamba-Nya yang ikhlas kepada-Nya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 00:58


hayatilah kata-kata di bawah ini..................... ;-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 01:59


bersihkan hati wahai mujahidah..
hati suci mujahid akan jadi milikmu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

asha_gurl
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17461
Posting: 191
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 09:45


cinta bukan main2 kerana bila kita dah sayang giller kat seseorang...hati dan perasaan kita mesti pada dia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For asha_gurlProfil   Hantar PM kepada asha_gurl   Pergi ke asha_gurl's Website   Quote dan BalasQuote

sheeda
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14370
Posting: 13
Dari: jelapang padi

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 10:51


jadi diri sendiri.....
jangan hipokrit

Bookmark and Share

    


  Member Information For sheedaProfil   Hantar PM kepada sheeda   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 13-12-05 11:54


kalau ada cinta tak kan kemana...nama pun mencari cinta...pandai2 la kita cari ye!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 13-12-05 12:05


banyakkan berdoa pada Allah agar ditemukan jodoh yang baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 12:05


soalannya agak payah.cinta sejati susah dicari makin dikejar makin lari.Cuma doa sahaja yang boleh memberikan kita cinta sejati

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-12-05 12:10


sukar untuk mencari cinta yang sejati.....

ku dambakan cinta Ilahi

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 13-12-05 12:33


Cinta yang tidak pernah bubah hgga akhir hayat adalah cita2 setiap pasangan yang bkasih. setiap ujian mampu dhrungi dengan sbr. B2 juga pbuktian cnta kepada Allah yang menagih pgorbanan hambaNya. " Sesungguhnya solatku, ibadatku, hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah Penguasa Alam Semesta". Janji ini menjadi penawar hati seorang hamba, reda mredah setiap ujian khidupan atas nma qada dan qadarNya.

" & boleh jadi kmu mbenci sesuatu padahal ia amt baik bgmu & boleh jadi kmu mcintai sesuatu padahal ia amat buruk bgmu, Allah Mengetahui sdgkan kmu tidak mgetahui". ( suruh Al- Baqarah,ayt 216)

Cinta kpdNya tidak pernah luntur dalam setiap keadaan, ssh & senang stiasa setia dengan jnji yang dikrarkn hingga kbali kpdNya.
semoga kita menemui cinta sejati dan cinta kpdNya........sejati ddunia & akhirat

" Ya Allah, sesungguhnya saya memohon cintaMu dan cinta orang yang mencintaiMu serta cinta yang mendekatkn saya kepada cintaMu.
" Ya Allah, apa sahaja yang Engkau anugerahkan kpdku daripada apa yang saya cintai maka jadikanlah ia kkuatan dalam mencintai apa yang Engkau cintai. Dan apa saja yang Engkau singkirkan daripada apa yang saya cintai maka jadiknlah ia keredaan utkku dalam mcintai apa yang Engkau cintai".
" Ya Allah, jdiknlah cintaMu sesuatu yang pling kucintai daripada cintaku kepada keluargaku, hartaku, dan air sejuk pada saat khausan".
" Ya Allah, jdikn saya mencintaiMu, mencintai MalaikatMu, RasulMu dan hambaMu yang salih".
" Ya Allah, hidupknlah hatiku dengan cintaMu & jdiknlah saya bagiMu sprti apa yang Engkau cintai".
" Ya Allah, jadikanlah saya mencintaiMu dengan segenap cintaku & seluruh usahaku demi keredhaanMu"
( Hadis Riwayat at-Tarmirzi dalam Jami' al- Sahih)

* Soory a lot sebab I used the short sms text form. I'm running short of time.
Hope all of u will understand it.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 14:08


istiqarah...kemudian bina ikatan sah dengan ijab kabul..insya-ALLAH akan dapat apa yang dihajati....tapi..cinta HAKIKI manusia biasa tak boleh nak bagi...hanya ALLAH dan RASUL sahaja yang layak untuk kita mendapatkan cinta yang HAKIKI...

erm.. betul lah itu
nak cakap la pendapat saya
cinta ni mahal harganya
so pastikan ia diberi pada orang yang
berharga... orang yang berharga tu orang
yang ada hati yang baik... ok
em.. pas tu,,, kalau bercinta tu
kawal2 diri..... bercinta memang lah banyak
dugaan... besalah.. nafsu dengan hasutan
syaitan... so, kena lah kawal diri.. bagi
saya... lebih baik panjangkan tempoh
berkawan... pas itu.. bila dah mampu..
berkhwin laa... hehe... okk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 13-12-05 14:52


cinta sejati??..
susah nak dapat tapi setiap orang akan temuinya..InsyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

afza_firzanah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18554
Posting: 50
Dari: bumi Ilahi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 13-12-05 15:30


insya Allah..
mudah-mudahan...
Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afza_firzanahProfil   Hantar PM kepada afza_firzanah   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 15:33


insyaAllah...
kalau dah jumpa tu jangan di sia-siakan pulak :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-12-05 15:36


cinta tak kan datang tanpa dicari...tapi jodoh akan pergi tanpa keredhaanNya...Cinta sejati akan muncul bersama keizinanNya...Amiiin

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-02-06 03:45


cinta sejati???saya tak percaya dengan semua ni sebab hati dah jadi kering dengan perempuan...semoga Allah kembalikan hati saya yang berperasaan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 03:26


duhai sahabat ana Atif_Haziq,
cinta yang sejati dan hakiki adalah milik ALLAH TAALA..
usah disedih akan cinta manusia..
carila cinta hakiki dari ILAHI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-02-06 03:49


yup betul....cinta sejati dr Ilahi..
yang saya maksudkn ialah cinta sejati dr manusia la akwa....
rasanya akwa ni mesti jejaka soleh....hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 03:56


oo.cinta dari insan rupenya..
tak apalah Atif_Haziq,kadang-kadang apa yang kita fikir,musibah @ kekurangan yang berlaku mungkin disane ada hikmah yang amatt bernilai kepada kita..percayalah ALLAH TAALA sesekali tidak akan menyusahkan hambenya yang taat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

qarlena
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.01.2005
Ahli No: 13844
Posting: 69
Dari: perak darul Rizduan

Perak  


posticon Posting pada: 10-02-06 08:47


Doa...agar dapat yang betul2 mencintai kita...
semata kerana Allah Taala...
Baru lah dat cinta yang dihajati

Bookmark and Share

    


  Member Information For qarlenaProfil   Hantar PM kepada qarlena   Pergi ke qarlena's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 08:52


kalau dah jumpa muslimin yang diyakini baik,cubala risik guna orang tengah sebab muslimat ni ramai yang pemalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 10:50


salam...

susah ek tajuk ini...memang susahla...tak tahu nak cakap bagaimana...dah melalui satu kisah yang sangat panjang..sampai sekarang masih tak berkesudahan...dan yang paling penting..biarla...kalau ada jodoh takkan ke mana...dan yakinla janji ALLAH...perempuan yang baik adalah untuk laki yang baik...insyaALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

nadeeya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21680
Posting: 70
Dari: sarawAk..

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 14:01


hmm..cinta sejati..susah nak carik itu..kena berhati2..tapi cinta yang hakiki, hanya cinta pada ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nadeeyaProfil   Hantar PM kepada nadeeya   Pergi ke nadeeya's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 14:08


Pada 13-12-05 09:45 , asha_gurl posting:

!!! QUOTE !!!

cinta bukan main2 kerana bila kita dah sayang giller kat seseorang...hati dan perasaan kita mesti pada dia.


Assalmu'alaikum wbt...
Ana setuju sangat....
Sekarang banyak sangat cinta kerana nafsu...kerana paras...kerana harta...sdgkan orang yang baik dah sedia menunggu....
Cinta suci...sering tak dihargai...kecian :-?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 09:36


an-nisa': 28

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-06 12:13


tak susah..
kena betulkan diri sendiri...
mu'min yang soleh untuk mu'minah yang solehah..
so.sesamelah kita mengislah diri memasing ya...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 12:18


laaa...macam mana nak jadi soleh tu ainaa?
erm ana pun yang solehah macam ainaa cakap tu juga!
plzzzz...

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 13:48


carilah...ramai muslimin yang baik hati jugak tu.... macam saya! hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

fazira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20050
Posting: 36
Dari: senai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-03-06 14:07


hai... saya dah jumpa tapi telah dikecewakan dan dikhianati. sekarang ni tengah baca buku ' LA TAHZAN'

Bookmark and Share

    


  Member Information For faziraProfil   Hantar PM kepada fazira   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-03-06 14:05


Pada 16-03-06 13:48 , Addey posting:

!!! QUOTE !!!

carilah...ramai muslimin yang baik hati jugak tu.... macam saya! hehe



:-P..ye la tu...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 14:15


huhu..buruk rupanya kalau muslimat ni admit yang dia tu tengah cari calon!
well,sabar sajalah!sesungguhnya Allah bersama dengan orang yang sabar:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

UIHR
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2005
Ahli No: 15700
Posting: 89

Selangor  


posticon Posting pada: 17-03-06 15:40


sesetengah mahasiswi tempat saya belajar tidak pernah menghargai dan menghormati mahasiswa2..mahasiswa di sini seolah-olah dpandang dengan sebelah mata..kami tidak minta dsanjung, tapi sekadar dhormati..kalau ini cara mahasiswi ingin mendapatkan cinta sejati, baik mimpi indah dari alam nyata..

saya sokong pendapat ibn_wanza

Bookmark and Share

    


  Member Information For UIHRProfil   Hantar PM kepada UIHR   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 17-03-06 17:16


istiqarah...kemudian bina ikatan sah dengan ijab kabul..insya-ALLAH akan dapat apa yang dihajati....tapi..cinta HAKIKI manusia biasa tak boleh nak bagi...hanya ALLAH dan RASUL sahaja yang layak untuk kita mendapatkan cinta yang HAKIKI... :-di :-di


assalamualaikum
betul,ana setuju.. hanya untuk Dia cinta hakiki..pada Dialah cinta sejati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-03-06 17:33


Assalamualaikum
mula2 blajarlah cintai diri sendiri..kmudian cintai kluarga yang berhak mndpat kasih sayang kita..dalam pada itu kejarlah cinta Allah dahulu..-chaiyookk

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

annur_85
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2006
Ahli No: 23378
Posting: 7
Dari: mesir

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-03-06 17:42


assalamualaikum...
CINTA SEJATI
cinta sejati....untuk dapatkan cinta sejati sejati...kita perlu temui cinta terangung...yakni kepada Allah swt...kerana dengan mencintai Allah swt...barulah cinta sejati akan berputik,lahir dari hati yang ikhlas...hanya dengan pernikahan yang dibenarkan oleh Islam yang dapat melahirkan cinta sejati...

sebenarnya,bukan susah nak mencari cinta sejati...hrni kita lihat banyak pasangan yang yang kecundang dalam melayari bahtera cinta mereka...perlulah kita muhasabah diri..tak perlu menyalahkan pasangan masing-masing...sebaliknya perlulah dimulai dengan diri sendiri...tanya balik,Kenapa cinta yang kita harapkan selama ini tidak kesampaian...adakah selama cinta yang kita jalinkan...mengikut landas syarak yang ditetapkan oleh Islam....adakah kita mengutamakan hak-hak kita sebagai hamba kepada Allah swt...

sahabat seperjuanganku..
marilah kita bersama menyingkap kembali cinta para nabi,sahabat...yang sememangnya tiada tolok bandingannya...mereka pun bercinta...tapi bagaimanakah ciri-ciri cinta mereka...kita ambil iktibar dari kisah cinta anak kesayangan Nabi Muhammad saw...Fatimah Az-zahra dengan Saidina Ali...
renungilah pengorbanan Rabiatul Adawiyah...yang hanya mendambakan cinta Allah swt.

sahabat seperjuanganku...
terima seadanya kelebihan dan kekurangan pasangan masing-masing...yakinlah Allah swt akan menyayangi diri kita kalau kita menyayangi diri-Nya... ;-) ;-)


-----------------
"jangan bicara soal perjuangan kalau takut pada risiko"


Bookmark and Share

    


  Member Information For annur_85Profil   Hantar PM kepada annur_85   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 18:22


perbaiki diri dan Allah juga akan beri yang terbaik seperti diri enti

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

fazira
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20050
Posting: 36
Dari: senai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-04-06 17:00


thanks for the response from all my friends.... now... i leave this matter to ALLAH and believe that all the best from are only from ALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faziraProfil   Hantar PM kepada fazira   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 15-04-06 16:47


Cari cinta sejati?? Senang saja, jadilah baik + pandai + lawa + berbudi bahasa. Mesti ada yang sangkut punya. Tapi jangan la memilih... Kalau nak yang ada janggut saja ke, Misai sebelah saja ke, yang tak suka pakai kasut kulit ke, dan syarat2 lain... Lebih baik anda membela seekor itik... Ngobeh boreh jo!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-04-06 17:38


siapa ke empunya gerangan yang mencari tu ?.... ;-)


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 20-04-06 13:00


Adakah saya?? :lol:
Atau sya_ryn?? :lol:

Semoga mendapat pasangan yang soleh..


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-06 13:05


saya tak berani untuk menyatakan tentang pncarian cinta sejati..kerana shnga kini ..belum ada la saya temui cinta sejati..wallahualam...serahkn segalanya kepada Allah..dia yang Maha Mengetrahui..segala yang terbaik untuk kita...

"YA ALLAH...lindungilah aku daripada hal-2 yang memalingkan aku drpdMu dan lindungilah aku daripada ikatan2 yang menghalangi aku drpdMu..AMEEN....."

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

faDHila
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2006
Ahli No: 24128
Posting: 5

syria   avatar


posticon Posting pada: 23-04-06 01:49


Ya Rabbana...
" Sekiranya kita cinta kepada manusia,tak semestinya manusia cinta kepada kita,tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah nescaya cinta Allah tiada penghujungnya.Sekiranya kita cinta kepada manusia,kita akan cemburu kepada orang yang mencintai orang yang kita cintai,tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah,kita akan turut mencintai orang yang melabuhkan cintanya kepada Allah jua......

"Ya ALLAH andainya dia adalah jodoh yang ditetapkan olehMu kepada ku,maka campakkanlah dalam hati ku cinta kepadanya adalah keranaMu dan campakkanlah dalam hatinya cinta kepada ku adalah keranaMu....Namun andai dia bukanlah jodoh yang ditetapkan olehMu kepada ku,maka berilah ku kekuatan agar pasrah dalam mengharungi ujian yang Engkau berikan kepada ku.....

"Ya ALLAH,jika aku jatuh cinta,cintakanlah ku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu agar bertambah kekuatan ku untuk mencintaiMU....Ya Muhaimin,jika aku jatuh cinta,jagalah cinta ku padanya agar tidak melebihi cinta ku padaMu..Ya RABBANA,jika aku jatuh hati,jagalah hati ku padanya agar tidak berpaling dariMu...

"Ya RABBUL 'IZZATI,jika aku rindu,rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu...Ya ALLAH,jika aku rindu,jagalah rindu ku padanya agar tidak lalai aku merindui SyurgaMu...Ya ALLAH,jika aku menikmati cinta kekasihMu,janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu...

"Ya ALLAH,jika aku jatuh hati pada kekasihMu,janganlah biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu....Ya ALLAH,jika Engkau menghalalkan aku merindui kekasihMu,jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku dari cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMU....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faDHilaProfil   Hantar PM kepada faDHila   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 09:52


Pada 23-08-06 06:33 , azizaffa posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah... barada amruna wa shalaha

Setiap orang yang telah dewasa (akil baligh) pasti ada kaitannya dengan al-Qur'an yang diturunkan ALLAH azzawajalla.

Welcome to http://www.geocities.com/fatimah_alkubra/index.htm
(?download gift file zip!)
Hikmah tidak akan berpengaruh terhadap kalbu yang merosak.

Sesungguhnya kami milik ALLAH; Kepada-NYA jua kami kembali.
Salamun'alaikum. alhamdulillahir Rabbil'alamin

*note: maaf! andai telah anda dapati sebelum ini....

ā€¢ Segala sesuatu harus dikembalikan kepada Kitabullah dan Sunnah; dan Setiap Hadis yang tidak sesuai dengan Kitabullah dalah rayuan belaka.
ā€¢ Sesungguhnya tiap-tiap hak itu mempunyai hakikat dan bagi tiap-tiap kebenaran itu ada cahaya. Maka, apa sahaja yang sesuai dengan Kitabullah, ambillah; dan Apa yang bertentangan dengan Kitabullah, tinggalkanlah.
ā€¢ Sesungguhnya orang yang benar-benar melaksanakan amar maā€™ruf nahiy munkar itu hanyalah orang yang memiliki ketiga sifat ini; Yang memiliki ilmu tentang apa diperintahkan dan tentang hal yang dilarang baginya; Yang adil dalam apa yang diperintahkan dan dalam apa yang dilarang untuknya; Lemah-lembut dalam menyuruh dan melarang.

ā€œBarangsiapa menuntut pertanggungjawab dirinya sendiri, akan beruntung;
Barangsiapa mengabaikannya, akan menderita;
Barangsiapa merasa bimbang, maka ia akan aman;
Barangsiapa mengambil pelajaran (dari keadaan sekitarnya), akan beroleh cahaya;
Barangsiapa beroleh cahaya, maka ia beroleh pengertian;
dan Barangsiapa beroleh pengertian, maka ia beroleh pengetahuan.ā€

Salam dari-NYA; Salam hak-NYA; Salam dikembalikan pada-NYA


Iklan apa ini... :-)


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

amira_najihah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22568
Posting: 107
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 09:53


cinta tak kan datang kalau tak mencari,cinta tak kan dapat kalau kita tak memberi..berdoalah pada yang 1

Bookmark and Share

    


  Member Information For amira_najihahProfil   Hantar PM kepada amira_najihah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 12:48


Pada 23-04-06 01:49 , faDHila posting:

!!! QUOTE !!!

Ya Rabbana...
" Sekiranya kita cinta kepada manusia,tak semestinya manusia cinta kepada kita,tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah nescaya cinta Allah tiada penghujungnya.Sekiranya kita cinta kepada manusia,kita akan cemburu kepada orang yang mencintai orang yang kita cintai,tetapi sekiranya kita cinta kepada Allah,kita akan turut mencintai orang yang melabuhkan cintanya kepada Allah jua......

"Ya ALLAH andainya dia adalah jodoh yang ditetapkan olehMu kepada ku,maka campakkanlah dalam hati ku cinta kepadanya adalah keranaMu dan campakkanlah dalam hatinya cinta kepada ku adalah keranaMu....Namun andai dia bukanlah jodoh yang ditetapkan olehMu kepada ku,maka berilah ku kekuatan agar pasrah dalam mengharungi ujian yang Engkau berikan kepada ku.....

"Ya ALLAH,jika aku jatuh cinta,cintakanlah ku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu agar bertambah kekuatan ku untuk mencintaiMU....Ya Muhaimin,jika aku jatuh cinta,jagalah cinta ku padanya agar tidak melebihi cinta ku padaMu..Ya RABBANA,jika aku jatuh hati,jagalah hati ku padanya agar tidak berpaling dariMu...

"Ya RABBUL 'IZZATI,jika aku rindu,rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu...Ya ALLAH,jika aku rindu,jagalah rindu ku padanya agar tidak lalai aku merindui SyurgaMu...Ya ALLAH,jika aku menikmati cinta kekasihMu,janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu...

"Ya ALLAH,jika aku jatuh hati pada kekasihMu,janganlah biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu....Ya ALLAH,jika Engkau menghalalkan aku merindui kekasihMu,jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku dari cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMU....


Ya 4jj1....moga aku temui cinta sejati selain cintaku padaMu dan cintaMu padaku.....Ameen...


-----------------
wanita hiasan dunia...seindah hiasan adalah Wanita Solehah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 17:53


Cuba baca buku yang bertajuk TENTANG CINTA keluaran Telaga Biru..Mungkin boleh membantu..Walaupun saya belum gatal lagi nak bercinta, boleh juga tambah ilmu..Try lah..Sesiapa yang bercouple patut baca buku ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

umarzahrawi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.08.2006
Ahli No: 25986
Posting: 91
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-08-06 23:06


Assalamualaikum..
dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

dengan memahami jenis kisah cinta kita, happy ending bukan sekadar mimpiā€¦nak tahu apa saja cerita cinta itu?? Jom..

1. CINTA PERTAMA
Kadang-kadang boleh berubah seiring dengan waktu. SO, pandai2la bagaimana merawatnye supaya cinta pertama tetap segar..first love never dies..yang pertama belum tentu yang terbaik..tetapi yang terakhir biasanya yang terbaik..

2. CINTA PEMBIMBING
Hmm..yang ni biasanya dialami oleh sebahagian besar wanita. Kebanyakan daripada kita ingin mendapatkan pasangan yang boleh memberi pengetahuan tentang segalanya. Pasangan yang juga boleh menjadi ā€˜guruā€™, seorang yang boleh kita jadikan idola dan yang dapat menolong mengembangkan bakat @ diri kita.

3. CINTA MENGGODA
Seseor yang terlalu mencintai kekasihnya, walaupun telah ditinggalkan pergi tetap yakin bahawa si dia tetap akan kembali kepadanya.

4. CINTA BERBEZA STATUS
Hal ini tak jadi masalah andainya kedua2 belah pihak aman bahagia. Tapi perbezaan status social yang terlalu jauh kadangkala boleh membuat salah satu pihak meranaā€¦bila ikatan emosi di antara keduanya kurang kuatā€¦macam kisah cinta Kassim Selamat peniup saksofon dengan Sabariah anak Nyonya Mansor tu lahā€¦

5. CINTA 3 SEGI
Tak kurang juga ada wanita yang tertarik kepada lelaki yang dah ā€˜terikatā€™ atau sebaliknya ada wanita yang gemar main cinta walaupun dah terikat. Dalam hal ini, ā€˜terikatā€™ itu telah menimbulkan cabaran dan dugaan yang cukup sukar ditepis.

6. CINTA SI PENYELAMAT
Ini kisah cinta apabila kita selalu menolong si dia setiap waktu, setiap masa. Si dia menganggap bantuan kita ikhlas, sedangkan kita pula menunggu balasannya..so, berikanlah cinta yang tulus kepadanya..Think positive!

7. CINTA DAN USAHA
Cinta itu perlukan usaha jugak..mana boleh kita duduk dalam rumah menunggu saja orang masuk meminang..usaha kena ada juga. Oleh itu..berusahalah kita untuk mendapatkan cinta yang kita inginkanā€¦

Apa yang pastiā€¦cinta yang Agung itulah yang kekal abadiā€¦kasih manusia sering bermusimā€¦sayang manusia tiada abadiā€¦Kasih Tuhan tiada bertepi..sayang Tuhan janjiNya pasti..

wassalam..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For umarzahrawiProfil   Hantar PM kepada umarzahrawi   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 17:25


cinta sejati tidak perlu dicari
ia hadir dengan sendiri tanpa kita sedari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-05-08 09:58


salam..
Tuhan dah janji, lelaki baik untuk wanita yang baik. kiranya saudari tak perlu risau. untuk dapat yang baik, kita terlebih dahulu perlu jadi baik.

sekiranya saudari dapati ada dikalangan muslimin yang teguh agamanya dan yakin padanya, saudari sendirilah yang mulakan langkah. ikut jejak ibu setiap muslim yaitu Siti Khadijah radhiallahu anha

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.135173 saat. Lajunya....