Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 83
Ahli: 0
Jumlah: 83




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: saya tak berzina !!


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» saya tak berzina !!

Please Mendaftar To Post


Oleh saya tak berzina !!

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 04:39


Buat Renungan & Peringatan Buat Diriku dan sahabat. . .

saya TAK BERZINA

"Kami tidak berzina !...Maaf saya tidak menuduh awak berzina ,tetapi
awak menghampiri zina. .....
Kami hanya barbual- bual, berbincang,. Bertanya khabar, minum-minum di
kafe. Adakah itu menghampiri zina?

Ya,perbuatan itu boleh menjerumuskan pelakunya ke lembah penzinaan......

Kami dapat mengawal perasaan dan kami tidak berniat ke arah itu.....
Hari ini ya.Esok mungkin kamu kecundang.Iblis akan memerangkap
kamu.Iblis amat berpengalaman dan tipu dayanya sangat halus.... Ia telah
menipu moyang kita yang pertama,Adam dan Hawa. Iblis amat licik.

Ingat pesanan Rasulullah : "Janganlah engkau bersendirian dengan seorang
wanita kecuali yang ketiganya ,syaitan"(Tabrani).

Kita lemah menghadapi tipu daya Iblis......
Tidak semestinya semua orang bercinta* menjurus kepada penzinaan. Ada
yang bercinta dalam telefon dan hantar SMS sahaja. Tidak pernah bersua
muka pun!
Betul .Tetapi itu adalah salah satu yang dimaksudkan dengan menghampiri
zina. Memang pada awalnya tidak bersua muka. Tapi
perasaan pasti bergelora,lambat laun desakan nafsu dan perasaan serta
hasutan Iblis akan mengheret kepada suatu pertemuan. Pertemuan pertama
tidak akan terhenti disitu sahaja. Percayalah, ia akan berlanjutan.
Tidakkah itu boleh membawa kepada perzinaan akhirnya?

Takkan nak berbual-bual pun tak boleh? Itupun zina ke?
Zina ada bermacam-macam jenis dan peringkatnya, ada zina betul, ada zina
tangan iaitu berpegang pegangan, ada zina mata iaitu melihat kekasih
dengan perasaan berahi.
Zina hati iaitu dengan khayalan berahi dengan kekasih sepertimana yang
digambarkan oleh Rasulullah :
"Kedua-dua tangan juga berzina dan zinanya adalah menyentuh. Kedua kaki
juga berzina dan zinanya menuju ke tempat pertemuan. Mulut juga berzina
dan zinanya adalah ciuman" (muslim dan Abu Daud).

Sebenarnya jalan menuju kepada perzinaan amat banyak.... Jangan biarkan
diri kita melalui mana-mana jalan perzinaan.....

Duduk berdiskusi pelajaran tak boleh ke? Bincang pelajaran sahaja!*
(bagi kes belajar berdua-duaan SAHAJA)*
Berdiskusi pelajaran, betul ke? Jangan tipu. Allah tahu apa yang
terselit di dalam hati hamba-hambaNya. Kita belajar nak keberkatan.
Kalau cemerlang sekalipun, kalau tidak diberkati oleh Allah, kejayaan
tidak akan membawa kebahagiaan. Hidup di dunia tidak bahagia,akhirat
lagilah. Jangan berselindung disebalik pelajaran yang mulia. Allah suka
kepada orang berilmu. Jadi belajar hendaklah ikut batas dan ketentuan
Allah. Belajar akan jadi ibadat. Adakah berdiskusi macam ni akan ditulis
oleh malaikat Raqib dan Atid.

Sungguh! Bincang pelajaran sahaja..... Ni Study Group.*(bagi kes
berdua-duaan SAHAJA) Study Group...?
Nampak lain macam saja, manja, senyum memanjang, tak macam gaya
berdiskusi. Takkan study group berdua sahaja? Kemana-manapun berdua.
Kalau ye pun, carilah group study ramai sikit. Kalau duduk berdua- duaan
macam ni... betul ke bincang pelajaran? ....
Jangan-jangan sekejap saja bincang pelajaran, yang lain tu... banyak
masa dihabiskan dengan fantasi cinta!

Tidaklah. Sungguh berbincang pelajaran.*
Baik sungguh awak berdua. Takkanlah awak berdua tak ada perasaan apa-
apa? Awak kurang sihat ke?
Ingat, kita bukan malaikat, tak ada nafsu. Kita manusia. Jangan
menafikan fitrah manusia. Kita ada nafsu, ada keinginan. Itulah manusia.


Kami berdua sama-sama belajar, study group*, saling memberi semangat dan
motivasi.
Tak adakah kaum sejenis yang boleh dijadikan rakan belajar? Habis
sudahkah kaum sejenis yang boleh memberikan motivasi? Jangan hina kaum
sejenis kita. Ingat, banyak orang cemerlang yang belajar hanya dengan
kaum sejenis. Lebih tenang perasaan, tidak terganggu, dapat berkat dan
rahmat pula.

Takkanlah tak ada langsung ruang yang dibenarkan dalam Islam untuk
bercinta? Adakah Islam membunuh terus naluri cinta?
Naluri adalah sebahagian daripada kesempurnaan kejadian manusia.
Naluri ingin memiliki dan suka kalau dimiliki (sense of belonging)adalah
fitrah. Kalau naluri itu tidak wujud pada diri seseorang, tak normal
namanya. Islam bukan datang membunuh naluri dan keinginan itu, tidak!
Islam tidak suruh membunuh naluri seperti yang dilakukan oleh para
paderi atau sami. Jangan nafikan naluri ini.

Jangan berbohong pada diri sendiri. Bukan salah dan berdosa kalau
perasaan itu datang tanpa diundang. Itu adalah fitrah. Cuma tundukkan
naluri itu untuk patuh pada perintah Allah. Jadilah manusia yang sihat
nalurinya.
Jangan jadi malaikat! Kerana Allah jadikan kita sebagai manusia. Dunia
dan segala isinya akan hambar tanpa naluri atau nafsu. Tentu ada cinta
secara Islam.
Cinta secara Islam hanya satu, iaitu perkahwinan. Cinta berlaku setelah
ijab kabul, cinta selepas kahwin. Itulah cinta sacral dan qudus. Cinta
yang bermaruah. Bukan cinta murahan. Inilah kemuliaan Islam. Apabila
Islam menegah sesuatu perkara, tentu ia gantikan dengan sesuatu yang
lebih baik. Jika ia menegah cinta antara lelaki dan perempuan sebelum
kahwin, ia membawa perkahwinan sebagai ganti yang lebih baik.

Sabda Rasulullah :
"Tidak ada yang lebih patut bagi dua orang yang saling mencintai kecuali
nikah" (Ibnu Majah).

Cinta adalah maruah manusia. Ia telalu mulia.

Kalau begitu, cinta* remaja semua menghampiri kepada penzinaan?
Ya, kalau lelaki dan perempuan bertemu tentu perasaan turut
terusik.Kemudian perasaan dilayan. Kemudian teringat, rindu. Kemudian
diatur pertemuan. Kemudian duduk berdua-dua. Kemudian mencari tempat
sunyi sedikit. Kemudian berbual panjang sehingga malam gelap. Hubungan
makin akrab, dah berani pegang tangan, duduk makin dekat. Kalau tadi
macam kawan, sekarang macam pengantin baru semalam bukankah mereka
semakin hampir dengan penzinaan?

Berapa ramai orang yang bercinta telah sampai kepada daerah penzinaan
dan kesengsaraan.
Kasihanilah diri dan ibu bapa yang melahirkan kita dalam keadaan putih
bersih tanpa noda daripada seekor nyamuk sekalipun! Masih ramai orang
yang bercinta* tetapi tetap selamat tidak sampai berzina.
Kami tahan diuji.Allah yang menciptakan manusia, Dia tahu kekuatan dan
kelemahan manusia.
Manusia tidak tahan ujian. Oleh itu Allah memerintahkan supaya jauhi
perkara yang ditegah takut manusia akan kecundang.

Jadi manusia itu tidak tahan diuji? ...
Kita manusia dari keturunan Adam dan Hawa, sejak dari awal penciptaan
manusia. Allah takdirkan satu peristiwa untuk iktibar
manusia.Allah tegah Adam dan Hawa supaya tidak memakan buah khuldi dalam
syurga. Buah yang lain boleh makan. Allah tahu kelemahan pada ciptaan
manusia. Tidak tahan diuji. Oleh itu Allah berpesan kepada Adam dan
Hawa, jangan menghampiri pokok khuldi itu.

Firman Allah:
"Wahai Adam! Tinggallah engkau dan isterimu di dalam syurga serta
makanlah dari makanannya sepuas-puasnya apa yang kamu sukai, dan
janganlah kamu hampiri pokok ini. (jika kamu menghampirinya) maka kamu
adalah orang-orang yang zalim" (al-Araf:19)

Tegahan yang sebenarnya adalah memakan buah khuldi. Jika menghampiri
perkara tegahan, takut nanti mereka akan memakannya. Demikianlah dengan
zina. Ditegah berzina. Maka jalan ke arah penzinaan juga dilarang. Takut
apabila berhadapan dengan godaan zina, kedua-duanya akan
kecundang.Cukuplah kita belajar daripada pengalaman nenek moyang kita
Adam dan Hawa. Tetapi cinta selepas kahwin banyak masalah. Kita tak
kenal pasangan kita secara dekat. Bercinta adalah untuk mengenal hati
budi pasangan sebelum buat keputusan berkahwin.

Bolehkah percaya dengan perwatakan masa sedang bercinta?
Bercinta penuh dengan lakonan yang dibuat-buat dan kepura-puraan.
Masing-masing akan berlakon dengan watak terbaik. Penyayang, penyabar,
pemurah dan berbagai- bagai lagi. Masa bercinta merajuk ada yang pujuk.
Jangan harap lepas kahwin, bila merajuk akan ada yang pujuk.
Banyak orang yang kecewa dan tertipu dengan keperibadian pasangan semasa
bercinta. Perangai pasangan jauh berbeza. Macam langit dan bumi. Masa
bercinta, dia seorang yang amat penyayang, penyabar, sabar tunggu
pasangan terlambat sampai berjam-jam. Tapi bila dah kahwin, lewat lima
minit, dah kena tengking. Jadi, perwatakan dalam masa bercinta tidak
boleh dipercayai. Percintaan adalah suatu kepuraan atau hipokrit.

Percayalah, kami bercinta demi merancang kebahagian hidup nanti.....
Bagaimana diharap kebahagiaan jika tidak mendapat redha Allah?
Kebahagiaan adalah anugerah Allah kepada hamba-hambaNya yang terpilih.
Kebahagiaan bukan ciptaan manusia......
Manusia hanya merancang kebahagiaan. Allah yang menganugerahkannya.
Bagaimana mendapat anugerah kebahagiaan itu, jika jalan mencapai
kebahagiaan itu tidak diredhai Allah. Kebahagiaan hidup berumah tangga
mestilah melalui proses yang betul. Sudah tentu prosesnya bukan bercinta
begini, Allah tidak meredhai percintaan ini. Cinta yang diredhai Allah
adalah cinta selepas kahwin. Bagaimana untuk mendapat keluarga yang
bahagia jika langkah mula sudahpun canggung, bagaimana kesudahannya?

Tanya sikit,.. adik angkat, kakak angkat, abang angkat boleh ke?
Ganti bercinta Semua itu adalah perangkap iblisdan syaitan. Hakikatnya
adalah sama. Cinta yang diberi nafas baru. Kulitnya nampak berlainan,
tetapi isinya adalah sama. Adik angkat, kakak angkat, abang angkat
adalah suatu bentuk tipu daya iblis dan syaitan. Manusia yang terlibat
dengan budaya angkat ini sebenarnya telah masuk dalam perangkap syaitan.
Cuma menunggu masa untuk dikorbankan. Namakan apa nama sekalipun, abang
angkat ke, motivator ke, semuanya adalah sama. Jalan akhirnya akan
bertemu dengan zina. Jadi seolah-olah orang yang bercinta telah hilang
maruah diri?

Mengukur maruah diri bukan ditentukan oleh manusia tetapi oleh Pencipta
manusia.
Orang yang sedang mabuk bercinta akan mengatakan orang yang bercinta
tidak menjejaskan maruah dirinya.
Manakala, bagi orang yang menjaga diri, tidak mahu terlibat dengan cinta
sebelum kahwin, akan mengatakan orang yang bercinta sudah tidak
bermaruah lagi. Cintanya ditumpahkan kepada orang yang belum layak
menerima cinta suci. Kalau begitu
ukuran bermaruah atau tidak adalah ditentukan oleh Allah.

Adakah orang yang bercinta* hilang maruah?
Antara kemulian manusia adalah maruah dirinya. Orang yang bercinta
seolah-olah cuba menggadaikan maruahnya kerana mereka menghampiri
perzinaan. Manakala orang yang bercinta dan pernah berzina tidak layak
berkahwin kecuali dengan orang yang pernah berzina.

Allah berfirman:
"Lelaki yang berzina (lazimnya) tidak ingin berkahwin melainkan dengan
perempuan yang berzina atau perempuan musyrik; dan perempuan yang
berzina itu pula tidak ingin berkahwin dengan melainkan oleh lelaki yang
berzina atau lelaki musyrik. Dan perkahwinan yang demikian itu terlarang
kepada orang-orang yang beriman. (Surah An-Nur: 3)

Jadi, orang yang pernah bercinta juga tidak sesuai untuk berkahwin
dengan orang yang tidak pernah bercinta. Tidakkah itu suatu penghinaan
dari Tuhan.

Jadi orang yang bercinta* hanya layak berkahwin dengan orang yang pernah
bercinta* juga?
Itulah pasangan yang layak untuk dirinya. Kerana wanita yang baik adalah
untuk lelaki yang baik. Lelaki yang baik untuk wanita yang baik. Kami
telah berjanji sehidup semati .

Apa ada pada janji cinta?
Berapa banyak sudah janji cinta yang musnah? Lelaki, jangan diharap pada
janji lelaki. Mereka hanya menunggu peluang keemasan sahaja. Habis madu,
sepah dibuang. Pepatah itu diungkap kerana ia sering berulang sehingga
menjadi pepatah.

Si dia ini lain dari yang lain. Dia lelaki yang penyayang dan
bertanggungjawab. Tahukah hati budi lelaki? Sejahat mana lelaki, apabila
ingin mengambil seseorang wanita sebagai isteri dan seterusnya menjadi
ibu untuk anak-anaknya, dia akan memilih wanita yang baik. Tetapi untuk
berseronok dan berfoya-foya, lelaki biasanya akan memilih perempuan
murahan kerana ia suatu pelaburan yang menguntungkan. Itulah rahsia
lelaki.

Jadi, perempuan yang bercinta*, jatuh maruahnya pada pandangan lelaki?
*(tidak mengikut syariat)
Tentu. Mana ada orang lelaki yang normal suka pada barang yang second
hand sedangkan barang yang baru masih ada.
Sesetengah mereka menggambarkan perempuan seperti kereta yang diletakkan
di bilik pameran sahaja.
Tapi ada orang yang boleh test drive.
Ada pula yang kata; sekadar sepinggan mee goreng dan segelas sirap
bandung,
bawalah ke hulu, ke hilir. Sedihkan. Itulah hakikatnya.

Masih adakah orang yang tidak bercinta di zaman ini?
Ya, masih ada orang suci dalam debu. Golongan ini akan sentiasa ada
walaupun jumlah mereka kecil. Mereka akan bertemu suatu hari nanti.
Mereka ada pasangannya.
Firman Allah:
"Dan orang-orang lelaki yang memelihara kehormatannya serta orang- orang
perempuan yang memelihara kehormatannya (yang memelihara dirinya dari
melakukan zina)... Allah telah menyediakan bagi mereka segala keampunan
dan pahala yang besar" (Surah Al-Ahzab: 35)

Bagaimana kami?
Kamu masih ada peluang. Bertaubatlah dengan taubat nasuha. Berdoalah
serta mohon keampunan dariNya. Mohonlah petunjuk dan kekuatan untuk
mendapat redhaNya. Kami ingin mendapat redha Tuhan. Tunjukkanlah
bagaimana taubat nasuha. Taubat yang murni. Taubat yang sebenar-
benarnya. Taubat yang memenuhi tiga syarat:

1. Tinggalkan perbuatan maksiat. Putuskan hubungan cinta yang tidak
diredhai Allah ini.
2. Menyesal. Menginsafi diri diatas tindak tanduk hidup yang menjurus
diri dalam percintaan.
3.Berazam. Bertekad didalam hati tidak akan bercinta lagi dengan sesiapa
kecuali dengan seseorang yang bernama isteri atau
suami .Saatnya adalah selepas ijab kabul. Ingatlah semakin bebas
pergaulan sebelum berkahwin, semakin hambar & kurang rasa cinta setelah
menjadi suami isteri.

Ya Allah. Hambamu ini telah tersesat jalan.
Ampunilah dosa-dosa hambamu ini.
Sesungguhnya engkau Maha Pengampun dan penerima taubat .
Berilah kekuatan kepadaku untuk menghadapi godaan keremajaan ini.
Anugerahkan kepadaku perasaan benci kepada maksiat.
Hiasilah diriku dengan akhlak yang mulia.
Ibu dan ayah, anakmu berdosa .
Engkau jaga diriku sedari kecil dengan kasih sayang.
Mengapaku curahkan kasih itu kepada orang lain.
Oh Tuhan, hambamu ini berdosa Amin , yarabbal alamin.
Moga Allah terima taubat kita Kita berpisah kerana Allah , kalau ada
jodoh ,tidak kemana!
YaAllah bantulah kami .Kini kami datang kepintuMu mencari redha-Mu.
Terimalah taubat kami.


WASSALAM....

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 10:53


saudara helmiidham, ramai kawan-kawan saya cakap tak salah keluar dengan laki or perempuan jika di khalayak ramai asalkn bukan di tempat yang sunyi tapi saya rasa perkara ni salah.. awak rasa??...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 10:57


jika kita tak ingin sesuatu maksiat itu terjadi kat kita, maka kita jangan lakukan perkara yang boleh mendekatkan kita dengan maksiat itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

imin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15878
Posting: 56
Dari: malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 01-10-05 11:54


Pada 01-10-05 10:53 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

saudara helmiidham, ramai kawan-kawan saya cakap tak salah keluar dengan laki or perempuan jika di khalayak ramai asalkn bukan di tempat yang sunyi tapi saya rasa perkara ni salah.. awak rasa??...


nak kasi pendapat juga...
kalau perempuan tu sorang2, tak ada mahram contohnya...setau saya salah.

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For iminProfil   Hantar PM kepada imin   Pergi ke imin's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 12:01


allah sebut dalam quran yang bermaksud,jangan MENGHAMPIRI zina,,,,kalau kita khuatir sesuatu yang kita buat itu boleh menyebabkan kita MENGHAMPIRI zina,elok kita jauhi....kan lebih selamat,,,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 01-10-05 12:59


uhm...sekiranya dengan keluar itu boleh menyebabkan terbit perasaan yang aneh semacam maka tak boleh lah itu... sebab tu kena keluar bersama orang yang semahram dengannya....apa pun elakkan lah...banyak lagi member2 sejenis yang boleh kita ajak keluar...kan lebih selamat dari fitnah dan sebagainya... elakkan lah fitnah... seruan saya untuk diri saya dan juga sahabat sahabiah semua....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 13:12


pandai ye helmiidham reka cerita, boleh jadi pengarah filem pula lepas ni, mesti meletup punya... masuk box-office... :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 13:15


saya tak sokong seratus peratus dan tak tolak seratus peratus kenyataan yang dikeluarkan oleh helmiidham di atas...

cuma bagi pandangan saya, apa yang dinyatakan di atas ada yang betul dan ada juga yang salah... ada yang bagus untuk dijadikan iktibar oleh remaja, dan ada yang keterlaluan...

so, nasihat saya kepada pembaca, ambil yang keruh buang yang jernih... pandai2lah menilai ye... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 13:24


pasal study group dengan girlfriend/boyfriend memang saya tak setuju seratus peratus, sebab itu menipu namanya... bolehkah mereka study dalam keadaan berdepan/bersebelahan macam tu, setiap hari pula tu...

tapi kalau berjumpa untuk bertanya kemusykilan tentang sesuatu masalah dalam pelajaran, mungkin temannya expert dalam bidang tertentu, bagi saya tak salah... sebab ada juga orang yang terdekat yang boleh membantu kita...

bagi saya, bercinta atau berkasih itu bukanlah salah seratus peratus... kalau batasannya dijaga betul2... tak salah... dengan niat yang ikhlas + kesungguhan... in sya'a'Llah ia akan berakhir dengan perkahwinan...

janganlah sampai study sama2, makan pun sama2, malah keluar pun sama2... tu dah dikira melampaui batas... macam lah selama ini kita tidak ada kawan... jangan sebab kekasih, sahabat ditinggalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 13:28


apa lagi kalau sampai berpegangan tangan, bersentuhan, naik motorsikal sama2, lebih2 lagi sampai berdua2an di tempat sunyi... ma sya'a'Llah... berdua2an di tempat sunyi itulah khalwat namanya, sebagaimana hadis yang disebutkan di atas... akan ada orang yang ketiga, iaitu syaitan... dan berdua2an di tempat sunyi (berkhalwat) sangat berpotensi untuk membawa kepada zina... renung2kanlah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 01-10-05 14:32


ya ALLAH .. jauhkan diriku dari prbuatn yag tak baik.. amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 01-10-05 14:32


ya ALLAH .. jauhkan diriku dari prbuatn yag tak baik.. amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 14:34


ya ALLAH .. jauhkan diriku dari prbuatn yag tak baik.. amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 01:40


ya ALLAH..jauhkan diriku dari perbuatan yang tidak baik...AMIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 08:00


Pada 01-10-05 10:57 , ismi_safiza posting:

!!! QUOTE !!!

jika kita tak ingin sesuatu maksiat itu terjadi kat kita, maka kita jangan lakukan perkara yang boleh mendekatkan kita dengan maksiat itu.




Benar.....lakukanlah perkara yang boleh mendekatkan kita dengan Khaliq , Yang Maha Pencipta... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 08:02


Pada 01-10-05 13:15 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak sokong seratus peratus dan tak tolak seratus peratus kenyataan yang dikeluarkan oleh helmiidham di atas...

cuma bagi pandangan saya, apa yang dinyatakan di atas ada yang betul dan ada juga yang salah... ada yang bagus untuk dijadikan iktibar oleh remaja, dan ada yang keterlaluan...

so, nasihat saya kepada pembaca, ambil yang keruh buang yang jernih... pandai2lah menilai ye... :-)



Ambillah yang elok, buang yang buruk...Taatilah Allah ikutilah sunnah Rasulullah, jauhi fahsa dan mungkar

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 09:22


salam.........
lebih elok ambil langkah berjaga2

kalau kita tengok imam Syafie lebih syadid dari imam2 lain kerana ingin mengambil langkah berjaga2

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 10:15


Pada 01-10-05 11:54 , imin posting:

!!! QUOTE !!!



nak kasi pendapat juga...
kalau perempuan tu sorang2, tak ada mahram contohnya...setau saya salah.

wallahualam


tapi kadang-2 mahram tu sekadar cukupkan syarat aje ... masa nak jumpa bawak seorang perempuan sebagai teman .... tatkala pasangan kekasih melunaskan dendam rindu dengan berbual manja bergurau senda, si perempuan yang jadi orang ketiga tadi hanya diam buat hal sendiri ...

lagi teruk ada yang bawak orang ketiga sebagai peneman tu adiknya yang kecik belum baligh lagi yang tak tau apa-2 (macam cerita Syukur 21 babak di mana Eisya nak jumpa Yassin)...

kalau nak mahram yang betul-2 punya bawak lah bapak, emak atau abang yang badan macam kaki pukul ..

bagaimana pulak dengan dating beregu? .. ada dua atau tiga couple berjumpa sambil makan-2 ... mereka boleh kata yang mereka tak berdua-2an ... yang ni macam mana nak hujah ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 10:43


assalamualaikum........
saya pun terperangkap cinta sebelum kawin..
rasa berdosa pun ada... saya dah kenal lama dengan sidia, dan kami memang akan berkhawin dalam msa 2-3 tahun lagi...semoga Allah sentiasa lindungi kami dari iblis & syaitan... amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 12:46


Pada 03-10-05 10:43 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum........
saya pun terperangkap cinta sebelum kawin..
rasa berdosa pun ada... saya dah kenal lama dengan sidia, dan kami memang akan berkhawin dalam msa 2-3 tahun lagi...semoga Allah sentiasa lindungi kami dari iblis & syaitan... amin...


biasa lah .. ustaz dan ustazah pun bercinta ... kalau betul rasa berdosa mesti ada keazaman nak tinggalkan dosa tu ... jadi sekarang ni saudari dah tak bercinta dengan dia lagi lah ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 13:17


Pada 03-10-05 10:15 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-10-05 11:54 , imin posting:

!!! QUOTE !!!



nak kasi pendapat juga...
kalau perempuan tu sorang2, tak ada mahram contohnya...setau saya salah.

wallahualam


tapi kadang-2 mahram tu sekadar cukupkan syarat aje ... masa nak jumpa bawak seorang perempuan sebagai teman .... tatkala pasangan kekasih melunaskan dendam rindu dengan berbual manja bergurau senda, si perempuan yang jadi orang ketiga tadi hanya diam buat hal sendiri ...

lagi teruk ada yang bawak orang ketiga sebagai peneman tu adiknya yang kecik belum baligh lagi yang tak tau apa-2 (macam cerita Syukur 21 babak di mana Eisya nak jumpa Yassin)...

kalau nak mahram yang betul-2 punya bawak lah bapak, emak atau abang yang badan macam kaki pukul ..

bagaimana pulak dengan dating beregu? .. ada dua atau tiga couple berjumpa sambil makan-2 ... mereka boleh kata yang mereka tak berdua-2an ... yang ni macam mana nak hujah ???


no hujah...
sebab dah terang-terangan salah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 03-10-05 14:01


YA ALLAH..PELIHARAKAN LAH HAMBA MU yang LEMAH INI...AMIN..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

nuraqmar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17977
Posting: 24
Dari: uia gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 14:47


Allah ada berfirman dalam Al-Quran(ana lupa surahnya) supaya kita jangan menghampiri zina.berdua-duaan dan Apa perasaan yang luar biasa ketika berjumpa,boleh membawa kepada zina.Semoga kita menjaga diri kita daripada perkara2 yang membawa kepada dosa besar.ana juga bercouple.ana faham bgmn perasaan bila dah ada pasangan ni.Ya Allah,permudahkanlah urusanku di dunia dan akhirat.Bukalah pintu hati ahli keluarga ku.Amin


-----------------
Membangun Bersama Islam
[ Telah diedit oleh: nuraqmar pada 03-10-05 14:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraqmarProfil   Hantar PM kepada nuraqmar   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 21:32


Firman Allah yang bermaksud:
Serulah (manusia) ke jalan tuhanmu dengan berhikmah dan pengajaran yang baik dan mujadalah-lah mereka dengan cara yang paling baik...

                                                {An-nahl:125}

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

said_amir05
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19545
Posting: 1

afghanistan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 22:05


Kenapa kita harus memikirkan hal couple ini? adakah adat bercinta sebelum kahwin atau dikenali sebagai 'bercouple' ini adalah sesuatu yang halal?

Sesungguhnya Allah s.w.t berfirman dalam surah al-Israa' ayat 32:
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji. Dan suatu jalan yang buruk".

Apabila Allah swt mengatakan jangan mendekati zina maka segala hal yang mengajurkan dan menuju ke arah itu adalah dilarang sama sekali. kita mengatakan kita tidak pergi 'date' tetatpi kita hanya cakap telefon, sesungguhnya cakap telefon itu juga salah satu antara zina kerana kita mendengar suara yang bukan muhrim kepada kita.

kita cakap kita membawa seseorang untuk menemani kita ketika berdate, tetapi apabila ber'date' ke mana perginye pandangan mata kita? ke mana perginya pendengaran kita? Sesungguhnya Allah berfirman dalam surah Ghafir atau Mu'min ayat 19 yang bermaksud: "Dia mengetahui (pandangan) mata yang khianat dan apa yang disembunyikan oleh hati". Kekhianatan mata maksudnya ialah pandangan mata kepada sesuatu yang terlarang menurut agama, juga kedipan atau kerlingan mata untuk mengejek dan membawa kepada jalan yang salah seperti yang diterangkan oleh Imam nawawi dalam Riyadhus Salihin.

kita juga kita tidak cakap telefon dan tidak 'bertemu' tetapi Kenapa kita masih 'sihat' di msn messenger ataupun yahoo messenger? Sesungguhnya Allah benar-benar mengintai apa yang kita lakukan seperti yang difirman dalam surah al-Fajr ayat 14:
"sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mengawasi."

Dari Abu Hurairah r.a. dari Nabi s.a.w., sabdanya: "Sudah ditentukan atas anak Adam - manusia - perihal bagiannya dari zina, ia akan mendapatkannya itu dengan pasti. Adapun kedua mata, maka zinanya ialah melihat, kedua telinga, zinanya ialah mendengarkan, lisan, zinanya iaiah berbicara, tangan, zinanya ialah mengambil, kaki, zinanya iaiah melangkah, hati bernafsu dan menginginkan dan yang sedemikian itu akan dibenarkan oleh kemaluan atau didustakannya." (Muttafaq' alaih)

dan pada hari ini Kenapa muslimah2 kita pada hari ini mempamerkan wajah2 mereka di dalam portal ini? apakah muslimah2 sekalian sanggup menjawab di hadapan Allah Ta'ala kelak akan hal ini yang menyebabkan pandangan mata kami terjejas?

Dari Ummu Salamah radhiallahu 'anha, katanya: "Saya pernah berada di sisi Rasulullah s.a.w. dan di dekatnya ada Maimunah, kemudian datanglah Ibnu Ummi Maktum - seorang sahabat Nabi s.a.w. yang buta. Peristiwa ini terjadi sesudah kita diperintah untuk meletakkan tabir - yakni antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya harus diberi tabir jikalau hendak bertemu. Nabi s.a.w. lalu bersabda: "Bersembunyilah engkau berdua-Ummu Salamah dan Maimunah-dari Ibnu Ummi Maktum ini." Kita berkata: "Ya Rasulullah, bukankah ia seorang buta yang tidak dapat melihat serta tidak dapat pula mengenal kita." Lalu Nabi s.a.w. bersabda: "Apakah engkau berdua itu juga buta. Bukankah engkau berdua dapat melihatnya."
Diriwayatkan oleh Imam-imam Abu Dawud dan Termidzi dan Termidzi mengatakan bahwa ini adalah Hadis hasan shahih.

dan kepada kaum adam Kenapa kita tidak kisah & cakna akan hal ini dan membiarkan ia berlalu seperti itu sahaja dalam portal ini seolah-olah kita terima akan kehinaan ini. kehinaan yang menjauhkan kita daripada syurga mendekatkan kita kepada neraka.

Sesungguhnya manusia itu membenci kehinaan, tetapi apabila asyik & selalu berada dalam kehinaan itu, manusia akhirnya menjadi biasa dengan kehinaan itu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For said_amir05Profil   Hantar PM kepada said_amir05   Quote dan BalasQuote

tetikus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18733
Posting: 45
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-05 22:36


Beringat sebelum kena...semoga kita dilindungi tuhan dan diberi petunjuk kejalan yang diredhai...AMIN

Bookmark and Share

    


  Member Information For tetikusProfil   Hantar PM kepada tetikus   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 04-10-05 00:24


bagi saya, bercinta atau berkasih itu bukanlah salah seratus peratus... kalau batasannya dijaga betul2... tak salah... dengan niat yang ikhlas + kesungguhan... in sya'a'Llah ia akan berakhir dengan perkahwinan...



ermm...ana kurang jelas dengan maksud ibnu musa "ikhlas" dekat sini...setahu saya "ikhlas" bermakna melakukan sesuatu kerana Allah ta'ala....ada kah dengan kita berkwn dengan berlainan jenis kerana Allah...?atau pun kerna nafsu semata....

dan yang awak kata kalau nak berdiskusi tntg sesuatu, mungkin si dia xpert dalam benda tu,dan dia adalah orang trdkt...tkkn tkde orang lain yang sejenis yang trdkt yang xpert dalam hal tu....

ada seorang couselor menulis dalam articel dia..."inna hubba yabni wala yahdim, hubbu yaqudu ilal fadhilah wala yumkin an yuaddi ilar radzilah.."
meaning...ssungguhnye cinta(yang hakiki) tu membina bukan meruntuhkn,,cinta itu mmbawa kepada kemulian dan tidak boleh mmbawa kepada kehinaan.."

jadi cinta yang hakiki akan menaikkn kita...bukan meruntuhkan...kalau kita brkwn dengan dia..mmbuat kan kita rasa brdosa...bukan lah cinta hakiki...

waAllahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 01:21


senang cerita apa kata jika ahli ukhwah pergi kat posting bahagian cerpen ,muka surat yang keenam lepas tu cari SEINDAH MAWAR BERDURI...baca cerpen itu atau copy&paste lepas itu print (70 muka surat)...dalam cerpen itu memang ada hujah Kenapa wanita yang bernama khazinatul asrar xbercinta dan SMS,CHATTING..best cerita dia sampai seorang kawan sakeenah dah stop berchatting dengan pakwenya(kononnya pakwe dia)

p/s: diny dah tulis penat2 cerpen SEINDAH MAWAR BERDURI..apa kata ahli ukhwah baca kejap cerpen itu...tak payah beli..baca FREE hanya kat PORTAL UKHWAH..
[ Telah diedit oleh: sakeenah pada 04-10-05 01:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 01:31


Pada 03-10-05 22:05 , said_amir05 posting:

!!! QUOTE !!!



dan pada hari ini Kenapa muslimah2 kita pada hari ini mempamerkan wajah2 mereka di dalam portal ini? apakah muslimah2 sekalian sanggup menjawab di hadapan Allah Ta'ala kelak akan hal ini yang menyebabkan pandangan mata kami terjejas?


hmm...sakeenah bagi pihak muslimat minta maaf bebanyak..tapi apepasal muslimin ahli ukhwah sebelum ini tak tegur? mungkin kena bincang benda ini...senang2 muslimat tak boleh hantar gambar atau adakan satu ruangan khas untuk gambar muslimat yang boleh dilihat oleh muslimat sahaja.
[ Telah diedit oleh: sakeenah pada 04-10-05 01:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 08:04


no komen.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 08:31


mencegah lebih baik dari mengubati..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 10:29


al-salamu `alaykum...

erm... kalau macam tu senang saja kaedahnya...


"kalau boleh tak payahla berkasih, banyak risikonya..."

"tak bercouple lebih baik daripada bercouple..."

"kalau tengah berkasih tu jaga betul2 batas2 syariat..."

"kalau tak boleh jaga batas2 maka baik tak payah bercouple..."

"atau kahwin terus lagi senang..."

"sebaik2nya kalau dah saling menyayangi, simpanlah dan teguhkan perasaan tu dalam hati, dan luahkan semuanya sekali setelah bergelar suami isteri..."

"sudah menjadi fitrah manusia suka menyayangi dan disayangi..."

"berkasih sayang asalnya tak salah dalam Islam, cuma jangan disalurkan melalui jalan yang salah..."

"kalau dah terlanjur, pulanglah ke jalan Ilahi..."

"Dia Maha Pengampun dan Maha Pengasihani..."

"Peringatan buat semua sahabat, juga buat diriku yang sering alpa, sebab kita semua manusia, tak bebas dari salah dan lupa..."

"Wassalam..."

"p/s: kahwin tu sunnah Nabi, dapat melengkapkan separuh Iman kita... jadi... sebagaimana sabda Nabi: Barangsiapa yang mampu maka hendaklah dia berkahwin..."

"Jadi pilihlah yang beriman dan bertakwa, semoga kita sentiasa di jalan Ilahi..."

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 10:33


Nama saya bukan Nur Zina. :lol: :-di


-----------------
sepi itu indah
[ Telah diedit oleh: pukau pada 04-10-05 10:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:21


Pada 03-10-05 22:05 , said_amir05 posting:

!!! QUOTE !!!

kita mengatakan kita tidak pergi 'date' tetatpi kita hanya cakap telefon, sesungguhnya cakap telefon itu juga salah satu antara zina kerana kita mendengar suara yang bukan muhrim kepada kita.

al-salamu `alaykum...

terlalu syadid kalau anta katakan bercakap dalam telefon itu adalah zina, sebab mendengar suara bukan muhrim kita, setahu ana suara wanita ni perkara yang dikhilafkan, malah kebanyakan imam mengatakan ia tidak aurat...

cuma apa yang mesti dijaga ialah jangan dilunak2kan suara itu, kalau lunak bukan setakat suara wanita, suara lelaki pun tidak boleh didengar oleh wanita kalau terlalu lunak dan boleh menaikkan syahwat...

melainkan bercakap perkara2 lucah atau percakapan yang boleh menaikkan syahwat, bagi saya ia boleh dianggap zina telinga, kalau salah minta diperbetulkan...

cuma kalau tak ada apa-apa tu baik tak payah telefon aje...

!!! QUOTE !!!

kita juga kita tidak cakap telefon dan tidak 'bertemu' tetapi Kenapa kita masih 'sihat' di msn messenger ataupun yahoo messenger? Sesungguhnya Allah benar-benar mengintai apa yang kita lakukan seperti yang difirman dalam surah al-Fajr ayat 14:
"sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mengawasi."


erm, kalau chatting pun tak boleh juga ye... bagi saya kalau sekadar bertanya khabar dan perbualan biasa, patutnya tak salah... sama juga dengan bercakap, kalau perkakapan tu tentang perkara yang tak elok atau boleh menaikkan syahwat, kalau macam tu baru jelas ia tidak dibolehkan...

!!! QUOTE !!!

dan pada hari ini Kenapa muslimah2 kita pada hari ini mempamerkan wajah2 mereka di dalam portal ini? apakah muslimah2 sekalian sanggup menjawab di hadapan Allah Ta'ala kelak akan hal ini yang menyebabkan pandangan mata kami terjejas?


yang ini ana tak berani nak ulas banyak2, sebab yang terlibat pun ustaz ustazah, bagi ana pandai2lah mereka buat penilaian sendiri... yelah masing2 pun dah pandai...

cuma kalau rasa tergugat keimanan tu, janganlah tengok gambar mereka, senang aje kan...? selama ini saya tak rasa apa-apa pun, setakat sekali pandang aje... orang lain tak tahulah saya... mungkin said_amir05 ada rasa apa-apa tak...?

harap2 tak ada yang terasa... wassalam... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:24


Pada 04-10-05 11:21 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

cuma kalau tak ada apa-apa tu baik tak payah telefon aje...

!!! QUOTE !!!

kita juga kita tidak cakap telefon dan tidak 'bertemu' tetapi Kenapa kita masih 'sihat' di msn messenger ataupun yahoo messenger? Sesungguhnya Allah benar-benar mengintai apa yang kita lakukan seperti yang difirman dalam surah al-Fajr ayat 14:
"sesungguhnya Tuhanmu benar-benar mengawasi."


erm, kalau chatting pun tak boleh juga ye... bagi saya kalau sekadar bertanya khabar dan perbualan biasa, patutnya tak salah... sama juga dengan bercakap, kalau perkakapan tu tentang perkara yang tak elok atau boleh menaikkan syahwat, kalau macam tu baru jelas ia tidak dibolehkan...



nak tambah sikit... kalau tak perlu tak payah lah chatting dengan lain jantina ye... kalau boleh elak tu elakkanlah... kalau tak boleh nak buat macam mana...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 11:39


hendaklah kita senantaisa beringat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:44


ahmad_azhar dah tak gelak ke...? gelak sakan ye dia hari tu

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 04-10-05 19:00


Pada 04-10-05 11:39 , ahmad_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

hendaklah kita senantaisa beringat...



Assalamualaikum...
betul tu...
bukan ingat nak buat maksiat tapi...
inagt azab allah...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 15:07


ermm.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 23:14


Pada 01-10-05 11:54 , imin posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-10-05 10:53 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

saudara helmiidham, ramai kawan-kawan saya cakap tak salah keluar dengan laki or perempuan jika di khalayak ramai asalkn bukan di tempat yang sunyi tapi saya rasa perkara ni salah.. awak rasa??...


nak kasi pendapat juga...
kalau perempuan tu sorang2, tak ada mahram contohnya...setau saya salah.

wallahualam


assalamualaikum...
betul tu!!!


-----------------
~carilah insan yang menyintaimu tidak lebih dari cintanya pada Allah dan tidak memuja mu,sebaliknya memuja Allah~


Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-10-05 14:31


Pada 04-10-05 11:21 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-05 22:05 , said_amir05 posting:

!!! QUOTE !!!

kita mengatakan kita tidak pergi 'date' tetatpi kita hanya cakap telefon, sesungguhnya cakap telefon itu juga salah satu antara zina kerana kita mendengar suara yang bukan muhrim kepada kita.

al-salamu `alaykum...

terlalu syadid kalau anta katakan bercakap dalam telefon itu adalah zina, sebab mendengar suara bukan muhrim kita, setahu ana suara wanita ni perkara yang dikhilafkan, malah kebanyakan imam mengatakan ia tidak aurat...

cuma apa yang mesti dijaga ialah jangan dilunak2kan suara itu, kalau lunak bukan setakat suara wanita, suara lelaki pun tidak boleh didengar oleh wanita kalau terlalu lunak dan boleh menaikkan syahwat...

melainkan bercakap perkara2 lucah atau percakapan yang boleh menaikkan syahwat, bagi saya ia boleh dianggap zina telinga, kalau salah minta diperbetulkan...

cuma kalau tak ada apa-apa tu baik tak payah telefon aje...



harap2 tak ada yang terasa... wassalam... :-)


setuju..


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 15:31


Salam Ukhuwah!

memang dah fitrah manusia ingin dicintai dan disayangi!
tapi kita sendiri yang xpandai mengunakannya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 16:44


..tetapi apa yang pasti dalam hidup sebagai hamba yang daif dan banyak kelemaha ini, kita mestilah setiap masa bertaubat dan mengingati ALLAH.kadang-kadang perkara yang kita lakukan itu kita tidak sedar akan keburukannya. Allah itu maha pengampun...so, kalau dah sekali buat salah jangan dok ulang lagi...

wsslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 17:26


al-salamu `alaykum...

so, kesimpulannya... elakkanlah budaya bercouple ni, tak elok... couple yang ana maksudkan adalah sebagaimana yang banyak berlaku sekarang, berkepit sana berkepit sini... dating sana dating sini... makan sama2 keluar sama2 study sama2... semua pun sama2, sampaikan kawan2 semua dibuang sama2 entah ke mana...

kalau betul dah berkenan tu, bincanglah dengan keluarga... dapatkan restu dari kedua belah pihak dulu, baru teruskan... hubungan ni kita ingin kekalkan hingga ke akhir hayat, jadi jangan mulakannya dengan perkara2 buruk... bila dah dapat restu tu bolehla bertunang... tapi kena jaga juga batas2 yang ditetapkan oleh syarak...

sebab tu saya kata berkasih itu tak salah, cuma orang yang berkasih tu yang selalu buat salah... niat tu kena ikhlas, maksudnya niat betul2 nak jadikan pasangan hidup, bukan cinta monyet semata2... bila2 boleh tukar, macam tukar baju... tak salah simpan perasaan pada seseorang, sebab memang dah fitrah manusia ingin mengasihi dan dikasihi... cuma berkasih tu biar berpada2... kalau boleh biarlah berjauhan dari mata, asal dekat di hati...

apa yang berlaku sekarang ni iaitu budaya couple bebas hendaklah dijauhi, sebab ia memang mengundang keburukan dan menjauhkan diri kita daripada kebaikan... pergaulan bebas tanpa batasan, malah seks bebas pun banyak berlaku... natijahnya institusi kekeluargaan Islam menjadi pincang, pegang tangan isteri kali pertama pun tak rasa apa, macam pegang kayu, sebab dah biasa sangat pegang... antara kata-kata ustaz saya :-) wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 17:31


sEMOGA saya JUGA TERLINDUNG dari SEMUA pERKARA yang TIDAK ELOK ITU...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 08:04


i/Allah harap2 lah begitukan..!!Sentiasalah istiqamah dalam apa jua urusan..!

"Setiap hari Allah turunkan 1000 rahmat....999 kepada orang menuntut ilmu dan 1 kepada orang yang tak menuntut ilmu".....

             Renung2kanlah...{dimana Kita??....

                         WASSALAM...

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 18:40


Pada 01-10-05 10:53 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

saudara helmiidham, ramai kawan-kawan saya cakap tak salah keluar dengan laki or perempuan jika di khalayak ramai asalkn bukan di tempat yang sunyi tapi saya rasa perkara ni salah.. awak rasa??...
memang ada orang yang cakap tak salah, dan ada orang cakap salah... sebab hadis tu sebenarnya berkaitan dengan khalwat...

bagi saya, kalau boleh elak tu elakkanlah, lebih baik jangan buat... dapatkanlah kemanisan yang sebenar pada malam pertama nanti, in sya'a'Llah, sebab sesungguhnya Allah itu bersama orang2 yang sabar...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 03:22


"Indah sungguh respon dari ibnu_musa...!!..alhamdulillah..moga nta istiqamah dalam mencari rahmat dan hidayah Allah..! :) {helmiidham}

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-05 09:32


tak semua zina cuma bergantung pada keadaan, situasi dan suasana ketika itu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-05 09:47


selamatkanlah kami ya ALLAH dari azabMu

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 09-12-05 15:33


hmmmmmmm macam ni laaaa....

Baginda Nabi s.a.w bagitahu...para sahabat baginda adalah seumpama bintang2 dilangit..jika kita ikut salah satu daripada mereka pasti kita takkan sesat....

sooo..ada tak para sahabat lah.anhum..buat macam kita dan umat sekarang buat..?soo jika kita buat apa yang sahabat xbuat maka kita akan terjauh dari jaminan Nabi s.a.w...iaitu takkan "sesat",

dalam diri dan fikir sahabat lah.hum tak ada fikir..untuk dapat cinta dari makhluk slain dari Rasul....!

soo dalam fikir sahabat just macam mana nak sempurnakn keinginan Nabi s.a.w iaitu agar kalimah lailaahaillallah..."agama" dapat sampai ke sluruh umat Baginda sehingga ke bayi yang terakhir sekali yang akan keluar diakhir hayat dunia..soo mereka semua dah tak ada...soo adakah keinginan Baginda akan trhenti...soo...we all adalah umatnya dan brtggjwd untuk penuhi keinginan Nabi s.a.w...
sooo dont think dan heboh2kn tentang kebrukkan umat..dan jangan pecah2 belahkn umat dengan pelbagai kaedah yang xdibuat oleh Baginda s.a.w
insyaAllah.....sediakn diri untuk sempurnakn hasrat Nabi s.a.w dengan cara yang telah ditunjukkn oleh baginda dan para sahabat..
iaitu dengan bermujahadah..."turun padang" buangkan kepentingan dunia..keinginan nafsu..antum semua tau kan macam mana cara nabi s.a.w dan para sahabar lah.hum bgunkn agama Allah...so macam tu laa kita kena buat..bcose that it cara yang telah dapat pengiktirafan Allah..!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 16:09


emmm...... sememangnya kurang manis perempuan keluar dengan bukan mahramnya walaupun ramai2 dan tak buat apa-apa...

Ya Allah ampunkan dosa hambamu ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 09-12-05 19:53


lebih perit lagi jika sesiapa pernah melaluinya.... terkadang tu... 'kerana nila setitik..habis susu sebelanga'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 20:24


"dan pada hari ini Kenapa muslimah2 kita pada hari ini mempamerkan wajah2 mereka di dalam portal ini? apakah muslimah2 sekalian sanggup menjawab di hadapan Allah Ta'ala kelak akan hal ini yang menyebabkan pandangan mata kami terjejas?"

....Saya pun rasa pendapat atas ini agak syadid ...kalau ikut hukum tengok orang tak sama dengan tengok gambar orang tersebut.....Kalau ada perasaan sikit2 tu susah jugak nak katakan salah ...sebab dok seorang pun kadang teringan perempuan jugak,tengok tulisan pun kadang teringak jugak.Sukar untuk kita hilangkan pengaruh perempuan 100 peratus daripada kita selagi bergelar normal.Tapi biarlah pengaruh tu dalam keadaan terkawal.
Kalau kita bersikap terlalu syadid pun susah jugak kerana ada perkara kita perlu bersama perempuan terutama dalam kerjaya/aktiviti.Tak bersua langsung buatkan perasaan jadi terlalu sensitif dan sukar dapat kemahiran bergaul dengan mereka.Bila ada perempuan ni kadang laki ni rasa tercabar sikit ...so ada persaingan ...tapi biar la dalam keadaan sopan
Saya rasa penting juga kita highlight kejujuran dalam diri ......dan mengambil nilai dan hukum agama sebagai. panduan ..... pun perlu ada kemahiran mengawal diri daripada godaan dan bisikan hati dalaman.
rasa cinta tak salah ......tapi biarlah cinta secara bermoral .....Khadijah juga cintakan Rasulullah sebelum mereka bersatu kan???.Pasal cinta ni ada seorang kaunselor menulis :

"Well, I have always believed in the right to love. The impression that love is opposite to the manners of Islam or against a profound sense of spirituality goes against the socio-logic of Islam itself! It is just that when two people love each other they have to act in conformity with Islamic morality. So, the feeling cannot be judged, what can be judged are the actions.

Regardless of space and place, people have - ingrained within their very souls - the dispensation for love. And, of course love needs closeness and engagement in the simplest form. This is not only human, but it is also Islamic! Again it is the space, scope and level of engagement that we should discuss.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.157342 saat. Lajunya....