Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Naikkan layar anda sekaki, anda akan mendapat angin sepuluh kaki
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 43 hari yang lalu


Komputer dan IT
Topik: apa beza centrino dengan mobile intel pentium


Carian Forum

Moderator: Administrator, ibnuyahya
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Komputer dan IT
    »» apa beza centrino dengan mobile intel pentium

Please Mendaftar To Post


Oleh apa beza centrino dengan mobile intel pentium

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 06:12


tompang tanya,

apa beze mereke ni? dan kalau ada yang len, apa beze dan kelebihan. mana yang lebih baik?

thank you


-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu


Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 07:02


ni cerita pasal mobile processor ke apa?..pada pandangan ana...pentium memang lebih baik dari centrino....cz dari segi speed..pentium ni lebih baik laaa ....nak buat kerja ssenang.....tak terseksa jiwa nunggu lama2.....sekarang ni kalau dapat pentium 3.0Ghz kira power laa komputer tu....tapi kena tengok juga pada grafik card...RAM......bagi RAM 256 keaatas lebih baik sekarang ni digunakan berbanding dengan 128.....sebab keljuannyer....untuk grafik card pula...128 an keatas memang kira .k lah....nak main game memang best grafik card tinggi....tapi kalau standard sekarang ni semua pakai pentium 2.5Ghz dan keatas....RAM 256....512....1G....grafik crad pula....256....memang .k laaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 08:22


CENTRINO hanya boleh pasang d. laptop!!!!!!!!!!

INTEL PENTIUM mana-mana pun boleh, dekstop & laptop     :)

pasal kelajuan RAM, mana-mana pun .k, asalkan pandai jaga!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 08:31


centrino - energy saving processor, untuk laptop sahaja by intel
pentium biasa - untuk laptop, desktop, workstation, server seperti cheekmate kecek, intel juga...

consider mana yang baik, tengok kat mana nak pakai...

kalau untuk notebook, better centrino sebab dia produce heat yang kurang berbanding dengan intel pentium yang biasa. Setakat yang tau higher speed so far adalah 2 GHz untuk Centrino. Biasanya Centrino lebih mahal daripada Pentium biasa dan dia consume less battery energy then Pentium...

nak pakai yang biasa pun boleh kalau taknak consider pasal heat and energy saving..


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...


[ Telah diedit oleh: MeowHidayah pada 26-09-05 08:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 14:45


ooo tengkiu

tapi kan yang boleh bawa kehulu kehilir tu alat benda kat dalam laptop? maksudnya wireless2 tu..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 23:21


yang tu Bluetooth agaknya.. wireless device macam headset, mic.. contoh kat handset

p/s: tak berapa tau sangat..


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...


[ Telah diedit oleh: MeowHidayah pada 30-09-05 23:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

faridah_stam
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2005
Ahli No: 18039
Posting: 19
Dari: muadzam shah,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 30-09-05 23:33


pada pendapat ana centrino lebih baik.ana punya labtop centrino,RAM 512....program laju....kat kuktem ,pahang di sediakan wireless,boleh berhubung dengan internet 24 hours.tapi masalah wireless kekuatan untuk connection ikut tempat,kalau kat bilik ana lambat sikit ,strength low, tapi kawan ana punya bilik cepat..so itu kelebihan adenya wireless...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridah_stamProfil   Hantar PM kepada faridah_stam   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 01-10-05 05:06


ana pun rasa centrino lagi baik....sebab sebelum ni ana guna laptop yang pakai intel tapi macam lembab sikit....tapi sekarang ni ana dah pakai laptop yang guna centrino ....erm memang laju.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 01-10-05 10:20


huhu...lah, ni stock laptop lah ni?.... apapun centrino dicipta memang khas untuk laptop... berbanding dengan brand lain, semua cepat panas dan kalau ikut jangka hayat pun lebih baik centrino.... built in Wi-Fi, so less lah guna wire ni... tapi nak laju lagi guna lah RAM sampai 1Gigbyte....baru feel nak buat images modified.... tapi kalau stock biasa xgune sangat program 256 pun dah ok... nak lagi laju ermmmm... gunela ferarri lah agaknya :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 22:27


oooo...baru tau.
slama ni tak tau pun.
ana ni computer illiterate.
a.ok.a computer blind- direct translation of buta komputer.
hihihi...
belum berkesempatan untuk tau semua ni.
thanks portal ukhwah sebab sediakan ruangan seperti ni!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 02-10-05 00:16


Pada 30-09-05 14:45 , sayasarah posting:

!!! QUOTE !!!

ooo tengkiu

tapi kan yang boleh bawa kehulu kehilir tu alat benda kat dalam laptop? maksudnya wireless2 tu..???


analogy mudah untuk centrino dan mobile biasa

yang desktop macam lorong highway smart tag 4 lorong
dan centrino macam tounch dan go 12 lorong.

centrino ada cache yang besar tapi clock ada perlahan.
mana kalah biasa clock laju tapi cache yang kecik.

itu adalah wifi. untuk access internet tapi kena ada access point.
starbuck dan lain lain ada access point.
blue tooth untuk equipment macam printer,hp, dan lelain. untuk peranti.
bluetooth limited untuk range tertentu begitu juga wifi.

wifi pula ada dua b dan pergi.
bezanya satu 11Mbps dan satu lagi 54Mbps.
kalau untuk network better ambil LAN sebab 100Mbps.

untuk yang terbaru dengan teknologi 3g
selkom dan meksis ada bawa peranti tersendiri i connect. rega beriban jugak. berbeza dengan wifi, perlu ada access point dan kaw tertentu. mana kala untuk 3g ni tak ada mana mana sahaja boleh. just untuk notebook ada pcmcia kad cucuk sahaja dan dail.
sama seperti teknologi 2.5g ada egde gan gprs boleh access internet tapi kena ada gprs adan egde modem lah. baru boleh access internet.

kalau nak note yang laju tahap maksima beli sahaja powerbook g4.
kalau nak windows beli sahaja yang workstation macam hpnx8220, dell m70 yang guna ddr2 pci-ex dan lelain. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 02-10-05 10:59


huhu...perinci betul lah Martyr... nak jadi anak murid boleh? ilmu sikit lagi lah... tapi takat nak godeh pc, buat pc boleh saja...yang bab 4 lorong and 12 lorong ni xreti agi...tolong ajar ek?....

Bookmark and Share

    


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

helmi_techno
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3955
Posting: 228
Dari: Batu Pahat-->Seremban-->Shah Alam-->UIA Gombak

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-05 09:59


jika dari segi laptop...

centrino : mennggunakan teknologi yang baru . Setiap peralaan yang terkandung di dalam laptop tersebut menggunakan teknologi baru dan menggunakan cipset yqng dikeluarkan oleh intel sahaja ... jimat penggunaan bateri ... spee di lagi laju ...

pentium .. : merupakan satu teknologi baru .. perbezzaan dengan ceentrino ini dari speed dia , menggunakan cipset jenis SIS .dan kebiasaan nya laptop jenis ini , banyak mwenggunakan tenaga bateri

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmi_technoProfil   Hantar PM kepada helmi_techno   Pergi ke helmi_techno's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 15:17


ooo begitu. kalau macam tu boleh tak syorkan laptop mana yang seswai.

speknya kalau boleh yang standard

ieee port + wireless + spill proof + laju skek

saya nak tanya kalau twinhead durabook 15d ok tak. saya pilih tu kez dia military standard, seswai untuk aktiviti lasak2, kena embun. ada cadangan len?

lagi satu apa beza notebook, laptop..?musykil

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:11


check this link out ---> http://www.atheros.com/pt/whitepapers/Centrino_vs_Pentium_whitepaper.pdf


:) Selamat berpuasa..!


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 25-10-05 21:51


Pada 06-10-05 15:17 , sayasarah posting:

!!! QUOTE !!!

ooo begitu. kalau macam tu boleh tak syorkan laptop mana yang seswai.

speknya kalau boleh yang standard

ieee port + wireless + spill proof + laju skek

saya nak tanya kalau twinhead durabook 15d ok tak. saya pilih tu kez dia military standard, seswai untuk aktiviti lasak2, kena embun. ada cadangan len?

lagi satu apa beza notebook, laptop..?musykil


twinhead ok kiut comel...macam asus m series yang kenit tu...
try ambil yang guna chipset 9XX dan DDR2
spill proof? rasanya yang spill proof
twinhead
acer

tapi agal mahal

laptop vs notebook?
laptop berat kurang 2 kilogram
notebook lebih dari 2 kilogram...
hehehe... macam mana (kampung) boleh tukaq pergi kampung...huhu :-P
[ Telah diedit oleh: Martyr pada 25-10-05 22:23 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-10-05 22:13


kalau tanya saya, apa beza centrino dengan mobile intel pentium??? tentu jawapan yang saya bagi adalah jawapan yang paling mudah difahami, tak berbelit2 dan straight to the point... beza yang paling ketara antara centrino dan pentium adalah dari segi ejaannya...

tak percaya? cuba eja betul2 :lol:

p/s: saya tau ni sebab kat asrama dulu pun saya digelar ustaz komputer... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-10-05 22:27


tak memenuhi kehendak soalan langsung. kalau karangan dah terpesong dah ni. 5 markah saja dapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.100761 saat. Lajunya....