Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Setiap awal tahun Allah SWT menghadiahkan 8760 hadiah amat berharga untuk setahun. Bagaimana anda menggunakan 8760 jam itulah yang menentukan kemajuan atau kemunduran hidup
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
the_brOtherz: 2 hari yang lalu
jasadkudisini: 10 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 12 hari yang lalu
isa777_musa: 12 hari yang lalu
zam_rizal: 21 hari yang lalu
wanja: 32 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Betul ke gadis Melayu Murah?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Betul ke gadis Melayu Murah?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Betul ke gadis Melayu Murah?

Syajaratuddur
Warga Rasmi
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13634
Posting: 14
Dari: Tanah Adat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 13:09


Kalau sahabat/iah menbaca Digest No.1 Malaysia (MASTIKA). pastinya isu yang dibincangkan di dalamnya kebelakangan ini sangat hangat dan panas. Timbul di hati ana, alangkah teruknya remaja kini.ada yang pakaian ikut syariat tapi tak pandai jaga maruah.Sampai ada artikel yang menceritakan mengenai gadis melayu ni murahan.Nampaknya gayanya memang susah nak cari gadis Melayu seperti dalam lagu Gadis Melayu dendangan Othman Hamzah/Jamal Abdillah. :-?

Respon sikit..
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 15-09-05 13:42 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SyajaratuddurProfil   Hantar PM kepada Syajaratuddur   Pergi ke Syajaratuddur's Website   Quote dan BalasQuote

aprill
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17649
Posting: 91
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 13:33


assalamualaikum.....

ingin saya jelaskan gadis melayu ni bukan murahan..hanya segelintir sahaja yang tidak menjaga adab dan sopan.mereka ni terlalu ditakburkan dengan kemewahan dunia hingga ada yang alpa dan tidak menjaga maruah diri...saya juga terkejut dengan pendedahan mastika tentang kuantan,my hometown...namun inilah dunia.apa-apa kejutan sahaja boleh berlaku.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aprillProfil   Hantar PM kepada aprill   Quote dan BalasQuote

nina_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10542
Posting: 104
Dari: di mana bumi dipijak..

Selangor  


posticon Posting pada: 15-09-05 14:01


susah nak cakap tentang akhlak remaja sekarang..
maybe terlalu mengikut nafsu.. :-?

p/s: mantapkan iman mu wahai gadis2 melayu..


-----------------
~jangan biarkan aku tanpa cinta-MU~


Bookmark and Share

    


  Member Information For nina_nurProfil   Hantar PM kepada nina_nur   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:31


Assalamualaikum.
Gadis melayu, mungkin but gadis melayu yang betul2 menghayati ajaran Islam tidak.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:34


Gadis melayu murah? tapi maruah dia mahal
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 15-09-05 14:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

sakuraku
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15625
Posting: 21
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-09-05 15:14


Pada 15-09-05 14:31 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.
Gadis melayu, mungkin but gadis melayu yang betul2 menghayati ajaran Islam tidak.



sokongg!!!! semuanya berlandaskan agama..kalau orang tu betul-betul menghayati agama dia... takkan ada gadis2 jalanan lagik dan takkan wujud gadis melayu murahan... 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakurakuProfil   Hantar PM kepada sakuraku   Pergi ke sakuraku's Website   Quote dan BalasQuote

maman_hakim
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7138
Posting: 19
Dari: Bandar Penggaram

Johor  


posticon Posting pada: 15-09-05 15:36


bukan semua begitu..tapi kita patut RISAU juga, cuz akhir2 ni makin menjadi2..isy...takkanlaa......

sedih pabila terfikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maman_hakimProfil   Hantar PM kepada maman_hakim   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 16:53


Pada 15-09-05 14:31 , SHAMR posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.
Gadis melayu, mungkin but gadis melayu yang betul2 menghayati ajaran Islam tidak.


kalau dah agama terpahat dalam hati dan jiwa,insya allah perkara ni takkan berlaku.jika agama tipis,kemungkinan besar akan berlaku masalah sosial etc seperti yang terjadi di kalangan remaja kita.
wallahu'alam..


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 15-09-05 16:53


xsume gi2 tau...
anyway akhir zaman macam-macam berlaku...
bumi semakin tua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 17:11


bantulah mereka... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

nursyaqila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2005
Ahli No: 13933
Posting: 32
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-09-05 17:23


wanita....
Akalmu senipis rambutmu
maka tebalkanlah ia dengan ilmu
Hatimu separuh kaca..
maka kuatkanlah ia dengan iman..
Perasanmu selembut sutera...
mka tebalkanlah ia dengan akhlak

Bookmark and Share

    


  Member Information For nursyaqilaProfil   Hantar PM kepada nursyaqila   Quote dan BalasQuote

DinnaFatiha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2003
Ahli No: 5711
Posting: 106
Dari: kedah/selangor

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 17:26


iman didada insyallah selamat.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For DinnaFatihaProfil   Hantar PM kepada DinnaFatiha   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 18:46


tak semua perempuan melayu macam tu. yang 'murah' tu yang tak ada pegangan agama yang kukuh....


_____________
praise to you
just for you...Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 20:14


Hanya yang suka ikut lelaki ke sana sini sahaja yang di panggil murahan,, dan buan semua gadis melayu bersifat macam tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

muhammadamin
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19000
Posting: 2

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 11:15


jagalah adab2 kita orang melayu yang islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhammadaminProfil   Hantar PM kepada muhammadamin   Quote dan BalasQuote

rizaliza
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2003
Ahli No: 4939
Posting: 4
Dari: iium,gombak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 11:23


em.....ni yang susah sikit ni...
apa pun benarlah seperti yang dikata.........
tapi jangan biar orang terus mengata.........kita kena buktikan wahai gadis melayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizalizaProfil   Hantar PM kepada rizaliza   Quote dan BalasQuote

aina
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1092
Posting: 25
Dari: sg buloh

Selangor  


posticon Posting pada: 22-09-05 11:32


semakin membangun negara kita ni, semakin menjadi2 akhlak remaja sekarang... Kenapa nak ikut nafsu sangat????? nauzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaProfil   Hantar PM kepada aina   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 11:37


tengok tempat lah kawan..kat lorong2 tu murah lah.
yang pergi ke lorong tu nak buat apa?..

pergi lah ke rumah2 gadis yang ada orang tua..
minta izin nak jadikan isteri..
barulah mahal harganya..
ribu2 harganya..

ps: air kosong kalau dijual dipadang pasir tentulah lebih mahal harganya berbanding kalau jual di tepi sungai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

shuhada
Warga Rasmi
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4172
Posting: 4
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 11:46


sebenarnya gadis itu sendiri yang menjatuhkan maruah sendiri. sanggup gadai maruah untuk mendapatkan kebendaan. memang tak dinafikan ada yang hidup dalam kemiskinan, untuk mendapatkan duit terpaksa bekerja.tetapi sebenarnya banyak lagi pekerjaan yang halal atas muka bumi ini. jalan yang mudah juga dipilih dan akhirnya maruah tergadai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuhadaProfil   Hantar PM kepada shuhada   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 22-09-05 12:39


Hmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:07


:-o :-o :roll: hhmmm....bukan semua gadis melayu macam tuu.... ;-)

jangan lah pasal nila setitik,rosak susu sebelanga :roll: :-D :-D


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:13


gadis melayu masih ada harga diri yang tinggi...
sebab tu maharnya mahal sekarang ni... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 13:37


Pada 22-09-05 13:13 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

gadis melayu masih ada harga diri yang tinggi...
sebab tu maharnya mahal sekarang ni... :-)
gadis melayu yang seorang ni berapa maharnya..:-D

ps: dah stand by ribu2 ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-09-05 14:30


Pada 22-09-05 13:37 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-09-05 13:13 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

gadis melayu masih ada harga diri yang tinggi...
sebab tu maharnya mahal sekarang ni... :-)
gadis melayu yang seorang ni berapa maharnya..:-D

ps: dah stand by ribu2 ni.


Ribu2 kalau 2, 3 ribu saja tak cukup tu.

ps: siapa bilang gadis melayu tak menawan, tak menarik hati , tak pandai memikat.........nanananana

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 08:54


Pada 22-09-05 13:13 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

gadis melayu masih ada harga diri yang tinggi...
sebab tu maharnya mahal sekarang ni... :-)



DISEBABKAN MAHAR YANG TINGGI ITULAH MAKA LELAKI-2 YANG TAK MAMPU MENCARI ALTERNATIF LAIN YANG TIDAK HALAL UNTUK MELEPASKAN HAJAT ... :-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 09:36


gadis melayu murah? sekilo berapa RM?


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 09:55


Pada 22-09-05 14:30 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!


Ribu2 kalau 2, 3 ribu saja tak cukup tu.

ps: siapa bilang gadis melayu tak menawan, tak menarik hati , tak pandai memikat.........nanananana


Dulu ada satu topik dala portal ni yang membincangkan tentang Kenapa zaman sekarang perkahwinan dipersusahkan ... saya tertarik dengan satu kenyataan ... ianya berbunyi begini ..

"Zaman dulu pintu pernikahan terbuka luas dan pintu perzinaan tertutup rapat ... Zaman sekarang pintu perzinaan terbuka luas dan pintu pernikahan tertutup .."

Maknanya urusan perkahwinan dipersusahkan dengan mahar yang tinggi , belanja kenduri-kendara, belanja untuk perjalanan kalau pasangan berasal dari tempat yang jauh, kemudian kena pulak berbalas dulang ... kalau langkah bendul kena pulak double ...

Iktibar untuk para wanita dan lebih-2 lagi untuk mak bapak perempuan .. fikir-2lah susah payah si lelaki yang terpaksa fikir nak cari duit untuk tanggung hidup anak orang ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ana_lia
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2004
Ahli No: 9598
Posting: 338
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 23-09-05 10:04


assalamualaikum...
tak semua gadiis melayu ni murah.yang murah 2 sebab kurangnya didikan agama dan terlalu ikutkan nafsu remaja mereka.serta iman mereka tak cukup mantap lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_liaProfil   Hantar PM kepada ana_lia   Quote dan BalasQuote

deen
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2827
Posting: 25
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 23-09-05 10:11


A,kum...lahaulawala quatailalbillah...think positif +ve laaaa....dah nak akhir zaman...the truth is apa sebenarnya kita ini...siapa kita..Kenapa kita berada kat bumi allah ini...apa sebenar tugas kita..dan di mana letaknya kita sebenarnya di atas muka bumi allah ini....nope...the answer is nothing...we are nobody...we just nobody....kita hanya pinjam segala-galanya kita umpama boneka di atas pementasan yang maha luas...diri kita adalah roh dan jasad kita adalah pinjaman....segala-galanya telah ditentukan...hanya dengan doa sahaja mampu merubahnya...alamak dah merapu pula.....hehehe about gadis melayu...erm...i,have something to show...KITA SEBENARNYA...........

Kita sebenarnye......Lebih gembira menyambut 1hb Januari daripada 1
Muharram

Kita sebenarnye......Lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12
Rabiulawal

Kita sebenarnye......Lebih membesarkan hari Sabtu,Ahad daripada hari
Jumaat

Kita sebenarnye......Lebih khusyuk mendengar lagu daripada mendengar
Azan

Kita sebenarnye......Lebih suka lepak,tidur,tengok TV daripada
sembahyang

Kita sebenarnye......Lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nama
nabi-nabi Allah

Kita sebenarnye......Lebih suka menyebut hello!.. hai! daripada
assalamuallaikum

Kita sebenarnye......Lebih suka menyanyi daripada berwirid,bertahmid

Kita sebenarnye......Lebih suka memuji manusia daripada Tuhan kita
sendiri

Kita sebenarnye......Lebih suka membaca majalah hiburan daripada
buku-buku
agama

Kita sebenarnye......Lebih suka ke konsert,karaoke daripada ceramah
agama

Kita sebenarnye......Lebih suka mengumpat, dan cakap hal orang lain
daripada memuji mereka

Kita sebenarnye......Lebih suka merapu daripada menyebut MasyaAllah

Kita sebenarnye......Lebih suka kemungkaran daripada berbuat kebaikkan

Kita sebenarnye......Lebih bangga dengan kejahilan kita daripada
bersyukur dengan keimanan kita

Kita sebenarnye......Lebih cintakan urusan dunia daripada urusan
akhirat

TETAPI bila orang tanya arah tujuan kita,kita pasti akan jawab

KITA SEBENARNYA......

Kita sebenarnye......Lebih suka menuju ke Syurga daripada ke Neraka

Layakkah kita dengan Syurga milik Allah SWT?? Wallahualam.

"Hai Kaumku, sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan
sementara) dan sesungguhnya akhirat itulah negeri yang kekal. barangsiapa
mengerjakan perbuatan jahat,maka dia tidak akan dibalasi melainkan
sebanding dengan kejahatan itu.
Dan barangsiapa mengerjakan amalan yang saleh baik laki-laki maupun
perempuan sedang ia dalam keadaan beriman,maka mereka akan masuk syurga,
mereka diberi rezeki di dalamnya tanpa dihisab."
(Surah Al Mu'min ; ayat 39-40)

Rasulullah saw bersabda maksudnya: "Siapa yang menjurusi satu jalan
untuk mencari ilmu nescaya Allah akan mempermudahkan padanya jalan ke
syurga."


wassalam........

renungkan lah kembali saudara islam semua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For deenProfil   Hantar PM kepada deen   Pergi ke deen's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:30


Pada 23-09-05 08:54 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-09-05 13:13 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

gadis melayu masih ada harga diri yang tinggi...
sebab tu maharnya mahal sekarang ni... :-)



DISEBABKAN MAHAR YANG TINGGI ITULAH MAKA LELAKI-2 YANG TAK MAMPU MENCARI ALTERNATIF LAIN YANG TIDAK HALAL UNTUK MELEPASKAN HAJAT ... :-|


dalam tindakan kita seharian...
cubalah diusahakan agar dalam setiap tindakan kita..
rasional mengatasi emosional.... :-)

ps: penuhi hajat antum,muslimin, dengan cara yang halal... :-)
     pastinya ia lebih mendamaikan jiwa..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:33


Assalamua'laykum...

" murah " itu sebenarnya terlalu subjektif. bagi saya, seorg perempuan dikatakan " murah" apabila berpakaian mencolok mata, bergaul bebas dengan lelaki, rendah akhlaknya dan terlibat dengan pelbagai gejala2 sosial yang lain. Bukan bergantung kepada Mahar perkahwinannya. Tapi mungkin di sebabkan adat orang melayu... pada masa ini hantaran pun paling kurang nak 10 ribu. tapi, InsyaAllah... tak semua orang macam itu. Harga diri seseorang itu tak boleh diukur dengan mahar perkahwinannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:50


Pada 23-09-05 09:55 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Dulu ada satu topik dala portal ni yang membincangkan tentang Kenapa zaman sekarang perkahwinan dipersusahkan ... saya tertarik dengan satu kenyataan ... ianya berbunyi begini ..

"Zaman dulu pintu pernikahan terbuka luas dan pintu perzinaan tertutup rapat ... Zaman sekarang pintu perzinaan terbuka luas dan pintu pernikahan tertutup .."

Maknanya urusan perkahwinan dipersusahkan dengan mahar yang tinggi , belanja kenduri-kendara, belanja untuk perjalanan kalau pasangan berasal dari tempat yang jauh, kemudian kena pulak berbalas dulang ... kalau langkah bendul kena pulak double ...

Iktibar untuk para wanita dan lebih-2 lagi untuk mak bapak perempuan .. fikir-2lah susah payah si lelaki yang terpaksa fikir nak cari duit untuk tanggung hidup anak orang ...

Kalau plan buat buat budget punya majlis, pihak lelaki kenala berani sikit buat cadangan kepada pihak perempuan time meminang. Jangan takut orang kata.Cakap terus terang, tak cukup duit, jadi plan nak buat kenduri doa selamat panggil orang masjid saja.
Kalau boleh kemukakan sekali plan kosting kepada pihak perempuan. kalau pihak perempuan tak setuju, cari saja yang lain, tak payah terhegeh2 nyusahkan diri. Perempuan kan ramai sekarang. Muslimah solehah pun ramai. Tapi kalau setuju jugak bayar harga mahal, jangan komplen pulak di belakang hari, tak ikhlas tu. tak ada sapa yang memaksa, kerajaan pun tak ada letakkan jumlah mahar dalam undang2.


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-05 11:24


assalamualaikum wbt

jangan mention gadis melayu.kita masih kaya dengan adat ketimuran kita.inilah orang kata nila setitik rosak susu sebelanga

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 23-09-05 11:36


TEPUK DADA TANYA IMAN??? :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 11:38


assalamualaikum

mungkin gadis melayu..tetapi bukan gadis islam

wassalam


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 12:52


Pada 23-09-05 10:30 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!


dalam tindakan kita seharian...
cubalah diusahakan agar dalam setiap tindakan kita..
rasional mengatasi emosional.... :-)

ps: penuhi hajat antum,muslimin, dengan cara yang halal... :-)
     pastinya ia lebih mendamaikan jiwa..... ;-)


saya setuju ... bagi muslimin harus bijak mengawal nafsu ... tapi bagaimana dengan mereka yang lemah imannya ??? kalau ikutkan mereka yang mampu pun ramai jugak yang terjebak dengan gejala-2 maksiat .. semuanya terletak atas diri masing-2 ...

cuma saya berharap agar pihak perempuan jgnlah terlalu mendabik dada dengan mahar yang tinggi ... seeloknya pihak perempuan hendaklah memberikan sebab yang rasional mengapa diletakkan mahar yang sebegitu .. alasan kononnya "si perempuan ada degree atau kerja bagus kena lah mahal sikit" tu dah macam meletakkan harga pada si perempuan ...

Saya tertarik dengan sesetangah pasangan yang meletakkan maharnya adalah senaskah al-Quran (macam Yassin Brothers) ... walaupun kenduri tu belanjanya mungkin agak besar tapi maharnya tak lah sampai beribu ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 13:03


Salam Ukhuwah!

Gadis melayu murah ke?berapa kupang?hehe..

So jangan susutkn nilai maruahmu yang sebenarnya amat mahal! ;-)


-----------------
Be a good Muslim or die as Syuhada!


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 23-09-05 14:37


perempuan melayu? memang tak guna

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 16:42


Pada 23-09-05 14:37 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan melayu? memang tak guna


Tak suka perempuan melayu tak apa, tak payah kutuk2. Masing2 ada citarasa sendiri. Kalau tak suka melayu, ramai perempuan lagi ada, indon ada, bangla ada, hindustan ada, mat salleh, J lo, britni spir, cina, india, arab, mongolia bla bla bla.

Kalau suka boleh pilih, tak suka dok diam2. Mungkin ada orang lain suka macam sultan brunai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 16:47


Pada 23-09-05 12:52 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-05 10:30 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!


dalam tindakan kita seharian...
cubalah diusahakan agar dalam setiap tindakan kita..
rasional mengatasi emosional.... :-)

ps: penuhi hajat antum,muslimin, dengan cara yang halal... :-)
     pastinya ia lebih mendamaikan jiwa..... ;-)


saya setuju ... bagi muslimin harus bijak mengawal nafsu ... tapi bagaimana dengan mereka yang lemah imannya ??? kalau ikutkan mereka yang mampu pun ramai jugak yang terjebak dengan gejala-2 maksiat .. semuanya terletak atas diri masing-2 ...

cuma saya berharap agar pihak perempuan jgnlah terlalu mendabik dada dengan mahar yang tinggi ... seeloknya pihak perempuan hendaklah memberikan sebab yang rasional mengapa diletakkan mahar yang sebegitu .. alasan kononnya "si perempuan ada degree atau kerja bagus kena lah mahal sikit" tu dah macam meletakkan harga pada si perempuan ...

Saya tertarik dengan sesetangah pasangan yang meletakkan maharnya adalah senaskah al-Quran (macam Yassin Brothers) ... walaupun kenduri tu belanjanya mungkin agak besar tapi maharnya tak lah sampai beribu ...


Trans,
Sorry to differ. Kalau awak tak setuju dengan mahar seseorang, awak carilah yang lain yang setuju. Itu hak perempuan nak letak berapa pun.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:25


perempuan melayu memang tak guna...

wanita melayu.. begheeehhh...


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:35


assalamualaikum...
gadis melayu murah???saya rasa bukan semua macam tu..
masih ada lagi gadis melayu yang masih lagi menjage pergaulan dan mempunyai pegangan agama yang kuat...
kepada gadis2 yang terpesong jauh...marilah sama-sama kita membantu mereka untuk kembali kepada jalan islam yang benar...
kesimpulannya..jagelah adab dan maruah diri dalam pergaulan...
semoga kita dapat memelihara diri dari segale kemungkaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:44


Saya rasa tak patut merendah-rendahkan wanita melayu sebab tak adil camgitu. Cubala hormat dan bersikap matang sikit. Kita semua ciptaan Allah, ada kelebihan & kekurangan.
Kalau nak buat perbandingan berdasarkan statistik, lelaki melayu paling ramai kat SERENTI, lelaki melayu paling ramai jadi penagih, lelaki melayu paling ramai lepak. Lelaki melayu paling ramai terlibat jenayah rogol. Pencapaian akedemik lelaki melayu lebih rendah daripada perempuan melayu, perempuan lebih ramai kat IPT. So, sekarang siapa yang tak guna?
[ Telah diedit oleh: pukau pada 23-09-05 17:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

nori_noru
Warga Rasmi
Menyertai: 08.09.2005
Ahli No: 18814
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:48


Pada 15-09-05 13:09 , Syajaratuddur posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau sahabat/iah menbaca Digest No.1 Malaysia (MASTIKA). pastinya isu yang dibincangkan di dalamnya kebelakangan ini sangat hangat dan panas. Timbul di hati ana, alangkah teruknya remaja kini.ada yang pakaian ikut syariat tapi tak pandai jaga maruah.Sampai ada artikel yang menceritakan mengenai gadis melayu ni murahan.Nampaknya gayanya memang susah nak cari gadis Melayu seperti dalam lagu Gadis Melayu dendangan Othman Hamzah/Jamal Abdillah. :-?

Respon sikit..


Bookmark and Share

    


  Member Information For nori_noruProfil   Hantar PM kepada nori_noru   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 17:56


kerna nila setitik rosak susu sebelanga........

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

AUS_85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16977
Posting: 172
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 23-09-05 18:03


Apabila lelaki mengabaikan tanggungjawab menjaga 4 wanita disekelilingnya iaitu ibu, isteri, adik beradik perempuan dan anak perempuan maka inila jadinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For AUS_85Profil   Hantar PM kepada AUS_85   Quote dan BalasQuote

villadesa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17367
Posting: 26

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 22:04


Gadis Melayu tak murah tapi yang kurang dan cetek pada Gadis Melayu ialah IMAN nya.....So pandai2 lah bawak diri,terpulang pada diri sendiri,yang penting jangan diikutkan sangat budaya barat...Ingat kita orang Timur...Melayu... Islam....
Jaga aurta bataskan pergaulan.........
InsyaAllah selamat dunia akhirat......
Aminnn......

Bookmark and Share

    


  Member Information For villadesaProfil   Hantar PM kepada villadesa   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-09-05 17:01


Pada 23-09-05 16:42 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-09-05 14:37 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

perempuan melayu? memang tak guna


Tak suka perempuan melayu tak apa, tak payah kutuk2. Masing2 ada citarasa sendiri. Kalau tak suka melayu, ramai perempuan lagi ada, indon ada, bangla ada, hindustan ada, mat salleh, J lo, britni spir, cina, india, arab, mongolia bla bla bla.

Kalau suka boleh pilih, tak suka dok diam2. Mungkin ada orang lain suka macam sultan brunai.


Kalau ikutkan semua perempuan tak guna .. maaf gurau saja :-D

Saya InsyaAllah akan cari yang Melayu Muslim jugak .. kalau tak pure Melayu pun dapat yang mix Cina, Siam atau Arab sikit pun jadilah asalkan keluarganya baik-2 ..

Tapi itu pun kalau ada jodoh lah ... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-09-05 17:05


Pada 23-09-05 17:44 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Saya rasa tak patut merendah-rendahkan wanita melayu sebab tak adil camgitu. Cubala hormat dan bersikap matang sikit. Kita semua ciptaan Allah, ada kelebihan & kekurangan.
Kalau nak buat perbandingan berdasarkan statistik, lelaki melayu paling ramai kat SERENTI, lelaki melayu paling ramai jadi penagih, lelaki melayu paling ramai lepak. Lelaki melayu paling ramai terlibat jenayah rogol. Pencapaian akedemik lelaki melayu lebih rendah daripada perempuan melayu, perempuan lebih ramai kat IPT. So, sekarang siapa yang tak guna?



Tak perlulah didebatkan tentang siapa tak guna atau siapa yang berguna ... Sebenarnya masih ada lagi lelaki melayu terakhir dalam Malaysia ni .. Kalau nak doa lah banyak-2 InsyaAllah dapat .. tapi syaratnya kena lah jadi muslimat mithali ...

Lelaki Melayu terakhir ni jenis yang thiqah, tak bergaul dengan perempuan .. tu yang payah nak jumpa tu ... masalahnya perempuan suka lelaki yang kuat mengayat .. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-09-05 17:30


sedikit itu tidak menggambarkan kerosakan.
tapi sedikit itu mencambahkan barah.
sedikit itu jika tak dibendung mendatangkan banyak.
dan dalam byknya kerosakan itu akan menjadi barah yang paling parah untuk kita ummat islam dinegara ini.
fikir2kan....

p/s..gadis melayu murah..
     lelaki melayu dayus?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 11:46


mungkin sgelintir dari mereka merosakkan name baik seluruh gadis melayu..
kehendak dan keinginan nafsu menguasai diri...
boleh kesedaran dan keimanan berkurang..
semua benda boleh jadi..
hargailah diri anda..wahai gadis melayu!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 19:02


hehhee..
perempuan takguna...
hehhe..
mak awak orang apa ye jackie?
hehe...

p/s..adakah semurah ayat yang keluar dari mulut anda..
     hehehheheehhheehehhhehhehehehehehehheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 08:32


Pada 24-09-05 17:05 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!



Lelaki Melayu terakhir ni jenis yang thiqah, tak bergaul dengan perempuan .. tu yang payah nak jumpa tu ... masalahnya perempuan suka lelaki yang kuat mengayat .. :-P


Tak bergaul dengan perempuan lansung kang, ada masalah komunikasi pulak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 09:02


Pada 24-09-05 17:30 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

sedikit itu tidak menggambarkan kerosakan.
tapi sedikit itu mencambahkan barah.
sedikit itu jika tak dibendung mendatangkan banyak.
dan dalam byknya kerosakan itu akan menjadi barah yang paling parah untuk kita ummat islam dinegara ini.
fikir2kan....

p/s..gadis melayu murah..
     lelaki melayu dayus?


jangan asyik nak mengata saja...
sama2lah kita membantu dalam menangani maslahah ini...

jgnlah melabel orang sewenang2nya...
tak ada siapa nak jadi murah dan dayus..... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-09-05 14:20


Pada 26-09-05 19:02 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

hehhee..
perempuan takguna...
hehhe..
mak awak orang apa ye jackie?
hehe...

p/s..adakah semurah ayat yang keluar dari mulut anda..
     hehehheheehhheehehhhehhehehehehehehheh



bukan orang melayu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 15:12


hm,inilah yang kita bimbangkan sekali bil anak remaja islam kita umpama tiada harga diri.Apa pun sesame lah kita membantu menyelamatkan mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:07


Pada 22-09-05 11:15 , muhammadamin posting:

!!! QUOTE !!!

jagalah adab2 kita orang melayu yang islam


Assalamualaikum...
betul tu..
apa yang patut kita jaga ialaha agama kita..
bukan sekadar adat melayu...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:10


SUKARNYA DIRIKU MENGERTI DIRIMU
PADA NILAI DAN HARGA DIRIMU
APA YANG KU TAHU
DIRIKU TERUJI DENGAN KEANGGUNAN WAJAHMU

ANDAI DIKAU MENJELMA
KU BAGAI TAK BERDAYA
BERGETAR NALURI DI HATI
SENYUMAN SANG BIDADARI
KABURI MATA INI
HARUSKAH KU MENCARI
APA YANG TIDAK PASTI

KU MENJAUH
TAK MAHU KU TEMPUHI
PERJALANAN YANG SURAM INI
KU MENJAUH
DARIPADA KU TERUJI
APA YANG TIDAK PASTI

*************************

SIAPA BILANG GADIS MELAYU TAK MENAWAN
TAK MENARIK HATI
TIADA MEMIKAT
KALAU LAH MEMANG TAK MUNGKIN saya TERTARIK
KALAU LAH SUNGGUH TAK MUNGKIN saya KAN JATUH..

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:13


Pada 29-09-05 18:10 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

SUKARNYA DIRIKU MENGERTI DIRIMU
PADA NILAI DAN HARGA DIRIMU
APA YANG KU TAHU
DIRIKU TERUJI DENGAN KEANGGUNAN WAJAHMU

ANDAI DIKAU MENJELMA
KU BAGAI TAK BERDAYA
BERGETAR NALURI DI HATI
SENYUMAN SANG BIDADARI
KABURI MATA INI
HARUSKAH KU MENCARI
APA YANG TIDAK PASTI

KU MENJAUH
TAK MAHU KU TEMPUHI
PERJALANAN YANG SURAM INI
KU MENJAUH
DARIPADA KU TERUJI
APA YANG TIDAK PASTI

*************************

SIAPA BILANG GADIS MELAYU TAK MENAWAN
TAK MENARIK HATI
TIADA MEMIKAT
KALAU LAH MEMANG TAK MUNGKIN saya TERTARIK
KALAU LAH SUNGGUH TAK MUNGKIN saya KAN JATUH..

:-)


ni dah kira parah ni.... :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-10-05 17:22


Pada 29-09-05 18:13 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-09-05 18:10 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

SUKARNYA DIRIKU MENGERTI DIRIMU
PADA NILAI DAN HARGA DIRIMU
APA YANG KU TAHU
DIRIKU TERUJI DENGAN KEANGGUNAN WAJAHMU

ANDAI DIKAU MENJELMA
KU BAGAI TAK BERDAYA
BERGETAR NALURI DI HATI
SENYUMAN SANG BIDADARI
KABURI MATA INI
HARUSKAH KU MENCARI
APA YANG TIDAK PASTI

KU MENJAUH
TAK MAHU KU TEMPUHI
PERJALANAN YANG SURAM INI
KU MENJAUH
DARIPADA KU TERUJI
APA YANG TIDAK PASTI

*************************

SIAPA BILANG GADIS MELAYU TAK MENAWAN
TAK MENARIK HATI
TIADA MEMIKAT
KALAU LAH MEMANG TAK MUNGKIN saya TERTARIK
KALAU LAH SUNGGUH TAK MUNGKIN saya KAN JATUH..

:-)


ni dah kira parah ni.... :-di



Assalamualaikum...
apa yang parah tu???
:-? :-? :-?


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 17:33


Pada 01-10-05 17:22 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-09-05 18:13 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-09-05 18:10 , hafiz_along_83 posting:

!!! QUOTE !!!

SUKARNYA DIRIKU MENGERTI DIRIMU
PADA NILAI DAN HARGA DIRIMU
APA YANG KU TAHU
DIRIKU TERUJI DENGAN KEANGGUNAN WAJAHMU

ANDAI DIKAU MENJELMA
KU BAGAI TAK BERDAYA
BERGETAR NALURI DI HATI
SENYUMAN SANG BIDADARI
KABURI MATA INI
HARUSKAH KU MENCARI
APA YANG TIDAK PASTI

KU MENJAUH
TAK MAHU KU TEMPUHI
PERJALANAN YANG SURAM INI
KU MENJAUH
DARIPADA KU TERUJI
APA YANG TIDAK PASTI

*************************

SIAPA BILANG GADIS MELAYU TAK MENAWAN
TAK MENARIK HATI
TIADA MEMIKAT
KALAU LAH MEMANG TAK MUNGKIN saya TERTARIK
KALAU LAH SUNGGUH TAK MUNGKIN saya KAN JATUH..

:-)


ni dah kira parah ni.... :-di



Assalamualaikum...
apa yang parah tu???
:-? :-? :-?

semakin parah... :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 17:37


Betul ke gadis Melayu Murah? entahlah... yang saya tau Gadis Melayu yang saya pilih tidak murah... malah terlalu tinggi nilainya... satu dalam sejuta :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 17:57


Pada 01-10-05 17:37 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Betul ke gadis Melayu Murah? entahlah... yang saya tau Gadis Melayu yang saya pilih tidak murah... malah terlalu tinggi nilainya... satu dalam sejuta :-)



emmmm umpama buah limau....
ada beza limau di pasar borong dan buah limau di Pasaraya.

Limau di pasar borong terbiar panas, warna kulitnya tak cantik kering dan cepat tak elok...

Limau di pasaraya berada didalm peti ais, disalut dan ditutup kemas, segar, warna kuning cantik, dan tahan lama....

dan harga dan nilai antara keduanya pasti berbeza...


begitulah seorang gadis melayu Islam ...

umpama limau di pasar borong itu, ialah gadis yang tidak menjaga akhlak, aurat, budi pekerti, agamanya, maruah keluarga dan dirinya sehingga dirinya menjadi layu, jatidirinya lemah, dan mudah hanyut....

manakala limau di pasaraya itu, gadis yang terjaga dari segi akhlaknya, auratnya, budi pekertinya, islamnya serta menjaga maruah keluarga dan dirinya...sehingga ia terlindung dan mendapat penghormatan yang tinggi serta mantap jatidiri dan kualiti dirinya yang sudah pasti tidak mudah di hanyut dengan arus dunia....

dan pasti berbeza nilai antara keduanya....

fikirkanlah....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 18:21


saya sokong pebandingan yang zulman buat itu..memang menarik..:di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 20:00


Betul ke gadis Melayu Murah? entahlah, tapi apa yang pastinya gadis melayu kita sekarang dah semakin miskin... semakin lama semakin miskin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 20:04


miskin nak pakai baju yang labuh menutupi badan, miskin nak pakai tudung yang labuh menutupi dada, miskin nak pakai baju lengan panjang yang menutupi tangan, miskin nak pakai kain yang sampai ke buku lali, miskin nak pakai stokin yang boleh menutup kaki...

Gadis Melayu kita bukan miskin dari segi kebendaan, tapi mereka miskin dari segi agama...

ops, tapi saya tak maksudkan kesemua Gadis Melayu, hanya sebahagian sahaja... paling jauh pun saya katakan kebanyakan daripada mereka yang miskin macam tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 20:05


maaflah kalau ada yang terasa ye... janganlah makan cili, sebab siapa yang makan cili, dia yang terasa pedasnya... orang yang tak makan takkan rasa, betul tak...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 20:10


Pada 01-10-05 18:21 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

saya sokong pebandingan yang zulman buat itu..memang menarik..:di


memang satu perbandingan yang menarik oleh saudara zulman...

cuma satu yang saya confius, cikgu2 saya dulu selalu kata yang barang2 supermarket ni (sayur2 & buah2an especially) walaupun elok dari segi luaran, tapi tidak berkhasiat...

so mereka selalu push student2 supaya jangan beli sayur2an dan buah2an dekat supermarket... walaupun sayur2an dan buah2an dekat pasar borong tak begitu cantik, tapi ia lebih berkhasiat... betul tak?

saja nak buat lawak kat saudara zulman, harap tak marah... ;p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

luvsalsabila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16168
Posting: 34
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-10-05 20:49


betulkan ke gadis melayu murah.....?assalamualaikum yang penting pada orang yang memandang dan menilai....mungkin yang dilihat itu ditepian jalan yang slaloo kelihatan bagaimana pula dengan gadis-gadis melayu yang brada di surau atau di majlis2 ilmu... renung2kan pk2kan dan hayati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For luvsalsabilaProfil   Hantar PM kepada luvsalsabila   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 01-10-05 22:26


assalamulaikum....
lelakipun sama saja dengan perempuan,sepatutnya lelaki melayu menjadi pembimbing perempuan macam zaman dulu-dulu.Zaman sebelum merdeka.in tak lelaki melayulah yang menjahanamkan perempuan.Perempuan jadi murah sebab lelaki yang tawar.Kalau lelaki tak minta tentu takkan jadi macam tu.Lagi satu not all women are like that.A few only.Masih ranai yang jaga maruah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 22:31


"mahal"nya wanita itu dari akhlaknya,"mahal"nya wanita itu dari imannya (eceh).. tapi memang diakui lah kat perempuan Melayu kat Malaysia sekarang ni jangan kata tak macam Melayu,malah tak menampakkan ciri2 keislaman dalam diri mereka..bukan mengata,tapi selalu terfikir dan memikirkan..tambah2 keadaan di U ana sendiri..paham2 sajalah.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 22:38


assalamualaikum.

gadis melayu is gadis melayu. KIMMA pun nak jadi melayu. ana sokong gadis islam yang solehah. tachbeer!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 09:30


laa...tak abis2 lagi... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 10:37


Perempuan..!!!
Tidak dicipta dari tapak kaki untuk ,
dijadikan alas, tidak juga dari kepala untuk,
disanjung, tetapi dari rusuk kiri, dekat dengan ,
tangan untuk dilindungi, hampir dengan hati untuk disayangi...
Itulah perempuan... ... "

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 11:03


Pada 02-10-05 10:37 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Perempuan..!!!
Tidak dicipta dari tapak kaki untuk ,
dijadikan alas, tidak juga dari kepala untuk,
disanjung, tetapi dari rusuk kiri, dekat dengan ,
tangan untuk dilindungi, hampir dengan hati untuk disayangi...
Itulah perempuan... ... "
best betul kata-kata ni.

ps: bukan soal bangsa yang menentukan harganya, tetapi soal iman dan takwa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 03-10-05 11:15


errrmmm apapun...kita lihatlah mereka sebagai cermin... kalau kita tengok mereka kita nampak diri kita dan istighfar..... mungkin mereka jadi begitu sebab hanya sedikit orang yang tegur dan berdakwah pada mereka.... kita janganlah mengata mereka sebaliknya berdoalah untuk mereka.....sebab mereka tetap saudara2 seislam kita.... selagi tak terbatal syahadah mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 18:20


kenapa gadis melayu selalu dipersalahkan?
kenapa hanya gadis shje yang selalu menjadi mangsa?
kenapa tak ada yang persoalkan tentang lelaki melayu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 20:38


ana pun ada terbaca benda2 ni sumee...tapi tak tau lah sama ada benda2 ni betul @ tak :roll:
:-( tapi kadang-kadang ada yang betol2 terjadii...tu yang menyedih kan ana sebagai seorang Islam...ramai saudara/i kita yang telah terjerumus ke lembah maksiat yang mereka sendiri tak sangka.. :-| :-|
:-o kadang-kadang,yang bertudung labuh pun turut sama terlibat dengan benda2 ni sumee(seperti yang diceritakan di dalam buku mastika)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ima_83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17672
Posting: 21
Dari: penang

jordan  


posticon Posting pada: 03-10-05 21:14


sebenarnya gejala yang melanda dikalangan remaja dewasa ini membuktikan bahawa tiada penghayatan yang mendlm dalam islam. ada segelintir remaja mempunyai back ground yang mantap dari segi pendidikan dan pengetahuan agama.namun apabila nafsu mengatasi akal,maka syaitan bergembira kerana berjaya memesongkan anak adam.media massa banyak menghidangkan saluran hiburan yang tidak menepati syariat islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ima_83Profil   Hantar PM kepada ima_83   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 04-10-05 18:32


Pada 03-10-05 18:20 , ilma posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa gadis melayu selalu dipersalahkan?
Kenapa hanya gadis shje yang selalu menjadi mangsa?
Kenapa tak ada yang persoalkan tentang lelaki melayu?



Assalamualaikum...
entah lah...
orang melayu memang macam tu...
nak salahkan satu pihak saja...
tapi memang patut orang perempuan yang disalahkan,,,
sebab mudah sangat ikut rentak barat
dan termakan pujuk rayu lelaki...
perempuan ni kuat sebenarnya tapi...
lenmah kerana cinta...
lelaki lemah kerana nafsu...
tapi perempuan juga yang dipersalahakan...
apa nak jadi dengan orang melayu...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 18:36


Pada 04-10-05 18:32 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 03-10-05 18:20 , ilma posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa gadis melayu selalu dipersalahkan?
Kenapa hanya gadis shje yang selalu menjadi mangsa?
Kenapa tak ada yang persoalkan tentang lelaki melayu?



Assalamualaikum...
entah lah...
orang melayu memang macam tu...
nak salahkan satu pihak saja...
tapi memang patut orang perempuan yang disalahkan,,,
sebab mudah sangat ikut rentak barat
dan termakan pujuk rayu lelaki...
perempuan ni kuat sebenarnya tapi...
lenmah kerana cinta...
lelaki lemah kerana nafsu...
tapi perempuan juga yang dipersalahakan...
apa nak jadi dengan orang melayu...
wassalam...

salahkan permpuan jugak...

:-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

tamar
Warga Rasmi
Menyertai: 05.10.2005
Ahli No: 19595
Posting: 1

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-10-05 14:08


Sesetengahnye saja,especially yang tak ingat their limits bersosial.derang jadi murah sebab cinta yang buta,dah lentoq tak ingat....tapi kadang-kadang macam trend pula,jual2 murah zaman sekarang ni.influence dari barat pun ada,yelah artis2 perempuan sana semua jual murah.up to date lah katakan.apa-apa pun harap gadis2 yang terlibat cepat terima hidayah ok....aminnn ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For tamarProfil   Hantar PM kepada tamar   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 09:04


jangan dok cari perempuan melayu saja..cari perempuan melayu islam yang tahu tentang maruah dan rege diri mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 09:24


!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.....

ingin saya jelaskan gadis melayu ni bukan murahan..hanya segelintir sahaja yang tidak menjaga adab dan sopan.mereka ni terlalu ditakburkan dengan kemewahan dunia hingga ada yang alpa dan tidak menjaga maruah diri...



betul... tak semua gadis melayu macam tu... ana pun melayu jugak..(terasa ana)..gadis yang murah apabila imannya tipis dan tak dapat kawal diri...mungkin didikan agama tak mencukupi...sebaiknya dari kecik lagi dihantar kesekolah agama..
banyak faedahnya.......
;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

rasya
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11593
Posting: 11
Dari: port klang

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-05 12:20


MeowHidayah
AHLI SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1097
Dari: Di bawah kerajaan langit





     »» Posting pada: 23-09-05 17:25


perempuan melayu memang tak guna...

assalamualaikum
Kenapa perlu ada perbandinagn antara perempuan dan wanita?
sila beri tunjuk ajar.....saya insan yang ketandusan ilmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For rasyaProfil   Hantar PM kepada rasya   Pergi ke rasya's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-05 12:49


assalamualaikum.....
saya rasa tak semuanya macam tu....
tapi kata orang sebab nila setitik habis susu sebelanga....
kadang-kadang saya terasa malu jugak dengan bangsa lain....
sedarlah wahai bangsaku.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:17


bangsa lain lagi teruk...

ps: gajah putih seberang sana tak nampak2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

hudmj
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14847
Posting: 22
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:32


jgnlah kita persalahkan sebelah pihak sahaja.
pepatah ada mengatakn:bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi.

banyak orang berkata :perempuan suka mengoda (kecantikkan:ada yang over,ada yang simple saja)
TETAPI lelaki jangan lupa banyak menggunakan ayat manis.(penuhi janji2 yang boleh tertunai @ tidak.

tidak memihak mana-mana sebab kedua2nye ada melakukan kesilapan.

maaf kalau ada yang tersinggung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudmjProfil   Hantar PM kepada hudmj   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:32


kita tak melabelkan...
apatah lagi nak merendahkan martabat..
tapi itulah hakikatnya...
kita tak kata benda ni tuju kat wanita sahaja..
lelaki jua...
kita bukan persoal soal gender...
yang berbalah isu gender dan bangsa ni seolah-olah nak lari daripada tajuk saja..
lihat daripada sudut yang besar...
bukankah anak bangsa kita sekarang ni terlalu hanyut dengan dunia.
hanyut dalam arus maksiat...
ianya secebis dalam sekian banyak kebobrokan maksiat melayu yang mengaku islam..

kita tak menyalahkan sesiapa..
kita nak benda ni dibincangkan..
nak orang tahu...
dan yang pentingnya kita nakkan penyelesaian..
jika bukan penyelesaian total..
cukuplah dapat selesai barang 1 -2 kes...
buah fikiran anda yang kita nak...

yang tak elok tu kita bagi lah elok...
yang elok tu perelokkan lagi..
tapi jika rasa nak elok tu terimalah teguran dan kenyataan.

p/s..pujian itu racun....
     teguran itu madu..
     jangan sesekali nakkan pujian saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:35


Pada 06-10-05 13:32 , hudmj posting:

!!! QUOTE !!!

jgnlah kita persalahkan sebelah pihak sahaja.
pepatah ada mengatakn:bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi.

banyak orang berkata :perempuan suka mengoda (kecantikkan:ada yang over,ada yang simple saja)
TETAPI lelaki jangan lupa banyak menggunakan ayat manis.(penuhi janji2 yang boleh tertunai @ tidak.

tidak memihak mana-mana sebab kedua2nye ada melakukan kesilapan.

maaf kalau ada yang tersinggung.
macam biasa guna kata-kata manis saja hudmj?

ps: :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:41


Pada 06-10-05 13:32 , hudmj posting:

!!! QUOTE !!!

jgnlah kita persalahkan sebelah pihak sahaja.
pepatah ada mengatakn:bertepuk sebelah tangan tak kan berbunyi.

banyak orang berkata :perempuan suka mengoda (kecantikkan:ada yang over,ada yang simple saja)
TETAPI lelaki jangan lupa banyak menggunakan ayat manis.(penuhi janji2 yang boleh tertunai @ tidak.

tidak memihak mana-mana sebab kedua2nye ada melakukan kesilapan.

maaf kalau ada yang tersinggung.


ini bukan soal gender atau pun soal bangsa..
lihat dalam konteks yang lebih besar..
ini soal maruah agama..
jika ummatnya begini..
bagaimana orang fikirkan pula tentang agamanya..
jika bangsanya seperti itu...
tak mustahil orang akan kata melayu bangsa yang tak ada tamadun sendiri..ciplak semua daripada barat...

p/s..jangan emosi sangat soal gender ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

hudmj
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14847
Posting: 22
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:47


thank you,saya terima pandangan tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudmjProfil   Hantar PM kepada hudmj   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-10-05 14:42


kalau dalam kenyataan majalah mastika bulan ni, macam tu lah bunyinya. sedih sungguh baca kisah-kisah remaja, khususnya orang melayu..subhanallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:30


Tak semua gadis melayu macam itu...
Kalau hati ikhlas kerana Allah perkara yang tak elok takkan berlaku... ;-)


-----------------
LAUTAN MAHABBAH PENGIKAT UKHWAH
KASIH BERSEMI MESRA ABADI
BEGITU INDAH UKWAHFILLAH
MENDAMBA KASIH CINTA ILLAHI
[ Telah diedit oleh: mawaddahkarimah pada 11-10-05 12:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 12:33


Jangan menilai seseorang dari luaran yang penting hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:06


Menyentuh isu lagu Gadis Melayu sampai masuk pasal Lelaki Melayu pulak agaknya...
Takpa kita-kita sama tunggu pulak lagu Lelaki Melayu pulak....

Sebut isu murahan ...dah keluar gadis murahan .... sehingga respon nak sikit saja...dah panjang pulak. Tapi bila difikirkan lain pulak yang nak digambarkan dalam lagu Gadis Melayu ( yang mana nak mengambarkan tarikan dan kecantikkan dan perwatakkan budi bahasa ) dengan isu sekarang.

Pasti dipersoalkan pasal maruah dan akhlaknya. Semua orang pasti risau bukan saja bercakap ( sampai dok faham nak memburukkan sahaja kaum hawa ) begitu sekali. Dok eh...jangan sampai fikir macam tu. Bagi lelaki yang ada adik perempuan atau kenalan pasti risau.

So jangan kaum hawa sekarang fikir macam tu... sedang kita ( terutama kaum Adam ) semua menyentuh soal ini dan kadang-kadang tersentuh perasaan. Mungkin tak sengaja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

arinawardah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19536
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 11-10-05 15:54


GADIS MELAYU TIDAK MURAH TAPI KAYA DENGAN BUDI BAHASANYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinawardahProfil   Hantar PM kepada arinawardah   Quote dan BalasQuote

ainulfaizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1350
Posting: 36
Dari: UTM,Skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 11-10-05 18:20


Pada 03-10-05 11:15 , songkok_aji02 posting:

!!! QUOTE !!!

errrmmm apapun...kita lihatlah mereka sebagai cermin... kalau kita tengok mereka kita nampak diri kita dan istighfar..... mungkin mereka jadi begitu sebab hanya sedikit orang yang tegur dan berdakwah pada mereka.... kita janganlah mengata mereka sebaliknya berdoalah untuk mereka.....sebab mereka tetap saudara2 seislam kita.... selagi tak terbatal syahadah mereka...


betul tu songkok_aji02 :-) :-) ....siapa lagi nak bantu kalau bukan sedara islam sendiri...jangan hanya pandai menyalahkan tapi kena pandai membetulkan...~wallahualam~


-----------------
CINTA amat mahal takrifnya,itulah yang difitrahkan oleh ALLAH S.W.T kepada hambanya.CINTA hanya tertulis pada perkataan tapi gagal dilihat pada zahirnya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainulfaizahProfil   Hantar PM kepada ainulfaizah   Pergi ke ainulfaizah's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 13:56


hehhee...
alhamdulillah..
kita tak menyalahkan...
kita nak membetulkan...
tkyh jauh2 cukuplah kerabat kita dengan jiran2 kariah kita dulu...

persoalan ini bukan hanya dalam lingkungan gadis2 melayu sahaja..
tapi merangkumi semua orang islam...
gadis melayu ini hanya dijadikan intro/mukadimah topik ini..
harap maklum...
kita satu ummat..jika kita tak betulkan ummat kita..
adakah ummat kita ini kuat?
jadi jika kita malas nak betulkan ummat..
jangan sesekali nak bicara soal nak kuatkan ummat..
kena paham sendiri la..
tidak kira apa jua salah kita tegur..
wajid kak nak tegur orang yang buat salah..
so tegur2lah..
tegurlah dengan berhemah..

p/s..teguran itu seribu manfaat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 14:34


gadis jadi murah sebab dah hilang 3 A = Agama....Akhlak ...dan Adab...

lelaki jadi rendah maruah dan jahat sebab dah hilang sifat 4 P = Pemimpin....Pelindung....Pengasih..Penyabar


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Betul ke gadis Melayu Murah?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20221 saat. Lajunya....