Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 13 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: sesiapa yang tengah jadi atau pernah menjadi pimpinan untuk persatuan di universiti


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» sesiapa yang tengah jadi atau pernah menjadi pimpinan untuk persatuan di universiti

Please Mendaftar To Post


Oleh sesiapa yang tengah jadi atau pernah menjadi pimpinan untuk persatuan di universiti

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-03 12:08


Salam alaik..
Disini ana sekadar ingin berkongsi pengalaman dalam mengendalikan sesuatu persatuan bersama rakan - rakan yang tengan atau pernah memimpin sesuatu persatuan di universiti. Atau dengan kata lain berkongsi bakat kepimpinan yang ada pada ahli dalam komuniti ukhwah ini supaya kita sama - sama mendapat manfaatnya. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-03 13:11


Salam'alaik..

Ana pernah memegang persatuan di tempat ana belajar...ana pegang society course ana dalam biro D&T...biro ini bertanggungjawab dala nak mengislahkan seluruh pelajar course ana dan umumnya seluruk pelajar di campus tempat ana belajar..Tugas dia..merancang dan bertindak untuk menjalankan program yang bebentuk Islamic kepada warga campus.Contoh aktiviti yang dijalankan seperti Forum,Ceramah,Kuliyyah Tafaqquh fi Ad-Deen,edar risalah dan sebagainya..

Wallahua'lam..

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

zamani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2256
Posting: 184

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-03 15:31


tak pernah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamaniProfil   Hantar PM kepada zamani   Quote dan BalasQuote

harddisk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2038
Posting: 125
Dari: JohorBahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-07-03 18:12


ermm..ana skrg niee memgang jawatan pengerusi Biro sukan & rekreasi disebuah kolej ana blaja..so kalau nak kongsi ttg aktiviti Atau program yg ana buat jom kiterr kongsi...
Sebenarnya bukan mudah utk mengendalikan sesuatu jawatan yg kiter jawat tapi dah ketentuan terpaksa gak lakukan nyerr...Erm tanggung jawab sebagai biro niee memang berat krn disetiap IPT mesti inginkan aktiviti riadah ..so biase nyerr tuk mengisi masa yg byk terluang ana buat lahh prtandingan bola,takraw etc. atau sukaneka yg boleh diaorg ikut tapi tak lah berat sgt...kalau boleh sebulan sekali pun cukup..
tuk rekreasi lakk cam biase laaa..buat jungle trackingg(sejauh yg termampu..)

[ Posting ini telah di edit oleh: harddisk pada 2003-07-17 18:27 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For harddiskProfil   Hantar PM kepada harddisk   Pergi ke harddisk's Website   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 17-07-03 23:19


saya ada juga pegang jawatan beberapa persatuan kat ipta dan juga badan luar dulu dari serendah2 jawatan hingga setinggi2 jawatan.. tapi bila final sems semua jawatan tu saya lepaskan...... .

Bookmark and Share

    


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-07-03 08:56


INSYA ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-03 18:22


assalamualaikum...
ana dulu dan kini masih lagi diamanahkan jawatan sbg MT... hmmm... ingat... jawatan adalah amanah.. bukan suka suka... dari dulu PMI dibubarkan sampai laa skrg PMIUTM ditubuhkan semula... walaupun ana dah last semester... tapi nak jugak bantu menaikkan semula ISlam... apatah lagi persatuan Islam dikampus...
so kalau ada sahabat kat sini yang belum tahu PMIUTM dah ditubuhkan semula harap┬▓ kalau ada sahabat lain dikampus yang tanya tolong maklumkan k...

p/s: pada posting alamat MPP dan PMI seluruh IPT ... kalau ada sahabat yang tahu alamat sekratariat MPP atau PMI IPT masing┬▓ boleh tolong masukkan k... PMIUTM skrg dalam usaha menghubungkan semula hubungan luar yang terputus selama ia dibubarkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

iwan_sirdani_82
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.07.2003
Ahli No: 2300
Posting: 49
Dari: Melbourne, Australia

australia  


posticon Posting pada: 20-07-03 18:13


Assalamualaikum, saya juga pernah jadi presiden course saya. Tapi setakat 2 semester saja. Saya meletak jawatan secara baik kerana masalah-masalah teknikal.

-----------------
ingatlah! setiap amalan kita tergantung kepada niat.


Bookmark and Share

    


  Member Information For iwan_sirdani_82Profil   Hantar PM kepada iwan_sirdani_82   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-07-03 14:36


Anis pegang jawatan Setiausaha bagi kelab kaunseling....rasanya jawatan setiausaha lagi berat dari naib presiden...

dulu penah jadi MT kelab mekanikal..lepas habis 2 semester, baru pegang jawatan S/U pulak...

sebenarnya seronok bergelumang dengan kerja kelab ni tapi kena pandai la bahagi masa..tapi kadang-kadang terbabas jugak..

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 17:52


Betul kata ukhtie AnisAqilah dari society lah kita belajar berkerja..bergerak dan dari situ jugaklah kita dapat pengalaman..bagi ana..pengalaman dalam bersociety lah yang paling berharga bagi diri ana...boleh bahagi masa..Alhamdulillah..

Kekadang..orang tu cemerlang dalam pelajaran..tapi malangnya..tak aktif dalam society...nak dapat kerja pun susah...apa pun..pengalaman bersociety memang best..dan penuh makna...

"Ya Allah..aku berlindung denganmu daripada ILMU yang tidak bermanfaat dan AMALAN yang tidak terangkat dan DO'A yang tidak diperkenankan.."
(Do'a Rasulullah s.w.t)

[ Posting ini telah di edit oleh: khaulah_alazwar pada 2003-07-24 14:15 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

teman_siber
WARGA SETIA
Menyertai: 18.06.2003
Ahli No: 1493
Posting: 644
Dari: Kuala Lumpur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-03 21:56


satu lagi... bila kita sibuk... kita akan pandai bahagikan masa berbanding bila kita ada banyak masa free.. dua┬▓ keadaan nie ana pernah merasa...

betul kata anis aqilah jadi s/u mmg berat... tapi s/u laa yg paling sronok buat keje... hmmm... ana penah jugak merasa s/u tu... walauapapun pres and timb pres pulak kene banyak berfikir... itu lagi susah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For teman_siberProfil   Hantar PM kepada teman_siber   Quote dan BalasQuote

AnisAqilah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1446
Posting: 261
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-07-03 10:59


betul tu teman_siber...
presiden dan naib presiden memang perlu banyak keluarkan idea baru...jadi sesiapa yang bakal atau teringin nak pegang jawatan ni, kena persiapkan diri dari awal..

bagi anis..menjadi setiusaha akan buat kita jadi lebih prihatin atas percakapan orang lain..

-----------------

Tertawalah pada segala cubaan, kerana dunia ini hanya kosong belaka, terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AnisAqilahProfil   Hantar PM kepada AnisAqilah   Pergi ke AnisAqilah's Website   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-07-03 14:19


Ana sokong kata Anis dan Akh teman_siber..tugas S/U memang berat..kita kena tahu semua maklumat berkenaan dengan society kita..ana pernah jadi s/u maklumat dan perhubungan..Ya Allah..Allah saja yang tahu..

Seronoknya jadi s/u ni satu jer..kalau s/u persatuan la..buat kerja sorang-sorang..tak perlu banyak bercakap berbanding yang jadi pres dan timbalan..kalau nak cakap pun just bagi laporan...



-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 01:06


Salam alaik..
Betul apa yang antum dan antunna cakapkan. Pengalaman itu penting .Dan pengalaman yang penting itu kita akan dapat dengan melibatkan diri dengan persatuan.Skill yang kita sendiri tidak ada boleh diasah dan dipertajamkan agar ia dapat dijadikan senjata apabila kita mencari kerja nanti.Ana sebenarnya memegang jawatan MT. Masuk sidang kali ini, dah dua sidang ana memegangnya. Tetapi ana kena pikul sebab ia diamanahkan kepada ana.Kata ahli hadis, apabila kita telah memegang satu amanah atau tanggungjawab, salah satu daripada kaki kita telah berada di neraka. Oleh itu, jalankanlah amanah itu dengan sebaik- baiknya walaupun ia sebesar biji sawi.Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-07-03 01:24


Salam alaik..
Ana sebenarnya seorang pimpinan bagi persatuan anak negeri ana di universiti ana belajar sekarang. Ana juga dilantik sebagai pengerusi persatuan Anak Negeri(PAN) yang mana menggabungkan seluruh pimpinan dari semua persatuan anak negeri.Di Universiti ana persatuan ana dikenali sebagai Himpunan Anak - Anak Kelantan Universiti Sains Malaysia.InsyaAllah kalau ingin bertanya pasal masalah anak negeri,kalau diizinkan ana menjawabnya,ana akan cuba puaskan hati mana yang sudi bertanya. Wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

GenG-BaNgI
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2003
Ahli No: 4517
Posting: 18
Dari: Bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 20-10-03 16:12


Saya kini memegang jawatan Exco Kebajikan dalam sebuah persatuan di U tempat saya belajar ni. Saya akui memang susah nak uruskan persatuan ini, walaupun hanya sebagai exco, bukan YDP. Dalam perkara ini saya bukanlah nak kan jawatan tapi apa yang saya mahukan ialah pengalaman. Daripada pengalaman inilah maka, kita hidup dalam keadaan yang seimbang di kampus. Kita juga kena berpegang pada prinsip bahawa jawatan itu satu amanah, bukan satu keistimewaan...

Kita nak bantu orang, jika kita bantu orang dengan ikhlas, Allah bantu kita pula....Pernah ada seorang kawan, oleh kerana amanah dia sanggup melakukan apa sahaja demi membantu kliennya. Sehingga jatuh tergolek di pejabat PTPTN, kerana menjalankan amanah. yang lebih teruk pointer di jatuh jauh merudum kerana kesibukkannya. tapi dia tak pernah menyesal. Setelah, selasai pengajian, berbekalkan ijazah sarjanamuda sastera kelas dua bawah, dia terus dapat kerja. Kerana apa, kerana prinsipnya "Menolong Manusia Kerana Allah"...

Pengurusan Emosi adalah penting dalam aktiviti berorganisasi. Lambakan kerja yang banyak membuatkan kita lebih bermotivasi melakukan tugas kita dengan tenang di samping masa yang terurus.

__________________________________________

Bookmark and Share

    


  Member Information For GenG-BaNgIProfil   Hantar PM kepada GenG-BaNgI   Quote dan BalasQuote

mohm3
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 784
Posting: 216
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-10-03 16:33



assalamualaikum

ana pernah pegang jawatan exco dalam persatuan kebajikan anak negeri. tahun 2000 pernah menjadi ketua unit perhubungan dan pendidikan.. tugas utama membantu pelajar yg ingin mendaftar di universiti alazhar, urusan visa dan urusan kewangan dengan pihak kerajaan negeri sembilan. tugas perhubungan pulak, menjadi touris guide kepada pelancong msia yg berkunjung ke mesir ni. so, seikit sebanyak dapat kenal ramai org dan menambah pengalaman.

sekarang ana memegang jawatan unit penerangan dan penerbitan. oleh kerana ana di msia, ana jadi wakil persatuan untuk berhubung dgn MB, SUK dan pihak lain yang berkaitan. balik msia ingat boleh cuti, kena juga kerja..

-----------------
akal yang hidup itu sentiasa berfikir, hati yang hidup sentiasa berzikir, nafsu yang hidup sentiasa merangsang ke arah kebaikan dan badan yang hi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohm3Profil   Hantar PM kepada mohm3   Pergi ke mohm3's Website   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-02-04 21:17



Alhamdulillah.. ana bersetuju benar dgn pendapat mohm3. Memanglah kita memang jawatan itu kerana untuk membantu rakan-rakan yang memerlukan khidmat bakti kita bukannya untuk menunjuk-nunjuk. Apa-pun jawatan yang dipegang semuanya penting kerana tanpa salah satu daripadanya sesuatu persatuan itu akan pincang.Setiap jawatan ada fungsinya masing-masing.Tapi kalau lagi tinggi jawatan yang dipegang maka fungsinya akan menjadi lebaih banyak.Semakin tinggi jawatan yang di pegang maka semakin beratlah amanah yang terpaksa dipikul.Oleh itu hendak kita bersama menjalankan ia bersama agar kerja menjadi mudah.Bak kata pepatah, berat sama dipikul,ringan sama dijinjing.Ana berharap kalau ada antum yang lain yang ada pengalaman berpesatuan,sila-silalah kongsikan agar kita dapat mewujudkan satu paradigma baru iaitu menjalankan peranan dan tanggungjawab yang diberikan dgn baik dan amanah bukan hanya untuk mencari glamour dan untuk suka-suka aje.Wassalam


Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

pejuangummah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2092
Posting: 178
Dari: Kota Bharu,Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-02-04 05:58



ana amat berharap kalaulah antum yang lain yang ada pengalaman berharga ynag boleh dikongsi dengan antum lain sila-silalah tuliskan disini agar kita semua dapat mengambil manfaat drpd nya.wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuangummahProfil   Hantar PM kepada pejuangummah   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 06-02-04 10:23




di universiti jer ke? kolej tak boleh ker posting disini? oklah ana pernah menjawat sbg Naib Presiden MPP (Majlis Perwakilan Pelajar) di Kolej Yayasan Selangor antara tugas-tugas yg perlu dilakukan ialah mengambil hal-hal kebajikan para pelajar (walaupun ada Biro Kebajikan Naib Presiden kena lah ambil tahu jugakan? )...... Ana juga pernah memegang jawatan Ketua Biro Agama(Menganjurkan aktiviti kerohanian dan sbgnya), Ketua Biro sukan (Mengatur perjalanan aktiviti sukan tahunan kolej dan sbgnya) Dan Ketua Biro Disiplin dan Salah laku pelajar antara tugas-tugas Biro Disiplin ialah mengambil tindakan tegas kepada pelajar yg melanggar peraturan kolej dan sebagainya......
**Pendek kata berat tugas-tugas macam nie... Bak kata orang "Amanah dah diberi, Apa lagi jalankan je la dgn penuh rasa tanggunjawab"



[ Posting ini telah di edit oleh: pLatipus pada 2004-02-06 10:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 05-04-04 13:22


A'kum..

Ana pun pernah jd pimpinan Mahasiswa UM..tugas ni memang berat, tapi kalo dah diamanahkan kita mesti mnerimanya.
Kdg2 penig kpale fiker psl isu kampus..ramai yg menunding jari kat kita..tp yg penting kita ikhlas dalam menjalankan amanah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 13:28



Alhamdulillah, ramai yang pernah jadi pimpinan di IPT masing2..
bolehlah salurkan pengalaman yang ada untuk majukan ukhwah.com ye..

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

exshahianz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6202
Posting: 88
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-04-04 14:40


selain kita bercita tentang jawatan.. kenapa tak disekalikan dengan contoh aktiviti dan lain - lain. Mungkin ada antara kita yang boleh ambil contoh untuk aplikasikan kat ipt masing - masing.. wasalam... sekadar pandangan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For exshahianzProfil   Hantar PM kepada exshahianz   Quote dan BalasQuote

faryd
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2003
Ahli No: 5968
Posting: 95
Dari: Proton RnD S. Alam

Johor  


posticon Posting pada: 14-04-04 22:52


assalamualaikum...erm ana skrg presiden kej bahan kat kukum..herm ana x tau buat keje tp ntahla student lain malas nak naik ntahla mcm suka komen manjang agaknya..n skrg plg berat kalau tercalon jd mpp university..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farydProfil   Hantar PM kepada faryd   Quote dan BalasQuote

AiFi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.11.2003
Ahli No: 4854
Posting: 96
Dari: BuMi ALLAH

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-04-04 22:49




hmm..biasala tu faryd..nama pun KU (kolej universiti) kan..tah la..tempat ana pun x ramai yg nak jadi pemimpin..kita pun kdg2 x tau wat keje tp kalau dh x de sape nak naik..terasa jugak itu tanggungjawab kita..x sampai hati lak kan?

ana faham ler sbb ana pun dok KU gak. sekarang ni rmi senior ana x dpt nk lepaskan jawatan sbb x ramai pelapis. nampaknye sem depan kene giat lagi la carik pelapis maklum la KU ana pun baru jg..

uih..tinggi2 jawatan yg dipegang oleh sahabat2 ukhwah ni yer.takutnye ana hehe..teruskan perjuangan..lillahita'ala.. ana x la pegang jawatan tinggi tu..setakat ajk jer..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AiFiProfil   Hantar PM kepada AiFi   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-05 05:09


assalamualaikum....

erm saya pernah menjawat awatan sebagai ketua biro pembangunan insan...di salah sebuah universiti di jordan....dibwh saya ada 3 unit yang sama2 membantu...iaitu unit akademik,unit dakwah dan tarbiyah serta unit kebajikan...

memang bila dah berjawatan memang sibuk sedikit....lebih2 lagi kat tanah arab yang memerlukan komunikasi yang mantap dan menghadapi karenah arab...pengalaman yang cukup menarik dan memberi banyak manfaat kepada diri sendiri serta orang lain...

semoga apa-apa yang kita buat dengan ikhlas hati serta mendapat ganjaran yang sewajarnya dari Allah...ok selamat maju jaya...
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 07:48


pernah menjawat jawatan dari serendah-rendah jawatan hinga setinggi-tinggi jawatan...tapi seronok bila kita pernah pegang jawatan ni...sebabnya kita tahu nak bahagikan masa dengan betul....tapi ada jugak yang kurang enaknya jugak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-05 08:09


SEKADAR NAK CARIK COUPLE saja......tak hairan pun?????? :P nasib you lah perempuan......kasihan...

kasihan manusia2 terlaknat ini
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 21-09-05 08:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 11:11


Pada 21-09-05 08:09 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

SEKADAR NAK CARIK COUPLE saja......tak hairan pun?????? :P nasib you lah perempuan......kasihan...

kasihan manusia2 terlaknat ini


Haaa .. ni pun antara sebab mengapa ramai yang nak berpersatuan ... sambil menyelam minum air ... ada jugak yang nak ambik kesempatan ... di kalangan PMI dan PMU (semasa zaman kegemilangan PMI) pun ada jugak yang ambik kesempatan ... bila dilantik pengarah dia pun cari MT dari kalangan kakak-2 bertudung labuh yang cantik-2 .. kemudian apa lagi .. masuk jarum lah .. sampaikan hubungan dah jauh menyimpang ... mesyuarat bermula dengan gerak kerja dan disudahi dengan perkongsian masalah peribadi dan perasaan ... mesyuarat habis tengah malam ...

Dan kadang-2 sikap muslimat dan siswi tu sendiri yang memudahkan siswa masuk jarum ... mana taknya ... kalau siswa tu seorg yang tegas dan agak kasar siswi tak suka .. lebih senang bekerja dengan siswa yang lemah-lembut dalam pertuturan, pandai jaga hati, bertoleransi ... sdgkn siswi tak sedar yang kasarnya siswa tu untuk mengelakkan pergaulan melebihi batas-2 yang dihadkan ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

faridah_stam
Warga Rasmi
Menyertai: 11.08.2005
Ahli No: 18039
Posting: 19
Dari: muadzam shah,pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 25-09-05 08:01


ana pernah pegang banyak jawatan masa matrik dulu.tak dot di nafikan bila ada jawatan ni agak busy,mesti pandai arrange masa.sekarang ni ana student 1st year kat kuktem.minggu ni ana telah di beri amanah oleh rakan untuk bertanding dalam pilihanraya persatuaan mahasiswa fakulti.doakan ana menang dalam pilihan raye pada 1/10/05 (sabtu) dan dapat memikul amanah yang di beri.insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For faridah_stamProfil   Hantar PM kepada faridah_stam   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 22:12


em,menarik nya muda lagi dah jadi pemimpin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 08:27


naib presiden kelab kesenian & kebudayaan islam, koordinator kelab nasyid....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 08:30


timbalan exco sahsiah & kerohanian... alhamdulillah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 11:34


Assalamualaikum... tidak ada sebarang niat melainkan hanya ....emm sekadar nak berkongsi pengalaman sedikit sahaja, emm mula aktif dalam persatuan ketika di mesir, pernah menjadi Naib Setiausaha Agung, Setiausaha Agung, Ketua unit komputer, MKKK (Majlis KEbajikan Keluarga Kedah)- persatuan anak negeri kedah, emm juga pernah dilantik sebagai penasihat PPMS (Persatuan Pelajar Malaysia SYria), juga Yang Dipertua Keluarga Anak KEdh Syria... emm tentang tugas2 tu banyak lah juga, hubungan kerajaan negeri dengan persatuan, anak negeri2 dengan persatuan pelajar Malaysia mesir, dengan kedutaan, bahagian keahlian, hal ehwal pelajar, bahagian tatatertib, terlibat merangka buku undang2 pertubuhan persatuan, bahagian penerbitan dan penerangan (majalah kedah SUKEK: MKKK dan ITQAN di SYRIA..... )bahagian pinjaman dan bantuan zakat untuk pelajar dan sebagainya....:) begitu juga di syria... pengarah dalam berbagai program, naqib, kem rohani, emm itu saja lah agaknya..... insyaAllah jika ada sahabat2 yang boleh atau mahu berkongsi pengalaman dan ilmu ana alu2kan, tentunya ramai sahabat2 lain yang lebih aktif dan cemerlang....inilah kepentingan kesatuan...

bersatu dan berjuang...wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 20:40


ana diamanahkan sebagai Yang Di pertua Pergerakan Perkhidmatan Masyarakat USM...Tahun lepas sebagai NYDP.....heh, banyak dugaan yang mendatang bila diamanahkan dengan jawatan ni....tapi insya-ALLAH, dengan pertolongan-NYA dan sokongan sahabat┬▓ satu jemaah gerak kerja akan menjadi terkawal dan lancar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 02-10-05 21:46


ramai jugak yang bakal jadi pemimpin kat sini ya... semoga berjaya anda semua.. saya pulak tak penahlah memegang jawatan tinggi..... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ibnu-albaytar
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19039
Posting: 16
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-05 15:38


assalamualaikum..di sini ana cuma nak berkongsi pengalaman ketika di u dulu...ana di berikan amanah sebagai ketua agama tuk kolej...dalam persatuan pula ana di amanahkan tuk pegang lujnah tarbiah...bukan mudah nak tarbiah orang...pa2 pun kena tarbiah diri sendiri dulu...baru betui..kalau tak jadi ibarat ketam yang mengajar anaknya berjalan betul padahal dia berjalan pun tak betul...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu-albaytarProfil   Hantar PM kepada ibnu-albaytar   Pergi ke ibnu-albaytar's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:42


Pada 21-09-05 11:11 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-09-05 08:09 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

SEKADAR NAK CARIK COUPLE saja......tak hairan pun?????? :P nasib you lah perempuan......kasihan...

kasihan manusia2 terlaknat ini


Haaa .. ni pun antara sebab mengapa ramai yang nak berpersatuan ... sambil menyelam minum air ... ada jugak yang nak ambik kesempatan ... di kalangan PMI dan PMU (semasa zaman kegemilangan PMI) pun ada jugak yang ambik kesempatan ... bila dilantik pengarah dia pun cari MT dari kalangan kakak-2 bertudung labuh yang cantik-2 .. kemudian apa lagi .. masuk jarum lah .. sampaikan hubungan dah jauh menyimpang ... mesyuarat bermula dengan gerak kerja dan disudahi dengan perkongsian masalah peribadi dan perasaan ... mesyuarat habis tengah malam ...

Dan kadang-2 sikap muslimat dan siswi tu sendiri yang memudahkan siswa masuk jarum ... mana taknya ... kalau siswa tu seorang yang tegas dan agak kasar siswi tak suka .. lebih senang bekerja dengan siswa yang lemah-lembut dalam pertuturan, pandai jaga hati, bertoleransi ... sdgkn siswi tak sedar yang kasarnya siswa tu untuk mengelakkan pergaulan melebihi batas-2 yang dihadkan ...




sekadar nak kongsi ....pernah la jadi naib yang dipertua (sepatutnya diperMUDA ) dan merangakap exco pembangunan dan penataran semasa berpersatuan dulu antara tugasan besarnya ialah bersama-sama exco tarbiyyah memantau modul usrah serta memantau perjalanan usrah , serta menjalankan 'tugas-tugas khas' yang diberi... serta melaksanakan program-program regenerasi ahli dan pimpinan ....dan sekarang masih lagi sebagai naib, tetapi di gelanggang dan medan laga yang lain pula....berpolitik? fudamentalis agama? revolusioner? anti establishment?hemm.. anak muda memang begitu ...susah-susah saja bagitau......hehe...

yang diatas tu memang ada kebenarannya....Subhanallah....orang semacam tu ....bila grade tak kemana ....habis saja study terus sejuk dan membeku....dimana suara dan baiahnya dulu untuk berjuang...benar mereka ni nak bina keluarga sakinah, tetapi sampai hilang lesap deru angin perjuangan "di sakinah" kan, yang tinggal hanya kenangan bersama deru kereta (first car tu ) yang menjalar serta hidup di zone selesa tanpa perlu memikirkan haluan ummat yang makin terpesong....... bukti didepan mata.....apabila hijrah kerana dunia maka dunialah yang dia dapat...apabila berhijrah ke arah akhirat.... dunia akhirat InsyaAllah miliknya....walaupun dia tidak memintanya....sekadar pengalaman...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Saff-one
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7134
Posting: 43
Dari: Kuala Pilah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-11-05 09:14


salam, ana masa kat U dulu selalu pegang amanah ni. berat sungguh. tapi best tau. rugi kalau tak join apa-apa masa kat U. nanti kalau keluar nanti tak tau nak buat apa-apa. susah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Saff-oneProfil   Hantar PM kepada Saff-one   Pergi ke Saff-one's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 03:44


saya ni tak dela pegang MT,takat jadi ajk saja tu pun dulu...kecik2 pun amanah jugak turrr...

Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 19:13


Tak ramai yang suka nak naik jadi pimpinan pelajar. Ramai juga yang rasa tak ada faedah apa-apa. Tapi, bagi yang menyedari, inilah medan untuk orang yang bercita-cita tinggi.

AMT untuk dua badan di Jordan. Pernah berkhidmat untuk MSCC selama sebulan sebelum datang ke Jordan. Exco Kebajikan dan Maklumat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

NAZLY
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15547
Posting: 52
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 12:17


w'salam

ana pernah menjadi presiden PBSM ukm, hebat tak? tapi bukan persatuan bulan sabit merah (persatuan balik setiap minggu) maaf la gurau saja, sebab rumah ana dekat dengan Ukm

Bookmark and Share

    


  Member Information For NAZLYProfil   Hantar PM kepada NAZLY   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.139064 saat. Lajunya....