Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 55
Ahli: 0
Jumlah: 55




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Pantun
Topik: Pantun Insan Kecewa ...


Carian Forum

Moderator: Administrator, Maricella
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pantun
    »» Pantun Insan Kecewa ...

Please Mendaftar To Post


Oleh Pantun Insan Kecewa ...

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 14:12


Pak Abbas buat kenduri,
Tetamu disaji gulai tempoyak,
Cuba ku sunting mawar berduri,
Baru ku sedar diriku tak layak.

Panjat pokok menebas dahan,
Jatuh terkena kepala si Mumtaz,
Cikgu ustazah jadi pilihan,
Tapi ku ditolak kerana bukan ustaz.

Pak Abu berehat di laman,
Lamannya penuh dengan tumbuhan,
Si dia yang solehah itulah idaman,
Tapi rupanya dia dah ada pilihan.

Naik basikal ke kedai Mak Zizah,
Hendak mencari kayu sugi,
Niat di hati nak pinang ustazah,
Tapi ustazah citarasanya tinggi.

Baju ku buka nak periksa tubuh,
Patutlah tak selesa tubuh ku berdaki,
Hati terpikat pada si tudung labuh,
Malang nasibku hatinya dah dimiliki.

Belakang rumah ada pokok sena,
Baunya harum di waktu pagi,
Bertudung berjubah aku terpesona,
Ada cincin di jarinya melepaslah lagi.

Nasi impit kuah kacang,
Mana sataynya. Aku terlupa,
Ustazah jelita jantungku bergoncang,
Tapi dia tak rasa apa-apa.

Bawa cangkul nak tanam keladi,
Benih dibeli dari tokey Cina,
Kurisik ustazah dia tak sudi,
Tak cukup ditolak aku dihina .... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 12:24


Simpan sayur, sayur layu,
Simpan daging, daging beku,
Melihat muslimah hatiku sayu,
Kerna ku tahu kau dicipta bukan untukku .... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 12:49


pantun dua kerat ..
nampak macam berat...


pantunempat kerat..


mendekut wak-wak di tengah malam
wak-wak hadir rezeki kita..
usah gundah hati yang kelam..
kalau dah jodoh pusing agaknya mana dia akan mai juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 15-09-05 13:09


mengintai cinta si tudung labuh
tapi diri bukan kopiah
harap dapat iman yang teguh
di SANA kita tak susah payah

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 15:16


mengira ngira duit belanja
adakah cukup bagai dikata
jangan risau jangan diteka
sampai masa terjawab jua

hanya mata dapat memandang
tapi dihati sukar mendapat
jangan lah suka membayang-bayang
kelak nanti bimbang tersesat


dari mata turun ke hati
bisa di rasa meronta jiwa
jangan memandang sesuka hati
menundukkan pandangan lebih utama

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-05 21:04


pergi kedai membeli paip,
paip dibeli buruk rupanya,
lelaki yang baik,untuk perempuan yang baik.
perempuan yang baik untuk lelaki yang baik adanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 21:36


Tetiap petang menggoreng bertih,
Jagong dimakan sambil menonton,
hatiku rasa begitu sedih,
sebab saya tak reti nak berpantun....

hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 09:09


Pisang emas pisang berangan,
Makan bersama lauk tauhu,
Dulu dah puas ku jaga pandangan,
Tapi itu pun tak ada yang mahu .... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 09:17


Maidin jual serbuk kari Babas,
Serbuk disukat menggunakan gelas,
Yang cantik-cantik semuanya ustaz-ustaz dulu yang kebas,
Adakah itu namanya ikhlas ???????

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-05 09:20


Dulu dah puas ku jaga pandangan,
Tapi itu pun tak ada yang mahu
hati terbuka untuk pasangan
mungkin belum sampai seru

tidur malam memakai gebar
wajah ayu datang bertamu
empunya diri harap bersabar
kerna DIA dah tetapkn untukmu

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-09-05 09:27


naik feri ke sungai Gelita,
nampak pak Ali bergayut didahan,
Kenapa semua stress pasal cinta?
Kenapa tak stress pasal diri yang mungkin tak diterima Tuhan...??

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 16-09-05 09:57


gundah jiwa bila jatuh hati
mandi sekolahpon rasa macam tak mandi
apa di harp pada yang tak sudi
yang lain kan ramai lagi...

he....he....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 16-09-05 10:05


Pada 16-09-05 09:17 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Maidin jual serbuk kari Babas,
Serbuk disukat menggunakan gelas,
Yang cantik-cantik semuanya ustaz-ustaz dulu yang kebas,
Adakah itu namanya ikhlas ???????



tak ada ustazah cikgi pun boleh
untuk jadi permaisuri hati
dah jadi hak orang jangan ditoleh
tak pasal-pasal lebam kat pipi

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 13:03


Assalamualaikum pembuka bicara
izinkan saya untuk turut serta
sekadar nak menghibur hati yang lara
salah silap maaf dipinta

luas terbentang sawah padi
tempat bermain si ikan keli
usah diharap pada yang tak sudi
kelak diri sendiri yang rugi

budak-budak pergi mengaji
pergi mengaji di gunung daik
bukankah Allah telah berjanji
lelaki yang baik untuk perempuan yang baik?

kain basahan di atas tangga
kain batik di ceruk dapur
bukankah benar kata pujangga,
bunga bukan sekuntum kumbang tidak seekor?

pergi mengail di pinggir kali
malangnya nasib kaki tercucuk duri
serahkan hati mu pada Illahi
Insyaalah kan kau temui cinta sejati..


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"
[ Telah diedit oleh: SHAMR pada 16-09-05 13:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 12:31


limau mandarin dari china
dihantar orang berkotak-kotak
janganlah rasa diri dihina
niat yang baik kan dibalas kelak

tudung labuh dan tudung tirus
dijual orang merata -rata
tetapkan jiwa berhati lurus
InsyaAllah nanti dibalas jua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 12:44


pergi kedai beli kelapa,
balik kedai pergi sekolah,
bukan ada niat apa-apa,
saja-saja suka nak mencelah...

pergi kedai beli kelapa,
dibeli bersama si saun pandan,
perbanyakkanlah anda berdoa,
moga mendapat pasangan yang sepadan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 09:17


Pada 16-09-05 09:27 , tru_frnshp posting:

!!! QUOTE !!!

naik feri ke sungai Gelita,
nampak pak Ali bergayut didahan,
Kenapa semua stress pasal cinta?
Kenapa tak stress pasal diri yang mungkin tak diterima Tuhan...??


Tiada elektrik gelap gelita,
Dengar suara tak nampak muka,
Sengaja dibicarakan pasal cinta,
Pasal kat sini semua jiwang-jiwang belaka... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 11:31


Pada 15-09-05 21:36 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Tetiap petang menggoreng bertih,
Jagong dimakan sambil menonton,
hatiku rasa begitu sedih,
sebab saya tak reti nak berpantun....

hehehe


kita share lah pantun ni ye...hehehe.. :-D

ps: berbakat ghupe2nye..sahabiah ukhwah kita ni.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 11:43


Pada 19-09-05 09:17 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!



Tiada elektrik gelap gelita,
Dengar suara tak nampak muka,
Sengaja dibicarakan pasal cinta,
Pasal kat sini semua jiwang-jiwang belaka... :-D


Cantiknya anak kucing bulunya kelabu,
Tapi sayangnya banyak lah kutu,
Topik cinta yang jawabnya beribu,
Topik ilmiah yang baca satu ......    :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 19-09-05 14:31


fuh..best jugak pantun anda ini.. :-D
lepas ini boleh lah join pertandingan berbalas pantun...
gerenti menang... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 19:57


tak payah keciwa....yang hilang akan tumbuh bergantii,.....tak begitu...mesti ada hikmah disebaliknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ilahkisas
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.01.2005
Ahli No: 13966
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-08 14:54


fuhhh...pandai betul berpantun....percaya lah:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilahkisasProfil   Hantar PM kepada ilahkisas   Quote dan BalasQuote

cikgu84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.07.2008
Ahli No: 34057
Posting: 186
Dari: Bumi ALLAH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-07-08 00:04


Pada 05-09-05 14:12 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pak Abbas buat kenduri,
Tetamu disaji gulai tempoyak,
Cuba ku sunting mawar berduri,
Baru ku sedar diriku tak layak.

Panjat pokok menebas dahan,
Jatuh terkena kepala si Mumtaz,
Cikgu ustazah jadi pilihan,
Tapi ku ditolak kerana bukan ustaz.

Pak Abu berehat di laman,
Lamannya penuh dengan tumbuhan,
Si dia yang solehah itulah idaman,
Tapi rupanya dia dah ada pilihan.

Naik basikal ke kedai Mak Zizah,
Hendak mencari kayu sugi,
Niat di hati nak pinang ustazah,
Tapi ustazah citarasanya tinggi.

Baju ku buka nak periksa tubuh,
Patutlah tak selesa tubuh ku berdaki,
Hati terpikat pada si tudung labuh,
Malang nasibku hatinya dah dimiliki.

Belakang rumah ada pokok sena,
Baunya harum di waktu pagi,
Bertudung berjubah aku terpesona,
Ada cincin di jarinya melepaslah lagi.

Nasi impit kuah kacang,
Mana sataynya. Aku terlupa,
Ustazah jelita jantungku bergoncang,
Tapi dia tak rasa apa-apa.

Bawa cangkul nak tanam keladi,
Benih dibeli dari tokey Cina,
Kurisik ustazah dia tak sudi,
Tak cukup ditolak aku dihina .... :-(


andai berkenan dengan anak Mak Jah,
minatlah nasyid tinggalkan jazz,
kalau nak isteri akhlak ustazah,
sebatikan diri dengan akhlak ustaz.


-----------------
diriku...hamba ALLAH
banyak kekurangan & kelemahan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For cikgu84Profil   Hantar PM kepada cikgu84   Quote dan BalasQuote

puteribayu
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2008
Ahli No: 33204
Posting: 18
Dari: Negeri Bawah Bayu

Melaka  


posticon Posting pada: 20-07-08 09:32


lama tak berpantun,

bersama leman pergi ziarah
ziarah keluarga atuk sangga
mencari jodoh buatlah solat istiharah
kelak selamat rumahtangga

insya'allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribayuProfil   Hantar PM kepada puteribayu   Pergi ke puteribayu's Website   Quote dan BalasQuote

maestra_dila
WARGA SETIA
Menyertai: 26.10.2007
Ahli No: 31514
Posting: 404

spain   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 17:30


Assalamualaikum...

terbang bebas si rama-rama
hinggap sebentar di sanggul nyonya
ke jinjang pelamin harapan bersama
ketentuan Allah menentukan segalanya..

lebat berbuah si pohon sawa
tempat berteduh segelintir manusia
patahlah hati hamba kecewa
mencurah kasih pada yang tak setia

asam pedas dimasukkan cuka
adakah keenakkannya akan lebih terasa?
kiranya hati jauh terluka
doa kupanjat pada yang Maha Esa

benar sungguh bagai dikata
tiada jodoh untuk kita bersama
cinta sejati tiada nilaian harta
ianya abadi terpatri lama...

Bookmark and Share

    


  Member Information For maestra_dilaProfil   Hantar PM kepada maestra_dila   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-07-08 07:24


newbie bab pantun ni...let me try...


menitis airmata membasahi pipi,
berlinangan disapukan pengesat,,
hancur luluh jiwa dihati,
melihat si idaman sudah dirembat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

puteribayu
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2008
Ahli No: 33204
Posting: 18
Dari: Negeri Bawah Bayu

Melaka  


posticon Posting pada: 21-07-08 08:35


pu3 jawab ye

enak sungguh tauhu sumbat
masak bersama dengan mek seri
kalau idaman hati sudah dirembat
pujuk yang lain bawalah lari

gurau saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribayuProfil   Hantar PM kepada puteribayu   Pergi ke puteribayu's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 09:56


membawa ikan hantar ke kedah
lori pula rosak kat kuala kedah
ana nak tanya pada warga ukhwah
ada tak kat sini pakai purdah???

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 13:08


Beli tiket ke Shah Alam,
Bas bertolak pukul tiga,
Hidup hamba makin suram,
Kerna orang asyik menghina. :cry:

Keluar rumah awal pagi,
Kerna tak mahu ketinggalan bas,
Apalah nasib diri ini,
Dilayan orang bagai hampas.

Sakit kepala bukan kepalang,
kerna jem di tengah pekan,
Sudah nasib hamba malang,
Tiada siapa yang merasa kasihan.

Aduhai malang terlepas bas,
Walaupun lewat lima minit,
Jikalau ada ihsan belas,
Itu cukup hilangkan sakit.


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 14:22


Pada 19-07-08 00:04 , cikgu84 posting:

!!! QUOTE !!!


andai berkenan dengan anak Mak Jah,
minatlah nasyid tinggalkan jazz,
kalau nak isteri akhlak ustazah,
sebatikan diri dengan akhlak ustaz.



fuh .. panjang quote tu ... macam nak 'menjawab' saja ... ini isu lama ni .. 3 tahun lepas punya cerita ... sesiapa yang berkuasa tu saya minta kunci saja benda ni ...

kadang-2 belum tentu ustaz boleh dapat ustazah .... banyak jugak kes ustazah kawin dengan org biasa-2 ... dan kadang-2 org yang akhlak ustaz tapi bukan ustaz pun belum tentu dapat ...

tak mengapa lah ... saya pun dah malas nak layan benda-2 macam ni ... ni benda 3 tahun lepas masa zaman boring kerja, tak tau nak buat apa .. tu yang banyak fikir benda bukan-2 tu ... buka topik ilmiah tak ada yang layan ... tu lah yang sesaja saya buka topik bodoh-2 macam ni .... sekarang nak bagi komen dan buka topik pun dah malas .. dah tak ada semangat macam dulu lah .... sebab bila buka topik ilmiah tak ada yang berminat ... yang baca pun sikit-2 .. tapi bila buka yang kontroversial, jiwang-2 sikit punya lah ramai yang masuk ...



Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:32


salam en trans...erm.. lama dah buka topik ni.. tak apa lah.. ada sahabat yang nak update lagi..ok.. ana pun nak bagi pantun ni..
haaa.. siapa berani.. jawab...

Pergi ke tesco beli beras cap JAti
Dapat pula hadiah misteri
Andai ada hajat dihati
Kenapa masih berdiam diri..
Eheheh..

Sedih pilu jiwa bergolak
Mengenang nasib golongan nan faqir
Diam bukanlah tanda menolak
Tapi masih kondisi berfikir …
Hihihhi..

Orait tak.. wah.. ayatss.. ecehcehhh… ups..
Tiada kaitan dengan penaip mahupun yang hidup atau yang telah pass away… ;) rekaan semata-mata.. rekaan tipu-tipu..hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:57


ingatlah selalu kepada tuhan
title 'ustazah' hanya gelaran
rasulAllah juga pernah berpesan
empat ciri itu pilihan

andai tuan hiba dihati
panjatkan doa kepada illahi
warga ukhwah ramai menanti
pilihlah satu jadi permaisuri


tak begitu? :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 31-07-08 21:15


jatuh si buta tertampang batu
jari luka susah nak sembuh
jatuh chinta memang begitu
jadi buta juga bodoh

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

puteribayu
Warga Rasmi
Menyertai: 13.04.2008
Ahli No: 33204
Posting: 18
Dari: Negeri Bawah Bayu

Melaka  


posticon Posting pada: 04-08-08 08:08


kalau tuan ke kg keramat
singgah sebentar kedai mak iti
belikan saya sebuku roti
jatuh cinta satu rahmat
punya perasaan punya hati
berdoa moga dirahmati

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribayuProfil   Hantar PM kepada puteribayu   Pergi ke puteribayu's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 10:33


Pada 23-07-08 13:32 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

Pergi ke tesco beli beras cap JAti
Dapat pula hadiah misteri
Andai ada hajat dihati
Kenapa masih berdiam diri..
Eheheh..

Sedih pilu jiwa bergolak
Mengenang nasib golongan nan faqir
Diam bukanlah tanda menolak
Tapi masih kondisi berfikir …
Hihihhi..



ana try membeli pantun cik ss 2 eh

pergi ziarah ke rumah rani
dapat pula sirambutan gading
bukan berdiam tanda tak berani
tapi rasa diri tak setanding




cantik anggun si kurung merah
dipakai pula oleh cik siti sairah
jangan sedih ataupun marah
jangan lupa kekuatan istiqharah


aoe punya pantun ni????
:bye: :bye: :lol:



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 11:49


assalamualaikum...

baca pantun ni gelak pun ada..
sedih pun ada..
lain waktu ana berpantun eh..
wassalam


-----------------
'mencari impian, menanti harapan, segunung kesungguhan, arah tujuan mardhatillah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 22-11-08 16:45


salam..ehehe.. nak update topik ni..ok daeng.. ss nak jual ni..
beli.. siapa nak beli..ehehe..
3 sepuluh riyal..ehehe.. ups.. tak ada harga pantun ni..
jual-beli saja.. nanti ss akad hihi


pergi ziarah ke rumah rani
dapat pula sirambutan gading
bukan berdiam tanda tak berani
tapi rasa diri tak setanding

-----------

buah duku buah ciku
hampir sama tapi memang lain lah
alahai jangan laah rasa begitu
belum cuba manakan tahu daa

hihii..orait lah tu.. ;0


cantik anggun si kurung merah
dipakai pula oleh cik siti sairah
jangan sedih ataupun marah
jangan lupa kekuatan istiqharah


-------------

gundah gelana rasa di hati
seakan petanda dah nak jadi
hehe.. yumkin itu tanda di hati
Allah dah tentukan jadi

upss.. sama saja ayat belakang tu.. bolehlaaa..hihi..


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 18:49


Simple Shida menjual:

pergi ziarah ke rumah rani
dapat pula sirambutan gading
bukan berdiam tanda tak berani
tapi rasa diri tak setanding

Hamba membalas:

Hebat tuan hamba mengait pantun. Ibarat serikandi Teja berbengkung sutera. Tangkas berpencak, padat langkahnya. Wahai serikandi, disini hamba membeli;

Benang emas jarum suasa
Menjahit songket samping separuh
Pandai bijak indah bahasa
Walaupun diam kuat pengaruh

Diam seribu kata...Diam-diam ubi tandanya berisi...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 19:26


enak sungguh sambal peria
di tambah sidikit gula nira
biar hidup bersulam ceria
apa di layan duka dan lara

udah-udah lah...........jangan sedih-sedih hidup ni terlalu singat untuk bersedih lama-lama.... :-P


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Maricella

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 198
Posting: 275
Dari: gemas

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 19:46


Pada 22-11-08 16:45 , simpLe_sHida posting:

!!! QUOTE !!!

salam..ehehe.. nak update topik ni..ok daeng.. ss nak jual ni..
beli.. siapa nak beli..ehehe..
3 sepuluh riyal..ehehe.. ups.. tak ada harga pantun ni..
jual-beli saja.. nanti ss akad hihi


pergi ziarah ke rumah rani
dapat pula sirambutan gading
bukan berdiam tanda tak berani
tapi rasa diri tak setanding

-----------

buah duku buah ciku
hampir sama tapi memang lain lah
alahai jangan laah rasa begitu
belum cuba manakan tahu daa

hihii..orait lah tu.. ;0


cantik anggun si kurung merah
dipakai pula oleh cik siti sairah
jangan sedih ataupun marah
jangan lupa kekuatan istiqharah


-------------

gundah gelana rasa di hati
seakan petanda dah nak jadi
hehe.. yumkin itu tanda di hati
Allah dah tentukan jadi

upss.. sama saja ayat belakang tu.. bolehlaaa..hihi..


eh kak shida..kata tak tahu berpantun...hehehe...ni boleh anta kat ikim.fm...segmen pantun...


-----------------
Cinta dunia ibarat madu yang beracun,
cinta akhirat bagai hempedu yang mujarab.





Bookmark and Share

    


  Member Information For MaricellaProfil   Hantar PM kepada Maricella   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-08 23:12


Pada 23-11-08 19:26 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

enak sungguh sambal peria



hmm..saya suka pulak makan sayur peria kebelakangan ni..sedap tuuu..hehe :-D

p/s : off topik sat... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:17


Pada 23-11-08 23:12 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-08 19:26 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

enak sungguh sambal peria



hmm..saya suka pulak makan sayur peria kebelakangan ni..sedap tuuu..hehe :-D

p/s : off topik sat... :sopan:


kelmarin saya baru makan sambal peria.......huhu..
tu yang termasuk dalam pantun ni...huhuhu :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-08 23:19


Pada 23-11-08 23:17 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-08 23:12 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 23-11-08 19:26 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

enak sungguh sambal peria



hmm..saya suka pulak makan sayur peria kebelakangan ni..sedap tuuu..hehe :-D

p/s : off topik sat... :sopan:


kelmarin saya baru makan sambal peria.......huhu..
tu yang termasuk dalam pantun ni...huhuhu :sopan:



oohh..i see..bagaimana ye sambal peria tu? selalunya peria ni di goreng..goreng pun sodappp... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-08 23:25


nak resepi ke?
PM saya lah ye......
tapi nak kongi siket lah.....
kalau tak mahu peria pahit
remdam saja sat dalam air garam
nanti pahit tak boleh telan pulak.... :kelip:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-08 23:43


Pada 23-11-08 23:25 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

nak resepi ke?
PM saya lah ye......
tapi nak kongi siket lah.....
kalau tak mahu peria pahit
remdam saja sat dalam air garam
nanti pahit tak boleh telan pulak.... :kelip:



pernah dengar juga petua tu..tapi strawberry ni suka yang pahit semulajadi..jadi tak rendam2 dalam air garam..ok! i will :-D :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 21:50


aik.. adikku maricella.. oo.. spy ek pantun kak..
ehehe.. ni pantun on the sepot saja..hihi

nanti kak hantar.. sabaq naaa..
kena banyak berfikir lagi ni..;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 22:22


Pada 23-11-08 23:25 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

nak resepi ke?
PM saya lah ye......
tapi nak kongi siket lah.....
kalau tak mahu peria pahit
remdam saja sat dalam air garam
nanti pahit tak boleh telan pulak.... :kelip:



:sopan: bukan nak sambung patun cuma nak menyibuk kat sini pasal petua nak hilangkan pahit peria..selain letak garam tuan2 dan puan2 boleh rebus seketika peria yang telah di hiris-hiris bersama asam jawa (sekejap saja tau jangan sampai masak pula peria tu).. InsyaAllah peria tersebut akan menjadi lebih enak..selamat mencuba..


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 07:41


amboi cik SS, dah makin ligat berpantun ek..



apa diharap kasihnya orang,
entahkah sungguh entahkan tidak..

anak tawau jauh diperantauan,
diiringi doa restu keluarga,
walau hati pernah dikecewakan,
namun kasih ILAHI pengubat lara..

**pantun dia atas tak ada kena mengena dengan si pemantun ek..

:jangan:

hehehe


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 25-11-08 08:46


Assalamualaikum,

Kunyah sirih mandi bunga,
Jodoh tidak sampai lagi;
Rayu emak pujuk sedara,
Carikan calon yang baik budi.

Jodoh tidak sampai lagi,
Makan tak kenyang tidur tak lena;
Carikan calon yang baik budi,
Manis rupa indah agama.

Makan tak kenyang tidur tak lena,
Terbayang-bayang di dalam mimpi;
Manis rupa indah agama,
Dunia akhirat Allah redhai.

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

nima
Warga Rasmi
Menyertai: 24.11.2008
Ahli No: 36054
Posting: 13
Dari: Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-11-08 10:15


embun pagi udaranya nyaman
sejuk sekali bagai ditusuk
usah dirayu bunga bertuan
mohon Allah beri petunjuk

datang hamba datang berteman,
untuk memikat bunga kemboja,
kasih disemai diharap jangan
jika hati sudah berpunya

pantun sekupang dari saya.... heheehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nimaProfil   Hantar PM kepada nima   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-11-08 16:30


ehehe.. sadiqah..
ehem..ehem macam ada kaitan he dengan penaip tu..kih..kih..


ila akhi abdullah.. wah sahabat lama kembali menjengah,,
ahlan wasahlan..

nak pantun apa lagi ye..

3 4 5 dan enam
7 8 9 lepas tu sepuluh daa
pembuka topik lama berdiam
ke mana menghilang daa.. ??

ehehe. boleh lah tu.. pantun 15 sen..hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

hid_uniten
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18744
Posting: 252
Dari: :: bumi Allalh ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-11-08 22:46


amboi..pandainya kak shida bpantun..tapi hid xpandaila nak balas,hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hid_unitenProfil   Hantar PM kepada hid_uniten   Pergi ke hid_uniten's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 00:08


Pada 24-11-08 22:22 , shimaku posting

!!! QUOTE !!!



:sopan: tuan2 dan puan2 boleh rebus seketika peria yang telah di hiris-hiris bersama asam jawa (sekejap saja tau jangan sampai masak pula peria tu).. InsyaAllah peria tersebut akan menjadi lebih enak..selamat mencuba..




rebus?
rebus ke celur ni......:-P


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-11-08 23:53


masuk hutan cari buah petai
awat tak penat petai tu nak kait tinggi
salahkah diri ingin menyintai
apakan daya di tinggal pergi



hehe....layan saja lah....siapa nak beli silakan......


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 01-12-08 08:40


Assalamualaikum,

awan_biru, Abdullah beli, berapa ringgit ya? :)

Anggerik biru, bunga melati,
Diisi dara di dalam raga;
Bukan dirimu ditinggal pergi,
Si dia cuma memendam rasa.

-->Ukhti Shida, jazakillah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 01-12-08 08:51


hehehe... tak pandai lah nak berpantun. tapi lucu sungguh pantun en pembuka topik ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 01:07


hajat hati nak beli produa kelisa
cari punya cari terbekenan kat mayvi
sudahkah puas memendam rasa
hancur di hati ku ubat sendiri


Abdullah saya balas ni(main taram saja)....jawab jangan tak jawab....hehe:-D


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 01:26


wah.. awan biru berpantun..
lepas ni pakat hantar pantun Nasihat dalam IKIm..
dengar hari Ahad jm10malam.hihi..


hajat di hati nak sambung study international
tapi macam nak ke bangi ( UKM )
tahu lah cik awan biru kerja di hospital
ubat lah hati dengan BAM serai wangi..
hihiih.

ehem..ehem..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 02:11


gunalah losyen safi kalau nak wangi
losyen di beli di kedai Ramli
bukan senang nak dapat bam serai wangi
kak shida punya pasai saya cari beli

pernah juga hantar sajak kat ikim.fm
tapi masa zaman students dulu
sekarang dah tak buat dah kerja macam tu... :lol:
yang best bila Dj tu baca artikel kita....:kelip:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 02-12-08 04:48


Assalamualaikum,

Eh apada bam serai pun masuk hehehe :)

Kumpul sekam waktu senja,
Kayu nyatuh akar bertunggul;
Usah muram berduka lara,
Sampai jodoh rombongan menyusul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 09:26


anak punai anak merbah
terbang tinggi buat sarang
anak sungai kan berubah
inikan pula hati orang,,,


mengapa di kenang????isk3x....

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 10:22


ooo ke sini ye hang pa semua berkumpui. nak join jugak. ngeheheh

sempena JK Kembara Ukhwah di Perak.. :sopan:

sipi2 lah dengan tema Pantun Insan Kecewa ni. huhu

hajat di hati mahu bersua
bersua dengan kekasih setia
sakit di kaki masih terasa
lenguh tangan terganggu kerja

(2 rangkap awal tu tak ada kaitan dengan saya. saja buat sebab nak kasi ngam)

terdengar berkokok si ayam serama
ayam serama di luar jendela
gembira terasa berkelana bersama
akan kukenang sampai bebila

sila2 beli sesiapa yang nak. :D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 10:45


shai, akak nak beli boleh tak?..hehe



hajat dihati telah terlaksana,
syukur alhamdulillah tidak terkata,
walau sakit kaki terganggu kerja,
online di UC tetap tak ku lupa.. :-D

jauh berkelana musafir bersama,
JK ke perak mengukir kenangan,
pengajaran yang baik jadikan panduan,
moga tautan ukhwah terjalin selamanya..

insyaallah


-----------------
hIdUP mEsTi TeRuS..


Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 11:18


saya nak beli pantun Abdullah hihihi.......:kelip:


Pergi ipoh naik bas mara
Sandar-sandar hingga terlena
Halus manis menyusun bicara
Cukuplah sekali ku terkena


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 13:35


Pada 02-12-08 10:45 , sadiqah posting:

!!! QUOTE !!!

shai, akak nak beli boleh tak?..hehe



hajat dihati telah terlaksana,
syukur alhamdulillah tidak terkata,
walau sakit kaki terganggu kerja,
online di UC tetap tak ku lupa.. :-D

jauh berkelana musafir bersama,
JK ke perak mengukir kenangan,
pengajaran yang baik jadikan panduan,
moga tautan ukhwah terjalin selamanya..

insyaallah



tak ku sangka kak yati seniorku d sama tekniik tawau ni pandai berpantun..


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 02-12-08 14:53


Assalamualaikum,

Awan,

Karang manik batu terpilih,
Benang kasa dari Jawa;
Jangan serik bertimang kasih,
Badan merana jiwa meronta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 17:51


Pada 02-12-08 11:18 , awan_biru85 posting:

!!! QUOTE !!!

saya nak beli pantun Abdullah hihihi.......:kelip:


Pergi ipoh naik bas mara
Sandar-sandar hingga terlena
Halus manis menyusun bicara
Cukuplah sekali ku terkena



balik dari ipoh ke pokok sena
singgah sebentar beli kebaya nyonya
janganlah berduka bila terkena
bukankah itu pengalaman namanya


sabar lah,,,,tiap bicara manis bagai selumbar bisa



janganlah sedih jangan berduka
MA kat hospital kan ada


hehehehehe,,,,,,



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

PerMataHiJau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.10.2007
Ahli No: 31471
Posting: 295
Dari: MELAKA

Pahang  


posticon Posting pada: 02-12-08 22:45


Assalamualaikum...:oops:

melepas penat di tepi kuala,
terbang rendah si burung tempua,
kupujuk hati redha sajalah,
bila teringat terkilan jua.



Bina rumah di tanah yang landai,
tepi rumah ada perigi,
oklah saya tahu awak pandai,
tak mengapa sem depan saya cuba lagi.


Emak menggoreng pucuk paku,
Abah pulang membawa toman.
Ya.ALLAH KAU kuatkanlah hatiku,
Moga tabah menempuhi dugaan.


Kucing Pak Mat mengejar tikus,
Dikejar hingga ke pohon meranti,
Usaha,Jujur,ikhlas,fokus,
Moga kejayaan tetap menanti.


Di dunia ini tiada yang kekal,
Ingatlah selalu ALLAH yang Berkuasa,.
Doa,usaha,ikhtiar.,tawakal,
Jangan cepat berputus asa.

:-( :-( :-( :-) :-) :-) 8-) 8-) 8-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For PerMataHiJauProfil   Hantar PM kepada PerMataHiJau   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-08 14:55


Pisau raut hilang di rimba
    Pakaian anak raja di Juddah
Karam di laut boleh ditimba
    Karam di hati bilakah sudah?

Buah berangan masaknya merah
    Kelekati dalam perahu
Luka di tangan nampak berdarah
    Luka di hati siapa tahu?

Banyaklah orang menanam pulut
Saya seorang menanam padi
Banyaklah orang karam di laut
Saya seorang karam di hati

Anak punai anak merbah
    Hinggap ditonggak mencari sarang
Anak sungai lagikan berubah
    Inikan pula hati orang

Apa diharap padi seberang
    Entahkan jadi entahkan tidak
Apa diharap kasihnya orang
    Entahkan jadi entahkan tidak

Entahkan jadi entahkan tidak
    Entah dimakan pipit melayang
Entahkan jadi entahkan tidak
    Entah sudahkan milik orang

Cahaya bulan diliput awan
    Dipuput bayu awan berlalu
Hasrat hatiku padamu tuan
    Malang diriku tuan tak tahu

Dari Arab turun ke Aceh
    Naik ke Jawa berkebun serai
Apa diharap pada yang kasih
    Badan dan nyawa lagi bercerai

Selasih di Teluk Dalam
Datang kapas Lubuk Tempurung
Saya umpama si burung balam
Mata terlepas badan terkurung

Chau Pandan, anak Bubunnya
    Hendak menyerang kota Melaka
Ada cincin berisi bunga
    Bunga berladung si air mata

Anak buaya terenang-renang
    Anak kunci dalam perahu
Hanya saya terkenang-kenang
    Orang benci saya tak tahu

Masuk hutan berburu musang
     Musang mati dijerat orang
Macam mana hati tak bimbang
    Ayam di sangkar disambar helang

Sakit menebang kayu berlubang
    Kayu hidup dimakan api
Sakit menumpang kasih orang
    Daripada hidup baiklah mati

Asal kapas menjadi benang
    Dari benang dibuat kain
Barang lepas usah dikenang
    Sudah menjadi hak yang lain

Apa guna pasang pelita
    Jika tidak dengan sumbunya
Apa guna bermain mata
    Kalau tidak dengan sungguhnya

Biji saga nampaklah merah
    Bawa segenggam pergi ke kota
Hati kecewa amatlah parah
    Tidur bertilam si air mata

Dari Jawa ke Bengkahulu
    Membeli keris di Inderagiri
Kawan ketawa ramai selalu
    Kawan menangis seorang diri

Kusangka nanas di tengah padang
    Rupanya pandan yang berduri
Kusangka panas hingga ke petang
    Rupanya hujan di tengah hari

Akar nibung meresap-resap
    Akar mati dalam perahu
Terbakar kampung nampak berasap
    Terbakar hati siapa yang tahu

Orang Aceh sedang sembahyang
Hari Jumaat tengah hari
Pergilah kasih pergilah sayang
Pandai-pandailah menjaga diri

Seri Mersing lagulah lama
    Lagu dikarang biduan dahulu
Hatiku runsing gundah gulana
    Dimana tempat hendak mengadu?

Sri Mersing lagulah melayu
    Dikaranglah oleh biduan dahulu
Hatiku runsing bertambah pilu
    Mengenangkan nasib yatim piatu

Apa diharap kepada tudung
    Tudung saji terendak Bentan
Apa diharap kepada untung
    Untung nasib permintaan badan

Penatlah saya menanam padi
    Nenas juga ditanam orang
Penatlah saya menanam budi
    Emas juga dipandang orang

Sirih kuning di batang pauh
    Sayang beluluk beruang-ruang
Putih kuning carilah jodoh
    Saya buruk biar terbuang

Padi jangan dicampur antah
    Melukut tinggal sekam melayang
Hatiku jangan diberi patah
    Meskipun saya dagang terbuang

Kayu cendana di atas batu
    Sudah diikat dibawa pulang
Adat di dunia memang begitu
    Benda buruk tidak dipandang

Payang retak tali bersimpul
    Kendi lokan airnya tumpah
Hidup tidak kerana kaul
    Mati bukan kerana sumpah

Anak ayam turun satu    
     Mati seekor habis hilang
Tiada untung modal tak tentu
    Perahu tersadai di atas galang

Pukul gendang tiup nafiri
    Anak Keling mandi minyak
Saya umpama rumput di bumi
    Rendah sekali pada yang banyak

Orang Jawa pulang ke Jawa
    Membawa pulang tiang bersambung
Badan terletak putuslah nyawa
    Nyawa tidak dapat dihubung

Sarawak sungainya sempit
    Buah nenas lambung-lambungan
Hendak kubawa perahunya sempit
    Tinggal emas tinggal junjungan

Pecah belah batu di gunung
    Seri dewa berjalan malam
Ya Allah, tidak tertanggung
    rasa tidak dikandung alam

Tidak salah bunga lembayung
    Salahnya pandan menderita
Tidak salah ibu mengandung
    Salahnya badan buruk pinta

Kalau begini tarah papan
    Ke barat juga kan condongnya
Kalau begini untung badan
    Melarat juga kesudahannya

Hujan turun badan pun basah
    Patah galah haluan perahu
Niat dihati tak mahu berpisah
    Kehendak Allah siapa yang tahu?

Nyiur muda luruh setandan
    Diambil sebiji lalu dibelah
Sudah nasib permintaan badan
    Kita dibawah kehendak Allah

Tuan puteri tersadung batu
    Ambil ubat di atas para
Alangkah sedih cinta tak restu
    Jiwa merana hati sengsara

sumber;http://penyair.wordpress.com/2007/03/30/pantun-kekecewaan/



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 06-12-08 21:16


wah..wah.. umar khalil..
hang dok explore cari pantun kiciwa ye..
(issh.. tak ada kijo ke kat opis..ehehe.. )

nak pantunn apa ek?
tak ada moood lagi ni..

kini tiba cuti sekolah
ramai pula yang nak kenduri
aduhai mana satu nak kuredah
menyusun strategi untuk pergi..

ehehe..

naik ktm hingga ke bangi
ada rezeki ss sampai lah nanti ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-08 02:27


Abdullah,

Pucuk kaduk daun sireh
Tumbuh menghijau di bawah titi
bukan serik bertimang kasih
kasih yang ku cari menyubur iman di hati



umar_khalil,


Jalan-jalan di kebun kekwa
Tak sedar dah mogrib rupanaya
saat sedih kerana kecewa
normal lah tu namanya

kenapa tetiber sebut MA ni? umar ni ada-ada saja.... :sopan:


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 13:03


janganlah sedih jangan berduka
MA kat hospital kan ada

ni kan pantun 2 kerat....tak apa saya try tambah jadi 4 kerat

makan mangga dcicah buka
Kenapa dok termenung dihujung beranda
janganlah sedih jangan berduka
MA kat hospital kan ada


hehehheehhee........jangan marah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-12-08 13:33


Bijak pendita bermain kata
    Di sana sini nama bersemadi
Cinta manusia ciptaan kita
    Cintakan Allah kekal abadi

Harum semerbak bunga kemboja
Ditanam orang atas pusara
Harap transmissionline tak mengikut rasa
Bimbang diri yang akan sengsara

Kutanam-tanam padi seladang
     Malang nasibku lalang yang jadi
Andai ada masa yang terluang
     Salam hormat berjumpa lagi

Berita Puteri jadi sebutan
Bagai kan kuntum kembang menyinar
Andai benar ku buat telahan
Padamu transmissionline banyakkan sabar

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-01-09 16:27


Pada 11-12-08 13:33 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!

Bijak pendita bermain kata
    Di sana sini nama bersemadi
Cinta manusia ciptaan kita
    Cintakan Allah kekal abadi

Harum semerbak bunga kemboja
Ditanam orang atas pusara
Harap transmissionline tak mengikut rasa
Bimbang diri yang akan sengsara

Kutanam-tanam padi seladang
     Malang nasibku lalang yang jadi
Andai ada masa yang terluang
     Salam hormat berjumpa lagi

Berita Puteri jadi sebutan
Bagai kan kuntum kembang menyinar
Andai benar ku buat telahan
Padamu transmissionline banyakkan sabar



wah..terernya jue berpantun....respect lah.. :-D


-----------------
http://www.dapatwang.com/?id=laila82


Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 07-01-09 14:52


Assalamualaikum,

Awan,

Bunga cempaka disunting dara,
Warna merah berseri-seri;
Sepurnama tiada berita,
Sudahkah ketemu kasih di hati?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-01-09 00:57


Abdullah,

Pergi ke pekan membeli peta
Buat menuju arah ke songkla
Bukan diam tanpa berita
Ku biarkan waktu menentukan segala........hihi..... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-01-09 11:49


Keningau seri kepingin orang,
patih berlabuh hilaian hati;
kenangkan hari kelak mendatang,
patah tumbuh hilang berganti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Jue_Effendy
WARGA SETIA
Menyertai: 10.11.2008
Ahli No: 35812
Posting: 760
Dari: Kota Kinabalu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 09-01-09 12:05


!!! QUOTE !!!

wah..terernya jue berpantun....respect lah..

alahai kak sue, lama juga tu nak perah otak baru keluar ilham....hehehe.....

alifmimyanun,

kasihan kijang terkena panah
kerana panah kijang dah mati
kalau sungguh ia dah patah
belum terfikir nak cari ganti

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jue_EffendyProfil   Hantar PM kepada Jue_Effendy   Pergi ke Jue_Effendy's Website   Quote dan BalasQuote

lailasuhaila
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2008
Ahli No: 35134
Posting: 351
Dari: my heart...

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 22:48


kasihan kijang terkena panah,
kerana panah kijang dah mati,
usah diturut hati yang patah,
patah tumbuh hilang berganti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lailasuhailaProfil   Hantar PM kepada lailasuhaila   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-01-09 23:39


Pulang petang berjalan kaki,
Singgah membeli si buah manggis,
Andai transmissionline susah hati,
Jangan dibiarkan nanti menangis...

Setahun sudah patah hati,
Menyemai kasih pada yang tak sudi,
Andai hati belum terpujuk lagi,
Dekatkan lah diri pada Ilahi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 11-01-09 03:27


Pada 09-01-09 12:05 , Jue_Effendy posting:

!!! QUOTE !!!


alifmimyanun,

kasihan kijang terkena panah
kerana panah kijang dah mati
kalau sungguh ia dah patah
belum terfikir nak cari ganti

hih hi

cuma boleh dielokkan lagi tu.

kerbau jatuh dipangkal getah
datang fakir tolong ubati
walau sungguh sudah patah
belum terfikir nak cari ganti


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

as-syafie
WARGA SETIA
Menyertai: 25.01.2007
Ahli No: 28366
Posting: 461
Dari: Mesir Darul Ulama'

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 08:48


kaki kerbau perlu di ubati,
supaya mudah untuk bekerja,
macam mana fakir nak ganti,
kalau malas nak berusaha..

Bookmark and Share

    


  Member Information For as-syafieProfil   Hantar PM kepada as-syafie   Quote dan BalasQuote

akhdanie
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.07.2008
Ahli No: 34099
Posting: 28

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-01-09 09:58


pergi ke kedai beli sejadah,
sejadah dibeli untuk cik siti,
usaha sudah doa pun sudah
tapi kasih tetap tak jadi... huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhdanieProfil   Hantar PM kepada akhdanie   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-02-09 09:13


salam

alah sedih nya...


indah mawar bau nya harum
cantik pemandang bila di jadikan dekor
bunga bukan sekuntum
kumbang bukan seekor


eh macam tak kena saja tapi ok lah itu eh..
hehehhe


salam


-----------------
Islam itu Indah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.162728 saat. Lajunya....