Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Mencari lilin lebih baik dari merungut bila kegelapan

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 2 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Derma Darah


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Derma Darah

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Derma Darah

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 31-08-05 23:47


assalamualaikum...

ana nak tanya pada semua, apa kebaikan dan keburukan derma darah?? suka tak derma darah?

ana sukalah tersangat-sangat derma darah...wwuuuuu best seronok sangat..!!!!!!! :-D ;-) :-) :-D :-) ;-) :-) kalau ada mn2 kempen mesti ana nak pergi tapi selalu pula tak dapat pergi dan tak dapat derma kat ipt ana selalu juga ada phak hospital datang buat derma darah...

macam mn anda? pernah derma? apa kata kita kongsi pengalaman..
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 17-10-05 19:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

diny
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14571
Posting: 372
Dari: Malaysia Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-09-05 06:19


Assalamualaikum

:) diny nak kongsi pengalaman boleh..?? alhamdulillah dah pernah derma darah..kepada yang memerlukan cause nak derma duit time tu belajar lagi.. first time derma darah masa kat UUM..untuk hospital kerajaan perlis..

first dia timbang kita dulu..cause berapa pain darah yang nak diambil kena tengok keberatan kita..

second ambil jenis darah dan pastikan kita tak ada penyakit etc..baru lah tahu time tu..my blood O type.. penderma universal..and ada dua jenis sama ada O +ve atau O -ve..dan nurse tu bagitahu time tu hanya ada 2 orang sahaja O blood type -ve kat malaysia(1998/99)

story-memula kenala baring..bila dia dah cucuk nampak lah darah tu deras saja keluar..masa tu kita kena pegang..macam mana ye..ada lah alat macam kayu begitu..but like a soft baby toy..kena gerakkan jari ni macam buat senaman..then masa dah nak sudah tu..mula lah rasa kebas kebas dan rasa ada sedikit pening.. so bila dah sudah dia bagi air kotak dan biskut..cause nak cover balik darah yang banyak dah keluar tu..masa tu diny boleh derma 350pain jerks..

ni dah lama tak derma ni tak tahu lah pulak..baru 4kali saja derma..dia siap bagi buku lagi..beshhh sebab dapat sijil..ehehhehehe..orang lain sijil sukan kita sijil derma darahh...

ana = sudi sudikanlah kekawan menderma kepada yang memerlukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For dinyProfil   Hantar PM kepada diny   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 09:08


saya pun baru saja mengalami pengalamn pertama mderma darah..
last wik masa pesta konvo di upsi..
saya pergi lah derma darah...4 dah 1st time ...

procedure sama lah macam yang diny story tu...
masa tengok darah kita laju saja ngalir memang rasa macam.....
tak taula nak cakap bagaimana..

masa tengah ambil darah tu..
kita kena gerakkan tangan kita macam genggam sesuatu..
sebab kalau kita tak gerak2kn tangan kita..
nanti darah yang kita derma tu tak boleh digunakan..
nurse tu lah yang bagitahu kat saya...

papepon...derma darah ni memang best...
dapat sijil..
dapat makan free..
yang paling penting..
kita dapat tolong orang....

ps: darah kita sama lah diny..
     ana pun darah o jugak... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 09:18


saya pun pernah derma darah juga tapi sekali saja lah. hari tu pergi derma darah dengan kawan. dia yang ajak. lepas derma, saya ok saja. kawan tu pula yang pengsan. Sian dia.. tak taula kenapa dia pengsan. tapi lepas 2 dia ok lepas dirawat. apa pun Derma darah ni best juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 01-09-05 09:23


Derma Darah ! alamak, macam mana ni.. Saya tengok jarum suntikan pun terasa nak pitam.... Bagilah saya buat apa pun, saya sanggup buat.... tapi kalau bab derma darah.......... Bukan tak nak derma, dari dulu lagi terasa nak derma darah tapi, saya ni fobia dengan jarum suntikan.... Even kalau demam2 biasa pun saya tak nak pergi klinik sebab tak nak kena suntik... Janganlah gelak, saya tahu lah kelakar sbab seorang lelaki takut dengan jarum suntikan.. Tapi, itulah kenyataan..
Pernah sekali tu masa kat tempat kerja, ada orang buat derma darah, saya cakap perlahan-perlahan dengan nurse tu, kalau saya nak derma, boleh tak bagi saya ubat pelali ( bagi saya pengsan atau tak sdarkan diri )... Then nak ambik banyak mana pun, ambik lah...Tau tak nurse tu buat apa...... Dia boleh buat tak tahu saja.......Dalam hati ni, teringin sangat-sangat nak derma darah....
        Saya pernah kena suntik sebab demam.. Doktor tu suntuk kat :-) .Esoknya, saya sihat tapi, Walaupun sekejap saja dia suntik, sampai 3-4 hari saya terasa macam kena cucuk tu tak hilang.... Nak duduk pun nyilu.....Macam mana nak derma darah ni !!!!!!!! tengok jarum suntik pun dah kecut perut..... Tapi saya tahu, darah saya type O.......
[ Telah diedit oleh: Akhi_Arab pada 01-09-05 09:25 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 09:55


derma darah....
seronok baca pengalaman orang..nak jugak share pengalaman kita kat orang...first time derma kat matrik uia...time tu memang teringin sgt2...pergilah jugak..last day pula tu...memang lah ramai...kita ni jenis yang takut juga tapi niat tu dah nak derma...teruskan sajalah kan...bila dah sampai turn..muka memang takut...tangan dah sejuk...kena cucuk pun buat2 tak tahu saja...tapi lama2...bdn rasa lemah sangat...orang kat sebelah dah bertukar2 orang..ada sorng kawan bagitahu yang muka saya pucat gila...darah pula macam tak keluar...saya makin takut...nurse suruh genggam tangan buka dan tutup supaya darah berjalan...orang kat sebelah dah berganti lagi...time tu memang i need a person yang boleh calmkan saya..kawan2 saya semua dah keluar...orang kat sebelah dah tiga kali berganti...saya masih terbaring kat situ...rasa macam nak jerit saja sebab takut sangat....
akhirnya...nurse datang dan buka jarum...saya dapat agak yang darah saya masih tak mencukupi tapi keadaan saya tak mengizinkan...lepas tu...all of them yang kat situ looking at me...muka saya pucat gileee....semua orang tengok...saya malu sangat dan sedih sebab tak ada siapa nak temankan saya...saya cuba nak bgn...tapi tak boleh..tangan saya tak boleh bergerak...air mata saya dah mula bergenang sebab sakit sangat bekas yang kena cucuk tadi.. ada seorang nurse perasan keadaan saya...dia tolak kerusi baring saya ke belakang...so,kepala saya ke bawah supaya darah kemabli normal...saya betol2 sedih time tu...teringat yang macam nak mati...macam-macam terbayang kat fikiran...lama2 saya malu dok situ...saya cuba bgn jugak walau tak larat...dan akhirnya saya jalan tapi melayang2...nurse suruh duduk dan minum air...nak angkat cwn pun tak larat.. saya balik juga dengan bantuan kwn2 saya...saya cerita kat mak...dia marah sangat sebab saya derma darah...rupa2nya saya ni tak cukup darah..ada hati nak derma darah kat orang...tapi i feel nice after that..rasa bangga sebab dah derma drah...

sebulan yang lepas...saya cuba nak derma darah lagi...tanpa memberitahu mak saya..=) heheh...tapi baru cucuk jari saja muka saya dah pucat sgt2...saya tak berani nak buat lagi...mungkin mak saya tau agaknya.....hehe...sekali seumur hidup dah bermakna dalam hidup saya....kalau diberi peluang...saya nak derma setiap tahun...
tapi apa boleh buat....saya galakkan lah semua dalam portal ukhwah ni menderma darah...ambil lah peluang ni nak bantu orang lain..mana tahu...satu hari nanti kita yang memerlukan bantuan orang lain....
wassalam...

p/s:saya pun darah O jugak...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:24


saya dah 4 kali derma darah....seronok derma darah ini sebab dapat makanan and susu kotak free :-P

takdelah....sebenarnya....nak tolong pesakit2 lain yang memerlukan darah bila keadaan kecemasan. ;-)
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 01-09-05 10:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

jamilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4031
Posting: 33
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 01-09-05 11:16


assalamualaikum...
alhamdulillah,semua orang pernah derma darah...
tapi ana termasuk dikalangan yang tak layak derma darah...
sedih lah jugak sebab tak dapat nak berbakti tuk masyarakat...
ana tak ada masalah kesihatan cuma tak cukup berat badan saja...
ana pernah jadi ajk program derma darah kat kolej ana...
macam2 ragam...yang best tengok yang first time nak derma..
memang kelakar...lepas itu ramai pulak yang pengsan...
apa-apa pun...semoga keikhlasan hati kita menderma mendapat ganjaran dari Allah...
insyaallah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jamilahProfil   Hantar PM kepada jamilah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-09-05 11:22


nasihat buat jamilah....naikkan sikit berat badan supaya boleh turut sama derma darah....badan kurus kering pun tak bagus sebenarnya kan ;-)

p/s :ramainya yang darah O...saya pun darah O jugak ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 01-09-05 11:29


assalamualaikum w.b.t
hmm memang ana nak sangat derma darah tapi ana tak taula sebab apa setiap kali ana nak derma darah mesti saja ada yang menghalang..masa dekat program bakti siswa ada kempen derma darah tapi bila ana nak derma orang semua dah nak balik kampus.klaau ana tunggu dan derma darah juga masa tu memang ana kena tinggal denagn bas..itu satu kes..kes kedua masa ada hari islam hadari dekat kampus ana pergi dengar ceramah ridhuan tee abdullah dan lepas tu ana cadang nak pergi derma darah bila nak pergi saja..orang semua dah tak ada kat tempat derma darah sebab dah tutup dan terakhir sekali masa dekat pesta konvo bila ana cari mana tempat derma darah memang tak jumpa..hmm entahla nappe,....ana memang teringin sangat nak derma darah..nak tolong sesama insan..tapi hmm sedihnya...........entahla kenapa ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-09-05 13:27


assalamualaikum...
derma darah??!! erm, saya pernah terniat nak derma darah...dah buat ujian darah lagi. tapi masa tunggu turn nak derma darah(sambil tu tengok kawan derma darah), tiba-tiba kepala rasa ringan sgt2..lepas tu rasa mual dan nak pengsan..rupa2nya saya ni mabuk darah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-09-05 13:37


..akhi_arab fobia jarum ye...takut kena suntik..:):)

ermm.. pernah masa form six(beberapa tahun yang lepas..)..join nak derma darah..
semua procedured dah complete..boleh derma darah sebab sihat..(medical chec up>..

tapi alih2 masa buat ujian hemoglobin..ana di beritahu..tak boleh derma darah..

sebabnya hemoglobin rendah..kecewa jugakla..

..:)

erm.darah ana pun jenis 0..akhi arab?:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 01-09-05 15:35


assalamualaikum

derma darah... niat nak derma darah kat yang memerlukan tapi bila nampak darah mengalir terus jadi kecut...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-05 17:18


alhamdulillah...dah 2 kali.memang seronok dapat bantu orang lain...
pas tu, badan jadi makin sihat. kalau ada peluang, nak derma lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

fiafarha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1209
Posting: 79
Dari: t`ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-05 18:28


:-D memang dalam hati ni teringin nak drma darah sjk sekolah lagi..
first time nak derma tu sem 3 ..tapi tersilap maklumat dengan kawan..tertukar tanda 45kg berat minimun syarat penderma darah..second time masa sem5..punyerlah berdebar tunggu giliran nak derma darah..rasa macam nak balik hostel semula pun ada..bila dah siap timbang berat dan check darah( B+)...tiba2 nurse cakap awak tak boleh derma darah..sebabnya awak sendiri tak cukup darah! :-D
teringat kat seorang kawan saya yang jatuh katil masa tengah drma darah!aduh sakitnyer!! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiafarhaProfil   Hantar PM kepada fiafarha   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 05-09-05 18:44


assalamualaikum....

alhamdulillah..nampaknyer banyak juga yang bgi respon...
tulah seronok sbenanyer derma darah ni...tak payah nak takut2 jarumj tu rasa macam kena gigit semut saja...lepastu ....hilang... nampaknyer ramai juga yang berdarah O ye...alhamdulillah...ana pun DARAH O juga... universal jadi tak ada masalah untuk derma kepada sesiapa pun....
:lol: :-D :-D ;-) :-)

tolonglah orang selagi kita mampu... ;-)

wallahualam.


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 18:56


seseorang yang telah mendermakan darahnya, bermakna orang itulah yang telah berjaya dalam kehidupan........berjaya menyihatkan dirinya........

AB blood!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 05-09-05 21:14


ehe..seronok kan ada pglmn derma drh.. anin pernah nak derma 2-3 kali juga tapi waktu first2 tak cakap umur lagi.. ask parents dia tak bagi takut pgsn sensorang.. then bila dah cakap umur.. nak pergi derma parents tak bagi sebab waktu tu anin fobia drh.. tak boleh tengok drh.. terutama darah luka.. memang tak boleh.. jumpa juga doktor dia cakap psychology sendiri..

then sekarang ni just tengok saja orang nak derma drh.. teringin tapi tunggu lah masa.. parents memang tak bagi sebab tau kita ni jenis cepat pgsn..

den berita terbaru.. anin tak cakap drh merah dalam bdn.. selalu penat dan pucat.. terpaksalah makan benda2 yang menambah darah

waktu ambil drh baru-baru ni dekat uia gmbk waktu medex.. alhmdulillah tak pgsn..

fobia darah dah kurang sekarang..
hrp2 semua stabil sebelum besar..

rsau juga ni
sesiapa ada petua boleh lah hulur ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

rimieilya
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13145
Posting: 22
Dari: dungun

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 16:27


sejak saya tengok orang derma darah,perasaan saya semakin berkobar2 nak derma darah juga.first time saya derma darah masa saya kat matrik.mula2 tu saya tak bagi tau mak sebab saya ni kurus orangnya.yelah,mak takut saya tak cukup darah saja.kawan2 pun perli saya sebab saya kurus tapi ada hati nak derma darah.saya sebenarnya takut juga nak derma.takut berat badan tak cukup.tapi disebabkan niat nak bantu orang,saya pergi jugak.lagi pun,ada orang cakap kalau kita derma darah,berat badan bertambah.wallahualam...alhamdulillah,akhirnya saya dapat juga derma darah.lepas sekali menderma,saya jadi seronok nak derma lagi.kali kedua saya derma,tak lepas..sekarang saya dah sambung blajar kat universiti.masuk ni dah kali kedua saya derma darah...saya bersyukur sangat sebab saya berpeluang untuk tolong orang yang memerlukan darah saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimieilyaProfil   Hantar PM kepada rimieilya   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-05 14:12


nak pengsan bila tengok darah ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 14:12


assalamualaikum...
alhamdulillah sahabat,ana pun pernah derma darah..dah 2 kali dah...first tu tahun lepas...ana tengah puasa time tu.konon kuatlah, tak nak makan sebelum derma. mula2 lepas derma ok saja...bila masuk kelas, tetiba tangan ana sejuk, lepas itu kawan2 kata muka ana dah pucat. ana buat tak tau saja...then bila jalan nak pergi lab, ana tengah jalan...lepas itu terjatuh...aduh...collapse pulak... hihi... :D

tu yang first...lepas itu yang second awal tahun baru ni...best derma darah ni...sebab rasa badan ringan saja lepas tu.tapi, tak lama lepas itu mesti makan banyak..heheh...

wallahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

haqiel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18884
Posting: 22
Dari: johor

blank   avatar


posticon Posting pada: 12-09-05 14:17


derma darah ok sikit dari terima darah orang yang tak di kenali.................eeeeeeeeeeeeeeee......seriau nya

Bookmark and Share

    


  Member Information For haqielProfil   Hantar PM kepada haqiel   Quote dan BalasQuote

srikandi_jilbab
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 584
Posting: 84
Dari: bumi serambi mekah+ KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 14:08


bukannya tak nak derma darah..tapi msalahnya bila tengok jarum mesti badan ana menggigil..berdebar2 takut yang amat sangat..tambah2 ana tak boleh tengok darah..dah berapa kali rebah macam nak pitam bila tengok darah..seram sejuk saja badan..rasa nak termuntah pun ada..muka tak payah cakaplah..pucat macam mayat...dah cuba kuatkan semangat..tapi last2 lembik balik..hehe..entah bila lah ana boleh ilangkan rasa takut ni...:D:D:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_jilbabProfil   Hantar PM kepada srikandi_jilbab   Pergi ke srikandi_jilbab's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 14:48


assalamualaikum... :-) :-)
derma darah??? :-? :-? saya tak pernah derma darah walaupun kolej saya dah beberape kali buat kmpn derma darah...
bukan saya tak anak derme...tapi ada sebab yang menghalang saya untuk berbuat demikian...act barat badan saya agak rendah...bgtu juga dengan tekanan darah...
sekali sekale best juga tengok orang derma darah... :lol: :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 14-09-05 16:42


baru saja tadi saya derma darah...
kat UM ni tengah buat kempen....
masuk ni baru 2 kai saya derma...
masa 1st time dulu....
seram gakl....
tapi hari ni ok saja..........
masa sihat ni lanak tolong orang....
dah sakit kang kita pula minta tolong orang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 17:02


saya dah derma 2 kali...
last bulan lepas...
3 hari lepas ada juga program derma darah kat kolej..
dah sampai sana...
siap isi borang derma darah..
bila sampai kat doktor saja dia kata "awak tak boleh derma sebab awak baru derma bulan lepas"
lepas itu baru lah tau kena tunggu 2bulan dari tarikh pendermaan sebelumnya untuk derma kali seterusnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 14-09-05 17:10


eleh nadiahsolehah...ye ke takut derma darah....hukhukhukhukhuk....... hohoohoho....


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 17:19


ta baik gelak kan orang...

ps: hehehe.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 15-09-05 20:24


bagi ana pulak..dema darah ni...kebaikan ada lah..keburukan tak ada agaknya..tapi ana pernah tengok kawan ana pengsan sebab derma darah..nak tau sebabnyer?sebab dia puasa hari tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 09:00


saya pun selalu derma darah... mula2 takut juga... tapi bila sekali dah derma, rasa macam nak derma selalu.... tu pun gara2 dipilih jadi timbalan pengarah kempen tu... saya dicabar sebab kata kawan-kawan, pemimpin harus jadi contoh, harus jadi teladan.. kalau ajk penganjuran xderma, macam mana kawan-kawan lain ikut... so dengan keadaan rela & terpaksa, berpeluh2 & menggigil2, saya pun menggagahkan jua jari jemari ni mengisi form yang diberi.... tapi Alhamdulillah, saya berjaya & selamat... nasib baik xpengsan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-05 17:41


assalamualaikum............

saya pernah menderma darah dan saya rasa saya akan teruskannya kerana boleh tolong orang yang memerlukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-10-05 10:45


assalamualaikum
ana tak pernah derma darah..kena jarum peniti sikit pun ana dah jerit bagai nak rak,inikan pulak nak derma darah..hehe :-di dulu ana ni boleh dikatakan selalu jugak sakit2..hari tu pergi klinik doktor suruh pergi check kat lab..tup tup dia ambik darah..adoi,mak..sakit wei..rasa nak nangis saja..hehe :-di ..ana tak pernah kena ambik darah so ana tengok sajalah dia inject dan darh keluar tu..balik bilik tu, bila nak makan nasik sebab nak makan ubat..adoi mak..tolak terus nasik..tak lalu..tak boleh telan..usahkan nak telan..tengok nasik tu pun dah nak muntah..sebab ana bukan nampak nasik tapi ana terbayangkan darah tu..eii..geli..dekat seminggu jugaklah ana 'memaksakan diri' makan nasik..itu pun 2-3 suap saja..:di sekarang alhamdulillah,ana dah makin sihat..
[ Telah diedit oleh: sufti_ilham pada 18-10-05 10:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 11:03


:-di teringin juga nak derma darah...tapi tak ada kesempatan, & saya ni jenis orang yang kurus, tak tau la berat badan saya ni layak @ tak untuk menderma.... :lol: ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 15:29


pernah derma darah...perasaan masa derma darah tu...hah tak dapat diceritekan...ye la..rasa best sangat.

yang rasa terharu ssangat tu pihakk PPUM ada send kad menyatakan bahawa darah kita berjaya didermakan ...hnns hnnss..rasa macam nak derma lagi...nipun dan lama tak derma...

yang pentingnya sagat bershukur kez Allah kasi peluang untuk menderma...mmm nak kasi duit bebanyak macam tak cukup...apa yang boleh derma darah saja la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 16:58


assalamualaikum.....
mengulas mengenai isu derma darah, ana pernah tanya pensyarah internal diseases ana. kata dia derma darah memang bagus. sebab nya sel2 darah yang tua akan di keluarkan. and akan diganti oleh sel2 darah yang baru yang dihasilkan oleh thymus, red bone cell, lien etc. tapi di punya side effect adalah hati kita akan bekerja dengan lebih disebabkan membantu sel2 yang disebutkan tadi menghasilkan darah. sebab tu tak digalakkan menderma dalam masa 4-6 selepas menderma. anyway, ana sokong yang derma darah ni bagus. cuma perlu makan makanan yang high calory sebelum derma supaya kita bertenaga walaupun lepas derma (lepas derma pun kena makan juga). lepas itu jangan buat kerja2 berat(yang banyak guna energy) selepas beberapa jam menderma. rest dulu...and lastly, derma darah ni membantu menyelamatkan nyawa manusia yang memerlukan. semoga Allah membalas dengan sebaik-baik balasan insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 19:25


ana pulak setiap sem derma darah!
setakat ni dah 6 kali!
sem depan derma lagi agaknya!

p/s-derma jangan tak derma!hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

insaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2004
Ahli No: 9787
Posting: 122
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 22-11-05 20:57


tak pernah derma lagi.. tapi teringin jugak nak derma.... Insyaallah kalau ada peluang nak derma....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insafProfil   Hantar PM kepada insaf   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 22-11-05 21:24


Assalamualaikum,

Saya pun baru-baru juga derma darah ni. tengok asyik2 orang derma darah juga tu sebabnya saya pun nak derma darah. Masa matrik dulu ada pergi tapi kena tolak sebab tekanan darah terlalu tinggi ditambah lagi dengan bawah umur :P.

Masa masuk U ni baru saya boleh derma darah. Itupun sebab saya belajar sikit pasal darah.

Derma darah tu ada benefitnya antaranya ia merangsang organ yang membina darah merah seperti yang dicakap oleh drzul-f. kalau tak silap kita boleh derma selepas 3 bulan tu sebab darah kita mengambil masa selama 120 hari untuk membina darah merah yang baru. Ada jugak yang katakan orang yang derma darah tu akan menjadi gemuk tak dah dalam bukti saintifik lagi.

:-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-12-05 03:09


Kalau dulu hukum dia haram derma darah ni..sebab ulamak2 dulu tidak ada peralatan tuk tentukan jenis darah dan bezakan darah2 yang berpenyakit..jadi bila seseorang derma darah ada sahabat mati..jadi haram..

tapi sekarang ni derma darah dibolehkan sebab ulamak2 perubatan dah dapat pecahkan rahsia darah..dari segi jenis darah serta dapat bezakan darah2 yang berpenyakit..

saya tak pernah pun derma darah..hehehehe..darah tak cukup..

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 01:18


derma darah dapat roti dan air...hihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 02:14


teringin sangat-sangat nak derma...
malangnya..
tak cukup berat...
kwang3x


:-di :-di :-di
:roll: :roll: :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

nieza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1867
Posting: 108
Dari: kota bharu bandaraya Islam

Johor  


posticon Posting pada: 20-01-06 16:03


Assalamualaikum...

     tahun lepas ana baru derma darah..sempena 31st ogos...Mula2, dia tak kasi sebab berat tak cukup 2kg...sedihnya.Tapi ana gagahkan diri derma juga..

     Time dia cucuk tu memang tak rasa.Ana try nak tengok, tapi nurse suruh pandang lain.Bila pandang balik, nampak darah deras mengalir.Alhamdulillah...rasa kebas sikit-sikit saja.tapi lepas 3-4 hari, baru perasan yang urat ana bersilang.Tak tau la Kenapa...

     Masa time derma tu, darah 0 positive...Tapi baru-baru ni, ana ada buat ujian darah masa amali bio....Dua kali buat, hasilnya darah A positive....bagaimana ni???Mana satu yang betul ni???

     Risau juga dalam hati.Kalau penerima tu darah A tak ap2 juga....Tapi kalau selain tu, alamat beraglunitatlah seluruh badan dia...

     Ana tengah dalam proses nak check balik...Hope tak ada ap masalah...

sekian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For niezaProfil   Hantar PM kepada nieza   Pergi ke nieza's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 16:29


:-di Assalamualiikum....

ana ni kurus orgnyer....tak tau la boleh derma darah ke tak :-P :-P


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 18:31


em.. saya pun sk derma darah. lagi pula saya dari jenis darah O. saya patut membantu mereka yang memerlukan & insyaAllah suatu hari nanti saya kan dibantu.. tapi 2 lah.. perempuan bukannnya boleh derma darah bila2 masa. dalam tmpoh seminggu lepas datang haid, perempuan tak boleh derma darah. generally, drma darah kena selang 6 bulan.2 pun paling cepat lah ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 18:47


teringin nak derma tapi nak buat macam mana saya mabuk darah....tengok darah mesti pitam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 18:54


ana darah O..best dapat kek dengan air tapi ana tak makan...lepas derma terus pitam... :-P :-P


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1899
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 20:47


saya tak pernah derma lagi, insyaAllah sem ni kalau berkesempatan saya derma.

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 12:45


Pada 31-08-05 23:47 , ilham_thahurah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana nak tanya pada semua, apa kebaikan dan keburukan derma darah?? suka tak derma darah?

ana sukalah tersangat-sangat derma darah...wwuuuuu best seronok sangat..!!!!!!! :-D ;-) :-) :-D :-) ;-) :-) kalau ada mn2 kempen mesti ana nak pergi tapi selalu pula tak dapat pergi dan tak dapat derma kat ipt ana selalu juga ada phak hospital datang buat derma darah...

macam mana anda? pernah derma? apa kata kita kongsi pengalaman..



Saya dah derma darah 15 kali....semua ok...siap boleh pergi traning palapes lagi lepas derma darah.... hehe...budak nakal..


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 13:26


hm..saya pun tringin juga nak derma darah..
tapi underweight..tak cukup berat..

tak dapat dermala..hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 14:30


Pada 22-12-06 12:45 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 31-08-05 23:47 , ilham_thahurah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

ana nak tanya pada semua, apa kebaikan dan keburukan derma darah?? suka tak derma darah?

ana sukalah tersangat-sangat derma darah...wwuuuuu best seronok sangat..!!!!!!! :-D ;-) :-) :-D :-) ;-) :-) kalau ada mn2 kempen mesti ana nak pergi tapi selalu pula tak dapat pergi dan tak dapat derma kat ipt ana selalu juga ada phak hospital datang buat derma darah...

macam mana anda? pernah derma? apa kata kita kongsi pengalaman..



Saya dah derma darah 15 kali....semua ok...siap boleh pergi traning palapes lagi lepas derma darah.... hehe...budak nakal..



wah...banyak nya..15 kali...saya pernah 2 kali sahaja...lepas tu mulalah makan banyak...tak tau Kenapa...nak ganti darah kut

Bookmark and Share

    


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

saifuddin_92
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2006
Ahli No: 25600
Posting: 271
Dari: batu pahat

turkey  


posticon Posting pada: 22-12-06 15:02


apa kelayakan yang membolehkan seseorang tu m'derma darah?

Bookmark and Share

    


  Member Information For saifuddin_92Profil   Hantar PM kepada saifuddin_92   Pergi ke saifuddin_92's Website   Quote dan BalasQuote

Farveen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.12.2006
Ahli No: 27631
Posting: 256
Dari: Bangi

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 17:54


yang tau, bila nak derma, dia kira BMI kita..
Kalau normal, okla..
lepas itu tak ada pnyakit macam aids..

apa lagi tah

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarveenProfil   Hantar PM kepada Farveen   Pergi ke Farveen's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 18:20


Pada 22-12-06 17:54 , Farveen posting:

!!! QUOTE !!!

yang tau, bila nak derma, dia kira BMI kita..
Kalau normal, okla..
lepas itu tak ada pnyakit macam aids..

apa lagi tah



Kandungan zat besi cukup...darah dah matang lebih 3 bulan (dulu boleh tipu...tapi sekarang dah tak boleh sebab dah guna online...so dah tak boleh klentong lagi)
Tidur cukup..... dah makan..... badan sihat...tak ambil ubat kimia dalam masa tdekat..... tak datang bulan...hehehe... :lol:


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 20:00


ana teringin sangat nak derma darah tapi tak berkesempatan lah..ana takut dengan darah..setiap kali ada kempen derma darah kat kampus, ana mesti lembik lutut..fobia sangat-sangat..tak tau bagaimana nak atasi..derma darah ini kerja mulia sebab kita tolong org yang memerlukan..sesiapa ada tips nak atasi masalah ana ini?ana nak sangat-sangat buat kerja kebajikan ini.. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

erwina
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2004
Ahli No: 8917
Posting: 503
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-12-06 20:33


takut......

Bookmark and Share

    


  Member Information For erwinaProfil   Hantar PM kepada erwina   Pergi ke erwina's Website   Quote dan BalasQuote

hida_hairin
Warga Rasmi
Menyertai: 16.10.2006
Ahli No: 26980
Posting: 11
Dari: Kol.UIA Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 20:38


assalammualikum...

erm....

ana pun pernah derma darah juga...tapi baru 2 kali...1st time derma darah...rasa takut sangat....ana pun takut darah juga...tapi yang membuatkan ana berani nak derma sebab erin (sahabat) ni jahat...dia cabar ana...so apa lagi...buat-buat berani saja lah...hehehe.time nurse cucuk tangan ana..ana xpandang langsung...gerun...tutup muka pakai paper KOSMO....ana xpandang pun darah yang mengalir tu...alhamdulillah semuanya selamat..dapat kek,biskut dengan air kotak...dapat ubat sekali..tapi ubat ana buang lepas keluar dr bilik tu....ana paling takut makan ubat...hehehehe pas derma tu ana kuat makan...selera bertambah2..naik berat badan...

2nd time ana semangat nak derma lagi..rasa seronok pula...tapi ci erien tu dia pun nak derma juga...tapi tak boleh sebab tak cukup zat besi...kasihan....sedih dia...ana seorang saja lah yang derma sem ni...sem ni lain pulak critanya...ana terpandang darah ana...nurse tu letak darah ana tu kat riba ana..rasa nak muntah bila tengok darah banyak-banyak tu....eeeeeee....pening sangat kepala ana...tapi alhamdulillah..semuanya ok lagi...ana boleh kawal diri lagi...lagi 1 untuk kali ni ana dapat sijil derma darah...heheehhe dapat lagi...roti,biskut dan air kotak yang di tulis hak kerajaan...heheheeheh
tapi...ana xmkn pun....minum juga...makann tu derma kat kawan-kawan yang lapar...heheehehehhhehehe

mari semua sahabat2...kita derma darah beramai2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hida_hairinProfil   Hantar PM kepada hida_hairin   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 22-12-06 20:49


pernah derma 2 kali..1st time derma pening sangat, sebab takut agaknya..2nd time derma pengsan, lepas itu nama kena black list, tak boleh derma dah..huhu..sampai hati doktor...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jou_yoo_rin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27718
Posting: 27

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 21:43


tak pernah..mana tau kot2 ada hiv ke...tak nak membahyakan nyawa org lain..heh

Bookmark and Share

    


  Member Information For jou_yoo_rinProfil   Hantar PM kepada jou_yoo_rin   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 22-12-06 21:52


berisiko untuk menambahkan berat badan....

siapa ada bangkangan???

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-12-06 22:09


Pada 22-12-06 21:52 , farah_hanan posting:

!!! QUOTE !!!

berisiko untuk menambahkan berat badan....

siapa ada bangkangan???


makin kurus ada lah...
teori tu tak berkesan kat saya...hihi


-----------------
HiDuP iNi InDah JikA sEgAlAnyA kEraNa AllAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-02-07 20:43


baru-baru ni ada naik notis kat kolej spe nak derma darah...rasa xcited pula nak derma tapi

ada pula kengkwn kata nanti gemok...betul ke?? macam yang ahli ukhwah kata bila

derma, darah akan mhasilkn sel2 yang baru..saya rasa sebb nak hslkn sel2 baru yang

mnyebabkn kita makan banyak agaknya... iyakah??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

wihdatul_asrar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22976
Posting: 121
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-07 23:22


assalamualaikum

saya baru saja nak derma darah bulan 3 nanti
tapi takut juga sebab da org cakap pas derma darah jadi gemuk..
betul ke atau sekadar mitos saja?

Bookmark and Share

    


  Member Information For wihdatul_asrarProfil   Hantar PM kepada wihdatul_asrar   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 01:46


dermalah...
mudah2an dapat membantu...
:-);-):-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 02:58


dermala darah semampu yang mungkin..
tapi takut juga...tiba-tiba habis darah kena sedut...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 09:49


nasyrah memang teringin sangat nak derma darah...waktu pergi bakti siswa di perak 2 tahun lepas, beriya-iyalah nak menderma....tapi.....setelah meninmban berat badan,berat tak cukup lagi sekilo....jadi terpaksalah batalkan niat suci murni tu...huhuhu...bila lah lagi dapat menderma....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 15-02-07 09:54


ana dah pernah sekali.....alhamdulillah..tercapai impian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

aqli
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19625
Posting: 83

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-07 12:10


IST TIME OK..
2ND TIME PENGSAN..

tapi jangan lah takut, tak sakit..
CUMA kan REHAT SECUKUPNYE LEPAS MNDERMA..

saya pengsan sebab tak baring lama2 sebab nak kejar pergi kelas..
:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqliProfil   Hantar PM kepada aqli   Quote dan BalasQuote

buu_wa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.10.2005
Ahli No: 19603
Posting: 30
Dari: sabah

malaysia  


posticon Posting pada: 15-02-07 14:07


1st tme itu..
rasa tercbar.. itu pasal buat jugak..biar pun takut sikit..
rupanya...saKit lagi kalau kena gigiT seMuT..huahuahuaa..
2nd tme..
rasa nak derma lagi..rasanya tak salah nak bantu yang m'mrlukan..alhmdlH..lepas dengan baik..
3rd itu..
tak cukup za besi..huhuhu.. jadi tak dapat drma..
4th..
tuja nak derma lagi.. alhmdulillah.. dapat..
5th..
pergi dengan smngt nak drma.. tapi... pblm zaT besi tak cukup lagi.. kurng tidur punya pasal...
ke-6 ni..
alhmdulillah.. lepas juga.. sebulan yang lalu...
tak sbar nak tnggu 3 bulan berrikuTnyer...

hari ini.. kita tolong org.. esok lusa..sapa tau.. hari kita pula..


-----------------
...... (n_n).......
[ Telah diedit oleh: buu_wa pada 15-02-07 14:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For buu_waProfil   Hantar PM kepada buu_wa   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 17-02-07 16:31


salam..ana tak pernah derma darah..konon2nya tak cukup umur masa tu.tapi sekarang bila dah cukup umur kecut perut lah pulak..ana ni jnis yang takut cucuk jarum..anybody please motivate me..huhu.al-kisah kawan ana yang terpilih untuk program PLKN cerita pada ana pengalaman beliau..1st time tu,memang agak kecut perut..lelame beliau tengok penderma yang lain macam excited derma darah,beliau pun dengan suka relanya menderma..selepas agak lama baring kat katil tu,beliau pun bertanya pada org yang menderma di sebelah katil beliau..", saudari,saya punya botol darah dah penuh belum?"..beliau takut nak tengok botol beliau sendiri.that's why lah beliau tanya org sebelah..maka dengan confident nya org sebelah beliau jawab.."belum,belum..u kasi pam lagi u punya darah.tak full lagi tu"..kawan ana tak tahu bahawa darah beliau dah penuh sebenarnya.so, kawan ana pun terus pam darah beliau dengan semangatnya tanpa menyedari beliau telah ditipu.kasihan kawan ana tu..huhu..selepas beberapa minit,nurse yang bertugas menghampiri beliau dan berkata "dik,Kenapa adik pam darah adik lagi?memang lah mulia mencerma darah ni,tapi jangan lah sampai adik terover menderma darah, nanti adik pulak yang yang didermakan darah"..beliau terkejut dengan kata-kata nurse tu dan terus menoleh org yang berada di sebelah katil beliau.."kih kih kih,tu lah..next time check dulu u punya botol darah.."terang si penderma tu.kawan ana yang kebengangan masa tu tak mampu buat dan berkata apa-apa sebab lemah and letih..so, moral of da story check botol anda betul-betul..huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-07 19:35


saya tak pernah derma darah lagi..xdberi peluang lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-07 01:54


Pada 17-02-07 19:35 , Cda_Ibtihal posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pernah derma darah lagi..xdberi peluang lagi


mesti selalu lari ni masa org derma darah..haha..


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 21:01


Pada 15-02-07 02:58 , akwa posting:

!!! QUOTE !!!

dermala darah semampu yang mungkin..
tapi takut juga...tiba-tiba habis darah kena sedut...hehehe


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

side
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.02.2007
Ahli No: 28639
Posting: 52
Dari: Bumi pimpinan ulama'

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 23:30


assalamualaikum..

setakat ni ana belum lagi derma darah..bukan takut jarum..tapi kecut perut bila dengar ada majlis derma darah..(he..he..)bukan tak nak derma tapi masa tu belum cukup umur..hajat dihati nak lah jugak derma darah..
insyaALLAH tahun ni agaknya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sideProfil   Hantar PM kepada side   Quote dan BalasQuote

masturat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.01.2007
Ahli No: 28227
Posting: 32
Dari: taj mahal

india   avatar


posticon Posting pada: 21-02-07 23:41


Alhamdulillah...ana da 2x derma darah...hidup saja lagi...hehe..jomla derma darah.sian kat orang-orang yang memerlukan...manela sakit kena cucuk jarum,sakit lagi org yang tgah menderita tak cukup darah.sekurang-kurangnya kita dapat tolong seseorang dengan bantuan Allah SWT...


-----------------
amna mujahidah


Bookmark and Share

    


  Member Information For masturatProfil   Hantar PM kepada masturat   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-07 06:20


salam..
saya pun ada pengalaman derma darah..awal tahun ni..masa mula-mula masuk maktab dulu dah berangan nak derma darah (hehe) tapi masa tu umur tak cukup lagi..alhmdulillah tahun ni dah tercapai..mula-mula pergi kat tempat derma darah tu just nak tgk2 saja..sebab macam takut juga sikit..last2 pergi mnderma terus..hehe..sebelum pergi derma tu pergi makan dulu..sebab pagi tu tak sempat breakfast..makan ns lemak pulak tu..dah lecturer nak belanja..hehe..selepas check, tau lah darah saya jenis o..masa nak mderma tu takut juga..tapi buat cool saja..masa duduk atas kerusi derma darah tu lagi lah takut..huhu..boleh tengok beg darah yang penuh..kat sebelah saya ada lah seorang abang KPLi ni.. dia tengah derma darah..hmm..tak tau lah cne..mb dia nampak muka saya macam takut saja agaknya..dia pun kata lah.."dik, sakit tau nanti..jerit kuat2 tau"..hmm..saya lagi lah ketaq..huhu..tapi buat dek sajalah..malas lyn abang tu..pendek kan cerita, saya selamat lah derma darah..abang KPli yang kacau saya tadi pulak pengsan lepas derma darah..haha..kelakarnya..apa-apa pun pgjran kat sini..jangan lah berlagak berani sangat..kan dah kena..hehe..

p/s : dema darah satu pengalaman yang best..bagi kaum perempuan yang ingat    berat badan boleh naik tu..jangan risau..dah terbukti tak..saya sendiri dah turun berat pulak lepas derma darah..hehe..besnya..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-07 06:21


salam..
saya pun ada pengalaman derma darah..awal tahun ni..masa mula-mula masuk maktab dulu dah berangan nak derma darah (hehe) tapi masa tu umur tak cukup lagi..alhmdulillah tahun ni dah tercapai..mula-mula pergi kat tempat derma darah tu just nak tgk2 saja..sebab macam takut juga sikit..last2 pergi mnderma terus..hehe..sebelum pergi derma tu pergi makan dulu..sebab pagi tu tak sempat breakfast..makan ns lemak pulak tu..dah lecturer nak belanja..hehe..selepas check, tau lah darah saya jenis o..masa nak mderma tu takut juga..tapi buat cool saja..masa duduk atas kerusi derma darah tu lagi lah takut..huhu..boleh tengok beg darah yang penuh..kat sebelah saya ada lah seorang abang KPLi ni.. dia tengah derma darah..hmm..tak tau lah cne..mb dia nampak muka saya macam takut saja agaknya..dia pun kata lah.."dik, sakit tau nanti..jerit kuat2 tau"..hmm..saya lagi lah ketaq..huhu..tapi buat dek sajalah..malas lyn abang tu..pendek kan cerita, saya selamat lah derma darah..abang KPli yang kacau saya tadi pulak pengsan lepas derma darah..haha..kelakarnya..apa-apa pun pgjran kat sini..jangan lah berlagak berani sangat..kan dah kena..hehe..

p/s : dema darah satu pengalaman yang best..bagi kaum perempuan yang ingat    berat badan boleh naik tu..jangan risau..dah terbukti tak..saya sendiri dah turun berat pulak lepas derma darah..hehe..besnya..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nagibphg
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.04.2007
Ahli No: 29753
Posting: 104
Dari: Pantai_Timur_Tengah

Pahang  


posticon Posting pada: 17-05-07 06:28


assalamualaikum...
saya tak pernah pun derma darah
masa cek darah dulu puas dah doktor cucuk
darah tak hendak keluar
kalau derma darah habis lah darah saya
hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For nagibphgProfil   Hantar PM kepada nagibphg   Pergi ke nagibphg's Website   Quote dan BalasQuote

wardatul_sakinah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2007
Ahli No: 30212
Posting: 15
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 10-06-07 16:19


assalamualaikum, berkongsi pasal pengalaman derma darah,
saya pernah sekali derma darah masa tu kat matrix, itu pun kawan yang ajak, satu pengalaman yang menarik derma darah ni, disamping kita dapat menyelamatkan nyawa orang lain kan, hari tu saya nak menderma darah buat kali kedua, dah chek sume2, yang lain ok, lepas itu nurse tanya tidur pukul berapa sampai pukul berapa, masa tu tidur just 4 jam , tidur lewat sebab buat assig, nurse kata at least kena tidur 5 jam untuk derma darah, masa tu rasa hampa sangat sebab tak dapat derma darah... sedih :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatul_sakinahProfil   Hantar PM kepada wardatul_sakinah   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-06-07 21:52


derma darah disamping dapat makanan2 best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-06-07 22:03


Pada 10-06-07 21:52 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

derma darah disamping dapat makanan2 best...


macam mana mnderma disamping makan2 ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-06-07 22:39


saya pernah derma darah sekali...mungkin lepas ni akan ada yang kedua..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 10:23


Pada 10-06-07 22:03 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-06-07 21:52 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

derma darah disamping dapat makanan2 best...


macam mana mnderma disamping makan2 ni..


after derma darah kita akan dijemput makan2..hehe

saya kali pertama saja darah boleh keluar laju, then lepas cubaan pertama, terus darah macam susah nak keluar..

ada doctor cakap arteri saya sempit..ada juga yang cakap saya memang kekurangan darah.. kompius tol..

apa-apa pun derma darah memang syok... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

sharulnira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.02.2006
Ahli No: 22473
Posting: 48
Dari: dunia yang fana

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-06-07 12:13


salam..
saya pernah derma darah 5 kali..
bagus derma darah ni, badan jadi segar..
lepas itu dapat air kotak..
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharulniraProfil   Hantar PM kepada sharulnira   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 12:17


emm...ana xpernh derma lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-06-07 12:29


Pada 11-06-07 10:23 , rose_itam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-06-07 22:03 , Strawberry_Ungu posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-06-07 21:52 , izzul_islam posting:

!!! QUOTE !!!

derma darah disamping dapat makanan2 best...


macam mana mnderma disamping makan2 ni..


after derma darah kita akan dijemput makan2..hehe

saya kali pertama saja darah boleh keluar laju, then lepas cubaan pertama, terus darah macam susah nak keluar..

ada doctor cakap arteri saya sempit..ada juga yang cakap saya memang kekurangan darah.. kompius tol..

apa-apa pun derma darah memang syok... :-)


after or before? rasanya before tu dia kasi makan best dulu..then lepas derma biasanya dapat macam buah tangan sikit....tak ingat dah...last derma 7 years a ago...ada satu kali tu dah nak derma...tapi tak cukup tidur lah pula...cancel...


Arteri sempit? Kurang darah? macam-macam...mana Dr ini..mari kasi xplanation sikit


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 11-06-07 13:28


hmmm... ana pernah borak dengan seorang nurse ini... dia kata derma darah tak bagus sebenarnya... pihak hospital dan doktor2 pun tak derma darah... dia cakap derma darah ini boleh menyebabkan ketagihan... lepas itu ana tanya Kenapa tak bagus tapi dia tak jawab... ana pun tak tau Kenapa...
[ Telah diedit oleh: NoZaBiZz pada 11-06-07 13:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

asmahulhusna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23748
Posting: 106

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 13:46


assalamualaikum...
derma darah? dapat membantu golongan yang memerlukan..saya pernah derma darah sekali..darah jenis a atau b..lupa pulak..hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For asmahulhusnaProfil   Hantar PM kepada asmahulhusna   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-06-07 14:14


ana pernah derma sekali saja...
lepas tu program derma darah, mesti ana ada kekangan...
selalunya, tmptnya lah yang terlalu terbuka... huhuhu..

p/s: ana darah jenis A...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 09:29


after derma darah kita akan dijemput makan2..hehe

saya kali pertama saja darah boleh keluar laju, then lepas cubaan pertama, terus darah macam susah nak keluar..

ada doctor cakap arteri saya sempit..ada juga yang cakap saya memang kekurangan darah.. kompius tol..

apa-apa pun derma darah memang syok... :-)

after or before? rasanya before tu dia kasi makan best dulu..then lepas derma biasanya dapat macam buah tangan sikit....tak ingat dah...last derma 7 years a ago...ada satu kali tu dah nak derma...tapi tak cukup tidur lah pula...cancel...


Arteri sempit? Kurang darah? macam-macam...mana Dr ini..mari kasi xplanation sikit



saya dulu after derma baru dijemput makan nasi lemak, kuih muih dan air milo.. kalau before..nothing..
:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 11:19


hmmm... ana pernah borak dengan seorang nurse ini... dia kata derma darah tak bagus sebenarnya... pihak hospital dan doktor2 pun tak derma darah... dia cakap derma darah ini boleh menyebabkan ketagihan... lepas itu ana tanya Kenapa tak bagus tapi dia tak jawab... ana pun tak tau Kenapa...

Mungkin Student Medic @ doktor ahli Ukhwah dapat menjawab persoalan ini...


-----------------
Hidup biar berjasa...


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-06-07 13:54


Prof jadi keliru bila dah dua sahabat kita pernah berbual dengan nurse yang mengatakan derma darah tidak bagus. sama ada nurse sama atau tidak, hanya tuhan lebih mengetahui.

Kali pertama Prof mendengar kenyataan ini sebab Prof sendiri dah banyak kali menderma darah. Dilihat pun banyak kempen darah dilakukan oleh pelbagai pihak dan ini nampaknya perlu dirujuk adakah betul implikasi buruk kepada penderma ?

Biasanya kita dengar berat badan akan naik dan ada juga tidak. Diharap dengan keihlasan menderma itu memberi keberkatan pada penderma dan penerimanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-06-07 20:42


Pada 12-06-07 11:19 , Qayum posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm... ana pernah borak dengan seorang nurse ini... dia kata derma darah tak bagus sebenarnya... pihak hospital dan doktor2 pun tak derma darah... dia cakap derma darah ini boleh menyebabkan ketagihan... lepas itu ana tanya Kenapa tak bagus tapi dia tak jawab... ana pun tak tau Kenapa...

Mungkin Student Medic @ doktor ahli Ukhwah dapat menjawab persoalan ini...



hhuhu..iyakah?betul ke ni..hmm..bagi saya bagus saja..sebab membantu org yang memerlukan darah...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-06-07 20:43


daripada derma darah kat nyamuk atau pacat, baik derma darah kat manusia yang memerlukan..heheh..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-06-07 20:45


Pada 12-06-07 13:54 , Prof_Muslim posting:

!!! QUOTE !!!

Prof jadi keliru bila dah dua sahabat kita pernah berbual dengan nurse yang mengatakan derma darah tidak bagus. sama ada nurse sama atau tidak, hanya tuhan lebih mengetahui.

Kali pertama Prof mendengar kenyataan ini sebab Prof sendiri dah banyak kali menderma darah. Dilihat pun banyak kempen darah dilakukan oleh pelbagai pihak dan ini nampaknya perlu dirujuk adakah betul implikasi buruk kepada penderma ?

Biasanya kita dengar berat badan akan naik dan ada juga tidak. Diharap dengan keihlasan menderma itu memberi keberkatan pada penderma dan penerimanya



prof, saya turun berat..hehe..so tak betul lah org kata naik berat badan..bergantung cara makan jugak..=) :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 12-06-07 21:11


Assalamualaikum..ana pun tak layak nak menderma sebab berat badan tak cukup...hanya nak kongsi pengalaman...ana selalu ikut mobile derma darah..seronok tengok pengalaman org yang first time menderma...bidang ana berkaitan dengan darah so ana tak bolehlah takut dengan darah...ana pernah tolong cabutkan jarum dari tangan menderma...kawan-kawan ana punyalah takut..ana tak takut untuk menderma cuma tak layak untuk menderma...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

rose_itam
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.05.2007
Ahli No: 29976
Posting: 371
Dari: Temerloh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-06-07 16:58


Setitis darah tidak ternilai
Oleh LOKMAN ISMAIL

MENDERMA darah tidak seharusnya menjadi ketakutan buat orang ramai. – Gambar hiasan.

TARIKH 14 Jun adalah Hari Derma Darah Sedunia. Sambutan itu memberi pengiktirafan kepada penderma darah dan galakan supaya kempen menderma darah diteruskan dengan jaya.

Hakikatnya, kempen menderma darah masih kurang mendapat sambutan atau tidak memenuhi jumlah keperluan darah yang diperlukan. Dianggarkan hanya satu peratus rakyat Malaysia yang menjadi penderma darah.
Kempen menderma darah kurang mendapat sambutan disebabkan kurang kesedaran mengenai kepentingan menderma darah, selain kurang maklumat dan pendedahan mengenai menderma darah.

Di dalam badan manusia mengandungi sembilan hingga 10 pain darah. Individu kehilangan darah lebih daripada tiga pain akibat pendarahan dan tumpahan darah bagi ibu bersalin akan mengalami masalah perjalanan fungsi organ badan.

Mangsa mungkin mengalami kejutan dan membawa kepada maut. Satu-satunya cara menyelamatkan mangsa itu ialah melalui proses pemindahan darah utuh atau darah ‘penuh’.
Proses pemindahan darah terpaksa dilakukan kerana tiada bahan lain yang dapat menggantikan darah. Proses pemindahan darah daripada penderma kepada penerima adalah satu-satunya cara untuk menyelamatkan nyawa mangsa kekurangan darah.

Menderma darah telah terbukti tidak mendatangkan apa-apa kesan buruk kepada penderma darah. Menderma darah tidak membahayakan diri penderma, bahkan dianggap satu amalan menjaga kesihatan.
Sebelum proses menderma darah dilakukan, tahap kesihatan bakal penderma diperiksa terlebih dulu bagi memastikan tidak ada kesan buruk berlaku ketika dan selepas menderma darah.

Selain itu, darah yang didermakan akan menjalani ujian makmal untuk menentukan bebas daripada penyakit.
Bakal penderma darah mesti bebas daripada penyakit berbahaya seperti kencing manis, darah tinggi, sakit jantung, lelah dan lain-lain. Mereka juga mesti mendapat rehat yang cukup sebelum menderma darah.
Proses menderma darah amat ringkas, hanya mengambil masa kira-kira 4 sehingga 10 minit. Penderma darah tidak mengalami rasa sakit sepanjang proses menderma darah. Semasa membuat ‘lubang’ di bahagian lipatan lengan untuk dicucuk salur bagi darah keluar memasuki beg darah, hanya terasa seperti suntikan biasa.

Malah ketika darah keluar dari badan, tidak terasa apa-apa. Sedar-sedar, darah telah memenuhi beg darah dan proses menderma darah ditamatkan.
Ragu
Orang ramai tidak perlu ragu tentang kesan buruk menderma darah. Sudah banyak penderma darah yang telah melakukannya lebih 50 kali, malah ada yang melebihi 100 kali dan masih meneruskan amalan yang murni itu.
Setiap orang boleh menderma darah setiap tiga atau empat bulan sekali untuk proses pendermaan cara biasa. Bagaimanapun, jika melalui kaedah mengambil komponen tertentu saja, masa lebih pendek diperlukan untuk menderma kali seterusnya.

Galakan supaya mencuba menderma darah perlu dilakukan kepada mereka yang tidak pernah menderma darah. Sebelum mencuba, tidak sesiapa dapat mengalami pengalaman manis menderma darah.
Ramai penderma darah kali pertama menyatakan kesediaan untuk terus menderma darah pada masa lain kerana sedar ia satu tindakan yang amat mulia mendermakan sesuatu yang amat berharga. Setiap setitik darah yang didermakan sejuta nilainya. Malah lebih daripada itu kerana nilai nyawa yang dapat diselamatkan tidak ternilai harganya.

Kita sepatutnya bersimpati kepada mangsa yang amat memerlukan bantuan darah. Bayangkan jika kita sendiri memerlukannya darah yang menentukan hidup mati, tetapi tiada siapa sudi mendermakannya.
Tidak rugi menderma darah yang tersedia secara automatik dalam badan. Jumlah darah yang didermakan hanya satu pain bagi setiap kali menderma tidak akan mendatangkan apa-apa rasa kesan kekurangan.
Setiap darah yang didermakan itu akan digantikan secara automatik oleh badan dalam tempoh masa yang singkat. Plasma darah akan diganti sepenuhnya dalam tempoh masa 12 hingga 18 jam. Manakala sel-sel darah digantikan dalam tempoh masa kira-kira sebulan.

Tabung darah hospital di seluruh negara sentiasa mengharapkan kesudian orang ramai untuk tampil menderma darah secara sukarela. Bekalan darah di tabung darah kerap berada di tahap kritikal apabila jumlah penggunaan darah melebihi jumlah didermakan oleh orang ramai.
Hal ini menyebabkan pihak hospital sukar memenuhi keperluan pesakit yang memerlukan pemindahan darah. Golongan paling banyak menerima pemindahan darah ialah mangsa kemalangan, kes pembedahan dan ibu bersalin yang mengalami tumpahan darah.

Banyak individu yang memberi alasan tidak mahu menderma darah. Kononnya perasaan takut, tidak sihat, sibuk, telah menderma sebelum itu dan pelbagai alasan lain diberikan. Semakin banyak alasan yang diberikan, lebih banyak pesakit yang menderita.


www.utusan.com.my

Bookmark and Share

    


  Member Information For rose_itamProfil   Hantar PM kepada rose_itam   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-06-07 11:46


Kriteria penderma

* Anda sihat

* Berumur 18 hingga 60 tahun

* Berat badan 45kg dan ke atas

* Tidur lebih lima jam

* Tiada masalah perubatan seperti penyakit darah tinggi, jantung, kencing manis atau menjalani pembedahan kurang enam bulan

* Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan mahupun antibiotik dalam tempoh seminggu sebelum pendermaan

* Anda telah mengambil sedikit makanan sebelum menderma darah

* Tidak tengah datang bulan atau haid

* Tidak mengandung atau menyusukan anak

* Tidak mengambil alkohol dalam tempoh 24 jam

* Pendermaan terakhir tiga bulan ke atas

* Tidak terlibat dalam kegiatan seperti melakukan hubungan sejenis (homoseksual), hubungan jenis dengan kedua-dua jantina (biseksual), hubungan jenis dengan banyak pasangan atau pelacur dan penyalahgunaan dadah secara suntikan.

Prosedur menderma darah

Anda akan ditanya beberapa soalan berkaitan sejarah perubatan termasuklah ubat-ubatan yang sedang diambil, tahap kesihatan semasa serta gaya hidup.

Seterusnya denyutan nadi, tekanan darah dan berat badan akan diukur. Setitis sampel darah juga diambil dari jari untuk mengetahui sama ada pendermaan darah akan membuatkan anda anemik (pucat).

Bahagian dalam siku anda akan dibersihkan dengan rumusan antiseptik sebelum petugas kesihatan terlatih mencucuk jarum yang telah disteril dan disambungkan ke beg simpanan darah, ke dalam pembuluh darah.

Sebaik jarum dicucuk, anda diminta menggenggam tangan beberapa kali bagi membantu aliran darah daripada pembuluh darah ke dalam beg.

Di kebanyakan negara, jumlah darah yang diambil adalah sebanyak 450 mililiter, kurang 10 peratus daripada jumlah darah keseluruhan (orang dewasa secara puratanya mempunyai 4.5 hingga 5 liter darah beredar di dalam tubuhnya).

Badan akan menggantikan semula cecair yang hilang dalam tempoh 36 jam. Prosedur menderma darah selalunya mengambil masa kira-kira 10 minit sahaja. Selepas itu, jarum akan dikeluarkan dan bekas suntikan ditutup dengan kain balutan.

Selepas berehat antara 10 hingga 15 minit dan diberikan sedikit makanan, anda boleh kembali menjalankan aktiviti normal seperti sediakala. Bagaimanapun, anda disarankan agar menghindari tugas-tugas berat sepanjang hari itu. Banyakkan minum air dalam tempoh 24 jam berkenaan.

Unit darah akan diproses kepada beberapa komponen darah iaitu platelet (sel ini membantu menghentikan pendarahan), sel darah merah (sel ini mengangkut oksigen) dan plasma (ini adalah bahagian cecair darah anda yang membawa zat-zat pemakanan, membantu menghentikan darah).

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 17:37


erm...tak pernah lagi derma darah buat masa sekarang......tapi akan tiba...hehehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-10-07 17:56


Assalamualaikum
derma darah??? sekali saja...lepas tu tak berani....
darah saya tak cukup..habis tinggal kulit dengan rangka saja.... :cry:



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-10-07 18:14


dalam buku merah, ada satu saja cop... huhuhu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Derma Darah

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.190203 saat. Lajunya....