Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 5 jam, 50 minit yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: siapa yang telah hapal 30 juzuk...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» siapa yang telah hapal 30 juzuk...

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa yang telah hapal 30 juzuk...

alhafiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3038
Posting: 48
Dari: pondok usang

columbia  


posticon Posting pada: 24-08-05 09:58


.....siapa kat sni yang telah menghapal Al-quran...kat tubuh satu CLUB ALHAFIZ

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizProfil   Hantar PM kepada alhafiz   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-05 10:37


habis itu kalau xhafal 30 hanya hanya tapi hafal separuh atau suku alQur'an xboleh join ke dan club ini,al-hafizah boleh masuk tak?
[ Telah diedit oleh: sakeenah pada 24-08-05 10:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-08-05 11:41


Hafal 30 juzuk !!!! Alamak, Bila nak hafal ni... Sedang usaha lah ni, tapi tak tahu bila nak hafal.... Yassin tu hafal lah....hehehehehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 12:34


huhuhu..xtermampu lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-08-05 13:36


kalau begitu ana nak tubuh club alhafizah_almaratussolehah jugakla...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 10:57


xhabis hafal lagi....


-------------------
~setiap masalah ada penyelesaian~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

haneem-al_amr
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.02.2004
Ahli No: 7010
Posting: 79
Dari: MeLBouRNe

australia  


posticon Posting pada: 26-08-05 23:28


al hafiz.study maahad mana

Bookmark and Share

    


  Member Information For haneem-al_amrProfil   Hantar PM kepada haneem-al_amr   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 11:26


alhafiz tak jawab2..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

al_akh
Warga Rasmi
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17041
Posting: 20
Dari: Daerah Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 12:14


alamak...., mesti 30 juzu' ke...? adoi..,tangguh untuk tahun depan ,baru boleh join....( separuh lagi..)

[ Telah diedit oleh: al_akh pada 28-08-05 12:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_akhProfil   Hantar PM kepada al_akh   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:17


ana nak join tapi perempuan tak boleh ke???


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:22


bukan senang nak hafal 30 juzuk.tapi alhamdulillah dapat habis jugak.satu cabaran lagi nak menjaga quran biar lekat dalam kepala sampai akhir hayat

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:29


eik...tak tau ke syauqahaziqah kita khatam seorang ustaz...hehe..amboi tak kenal kawan sendiri ye!! sanggup btoll....hehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

mujahidah_ansorullah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8683
Posting: 10
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:48


Assalamualaikum,
Pada pendapat ana, tak kisahlah berapa juzuk pun as long as kita pernah menghafal kalam Allah tu, tak guna kalau kita dah habis tasmi' depan ustaz 30 juzuk tapi kita tak jaga hafalan kita betul-betul.Biar sikit tapi berkualiti. Di akhir zaman ni, ramai penghafaz Al-Quran tapi mereka ibarat buih-buih di lautan.Kalau kita tengok buih kat lautan tu, banyak tapi useless, tak kekal lama.

Ana harap sesiapa yang join kat sini bolehlah sama2 kita bertukar-tukar tips macam mana nak i'adah Al-Quran dengan berkesan.Macam mana nak mujahadah dengan Al-Quran.Ana sendiri pun tak cukup kuat lagi untuk menjadi hamlatul Quran dalam erti kata yang sebenarnya.

Allah meniggikan darjat seseorang dengan Al-Quran dan Allah juga merendahkan darjat seseorang dengan Al-Quran.Semoga kalamullah ini dapat menolong kita semua dan menjadi syafa'at di hari akhir nanti...

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_ansorullahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_ansorullah   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 13:11


heee..hee ye ke dah lupalaah.kim salam kat ustz ye.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 13:47


ye lah...:) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

alhalwa
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18510
Posting: 1
Dari: darul iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 13:52


assalamualaikum....ana pun nak masuk jugaklah club alhafizah almaratussolehah,memang betul susah nak jaga quran ini..lebih susah daripada menjaga unta yang terlepas kan!betul tak kawan...!a...ni seorang lagi member tak kenal ke haziqah...qibtiaz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhalwaProfil   Hantar PM kepada alhalwa   Quote dan BalasQuote

al-hafizz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18407
Posting: 41
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 14:34


tengah nak berusaha ini ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-hafizzProfil   Hantar PM kepada al-hafizz   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-08-05 12:13


cuba lah tanya alqibtiaz ni..dia expert bab menghafal ni..dah hafizah pun..:)

jangan marah ye alqibtiaz...

hehe...

dalm usaha memnghafal juga..tapi Kalau nak habiskan 30 hanya,,tu tak tau lah bila...

bukan sewnag nak lawan nafsu mlas...yela malas mengulanh..walaupun dahmenghafal..tapi malas nak mengulang..lambat laun lupa juga..selaim perlu ada sseorng yang tolonh dengar hafalan kita tu...

ye tak alqibtiaz?:)..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 15:25


assalamualaikum...
pasal hafal quran ni..tengah berusaha sekarang ni......
sikit2 blhlah... :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: Nadiahsolehah pada 29-08-05 15:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-05 14:26


lagi 4 hanya lah..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 15:25


hafaz 30 juzuk tak sukar sebenarnya...yang agak sukar untuk isi al-quran yang dihafaz....apa yang penting ,amalkan intipati quran itu sendiri...hafiz al-quran di malaysia ini alhamdulillah semakin ramai...yang hafizah tu agak kurang sikitlah...kaum muslimat tu apa lagi tunggu...jom hafaz quran...berapa juzuk yang anda hafal bukan persoalannya apa yang penting anda sudah memulakan langkah dan strategi untuk menghafaznya...insyaallah habis juga 30 juzuk tu...sikit2 lama 2 khatam hafazan 30 juzuk....bila dah khatam jangan sesekali melupakannya.....ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 16:21


assalamualaikum semua...
ana pun menghafal juga al quran.tapi ana nak bagitau lah bukan senang nak jaga al quran.takat kita dok hafal itu boleh lah time nak jaga pula masyaallah berat sungguh...tapi kita kenala ada time untuk mengulang balik segala apa yang kita hafal tu...sentiasa bawa bacaan dalam sembahyang insyaallah tak kan hilang alquran dalam diri kita...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 17:16


Sahabat sekelian... Bukan mudah nak menghafal 30 juzuk al-quran.orang yang telah hafal 30 juzuk pun tak nak ngaku dia ngapal 30 juzuk tapi yang sebenarnya bukan atas kertas atau sijil yang dinamakan kita hafal 30 juzuk tapi uji berapa yang yang dia telah dapat hafal kan waalhualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-09-05 17:22


assalamualaikum kepada semua ikhwah..

mm nampaknya ramai juga yang hafaz quran kat sini ye?
alhamduliLLAH...ana sokong kita tubuh club huffaz/ hamalah Quran.
dah banyak orang tubuh club tu club ni..sekarang masa kita tubuh ke arah ni pula..bagi galakan..
boleh juga kita semua kongsi pengalamn masa hafaz Quran..
tips nak mula hafaz ,sedang hafaz dan jaga Quran boleh kita war-warkan kepada dunia/warga ukhwah ni..ada juga pekdah dari dok tumpu nasyid/ IT saja kan?

p/s pernah kena sergah kat ustaz masa lupa satu kalimah alQuran(terbeliak mata ustaz ana;takuuuut )

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 03:30


tahniah untuk mereka yang telah berjaya menghafal 30 juzuk al-quran. ana doakan muda-mudahan kita dapat mempraktikkan apa yang terkandung dalam al-quran..tak kiralah yang berjaya habiskan 30 juzuk atau separuh atau pun beberapa surah sekalipun. sama-sama amalkan sunnah Rasulullah yang akhlak baginda seindah al-quran..insyaallah ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.11518 saat. Lajunya....