Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 54
Ahli: 0
Jumlah: 54




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 5 hari yang lalu
ucu_nuriman: 9 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: boleh kah sye brjaya seperti orang lain??????sempatkah sye ini??sempatkah?????


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» boleh kah sye brjaya seperti orang lain??????sempatkah sye ini??sempatkah?????

Please Mendaftar To Post


Oleh boleh kah sye brjaya seperti orang lain??????sempatkah sye ini??sempatkah?????

riasha_nellow
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17180
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 21:09


saya selalu sahaja sakit...ini kali ketiga sye telah menjalani pembedahan di hospital....banyak kali sudah sye tak hadir dalam kelas...di tambah pulak tahun ni jugak sye telah kehilangan bapa saudara yang trsyg....banyak sudah mata pelajaran yang sye ketinggalan sehingga hari ini...sye tak tahu apa yang tlh sye belajar...sye seolah-olah rasa macam hilang ingatan saja....masalah nya,tahun ini sye akan menduduki ujian stpm sbenar....sekarang ni tinggal 2 bulan lebih saja....sempatkah lagi pelunag sye untuk brjaya dan masok ke menara gading????dptkah sye melakukan nya?sye selalu tak datang sekolah...sebab kesihatang yang tak mngizinkan dan sye sering dapat no trahir dalam kelas....sye baru saja selesai jlnkan pembedahan..alhamdulilah kesihatan sye sekarang ni semaki pulih...yang paling menyedihkan...sye langsung tak ingat apa yang tlh di blajar di sekolah dan banyak yang tlh ketinggalan dalam plajaran ini....apa patut sye buat???masa tinggal 2 bulan lebih lagi nak stpm ni..masalah nya,sempatkah sye ini??dan boleh kah sye brjaya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For riasha_nellowProfil   Hantar PM kepada riasha_nellow   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 22-08-05 21:53


Assalamualaikum

Erm...jangan cepat putus asa ya ukhti...ana pun selalu juga sakit..serius juga,tapi ana xPK sangat..so...apa yang berlaku ana anggap itu ujian ALLAH...kadang-kadang sedih jga.tapi ALLAH uji orang2 yang dia sayang,so ingatlah..Allah sayang pada ukhti...so,ana suggest ukhti ambil stpm next year memandangkan ukhti sakit..DuN giVe uP!!!~;)
erm...jangan fikir sangat about penyakit ukhti tu..sebab lagi kita fikir,lagi sakit.Ana pun begitu jugak...if ana tak fikir,ana xsakit.banyak-banyak lah doa ye..trust Allah always behind u...yang penting,kita kena usaha..tak ada kejayaan tanPa usaHa!~ana doakan semOga ukhti cepat sihat,insyaAllah!Amiin...ok ya,doa+usaha+tawakkal=berjaya.
Salam ukhwah dari ana..

maaf ya,kalau ada terkasar bahasa...
yaNg baIk itU dataNg daRi ALLAH,yaNg kuRang iTu daTang daRi keLemahAn ana senDiri..semoga kita sama2 perbaikinya..
Ilalliqa'

Semua ada jalan penyelesaiannya kecuali MATI..


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 22:29


sabar dik.....
seseungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar..
makin banyak ujian yang adik terima...makin bertambah Allah sayang pada adik..
jangan cepat putus asa...
adik pasti boleh berjaya....tapi adik kena yakin...
yakin yang adik boleh berjaya macam orang lain...
teruskan semangat...
banyakkan berdoa....
minta bantuan kawan2 yang pandai dalam pelajaran....
adik pasti boleh...
akak doakan adik berjaya di dunia dan di akhirat kelak...
ameen ya Rabbal alamin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 00:01


sempat lagi..Insya Allah..
Setiap ujian yang Allah beri tu pasti ada hikmahnya..
percaya lah.....
Baca buku selalu..
Doa selalu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 23-08-05 01:43


Di sebalik kesusahan itu ada keringanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

KIKO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14072
Posting: 251
Dari: Kota Kinabalu Sabah...

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 08:41


aslmkum,Simpati ga apa yang terjadi kat awak ni.Tapi kalau awak tak boleh ambik stpm tahun ni awak boleh ambil tahun depan.Lagi pun tak dah had umur kita nak belajar sdngkan orang yang dah kerja pun masih belajar lagi tosah risauler lagi pun anda dah berusaha!lagipun kesihatan awak ni yang lebih utama!kalau tak sihat apa yang awak belajar pun tak masuk otak punya....nanti bertambah tertekan lagi......ok aslmkum...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KIKOProfil   Hantar PM kepada KIKO   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 23-08-05 20:08


usaha sedaya yang mampu..jangan fikirkan outcome nya dulu..nanti mengganggu emosi..
think positive ok!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-08-05 14:53


assalamualaikum...wbt...

kisah anda mengingatkan saya pada seorang rakan. sahabat saya ini pernah menghidapi kanser. pelbagai cabaran dan dugaan yang dia alami. kali pertama dia mengetahuinya, memang agak sukar. dia terpaksa menjalani pembedahan bagi membuang kansernya itu. bukan itu sahaja, dia juga terpaksa menjalani kemoterapi selepas itu.
disebabkan penyakitnya itu dia terpaksa menangguhkan pengajiannya. bukan itu saja, dugaan datang lagi. kali ini dia terpaksa menjalani radioterapi. untuk menjalani radioterapi, dia terpaksa menanggung risiko yang berat dimana dia berkemungkinan tidak boleh hamil. betapa sukar untuk dia membuat keputusan.
kini, Alhamdulillah. kesihatannya semakin pulih. dia kembali menyambung pengajiannya yang tertangguh dulu.

(p/s:kisahnya pernah disiarkan dalam majalah Dara edisi januari 2005)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-05 15:01


kejayaan tak mengenal usia,rupa atau pangkat...sesiapa yang berusaha dia memang akan berjaya...sesiapa yang malas memang patut dia gagal...berusahalah kerana orang yang berjaya dia pandai menggunakan masanya....jangan mudah putus asa...kuatkan semangat dan keazaman...semoga berjaya selamanya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

jannah_12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18098
Posting: 52
Dari: Shah Alam

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 15:12


Put your trust in Allah~


    kalau Allah nak awak succes,nothing can stop it.
     tapi kalau tak berjaya,sabar itu separuh daripada iman......

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannah_12Profil   Hantar PM kepada jannah_12   Quote dan BalasQuote

riasha_nellow
Warga Rasmi
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17180
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 17:45


terima kasih banyak-banyak semua kwn2....kerna sudi memberi nasihat kepada saya....sye akan cuba sedaya upaya sye tahun ini untuk memperoleh kejayaan seperti mana orang lain boleh brjaya.kerana koranglah,semangat sye mula tak luntur...kerana koranglah sye mula merasakan bws diri sye ini maseh brguna dan maseh ada masa lagi....terima kseh banyak-banyak wahai semua kwn2 di web ukhwah ini.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For riasha_nellowProfil   Hantar PM kepada riasha_nellow   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 25-08-05 17:58


Pada 22-08-05 21:09 , riasha_nellow posting:

!!! QUOTE !!!

saya selalu sahaja sakit...ini kali ketiga sye telah menjalani pembedahan di hospital....banyak kali sudah sye tak hadir dalam kelas...di tambah pulak tahun ni jugak sye telah kehilangan bapa saudara yang trsyg....banyak sudah mata pelajaran yang sye ketinggalan sehingga hari ini...sye tak tahu apa yang tlh sye belajar...sye seolah-olah rasa macam hilang ingatan saja....masalah nya,tahun ini sye akan menduduki ujian stpm sbenar....sekarang ni tinggal 2 bulan lebih saja....sempatkah lagi pelunag sye untuk brjaya dan masok ke menara gading????dptkah sye melakukan nya?sye selalu tak datang sekolah...sebab kesihatang yang tak mngizinkan dan sye sering dapat no trahir dalam kelas....sye baru saja selesai jlnkan pembedahan..alhamdulilah kesihatan sye sekarang ni semaki pulih...yang paling menyedihkan...sye langsung tak ingat apa yang tlh di blajar di sekolah dan banyak yang tlh ketinggalan dalam plajaran ini....apa patut sye buat???masa tinggal 2 bulan lebih lagi nak stpm ni..masalah nya,sempatkah sye ini??dan boleh kah sye brjaya???


SEMPAT... :-) jangan panik..IT'S NEVER TOO LATE!!!!
yang penting anda mesti menguasai sesuatu BASIC setiap subject, FAHAM setiap konsep dan tahu mengaplikasikannya....insyaALLAH anda pasti dapat menguasai dan dapat menjawab soalan2 walaupun soalan tersebut diputar belitkan.

Ingat Usaha + Doa + Tawakal= Kejayaan :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:33


BOLEH

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:39


assalamualaikum wbt...

di mana ada kemahuan, di situ ada jalan....

tak semestinya gagal STPM awak gagal dalam hidup...

cari lah jalan alternatif untuk berjaya....

setiap yang berlaku ada hikmahnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-08-05 18:32


sempat lagi..
semua yang berlaku ada hikmah..
banyak bersabar dan berdoa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 17:49


jangan putus asa pada RAHMAT ALLAH..
dengan kasih sayangNya kita terus diberi nikmat pinjaman hidup ini..
dan ingatlah selalu..
setiap apa yang berlaku ALLAH tetapkan..
ALLAH jamin pada kita ganjaran yang mulia andai kita sendiri terus berbaik sangka dan tidak putus harap padaNya..

kita sama sahaja..hanya menghitung hari untuk menuju hari abadi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

Bendahara
Warga Rasmi
Menyertai: 23.12.2004
Ahli No: 13253
Posting: 9
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 14-09-05 22:58


Sabarlah, dik. Yang penting adik usaha dulu kerana kalau nanti adik tak berjaya pun, bukanlah adik tak berjaya sebab adik tak berusaha. Kuatkan tekad dan semangat! ingatlah bahawa Allah tak akan mengubah nasib sesuatu kaum jika mereka tak berusaha mengubahnya. Ingatlah bahawa tiap qada' dan qadar Allah itu ada hikmahnya. Selamat belajar dan berusaha! Allah bless u!

Bookmark and Share

    


  Member Information For BendaharaProfil   Hantar PM kepada Bendahara   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 23:34


Assalamualaikum

"Success is how high you bounce when you reached bottom"
- Gen George P. Wilson Commander of North Eastern cavalry batalion, US Civil War. -

Wallahu a'lam

Assalamualaikum...


-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 15:02


sempat lagi..Insya Allah..
Setiap ujian yang Allah beri tu pasti ada hikmahnya..
percaya lah.....
Baca buku selalu..
Doa selalu..

ingat setiap ujian yang allah bagi tu ada hikmahnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-09-05 15:22


sempat lagi...guna masa dengan baik..kalau masa siang sibuk, malam ada...ataupun apapun masa itu emas...guna sebaiknya...yang penting usaha, kalau gagal itu lain kira...terima seadanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

awa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15078
Posting: 136
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 22:04


JAngan putus asa sahabat...saya juga macam anda...Tabahkan hati anda...memang kita rasa rendah diri dan kadang-kadang jeles dengan org lain...Tapi percaya lah...lau kita ingat Dia..Dia akan tolong kita....Jangan sedih...Usaha selagi terdaya....Caiyokkkk... Saya doakan kejayaan anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For awaProfil   Hantar PM kepada awa   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-07 22:57


Pada 22-08-05 22:29 , wafa_mawaddah posting:

!!! QUOTE !!!

sabar dik.....
seseungguhnya Allah bersama orang-orang yang sabar..
makin banyak ujian yang adik terima...makin bertambah Allah sayang pada adik..
jangan cepat putus asa...
adik pasti boleh berjaya....tapi adik kena yakin...
yakin yang adik boleh berjaya macam orang lain...
teruskan semangat...
banyakkan berdoa....
minta bantuan kawan-kawan yang pandai dalam pelajaran....
adik pasti boleh...
akak doakan adik berjaya di dunia dan di akhirat kelak...
ameen ya Rabbal alamin....

ameen...............:-)


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-09-07 08:30


salam..

pandangan ana macam ini :)

orang yang sentiasa berfikiran positif dan tidak pernah berputus asa... dia itu telah berjaya lebih dahulu daripada berjuang... kerana dia mempunyai keyakinan diri dan semnagat yang optimis... sedangkan orang yang sentiasa berfikiran negatif, mereka ini selalunye tertewas dahulu sebelum berjuang... oleh itu nasihat saya yakin lah kepada diri anda.. insya Allah dengan adanya keyakinan,usaha dan berdoa serta bertawakkal Allah pasti akan membantu anda...

ana ada seornag kawan yang dia suka sngat main ketika belajar.. namun dia terbuka pintu hatinya sebulan sebelum exam... dia risau dan bertanya kepada ana adakah dia boleh berjaya... ana cakap... tiada perkataan terlambat selagi mana kita belum menghadapi exam tersebut... lalu dari situ dia berusaha.. akhirnya natijah (keputusan) dia jauh lebih baik dari ana ... itu lah yang dikatakan usaha yang tidak pernah kenal putus asa... insya Allah Allah akan bantu... namun andainya kita tetap gagal atau kurang berjaya setelah berusaha.. maka terimalah ianya dengan penuh keredhaan.. Allah pasti ada perancangan lain untuk kita...

semoga anda berjaya... :)

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.102564 saat. Lajunya....