Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 09-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Raja yang setia pada dayang2 yang hanya inginkan kerusi empuk di singgahsana bukan sahaja akan meruntuhkan seluruh istana bahkan seluruh takluk jajahannya...
-- Hanan

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 71
Ahli: 0
Jumlah: 71




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 5 hari yang lalu
Muslim1987: 12 hari yang lalu


Rawatan Tradisional
Topik: Kenapa tidak digalakkan makan benda panas?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Rawatan Tradisional
    »» Kenapa tidak digalakkan makan benda panas?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa tidak digalakkan makan benda panas?

Ju
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17296
Posting: 15
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:40


Di malaysia, orang cina banyak dapat esophageal cancer sebab mereka suka minum sup dan teh panas.

     Mengikut kajian,benda panas akan memusnahkan deria rasa (reseptor) yang berada dilidah, ia juga menyebabkan enzim hilang function.
        
        Tak digalakkan untuk meniup benda panas kerana didalam udara hembusan terdapat CO2.CO2 apb bergabung dengan air (H2O) akan menjadi carbonic acid. Acid tak baik untuk kesihatan.
Dan janganlah minum banyak air F&dan, Coke dan seangkatan dengannya.

         Sebab Rasulullah Menyuruh kita menunggu makanan jadi sejuk dulu.Sabar tu sebahagian dari Iman.

         Kepada adam dan hawa, menutup kepala ada hikmahnya.Dari saintifiknya, kulit kepala adalah kawasan air mudah alami dehidrasi.Kurang air, maka lebih banyak asid (Hydrogen ion) ada yang menyebabkan otak kita jadi bengap....

Ada banyak lagi,,tapi sampai sini dululah.Kesimpulannya islam itu banyak hikmahnya dan kita perlu mencarinya.


-----------------
Ilmu itu cahaya. Ia akan mudah diterima oleh orang yang banyak membersihkan hati dan mendekatkan diri kepada Penciptanya.


Bookmark and Share

    


  Member Information For JuProfil   Hantar PM kepada Ju   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:44


Assalamualaikum wbt

emmm menarik.. Jazakumullah khair. Moga sama2 ambik iktibar.banyak hikmah dari ajaran Islam ni cuma manusia saja yang degil.Moga sama2 dapat beramal dengan ajaran Islam sebaiknya.

Wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-08-05 14:47


what a nice+good info.semoga kita semua mndapat manfaat darinya.... :-)

'ISLAM ADALAH AGAMA yang SYUMUL'...bersama2lah kita nikmati dan hayati keindahan islam...


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 24-08-05 14:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 15:25


hurmmm kena kurangkan makan pedas kalau macam ini..


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 15:29


Pagi2 jangan minum teh panas laa ek....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-05 15:29


apa yang baik kita amalkan bersama dan apa yang buruk kita tinggalkan bersama...ukhuwwah fillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 09:34


minum air suam2 panas ok tak??? :D
makanan kalau sejuk2 kurang selera nak makan lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

eNira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.07.2005
Ahli No: 17047
Posting: 102
Dari: somewhere in Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 13:03


good info.baru tau sebb2 nya.lepas ni kena amalkan lah tuk kebaikan diri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eNiraProfil   Hantar PM kepada eNira   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 25-08-05 13:52


Assalamualaikum wwt.....

nak tambah sikit boleh?

Ju, information anda memang betul..tapi minum atau makan benda yang MASIH panas juga ada kebaikannya. Menurut apa yang saya pelajari, Selsema dan Resdung( tak kronik) insyaALLAH boleh disembuhkan dengan menghirup minuman atau memakan makanan yang panas kerana ianya berpotensi untuk mencairkan bendalir pekat yang berada disekitar hidung dan bawah mata supaya ia mudah dikeluarkan.

apa-apa pun kita hanya berusaha...dan ALLAH SWT yang menentukannya.

wallahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 16:27


thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 16:34


Pada 25-08-05 13:52 , atie82 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum wwt.....

nak tambah sikit boleh?

Ju, information anda memang betul..tapi minum atau makan benda yang MASIH panas juga ada kebaikannya. Menurut apa yang saya pelajari, Selsema dan Resdung( tak kronik) insyaALLAH boleh disembuhkan dengan menghirup minuman atau memakan makanan yang panas kerana ianya berpotensi untuk mencairkan bendalir pekat yang berada disekitar hidung dan bawah mata supaya ia mudah dikeluarkan.

apa-apa pun kita hanya berusaha...dan ALLAH SWT yang menentukannya.

wallahu'alam


secara saintifiknya memang makanan yang panas ni akan menyebabkan
persekitaran yang kurang sesuai untuk enzim2 di dalam bdn kita untuk berfungsi..
pembentukan enzin daripada protein mnyebabkan ia akan ternyahasli bila suhu tinggi..

so..saya rasa minum atau makan benda yang masih panas tu merujuk kepada suam2 panas..bukannya panas yang macam baru keluar dari kuali..

wallahu a'lam... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 25-08-05 17:03


so..saya rasa minum atau makan benda yang masih panas tu merujuk kepada suam2 panas..bukannya panas yang macam baru keluar dari kuali..

wallahu a'lam... :-)

betul itu :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

intan3103
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11388
Posting: 106
Dari: JoeHoe>>key ell>>S'gor

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-05 17:08


hihi... thank you 4 sharing the info... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For intan3103Profil   Hantar PM kepada intan3103   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-08-05 18:07


saya suka minum air suam dan panas....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 00:34


terima kasih

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 13:29


kalau panas berasap berapi nak makan pun xboleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 29-08-05 12:44


sedap apa berapi... panas sekali d dunia... tapi, dlam islam tak digalakkan sangatkan... buat jadik pelupa??? betul ke??? ada sesetengah orang cakap... haram makan benda berapi-api ni... sebab, dia letak wain??? betul ke???

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 29-08-05 14:41


Assalamualaikum... Info dah ada tapi boleh ke kita buang tabiat suka makan makanan panas ni... Selalunya, yang tak boleh tu lah yang kita nak buat... Dah lumrahnya manusia... Tapi, moga ianya menjadi iktibar buat saya dan teman2 yang lain... InsyaALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 12:23


trimas

Bookmark and Share

    


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 12:31


ada sikit lagi nak tambah..
abang ana cerita.. dia kata.. kalau kita makan tak tutup kepala..
syaitan dok kat atas kencing dalam makanan kita..

wallahu taala a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-11-05 13:06


boleh kena ulser. ikutlah nabi.jangan makan atau minum terlalu panas dan terlalu sejuk.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-11-05 13:07


mengajar kat bersabar....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 17:42


terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

falah_nurani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19262
Posting: 83
Dari: madrasah

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-11-05 10:32


hehehe...ana kalau makanan panas, ana ada alternatif lain..
ana masuk bilik bawak makanan,ana anginkan dengan kipas meja dalam bilik ana tu..kejapje..terus jadi sejuk atau suam-suam...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For falah_nuraniProfil   Hantar PM kepada falah_nurani   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.10047 saat. Lajunya....