Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda melakukan apa yang selalu anda lakukan, anda akan mendapat apa yang selalu anda dapat
-- Seminar NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 1 hari, 14 jam, 33 minit yang lalu


Jejak Remaja
Topik: betulkah lelaki kahwin kerana nafsu


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» betulkah lelaki kahwin kerana nafsu

Please Mendaftar To Post


Oleh betulkah lelaki kahwin kerana nafsu

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 18:23


ana nak tanya betul kah lelaki kawin kerna nafsu?..ana tak tau...tolong bagitau boleh ?.................


-----------------
ana insan lemah


Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:29


Saya kawin kerana sunnah. Eh bila saya kawin ye?? hehe belum lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 18:35


tak delah Usmad itu bukan maksud saya...........memang Nabi Muhammad S.A.w role model kita.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:44


hemm..pada asasnya kawin ni nak kekang nafsu kita...so entum fikr2lah sendiri..wasslm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:02


emm betul kata tuan syed kita tu....
kalau tak bernafsu.. tak nikahlah pulak

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:37


Kahwin kerana nafsu?mungkin jugak.tapi kalau niat kerana nafsu semata2 tu saja lah yang kita dapat.tapi kalau niatkan kerana Allah, dapat ramaikan ummat nabi Muhammad. Dapat tingkatkan semangat kita untuk beribadat selain hindarkan diri dari maksiat maka tu jugak akan kita dapat.Isteri dapat pahala pun dapat :D Cuma kena ingat semua orang bernafsu dan cara terbaik untuk salurkan nafsu itu ke arah yang sepatutnya dengan berkahwin...

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:52


*****************************
betul kata hizbullah kita...
tepat dan padat sekali..
kirenye Kalau cikgu nak wi markah..
dapat full mark lah tu...
tu pun Kalau dapat cikgu y berhati mulia lah..
ki o tsukete!! c",)
*******************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 20:30


Sebagai seorang lelaki, pada pendapat saya yan lemah ini, saya akan berkahwin kerana ia adalah perintah Allah dan sunnah rasulullah saw. Melalui perkahwinan seseorang lelaki itu dapat memelihara dirinya dan kemaluannya daripada melakukan perkara yang dimurkai oleh Allah swt.

Bahkan baginda Rasulullah saw pun pernah bersabda bahawa sesiapa dari kalangan umat baginda yang dapat memelihara 2 perkara, iaitu lidah dan kemaluan akan masuk syurga.

Kalau nak dipenuhi kehendak nafsu, memang tak terpenuhi kat atas dunia ni walaupun beristeri empat. Manusia sekali-kali takkan dapat memenuhi kehendak nafsunya di dunia. Tempat untuk meenuhi kehendak nafsu ialah di syurga kelak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 20:32


Kalau salah, minta maaf....sila beri nasihat dan tunjuk ajar :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 20:43


Ana nak kahwin sebab nak pelihara nafsu dari benda yang tak elok dan untuk menjaga kaum hawa yang bergelar isteri dan membimbing mereka.....kan laki ni pemimpin untuk kaum wanita??? betulkan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 21:02


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 21:52


Memang kita kawin sebab nafsu. Tapi lagi baik kalau kita khawin itu disertai dengan kecintaan dan pengaharapan pada tuhan agar hidup kita ini lengakap. Seperti mana hadith yang menyebut tentang perkhawinan itu menlengkapkan separuh dari agamamu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

Nuratiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17477
Posting: 121
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 22:23


Hm...dah betul dah semua komen sahabat kita.....rasanya ana cuma perlu sokong saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuratiqProfil   Hantar PM kepada Nuratiq   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 22:55


eh, tak baik anda cakap begitu. jangan lah main tuduh2. kalau lelaki kahwin kerana nafsu, habis tu perempuan kahwin kerana apa?


-----------------
JANGAN AMBIL HATI, AMBIL ISI...


Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-08-05 23:22


memang lah sebab nafsu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

alhafiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3038
Posting: 48
Dari: pondok usang

columbia  


posticon Posting pada: 22-08-05 08:06


.......betul tu....memang disebabkan nafsu....cz kalau tak ada nafsu camna plk ek.. tapi yang penting tu niat mestilah kerana Allah betul tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizProfil   Hantar PM kepada alhafiz   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 08:24


Rasulullah saw pun lelaki. Siapa yang berani kata rasulullah saw kahwin kerana nafsu?....So, fikir-fikirkanlah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 22-08-05 10:33


Pada 22-08-05 08:24 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Rasulullah saw pun lelaki. Siapa yang berani kata rasulullah saw kahwin kerana nafsu?....So, fikir-fikirkanlah.


Menarik juga kalau menyumbangkan sedikit pandangan kat sini.... Kalau nak di fikirkan, ada benar dan kurangnya... Jangan bandingkan diri kita dengan Rasulullah... Layak ke kita nak bandingka diri kita yang 'hina' ini dengan 'kekasih' ALLAH? So, harapnya ridwan_daie fikirkan lah balik....
    Tajuk yang kita sedang bincangkan mengenai lelaki zaman sekarang... Rasanya ada juga benarnya kebanyakkan lelaki nak kahwin kerana nak mengelakkan nafsu itu disalurkan ke jalan yang tidak baik ( Haram ), Namun bukan semua.... Sebaik-baiknya , kalau kita terasa nak kahwin kerana nafsu, kita muhasabah diri dan cuba fikirkan kembali, adakah nafsu kita akan kekal selamanya sekuat sekarang? Kalau boleh, biarlah ianya seiringan dengan sunnah Rasulullah..... Biarlah kita berkahwin berlandaskan syariat dan mengikut sunnah dan yang paling penting LILLAHI TA'ALA...... Wallahu alam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 03-09-05 22:33


" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.' (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Dengan hadis tersebut, maka yang penting niat kerana ALLAH s.w.t....

Dan juga kalau tak kerana nafsu kita tak akan kahwin, tak makan, tak minum, dll, seperti malaikat. Cuma setiap orang ada martabat nafsu yang berlainan.

1)Nafsu ‘Ammarah ini cenderung kepada kejahatan
2)Nafsu Lawwamah cenderung pada baik dan buruk dan ini biasanya dimiliki oleh masyarakat awam.
3)Nafsu Muthma’innah, ini cenderung pada kebaikan dan dimiliki oleh orang yang mencapai keredhaan Allah dan dicintai Allah.


-----------------
..::: Kehidupan berasaskan Al-Quran dan Hadis menjamin kebahagiaan didunia dan diakhirat :::..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-05 15:50


Pada 22-08-05 08:06 , alhafiz posting:

!!! QUOTE !!!

.......betul tu....memang disebabkan nafsu....cz kalau tak ada nafsu camna plk ek.. tapi yang penting tu niat mestilah kerana Allah betul tak...



Assalamualaikum...
entah lah...
taj tahu lah nka cakap bagaimana...
terpulang lah...
tapi yang pasti...
hanya itu jersebabnyer...
kita sekarang bukannyerbaik sangat...
mulut cakap lain...
tapi hati pula lain...
biasalah..
manusia katakan...
entah lah...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 16:02


Pada 08-09-05 15:50 , shah_sobriyanie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-08-05 08:06 , alhafiz posting:

!!! QUOTE !!!

.......betul tu....memang disebabkan nafsu....cz kalau tak ada nafsu camna plk ek.. tapi yang penting tu niat mestilah kerana Allah betul tak...



Assalamualaikum...
entah lah...
taj tahu lah nka cakap bagaimana...
terpulang lah...
tapi yang pasti...
hanya itu jersebabnyer...
kita sekarang bukannyerbaik sangat...
mulut cakap lain...
tapi hati pula lain...
biasalah..
manusia katakan...
entah lah...
wassalam...



sokong..sokong...
tangan taip lain..
hati pulak kata lain... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 08-09-05 16:12


tambah saja...tak salah semua komen tu.salah satu tujuan kahwin juga untuk salurkan nafsu pada tempatnya..tapi ada lagi tujuan kahwin yang lain..jangan dok tengok tang nafsu saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 08-09-05 16:28


!!! QUOTE !!!

Rasulullah saw pun lelaki. Siapa yang berani kata rasulullah saw kahwin kerana nafsu?....So, fikir-fikirkanlah.


memang betol Nabi xkahwin sebab nafsu...tapi disebalik perkahwinan itu dapat salurkan nafsu ke arah yang betol...disaat umat Islam di Malaysia ini terpaksa berdepan dengan bermacam2 karenah yang ada masa ini..termasuk hiburan melampau yang boleh meruntun nafsu...so kalau berkahwin untuk menyalurkan nafsu nya..tidak menjadi masalah malah digalakkan...cuma kalau xmampu seperti tidak mempunyai kewangan yang cukup atau ada sebab2 lain yang tidak mampu...Nabi juga menyarankan berpuasa kerana boleh menundukkan nafsu yang sedang meruntun itu...tapi kalau berkemampuan saja untuk mengelakkan berkahwin dengan alasan xpuas idup solo lagi..adalah tidak digalakkan...teringat kisah Nabi...ketika nabi sedang berjalan2 untuk menuju kerumahnya yakni isterinya,Aisyah..nabi terpandang seorang wanita..(dengan pandangan pertama)..lantas nabi terus mempercepatkan langkahnye untuk menuju kerumahnya...dan apabila sampai dirumahnya nabi terus menjimak isterinya...disini nabi juga mengajar kita..kalau kita terlihat sesuatu yang bukan milik hak kita...atau yang meruntun nafsu kita??boleh ke kita salurkan ke tempat yang betol kalau belum berkahwin????jadi fikirkanlah...banyak hikmah disebalik perkahwinan dan nafsu adalah salah satu faktornya!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 16:32


Kerana nafsu ke...
kalau kerana lain tak boleh ke, memanglah nafsu tu perlu untuk berkahwin
tapi kahwin bukan kerana nafsu, lebih baik kerana Allah, selalu kita dengar persahabatan kerana Allah, sayang kerana Allah,sedekah kerana Allah, malahan Solat kerana Allah , berwudu niat kerana Allah,Hatta kekadang dengar jugak bercinta kerana Allah!!!, tapi Kenapa kahwin kerana nafsu emmm.....fikirkan semula....nanti kawin tak jadi satu ibadah sebab kerana nafsu..
dan kalau ada yang nak kawin kerana nafsu... perbetulkan balik niat tu...rugi nanti..

Hikmah perkahwinan

1. Untuk Memelihara kesopanan agama Islam
2. Untuk mengembangkan keturunan
3. Untuk membina sebuah rumah tangga bahagia
4. Untuk berusaha mencari rezeki yang baik dan halal
5. Untuk menjaga keturunan yang baik-baik
6. Agar kita lebih bertanggunjawab
7. Agar kita akan baiki perangai kita kearah kebaikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:02


Hadis ke 41:

Maksud Hadis :

Dari Abi Muhammad 'Abdillah bin Amru bin al-As radiyallahu 'anhuma katanya : Rasulullah sallalahu 'alaihi wasallam bersabda : "Tidak beriman seorang kamu sehingga adalah hawanya (kemahuannya @ kecenderungannya) mengikut kepada apa yang aku bawa dengan dia."

Hadith hasan lagi sahih, kami riwayatkannya dalam kitab "al-hujjah" dengan isnad yang sahih.

so..fefaham saja lah ek..jangan nampak nafsu tu benda jahat saja..nafsu boleh di didik..
perkahwinan ini satu mencara mendidik nafsu...

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:07


Assalamualaikum.....salam ukhwah untuk semua. Pada pendapat ana, semua manusia mempunyai nafsu. mungkin jugak lelaki kahwin kerana nafsu. Tetapi kalau nafsu itu di tempat yang betul iaitu perkahwinan. tetapi bagi ana lelaki kahwin bukan kerana nafsu semata2 tetapi kerana Sunahtullah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:17


Pada 08-09-05 17:02 , rebel7th posting:

!!! QUOTE !!!

Hadis ke 41:

Maksud Hadis :

Dari Abi Muhammad 'Abdillah bin Amru bin al-As radiyallahu 'anhuma katanya : Rasulullah sallalahu 'alaihi wasallam bersabda : "Tidak beriman seorang kamu sehingga adalah hawanya (kemahuannya @ kecenderungannya) mengikut kepada apa yang aku bawa dengan dia."

Hadith hasan lagi sahih, kami riwayatkannya dalam kitab "al-hujjah" dengan isnad yang sahih.

so..fefaham saja lah ek..jangan nampak nafsu tu benda jahat saja..nafsu boleh di didik..
perkahwinan ini satu mencara mendidik nafsu...

:)


Alhamdulillah ....syukran....sememangnya untuk mendidik nafsu...

nafsu tak jahat , cuma degil sahaja....
tapi maksudnya disini binalah perkahwinan kerana Allah bukan kerana nafsu...niat itu... yang mana dahulu... kerana nafsu ke atau kerana Allah mungkin boleh dinyatakan kerana Allah dan hikmahnya untuk menjaga nafsu , menjaga keturunan, mengambil atnggungjawab, dan sebagainya..


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

rebel7th
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18698
Posting: 32
Dari: Newcastle

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 17:25


ya betul...terima kasih atas penerangan tambahan saudara zulman..
kena faham bebetul bila menyatakan kahwin kerana nafsu..
Allah mengajar kita mendidik nafsu melalui jalan perkahwinan...

fankihu matoba lakum minannisa...ila akhir ayat..

jadi...kita cintakan Allah..
untuk cintakan Allah kita kena jaga dan didik nafsu..
maka perkahwinanlah salah satu caranya...
moga beroleh ilmu..

:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For rebel7thProfil   Hantar PM kepada rebel7th   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 19:41


al-salamu `alaykum...

sebelum saya nak utarakan pendapat berkenaan topik ini, saya nak ingatkan sekali lagi bahawa ayat al-Qur'an tidak boleh sekali2 ditulis dalam tulisan `Ajam (bukan Arab). ayat al-Qur'an hanya boleh ditulis dalam tulisan Arab rasm `Uthmani sebagaimana dalam yang kita dapati dalam kitab al-Qur'an itu sendiri... kecuali untuk tujuan2 tertentu seperti pembelajaran dsbg maka dibolehkan bukan mengikut rasm `Uthmani tetapi tetap diwajibkan dalam bahasa Arab...

jika ingin kemukakan dalil2 daripada al-Qur'an kita boleh bawa maksud ayat itu sahaja tanpa menulis nas itu sendiri, dan itu adalah lebih baik daripada menulisnya dalam tulisan rumi... harap ambil perhatian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

tasbih
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18720
Posting: 14
Dari: sTuDy-uPsI hOmE-mELaKe

Melaka  


posticon Posting pada: 08-09-05 22:11


tak.....lelaki kahwin kerana tanggungjawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbihProfil   Hantar PM kepada tasbih   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:21


al-salamu `alaykum...

saya nak kahwini dia... sebab pertama yang kita kena fikirkan dulu ialah Li'Llahi Ta`ala... betulkan niat itu dulu..

seterusnya barulah yang lain2 tu... seperti ikut sunnah Nabi s.a.w., mendapatkan zuriat, mengelak daripada fitnah, menjaga kehormatan dsbg....

cuma satu saja yang saya tak nampak ada orang jawab kat sini, iaitu sebab kita sayang kepadanya... itu juga adalah sebab utama saya pilih dia...

memang semua orang ada nafsu, tapi pastikan ia diletakkan di belakang sekali, jangan di depan... adakah bahagia perkahwinan manusia yang berlandaskan nafsu semata2... tentulah tidak kan...?

Wa'Llahu A`lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 00:17


Rasanya kalau tak ada nafsu nak berkahwin memang tak kahwin.Kahwin tu memang lah nafsu.orang gila kalau ada nafsu nak kahwin comfirm dia kahwin hehee

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 01:04


manusi secara fitrah mempunyai nafsu...cuma dibatasi dengan akal untuk mengunakan nafsu tersebut pada saluran yang diredhai....

perkahwinan salah satu cara memuaskan nafsu batin ke jalan yang diredhai Allah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

abu_muaz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.05.2004
Ahli No: 9096
Posting: 224
Dari: Riau - Indonesia

indonesia  


posticon Posting pada: 14-09-05 01:14


Kalau tak ada nafsu macam mana pula boleh kawin???
Macam macamlah topik ni. :smile:

[ Telah diedit oleh: abu_muaz pada 14-09-05 01:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_muazProfil   Hantar PM kepada abu_muaz   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-09-05 09:01


:lol: :lol: :lol: ada lah juga yang kawin kerana nafsu tapi bila nafsu tak dapat d kawal baik kawin saja dapat juga mengelakkn daripada maksiat :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-09-05 10:03


Pada 21-08-05 19:02 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

emm betul kata tuan syed kita tu....
kalau tak bernafsu.. tak nikahlah pulak


KASIHAN.......... Turut bersimpati pada nasib mereka.
Mahal mahalkan diri anda, semahal batu permata... :)

Tak baik, zuriat buang kat longkang!!!!!

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 17-09-05 09:54


Pada 08-09-05 16:12 , akh_fil_islam posting:

!!! QUOTE !!!

tambah saja...tak salah semua komen tu.salah satu tujuan kahwin juga untuk salurkan nafsu pada tempatnya..tapi ada lagi tujuan kahwin yang lain..jangan dok tengok tang nafsu saja



Assalamualaikum...
memang betul tu...
sebab itu lah tak banyak bayi yang dibuang merata...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.12297 saat. Lajunya....