Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dengan siapa anda bergaul, itulah ganmbaran masa depan anda
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 61
Ahli: 0
Jumlah: 61




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: mesir atau jordan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» mesir atau jordan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh mesir atau jordan?

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 18:58


ana tengah confius ini

nak sambung study kat mana
mesir atau jordan, mana lebih baik?
bulan 10 ni ana periksa STAM.

ayah suruh pergi mesir, mak suruh masuk U tptn, ustazah suruh pergi jordan..ana? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

lavender
Warga Rasmi
Menyertai: 25.06.2003
Ahli No: 1674
Posting: 1
Dari: JitRa,kEdAh

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-05 19:17


herm..ni nak kasik opinion ana sikit..taun ni ambik stam ek??kat sekolah mana?ana sekarang ni study kat maktab mahmud alor star..ingt next year pun nak ambik stam gk..ayah ana suruh pergi mesir..xpun insaniah...umi ana suruh pergi uia ke..ana plan nak pergi Darul Quran..(DQ)..uhu!bagaimana ni?last2, ana ingt nak ikut suggest ayh ana..ayh ana cakap, jangan takut nak timba ilmu akhirat ni..kalaupun kita risau tak ada pluang kerja nanti,tu kita serah pada Allah..rezki ada kat mana-mana saja....tu saja lah ana rasa yang mmpu ana suggestkan untuk nti..bagi ana,mesir @ jordan sama saja...yang pnting kita berusaha untuk kaut ilmu ukhrawi sedaya yang mungkin...salam ukhwah dari ana..

Bookmark and Share

    


  Member Information For lavenderProfil   Hantar PM kepada lavender   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 20-08-05 19:21


tumpukan perhatian dulu pada peperiksaan.
yang lain fikir kemudian

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 09:52


salam ukhwah

ana ambik stam kat ipoh
semoga ana mampu tunaikan harapan family

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 10:08


nti ambil stam kat ta'ayah ea..,ana pnah ambil stam kat ta'ayah tapi kejap saja,lepas itu pergi kisas,klang..ambil stam kat sana..STAM 2004..bulan, 9 ni ,pergi mesir...!pergi under perak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:25


oo, begitu
moga anta berjaya kat sana nanti
anta ambil jurusn apa?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:39


hemm...kalau nak murah tetapi susah mai lah mesir..tapi kalau nak yang mahal tapi agak mudh study p lah jordan..wasslam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 18:45


em, yang tu betul.

ada orang cakap mesir lebih diiktirf dari jordan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 21-08-05 18:52


assalamulaikum....
Kenapa tak buat solat istikharah saja...kan tu salah satu jalan penyelesaian.... bagi ana jordan ke mesir ke sama saja..yang penting ilmu duniawi dan ukhrawi yang bakal kita dapat tu yang lebih penting....terpulang lah pada ana..lagi jauh kita pergi menuntut ilmu,lagi bagus sebab sec tak langsung kita dapat banyak pengalaman...mudah-mudahan MARIAH_SMILE dapat buat keputusan yang terbaik... ;-) wallahualam.


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�


Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 18:59


terima kasih atas nasiht tu

insya-Allah, suatu hari nanti ana akan lkukn.

pg tadi ada berita kat tv cakap yang kerajaan tak hendak iktiraf pelajar dari azhar sebab tak faham hasrat kerajaan. sedih juga bila tau

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

helmiidham
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14900
Posting: 164
Dari: teluk intan

egypt   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 00:08


bidang agama.. USULUDDIN,Doakan ana kat sana ea...!sekarang ni nti jangan risaula mana yang lagi baik antara mesir atau jordan.belajar elok2 dl bagi keputusan dapat cemerlang dalam STAM 05 ek!! I/Allah rezeki ada d mana-mana ea..yang pnting usaha dan tawakkal...ok!

Bookmark and Share

    


  Member Information For helmiidhamProfil   Hantar PM kepada helmiidham   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 16:01


syukran jazilan..

pg tadi baca paper, sistem dan suktn peljrn al- azhar nak dimnsuhkn oleh parti pemerinth kat mesir... sedihnya hanya Allah yang tahu..syukurlah masih ada yang mahu bangkit menentang keputusan tu...Allahu akbar!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

AhMaDaFiF
Warga Rasmi
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18495
Posting: 13

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 21:55


eh betul ke berita tuu...??
kak mariah??
alaa...susahla kalau begitu..
actually ana pun ada hajat jugak nak pergi mesir..
but now i'm studying in form 5..
kalau boleh nak pegila sambung belajar sana..habis macam mana??
keputusannya??tak disekat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For AhMaDaFiFProfil   Hantar PM kepada AhMaDaFiF   Quote dan BalasQuote

najah_daieman
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17403
Posting: 4
Dari: Egypt

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 22:22


Pada 20-08-05 18:58 , MARIAH_SMILE posting:

!!! QUOTE !!!

ana tengah confius ini

nak sambung study kat mana
mesir atau jordan, mana lebih baik?
bulan 10 ni ana periksa STAM.

ayah suruh pergi mesir, mak suruh masuk U tptn, ustazah suruh pergi jordan..ana? :-?


pertama sekali adik tumpu dulu pada imtihan ygt akan datang ini.. akak harap adik dapat buat yang terbaik..

ermm sebaik2nya adik cuba solat istiqarah dulu minta petunjuk dari Allah..mudah2 dipermudahkan segala urusan..ermm bagi akak lah kan..antara mesir dan jordan tak banyak bezanya..2-2nya kawah ilmu..cuma di mesir ni kos perbelanjaannya murah sikit kalau nak dibandingkan dengan jordan..sebab tu ramai yang memilih mesir..

rabbuna yusahhil..insyaAllah..

salam ukhwah fillah dari akak di ardhul kinanah    :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For najah_daiemanProfil   Hantar PM kepada najah_daieman   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-09-05 16:43


syukrn jaziln atas nasihat ok, najah tu.
- ana ingat nak buat solat istikharah tu lepas dapat result tahun depan, em, bukan apa...just risau tak dapat terima kenyataan...:)

salam ukhwah buat adik Dafif...
alhamdulillah, bertambahlah lagi seorang pejuang islam..
teruskan perjuangan dik!!
act, ustaz ada bagitahu yang azhar nak ubah sistem p`beljrn supaya semua subj dapat dipelajari...maknanya student usuluddin akan belajar jugak ilmu nahu...tapi, pelaksanaannya entah bila...so, nanti student akan dapat banyak ilmu dalam pelbagai bidg.....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 30-09-05 22:54


Assalamulaikum.....
bagi saya baik awak sambung dekat Darul Quran sebab kawan saya dulu Darul Quran sekarang sambung ijazah dekat jordan under kerajaan terengganu.Awak akan dapat 2 benda dalam satu masa dan faedahnya tentu lebih besar pada masa akan datang.Macam saya saya dulu diploma sains copmuter sekarang sambung ijazah iT.Dalam it ini belajar subjek economics,so,dulu belajar programming sekarang belajar subject economics.I get two things.kalau study jordan agak mahal dan perlukan duit dari mak ayah.Susah2 sambung saja kat uia.Ok saja........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-10-05 14:18


Terus terang saya katakan yang saya hanya mengenali Universiti Al-Azhar sahaja. Selain tu tak tau.abah pernah kat kat saya,bagus juga kalau dapat sambung pelajaran kat sana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

in_saff
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18774
Posting: 35
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-10-05 13:21


kos belajar kat Jordan lebih mahal berbanding Mesir. Kalau nak ikut infrastruktur, memang Jordan jauh lebih baik, tambahan pulak 4 musim. Kelebihan Mesir pula, sistem pembelajarannya yang tidak bgitu ketat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For in_saffProfil   Hantar PM kepada in_saff   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 13:57


"""""Kelebihan Mesir pula, sistem pembelajarannya yang tidak bgitu ketat.""""""

....bagi pandangan saya di al-azhar,bukan sistem pembelajarannya tidak begitu ketat,tetapi langsung tidak bersistem!!!(jangan marah ye)....
tapi apa yang penting niat kita ke luar negara nak menuntut sebanyak mungkin ilmu....ulama kat al-azhar ramai...majlis ilmu banyak,,,kitab2 murah..kos hidup rendah,,,,peluang nak jadi ulama dalam pelbagai bidang luas....saya pun bercita2 nak sambung kat azhar nanti....
kat jordan memanglah kos nya agak tinggi......tapi bagi sesiapa yang mampu....tak ada masalah...mahal ke murah ke bukan persoalannya,,,yang penting kita cari-gali sebanyak mungkin ilmu,,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 15:50


:lol: :lol: gud luck.... :-di


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

putera_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1188
Posting: 48
Dari: ardhuLLAh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 18:43


assalamualaikum bagi ana terserahlah kepada awak untuk buat penilaian..saya baru saja sampai mesir alhamdulillah best kat azhar ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For putera_sufiProfil   Hantar PM kepada putera_sufi   Pergi ke putera_sufi's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 20:27


Pada 04-10-05 18:43 , putera_sufi posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum bagi ana terserahlah kepada awak untuk buat penilaian..saya baru saja sampai mesir alhamdulillah best kat azhar ni


assalamualaikum dik..
tolong kim slm kat adik akak nama dia ... asyraf dan anif..batch adik lah tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 04-10-05 22:03


eemm..pada ana..buatla istikharah...azhar atau mana-mana universiti sama saja...ada ilmu kat situ..niatkn diri menuntut ilmu kerana ALLAH,INSYA-ALLAH dapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 22:27


emmm bagi ana masing2 ada kelebihan dan kekurangannya, tentang bagus dan kurangnya pengajian di sana lebih bergantung kepada kemahuan dan keinginan serta inisiatif diri sendiri, ianya merangkumi berbagai sudut dan perspektif.....

sama ada dari sudut suasana dan keadaan, masyarakat dan pergaulan, kuliah dan fakulti, bahasa, suasana persatuan pelajar, sara hidup, isu2 tempatan, pergolakan politik dan tak kurang juga hubungan pelajar dengan pihak kerajaan (jabatan penunut malaysia dan kedutaan)...semuanya boleh dan ini adalah intisari pengalaman yang berharga yang perlu dikutip oleh setiap pelajar...

Perlu bagi setiap pelajar mengutip sesuatu pengalaman dengan penuh bijaksana dan menilainya dengan ilmu yang dimiliki, pandanglah dari sudut positif... insyaALlah segala sesuatu itu ada hikmahnya, ....

wasalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-05 16:24


alhamdulillah,
syukran jazilan kepada semua kerana sudi memberi pandangan dan berkongsi idea.
macammana kalau saya sambung ke UKM, kerana saya bukanlah berasal dari keluarga berada.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

aimiz_muslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2005
Ahli No: 20051
Posting: 39

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-11-05 17:19


Assalamualikum...
Pada pandangan akak,adik teruskan dengan usaha adik untuk cemerlang dalam periksa...lepas tu,bila dapat keputusan yang baik..baru adik fikir dengan lebih mendalam tentang hal tu.sebenarnya,semua tempat menuntut ilmu adalh baik,cuma yang lain nya cara penyampaiannye dan cara belajar nya.Ilmu kita boleh dapat dari mana sekali pun asalkn ada kemahuan disitu ada jalan.
betul tak?o.ok,semoga berjaya.

(akak jordan)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aimiz_muslimahProfil   Hantar PM kepada aimiz_muslimah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 18-11-05 17:57


Assalamualaikum....kebetolan hari ni saya tengah ada masalah dalam memilih kemana kah akan saya sambung plajaran lpas ni...tetiba saja trnmpk ada orang posting tntg topik ni....

saya pun keliru antara kehendak diri ataupon kehendak guru...guru saya ingin kan saya ke azhar...dan saya pule ingin ke U di Malaysia saja...

kehendak manakah harus saya utama kan...?nak istikharah...memang hati saya kata nak pergi Malaysia saja...tapi macam mana pula dengan kehendak guru.... :-? :-?

saya amat mengharap kan pendapat kamu semua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-11-05 23:35


Assalamualaikum...

Saya ni pelajar Maahad Johor...baru jugak habis STAM...saya pun tengah binggung juga nak buat pemilihan...yang penting niat kita nak belajar...belajar kat mana-mana pun semua sama...baik mesir ke jordan ke...uiam ke...tapi at my school my teacher prefer go to mesir...last year pun 75 orang saja yang pergi mesir...100 lebih pulak pergi u tempatan...wateva pun bykkn solat istikharah...ingat...belajar kerana Allah dan apa sahaja kerana Allah...jangan niat belajar sebab nak dapatkan pekerjaan...rezeki akan datang dimana2....sekian.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

ayub
Warga Rasmi
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12361
Posting: 2
Dari: Ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 22-11-05 17:43


Assalamualaikum,..
saya pernah dengar dari cikgu saya kalau ada pluang pergi la ke syam.
belajar kat sner best sebab kbanyakan sahabat wafat disana
wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayubProfil   Hantar PM kepada ayub   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 16:54


syukran jazilan kepada semua
alhamdulillah, semoga ruangn ni memberi mnfaat kepada semua.

thanks ok. Aimiz atas nasiht tu. Act, adik dah pun habis exam. sekarang ni tunggu result saja. doakan adik dapat mumtaz ye...

buat farishah dan azzuhra, semoga kita sama-sama dapat membuat keputusn yang terbaik tnpa menyinggung perasaan mana-mana pihak. restu semua pihk paling penting kan

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] «..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..ę..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 17:11


salam ukhwah...
hurmm...ssh juga nak menentukan pilihan yang terbaik...

bagi ana...dua┬▓ adalah pilihan yang baik...tapi...kalau nak apply universiti kat madinah lagi baik...kat sana environment dia lebih baik dari mesir...kat mesir ni macam-macam ada...saudara ana yang balik dari mesir..dia pun cakap kalau nak further study kat sana..mestilah pandai jaga diri...kat sana memang macam-macam jenis orang ada...

ana bercita2 sangat nak pergi proceed study kat madinah kalau ada rezeki kat uiam ni...itu pun kalau ada rezeki laaa...inshaALLAH..

bagi ana...untuk buat pilihan terbaik...smyg istikarah dulu tiap2 malam...maybe ALLAH akan tunjukkan yang terbaik...

wassalam....ilalliqa` 8-) :-) ;-)

/


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-11-05 18:22


Pada 24-11-05 17:11 , ToK_iMaM posting:

!!! QUOTE !!!

salam ukhwah...
hurmm...ssh juga nak menentukan pilihan yang terbaik...

bagi ana...dua┬▓ adalah pilihan yang baik...tapi...kalau nak apply universiti kat madinah lagi baik...kat sana environment dia lebih baik dari mesir...kat mesir ni macam-macam ada...saudara ana yang balik dari mesir..dia pun cakap kalau nak further study kat sana..mestilah pandai jaga diri...kat sana memang macam-macam jenis orang ada...

ana bercita2 sangat nak pergi proceed study kat madinah kalau ada rezeki kat uiam ni...itu pun kalau ada rezeki laaa...inshaALLAH..

bagi ana...untuk buat pilihan terbaik...smyg istikarah dulu tiap2 malam...maybe ALLAH akan tunjukkan yang terbaik...

wassalam....ilalliqa` 8-) :-) ;-)

/




tok...setahu saya U madinah untuk pelajar banin saja kan?ada juga untuk banat eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-11-05 18:29


assalamualaikum...

saya nak bagi pendapat cketla...
erm sebagai seorang student jordan.....bagi saya kat mana2pun sama....
cuma jordan ni kalau kita tahu agak mahal sikit...tapi setakat saya duk sini,alhamdulillah....bolehlah hdup....tkderla macam yang disangkakan....dari segi sistem,pembelajarn di jordan mengikut sistem di UIA...credit hour....dan bknlah senang macam yang disangkakan oleh ramai orang.....disini setiap madah ada tesis....dari yang berkaliber.....dan kita punya bahasa boleh dilatih setiap hari....kerana pelajar melayu jumlah bilangannyer tak ramai..berbanding mesir....dan menggunakan bahasa fushah dalam muamalat di jamiah......adapun bahasa pasar hanyalah digunakan di tm,pt awam.....dari segi ilmu sumernya bergantung pada kita.....dan dari segi pengiktirafan.,..jordan lebih utama dari mesir.....oklah wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-11-05 18:57


assalamualaikum..

ana sekarang tengah belajar kat jordan university of science and technology, jordan...

tak pernah pergi mesir, tapi ada ramai kawan kat mesir sebab dulu kami buat persediaan sama-sama kat malaysia..

Kalau jordan, lebih sistematik, bahasa tak la terlalu pasar macam kat mesir..tapi orang-orang jordan, pakaian mereka dah ada sebilangan kecil yang terikut barat..kedai2 macam kat Malaysia..tapi tak ada shopping complex besar2..
kat jordan, bas sangat sistematik....tak boleh bersdiri..pstu mesti ada konduktor punya...naik teksi, ke mana-mana pun kebanyakannya 50 qurush saja..orang arab biasala..berani dan tak malu untuk buat kebaikan...kat mana-mana pun kita boleh kena tegur ...contohnya..jangan cakap bye, tapi cakaplah assalamualaikum...tu pemandu teksi yang cakap..hhmm..insyaAllah..kalau yang baik kita cari, Allah akan permudahkan..'

kalau mesir pula, yang saya tahu, memang banyak kawasan bersejarah yang boleh dikunjungi...mungkin environment Islamic mesir lebih baik...

anti pergi u mana?

apa yang ana cakap tu, harap dapat beri manfaat...sebenarnya, ana cakap dari sudut orang yang tinggal di irbid,jordan...bersekolah di JUST..tak ada la expert sangat nak buat perbandingan...baru sampai jordan bulan 9 lepas..

ok..wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

wardatullah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11805
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-11-05 21:15


Assalamualaikum..

bagi pendapat ana,lebih elok nanti belajar kat dalam malaysia dulu..tak dinafikan memang elok belajar kat luar negeri..lebih2 lagi kalau kita nak cepat mendalami bahasa arab...tapi masalahnya..lebih elok kalau ada muhrim..Allah lebih memberkati perjalanan kita..ana pun bercita2 jugak nak sambung kat sudan or jordan lepas habis degree nanti..cuma sekarang tak ada rezeki lagi..mudahan2 nanti dapat menimbang keputusan dengan elok..berfikir dengan tenang..Insyallah dapat petunjuk dariNya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardatullahProfil   Hantar PM kepada wardatullah   Quote dan BalasQuote

hosni_mubarak
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.11.2005
Ahli No: 20411
Posting: 104
Dari: kelana jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 22:45


alhamdulillah, banyak info yang saya dpr daripada ruangan ni..... saya juga berhasrat nak lanjutkan pelajaran ke bumi hijaz... tapi mak bapak saya syorkan kalau nak ke timur tengah, ambillah jurusan sains... masa depan lebih cerah... saya pun fikir begitu... tapi tak tau universiti kat mana yang elok kat timur tengah...tahun depan saya baru nak SPM... moga2 rakan2 sekalian dptlah memberi sikit petua.... wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hosni_mubarakProfil   Hantar PM kepada hosni_mubarak   Quote dan BalasQuote

aliflamra
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 245
Posting: 292
Dari: Putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 23:32


Mm..kalau musim sejuk,mesir tak ada salji tapi kalau nak rasa salji p lah jordan..ecece


-----------------
Get graphics at Nackvision.com



Bookmark and Share

    


  Member Information For aliflamraProfil   Hantar PM kepada aliflamra   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 17:18


ha ah la tuk imam. betul kata farishah tu. u madinah kan untuk muslimim saja :)

ukhti aymannur, ana cadang nak ke UKM. beza duit malaysia dengan jordan enam ringgit duit malaysiakan??

adik hosni, jurusn sn memang cerah kat timur tengh, good luck!

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 26-11-05 17:29


Pada 24-11-05 21:15 , wardatullah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum..

bagi pendapat ana,lebih elok nanti belajar kat dalam malaysia dulu..tak dinafikan memang elok belajar kat luar negeri..lebih2 lagi kalau kita nak cepat mendalami bahasa arab...tapi masalahnya..lebih elok kalau ada muhrim..Allah lebih memberkati perjalanan kita..ana pun bercita2 jugak nak sambung kat sudan or jordan lepas habis degree nanti..cuma sekarang tak ada rezeki lagi..mudahan2 nanti dapat menimbang keputusan dengan elok..berfikir dengan tenang..Insyallah dapat petunjuk dariNya.



warda...boleh trang kan tak maksud awak belajar kat dalam Malaysia dulu...maksud awak ambil degree kat Malaysia ke atau pergi kolej den pergi mesir menggunakan system muadalah....?(saya bagi misal mesir)

sebab saya dengar sekarang...budak-budak muadalah yang dari Malaysia untuk masuk ke tahun akhir di mesir kena lalui imtihan qabul dulu...kalau keputusan baik baru boleh naik ke tahun 4 kalau tak kena la turun tahun 2 ke 3...dan sampai sekarang budak-budak muadalah masih menuggu nama mereka untuk naik samade .org dapat masuk tahun akhir atau tak...padahal exam dah nak dekat....

antum semua pernah dengar tak pasal imtihan qabul untuk masuk tahun akhir di mesir ni?ianya baru dibuat...tahun ni tahun pertama .org buat macam ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-05 18:28


syoknye..
boleh juga buat pilihan..
saya duk malaysia saja..

apa-apa pun..alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-05 21:32


Aslkm! mesir atau jordan, dua2 baik...bezanya jordan lebih sistematik cara dia belajaq...dan kos hidup pun mahal juga....mesir...murah saja....jordan , ada salji....dengar-dengar...jordan dah tak boleh masuk...betul ke??

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

aymannur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.06.2003
Ahli No: 1022
Posting: 212
Dari: irbed

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-12-05 21:18


Pada 26-11-05 21:32 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

Aslkm! mesir atau jordan, dua2 baik...bezanya jordan lebih sistematik cara dia belajaq...dan kos hidup pun mahal juga....mesir...murah saja....jordan , ada salji....dengar-dengar...jordan dah tak boleh masuk...betul ke??


Kalau tak boleh masuk, bagaimana ana boleh ada kat sini? kuikui..pdatang haram ka?..isy2..na`uzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aymannurProfil   Hantar PM kepada aymannur   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-01-06 19:29


Tak kira kat mana kita nak sambung belajar asalkan niat kita blejar kerana allah bukan kerana sijil......kutif ilmu sebanyak mungkin untuk dimanafaatkn bersama,apatah lagi masyarakt memerlukkaanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-01-06 21:16


Pada 26-12-05 21:18 , aymannur posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-11-05 21:32 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

Aslkm! mesir atau jordan, dua2 baik...bezanya jordan lebih sistematik cara dia belajaq...dan kos hidup pun mahal juga....mesir...murah saja....jordan , ada salji....dengar-dengar...jordan dah tak boleh masuk...betul ke??


Kalau tak boleh masuk, bagaimana ana boleh ada kat sini? kuikui..pdatang haram ka?..isy2..na`uzubillah..


ooo...silap dengar.. :lol: :lol: :-di :-di
blajaq rajin2 ye.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 12-01-06 23:00


takut tak dapat kerja????insaallah kerja kat mana-mana ada tapi nak dapat keredhaan belajar kat bumi mesir kat sini saja yang ada......buatlah lah istikharah...tapi saya cadangkan yang terbaik kat mesir.....sebab ekarang ni saya tahun pertama kat sini......macam2 ada.......semoga allah bagi petunjuk kat anda yang hantar post ni ....k

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 18-01-06 19:15


mana2pun ok....solat istikharah tu penting...macam ana niat nak sambung jordan...tapi kos sara diri tinggi dekat sana.....tak taulah tu...mungkin niat nak ke jordan terkubur...sekarang berminat nak ke syria pula...tapi masalahnya tak ada tajaan ke sana....mesir sajalah agaknya...kena istikharah ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 21:14


hm, syukran jaziln pada semua kerana sudi mluangkn masa brkongsi buah fikirn.

ana ada satu kemusykiln..selepas antum balik semula ke malaysia, apa perncgn antum? sekarang ni nak cari kerja pun susah terutama orang yang belajar bidg agama macam kita semua, ditmbh pula dengan gaji yang rendah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 05-03-06 01:27


Kenapa tak pergi belajar kat madinah saja?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-03-06 09:20


em, ana ingat ana nak stay malaysia j. nak setia pada tanh air trcinta. ana ingat nak apply um

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 14:43


jordan lagi best....ahlan wasahlan wamarhaban bik...

p/s: zilzal hidup kat sini rm 540 sebulan...alhamdulillah cukup...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 17:22


dua-dua bagus, tak bermakna U lain tak bagus..
kat mesir, orang melayu ramai sangat lebih kurang 6000 orang....
silap-silap duduk kat asrama negeri masing-masing,
akhir sekali macam duduk kat Malaysia, tak campur arab atau foreigner...itu terpulan pada diri masing2 nak control diri....

kalau kat jordan orang melayu tak ramai..
sepemerhatian ana budak-budak jordan lebih improve depa punya bahasa Arab...
tapi tulah yuran mahal. last ana pergi sana 1998 satu subjek 24dinar, lepas tu naik mendadak...mahal, pasai guna sistem mawazi....tapi tak taulah sekarang, mana tau turun balik....

kalau ana lah, banyak lagi tempat yang berkualiti dan sistematik di middle east, macam Morocco,sudan, syria, arab saudi....bukan mesir dan jordan saja. kat negara tu pun ramai sheikh2 besar yang boleh kita bertalaqqi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

Howling_wolf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5759
Posting: 294
Dari: Irbid, Jordan

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 17:41


Pada 24-11-05 18:57 , aymannur posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

Kalau jordan, lebih sistematik, bahasa tak la terlalu pasar macam kat mesir..tapi orang-orang jordan, pakaian mereka dah ada sebilangan kecil yang terikut barat..kedai2 macam kat Malaysia..tapi tak ada shopping complex besar2..
kat jordan, bas sangat sistematik....tak boleh bersdiri..pstu mesti ada konduktor punya...naik teksi, ke mana-mana pun kebanyakannya 50 qurush saja..orang arab biasala..berani dan tak malu untuk buat kebaikan...kat mana-mana pun kita boleh kena tegur ...contohnya..jangan cakap bye, tapi cakaplah assalamualaikum...tu pemandu teksi yang cakap..hhmm..insyaAllah..kalau yang baik kita cari, Allah akan permudahkan..'




sebenarnya kelebihan xberdiri dalam bas tu hanyala diberi kepada banat sahaja.sebaliknya syabab terpaksa berdiri kalau penuh. :-)

orang urduni xsebut 50 qursy.jarang sangat2.mereka sebut nu9 dinar. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Howling_wolfProfil   Hantar PM kepada Howling_wolf   Pergi ke Howling_wolf's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 17:45


Pada 24-03-06 17:22 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!

dua-dua bagus, tak bermakna U lain tak bagus..
kat mesir, orang melayu ramai sangat lebih kurang 6000 orang....
silap-silap duduk kat asrama negeri masing-masing,
akhir sekali macam duduk kat Malaysia, tak campur arab atau foreigner...itu terpulan pada diri masing2 nak control diri....

kalau kat jordan orang melayu tak ramai..
sepemerhatian ana budak-budak jordan lebih improve depa punya bahasa Arab...
tapi tulah yuran mahal. last ana pergi sana 1998 satu subjek 24dinar, lepas tu naik mendadak...mahal, pasai guna sistem mawazi....tapi tak taulah sekarang, mana tau turun balik....

kalau ana lah, banyak lagi tempat yang berkualiti dan sistematik di middle east, macam Morocco,sudan, syria, arab saudi....bukan mesir dan jordan saja. kat negara tu pun ramai sheikh2 besar yang boleh kita bertalaqqi...


Ni kat jamiah mana??setahu zilzal jamiah yang kenakan mawazi (foreigner fees) ni kat jamiah yarmuk saja sekarang...jamiah urduniyyah tak sure...yang lain semua bayaran untuk biasa ('adi) saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:32


oh yeke zilzal...ana dah lama tak pergi jordan, had been there dua kali saja, 1996 & 98 ziarah adik dan kawan2 kat sana...information terkini pun tak tau.

mesir alhamdulillah dah banyak kali pergi...dari facilities memang ana pilih jordan. mengenai muqarrar(syllybus) malaysia, mesir, jordan lebih kurang sama...

kepada adik2 kita nak rasa belajar di timur tengah, why not tak try MOROCCO?ana tengok bagus juga....cuba mohon JAMI'AH UMMUL QURA di jeddah dan UNIVERSITI ISLAM MADINAH, yang tu lagi lah goyang kaki, semua free...KUWAIT pun ada scholship, try mohon dari kuwait ambessy

'ala kulli hal, pendapat ana setakat ni yang ana lihat, dari segi facilities dan sistematik Malaysia lagi baik dari middle east yang pernah ana lawat(ana bukan lepasan U tempatan), malaysia lagi baik insyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 18:59


Pada 24-11-05 18:57 , aymannur posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau jordan, lebih sistematik, bahasa tak la terlalu pasar macam kat mesir..

sebenarmya tak timbul mana yang lebih pasar, itu dah memang dialek tempatan mengikut geografi tanah arab , sebenarnya banyak istilah2 amiah mesir bertepatan dengan istilah fusha bukan jordan sahaja.

contoh macam hendak dalam amiah mesir = عايزatau عوز asal dari عَوَزٌ bermaksud berhajat.

contoh hendak dalam amiah jordan= بِدِّي, بدّو, بدّك asal dari وَدَّ يَوَدُّ bermaksud ingin.

lain kalau amiah di morocco, algeria dan tunisia banyak bercampur dengan perancis...tapi jangan takut nak belajar kat sana sebab tv, radio, sekolah, universiti, suratkabar dan urusan rasmi, fusha digunakan secara meluas.

wallahu a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 19:36


bestnya anda semua dapat pergi sana...tak tau suasana sana sebab tak pernah sampai lagi...bila agaknya boleh sampai..tapi abang saya belajar kat jordan...dia kata best...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 22:26


tade nak promote2 pun......belajar memana pun same.....balik2 nanti kat diri sendiri juga...

p/s: orang hebat tu kalau campak kat memane pun...hebat juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 22:48


setuju sangat dengan zilzal 2...

kisah pengalaman saya dulu kat sekolah Arab tahun 1995, salah seorang ustaz saya lepasan al-Azhar....tamat peperiksaan Sijil Tinggi Ugama(masa tu STAM belum ada lagi) saya menyatakan niat saya untuk belajar di salah satu Universiti di timur tengah.

sejurus itu, air muka dia berubah, menandakan dia tidak bersetuju...kemudian dia bertanya kepada saya, "Kenapa kamu tidak mahu ke al-Azhar?".

"saya inginkan kelainan dan mencuba di tempat orang kita tidak ramai mencuba", jawab saya.

seraya dia membalas,"kamu takkan jumpa universiti yang lebih baik daripada al-Azhar".

"saya sangat sedih dengan sikap anak2 murid saya yang suka sangat hendak sambung pengajiannya di Jordan". sambung beliau. zaman itu sememangnya anak-anak Malaysia berpusu-pusu ke Jordan untuk sambung pengajian, dan peratus ke Mesir agak menurun.

saya hanya senyap membisu, tidak menjawab kerana hormatkan dia seorang yang telah mencurah ilmu kepada saya, walaupun saya sememangnya mampu untuk menjawab dan memberi alasan yang kukuh.

begitulah pengalaman saya, berhadapan dengan guru saya sendiri yang agak fanatik dengan IPTnya, itu kelemahan dia sebagai manusia biasa, tetapi dia tetap seorang guru dan murabbi yang baik dan dihormati.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 02:52


jordan ke mesir ke...sama saja...
yang penting..pergi,wajib kena belajar betul-betul....barula betul...

p/s:tiru macam zilzal...pelajar cemerlang kat kuliyah syariah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 02:57


Pada 25-03-06 02:52 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

jordan ke mesir ke...sama saja...
yang penting..pergi,wajib kena belajar betul-betul....barula betul...

p/s:tiru macam zilzal...pelajar cemerlang kat kuliyah syariah....


Atif_Haziq pun apa kurangnya...
amat cemerlang dalam bahasa arab...
Mumtaz...imtiaz murtafiq


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-03-06 03:16


aik...
akwa ni student JORDAN ke???

kalau tak silap,AKWA ni pelajar cmerlang,Degree sahja dah macam master...dah buat tesis setebal 800m/s....

tahniahla buat akwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-06 04:02


Pada 20-08-05 19:21 , maisarahlisa posting:

!!! QUOTE !!!

tumpukan perhatian dulu pada peperiksaan.
yang lain fikir kemudian


erm..betul 2.. adalah lebih baik kalau awak tumpukn pada exam dulu..
tkut nanti ggu kosentrasi nak study

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 25-03-06 15:38


semua sama jea.terpulang pada individu itu nak dengan tak hendak jea dalam menuntut ilmu ini.semuanya susah dan mana ada yang senang.iAllah obor2 doakan untuk maryam_smile dapat yang terbaik..

p/s:saudara akwa,atiq haziq dengan zilzal ini memang student hbat ke? patutlaa mahsyur satu jordan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 25-03-06 15:45


Pada 25-03-06 03:16 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

aik...
akwa ni student JORDAN ke???

kalau tak silap,AKWA ni pelajar cmerlang,Degree sahja dah macam master...dah buat tesis setebal 800m/s....

tahniahla buat akwa...


iye ke???ada tips??boleh share


-----------------
Irhamni Ya Allah, kekalkan rasa kehambaan ini agar tidak ku berpaut pada dahan yang rapuh, agar tidak ku mengharap pada purnamaů


Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

taisir
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16233
Posting: 264
Dari: planet bumi...

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 19:45


Pada 04-10-05 13:57 , qardhawi_jr posting:

!!! QUOTE !!!

"""""Kelebihan Mesir pula, sistem pembelajarannya yang tidak begitu ketat.""""""

....bagi pandangan saya di al-azhar,bukan sistem pembelajarannya tidak begitu ketat,tetapi langsung tidak bersistem!!!(jangan marah ye)....

assalammualaikum...
tertarik juga dengan apa yang diutarakan...
memang tak dinafikan pembelajaran kat AL-AZHAR ,ini tak ada sistem yang bagus macam IPTA atau study kat mana-mana neg lain...
but andai kata rasa nak CABAR diri jemputlah datang belajar di AL-AZHAR pastikan merasai jerih pahitnya,namun dipenghujung pasti kan merasai manisnya ilmu Allah yang dapat kita kaut...
exam sekali saja dalam setiap semester lepas itu kena skor untuk 100 markah...kalau tak lulus lebih 2madah kena ulang tahun sampai najh....memang tak ada sistem yang teratur macam kat malaysia tapi disini kita belajar untuk mujahadah dalam segala hal....kuliyah pun tak secantik malaysia yang berhawa dingin tapi doktor2 hebat2 belaka....

apapun dimana2 kita ditetapkan istiqoamah dan tajdid niat untuk terus berada dalam perjuangan agama....

waAllah hu a'lam...


-----------------
hidup ini jihad menuju ilahi


Bookmark and Share

    


  Member Information For taisirProfil   Hantar PM kepada taisir   Pergi ke taisir's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 23:09


Pada 25-03-06 03:16 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

aik...
akwa ni student JORDAN ke???

kalau tak silap,AKWA ni pelajar cmerlang,Degree sahja dah macam master...dah buat tesis setebal 800m/s....

tahniahla buat akwa...


tak payah lah nak promote2 orang...buat malu jerh....ekeke

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 23:23


Assalamualaikum..

sesungguhnya bumi Mesir merupakan bumi yang barakah kerana disinilah tempat para anbiya..ulama..dan syuahada' yag mengembangkan ajaran islam sehingga sekarang...di mesir juga terdapatnya kiblat ilmu iaitu UNIVERSITI AL AZHAR AS SYARIF...
tempat yang mempunyai pelbagai ilmu pengetahuan baik duniawi dan ukhrawi.

Walaupun begitu kita haruslah menempuhi perih jerih untuk mendapatkan ilmu disini..hasilnya dan istifadah yang kita dapat ialah mengecapi kenikmatan ilmu yang kita perlhei disini.

Yang penting ilmu yang di dapati disini hendaklah disebarkan kepada seluruh umat islam di dunia...insyaAllah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 00:36


Saya nak tanya mereka yang belajar kat Jordan ni ....berapa cost living sebulan??...berapa pula yuran setahun...?
Kawan saya dari uk nak belajar B.Arab/agama kat sana ..tapi dia tak pandai B.a lagi ...saya dengar ada kursus B.A untuk pelajar bukan arab.Bagaimana nak mohon tu...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-06 15:51


untuk masuk jordan guna sijil spm saja....
untuk memohon belajar kat jordan.kenala melalui JPT atau terus dengan persatuan pelajar setiap universiti yang ada kat jordan....

Universiti yang menyediakan kursus bahasa arab adala diUniversiti al-albayt,dan zarqa' serta yarmuk......

yuran pengajian bergantung pada universiti...setakat ni yang paling murah yang saya tahu di universiti al-albayt....dengan byrn 10jd untuk setiap jam kredit....bersamaan dengan RM 54....

kos yang diiktiraf ialah syariah(feq usul dan usuluddin) serta bahasa arab....
nak ambik medicpun boleh juga....

ok tu serba sedikit tentang jordan....
untuk maklumat lanjut bolehlah berhubung dengan pihak Malaysian Student Department Jordan...ataupun JPT Malaysia...atau Persatuan Pelajar...
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 27-03-06 12:30


mari belajar kat mesir...best wooo..hahahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 27-03-06 12:46


KELEBIHAN DI MESIR IALAH PERGAULAN LELAKI DAN PEREMPUAN TERBATAS.....

INSYAALLAH SELAMAT DARI SEBARANG IKHTILAT YANG TAK SYARIE BECAUSE SETIAP NEGERI KITA ADA UNIT HISBAH YANG MEMANTAU PERGERAKAN MAHASIWA DAN MAHASISWI kita

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-03-06 16:05


Mesir atau Jordan sama saja...yang penting niat kita...InsyaAllah diberi ganjaran yang baik....Mesir dikenali dengan Ardulkinanah,Jordan pula Arduljibal...hehehe...tapi kedua2 bumi Anbiya".....

Mesir ada persatuan, Jordanpun ada persatuan yang memantau pergerakan pelajar....Mesir ada Syeh2 yang masyhur...Jordanpun ada juga syeh2 yang masyhur...tak bermakna kedua2 tempat ni ada banyak kelebihan kitapun rasa hebat dengan bermegah2 dengan semua tu,tapi pucuk pangkalnyer...kita sendiri yang tahu perihal kita.....kalau tak ambik peluang...rugila....

p/s:kawan sayapun ramai kat syubra....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 27-03-06 18:05


Kenapa mesti mesir dan jordan sahaja?

budak U lain tak kan tak bangkit promotekan IPT anda.

buktikan bahawa IPT anda juga bagus dan berkualiti.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-03-06 15:07


dah tajuk 'mesir atau jordan'...
hehhee...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

obor2
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23619
Posting: 98
Dari: jordan

turkey  


posticon Posting pada: 29-03-06 02:50


Atiq_haziq ini memang semngat sikit kalau bab2 jordan ini.siapa tak kenal orang yang berwibawa..semua masalah rujuk kat dia..iAllah settel.hHeh..best student lughah.ilmu ini dimana.siapa yang nak dialaa yang dapat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For obor2Profil   Hantar PM kepada obor2   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 29-03-06 03:20


JOM DATANG MESIR........JORDAN MAHAL...HEHEHE

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 04:30


jom datang mesir....lan 6 ni nak jalan mesir lagi...murah....ekekeke...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 29-03-06 07:12


hehe..jom2

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-03-06 11:24


!!! QUOTE !!!


jom datang mesir....lan 6 ni nak jalan mesir lagi...murah....ekekeke...

jom pergi utm skudai,lagi murah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 29-03-06 17:53


hahaha...apa pula utm skudai pula ni..hahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-03-06 18:32


jordan....
lebih sistematik...
lagi best... :-di


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Abu_Ruqayyah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.03.2006
Ahli No: 23449
Posting: 590
Dari: Manchester

Selangor  


posticon Posting pada: 29-03-06 18:38


Jom university of salford, manchester hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abu_RuqayyahProfil   Hantar PM kepada Abu_Ruqayyah   Pergi ke Abu_Ruqayyah's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 18:50


Pada 26-03-06 15:51 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

untuk masuk jordan guna sijil spm saja....
untuk memohon belajar kat jordan.kenala melalui JPT atau terus dengan persatuan pelajar setiap universiti yang ada kat jordan....

Universiti yang menyediakan kursus bahasa arab adala diUniversiti al-albayt,dan zarqa' serta yarmuk......

yuran pengajian bergantung pada universiti...setakat ni yang paling murah yang saya tahu di universiti al-albayt....dengan byrn 10jd untuk setiap jam kredit....bersamaan dengan RM 54....

kos yang diiktiraf ialah syariah(feq usul dan usuluddin) serta bahasa arab....
nak ambik medicpun boleh juga....

ok tu serba sedikit tentang jordan....
untuk maklumat lanjut bolehlah berhubung dengan pihak Malaysian Student Department Jordan...ataupun JPT Malaysia...atau Persatuan Pelajar...
wasalam


Hmmm nak tanya lagi ni....cost of living(sara hidup) pula berapa sebulan..??..Kalau yuran rm54 satu kredit ...berapa kredit yang perlu diambil satu semesta...berapa pula cost yuran sehingga tamat pengajian...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

imanimtiaz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15548
Posting: 32
Dari: selangor

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-03-06 18:59


em,,ni nak bagi opinion sikit,,

ana cadangkan mesir sebab ana sendiri study kat mesir.
apa-apa pun, tumpu pada exam dulu dan jangan lupa buat slt istikharah..k

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanimtiazProfil   Hantar PM kepada imanimtiaz   Pergi ke imanimtiaz's Website   Quote dan BalasQuote

syababfatayat
Warga Rasmi
Menyertai: 26.03.2006
Ahli No: 23725
Posting: 14
Dari: terenganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 30-03-06 20:49


orang pergilah kat UIA lagi best

Bookmark and Share

    


  Member Information For syababfatayatProfil   Hantar PM kepada syababfatayat   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-06 06:09


Pada 30-03-06 18:50 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-06 15:51 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

untuk masuk jordan guna sijil spm saja....
untuk memohon belajar kat jordan.kenala melalui JPT atau terus dengan persatuan pelajar setiap universiti yang ada kat jordan....

Universiti yang menyediakan kursus bahasa arab adala diUniversiti al-albayt,dan zarqa' serta yarmuk......

yuran pengajian bergantung pada universiti...setakat ni yang paling murah yang saya tahu di universiti al-albayt....dengan byrn 10jd untuk setiap jam kredit....bersamaan dengan RM 54....

kos yang diiktiraf ialah syariah(feq usul dan usuluddin) serta bahasa arab....
nak ambik medicpun boleh juga....

ok tu serba sedikit tentang jordan....
untuk maklumat lanjut bolehlah berhubung dengan pihak Malaysian Student Department Jordan...ataupun JPT Malaysia...atau Persatuan Pelajar...
wasalam


Hmmm nak tanya lagi ni....cost of living(sara hidup) pula berapa sebulan..??..Kalau yuran rm54 satu kredit ...berapa kredit yang perlu diambil satu semesta...berapa pula cost yuran sehingga tamat pengajian...?


setakat ni...spend dalam rm600 sebulan..sedap dah tu...satu subjek 3jam kredit..so rm54 kali 3=rm162 untuk satu subjek...satu sem maksimum 6 subjek..so 162 kali 6=rm972...atau pun minimum 4 subjek..so 162 kali 4=rm648...kebiasaanye pelajar jordan habis dalam 4 tahun...atau so kali lah..setahun ada 2 sem...untuk penerangan selanjutnya...sila rujuk pada atif haziq..lujnah akademik persatuan pelajar melayu university kami..

sekian..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:07


ha...betul lah tu apa yang dickpkan oleh zilzal....
bagus betul Tuan presiden.....

p/s:orang kuat kita ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:13


tak baik cakap begitu...bagitahu yang benar-benar saja..tu tak benar tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:19


apa yang tak benar tu???

apa yang saya cakap semua benar-benar belakaa....

katakan tidak pada tidak benar.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:21


Pada 02-04-06 03:13 , zilzal posting:

!!! QUOTE !!!

tak baik cakap begitu...bagitahu yang benar-benar saja..tu tak benar tu


bagus betul zilzal ni...untung sapa dapat,,....
hehehehe


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:24


tengok kebenaran zilzal???atif..atif...atif...hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:26


p/s:zilzal ni pemalu orgnyer...
low profile katakan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:27


Pada 02-04-06 03:26 , Atif_Haziq posting:

!!! QUOTE !!!

p/s:zilzal ni pemalu orgnyer...
low profile katakan....


betul...zilzal ni pemalu orang nya...
nak makan nasik pun mulut tutup...


-----------------
bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah hidup selama-lamanya,beribadatlah dengan ikhlas seolah-olah mati esok hari.


Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:30


dah lah tu..tajuk entah ke mana..jawab ntha ke mana..anda ini pun...

p/s: benci talam 2-3 muka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:32


saudara zilzal rupanya cepat marah,...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:33


setakat yf saya tahu...
talam ada 1muka saja...

tapi bagaimana boleh jadi 2-3muka pula...
ish2...hairan bin ajaib juga tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:35


bukan marah...pertahankn diri..dr serangn pihak luar..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:35


kita semua dah lari tajuk...
mana lagi best sebenarnya ...
mesir ke jordan????

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Atif_Haziq
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13220
Posting: 203
Dari: اللذي بركنا حوله

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-04-06 03:45


yerla...dah lari tajuk ni....

JORDAN lagi bEST......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Atif_HaziqProfil   Hantar PM kepada Atif_Haziq   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-04-06 03:49


Atif_Haziq ...
sila nyatakan sebab apa JORDAN lagi best???

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» mesir atau jordan?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.180295 saat. Lajunya....