Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-07-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 143
Ahli: 0
Jumlah: 143




  Yang Masuk Ke Sini
yanokage: 13 hari yang lalu
Rashdin: 29 hari yang lalu
khalifah: 35 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: maxis user haram????panazz


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» maxis user haram????panazz

Please Mendaftar To Post


Oleh maxis user haram????panazz

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 19-08-05 22:07


assalamualaikum....sahabat and sahabiah..sekalian...especially yang guna line maxis saya dah dengar benda ni dalam senulan yang lepas..some people said owner maxis ni hindu, dia guan duit ni untuk kegunaan agama dia,kristian..dan macam-macam lagi lah..so to those yang tau cerita ni dengan lebih lanjut, boleh tak..story skiot..and apa hukum nya kalau kita still guna this line maxis..????YA AALAH berilah petunjuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 22:30


Sekadar cerita yang agak sukar nak percaya...
Jadi,mestilah kena ada bukti yang kukuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 22:40


ermmm....ye ke...macam mana pula dah...sya guna 2 line ni..maxis dan celcom....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

al_farisi
WARGA SETIA
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6556
Posting: 608
Dari: Tiada kepada ada & ada kepada tiada

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 22:54


ada orang kata perkataan maxis adalah gabungan nama Tun Mahathir = MA dan Anannda Krisshnan= xis.

Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farisiProfil   Hantar PM kepada al_farisi   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 19-08-05 23:23


Wallahua'lam.
Kena ada bukti dan fakta yang sahih baru boleh kita bawa ke tengah.

p/s: Ana pakai SFR:roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 23:57


memang maxis tu AK punya.... baru-baru ni pun, orang melayu/Islam ramai yang murah hati 'sedekah' RM berjuta2 kat AK ni melalui AFUNDI, duit sedekah kat majid tiap2 minggu pun tak dapat collection sampai sejuta walaupun dihimpun hingga bertahun2!!! untung maxis dia dapat...untung Astro pun dia dapat.
Malu nak sebut pasal 'hukum' guna line maxis ni... maaf, 'geli geleman' pulak rasanya. Product Yahudi pun kita tak boleh boikot, inikan pula line talipon(maxis) tu!
Kalau cerita 'gempar 2005' mungkinlah kita perlukan bukti kukuh, fakta sahih.... tapi ini benda depan mata pun kita masih lagi nak bukti dan macam-macam... susahlah... saya pun musykil jugak Kenapa Datuk Mufti Perak tak keluarkan apa kenyataan pasal ni... ia pun sama macam kes boikot barang yahudi jugak (mungkin dibolehkan kut? Dan Datuk Mufti guna line apa tak taulah pulak!).
[ Telah diedit oleh: mawa pada 19-08-05 23:58 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

guest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17289
Posting: 72

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 07:41


You racist turd.

In conducting trade, one's religion should not be called into question. Whether or not a person uses his wealth to support his Christian beliefs such as donating to churches or whatever is none of your darn business.
[ Telah diedit oleh: guest pada 20-08-05 07:43 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For guestProfil   Hantar PM kepada guest   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 08:47


Pada 19-08-05 23:57 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

saya pun musykil jugak Kenapa Datuk Mufti Perak tak keluarkan apa kenyataan pasal ni... ia pun sama macam kes boikot barang yahudi jugak (mungkin dibolehkan kut? Dan Datuk Mufti guna line apa tak taulah pulak!).

Assalamualaikum
kalau keluar kenyataan, akan berkait kepada perkara lain seperti bekalan barang makanan, pakaian dan lain2 yang kebanyakan di monopoli oleh bukan Islam.

Banyak lagi fardhu kifayah yang tak di lengkapkan oleh kita :-?

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-11-05 23:14


kalau DIGI siapa pulak pemilik dia? ana nak tukar pakai digi pulak ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-05 23:30


saya guna celcom (tm touch) telekom punya kan...? :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 12-11-05 23:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 00:02


saya pun guna celcom.... kerajaan punya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 00:07


bagi saya celcom adalah yang terbaik, saya punya 013... sebab celcom under TM, memang Malaysia punya... kan KL ni walayah celcom... :-)

lebih2 lagi celcom boleh buat nombor myfavourite kepada nombor talian tetap telekom malaysia juga, bayangkan saya line celcom kl telefon no rumah kat kelantan 15 sen saja seminit...

jom celcom... (ceh, promote sikit :lol:)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 13-11-05 00:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 00:37


Cerita pasal halal haram ni ana nak komen sikit

Dalam sesi usrah ana,masul ana ada sentuh isu semasa ni.Ana nak quote sikit kata-kata dia
Kalau kita umat islam asyik dok fikir yang tu haram guna,yang ni haram guna,ia akan lebih menyempitkan lagi hidup umat islam yang dah sedia tertekan sekarang ni.Kita tengok saja macam mana saudara2 kita di Palestin hidup dalam kesempitan.Takkan kita yang hidup bebs ni nak cari kesesakan hidup dengan cara lain pula?Kita dok bincang perkara remeh temeh sedangkan banyak lagi permasalahan masyarakat yang kita abai.sekarang ni mua mudi islam teruk dengan masalah sosial,pelacuran,zina,dadah etc....mengapa kita tak dok bincang cari jalan selesai?Benda2 kecik ni kita perbesarkan.Cuba kita buka sikit pemikiran kita supaya lebih global.Pandang jauh sikit.Memang la fokus sekarag ni kita menyokong barang2 keluarang orang kafir,tapi kalau kita tak ada benda2 tu,bolehkah kita buat urusan hidup kita dengan mudah?Bolehkah kita bersaing dengan mereka tanpa gunakan teknologi yang ada sekarang?Kita ambil apa yang mereka ada.Kita susun strategi macam mana nak counter balik kekuatan kafir itu.Baru kita boleh jadi mujahid2 islam yang cemerlang

ok rasanya semua faham..maaf kalau dah tersalah kata...tolong tegur(betulkan)
ana pun anak yang baru belajar

Wallahualam


-----------------
Hidup Ini Akan Sentiasa Indah Jika Segala Yang Kita Lakukan Hanya Kerana ALLAH
Sayangi Allah,Cintai Rasul


Bookmark and Share

    


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 00:55


Pada 19-08-05 22:54 , al_farisi posting:

!!! QUOTE !!!

ada orang kata perkataan maxis adalah gabungan nama Tun Mahathir = MA dan Anannda Krisshnan= xis.

tu bohong tu...jangan dengar khabar angin, atau orang kata sangat....

memang AK yang punya, tapi takdelah sampai haram line maxis ni...
kalau macam tu gula dengan tepung pun haram lah sebab robert kuok yang produce...

pakai kereta buatan eropah atau US pun haramlah sebab mereka sokong zionis...
haaa kan dah susah nak hidup....
kalau study jangan pakai buku penulis inggeris dan amerika...macam mana....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 01:26


erm, mungkin bohong juga, melainkan kalau ada bukti yang kukuh... lebih2 lagi maxis adalah rangkaian mudah alih yang paling banyak digunakan di Malaysia...

tentang hukum tu Wa'Llahu A`lam tak berani, cuma saya guna celcom, kira dah lepas............. :-)

p/s: saya tETAP TIdAK pEDULI, aSALkAN saya GunA CElcoM... :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

peacemaker
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19061
Posting: 65

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 01:41


bagi saya, tak kiralah duit tu mereka nak buat apa pun, kita tak tanggung. kalau betullah tak boleh, dah tentu Rasulullah dah larang orang muslim mengadakan hubungan jual beli dengan orang yahudi, nasrani dan musyrikin semasa di mekah dan madinah.

Rasulullah pun tau orang-orang yahudi, nasrani atau musyrikin tu semua guna untuk berzina, berjudi, beli arak dan gunakan untuk upacara2 keagamaan mereka, tapi Rasulullah tak pernah halang pun orang islam untuk berniaga dengan mereka. takkan Allah dan Rasul-Nya lupa nak pesan agaknya? (provoke saja)

orang islam pun... mana kita nak tau dia guna duit tu kemana. mana tau dia guna duit tu pergi beli arak ke..pergi berjudi ke.. siapa tau. (bukan nak burukkan orang islam, tapi sekadar untuk kita sama-sama berfikir)

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For peacemakerProfil   Hantar PM kepada peacemaker   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 01:44


Pada 13-11-05 01:26 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

erm, mungkin bohong juga, melainkan kalau ada bukti yang kukuh... lebih2 lagi maxis adalah rangkaian mudah alih yang paling banyak digunakan di Malaysia...

tentang hukum tu Wa'Llahu A`lam tak berani, cuma saya guna celcom, kira dah lepas............. :-)

p/s: saya tETAP TIdAK pEDULI, aSALkAN saya GunA CElcoM... :lol:


ermm....selagi tiada bukti ..selagi tu dianggap bohong....beban pembuktian terletak di atas orang yang mendakwa, kalau tak ada bukti, tak perlu nak layan dakwaan seperti ini....
selagi tiada fatwa mengatakan haram atau syubahat selagi tu ianya harus...apa yang susahnya..jangan goyah dan tak berani...atau ragu-ragu...kira dah lepas ke ibnu musa, apa yang dah lepas.. ....enta macam dah jatuhkan hukum saja...atau hati tu masih konfius antara nak percaya atau tak percaya....

bukan nak menyokong maxis tapi harapnya kita tak terpengaruh dengan dakwaan yang meragukan dan tiada bukti... buat apa nak percaya...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 01:55


Pada 13-11-05 01:26 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

erm, mungkin bohong juga, melainkan kalau ada bukti yang kukuh... lebih2 lagi maxis adalah rangkaian mudah alih yang paling banyak digunakan di Malaysia...

tentang hukum tu Wa'Llahu A`lam tak berani, cuma saya guna celcom, kira dah lepas............. :-)

p/s: saya tETAP TIdAK pEDULI, aSALkAN saya GunA CElcoM... :lol:

maaf kalau kenyataan saya menimbulkan keraguan, sebab apa yang saya cakap adalah kemungkinan apa yang dinyatakan itu adalah suatu yang tidak benar, melainkan kalau pendakwa boleh buktikan dengan jelas... sebab asal setiap sesuatu itu adalah harus melainkan ada dalil yang membuktikan pengharamannya...

maksud saya dah lepas saya tak berani nak hukumkan apa-apa, cuma apa juga hukumnya maxis ni saya tak terlibat sebab saya guna celcom... harap jelas ye, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 13-11-05 10:36


entah la ana tak dengar pernah pulak tentang ni


-----------------
ana insan lemah
[ Telah diedit oleh: mulimahsejati pada 13-11-05 10:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 11:00


assalamu'alaikum..

ermm..tak berani nak tetapkan hukum..bukan selayaknya...
tapi.. sebelum ini, memang tak pernah dengar pasal ini..
maklumat ini, dapat dari mana??hermm.. musykil jugak.. :roll:


!!! QUOTE !!!

bagi saya celcom adalah yang terbaik, saya punya 013... sebab celcom under TM, memang Malaysia punya... kan KL ni walayah celcom...

lebih2 lagi celcom boleh buat nombor myfavourite kepada nombor talian tetap telekom malaysia juga, bayangkan saya line celcom kl telefon no rumah kat kelantan 15 sen saja seminit...

jom celcom... (ceh, promote sikit )


..memang setuju sangat..
lagipun, coverage senang dapat..
kat mana-mana pun.. memang senang lah..
pernah guna dua sekali..maxis dan celcom..
tapi..memang celcom lah yang terbaik.. !!

p/s :tolong promote juga.. ehe!!~ :) :lol:

wassalaM..


-----------------
"kutemui diriku, apabila mencariMu."


Bookmark and Share

    


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

norlie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17607
Posting: 68
Dari: kota bharu, bandaraya islam

Kelantan  


posticon Posting pada: 13-11-05 16:09


erm.. saya guna 2 line..celcom dengan maxis..
tapi selalunya maxis sebab lagi murah nak sms semua..
tapi tak kisahlah pasal tu..
tapi AK tu kan peniaga dan dia gunakan kekayaan dia..
bukan kita derma kan...
macam kalau orang agama lain beli produk orang muslim lah..
then buat derma kat masjid..
ala.. macam guna duit gaji juga..
tu pendapat saya saja..
wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For norlieProfil   Hantar PM kepada norlie   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 18:06


bila syarikat telekomunikasi itu dikuasai oleh bukan islam,tentunya mereka akan merealisasikan agenda peribadi mereka..........sumbang kat gereja ke..buat konsert2 pesta 2maksiat ke.......dll...... itu duit mereka...bijak kepala otak mereka....orang islamlah yang banyak menyumbang kat mereka....termasuk kita.....mereka kaya,kita terus papa kedana......itulah yang terjadi bila umat islam hanya jadi pengguna!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 19:12


Kalau semua benda nak tunggu bukti ...susah sikit,ini bukan dalam mahkamah nak tentukan sesiapa yang bersalah.Kalau semua benda nak tunggu ketentuan halal-haram jugak suah sikit...tok mufti bimbang juga nak keluarkan fatwa dengan mudah sangat sebab dia kan bukan orang.paling berkuasa dalam negara.Saya rasa kita tak perlu tunggu itu semua ....soalnya adakah kita rasa tak perlu bersaing dengan orang bukan Islam ni dalam membina kekuatan rumah???? kalau kita rasa b/jawab untuk bina kekuatan rumah,apa salahnya kita guna barangan/servis yang dikuasai muslim selagi kita ada alternatif untuk buat begitu.Kalau dah tak ada alternatif boleh la gunalah produk/servis mereka yang bukan islam.Hassan al-banna menyarankan"Gunalah barangan keluaran umat Islama/negara islam".

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 23:01


saya dengar maxis ni murah sikit...ingat baru nak tukar maxis...
mana satu yang ok...DIGI atau celcom?

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 13-11-05 23:25


saya guna public phone...lagi murah...sposen saja....hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 01:26


Pada 13-11-05 23:25 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

saya guna public phone...lagi murah...sposen saja....hehe
lor, macam tu pulak............ :lol:

kat dalam rumah Farishah ada public phone takpelah, tapi kat dalam rumah kami tak ada........ :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 09:49


Pada 13-11-05 01:26 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

erm, mungkin bohong juga, melainkan kalau ada bukti yang kukuh... lebih2 lagi maxis adalah rangkaian mudah alih yang paling banyak digunakan di Malaysia...

tentang hukum tu Wa'Llahu A`lam tak berani, cuma saya guna celcom, kira dah lepas............. :-)

p/s: saya tETAP TIdAK pEDULI, aSALkAN saya GunA CElcoM... :lol:




Amboi...amboi, ingat senang saja lepas....

Sahabat nabi yang dalam keadaan letih berperang, then dapat minum air kosong pun nabi kata air kosong tu pun kena hisab. Nangis mereka....Nikan pulak kita pakai handset, confirm kena hisab :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 10:09


Bagi saya pulak, seeloknya kita fikirkan mana yang terbaik untuk agama kita dan diri kita sendiri. Kalau boleh pakai celcom tu lagi baik.. :) pasal better dari Maxis dari segi pengaliran duit tu. tapi celcom ada juga anjur benda2 tak faedah ni. tapi Maxis ni lagi macam takbest.

tapi disebabkan kat kampung saya tak ada line celcom. saya guna maxis juga. Bila la celcom nak bertapak ni.. :O

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 14-11-05 12:08


maxis paling best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 15:11


Assalamualaikum

saya tak pandai sangat bab2 agama ni tapi cuba nak dalami. saya setuju dengan slh seorang shabat kita, ada banyak lagi perkara yang kita perlu bimbangkan. Dulu, pernah ada orang tanya, kalau kita guna troli kat mall yang jual brg tak halal macam daging bab* ke, tak apa ke kita guna troly tu pula. kalau kita duk fikir terlalu mendalam susah jugak. umat Islam akan terus jadi 'pengguna' kalau menyempitkan fikiran. paling penting, kita guna apa yang telah dibangunkan untuk membangunkan diri kita. contohnya Jepun, rakyatnya inovatif. mereka ambil brg luar lalu mengubahnya menjadi lebih canggih walaupun asalanya benda tu dibuat bangsa lain. contohnya jam.

kalau nak fikir Celcom, Maxis atau Digi. Celcom pun bukan baik sangat. dulu, sepatutnya, tm taouch yang beli Celcom sebab Celcom dah nak bankrup tapi guna taktik kotor, Celcom beli tm touch.

Pasal Maxis tu saya tak tahu betul atau salah. bukan nak ignore saja isu ni, tapi cakap saja pun tak guna. tak mustahil, kalau perkara ni disebarkan untuk dijadikan sebagai sabotaj. ada pihak asing lain (Kafir) yang sgj cuba mempengaruhi minda kita. tepuk dada tanya Iman, itu yang sebaik2nya.

maaf kalau kata-kata saya banyak yang slh. saya budak baru balajr. mengutarakan apa yang difikirkan sahaja. W'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 17:40


tak ada idea, tapi ada ke halal dengan haram untuk perkhidmatan telekomunikasi ini??

saya tak tau.

Allahuallam..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 17:46


perkataan "maxis" tu sendiri dari perkataan seperti tidak percayakan tuhan, atau sewaktu dengannya kan??

------------------

saya yang jahil.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 17:47


perkataan "maxis" tu sendiri dari perkataan seperti tidak percayakan tuhan, atau sewaktu dengannya kan??

------------------

saya yang jahil.................

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 17:58


Pada 14-11-05 17:46 , qhal posting:

!!! QUOTE !!!

perkataan "maxis" tu sendiri dari perkataan seperti tidak percayakan tuhan, atau sewaktu dengannya kan??

------------------

saya yang jahil.................


jangan senang-senang keluar kenyataan macam tu sheikh...
ana rujuk kamus 'maxis' ni tiada makna dan tak ada kaitan dengan 'axis'

kecuali ada orang cuba bagi 'makna'

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 18:25


aduhaii... macam mana nak tangani perkara ini ye??? :-? :-?
membimbangkan saya yang guna maxis... :-( :-(


-----------------
..~MeNjaNa PiMpInAn iRsHaDii~..


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 22:17


Pada 14-11-05 09:49 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 13-11-05 01:26 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

erm, mungkin bohong juga, melainkan kalau ada bukti yang kukuh... lebih2 lagi maxis adalah rangkaian mudah alih yang paling banyak digunakan di Malaysia...

tentang hukum tu Wa'Llahu A`lam tak berani, cuma saya guna celcom, kira dah lepas............. :-)

p/s: saya tETAP TIdAK pEDULI, aSALkAN saya GunA CElcoM... :lol:




Amboi...amboi, ingat senang saja lepas....

Sahabat nabi yang dalam keadaan letih berperang, then dapat minum air kosong pun nabi kata air kosong tu pun kena hisab. Nangis mereka....Nikan pulak kita pakai handset, confirm kena hisab :-(
pendapat saudara kita yang seorang ni lagi dahsyat, last2 tak boleh guna handset terus................. :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 14-11-05 22:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 22:25


senang2 macam ni, siapa yang dakwa maxis tu haram digunakan sebagaimana tajuk ni, tolong kemukakan bukti yang jelas... kalau tak ada bukti, kita anggap saja maxis itu boleh digunakan, setuju...?

ini adalah berdasarkan kaedah: al-aslu fi al-asyya' al-ibahah hatta yadulla al-dalil `ala al-tahrim, iaitu "asal setiap sesuatu itu adalah harus melainkan ada dalil yang membuktikan pengharamannya..."

jangan kita lupa, dalam Islam pendakwaan yang tidak berdasarkan bukti tidak diterima... lebih2 lagi pengguna maxis dan celcom adalah yang terbanyak di Malaysia, kedua2 rangkaian mudah alih tersebut adalah sama-sama hebat...

so, bukan sedikit pengguna maxis di negara kita ini, jadi apa yang kita bincangkan ini merupakan satu isu yang besar kerana melibatkan sebahagian besar penduduk negara kita...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 14-11-05 23:02 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 22:32


maaf, saya bukannya nak sokong maxis, lebih2 lagi saya guna celcom... cuma keadaan semakin lama semakin panas...

Pada 13-11-05 19:12 , nano posting:

!!! QUOTE !!!

....soalnya adakah kita rasa tak perlu bersaing dengan orang bukan Islam ni dalam membina kekuatan rumah???? kalau kita rasa b/jawab untuk bina kekuatan rumah,apa salahnya kita guna barangan/servis yang dikuasai muslim selagi kita ada alternatif untuk buat begitu.Kalau dah tak ada alternatif boleh la gunalah produk/servis mereka yang bukan islam.Hassan al-banna menyarankan"Gunalah barangan keluaran umat Islama/negara islam".

apa-apa pun saya setuju juga dengan kenyataan ini, sebab walau dalam keadaan apapun saya tetap utamakan barangan keluaran negara kita, lebih2 lagi barangan keluaran umat Islam... contohnya motor kriss, kereta proton, minyak petronas dan seumpamanya...

dalam hal ini, terpulanglah kepada setiap individu untuk menilai, Wa'Llahu A`lamu bil-Sawab...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 14-11-05 22:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-11-05 14:27


!!! QUOTE !!!

ada orang kata perkataan maxis adalah gabungan nama Tun Mahathir = MA dan Anannda Krisshnan= xis.



kih kih kih.. kelakar lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-11-05 03:58


sokong ibnu musa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 04:33


"senang2 macam ni, siapa yang dakwa maxis tu haram digunakan sebagaimana tajuk ni, tolong kemukakan bukti yang jelas... kalau tak ada bukti, kita anggap saja maxis itu boleh digunakan, setuju...? i.musa"

Saya rasa tak perlu lah kita berfikiran terlalu kompleks .... susah juga nak dedahkan perkara ini nantikan jadi isu negara kan???. Soal halal -haram pun kena tunggu mufti keluakan fatwa ... kerana penggunaan maxis ada buruk baiknya.
pada. saya mudah saja .... Umat islam perlu bina kekuatan ekonominya.Kalau umat islam banyak menggunakan servis/barangan syarikat yang dikuasai bukan islam tentu la syarikat mereka akan dominan Bila mereka mempunyai kekuatan ekonomi mereka akan dapat mempengaruhi banyak perkara, termasuk politik,sosial.dalam hal ini orang bukan islam seperti tahu bagaimana nak jaga kepentingan mereka.contohnya barangan Zaitum telah diboikot oleh kebanyakkan pasaraya cina kerana enggan menerima saya mereka ke dalam saya.zaitum.Sebab tu susah kita nak tengok barangan zaitum di pasaraya mereka.Mereka buat begitu terhadap kita ......sedangkan kita orang islam guna benda mereka tanpa ada perkiraan sedikit pun. Penguasaan ekonomi penting bagi umat islam.
Ya memang celcom ada taja juga pesta maksiat ...tapi sekurangnya2 celcom dikuasai oleh orang islam.Nak cari syarikat besar yang dikuasai oleh pertubuhan dakwah ... belum ada lagi???? Kesedaran untuk bina kekuatan ekonomi dikalangan pendakwah belum ketara.
Di persada dunia pun la ni antara negara2 berpengaruh adalah negara yang memiliki kekuatan ekonomi ....
rasai lah t/jawab anda terhadap umat ini ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 07:31


adoi laa....macam macam la hampa ni..
dah maxis user haram pulak dah......
kenapa haram...oooo pasal kata pemiliknya ananda krishnan..kenapa pula dengan dia...oooo...rupanya dia bukan orang Islam....erm..macam tu rupanya....(satu contoh)...er....komputer yang kita semua guna ni ada processor intel...pemilik intel ni..omputih..so bagaimana..?haram ke komputer ni...RAM pula ada la dari company kingston , corsair..memacam la jenama...tak ada satu pun dari jenama Rufaqa ke..apa ke..oppss lupa pula...OS microsoft XP yang kita guna ni hakmilik bill gate...microsoft office lagi....bagaimana pula ek...taknak kata haram ke...
uihhhh...maxis tu maksudnya tak percayakan tuhan rupanya...baru tau...err...boleh tunjuk bukti dari dictionary apa mukasurat berapa semua..??hebat sungguh kat portal ni ye...ada pakar tafsir yang mampu menafsir semua benda..tatau pula maxis tu maksud dia macam tu....tinggi sungguh ilmu anda ni ye...
ok laa...habis tu nanti tak payah langsung guna handphone..pasal handphone tu pun bukannya dari company yang dimiliki oleh ahmad nisbu ke seman ke...tapi company tu dimiliki oleh nokia,panasonic,sharp,ericsson...ehhhh..haram laa kan...pasal guna barangan orang bukan Islam.... :roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-11-05 07:38


siapa kenal mufti kat negeri-negeri mana-mana...
then, tanya mereka kut-kut mereka tau...
langkah berjaga-jaga...
wasalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 15:39


"bagi saya, tak kiralah duit tu mereka nak buat apa pun, kita tak tanggung. kalau betullah tak boleh, dah tentu Rasulullah dah larang orang muslim mengadakan hubungan jual beli dengan orang yahudi, nasrani dan musyrikin semasa di mekah dan madinah.

Rasulullah pun tau orang-orang yahudi, nasrani atau musyrikin tu semua guna untuk berzina, berjudi, beli arak dan gunakan untuk upacara2 keagamaan mereka, tapi Rasulullah tak pernah halang pun orang islam untuk berniaga dengan mereka. takkan Allah dan Rasul-Nya lupa nak pesan agaknya? (provoke saja)peacemakar"

Saya setuju dengan pendapat di atas .....usah berfikir terlalu kompleks. Bukan la menggunakan maxis tu haram ......perkara ini subjektif .......Tapi kita perlu juga memikirkan tentang kekuatan ekonomi umat islam. Umat islam perlu bina kekuatan ekonominya.Kalau umat islam banyak menggunakan servis/barangan syarikat yang dikuasai bukan islam tentu la syarikat mereka akan dominan Bila mereka mempunyai kekuatan ekonomi mereka akan dapat mempengaruhi banyak perkara, termasuk politik,sosial.dalam hal ini orang bukan islam seperti tahu bagaimana nak jaga kepentingan mereka.contohnya barangan Zaitum telah diboikot oleh kebanyakkan pasaraya cina
Hassan Al-Banna ada mengatakan "Gunalah barangan/servis yang dikeluarkan umat islam atau negara islam".Rasulullah pun semasa berada di madinah mewujudkan pasar umat islam untuk menyaingi pasar yang dikuasai yahudi.Rasulullah tak la mengharamkan umat islam daripada.bermuamalah dengan orang yahudi.pada. masa yang sama Rasulullah tahu untuk membina kekuatan ummah.Membina kekuatan ekonomi pun sunnah juga ......besar faedahnya kepada. umat islam.
Saya rasa semuanya faham ....... tak salah kita utamakan barangan/servis saya. yang dikuasai umat islam.Tapi kalau tak ada pilihan boleh la guna yang bukan islam punya .

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 21:33


Pada 19-11-05 07:31 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

...er....komputer yang kita semua guna ni ada processor intel...pemilik intel ni..omputih..so bagaimana..?haram ke komputer ni...RAM pula ada la dari company kingston , corsair..memacam la jenama...tak ada satu pun dari jenama Rufaqa ke..apa ke..oppss lupa pula...OS microsoft XP yang kita guna ni hakmilik bill gate...microsoft office lagi....bagaimana pula ek...taknak kata haram ke...

ok laa...habis tu nanti tak payah langsung guna handphone..pasal handphone tu pun bukannya dari company yang dimiliki oleh ahmad nisbu ke seman ke...tapi company tu dimiliki oleh nokia,panasonic,sharp,ericsson...ehhhh..haram laa kan...pasal guna barangan orang bukan Islam.... :roll:

aisey man, Kenapa cakap pasal maxis & celcom masuk bab intel processor, RAM, Windows XP, handset Nokia dan sebagainya... keadaan ni sama macam cakap pasal friendster dulu yang ada link ke website lucah, habis masuk internet tu haramla, speaker & mic tu haram la, seluar jeans la, dan macam2 la... :-?

kalau macam ni, bukannya saja kita tak boleh selesaikan masalah, tapi menambahkan masalah & memeningkan pembaca saja...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 19-11-05 21:33 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-11-05 22:58


"kalau macam ni, bukannya saja kita tak boleh selesaikan masalah, tapi menambahkan masalah & memeningkan pembaca saja..."i.musa

...Saya setujuuuuuu...
Kita ni masuk forum bawak objektif sekali ..... objektif saya nak bagi alternatif untuk selesai masalah dan buat persepsi yang resliatik

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 02:12


la....
tak paham rupanya......hairan...belajar perumpamaan tapi tak reti pakai....
patut laaa....tak boleh kaitkan ilmu dengan kehidupan
maxis tokey dia bukan Islam
microsoft tokey dia bukan Islam juga
kalau dah kata toksah guna barangan bukan Islam..jadi toksah guna semua barangan bukan Islam..takpayah nak hipokrit...tak payah pakai komputer..tak payah pakai kereta...tak payah pakai seluar jeans..tak payah guna lampu jenama philip..tak payah pakai tv jenama sony...semua tak payah pakai...boleh..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 02:15


kalau macam tu tak payahlah pakai, habis cerita..................... :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 02:17


eh..sebelum terlupa...kalau nak duduk dalam gua..dipersilakan...orang lain semua maju kehadapan dalam teknologi yang kita pula masih lagi hendak maju kebelakang...habih semua nak haram...walhal mufti pun ada pakai hp..err..cuba tanya dia pakai line apa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 02:20


eh, siapa yang kata pakai hp ni haram...? :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-11-05 02:31 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 02:39


biarkan luncai terjun dengan labu-labunya...

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 02:41


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 10:21


kalau tiada alternatif lain,memang terpaksa guna barangan bukan islam lah....dan mereka akan terus kaya...cuma kalau boleh belilah dan gunalah barangan buatan orang islam supaya orang islam jadi kaya...tak merempat.....cuba bayangkan orang islam yang kaya itu beriman pastinya dia akan menyalurkan wangnya untuk kebajikan umat islam.....sebab tu tak peliklah banyak tokey syarikat besar..non muslim menyalurkan wang untuk kebajikan agama mereka...sebab mereka ada kekuatan...orang islam bagaimana pula?......jomlah berniaga...biar orang islam kuasai ekonomi...jadi kaya.....dunia jangan lupa......world!kaya di dunia kaya di akhirat!jom....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 10:41


:-o :-o betul ke niee.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 15:46


ada sesetengah orang ni suka sangat pusing2 dan putar belit fakta, kita cakap pasal A habis dibangkitkannya sampai Z... cakap pasal website lucah masuk bab internet haram, mic & speaker haram, seluar jeans haram... cakap pasal line telefon pun masuk bab sama juga, komputer haram la, handset haram la, kereta haram la, lampu jenama philips la... lepas ni apa-apa lagi la...

come on la, kita tahu apa barangan yang ada dikeluarkan oleh umat Islam juga dan apa barangan yang hanya dikuasai oleh orang kafir 100%... apa yang ada alternatif dan apa yang tak ada alternatif... pandai2 la kita nak menilai...

ia bukannya menyentuh hukum maxis tu apa, cuma apa yang dibincangkan adalah berkaitan dengan keutamaan kita sebagai umat Islam... itu pointnya daripada saudara kita sebenarnya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-11-05 15:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 15:58


Pada 14-11-05 22:25 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

senang2 macam ni, siapa yang dakwa maxis tu haram digunakan sebagaimana tajuk ni, tolong kemukakan bukti yang jelas... kalau tak ada bukti, kita anggap saja maxis itu boleh digunakan, setuju...?

ini adalah berdasarkan kaedah: al-aslu fi al-asyya' al-ibahah hatta yadulla al-dalil `ala al-tahrim, iaitu "asal setiap sesuatu itu adalah harus melainkan ada dalil yang membuktikan pengharamannya..."

jangan kita lupa, dalam Islam pendakwaan yang tidak berdasarkan bukti tidak diterima... lebih2 lagi pengguna maxis dan celcom adalah yang terbanyak di Malaysia, kedua2 rangkaian mudah alih tersebut adalah sama-sama hebat...

so, bukan sedikit pengguna maxis di negara kita ini, jadi apa yang kita bincangkan ini merupakan satu isu yang besar kerana melibatkan sebahagian besar penduduk negara kita...

pendapat saya adalah sebagaimana di atas, cuma kita kena cuba terima pandangan2 daripada saudara2 kita secara positif, masing2 ada betul dan salahnya, ada lebih dan kurangnya...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 20-11-05 15:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 20-11-05 16:48


Kalau umat islam berdaya saing keluarkan barangan sendiri, tak denyer..kita nak guna buatan bukan islam...
rata2nya....gol bukan islam.. macam mana tu..tak boleh juga kita nak hukum sesuatu tu haram..
orang bukan islam semakin maju.. Islam jugak yang ke belakang

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

peacemaker
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19061
Posting: 65

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-11-05 23:37


!!! QUOTE !!!

ia bukannya menyentuh hukum maxis tu apa, cuma apa yang dibincangkan adalah berkaitan dengan keutamaan kita sebagai umat Islam... itu pointnya daripada saudara kita sebenarnya...


yup..saya setuju bahawa itulah point utama yang ingin ketengahkan. Dan saya bersetuju untuk lebih mengutamakan barangan keluaran orang Islam. namun, penggunaan perkataan "HARAM" itu saya sangat tidak bersetuju.

Perkataan yang paling sesuai, mungkin seperti "mari mengutamakan barangan orang Islam", atau "saya mengsyorkan supaya tidak menggunakan maxis" atau apa sahaja. kerana "mencadangkan" dan "mengharamkan" adalah 2 perkara yang jauh berbeza. ini kerana pengharaman akan melibatkan pelbagai pihak. orang yang bekerja, orang yang menjual perkhidmatan ini dan juga orang yang menggunakan perkhidmatan ini.

tambahan lagi, di dalam Islam sendiri menegah kita daripada sesuka hati untuk mengharamkan atau menghalalkan sesuatu tanpa dalil dan nas sah sahih.

"dan janganlah kamu mengatakan terhadap apa yang di sebut-sebut oleh lidah mu secara dusta "ini halal dan ini haram". Untuk mengada-ngadakan kebohongan terhadap Allah. Sesungguhnya orang-orang yang mengadakan kebohongan terhadap Allah tiadalah beruntung." Surah an-nahl : 116

walaupun ayat ini dituju kepada orang yang sengaja membuat dusta atas nama Allah, ia juga patut menjadi pengajaran kepada kita daripada bercakap "halal haram" tanpa ilmu. semoga kita dilindungi daripada tergolong dalam golongan tersebut.

kadang-kadang kita mengambil mudah terhadap sesuatu kesahihan sesuatu berita. kita lebih gemar menerima berita yang tidak pasti dan menyebarkan nya daripada mengkaji dengan alasan sebagai langkah berhati-hati. untuk menjawab persoalan ini, saya suka untuk memetik ayat daripada al-Quran yang menjadi Petunjuk bagi kita semua.

"Iaitu semasa kamu bertanya atau menceritakan berita dusta itu dengan lidah kamu, dan memperkatakan dengan mulut kamu akan sesuatu yang kamu tidak mempunyai pengetahuan yang sah mengenainya dan kamu pula menyangkanya perkara kecil, pada hal ia pada sisi hukum Allah adalah perkara yang besar dosanya." Surah an-nur : 15

selain itu, saya mengesyorkan untuk anda semua membaca beberapa artikel ini. artikel ini dipetik daripada al-haram wal haram fil islam karangan dari. Yusuf al-Qaradhawi.

tiap2 sesuatu adalah mubah - http://media.isnet.orang/islam/Qardhawi/Halal/101.html
menentukan halal-haram adalah semata-mata hak Allah - http://media.isnet.orang/islam/Qardhawi/Halal/102.html
mengharamkan yang halal dan menghalalkan yang haram adalah sama dengan syirik - http://media.isnet.orang/islam/Qardhawi/Halal/103.html
Bersiasat Terhadap Hal yang Haram, Hukumnya adalah Haram - http://media.isnet.orang/islam/Qardhawi/Halal/107.html

insyaAllah dengan ini, kita lebih barhati-hati dalam berkata sesuatu.

Wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For peacemakerProfil   Hantar PM kepada peacemaker   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 00:17


"Kalau umat islam berdaya saing keluarkan barangan sendiri, tak denyer..kita nak guna buatan bukan islam...
rata2nya....gol bukan islam.. macam mana tu..tak boleh juga kita nak hukum sesuatu tu haram..
orang bukan islam semakin maju.. Islam jugak yang ke belakang"annursyam"

......Terpulang lah kepada. penilaian masing2. Tapi saya yakin umat islam boleh berdaya saing, cuma perlu kepada. pendedahan dan latihan.Saya lihat banyak perkara yang umat islam boleh buat. dalam hal ini saya lihat celcom boleh berdaya saing dengan maxis ....dalam perniagaan dah tentu perlu ada kerjasama dengan syarikat lain bagi meningkatkan kepakaran dan kembangkan lagi perniagaan. Tapi bairlah umat islam memegang sahan terbesar syarikat atau sekurangnya mendapat manfaat yang signifikan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 00:25


"kalau tiada alternatif lain,memang terpaksa guna barangan bukan islam lah....dan mereka akan terus kaya...cuma kalau boleh belilah dan gunalah barangan buatan orang islam supaya orang islam jadi kaya...tak merempat.....cuba bayangkan orang islam yang kaya itu beriman pastinya dia akan menyalurkan wangnya untuk kebajikan umat islam.....sebab tu tak peliklah banyak tokey syarikat besar..non muslim menyalurkan wang untuk kebajikan agama mereka...sebab mereka ada kekuatan...orang islam bagaimana pula?......jomlah berniaga...biar orang islam kuasai ekonomi...jadi kaya.....dunia jangan lupa......world!kaya di dunia kaya di akhirat!jom...."qardhawi-jr"

....... Kalau nak berniaga elok la tu .... nasihat saya pilih lah bidang yang anda ada kepakaran dan mempunyai minat.Kalau tak mampu berniaga sokong syarikat2 umat islam ....kalau pun mereka tak niatkan betul2 untuk kuatkan umat islam sekurang2nye ada jugak saham untuk tingkatkan martabat umat islam

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

rul
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.07.2005
Ahli No: 17312
Posting: 55
Dari: malaysia

Perak  


posticon Posting pada: 21-11-05 01:36


hahahaha.... tengok tajuk saja pun dah macam nak buat kontroversi..... patut la.... masyarakat kat Malaysia ini suka gosip... suka dunia artis..... macam na Melayu (Islam) nak maju.... mana silap nya ini????....

->klik sini........
null

Bookmark and Share

    


  Member Information For rulProfil   Hantar PM kepada rul   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 01:59


"hahahaha.... tengok tajuk saja pun dah macam nak buat kontroversi..... patut la.... masyarakat kat Malaysia ini suka gosip... suka dunia artis..... macam na Melayu (Islam) nak maju.... mana silap nya ini????....rul"


........ So pada pendapat anda(rul) bagaimana umat melayu islam boleh maju ?????.. perincikan?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

peacemaker
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19061
Posting: 65

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 03:07


a ah. takkan tahu gelakkan umat sendiri saja. jangan cuma salahkan orang tanpa cuba membetulkan apa yang kurang. macam apa yang nano cakap, bergantung bagaimana seseorang menilai. dia (nano) menilai dari sudut mesej supaya umat islam bersaing dengan orang lain. dan itu saya sangat bersetuju.

dan saya pula banyak memberi komen dari sudut displin dalam berkata sesuatu. kerana bagi saya, untuk menjadi bangsa yang dihormati, kita bukan sahaja mesti berdaya saing, malah tidak menunding jari atas kegagalan diri sendiri atau menggunakan elemen2 lain (perkauman dan lain2) untuk maju.

anda (rul) bagaimana pula? takkan gelak saja?

Bookmark and Share

    


  Member Information For peacemakerProfil   Hantar PM kepada peacemaker   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 21-11-05 08:18


Sudah lah..... Mengarut saja topik ni....... Rasanya baik kita bincangkan topik dan masalah persekitaran kita yang lebih meruncing.... Ana nak tanya sikit, apakah motif kita nak bincangkan topik ni? Fikir-fikirkan lah ye.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 09:36


eh la...tak habis lagi rupanya..tak mengapa la...
bagi menjawab yang mengecilkan diri suka saya memetik ayat ini

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan


jadi seperti yang dikatakan tentang ayat ini,maka tidak boleh lah kita menggunakan maxis pasal ianya bercampur..
dan mengikut ayat yang ditulis juga

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan


kita juga tak boleh menggunakan sebarang benda yang dikeluarkan oleh non-muslim termasuklah maxis pasal mengikut

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

kerana hasilnya,non-muslim akan menggunakan keuntungan untuk membantu kristian.
maka sudah terserlah yang kita tak boleh menggunakan segala kelengkapan termasuklah komputer,intenet dan sebagainya termasuklah maxis pasal mengikut

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

hal ini kerana kesemua peralatan yang kita guna sudah bercampur termasuklah maxis sebab mengikut

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

dan kesemua hasil bisnes non-muslim termasuklah maxis akan digunakan untuk membantu kristian kerana takkan non-muslim nak membantu selain dari agama mereka dan disebabkan itu saya cakap jangan hipokrit...kalau hanya sekadar tulis

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

tetapi dalam masa yang sama masih melakukan perkara yang membantu non-muslim dalam hal yang lain maka lebih baik jangan tulis...

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

semata mata untuk menunjuk jaguh dan kononnya memenangi topik kerana apabila menulis

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

tetapi dalam masa yang sama masih menggunakan barangan non-muslim yang lain dan tidak mengamalkan apa yang ditulis,maka apakah sebabnya mahu menulis

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

sedangkan dalam masa yang sama,diri sendiri masih tidak melaksanakan apa yang ditulis kerana masih lagi menggunakan barangan non-muslim yang lain.
dah bekerja ke...Kenapa tidak nampak kematangan orang yang sudah bekerja pun... :roll:


-----------------

= think Islam , think Globally , think Reality =


Bookmark and Share

    


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-05 00:29


Pada 21-11-05 09:36 , trouver_99 posting:

!!! QUOTE !!!

eh la...tak habis lagi rupanya..tak mengapa la...
bagi menjawab yang mengecilkan diri suka saya memetik ayat ini

!!! QUOTE !!!

"iza ijtama`a al-halal wa al-haram ghuliba al-haram"... yang bermaksud: apabila berkumpul halal dan haram (dalam sesuatu perkara itu) maka dimenangkan yang haram... mengikut kaedah ni, apabila sesuatu perkara itu membawa kepada kebaikan dan juga keburukan serentak, maka ia tidak dibolehkan kerana syarak lebih mengambil kira kepada keburukan yang akan menimpa berbanding dengan kebaikan yang dikecapi... satu lagi kaedah: "dar'u al-mafasid muqaddam `ala jalb al-masalih"... yang bermaksud: menghalang kemudaratan itu adalah lebih utama daripada mendapatkan kebaikan

ish, macam ku kenal kata-kata ini & gaya tulisannya, tapi di mana ya??? ambik dari posting pasal friendster tu ek, kakaka...

Kenapa pusing2 sampai posting friendster pula, cukupla apa yang dah dibincangkan kat sini, tak ada pun sahabat2 kita yang guna kaedah itu tentang maxis ni...

apa2pun jangan sampai kita memperlekehkan kaedah2 ini, sebab bukan sahabat2 kita yang cipta kaedah2 itu, kaedah2 itu adalah al-Qawa`id al-Fiqhiyyah yang telah dikumpulkan oleh para ulama' yang mu`tabar... kalau ada kemusykilan boleh rujuk kita al-Asybah wa al-Naza'ir karangan al-Imam al-Suyuti...

kan saya dah kata, dalam keadaan ini lebih sesuai kalau kita guna kaedah: asal setiap sesuatu itu adalah harus melainkan ada dalil yang mengharamkannya...

cuma yang saudara2 kita cuba dok terangkan tapi ada orang yang tak paham2 itu adalah keutamaan untuk menggunakan barangan orang Islam dalam membangunkan kekuatan ummah...

ish, macam mana lagi nak terangkan ni...??? :-?


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 25-11-05 00:29 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

peacemaker
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19061
Posting: 65

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-05 02:55


!!! QUOTE !!!

kan saya dah kata, dalam keadaan ini lebih sesuai kalau kita guna kaedah: asal setiap sesuatu itu adalah harus melainkan ada dalil yang mengharamkannya...

cuma yang saudara2 kita cuba dok terangkan tapi ada orang yang tak paham2 itu adalah keutamaan untuk menggunakan barangan orang Islam dalam membangunkan kekuatan ummah...

ish, macam mana lagi nak terangkan ni...??? :-?



huhu..itu la. saya pun letih juga nak terangkan. insyaAllah klaua semua baca artikel dari. Yusuf al-Qaradhawi yang saya bagi link tu, harap semua dapat faham dan dapat lebih memahami perkara ini.

wallahu'alam.

p/s: kitab al-Asybah wa al-Naza'ir karangan al-Imam al-Suyuti, ibn_musa ada ke? BM ke arab? :|
[ Telah diedit oleh: peacemaker pada 25-11-05 02:56 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For peacemakerProfil   Hantar PM kepada peacemaker   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-11-05 04:09


"Bukankah t/jajab kita mengukuhkan kedudukan ummah ..???? bukan timbulkan kekeliruan !!!!!!"
Saya tak nak komen lain dah ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-11-05 23:53


Pada 25-11-05 02:55 , peacemaker posting:

!!! QUOTE !!!

huhu..itu la. saya pun letih juga nak terangkan. insyaAllah klaua semua baca artikel dari. Yusuf al-Qaradhawi yang saya bagi link tu, harap semua dapat faham dan dapat lebih memahami perkara ini.

wallahu'alam.

p/s: kitab al-Asybah wa al-Naza'ir karangan al-Imam al-Suyuti, ibn_musa ada ke? BM ke arab? :|

saya tak ada kitab tu, yang saya ada ringkasan dia iaitu kitab "al-Dhuraru al-Bahiyyah fi Idhah al-Qawa`id al-Fiqhiyyah."

kalau nak dapatkan kitab al-Asybah wa al-Naza'ir itu ada dijual di Akademi Pengajian Islam UM, tak mahal sebab dua jilid saja, boleh dapat dalam RM50/60...

dan memang kedua2 kitab ni dalam bahasa Arab, cubalah cari yang telah diterjemahkan...

p/s: kaedah2 fiqh ni banyak, yang kita boleh dengar dalam portal ukhwah ini hanya beberapa kaedah sahaja yang dikira paling kerap digunakan... harap2 tak ada yang salah faham dengan kaedah2 fiqh ini, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 25-11-05 23:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 26-11-05 09:22


alamak!Warga ukhwah dalam ni semua cakap pandai...........Kalau macam tu,semua tak payah pakai pakai apa,komputer pun tak payah pakai(pakai saja mesin taip),kereta pun tak payah pakai,(naik kuda atau jalan kaki),bukalah mata,lapangkanlah minda....jangan jadi budak sekolah...Cerita yang tak masuk akal langsung...kalau kita guna untuk kegunaan seharian,tak mengapa...asalkan kita tak berniat untuk membantu orang kafir tu......betul tak trouver_99?Saya amat sokong pendapat saudara....Sudahla...janganla bukak cerita yang remeh....carilah isu yang boleh memberi manfaat...bukan memutarbelitkan keadaan...


Wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 13:02


Assalamualaykum...

Jangan sempitkan pemikiran kita. JANGAN SAMPAI ORANG KATA "ORANG ISLAM TAK RETI NAK BERSATU, ASYIK NAK BERGADUH saja" Sepatutnya orang Islam tahu bila nak bertelingkah pendapat dan bila perlu bersatu.

Penggunaan line telefon misalnya, dalam keadaan sekarang komunikasi menjadi di antara perkara yang penting. Soal siap yang memilikinya perkara lain kerana mereka yang mengusahakannya dan kita UMAT ISLAM HANYA MENJADI PENGGUNA SETIA sahaja.
Rasanya semua cerdik2 belaka kalau nak bindcangkan perkara ini. Hasil yang diperoleh oleh mereka adalah hasil daripada urusniaga. Dan pengguna MAXIS bukanlah membantu menyebarkan dakwah mereka. Pengguna MAXIS hanya pad kedudukan PENGGUNA yang mendapat perkhidmatan atas apa yang diusahakan oleh MAXIS. Itu dari satu segi. Kemudian, sekiranya kita mempunyai alternatif yang lain yang lebih baik, maka elok kiranya kita memilih alternatif tersebut. Sebagai contoh sekiranya ada perkhidmatan yang diberikan oleh orang Islam dan juga aspek lain seperti kawasan liputan. Takkanlah kalau hanya line maxis yang boleh guna, tapi nak juga guna alternatif lain, itu sudah dinamakan PERKARA TIDAK BERFAEDAH.

Sebenarnya KEUTAMAAN orang Islam ialah mencari apa yang diusahakan oleh orang ISLAM. Keadaan ini sama seperti produk barangan lain seperti makanan dan barangan gunaan.

Dari aspek ini, UMAT ISLAM perlu kreatif dalam memenuhi tuntutan FARDU KIFAYAH bagi menghasilkan sesuatu untuk kegunaan umata ISLAM. Kita jangan hanya pandai mengkritik, mengutuk dan sebagainya tetapi menjadi orang yang PASIF dari aspek menghasilkan sesuatu.

Ana bercakap atas kedudukan ana sebagai pelatih kursus EKSEKUTIF PRODUK HALAL. Kitan banyak menggunakan barangan yang bukan dikeluarkan oleh UMAT ISLAM kerana kekurangan PENGUSAHA MUSLIM, selain daripada kita sendiri yang TIDAK MENYOKONG barangan UMAT ISLAM.

Dalam apa-apa perkara banyak perkara yang perlu difikirakan. Jangan mudah meletakkan hukum. Nahnu Du'a' laisa quda'. Kita adalah pendakwah dan bukannya hakim.

Keadaan sekarang perlu dihadapi dengan penuh kesedaranbahawa menjadi tanggungjawab kita untuk menjadi PENGELUAR baranagan KEGUNAAN KITA dan NON-MUSLIM.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 13:17


rasanya eloklah kita berhenti saja berbincangan yang tidak makin melarat ini !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 13:17


rasanya eloklah kita berhenti saja berbincangan yang makin melarat ini !!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 01:13


ok, berhenti semua...! FULLSTOP!!!


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 08-12-05 02:17


huhu, kontroversi sungguh..memang la ananda krishnan tu hindu, tapi ambil tau sikit, Maxis Communications ini public company, maksudnya saham dia dipegang oleh orang ramai yang dibeli melalui prospektus awam...mungkin la TAn Sri Ananda Krishnan tu ada share paling banyak dalam kompeni ini, tapi kalau dia untung dan derma duit dia untuk kristian, saya rasa suka hati dia la nak buat apa dengan duit tu, ambil analogi ini: katakanlah anda beli barang runcit dari kedai cina ini, lepas itu dia untung, dan dia derma sikit duit dia untuk agama dia. sama saja. lagipun banyak lagi share holder maxis orang melayu. even dia punya lembaga pengarah pun banyak orang melayu. Kenapa la nak kontroversikan benda ini. fikir dulu yekk sebelum digest any rumors.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-12-05 08:39


selidik puas-puas dulu..kalau nak ikutkan hampir semua perkhidmatan kita gunakan dalam malaysia non-muslim ye kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 08:43


Rumusannya: Gunalah hp maxis ke apa ke untuk tujuan sebenar2nya handphone itu diciptakan...janganlah duk tel, mesej benda2 yang sia2,malalut dan melarat...kita guna, but mungkin bagi yang tak setuju guna maxis, gunalah seminimum mungkin

p/s:tak nak masukcampur, just tumpang laloo... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-12-05 11:12


:-)..haram???Kenapa pula..kalau tujuan nya baik..takkan jadi haram...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.185974 saat. Lajunya....