Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda berhasrat untuk berjaya, jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.
-- ummimq (Kaunselor)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 64
Ahli: 0
Jumlah: 64




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Sajak
Topik: MAWAR ITU PENUH DURI..


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» MAWAR ITU PENUH DURI..

Please Mendaftar To Post


Oleh MAWAR ITU PENUH DURI..

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 04:12


MAWAR ITU PENUH DURI..


Nun berada dihujung laman ,
sekuntum mawar menarik lirikanku,
kulihat segar dan indah berseri,
dengan kilauan cahaya suria mula bersemi,
terbias dengan titis embun pagi,
yag menumpang dikelopaknya itu.


Mawar itu penuh duri,
menjadi pelindung maruah dan kesuciannya,
dari tangan derhaka dan penuh gelora,
yang selalu menghambat ketika leka,
yang kelihatan sufi tetapi iri.

Mawar itu penuh duri,
sengaja ku biarkan ia mekar di lamanku,
berayun lembut dihembus angin pagi,
meratib wirid dan zikir kasihnya,
untuk peciptanya sejak azali,
Hanya mengharap Nur Ilahi panduan diri.

Mawar itu penuh duri,
kulihat lesu dan mula layu,
lantas ku hadirnya padanya dengan pekerti,
menyiraminya dengan keikhlasan,
membajainya dengan budi,
menjulangnya dengan tiang seri hatiku ini
agar mawar berduri itu sentiasa teguh
dalam menyantuni ajaran Tuhannya,
dengan sepenuh jiwa raganya.
dengan semurni bersih di hatinya....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 23-10-05 12:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 18-08-05 21:23


Assalamualaikum..

Alhamdulillah,bestnya..sajak ke?hehe...Zulman ni orang seni eh...buat sendiri ke?nak pinjam boleh tak?? :-D

wassalam


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 10:07


Ni puisi buat sendiri...original..

nak pinjam , tak ada masalah tapi kalau pinjam kena bagi balik.. hehe....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 10:14


laaa..pandai nya dia ini..
bila time dapat ilham ni???:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 10:28


assalamualaikum..

tahniah zulman...lahir lagi seorang insan yang memahami suara hatinya sendiri...good try...
May Allah bless u...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 10:30


baik sungguh zulman ni...hadir pada seseorang yang memrlukan pertolongan..teruskan usaha dan jalan dakwah saudara...

boleh ana jawab puisi anta?

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 10:36


Kumbang itu,
hadir kala terbit mentari,
lirikannya menggamit hati,
terbang dengan megah,
meredah dingin pagi,
tatkala embun menitis ke bumi,

Kumbang itu,
mencari nilai cinta,
meminta pada yang setia,
menjengah pada si mawar,
yang kian layu dalam resmi alam,

Kumbang itu,
terpercik dalam dada mulus,
penciptaan Maha Besar,
zuhud dengan pengabdian,
asyik meniti jalan perjuangan,
pada episod pencarian,

Kumbang itu,
bisa terbang jauh,
mencari ketenangan,
pada singgahsana si mawar,
pada hakikat kecintaan,

Kumbang itu,
melakar cerita,
membawa berita,
pada si mawar,
yang keseorangan,
suatu pertemuan,
dalam taqdir Allah..

Kumbang itu tersenyum,
manis lirikannya.
pada si mawar merah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

bie_feelhoney
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17790
Posting: 20
Dari: marikh kut!!

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 15:19


wow..best pula sajak pasal si kumbang hitam ni,,
nak pinjam boleh>? heheh
tahniah!best bangat!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bie_feelhoneyProfil   Hantar PM kepada bie_feelhoney   Quote dan BalasQuote

musafirsepi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17831
Posting: 110
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 15:26


Assalamualaikum..

bie_feelhoney,
best ke?Allah yang lebih tahu...
terpercik ilham ni bila baca yang mawar tu,so,ilham datang..alhamdulillah...tenang mencoret puisi..

nak pinjam?boleh,ahlan..tapi,bagi balik ye..

syukran,semua itu dari Allah...
aqal ini pinjaman semata..Allah yang memilikinya...
jadi,gunakanlah untuk mencari bekalan buat kampung abadi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For musafirsepiProfil   Hantar PM kepada musafirsepi   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-12-05 15:52


mawar berduri dah lama "mati"...semenjak ditinggalkan seorang diri..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

Abdullah83
Warga Rasmi
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20739
Posting: 19
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-12-05 16:02


kalau ditinggalkan seorang diri, cari la teman agar diri itu tidak kesepian lagi.
gunakanlah cara yang terbaik agar diri tidak kesepian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Abdullah83Profil   Hantar PM kepada Abdullah83   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 14:09


Pada 17-12-05 16:02 , Abdullah83 posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ditinggalkan seorang diri, cari la teman agar diri itu tidak kesepian lagi.
gunakanlah cara yang terbaik agar diri tidak kesepian...



Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan..dua tangan untuk memegang...
Dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat...
Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita?....
Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya....
Itulah namanya Cinta...

:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 18-12-05 14:23


Pada 23-08-05 10:07 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Ni puisi buat sendiri...original..

nak pinjam , tak ada masalah tapi kalau pinjam kena bagi balik.. hehe....


eheh...xjadi la nak pinjam :-di :lol:
anyway,gud job!chaiyok2 ;-)


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

permata_ayah_bonda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19302
Posting: 78
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 16:46


Pada 17-12-05 15:52 , ratusyahadah_uiam posting:

!!! QUOTE !!!

mawar berduri dah lama "mati"...semenjak ditinggalkan seorang diri..:)



mawar berduri harus berfikir tentang kumbang yang cuba menyentuhnya..jangan hanya kerana merasakan diri dipandang dan menjadi idaman lebih dari seekor kumbang,diri menjadi tamak dan akhirnya melukakan hati si kumbang.. :-)
fikir-fikirkanlah.. :-)


"hidup kena sentiasa memikirkan juga tentang hati dan perasaan orang lain" :-)
[ Telah diedit oleh: permata_ayah_bonda pada 22-12-05 16:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_ayah_bondaProfil   Hantar PM kepada permata_ayah_bonda   Quote dan BalasQuote

ratusyahadah_uiam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.06.2004
Ahli No: 9636
Posting: 72

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-12-05 21:17


Pada 22-12-05 16:46 , permata_ayah_bonda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-05 15:52 , ratusyahadah_uiam posting:

!!! QUOTE !!!

mawar berduri dah lama "mati"...semenjak ditinggalkan seorang diri..:)



mawar berduri harus berfikir tentang kumbang yang cuba menyentuhnya..jangan hanya kerana merasakan diri dipandang dan menjadi idaman lebih dari seekor kumbang,diri menjadi tamak dan akhirnya melukakan hati si kumbang.. :-)
fikir-fikirkanlah.. :-)


"hidup kena sentiasa memikirkan juga tentang hati dan perasaan orang lain" :-)


tiba2 terasa ada yang memahami...terima kasih permata ayahbonda..:)
[ Telah diedit oleh: ratusyahadah_uiam pada 22-12-05 21:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ratusyahadah_uiamProfil   Hantar PM kepada ratusyahadah_uiam   Pergi ke ratusyahadah_uiam's Website   Quote dan BalasQuote

permata_ayah_bonda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19302
Posting: 78
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 10:26


Pada 22-12-05 21:17 , ratusyahadah_uiam posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 22-12-05 16:46 , permata_ayah_bonda posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 17-12-05 15:52 , ratusyahadah_uiam posting:

!!! QUOTE !!!

mawar berduri dah lama "mati"...semenjak ditinggalkan seorang diri..:)



mawar berduri harus berfikir tentang kumbang yang cuba menyentuhnya..jangan hanya kerana merasakan diri dipandang dan menjadi idaman lebih dari seekor kumbang,diri menjadi tamak dan akhirnya melukakan hati si kumbang.. :-)
fikir-fikirkanlah.. :-)


"hidup kena sentiasa memikirkan juga tentang hati dan perasaan orang lain" :-)


tiba2 terasa ada yang memahami...terima kasih permata ayahbonda..:)



sama-sama ratu :-) cuma dalam hidup ini kita tak boleh hanya berfikir mengenai diri sendiri.andai seseorang menyukai kita,tetapi kita dah berpunya,jangan melayan yang seorang lagi seperti memberi harapan padanya just because dia minat kita dan kita nak rasa bangga diri kita menjadi rebutan dan diri kita yang memilih.lebih dari seorang yang meminati kita.lalu yang seorang lagi pun kita layan seperti memberi harapan dan buat dia fikirkan dia masih berpeluang.dan jangan terkeliru dengan perasaan sendiri.jangan tamak dengan kasih sayang lebih dari seekor kumbang.kerana mawar juga mampu menjadi racun.kalau ada juga mawar yang bersikap sedemikian,akan ada 3 hati yang akan terluka.dan akhirnya mawar akan terkulai tak bertangkai kerana kesalahan dan keasyikan sendiri.. :-)

ana: cuma peringatan untuk diri sendiri..
[ Telah diedit oleh: permata_ayah_bonda pada 27-12-05 10:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For permata_ayah_bondaProfil   Hantar PM kepada permata_ayah_bonda   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-12-05 11:58


assalamualaikum...


memang betul2 orang seni...

percaya la...
;-) ;-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

nur_solyHAH1107
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16927
Posting: 27
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 28-12-05 22:15


salam...

tahniah pada akhie zulman..kelebihan yang ada pada dia telah memberi nafas baru pada si pembaca..

CAYO!CAYO!!! ;-) ;-) ;-)


-----------------
BIAR REBAH,jangan BERUBAH..biar TERBUANG,terus BERJUANG..hati PEJUANG pastinya berSATU,kerana di situ nawaitu kita bersemai,bersama menuju REDHA ILLAHI..
[ Telah diedit oleh: nur_solyHAH1107 pada 28-12-05 22:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_solyHAH1107Profil   Hantar PM kepada nur_solyHAH1107   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-12-05 01:36


biarkan mawar itu penuh duri
harumnya mawar dibatasi duri
biar ada mata yang memerhati
tapi takkan berani mendekati

ya mawar duri itu senjatamu
saat ada yang cuba menjadi tamu
kau tak betah untuk dibelenggu
kumbang yang hanya mahu mencari madu

duri itu malumu
duri itu auratmu
duri itu akhlakmu
duri itu juga imanmu

hai biarlah mawar itu penuh duri
takkan luak keindahan kuniaan Ilahi
malah menjadi satu inspirasi
iktibar buat muslimah sejati...

p/s: maaf kalau tak sedap...cuba2 saja menumpang di sini...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 18:06


mawar itu manis dipandang..
duri itu bagaikan peringatan..
bahawa mawar sukar dipegang sewenang-wenang..

andai terasa diri kita bagaikan mawar pujaan..
usahlah dibanggakan..
kerana mawar itu hanya lambang
kecantikan dan kemewahan..

mungkin hari ini..
mawar itu dibelai..
dipuja dan dipuji..
mungkin esok
mawar itu layu
dibenci dikeji..
kerana mawar itu sendiri
tidak pandai menjaga diri..
melukai hati kumbang
yang menghinggapinya..

::hanya mereka memahami::

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 31-01-06 18:12


Pada 31-01-06 18:06 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!


::hanya mereka memahami::

tidak mahu hanya memahami,sebaliknya mahu menghayati dan melaksanakan..insyaAllah.

pNailofar; syukran sahabat sekalian! ;-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

balqiszie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11822
Posting: 100
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 31-01-06 22:54


mawar berduri itu sukar dimiliki..
tapi menjadi idaman setiap insan ..
hanya yang layak dapat mendampingi..
kerana mawar berduri tak ingin dirinya dicemari...
oleh titik hitam yang membuat dirinya layu tak berseri..

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiszieProfil   Hantar PM kepada balqiszie   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-02-06 00:47


Memang menarik tahniah:)
penuh makna yang tersurat dan tersirat...


-----------------
SENYUMSOKMO (^_^)
[ Telah diedit oleh: Norhaslina pada 01-02-06 00:48 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

adelia
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.11.2005
Ahli No: 20462
Posting: 105
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 01-02-06 00:55


wah..semua nya berpuitis2..saya tak pandai la...tak berbakat..hehe :-di
tapi best lah sajak2 tu.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For adeliaProfil   Hantar PM kepada adelia   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-02-06 09:49


duri mawar memang menyakitkan,
namun haruman mawar tetap menyegarkan,
jangan patahkan duri itu,
kerana ia duri bukti solehah keimanan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-02-06 16:04


ana minat mawarkasih :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 13:49


Alhamdulillah...buat zulman....
mempunyai kelebihan yang tersendiri...
syukur-syukur kepada Allah...
dan pada yang lain saya percaya iaitu dimana seseorang itu dilahirkan mempunyai potensi sendiri untuk menjadi lebih baik...dan mari kita sama-sama mencungkil potensi yang kita ada dengan itu kita mampu memajukan diri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.108596 saat. Lajunya....