Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya
-- Ibnu Abbas

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 67
Ahli: 0
Jumlah: 67




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 8 hari yang lalu
muslimiman: 13 hari yang lalu
tornado: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sesuai ke saya dengan wanita jawa?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sesuai ke saya dengan wanita jawa?

Please Mendaftar To Post


Oleh sesuai ke saya dengan wanita jawa?

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 19:23


Assalamualaikum w.b.t.............hai kawan2

saya ada sedikit persoalan...
saya ada kenal dengan seorg wanita ni....
baik dan sopan juga lah...
dia ni orang jawe Muo Johor
saya orang perak....
saya berminat nak jadikannye dia seorg isteri
pada pendapat kawan2 sesuai ataupun tidak?
saya dengar dari cerite orang jawa ni kuat tali persaudaraannye...
tu yang saya berminat tu.saya berminat dengan wnita itu bukan hanya kerana dia saja..tapi dengan budaya dan cara hidupnyer..
dia pandai masak lebih2 lagi lontong dan soto.

Sahabat2 wanita kita yang berketurunan jawe sile beri respon sikit..
lagi satu....macam mana ye nak tackle mak ayahnyer sebab mak ayahnye dah tahu perhubungan kami..cuma saya tak berkesempatan berjumpe lagi. boleh bagi tip sikit tak budaya orang jawe menerima menantu dan tetamu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

eiyahhh
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16053
Posting: 9
Dari: bumi allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 20:21


saya orang johor...jawa lah jgak.jawa bp...dekat juga dengan muar tu..alah, daeng kalau dah jodoh tu tak ke mana....tips apa ye...cuma yang saya perasan lah,kalau orang orang tua keturunan jawa ini bila layan tetamu tak kira lah sedara ke, kawan anak ke,baru kenal ke....akan diberi layanan istimewa..mereka ini suka berbual, tanya tu, tanya ni..bukan nak busy body, tapi mungkin sebagai proses nak mengenali...macam saya bila time raya, ada juga kawan-kawan datang rumah..kalau ada mak abah, mereka pun join sekali layan kawan2 tu. so kalau jumpa mak ayahnya jangan dok statik saja...berbual2 lah apa yang patut..beramah tamah dengan bakal mak mertua tu..betul ke orang jawa pandai memasak...hari tu masa pergi pahang, mak kawan pun bagitau macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiyahhhProfil   Hantar PM kepada eiyahhh   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 20:26


dulu aku study kat johor........ada juga member perempuan orang jawa, johor.........aku mengaku kebanyakkannya mereka ni baik, pandai ambil hati, pandai masak macam-macam lagi kalau kita rapat dengan mereka..........konklusinya memang perfect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!     :) pasal mak, ayah, anda jangan risau, cuma bt baik,hormat itu saja............yang penting boleh bertanggungjwb pada anaknya..........     :)

P/S : hello daeng. Aku pun orang perak juga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 03:02


ooo ye ke....tapi kalau dah mak abahnyer ramah sangat tu yang saya lemah tu..
memang ramai orang cakap orang jawe pandai masak...
tapi betul juga....
mak sedare saya orang jawe, masakannyer memang sedap...
orang kampung saya.... wak, dia pandai masak. bila kenduri dialah ketua masakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 03:43


Whats wrong with Malaysian Jawanese?
I'm proud to be Malaysian Jawanese!

Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 07:21


adios, amigos......................daeng!!!!!!!!!!!!!!!!            

wanita jawa memang special sikit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!         :)        

belajar dari pengalaman, kenangan silam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!    :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

intan3103
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11388
Posting: 106
Dari: JoeHoe>>key ell>>S'gor

malaysia  


posticon Posting pada: 18-08-05 17:51


Pada 17-08-05 20:21 , eiyahhh posting:

!!! QUOTE !!!

saya orang johor...jawa lah jgak.jawa bp...dekat juga dengan muar tu..alah, daeng kalau dah jodoh tu tak ke mana....tips apa ye...cuma yang saya perasan lah,kalau orang orang tua keturunan jawa ini bila layan tetamu tak kira lah sedara ke, kawan anak ke,baru kenal ke....akan diberi layanan istimewa..mereka ini suka berbual, tanya tu, tanya ni..bukan nak busy body, tapi mungkin sebagai proses nak mengenali...macam saya bila time raya, ada juga kawan-kawan datang rumah..kalau ada mak abah, mereka pun join sekali layan kawan2 tu. so kalau jumpa mak ayahnya jangan dok statik saja...berbual2 lah apa yang patut..beramah tamah dengan bakal mak mertua tu..betul ke orang jawa pandai memasak...hari tu masa pergi pahang, mak kawan pun bagitau macam tu..


hihi~~
saya setuju lah dengan eiyahhh ni.. ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For intan3103Profil   Hantar PM kepada intan3103   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 18:34


sebut pasal jawa ni...teringat masa saya study kat kuittho dulu...pasal wanita jawa, no komen. Tapi kalau pasal orang-orang jawa ni boleh lah komen sikit2. Sepanjang 3 tahun duk kat parit raja, bekawan dengan orang-orang johor, apa yang boleh dismpulkan: pakcik2 dan makcik2 berketurunan jawa ni memang peramah, suka berbual dan boleh jadi kamcing lah. So, tak payah lah risau2 sangat.

Satu peristiwa yang tak dapat saya lupakan, kelako jugak. Saya p beli kuih pepagi untuk sarapan. Masa dah bayar duit dan ambil baki tu, mak cik jual kuih yang berketurunan jawa tu cakap "amboi lembutnya tangaaaannn....ni mesti tak pernah buat kerja berat ni". Saya dengan malu dan bengangnya dalam hati sebab makcik ni pergi dok belek tangan aku, tapi aku jawab lah "ada buat kerja berat, tapi tak selalu lah"....

Hah...sampai begitu sekali dia punya ramah kalau nak tau =p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 18-08-05 18:43


Hati yang ikhlas, Jujur dalam perbuatan tanpa ada sikap"wayang", tulus dalam menjalinkan ukhwah dan yang paling penting ianya LILLAHI TAA'lah... Tak kira, Jawa ke, Minang ke, Patan atau apa jua keturunan, kita tetap akan bersatu..... Yang paling penting AGAMA dan PEGANGAN AKIDAH seta AKHLAKNYA bukan JAWANYA........

p/s : Bakal zaujah saya pun keturunan jawa jugak.... kadang-kadang Siap speaking jawa pulak tu masa saya datang tapi hal2 yang peribadi sajalah dengan keluarga ( sebab tak nak saya tahu agaknya ).... Hidup Jaworld......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 18-08-05 22:07


saya juga orang jhr tapi tak ada kmen

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

mastermind03
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17770
Posting: 58
Dari: Di bawah lembayung RAHMAT ILAHI

Selangor  


posticon Posting pada: 24-08-05 13:01


nak kata...lah kan...memang orang jawa ni BEST...
sebab saya ni jawa...apa yang kawan-kawan cakap tu semua betul...
buat Daeng..,jangan risau lah berdepan dengan bakal mak ayah mertua ni...
tunjukkan sikap awak yang sebenar...sebelum tu, buat lah persediaan sikit2...
sebelom jumpa tu, baca doa pelembut hati...mudah2an, otomatik mak ayahnye terima awak tu...sesuai ke, tak sesuai..awak boleh tentukan...sebab awak lebih kenal dengan wanita JAWA yang berjaya menambat hati awak tu...
kami semua doakan...jodoh awak dengan dia kesampaian...dan akhirnya berkekalan...AMIN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mastermind03Profil   Hantar PM kepada mastermind03   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 13:37


hehehe..Jawians ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

mastermind03
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17770
Posting: 58
Dari: Di bawah lembayung RAHMAT ILAHI

Selangor  


posticon Posting pada: 26-08-05 12:46


aah...orang jawa....jawa ngenter saja lah...
siapa kat sini jawa???sila angkat kaki...hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mastermind03Profil   Hantar PM kepada mastermind03   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 26-08-05 13:04


kena tanya orang jawa muar johor asli lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 26-08-05 13:05


jawa ke tak jawa ke...
yang penting kita rakyat malaysia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

aprill
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17649
Posting: 91
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 13:06


memang betul...orang jawa memang best masak.macam mak sedara saya.time nak raye,banyak masak lauk pauk.sekarang bukak bisness catering lagi...untunglah daeng kalau macam tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aprillProfil   Hantar PM kepada aprill   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 26-08-05 13:18


Assalamualaikum wwt....

saya jugak keturunan jawa....tapi tak pandai nak bertutur pun..:-D

kalau daeng_jati nak tau....gadis jawa ni SpEcIal sikit.. :-D
ehemehem...mereka ini punya mata yang cantik... ;-)
(tak ada niat nak berbangga)ye... :-D

Bab tackle menackel ini saya tak pasti....
tapi kalau dah elok tingkah laku,ada pegangan agama yang kukuh dan menghormati orang tua....that is NO PROBLEM... :-)

apa-apa pun saya ucapkan semoga hubungan kalian kekal sehingga ke jinjang pelamin.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 14:08


muar??
muar area mana?? besar tu muar..
lebih besar dari perlis...

hurmm wanita jawa..
actully wanita2 jawa ini..dari segi fizikal..sama saja dengan keturunan yang lain..
sedikit yang membezakan nya dengan yang lain..
adalah..kelembutan dalam ketegasan..
nanti cuba awak cari..di mana..kelembutan dalam ketegasan nya tu
mesti jumpa...

winna ini..anak kacukan agaknya..
kekeke..
mak jawa..dan ayah melayu...
so..ciri2 jawa ada.. ciri2 melayu pun ada.
winna orang muar...
so...orang jawa muar peramah2 lah macam orang jawab batu pahat juga..
bukan kerr orang perak ada orang jawa jugak kan...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 17:41


dia jawa blah parit amal, jalan sri tanjung.....
winna awak muo kat mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

nabilla
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11595
Posting: 85
Dari: UiTM

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 11:32


saya pun orang jawa...ayah saya orang jawa tapi mak saya orang melayu ( aceh raden )tapi bila orang tengok muka saya ...tak ada rupa jawa pun...takpelah tak ada rezeki nak dapat rupa jawa malaysia

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabillaProfil   Hantar PM kepada nabilla   Pergi ke nabilla's Website   Quote dan BalasQuote

dyah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.09.2005
Ahli No: 18738
Posting: 9
Dari: utm,skudai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 16:55


bagi saya orang jawa memang special sebab saya pun orang jawe juga...orang jawe ni lebih pentingkan nilai hormat menghormati terutamenye kepada orng tua...contohnye kalau masa raye anak anak muda kena bersalam dengan orang yang lebih tua...selain tu orang jawe memang sporting, contohnye mak saya memang sorting habis.. nasihat saya kat daeng jati kalau dah jumpa perempuan jawa yang berkenan jangan lepaskan peluang o.ok...

Bookmark and Share

    


  Member Information For dyahProfil   Hantar PM kepada dyah   Quote dan BalasQuote

rgodong
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.08.2005
Ahli No: 18589
Posting: 21
Dari: Al-Maghrib

morocco   avatar


posticon Posting pada: 06-09-05 17:20


Assalamualaikum.....

Telah bersabda Rasulullah yang lebih kurang maksudnyer:
Wanita itu dinikahi dengan empat sebab,
1-Paras rupa
2-Hartanya
3-keturunannya
4-Agamanya

Barang siapa yang menikahi wanita kerana agamanya maka sejahteralah hidupnya.


-----------------
Cintai Allah, sayangi manusia.
Hadaf hidup adalah Allah.
Ilahi robbi, anta maqsudi, wa redhoka mathlubi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For rgodongProfil   Hantar PM kepada rgodong   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-09-05 15:04


Pada 06-09-05 17:20 , rgodong posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.....

Telah bersabda Rasulullah yang lebih kurang maksudnya:
Wanita itu dinikahi dengan empat sebab,
1-Paras rupa
2-Hartanya
3-keturunannya
4-Agamanya

Barang siapa yang menikahi wanita kerana agamanya maka sejahteralah hidupnya.



insyaAllah..itula yang sepatutnya.. ;-)

gud luck ye daeng.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 09-09-05 13:59


suka lontong dengan soto

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 00:00


zaman memude dulu, sibuk sangat nak bercinta, sekarang ianye jadi kenangan manis pula....
senyum saja teman sengsorang malam ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 00:05


oh ini ke cerita orang johor tu :-D

hehe nampaknya malam ini P.D mengenang kisah silamnya :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 01:23


baru nak tanya.. apa kesudahan ceritera cinta daeng ni..
dah daeng jawab.. adess.. adess..
tak mengapa daeng.. pengalaman satu kenangan...
kenangan satu peringatan... peringatan.......(sambung sindrik)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

mas_ayu
WARGA SETIA
Menyertai: 30.01.2007
Ahli No: 28444
Posting: 1063
Dari: :pAhaNG DaRuL MaKMuR:

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 08:15


Pada 17-08-05 19:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t.............hai kawan-kawan

saya ada sedikit persoalan...
saya ada kenal dengan seorang wanita ni....
baik dan sopan juga lah...
dia ni orang jawa Muo Johor
saya orang perak....
saya berminat nak jadikannye dia seorang isteri
pada pendapat kawan-kawan sesuai ataupun tidak?
saya dengar dari cerita orang jawa ni kuat tali persaudaraannye...
tu yang saya berminat tu.saya berminat dengan wanita itu bukan hanya kerana dia saja..tapi dengan budaya dan cara hidupnyer..
dia pandai masak lebih-lebih lagi lontong dan soto.

Sahabat2 wanita kita yang berketurunan jawa sila beri respon sikit..
lagi satu....macam mana ye nak tackle mak ayahnyer sebab mak ayahnya dah tahu perhubungan kami..cuma saya tak berkesempatan berjumpe lagi. boleh bagi tip sikit tak budaya orang jawa menerima menantu dan tetamu.....


salam...
rupanya tak sampai daeng cari 'aisyah' kat pantai timur, tersangkut pula kat selatan... :-D

alhamdulillah daeng dah dapat 'aisyahnya'.... :-D :-D :-D
jangan lupa jmput ye.. :-D


-----------------
http://aisyahumaira-masayu.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For mas_ayuProfil   Hantar PM kepada mas_ayu   Pergi ke mas_ayu's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 08:26


Pada 17-08-05 19:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t.............hai kawan-kawan

saya ada sedikit persoalan...
saya ada kenal dengan seorang wanita ni....
baik dan sopan juga lah...
dia ni orang jawa Muo Johor
saya orang perak....
saya berminat nak jadikannye dia seorang isteri
pada pendapat kawan-kawan sesuai ataupun tidak?
saya dengar dari cerita orang jawa ni kuat tali persaudaraannye...
tu yang saya berminat tu.saya berminat dengan wanita itu bukan hanya kerana dia saja..tapi dengan budaya dan cara hidupnyer..
dia pandai masak lebih-lebih lagi lontong dan soto.

Sahabat2 wanita kita yang berketurunan jawa sila beri respon sikit..
lagi satu....macam mana ye nak tackle mak ayahnyer sebab mak ayahnya dah tahu perhubungan kami..cuma saya tak berkesempatan berjumpe lagi. boleh bagi tip sikit tak budaya orang jawa menerima menantu dan tetamu.....




oooooo.......akhi daeng dah jumpa 'aisha' ye... :-D :-D
macam mana ni sheikh?? kata nak sama-sama pergi jelajah ke kelantan dan trengganu dulu.... tut-tut tsanggut kat selantan....
Apapun kawe ucapkan tahniah ye.... ;-)


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 08:32


ish ish kome ni.. mana ada lah.. ni kisah lama Daeng...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 08:38


wahai kawan-kawan semua, semua di atas adalah kisah perasaan zaman memude dulu. Sekarang menjadikan ianye pengalaman yang boleh dikongsi...

aye, tak jumpa Aisha nyee tak jumpa lagi.


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 08:51


Assalamualaikum..
So,macam mana endingnye?
dapat ke tackle hati mak ayah tu?


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 10:45


Pada 26-03-08 08:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

wahai kawan-kawan semua, semua di atas adalah kisah perasaan zaman memude dulu. Sekarang menjadikan ianye pengalaman yang boleh dikongsi...

aye, tak jumpa Aisha nyee tak jumpa lagi.




kawe tengok 'asha' akhi ada di KL.... ambillah peluang time JK pesta buku nanti untuk btaaruf dengan dia sebelum jumpa famili ek...
so tak payah jauh2 pergi pantai timur....kat KL dah aferkan diri... :-D :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 10:59


Pada 17-08-05 19:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t.............hai kawan-kawan

saya ada sedikit persoalan...
saya ada kenal dengan seorang wanita ni....
baik dan sopan juga lah...
dia ni orang jawa Muo Johor
saya orang perak....
saya berminat nak jadikannye dia seorang isteri
pada pendapat kawan-kawan sesuai ataupun tidak?
saya dengar dari cerita orang jawa ni kuat tali persaudaraannye...
tu yang saya berminat tu.saya berminat dengan wanita itu bukan hanya kerana dia saja..tapi dengan budaya dan cara hidupnyer..
dia pandai masak lebih-lebih lagi lontong dan soto.

Sahabat2 wanita kita yang berketurunan jawa sila beri respon sikit..
lagi satu....macam mana ye nak tackle mak ayahnyer sebab mak ayahnya dah tahu perhubungan kami..cuma saya tak berkesempatan berjumpe lagi. boleh bagi tip sikit tak budaya orang jawa menerima menantu dan tetamu.....


cari orang perak, tak jumpa...

lepas itu hari tu suruh start cari dari kelantan dan terengganu...

lah ni sangkut dengan mek jowo.....

:lol: :lol: :lol:

kalau dah ada jodoh tak kemana kan kan???

'All da Best'.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:09


Al-Walid, teman terbang dulu seluruh kampung dan daerah. ceruk hulu dan hilir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:10


Pada 26-03-08 10:45 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-08 08:38 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

wahai kawan-kawan semua, semua di atas adalah kisah perasaan zaman memude dulu. Sekarang menjadikan ianye pengalaman yang boleh dikongsi...

aye, tak jumpa Aisha nyee tak jumpa lagi.




kawe tengok 'asha' akhi ada di KL.... ambillah peluang time JK pesta buku nanti untuk btaaruf dengan dia sebelum jumpa famili ek...
so tak payah jauh2 pergi pantai timur....kat KL dah aferkan diri... :-D :-D



eh, jangan lah cakap macam tu, ni yang segan nak pergi Pesta Buku ni...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:13


Pada 26-03-08 11:09 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Al-Walid, teman terbang dulu seluruh kampung dan daerah. ceruk hulu dan hilir...


oooo

ni nak jadi ejen cari jodoh ke????

ligat semacam saja bunyi nya...

;-) ;-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mashyafinas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7130
Posting: 28
Dari: banting,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:18


Pada 26-03-08 00:00 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

zaman memude dulu, sibuk sangat nak bercinta, sekarang ianye jadi kenangan manis pula....
senyum saja teman sengsorang malam ni....


lah..Kenapa jadi macam tu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashyafinasProfil   Hantar PM kepada mashyafinas   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:23


ye lah mashyafinas, (Sedap pula name meke ni)
zaman dedulu, bila mata bertentang mata, dari mata turun ke hati. Hati remaja dan remaji sentiasa berpanah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

RijaludDeen
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2006
Ahli No: 27105
Posting: 305
Dari: Perak..

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:33


erm..lepas itu sekarang ni daeng mcari wanita jawa lagi ke?


-----------------
"Put Our Trust In ALLAH"




Bookmark and Share

    


  Member Information For RijaludDeenProfil   Hantar PM kepada RijaludDeen   Pergi ke RijaludDeen's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 26-03-08 11:35


ummu pun tersenyum dengan kisah P.D ni..hehe
ummu mencarik sapa yang selongkar almari cari barang rahsia..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:41


Pada 26-03-08 11:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

ye lah mashyafinas, (Sedap pula name meke ni)
zaman dedulu, bila mata bertentang mata, dari mata turun ke hati. Hati remaja dan remaji sentiasa berpanah....


the 1st always the hardest to forget, alright?????

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

mashyafinas
Warga 1 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7130
Posting: 28
Dari: banting,selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:44


tu lah time remaja dan remaji....sekarang time apa pula eh??zaman tua dan itu...hehe..Tak apalah...Allah menjadikan sesuatu bukan dengan sia-sia,tetapi untuk ikhtibar dan peringatan untuk kita,hamba yang naif..betul tak?

Better try then never...good Luck lah eh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mashyafinasProfil   Hantar PM kepada mashyafinas   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:53


Pada 17-08-05 19:23 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t.............hai kawan-kawan

saya ada sedikit persoalan...
saya ada kenal dengan seorang wanita ni....
baik dan sopan juga lah...
dia ni orang jawa Muo Johor
saya orang perak....
saya berminat nak jadikannye dia seorang isteri
pada pendapat kawan-kawan sesuai ataupun tidak?
saya dengar dari cerita orang jawa ni kuat tali persaudaraannye...
tu yang saya berminat tu.saya berminat dengan wanita itu bukan hanya kerana dia saja..tapi dengan budaya dan cara hidupnyer..
dia pandai masak lebih-lebih lagi lontong dan soto.

Sahabat2 wanita kita yang berketurunan jawa sila beri respon sikit..
lagi satu....macam mana ye nak tackle mak ayahnyer sebab mak ayahnya dah tahu perhubungan kami..cuma saya tak berkesempatan berjumpe lagi. boleh bagi tip sikit tak budaya orang jawa menerima menantu dan tetamu.....
Waalaikumsalam puteri ada kawan dengan orang jawa, memang org jawa ni kuat tali persaudaraannye.....orgnya pun cantik2...berbudi bahasa..... :welcome: :welcome: macam kawan puteri tu....baik sangat,suka tolong puteri..... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:55


Pada 26-03-08 11:35 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

ummu pun tersenyum dengan kisah P.D ni..hehe
ummu mencarik sapa yang selongkar almari cari barang rahsia..hehe


Ummu, ni teman selongkar sendiri lah, malam tadi. saja nak mengenang kisah silap disamping dibuai kesejukan malam berhujan..


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:56


Pada 26-03-08 11:44 , mashyafinas posting:

!!! QUOTE !!!

tu lah time remaja dan remaji....sekarang time apa pula eh??zaman tua dan itu...hehe..Tak apalah...Allah menjadikan sesuatu bukan dengan sia-sia,tetapi untuk ikhtibar dan peringatan untuk kita,hamba yang naif..betul tak?

Better try then never...good Luck lah eh...


Sekarang dah masuk zaman dewasa. dah matang dah pikiran...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 11:57


Putri, tu kisah silam teman lah... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

puterisembilu
WARGA SETIA
Menyertai: 23.10.2007
Ahli No: 31480
Posting: 591
Dari: Kota Kinabalu,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 12:00


Pada 26-03-08 11:57 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Putri, tu kisah silam teman lah... :(
:sopan: :sopan: :sopan: upppssss.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For puterisembiluProfil   Hantar PM kepada puterisembilu   Pergi ke puterisembilu's Website   Quote dan BalasQuote

fansurina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.11.2006
Ahli No: 27352
Posting: 205
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 12:22


Pada 26-03-08 11:55 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-08 11:35 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

ummu pun tersenyum dengan kisah P.D ni..hehe
ummu mencarik sapa yang selongkar almari cari barang rahsia..hehe


Ummu, ni teman selongkar sendiri lah, malam tadi. saja nak mengenang kisah silap disamping dibuai kesejukan malam berhujan..



Wah..wah..daeng_jati feeling lah pulak..Tak apalah..bunga bukan sekuntum..kumbang bukan seekor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fansurinaProfil   Hantar PM kepada fansurina   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 13:42


hehe...daeng, sekarang ni nampak dah matang...
mungkin takkan post macam ni lagi :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 26-03-08 15:53


Assalamualaikum
oh...sungguh tak ku sangka...sekali lagi diari hidup P.D dibuka semula..... :-P



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 15:59


salam...

wah....kisah dahulu kala encik daeng_Jati..

huhu... :sopan:

segan deh kalau macam ni...


belajar dari pengalaman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

searchforguidance
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30916
Posting: 403
Dari: johore

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 17:46


sebagai wanita jawa....rasa-rasa kena post ni.hehee....
mm org jawa ni sebenarnya peramah...jadi mungkin daeng takkan kekok lah nanti.......cayalah......hehee.....
yang lain-lain tu basic2 sajalah...of course orang-orang jawa ni suka yang berbudi bahasa.....

pendek kata....tak ada apa yang nak dinervouskan lah!
kalau pandai ambik hati laaaaaagi saham naik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For searchforguidanceProfil   Hantar PM kepada searchforguidance   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-08 17:54


baguih itu daeng....hamba setuju kalau bak dikata wanita jawa yang diminati itu baik dari segi agama dan akhlaknye kerana adalah bakal zaujah hamba juga adalah keturunan jawa juga kiranya.adalah terperanjatnye hamba ketika hadir pada upacara peminangan antara hamba dan bakal zaujah itu akan terhadap sambutan dari pihak sana.adalah satu kampung berkampungan diperkarangan rumahnya menantikan rombongan hamba berdatangan.adalah disambutnya rombongan hamba dengan mesranya walau pertama kali bersua..sehinggakan berat untuk hamba berkepulangan adalah kiranya terus di ijab kabul ketika itu juga adalah hamba sanggupi....shahdan yang menjadi perantara pihak hamba adalah pak sedara dan adalah di pihak bakal zaujah adalah naib ketua kampungnye.maka itulah kisah hamba yang pekat akan asalnye dari bumi terengganu bakal berkahwin dengan puteri jawa dari KG BUKIT GAMBIR yang di Muar juga letaknye...nian 2 budaya yang berbeza bakal bersatu akhirnya....doakan kebahagiaan hambe ek sahabat2 sekalian

Bookmark and Share

    


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-03-08 21:59


Pada 26-03-08 17:54 , pejuang_terakhir posting:

!!! QUOTE !!!

baguih itu daeng....hamba setuju kalau bak dikata wanita jawa yang diminati itu baik dari segi agama dan akhlaknye kerana adalah bakal zaujah hamba juga adalah keturunan jawa juga kiranya.adalah terperanjatnye hamba ketika hadir pada upacara peminangan antara hamba dan bakal zaujah itu akan terhadap sambutan dari pihak sana.adalah satu kampung berkampungan diperkarangan rumahnya menantikan rombongan hamba berdatangan.adalah disambutnya rombongan hamba dengan mesranya walau pertama kali bersua..sehinggakan berat untuk hamba berkepulangan adalah kiranya terus di ijab kabul ketika itu juga adalah hamba sanggupi....shahdan yang menjadi perantara pihak hamba adalah pak sedara dan adalah di pihak bakal zaujah adalah naib ketua kampungnye.maka itulah kisah hamba yang pekat akan asalnye dari bumi terengganu bakal berkahwin dengan puteri jawa dari KG BUKIT GAMBIR yang di Muar juga letaknye...nian 2 budaya yang berbeza bakal bersatu akhirnya....doakan kebahagiaan hambe ek sahabat2 sekalian


hoho..sekampung lah nanti..bukit gambir dah dekat juga..tapi kalau jalan kaki tak boleh sampai lah.. :sopan: :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 22:04


calon saya gadis melayu jati, sesuai ke dengan saya? :sopan: :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 22:30


Pada 26-03-08 22:04 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

calon saya gadis melayu jati, sesuai ke dengan saya? :sopan: :lol:



kayu jati, ibnu_musa...? :berfikir:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 22:46


!!! QUOTE !!!

sebut pasal jawa ni...teringat masa saya study kat kuittho dulu...pasal wanita jawa, no komen. Tapi kalau pasal orang-orang jawa ni boleh lah komen sikit-sikit. Sepanjang 3 tahun duduk kat parit raja, bekawan dengan orang-orang johor, apa yang boleh dismpulkan: pakcik2 dan makcik2 berketurunan jawa ni memang peramah, suka berbual dan boleh jadi kamcing lah. So, tak payah lah risau2 sangat.

Satu peristiwa yang tak dapat saya lupakan, kelako jugak. Saya p beli kuih pepagi untuk sarapan. Masa dah bayar duit dan ambil baki tu, mak cik jual kuih yang berketurunan jawa tu cakap "amboi lembutnya tangaaaannn....ni mesti tak pernah buat kerja berat ni". Saya dengan malu dan bengangnya dalam hati sebab makcik ni pergi dok belek tangan aku, tapi aku jawab lah "ada buat kerja berat, tapi tak selalu lah"....

Hah...sampai begitu sekali dia punya ramah kalau nak tau =p




Bagai kukennalll..!!! Tappi di manna ya?


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

Muddathsir787
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2007
Ahli No: 31449
Posting: 943
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 22:49


Hmm, lagi yang best kat johor ini..

Makan Nasi ambeeeeennggg!!

Kalau Pak Mentua ajak makan nasi ambeng (kenduri) kat rumah dia..

Jangan makan sampai habesh..

Tak buat dek orang..


Hmm, kena tanya pada yang berkenaan lah..

Kena prepare akhi daeng.. ohohkohkohkhokhokh..


Siapalah gadis bertuah tu ye akhi..?? :)


Hhhehehhehhe... saja menyakat.


Alhamdulillah.



Salam Ukhwah,
-- Muddathsir


-----------------
.: Allahumma Sollia'l a Saiyyidina Muhammad :. "Ya ALLAH kurniakanlah kejayaan, kegemilangan, kecemerlangan & kebangkitan teguh Islam dalam rahmatMu"


Bookmark and Share

    


  Member Information For Muddathsir787Profil   Hantar PM kepada Muddathsir787   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 23:08


Pada 26-03-08 22:30 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-08 22:04 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

calon saya gadis melayu jati, sesuai ke dengan saya? :sopan: :lol:



kayu jati, ibnu_musa...? :berfikir:


:-O kayu jati ke...melayu jati??

ukhti ismi salah baca ke?.

________________________________________________________
kalau melayu jati tu, ok lah.

jangan lah kayu cengal pulak... :sopan:

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-03-08 23:11


Pada 26-03-08 22:30 , ismi_atikah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-03-08 22:04 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

calon saya gadis melayu jati, sesuai ke dengan saya? :sopan: :lol:



kayu jati, ibnu_musa...? :berfikir:



cik ismi gadis melayu jati ke? kalau iye boleh masuk list ni :sopan:

p/s: ke kayu jati :-? :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 00:07


Kenapa topik ogos 2005 ni boleh muncul balik ek? mushkil mushkil

Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 00:16


Pada 27-03-08 00:07 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa topik ogos 2005 ni boleh muncul balik ek? mushkil mushkil


a'ah kan, topik ni dibuka masa kita tengah muda2 lagi, betul tak sirat :sopan:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 27-03-08 02:34


assalamualaikum
saya jugak org jawa(johor)..
tapi tak fully lah pasal dah banyak kacuk....
dah generasi ke 3...
kalau suruh speaking sikit-sikit lah boleh...
org jawa memang pandai msak...tapi saya tak lah
org johor mmgtali persaudaraan nya ketat...
kalau di tempat saya...
satu kampung mesti berterabur sedara-mara...
mereka suka duduk dekat-dekat...
dekat lorong saya saja ada 5 family....
kami semua saudara rapat..
kat lorong sebelah adaadik beradik atok...
kalau nak pergi rumah dia tembus lorong ikut jlan belakang 2mnt daa sampai..
org jawa ni kasar sikit..
cara mereka borak...memang kasarr tapi mesra..
best kalau join mereka...
huhu...
anyway jadi suku sakat jawa memang rasa beruntung....!!
syukur alhamdulillah....


-----------------
:::never stop trying because at the end of the tunnel there's a light-j.j palomo:::


Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 02:53


jawa pun jawa lah janji rock..
saya pun ada seorang member keturunan jawa..
nama dia jawahir..
lawa dan memang baik lah orangnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 03:24


mohamad: kayu cengal boleh buat rumah rasanya.. kayu tu tahan kan..?

ibnu_musa: :jangan: kayu jati sesuai buat perabot rumah...

p/s: mungkin topik ni boleh jadi forum :keistimewaan gadis jawa... :sopan::kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-03-08 04:00


Pada 27-03-08 00:16 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!



a'ah kan, topik ni dibuka masa kita tengah muda2 lagi, betul tak sirat :sopan:


Yup... masa muda2 dulu. Aku tak jadi ahli ukhwah.com lagi pun masa tu.


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

    


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-03-08 21:17


saya org johor..tapi bukan jawa lah..
ramai jiran2 yang jawa..memang best sebab bila raya banyak lauk sedap sampai rumah..hehehe..

daeng : kawan saya org perak (^_^)^_^)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.160909 saat. Lajunya....