Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 5 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: macam-macam dengan tudung...


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» macam-macam dengan tudung...

Please Mendaftar To Post


Oleh macam-macam dengan tudung...

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 05-08-05 21:55


sekarang ni dah berjenis-jenis fesyen tudung diperkenalkan.namun pemakaian tudung labuh tetap menjadi pilihan mereka yang tidak terpengaruh dengan situasi ini.antara tudung tg bermacam-macam fesyen tu dengan tudung labuh,mana yang lebih menarik di pandangan anda.bagikan pendapat anda ye. :-) :-P :-) :-P :-?


-----------------
pengertian hidup ini akan lebih indah seandainya diiringi dengan keikhlasan hati dan keindahan budi.. ....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 05-08-05 22:20


saya memakai tdg labuh ke kelas tapi tdg tiga segi besar ke luar..

ikut suasana dan keadaan,,

dakwah bilhal..

tapi lebih secure pakai tdg labuh ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

LYaNa_iiu
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17603
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-08-05 22:25


assalamualaikum. pada pandangan pandangan saya pemakaian tudung haruslah berlandaskan syara'. tak kira sama ada tudung labuh, atau pun tudung wardina, atau pun tudunh waheeda, yang penting menutup aurat iaitu daripada kepala hingga ke bawah dada. satu lagi saya tak beberapa setuju dengan tujuan masyarakat sekarang Kenapa mereka beetudung. kita bertudung untuk menutup aurat bukan untuk fesyen. memang lah Islam mementingkan keelokan, kebersihan dan kecantikan. tapi kalau sampai menarik perhatian kaum adam, itu dikira satu dosa.
macam tulah pandangan saya. saay bukannya orang alim tapi saya cuma meluahkan apa yang rasa betul dan apa yang saya faham.
assalamualaikum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LYaNa_iiuProfil   Hantar PM kepada LYaNa_iiu   Quote dan BalasQuote

dila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8134
Posting: 58

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-05 22:34


assalamualaikum...
yang paling menyedihkan tudung2 jenis kain bawal terlalu nipis dan jarang..
makin mahal dan berkualiti - makin jarang...fesyen kini semakin terpesong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dilaProfil   Hantar PM kepada dila   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-05 02:09


emm...fesyen tudung sekarang ni seakan2 mempersendakan hukum Allah, cuma tutup kepale aje tapi dada terdedah buat apa? contohnye dalam majalah Dara.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 02:18


ana lebih suka dengan pemakaian tudung labuh...lebih cantik dan kemas.cantik kerana aurat tertutup dengan lebih sempurna...dan muslimah tu lebih terpelihara...walau mungkin tak menarik dan sehebat tudung2 lain, namun ia tetap cantik di pandangan Allah...itu yang lebih penting...

>hati tempat jatuhnya pandangan Allah...jasad lahir tumpuan manusia...utamakanlah pandangan Allah...daripada pandangan manusia...

islam itu indah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-08-05 05:06


Kalau ana nak kawin nanti insyaallah ana
nak cari yang muka manis bertudung labuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 06-08-05 05:09


Pada 06-08-05 02:09 , narato posting:

!!! QUOTE !!!

emm...fesyen tudung sekarang ni seakan2 mempersendakan hukum Allah, cuma tutup kepale aje tapi dada terdedah buat apa? contohnye dalam majalah Dara.......


Assalamualaikum...

pakai tudung tapi tak cukup syarat..
pakai tudung tapi yang bulat tak tudung..
tak tahu lah..
kita memang lah nak yang terbaik
tapi kita ni....

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 06-08-05 05:37


tak kesahla mana-mana, asalkan pakai tudung, kemane pun tak cabut.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 05:56


pada pandangan saya lah...pemakaian tudung ini mestilah ikhlas semata-mata kerana Allah..bknnyer terikut2 dengan fesyen sekarang ini..sbgai contoh dalam mjlh dara.com...banyak fesyen tudung yang tak sesuai untuk muslimah...kpala saja litup dengan tudung tapi dada terdedah..betul tak? hmm...ni pendapat saya juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

luvsalsabila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16168
Posting: 34
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 06-08-05 06:16


yang penting ikut syariat......menutup hingga bwh dada, tak nipis,tidak menampakan bonjolan rambut kononnya rambut pnjg lah...ini yang slaloo dabaikan.... bgitu juga kalau kaum hawa bgitau kaum adam tntg bagaimana rmbut kita dkira dah buka aurat ... betul tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For luvsalsabilaProfil   Hantar PM kepada luvsalsabila   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-08-05 01:38


Pada 06-08-05 06:16 , luvsalsabila posting:

!!! QUOTE !!!

yang penting ikut syariat......menutup hingga bwh dada, tak nipis,tidak menampakan bonjolan rambut kononnya rambut pnjg lah...ini yang slaloo dabaikan.... bgitu juga kalau kaum hawa bgitau kaum adam tntg bagaimana rmbut kita dkira dah buka aurat ... betul tak?


Assalamualaikum...
memang betul tu..
kan ada kat dalam Alquran...
dalam semua aa...
rujuk saja kat dalam tu..
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 03:02


kita sebdiri tau (muslimat) apa yang terbaik untuk diri kita. begitu juga dalam pemakaian tudung. pemakaian tudung mestilah dilabuhkan dan menutup bahagian dada. semua ini dah ada dijelaskan dalam Al-Quran. wanita itu diciptakan dengan keindahan yang sewajibnya ditutup untuk memelihara aurat wanita itu sendiri. Islam itu indah. pemakaian tudung ini bukanya nak membebankan wanita tetapi untuk melindungi wanita. jadi pemakaian tudung ini bukan hanya setakat meletakkan tudung kat atas kepala tapi bahagian bawah terbukak. pemakaian tudung bukan hanya diperagakan dengan pelbagai jenis fesyen tudung tapi tak menutup dada.
semuanya bergantung kepada diri kita sendiri untuk menilai fungsi sebenar tudung, membuat pemilihan tudung dan melabuhkan tudung sehingga menutup dada.
semua perintah yang Allah turunkan adalah untuk memberikan perlindungan dan kesejahteraan untuk hambaNya.

wallahu a'lam.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 07-08-05 05:33


Pengalaman berada di negara arab, kebanyakan muslimah disana memakai jubah serba hitam, tetapi malangnya tudung yang dililit dikepala tidak menutupi dada, macam mana tu?. kadang-kadang tu dah elok berjubah dan bertudung tapi keluar pulak jambul... ishh.. macam2

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-05 05:35


selalu sangat isu tudung ni dibincangkan...
tepuk dada tanya iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 06:05


salam.....

Pemakaian kita mesti ikut Islam, bukan orang arab...

Pakailah tudung apa pun, asal ikut syarist.

nak simple pakai tudung labuh, senang dan ringkas tak perlu jarum yang banyak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 07-08-05 06:14


Assalamualaikum.....
hm...bab tudung dari dulu sampai sekarang tak pernah habis....
nak pakai tudung yang penting kena daripada hati...kita kembali pada aspek pemakaian tudung menurut islam yang menyuruh mengenakan menutpi dada....Kalau tengok trendsekarang ....subhanallah...jauh dah menyimpang fesyen2 tudung....
wallahualam...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

dhamiraqistina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13287
Posting: 271

Selangor  


posticon Posting pada: 07-08-05 08:15


assalamualaikum...alhamdulillah saya seorang yang memakai tudung..insyaallah satu hari nanti nak pakai tudung labuh pula..tapi bukan buat masa ni..belum ready lagi lah..rasanya belum sempurna lagi...tapi..ada sesetangah tempat (untuk dptkn pekerjaan),dorang tak nak ambil mereka yang memakai tudung labuh..kerana bagi mereka orang yang pakai tudung labuh ni p'gerakn nya terbatas..so,ssh nak buat kejra2 yang agak lasak misalnye..apa-apa pun terpulang lah...masa interview tu nanti pndi2 lah goreng interviewer tu..hehe...standby lah dalam kepala tu reason2 yang kukuh lagi releven...best of luck..wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhamiraqistinaProfil   Hantar PM kepada dhamiraqistina   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 08:28


assalamualaikum wbt..

ana pakai tudung labuh..dulu ye...pakai tudung seperti biasa..ana beralih arah kepada tudung labuh..kerana dapat menutup pandangan lelaki kepada ana..ana dapat merasainya..apabila menerima pujian dari kaum adam dan ada yang mengatakan disebaliknya kerana takutkan padaNya..ana bertuka untuk memakai tudung labuh agar menutupi segala2 nya..ana faham..ada yang mengatakan..tutup sampai ke paras dada... tapi ana tutup separuh dari badan...ini adalah untuk menghindarkan pandangan kaum adam terhadap diri ana..

ana technician di TNB..alhamdulillah..pada mulanya agak susah untuk mereka menerima dengan fesyen ana..tapi..setelah melihat ana..membuat kerja2..tanpa..menyusahkan mereka..baru mereka sedar bahawa ..yudung labuh ini bukanlah penghalang..is just that..we have to prove to them..yang Islam ini cantik


-----------------
Sesungguhnya Allah lebih mengetahui diri ini.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_maisarah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11031
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 07-08-05 09:38


aslmkm..
hmm...mana yang betul diikut...mana yang tak betul jgnla dibuat...alhamdulillah, ana sekarang cuba pakai tudung segitiga yang besar2 sikit...ana pun suka tengok yang pakai tudung labuh...sweet saja...& simple....hmm...insyaAllah..akan terbukak hati ntuk pakainye jgak...
but...ana ada 1 kemusykilan....bila pakai jubah yang licin & tudung labuh...akan menampakkan bentuk tubuh jgakkn especially time angin kuat & time duduk bersimpuh...bagaimana ye...maybe orang yang pakai tu tak perasan agaknya...
just tanya pendapat...kirenye nti kalau ana pakai tudung labuh...tak ada lah pakai dengan jubah yang licin & lembut...sama macam tudung...
kalau kain jubah yang kasar...orait sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nisa_maisarahProfil   Hantar PM kepada nisa_maisarah   Quote dan BalasQuote

INSPIRASI_HATI
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.09.2004
Ahli No: 11253
Posting: 258
Dari: Selangor....Perak.

Selangor  


posticon Posting pada: 07-08-05 19:06


assalamualaikum...

yang penting tak tersasar dari landasan syariat Islam...nak berfesyen tu boleh...tapi biarlah kena dengan tempatnya......

sekarang memang banyak jenis-jenis tudung kat pasaran...tapi yang sedihnya.......semakin lama fabrik kain yang dijual semakin nipis...jarang......

Bookmark and Share

    


  Member Information For INSPIRASI_HATIProfil   Hantar PM kepada INSPIRASI_HATI   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 19:26


Assalamualaikum...

sekarang kain tudung tudung bawal bidang 60 pun dah ada di pasaran dan saya tengok para 'ustazah' pun ada yang memakainya...dah diketahui jarang dan menampakkan tengkuk...bahkan penceramah2 bebas kat tv pun ada yang pakai...macam mana ni???

sarung tangan dah ada...lepas ni kena buat stokin tengkuk lah...susah nak cari kain tudung yang tak jarang sekarang...hatta kain bidang 60 untuk dibuat tudung labuh pun jarang2 belaka...walaupun mahal terpaksala beli jugak yang tak jarang walaupun bukan warna favorite....
tudung...tudung..... :roll: :roll: :roll:


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

mujahidah_ansorullah
Warga Rasmi
Menyertai: 28.04.2004
Ahli No: 8683
Posting: 10
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 07-08-05 20:15


Assalamualaikum,
mengenai kain tudung tiga segi bidang 60 ni, melalui pemerhatian dari sahabat-sahabat sekeliling,salah satu kebaikannya ialah dapat menarik mereka yang pada mulanya bertudung tiga segi seperti biasa, bila ada pilihan bidang 60, mereka pakai tudung jenis ni, mungkin ini ialah satu langkah ke hadapan untuk islah diri dari segi pemakaian yang lebih baik.

kalau seseorang tu faham Kenapa dia pakai tudung, apa yang dia nak cover sebenarnya,aspek2 kelabuhan tudung tu dan kejarangan for sure menjadi fokus utama,mungkin kita nampak penceramah2 agama yang kat tv tu pun pakai tudung jarang nampak tengkuk,but kita menilai kesyumulan Islam tu bukan pada orang tetapi pada ajaran Islam tu sendiri, tapi masalahnya sekarang ni orang yang nak mencari Islam sukar untuk mencari ajaran Islam yang sebenar sebab sukar nak tengok contoh yang baik,so, sahabat2 yang diberi hidayah ni, tunjukkan cara pemakaian yang betul kepada orang lain.Bukanlah tutup aurat dengan hanya tutup rambut sahaja.Buktikan yang sebenarnya bertudung labuh mengikut syariat bukanlah halangan.Kalau kita sabar dalam melakukan perkara yang disukai Allah, Insya Allah ALLAH akan permudahkan perkara itu untuk kita...

Seek for the pleasure of Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahidah_ansorullahProfil   Hantar PM kepada mujahidah_ansorullah   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 12:22


Agama Islam adalah agama yang relevan spnjg zaman..maka hukum2 yang terdpt didalam nya adalah sesuai digunakan sehingga hari penghabisan..tak kisah lah bagaimana baru fesyen tudung itu...asalkan memnuhi tuntutan syariat..

p/s: kat sbalik tudung itu untuk tatapan suami saja..bukannya orang lain..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 17:29


Assalamualaikum...

yang penting setiap wanita wanita perlu faham hakikat pemakaian tudung...tudung boleh jadi hanya sehelai kain, tetapi sehelai kain yang mempunyai seribu erti yang tersendiri...
perlindungan zahir dan batin...bila telah biasa dengan pemakaian tudung yang sempurna...pendek kata, pemakaian tudung seelok2nya perlu selari dengan akhlak dan syariat...
fikir2kan...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 17:37


tudung mawi pun ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

halimie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14867
Posting: 44
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 18:11


Assalamualaikum

Bagi ana tudung labuh lebih manis dipandang dan ana sendiri lebih suka dan selesa pakai tudung labuh kerana itu tuntutan agama kita.Sekarang ni berbagai fesyen tudung, tak salah jika fesyen tidak melanngaer hukum syarak dan menepati hukum syarak, di sini syka na ingatkan wanita haram bertabarryj*mekap,berhias0 berlebihan kerana ia boleh menimbulkan fitnah. Kepada wanita semua sam2lah kita jaga kehormatan kita sebagai wanita Islam yang cemerlag,gemilang dan terbilang, InsyaAllah, salam ukhuwah fillah


-----------------
Berkata Imam Fadhil b 'Iyad : Memadailah Allah sebagai kekasih, al-Quran sebagai penghibur dan mati sebagai peringatan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For halimieProfil   Hantar PM kepada halimie   Pergi ke halimie's Website   Quote dan BalasQuote

tijani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.12.2003
Ahli No: 5521
Posting: 33
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 08-08-05 18:47


Assalamualaikum...
bagi ana tudung adalah lambang wanita islam yang sebenar.tapi kalau kita lihat sekarang cara pemakaian tudung tidak mengikut syarat2 yang ditetapkan oleh islam.dalam al-quran pun ada disebut bagaimana cara pemakaian tudung yang sebenar iaitu mestilah tutup paras dada.kepada semua kaum hawa tutuplah auratmu sebelum auratmu ditutup dengan kain kapan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tijaniProfil   Hantar PM kepada tijani   Pergi ke tijani's Website   Quote dan BalasQuote

e-zam
Warga Rasmi
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17431
Posting: 13
Dari: wangse maju

iraq  


posticon Posting pada: 08-08-05 19:32


Pada 06-08-05 05:06 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau ana nak kawin nanti insyaallah ana
nak cari yang muka manis bertudung labuh...

ana pun, rasa bgitu..ana tertarik dan sejuk hati memandang muslimah bertudung labuh...Kenapa ya? :-) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For e-zamProfil   Hantar PM kepada e-zam   Quote dan BalasQuote

eimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.02.2004
Ahli No: 7066
Posting: 37
Dari: Nilai,N.Sembilan

blank   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 02:25


bagi saya tudung labuh mana selesa sebab kita akan rasa selamat dan terlindung bila memakainya...tryla...yang penting niat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eimahProfil   Hantar PM kepada eimah   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 05:51


alhamdullilllah.. Allah buka hati ana pakai tudung labuh.. sesuai dengan biah ana kat sek.. bagi ana pakai tudung labuh ni lagi cun.. sebab orang tatau apa yang adadisebalik tudung 2..walaupun ana muslimah..tapi sejuk mata ana kalau tengok muslimat lain pakai tudung labuh.. ana sedih laa kat saudara2 kita yang bertudung sekadar fesyen..tak mengikut syara'..doalah mudah-mudahan Allah buka pintu hati mereka...amin! :-)


-----------------
..~MeNjaNa PiMpInAn iRsHaDii~..


Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

alhafizah
Warga Rasmi
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17710
Posting: 11
Dari: bumi allah

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-08-05 06:59


:roll: Setuju sangat tu , memang ana pun pakai tudung labuh . Ana rasa kawan-kawan dari sejenis ana ni sememang ye nak jaga penampilan diri lah katakan . Bila pakai tudung kabuh macam orang tua katanya .Ada yang kata panas, diaorang tak fikir bagaimana dengan panas kat akhirat nanti.

Marilah kita sama2 menjaga diri kita semua menjadi muslimah yang solehah dan tidak terikut -ikut dengan fesyen zaman kini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizahProfil   Hantar PM kepada alhafizah   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 22:40


niatlah seikhlas2nya kerana Allah...

islam itu indah...:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:02


assalamualaikum
wahai muslimat janganlah membalut kepala mu tetapi menutup kepalamu dan melabuhi paras tudung mu hingga ke dada.jangan sekadar menutupi rambutmu sahaja

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:10


Baik pakai tudung labuh..tak payah nak asian person tu..nak kepit ni...serabut..just ambil dan sauk...pakai terus...senang kan..


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 13:58


tudung terhangat di pasaran ialah "tudung mawi world"

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

sinar_islami
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13852
Posting: 22
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 15:40


bagi ana pun tudung labuh lah paling sesuai untuk muslimat...
yang penting kita dah tunaikan kewajipan sebagai hamba Allah...
tak penting kecantikan di dunia kerna ia takkan kekal lama.....yang penting keindahan syurga kekal menanti bagi mereka yang menjaga hak2 terhadap Allah sebaik-baiknya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinar_islamiProfil   Hantar PM kepada sinar_islami   Quote dan BalasQuote

wanina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13762
Posting: 99
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 20:09


Pada 05-08-05 22:25 , LYaNa_iiu posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum. pada pandangan pandangan saya pemakaian tudung haruslah berlandaskan syara'. tak kira sama ada tudung labuh, atau pun tudung wardina, atau pun tudunh waheeda, yang penting menutup aurat iaitu daripada kepala hingga ke bawah dada. satu lagi saya tak beberapa setuju dengan tujuan masyarakat sekarang Kenapa mereka beetudung. kita bertudung untuk menutup aurat bukan untuk fesyen. memang lah Islam mementingkan keelokan, kebersihan dan kecantikan. tapi kalau sampai menarik perhatian kaum adam, itu dikira satu dosa.
macam tulah pandangan saya. saay bukannya orang alim tapi saya cuma meluahkan apa yang rasa betul dan apa yang saya faham.
assalamualaikum.


Bookmark and Share

    


  Member Information For waninaProfil   Hantar PM kepada wanina   Quote dan BalasQuote

pemuda_harapan
Warga Rasmi
Menyertai: 22.12.2003
Ahli No: 5884
Posting: 7
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-09-05 16:56


kalau saya lebih suka yang bertudung labuh
lebih nampak lembut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For pemuda_harapanProfil   Hantar PM kepada pemuda_harapan   Quote dan BalasQuote

sea-tea
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14701
Posting: 171
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-09-05 14:21


assalamualaikum...
apa-apa pun bagi ana,
hayati hakikat sebenar pemakaian tudung tu...dan ingat,tudung tu bukan sekadar fesyen...nawaitu tu penting...
walllahuta'ala a'lam bissawab

Bookmark and Share

    


  Member Information For sea-teaProfil   Hantar PM kepada sea-tea   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134139 saat. Lajunya....