Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 69
Ahli: 0
Jumlah: 69




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Ulama izin buka tudung


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Ulama izin buka tudung

Please Mendaftar To Post


Oleh Ulama izin buka tudung

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 07:01


KAHERAH: Ulama terkenal Britain, dari Zaki Badawi mengeluarkan fatwa membenarkan wanita Islam di negara Barat itu membuka tudung atau hijab bagi mengelak serangan jenayah benci berikutan siri letupan bom di London baru-baru ini.

Bercakap kepada perkhidmatan berita IslamOnline semalam, Badawi, 83, yang juga Dekan Kolej Islam London berkata, tindakan itu wajar selepas pihaknya menerima lebih 1,500 aduan serangan ke atas wanita bertudung dalam masa tiga hari lalu selain dibanjiri banyak surat ancaman lain.

“Saya sudah mengeluarkan fatwa yang wanita Muslim Britain berhak membuka tudung pada masa genting seperti ini bagi mengelak diserang pihak tidak bertanggungjawab.

“Tetapi, saya sendiri menentang sekeras-kerasnya undang-undang Perancis pada Mac 2004 yang menghalang pemakaian tudung di semua sekolah awam,” katanya.

Zaki, ulama berpengaruh yang pernah mengajar sehingga ke Malaysia, Singapura dan Nigeria menegaskan, pemakaian tudung atau hijab itu bertujuan membolehkan wanita Muslim dikenali agar tidak menjadi mangsa serangan atau ancaman lain.

“Tetapi, jika perbuatan menutup aurat itu sebaliknya mengundang ancaman kepada mereka pada masa getir seperti sekarang, saya akan meminta mereka membukanya agar tidak menjadi mangsa.

“Pada masa ini, semua penduduk Islam Britain ketakutan kerana bimbang dituduh sebagai suspek,”kata anak kelahiran Mesir itu.

Tinjauan pendapat akhbar Guardian/ICM yang disiarkan Selasa lalu menunjukkan hampir 500,000 penduduk Islam merancang meninggalkan Britain ekoran kejadian pada 7 dan 21 Julai lalu.

Berpuluh ribu lain merasai kesan peningkatan Islamophobia dengan seorang daripada setiap lima orang mengakui mereka atau anggota keluarga berdepan masalah permusuhan sejak kejadian itu. – Agensi

Polis Britain turut menerima lebih 1,200 kejadian jenayah benci membabitkan penduduk Islam, termasuk menjadi mangsa maki hamun dan sekurang-kurangnya satu kes bunuh sejak tiga minggu lalu.

Selain itu, sekurang-kurangnya tujuh masjid turut diserang, beberapa jam selepas letupan berkenaan.

Antara jawatan utama disandang Badawi adalah pengasas bersama Forum Tiga Agama, naib pengerusi Kongres Agama Sedunia serta pengarah/pemegang amanah Forum Anti Islamophobia dan Perkauman (FAIR). – Agensi

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 07:04


fatwa ulama diatas selari dengan fatwa sebelumnya oleh syeikh yusuf qardawi

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 07:12


no comment... hanya Allah yang lebih mengetahui... bagi ana.. kalau iman kita kuat... boleh pakai tudung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 14:52


Inilah fitnah yang hebat sedang melanda dunia hari ini............... tak pasal-pasal Yusuf al-Qardhawi dijadikan sandaran....betul ke? tidakkah kat dunia ni ramai orientalis Barat?


mana artikel yang kata Yusuf Qardhawi ada berfatwa tentang keharusan buka tudung tu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 16:12


Sheikh Tantawi agaknya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 31-07-05 18:33


Sabar, jangan terlalu cepat menuduh. Kita berdiskusi secara ilmiah. Kita lihat dulu hujah yang digunapakai oleh Zaki Badawi...

Minta jasa baik syahid_zul untuk sertakan artikel yang mengatakan Prof. dari. Yusof Al-Qardhawy mengeluarkan fatwa tentang keharusan membuka tudung...

Allahu Ta'ala a'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

RuhulShahid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17711
Posting: 23
Dari: utec

iraq  


posticon Posting pada: 31-07-05 21:09


Apakah manusia itu mengia bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan:"kami telah beriman", sedang mereka tidak lagi diuji. 29:2
Dan sesungguhnya akan kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan khabarkanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. 2:155
wallahhua'lam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuhulShahidProfil   Hantar PM kepada RuhulShahid   Quote dan BalasQuote

diny
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14571
Posting: 372
Dari: Malaysia Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-08-05 00:16


Assalamualaikum..

alamak..mawa maaf ye..diny pun tercopy dan paste tapi dah di delete agaknya artikel ini..ermmm..bagi diny sepatutnya bila ada kejadian macam ni kita harus menjadi lebih kuat..jangan biarkan BARAT memandang kita LEMAH dengan agenda mereka...!!..diny sendiri tak pernah ada mata terlepas pandang ke arah jasad ini tapi Allah itu Maha Penyayang dan Maha Adil..kita harus percaya denganNya dan kuatkan iman kita..

bagi diny biarlah kita terus berhijab dan mempertahankan agama kita sebagaimana kisah kisah Rasulullah dahulu yang penuh dengan tentangan dan cubaan tetapi tetap dengan ISLAM..!! Allahuakhabar...
[ Telah diedit oleh: diny pada 01-08-05 00:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For dinyProfil   Hantar PM kepada diny   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 01-08-05 04:12


Dan mereka memohon kemenangan (atas musuh-musuh mereka) dan binasalah semua orang yang berlaku sewenang-wenang lagi keras kepala -ibrahim:15-
[ Telah diedit oleh: Martyr pada 01-08-05 04:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

ilal_haQ
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14513
Posting: 25
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-08-05 04:34


jati diri yang tinggi melambangkan iman yang teguh. BERPEGANG TEGUHLAH DENGAN AGAMA ALLAH.

ALLAH MENGETAHUI APA yang KAMU TIDAK TAHU..

sahabat...ingatlah dunia akhir zaman memerlukan kekuatan iMAN yang mantap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilal_haQProfil   Hantar PM kepada ilal_haQ   Pergi ke ilal_haQ's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 05:56


wallahu a'lam.
moga2 umat islam di britain selamat.
amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 06:05


aiks!anda semua tak tahu lagi ke?saya nasihatkan anda buka laman web ke apa-apa ke tentang fatwa terbaru sheikh yusuf qardawi.....sesungguhnya saya rasa saya xtersilap.saya masih ingat baik2 fatwa tu...memang pada mulanya saya rasa ganjil tapi al-qardawi menerangkan dengan begitu detail tentang sebab2 mengapa menfatwakannya begitu.saya dah lupa laman web mana tapi kalau tak silap laman tentang fatwa2 sheikh yusuf qardawi aaa....saya akan xuba cari balik

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 08:19


--- salafi2sunnah wrote:

> --- In [email protected], siti hajar mohsin
>
> wrote:
> > KAHERAH: Ulama terkenal Britain, dari Zaki Badawi
> > mengeluarkan fatwa membenarkan wanita Islam di
> negara
> > Barat itu membuka tudung atau hijab bagi mengelak
> > serangan jenayah benci berikutan siri letupan bom
> di
> > London baru-baru ini.
> >
> > Bercakap kepada perkhidmatan berita IslamOnline
> > semalam, Badawi, 83,
>
> ~~~~~~~~~~~~~Reply
>
> Fatwa ini hendaklah diendorse oleh Majlis fatwa
> Eropah yang
> dipengerusikan oleh prof dari alQardhawi. Jika tidak,
> ia hanyalah
> pendapat peribadi Syaikh Badawi sahaja.
>
> Hijab adalah syari'at dan adapun memerintahkan
> wanita islam
> membukanya adalah suatu fatwa yang serius. membuka
> hijab bukan
> bermakna orang tidak mengenali wanita islam...
>
> s2s
>
>

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 08:25


sama ada saya terbaca dalam buku atau dalam web....
sheikh yusuf qardawi ditanya tentang adakah harus muslimat yang menetap di US menangalkan hijab kalau diancam oleh rakyat amerika selepas peristiwa 11sept. dan al-qrdawi mengatakan boleh...dengan ada sedikit syarat yang saya tak berapa ingat....kalau saya jumpa saya akan copy paste
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

Martyr
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4810
Posting: 1097
Dari: Hujung Sana

yemen  


posticon Posting pada: 01-08-05 09:11


Pelik juga seorang yang dianggap ulamak terkenal boleh
berpandangan begini. Inilah yang dikatakan ular
didalam semak.

Begitu lama Rasulullah mentarbiyyah sahabah untuk
membersihkan aqeedah Islami dan memantapkannya. Ia
nampak mudah dan amat asas, tetapi inilah pokok
kepada persoalan keimanan kita dan ia akan terpancar
didalam sikap kita. Takut diserang, boleh buka hijab.
Sampai telanjang sekali kah ?? Sebab nak selesa hidup
tak kisah riba', pakai dharurat aje. Kalau terlampau
susah dapat kerja, jadi pelacur pun kira dharurat
sajalah. sebenarnya, lebai kulup macamnilah yang
sepatutnya dibelasah.

Pupok dan tanamlh keyakinan dan segala harapan dari
Allah dan Allah sahaja, insyaAllah tidak ada Pelindung
selain dari Allah. Lebai terkenal camno kalau asas
begini tak beres didalam dirinyo?? Mati bagi semua
makhluk adalah satu ketetapan dan sesuatu yang pasti.
Tidak ada sesiapa pun dapat mengapa-apakan kita tanpa
izin Allah, dan tiada sesiapa dapat menghalang apa-apa
kejadian keatas kita jika itu yang Allah takdirkan.
Jadi apo ado ceghito boleh membelakangkan syariat
diatas alasan takut diserang ??? Lagi kita takut, yang
mana sepatutnya takut hanyalah kepada Allah semata2,
lagi kita akan melaksanakan perintah Allah dan
meninggalkan larangannya. Bukannya kita takut pada
orang jahat, kita belakangkan perintah Allah. Itu
sudah rosak aqedahnyo.

Semuga Allah melindungi kito dari segala kezaliman.

Abu Usamah
---FWD---

Bookmark and Share

    


  Member Information For MartyrProfil   Hantar PM kepada Martyr   Pergi ke Martyr's Website   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 01-08-05 12:42


Assalamualaikum wbt....
emmm menarik jugak perbincangan soal ni, ana pun tak pasti kesahihan pendapat yang dikeluarkan oleh syeikh zaki badawi tu, sama ada benar-benar diutarakan oleh beliau atau direka2. pepun apa yang ana tau dalam hidup kita sebagai umat Islam ni ada beberapa perkara yang perlu kita jaga betul2 atau dalam kata lain maqasid syariyyah kita iaitu AGAMA,NYAWA,AKAL,MARUAH dan HARTA.
so dalam masalah ni kita bertembung antara dua iaitu menjaga agama kita dan dalam masa sama kita jugak kena jaga nyawa kita dari ancaman kuffar.pepun ana tak pasti lah tentang keharusan membuka aurat apabla diacam sebegini, apa yang ana tau sebelum ni, umat islam di negara2 kuffar(harbi) ini seboleh2nya hendaklah mempertahankan syariat Islam iaitu antaranya menutup aurat.dan sekiranya terhalang, maka wajib untuk mereka meninggalkan negara yang mereka duduki sekarang ke negara yang aman. pepun ana still menantikan petikan fatwa yang dijanjikan oleh akhi syahid_zul.apa hujah2nya.wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

SystemOfAdown
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.04.2004
Ahli No: 8466
Posting: 160
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 15:09


Pandangan Yusuf al-Qardhawi tersebut ada di dalam buku "Antara Pengganas & Mujahidin Tulen." Terbitan Synergymate Sdn. Bhd. 2004 di muka surat 95-97.


-----------------
The more you know the less you need
(Australian Aboriginal Proverb)




Bookmark and Share

    


  Member Information For SystemOfAdownProfil   Hantar PM kepada SystemOfAdown   Pergi ke SystemOfAdown's Website   Quote dan BalasQuote

ummuafeera
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13690
Posting: 140
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 01-08-05 17:24


di luar negara, macam ini....di France misalnya, sampai terpaksa meminta bantuan guaman sebab nak mempertahankan hijab.......tapi lain pula halnya di MALAYSIA.....sampai isu saman menyaman sebab diwajibkan memakai tudung..... :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For ummuafeeraProfil   Hantar PM kepada ummuafeera   Pergi ke ummuafeera's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 01-08-05 18:27


Assalamualaikum...
shahh tak tahu lah nak komen bagaimana..
semoga kita diberi petunjuk..

wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mubarakah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17293
Posting: 10

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 18:32


macam tak percaya saja! sekiranya betul minta petunjuk dari Allah.semoga kita sentiasa diberi petunjuk!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubarakahProfil   Hantar PM kepada mubarakah   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 18:34


rasa macam ada persamaan lah antara mereka2 ni....

sheikh yusuf, sheikh tantawi, astora jabat, sister in islam, jemaah al quran, yaser arafat, sadam, pak lah, amina, nasharudin mat isa, al-azhar , UIA... mmmm ramai lagi ni!!! rasa2nyalah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

al-umari
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4229
Posting: 381
Dari: ...:::JELAPANG PADI + PULAU MUTIARA:::
Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 19:19


Ish.....jangan rasa-rasa mawa...jika dok rasa-rasa macam ni lah akan menyebabkan orang yang jenis pak turut tu menerima fakta yang rasa-rasa.....

Apapun....ana sendiri letak wala' pada yang satu..ulama' yang mengikut ahli sunnah wal jamaah....

------------------------------------------
Berpijak di bumi nyata
From: Insan Dhoif....ilmu yang cetek
[ Telah diedit oleh: al-umari pada 01-08-05 19:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al-umariProfil   Hantar PM kepada al-umari   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 19:29


Pada 01-08-05 18:34 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

rasa macam ada persamaan lah antara mereka2 ni....

sheikh yusuf, sheikh tantawi, astora jabat, sister in islam, jemaah al quran, yaser arafat, sadam, pak lah, amina, nasharudin mat isa, al-azhar , UIA... mmmm ramai lagi ni!!! rasa2nyalah....



apa yang mawa rasa .....

tentang tajuk di atas adalah lebih baik dibaca dan di halusi Kenapa ulama berpendapat sedemikian....sebelum kita memberi komentar...jangan cepat melompat nanti salah lompat masuk lubang...






Ana : orang memberi kita merasa....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 19:56


Pada 01-08-05 18:34 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

rasa macam ada persamaan lah antara mereka2 ni....

sheikh yusuf, sheikh tantawi, astora jabat, sister in islam, jemaah al quran, yaser arafat, sadam, pak lah, amina, nasharudin mat isa, al-azhar , UIA... mmmm ramai lagi ni!!! rasa2nyalah....


Apa yang mawa cuba sampaikan?

Seperti kata zulman, kita perlu kaji dan perhalusi dahulu isu ini, bukan main tuduh yang bukan-bukan pada individu atau pihak yang lain...

Astora Jabat, Sister in Islam, Jemaah Al-Quran, Amina Wadud. Memang jelas terdapat beberapa perlakuan mereka mencabar syariat Islam...

dari. Yusuf Al-Qardhawy, ulama' yang muktabar, apa persamaan mereka dengan golongan ini. Bukan taksub, tetapi kita tidak boleh menafikan sumbangan beliau di dalam dunia Islam. Begitu juga Yaseer Arafat, sumbangan beliau dalam isu Palestin agak disegani, walaupun dari beberapa aspek, cara beliau dipertikaikan...

Saddam Hussein, no komen...

Pak Lah, no komen juga. Mungkin beliau telah memperkenalkan Islam Hadhari (?)

Ustaz Nasharudin Mat Isa, mungkin kerana dia pejuang PAS dan mawa anti-PAS?

Universiti Al-Azhar, graduan dari universiti ini banyak menyumbang pada pembangunan Islam dari pelbagai sudut seperti pendidikan dan politik Islam di Malaysia. Kenapa dituduh begitu...

Akhir sekali, Kenapa UIAM juga menjadi mangsa? Adakah warga UIAM menyokong pada kejatuhan Islam? Jangan sehingga menyentuh sensitiviti masyarakat UIAM...

Berfikirlah secara rasional...

P/s: Jangan terlalu mudah mempertikaikan individu atau pihak lain. Setiap mereka ada kelemahan dan kelebihan masing-masing. Pesanan buat diri ana juga...

Allahu Ta'ala a'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 20:04


Ana:jangan jadi..... "HUDAN + BAINAT += FURQAN " sudahlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-08-05 21:09


dalam dunia sekarang ni... memang payahlah nak cakap, apa yang 'saya' nampak semua sama saja.... orang lain tak tau lah pulak! kalau ada yang nampak apa yang saya tak nampak bolehlah cerita lagi lepas ni!

bila sebut nama Sheikh Yusuf.... ramai yang tak puas hati tapi sebut pasal Sheikh Tantawi... tak ada yang marah pulak, Kenapa?!!? Antara persamaan tokoh besar ini ialah perlantikan mereka di AlAzhar dulu tu... atas kelulusan dari Washington. apa2hal yang jadi kat AlAzhar kerajaan Hosni kena rujuk ke sana dulu terutama untuk penjawat jawatan besar di Institusi tersebut...sukatan pelajaran pun sama jugak, kena rujuk dulu. Sama macam nak jadi 'imam' masjid kat kampung saya mesti kena rujuk JKKK dulu baru tau layak atau tidak! Lepas tu... pergi kat MB lepas tu baru jumpa 'Sultan'....

Yasser Arafat.... susahlah nak cakap, bini dia lebih kurang macam Ibu Songket/Batik M'sia, kita boleh cakap Pak lah sibuk dengan Islam Hadhari tapi bini pun tak bertudung...apparaaa PM ni, nak tadbir M'sia sebagai negara Islam... bini sendri pun tak boleh suruh pakai tudung! kat Mr Yasser tak ada pulak 'ustaz' yang reti nak komen pasal bini dia... lagi, dibelakang...kerajaan dia sendiri ada transaction dengan Israel.... salam dengan Madeline sama macam salam dengan Mahathir....

Bila nama Nasharudin disebut saya terus dicop sebagai anti-PAS tapi bila saya sebut Pak Lah Kenapa tak ada yang kata saya ni anti-UMNO?maaf... secara tak lansung orang ini mengiktiraf pemimpin Amerika sekarang ni sebab 'dia' saja dari M'sia yang hadir untuk 'reinstallation' Mr President. Hamid Albar yang jadi menteri luar tu pun tak pergi!

UIA... sama saja macam AlAzhar tadi, salah satu projek mengIslamkan negara M'sia....dan 'ramai'lah yang hantar anak study situ...

mmm... maaflah, ini bukan masalah sensitiviti ka atau menidakkan ketokohan seseorang atau anti sapa2 cuma, kalau tak banyak...sikit pun ada jugak persamaan antara mereka2 tu! memang tak dapat dinafikan sumbangan mrk2/institusi2 ini terhadap perkembangan Islam hari ini..... semua hebat2 belaka! InsyaAllah!




bla..bla..bla...?!??!?!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 06:05


saya dari dulu lagi tak faham dengan gaya berfikir mawa....tapi itu satu cabaran untuk lebih memahami manusia.....


yang dok komen-komen kat atas tu....saya tau ada yang tak puas @ tak pernah dengar.....saya pun mengalami perkara yang sama first time ketika saya membaca fatwa tersebut,tapi bila saya lihat saya dan saya lihat seorang ulama' terbukti beza ilmunya seperti langit dan bumi....oleh sebab itu marilah kita mencari ilmu sebanyak mungkin dan juga pengalaman dan membina gaya berfkir yang benar dan dibimbing ilahi......

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 06:09


Kalau kita tegakkan syariat Allah s.wt. dan ikut perintahNya bukan ke Allah akan tolong kita? So, apa nak takut? tapi tu lah, cakap memang senang tapi nak buat tu PAYAH.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"
[ Telah diedit oleh: SHAMR pada 03-08-05 02:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 06:57


--- In [email protected], siti hajar mohsin wrote:
> Wassalamu'alaikum wr wb
> Assalamu'alaikum wr wb
>
> Alhamdulillah JKK syeikh. Jadi bagaimana sebenarnya
> untuk bertindak dalam suasana begitu? Apakah yang
> patut dilakukan oleh kaum marhain di sana tu? Lagipun
> ramai students Malaysia di sana dan setakat ni tak
> dapat berita kesan dari statement Zaki Badawi itu.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Reply//wsm

Pendapat yang rajih ialah terus berpegang dengan syari'at. Barat hendaklah
terus di yakini bahawa ada Good muslims vs Bad muslims....

Syaikh Zaki memang terkenal dengan fatwa2nya yang longgar.

s2s

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

fatinah_huda
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.02.2004
Ahli No: 7131
Posting: 115
Dari: Jepun

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 14:32


Assalamu'alaikum wbt,

Topic yang agak menarik. Ini pendapat saya.

Terlebih dahulu saya ingin mengatakan saya merupakan pelajar muslimat di luar negara. Memang benar jika iman kita kuat, menutup aurat di negara bukan Islam adalah perkara yang kecil dan boleh dilakukan dan saya memilih untuk menutup aurat dengan sepenuhnya.

Terus terang saya katakan memang banyak kesusahan yang saya alami kalau hendak dibandingkan dengan pelajar muslim kerana memakai hijab memang akan dikenakan diskriminasi tapi itu tidak melemahkan semangat saya kerana niat saya memakai hanyalah kerana Allah.

Memang betul apa yang saudara2 cakap jika iman kita teguh, tidak ada masalah untuk menutup aurat. Adakah itu dikatakan untuk orang lain?

Apa kata kita check iman kita sendiri. kalau hendak dibanding ujian yang kita alami sekarang dengan ujian umat Islam terdahulu jauh lebih dasyat seksaan yang mereka alami oleh orang Quraish. Tangan putus, disula, di rejam, suami / isteri / anak / ibubapa dibunuh di depan mata.

Jika benar iman kita teguh, cuba fikir sejenak, jika kita berada di zaman Rasulullah S.A.W, adakah kita sanggup terang2 mengaku kita Islam dan kemudian menerima siksaan di dunia atau kita bersembunyi beriman kepada Allah? Dimana kita berada? Jika kita sanggup, syabas. Jika tidak sanggup adakah salah kerana beriman secara bersembunyi? Kembali sejenak ke zaman Rasulullah.

Memang senang kita berkata di mulut bahawa kalau iman kuat kita boleh saja pakai tudung kat negara kufar tapi cuba letak diri kita di kaki mereka. Adakah kita faham kedudukan umat Islam yang sedang di aniaya di Palestin? Yang tertindas di Afganistan? Yang di ugut di Amerika dan juga London? Wanita yang memilih memakai hijab dihalau keluar dari universiti seperti di Turki?

Saya bukan menyokong kita patut buka tudung. Saya tidak berani untuk mendebate perkara2 yang saya tidak pasti kerana berdebate ini adalah perkara yang sia2 dan tak silap saya ada larangannya. Ramai kita disini termasuklah saya kekurangan ilmu kalau hendak dibandingkan dengan ulama2/ustaz yang lebih jauh mendalami ilmu.

tapi yang sedihnya, ramai kita sekarang ini hanya tahu mempertikaikan ustaz2/ulama tanpa menimba ilmu yang mendalam. Ramai hanya tahu mengeluarkan ayat al-quran/hadith tanpa mengkaji menyeluruhnya. Ramai yang ingat keluar dari sekolah agama dengan hanya belajar agama sedikit sahaja rasa diri sudah pandai. Ramai yang ingat dengan hanya baca beberapa biji buku boleh jadi setanding dengan ustaz2/ulama2. Dengan hanya membaca beberapa buah buku atau dengar kaset adakah dibolehkan kita mengeluarkan hukum hakam?

Saya pun akui, ulama2/ustaz/ustazah mereka2 ini juga tidak lepas dari membuat kesilapan.

Mengenai kisah feqh ini, saya pernah terbaca dalam buku yang ceritanya lebih kurang begini. Dizaman Rasulullah SAW yang mana seorang ini ada penyakit tidak boleh kena air. Jadi dia bertanya kepada sahabat2nya yang lain adakah dia perlu mengambil wudhuk dengan air walaupun dia ada penyakit? Mereka kata ya. Akhirnya orang tersebut meninggal dunia. Kemudian Rasulullah mendapat tahu tentang perkara tersebut dan bertanya Kenapa tidak ditanye kepada baginda dahulu mengenai perkara ini. (Sebab ada cara lain nak ambil wudhuk tanpa guna airkan).

banyak lagi kisah2 tauladan yang lain yang boleh diambil iktibar.

Kembali semula kepada topik asal, saya tak mengatakan saya sokong dengan pendapat ulama tadi tapi disebabkan kekurangan ilmu dan tidak pasti, adalah lebih baik berdiam diri. Jadi perlulah kita mendalami ilmu agama jika kita ingin mengeluarkan hujah atau pendapat2 yang lebih bernas. Kaji lah sejarah Rasulullah SAW, bagaimana islam berkembang, mengapa umat islam terdahulu kuat Iman nya.

Bersyukurlah kita, dilahirkan sebagai umat Islam. Jika dilahirkan sebagai kafir? Syukurlah kita diberi didikan agama, tapi jikalau kita dilahirkan didlm keluarga yang tiada latar belakanga agama? Tidak ada ujian seperti umat Islam dinegara lain yang mana keluarga dibunuh, maruah harta benda tanah dirampas, hidup diugut . Negara kita masih aman (walaupun terdapat masalah akhlak yang serious).

Jadi tugas kita adalah untuk membela nasib2 umat Islam yang tertindas. Tugas kita untuk mencari jalan penyelesaian supaya umat islam boleh melakukan ibadat dengan aman. Tugas kita untuk mendidik umat Islam yang masih jahil. Tugas kita untuk menegakkan yang benar dan melawan yang mungkar. tapi mudahkan tugas ini? Agak mudah kita mencela pemimpin2 yang sebenarnya tugas memimpin adalah sangat susah. Adakah kita mampu melakukan nya jika kita jadi pemimpin di palestin?

Hmm, lari topic pula saya. Jadi saya harap saudara/saudari disini dapat fikir sejenak.

Saya juga banyak melakukan kesilapan. Jika ada silap maafkan saya.

Wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatinah_hudaProfil   Hantar PM kepada fatinah_huda   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 16:13


bismillah
zaki badawi adalah seorang yang disayangi oleh kerajaan britain... mengikut panilaian saya keaatas mulim college london (tempat zaki badawi) tempat itu adalah salah satu tempat bagi mengajar islam secara serong kepada pelajar muslim kerana mengangkat martabat para orientalist lebih dari ulama'2 islam... memang pendapat beliau agak keterlaluan kerana suasana di uk tidak sebegitu darurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:15


bagaimana kah kita..andai berada dalam keadaan demikian???


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 17:53


Pada 02-08-05 16:13 , britaniasky posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah
zaki badawi adalah seorang yang disayangi oleh kerajaan britain... mengikut panilaian saya keaatas mulim college london (tempat zaki badawi) tempat itu adalah salah satu tempat bagi mengajar islam secara serong kepada pelajar muslim kerana mengangkat martabat para orientalist lebih dari ulama'2 islam... memang pendapat beliau agak keterlaluan kerana suasana di uk tidak sebegitu darurat...


cincang 250 kerat
kalau dah macam itu jadinya
teringat pulak kepada Pak Astora yang kononnya tinggi ilmu agama
tapi nak berbahasa arab pun tak reti
:-D


-----------------
j


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: Tm Mlwt, Kl Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 19:13


Pada 01-08-05 21:09 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

dalam dunia UIA... sama saja macam AlAzhar tadi, salah satu projek mengIslamkan negara M'sia....dan 'ramai'lah yang hantar anak study situ...


Jadi, apa masalahnya? Adakah mawa tidak bersetuju dengan penubuhan Universiti ISLAM Antarabangsa Malaysia? Adakah kerana kerajaan Barisan Nasional tidak mentadbir Malaysia sebagai sebuah Darul Islam yang sebenar, maka semua usaha yang dilihat sebagai 'mengIslah' harus ditolak? Itu tidak rasional namanya...

Terbinanya UIAM sebenarnya lebih banyak memberi kesan positif berbanding kesan negatif, mungkin tidak ada kesan negatif sebenarnya. Mungkin bagi mawa, UIAM adalah usaha-usaha kerajaan untuk menunjukkan bahawa Malaysia kononnya adalah sebuah negara Islam, tetapi kami di pihak UIAM amat bersyukur dengan terbinanya UIAM...

Mungkin mawa rasa graduan-graduan UIAM buta dengan ajaran Islam yang sebenar setelah 'dibutakan' dengan 'sandiwara-sandiwara Islam Hadhari. Kalau itulah yang mawa rasakan, mawa tersilap sebenarnya. Hakikatnya, UIAM selain IPT-IPT lain banyak melahirkan graduan yang berkualiti terutamanya dari aspek Pengajian Islam sendiri...

Adakah salah 'ramai' orang menghantar anak mereka ke UIAM? Mungkin kerana silibus UIAM yang agak berbeza menyebabkan mereka memilih UIAM sebagai destinasi pengajian. Kaji dan pandang secara positif sebelum terus menyalahkan pihak lain. Jangan kerana seekor nyamuk kelambu dibakar...

P/s: Try to put yourself in their shoe before you are blaming them...

Allahu Ta'ala a'lam...
[ Telah diedit oleh: SaLaFiaN pada 03-08-05 02:12 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2003
Ahli No: 3361
Posting: 337
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 19:23


bagus
satu penghujahan yang sangat baik

tertarik dengan kaat2 di bawah itu
p/s: try to put yourself in our shoe before you are balming someone else
memang itu yang sepatutnya


-----------------
j
[ Telah diedit oleh: sahabat_sejati pada 02-08-05 20:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_sejatiProfil   Hantar PM kepada sahabat_sejati   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 20:11


!!! QUOTE !!!

mmm... maaflah, ini bukan masalah sensitiviti ka atau menidakkan ketokohan seseorang atau anti sapa2 cuma, kalau tak banyak...sikit pun ada jugak persamaan antara mereka2 tu! memang tak dapat dinafikan sumbangan mrk2/institusi2 ini terhadap perkembangan Islam hari ini..... semua hebat2 belaka! InsyaAllah!


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 21:58


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

4 perkara yang tidak boleh dilakukan walaupun dalam keadaan darurah:

1) memakan daging Nabi

2) membunuh orang yang tak berdosa

3) melakukan zina

4) murtad

sekadar pengetahuan dari ana yang cetek ilmu ni...wallahua'lam...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 13-08-05 14:56


Pada 02-08-05 20:11 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!

!!! QUOTE !!!

mmm... maaflah, ini bukan masalah sensitiviti ka atau menidakkan ketokohan seseorang atau anti sapa2 cuma, kalau tak banyak...sikit pun ada jugak persamaan antara mereka2 tu! memang tak dapat dinafikan sumbangan mrk2/institusi2 ini terhadap perkembangan Islam hari ini..... semua hebat2 belaka! InsyaAllah!


Assalamualaikum wbt....
emm lama tak bukak laman ni,nampaknya daripada perbincangan tudung dah berpindah kepada perbincangan pesamaan antara tokoh2 besar Islam, dengan tokoh2 skular termasuklah tokoh2 yang memperjuangkan islam liberal. emm yang mereka ni nampaklah peranan masing2 tapi apa pula sumbangan mawa ye?? sejauh mana sumbangan mawa terhadap islam selain mempertikaikan kewibawaan tokoh2 Islam yang menjadi rujukan umat Islam sekarang ni termasuklah ulama2 masa kini.cubalah belajar menghormati ulama.mungkin mereka terdapat silap dan salah kerana sifat manusia tidaklah sempurna.Namun dengan menyamakan mereka dengan golongan yang sememangnya menentang Islam adalah suatu yang tidak dapat diterima.Moga sama dapat dibukakan pintu hati.waAllahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 15:02


As'salamu alaykum wa rahmatullahi wa barakatuhu
Badawi's Misguided Advice for Muslim Women to Abandon the Hijab


London, UK, August 4 - Zaki Badawi, head of the Muslim College in London and Chairman of the Council of Mosques and Imams, has advised Muslim women who fear being attacked to abandon the Hijab so as not to be identified by those hostile to Muslims. The advice was issued in response to the recent rise in hate crimes against Muslims following the 7th July creaming. He commented, "The dress is meant to protect from harm, not to invite it".

Many Muslim women across the UK have faced a backlash of verbal and physical abuse as well as general discrimination due to an increasing atmosphere of Islamophobia. This has been fuelled by irresponsible, inflammatory, anti-Islamic statements by various politicians, journalists and commentators. These have sought to shift the spotlight of blame for the creamings away from the individuals involved and upon Islam and the "failings" of the Muslim community as a whole.

dari. Nazreen Nawaz, the Women's Media Representative of H.izb ut-Ta.hrir Britain, commented, “The advice of Zaki Badawi is not acceptable - Muslim women do not wear the Hijab to protect themselves from harm but to fulfil an Islamic obligation. This cannot be discarded due to societal pressures. dari. Badawi should understand that unlike the human rights policies of the Western governments, the Islamic values are not open to flexible application dependent upon changing realities.”

"Rather than calling on Muslim women to abandon their Islamic dress, we should be demanding more action to prevent these hate crimes that have been incited by anti-Muslim hysteria whipped up by politicians and the media. Western governments must stop radicalising their people against Islam and Muslims."


CONTACT:

dari Nazreen Nawaz – Women's Media Representative

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 17:53


!!! QUOTE !!!

...mungkin mereka terdapat silap dan salah kerana sifat manusia tidaklah sempurna...Namun dengan menyamakan mereka dengan golongan yang sememangnya menentang Islam adalah suatu yang tidak dapat diterima.

maaflah... sesekali kati kenalah terima kritikan dari orang lain yang kita tak suka. Saya bagi satu cthlah... rancangan gusti WWE kat TV tu tak elok kita tengok, kalau dalam Islam rasanya memang dilarang,kan?! Tapi bila saya beritahu Nik Aziz jadi peminat WWE dan selalu ikut rancangan tu kerana nak tahu sapa yang menang, ada pulak hamba Allah bela dia, cakap yang manusia ni bknnya maksum...dah macam tu pulak... tak pa sekadar menonton tak jadi hal! Apa bezanya jadi penonton 'dalam' tv dengan 'diluar' tv? Apakah saya akan dicop sebagai tidak menghormati 'Ulama' ataupun 'kurang ajar' bila cakap macam ni?...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 15-08-05 01:05


Pada 13-08-05 17:53 , mawa posting:

!!! QUOTE !!!


maaflah... sesekali kati kenalah terima kritikan dari orang lain yang kita tak suka. Saya bagi satu cthlah... rancangan gusti WWE kat TV tu tak elok kita tengok, kalau dalam Islam rasanya memang dilarang,kan?! Tapi bila saya beritahu Nik Aziz jadi peminat WWE dan selalu ikut rancangan tu kerana nak tahu sapa yang menang, ada pulak hamba Allah bela dia, cakap yang manusia ni bknnya maksum...dah macam tu pulak... tak pa sekadar menonton tak jadi hal! Apa bezanya jadi penonton 'dalam' tv dengan 'diluar' tv? Apakah saya akan dicop sebagai tidak menghormati 'Ulama' ataupun 'kurang ajar' bila cakap macam ni?...


Assalamualaikum wbt.....
Maaf jugak dari ana kalau kata-kata ana menyinggung sesiapa, lebih2 lagi mawa.pepun kalau boleh ana nak perbetulkan mana yang salah.bukan tak boleh mengkritik, tapi mengkritik perlu ada caranya dan berpandukan adab2 tertentu selain selidik dahulu sesuatu perkara sebelum kita mengemukakan sebarang pendapat dan pandangan.

mengenai rancangan gusti yang ditonton oleh Tuan Guru Nik Aziz, apa salahnya bagi beliau untuk menonton rancangan tersebut di rumah atau pejabat setelah penat melaksanakan tugas2 beliau mentadbir negeri.Sedangkan rasulullah sendiri berhibur apabila baginda rasa hendak berhibur dan menggalakkan para sahabat untuk sekali sekala berhibur untuk menghiburkan hati selepas penat bekerja dan berjuang untuk Islam.Rasulullah sendiri selalu bermain anak panah, menunggang kuda, menonton pertunjukan nyanyian(yang tak menyalahi syariah) kerana sememangnya hati ini bila tak berhibur maka akan matilah ia, tapi hiburan disini bukanlah secara melampau hingga kita mengabaikan tanggungjawab kita sebagai hamba dan khalifah Allah dimuka bumi ini.

Selain itu tentang persoalan perbezaan antara mereka yang menonton rancangan itu di depan mata dan dikaca televisyen, memang banyak bezanya ukhtie. mereka dalam tv,sudah tentu membelanjakan wang yang banyak untuk membeli tiket masuk dalam dewan tu, kemudian masa yang dihabiskan sudah tentu dari awal hingga akhir, kalau tak rugilah, kemudian dengan bercampur antara lelaki dan perempuannya seterusnya membawa itu semua kepada haram, sementara yang duk luar tv ni mungkin sekadar 5 atau 10 minit di rumah, sekadar berhibur sekejap dan tidak pula mengabaikan kerja2 lain yang lebih utama, maka itu diharuskan.

Sekadar sedikit pandangan dari ana yang dhaif ini, yang penting kat sini perlunya kita beradab dengan ulama dan kalau silap dan salah maka tegurlah dan bukannya dengan memburuk2kan mereka di forum ini.dan bila kita nak tegur pula kena lihat pada kedudukan kita juga.hanya orang berilmu yang dapat menegur orang yang berilmu.so sama2lah tambah thaqafah yang ada pada diri kita agar kita tak nanti dicop sebagai seorang yang anti ulama atau bodoh sombong.(maknanya tak tau tapi buat2 tau) maaf kalau kata-kata ni menyinggung sesiapa.sekadar mengingatkan diri ana sendiri.

Wallahu A'lam

salam alaik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 08:17


Sungguh... adalah satu tindakan yang tak sopan bila menyamakan hiburan Nik Aziz 'tengok Gusti' dengan cara hiburan Rasulullah! sangat tidak adil bila kita mengatakan.... apa salahnya bagi beliau menonton rancangan tersebut! jadi sapa2 pun boleh tgklah gusti lepas ni.... minat bererti 'suka' jadi bila kita suka sesuatu 'benda' secara lansung atau pun tidak kita akan 'terima' benda tu seadanya. Dah lah yang dok bertarung tu semuanya orang kafir... itu hiburan orang kafir tu... Sebagai orang Islam, membiarkan masa kita 5-10 minit berlalu bersama gusti tu amat merugikan daripada menghabiskan wang 100USD beli tiket masuk dalam dewan tonton rancangan tu secara live, tak kiralah campur lelaki perempuan atau apa saja...!!! macam mana Islam nak kuat, mcmmana nak boikot barangan Yahudi kalau kita kata "....sekadar berhibur sekejap dan tidak pula mengabaikan kerja2 lain yang lebih utama, maka itu diharuskan!" tadi saya makan burger kat McD tak pa sekadar nak alas perut saja..... lagi pun burger kat situ 'halal'!!!
Kita naik motosikal (tak pakai helmet), bila sampai kat traffic light merah tu...tak payah berhentilah 'kalau tak ada' kenderaan datang dari arah bertentangan, terus jalan saja... buat apa nak ikut lampu merah tu sdgkan kepala kita pun tak taruk helmet! Dua2 pun peraturan jalan raya, mana boleh satu ikut...satu tak ikut. sama juga dengan muda mudi yang mengaku sebagai Islam, bila masuk disco,bar depa minum arak tapi daging bab* tak makan pulak, haram katanya....

Bila nak menegur sesuatu pun kena lihat pada kedudukan maka sekali lagi hak saya sebagai orang Islam telah dinafikan secara terang2! Kalaulah apa yang dikatakan ini menjadi satu kesalahan saya memohon maaf kepada individu terbabit termasuk Nik Aziz dan saya lebih rela dicop sebagai anti 'ulama', bodoh sombong....dan macam-macam lagi!
sesungguhnya kita memang senang/suka nak labelkan sapa2 saja dengan apa-apa saja 'jenis cop' lebih2 lagi kalau orang tu nampak macam tak berada 'disebelah' kita!
Insya-Allah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 16-08-05 07:33


ala...kat forum ni memang ramai orang macam tu(tapi tak semua)....suka kritik Pak Lah punya isteri tak pakai tudung,tapi bila kita kritik Nik Aziz yang suka tengok gusti(yang mengandungi elemen2 ganas,lucah,dan penipuan),ramaila yang nak maju untuk membela......siap boleh samakan dengan hiburan rasulullah lagi...aduhai...

as for yet another irrelevant issue,i think UIAM students ni sama saja dengan Uni lain in terms of akhlak,maybe just slightly better.i am ex uia pj myself and i know what im talking about.tapi majoriti bdak2 UIAM yang saya kenal baik2 dan bijak2 belaka,alhamdulillah.

untuk isu tudung,pada pendapat saya yang masih cetek ilmu agama ni,saya setuju dengan call untuk mengutuk dan memperjelas tentang islam kepada orang-orang yang masih memikirkan bahawa islam=pengganas.ini lebih baik daripada terus memfatwakan bahawa boleh bukak tudung terus.tapi i think we still need to monitor, how bad is the situation etc kerana general hatred towards muslim ni masih ada

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 16:25


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah.

Lengkap melengkapi

Ashhaadu anlaa ilaa hailla Allah
dilengkapi dengan
Wa ashhadu anna muhamadur Rasulullah

Solat Fardhu
dilengkapi dengan
solat sunat

Puasa Ramadhan
dilengkapi dengan
puasa-puasa sunat

Zakat
dilengkapi dengan
sodaqoh

Haji
dilengkapi dengan
umrah

Rukun Islam
dilengkapi dengan
Rukun Iman

Iman
dilengkapi dengan
ukhwah

Suami
dilengkapi dengan
isteri / isteri-isteri

Hidup / Dunia
dilengkapi dengan
Mati / Akhirat

Segala-galanya lengkap melengkapi
Betapa sinonimnya ciptaan Allah Rabbul Jalil

Rasulullah saw berpesan pada Mu'adz RA:
Bertaqwalah kepada Allah di mana saja kamu berada,
susulilah kesalahan dengan kemaafan
kerana ia akan memadamkan kesilapan
dan dekatilah manusia dengan akhlak yang baik.

Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - Allah lah Rahman lah Raheem ciptakan 'back-up'
untuk memberi peluang kepada makhluk-Nya....maka
jadilah golongan yang berfikir sebelum bertindak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 06:33


errr....apa yang lengkap...apa yang tak lengkap? tak pahamlah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:08


Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum wbt...

Emm mungkin silap ana kalau ana samakan hiburan tengok gusti tu sama dengan hiburan yang dipraktikkan di zaman Rasulullah.sebab memang kita tahu zaman nabi pun bukannya ada WWF tu.Untuk itu ana mohon maaf dan moga Allah mengampunkan hambaNya yang lemah ini.tapi bukan maksud ana untuk menyamakannya cuma yang ana nak tekankan kat sini tentang cara kita mengkritik dan akhak kita dengan ulama tu.Sementara tentang hukum tengok gusti tu ada ulama yang 'taisir' mengatakan bahawa ia bukanlah tergolong dalam dosa besar dan hanya tergolong merupakan suatu yang lagha jadi membuatnya tidak dapat pahala dan tidak dapat dosa.pepun ana setuju sememangnya gusti tu suatu yang tak elok untuk ditonton.tapi salah satu yang perlu dilihat jugak dari mana berita itu diambil.mana sumbernyer.sahih ke.betul ke tu keluar dari mulut beliau sendiri.kalau betul mungkin beliau sendri ada hujah2 tertentu.cuma bagi kita, mengapa perlu menghebah2kan keburukan mereka disini.Sedangkan Beliau sendiri mungkin tak tau nama beliau telah diburuk2kan disini.Kita jugak diajar supaya menyembunyikan aib manusia waimma dia pernah berzina skalipun kerana mungkin dia sudah bertaubat dan menyesali perbuatannya.Sembunyikanlah aib sahabat2 kita agar kita tidak dibukakan aib kita di akhirat kelak.

Sebaiknya kalau betul nak kritik, pergilah ajukan kepada beliau sendiri dan bagilah beliau jawab.tu baru lah adil bukan? termasuklah jugak siapa2 pun yang sering jadi tajuk perbualan kat forum dalam ukhwah ni.jangan lah jadikan ukhwah.com ni sebagai tempat untuk kita umpat mengumpat sesama kita.Rasanya kita pun selalu membaca hadis rasulullah yang melarang semua tu kan?

tentang seronok sangat dicop anti ulama tu. pesal lah nak sangat kena cop begitu.minta cop lain lah.sedangkan kita sering diajarkan Rasulullah akan doa "Ya Allah jadikanlah aku orang yang cintakan kepadaMu dan jadikanlah aku orang yang mencintai orang yang cinta kepadaMu" dan antara mereka yang cintakan Allah dan rasulNya adalah ulama.. so sayangngi ulama2 kita.bukan tak boleh kritik,tapi tengok lah pada cara dan tempatnya.kalau kritik kat sini buat apa,Tok guru tak tau dosa pun ntah2 berbalik kepada kita.sekadar ingatan dari ana.pepun sbgi manusia kita tak lari dari kesilapankan? "semua anak adam berdosa dan yang paling baik adalah yang bertaubat"

Wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 15:14


!!! QUOTE !!!



....sebab memang kita tahu zaman nabi pun bukannya ada WWF tu.

....Sementara tentang hukum tengok gusti tu ada ulama yang 'taisir' mengatakan bahawa ia bukanlah tergolong dalam dosa besar dan hanya tergolong merupakan suatu yang lagha jadi membuatnya tidak dapat pahala dan tidak dapat dosa.

....betul ke tu keluar dari mulut beliau sendiri.kalau betul mungkin beliau sendri ada hujah2 tertentu.

....mengapa perlu menghebah2kan keburukan mereka disini.

....Kita jugak diajar supaya menyembunyikan aib manusia waimma dia pernah berzina skalipun kerana mungkin dia sudah bertaubat dan menyesali perbuatannya.

....Sebaiknya kalau betul nak kritik, pergilah ajukan kepada beliau sendiri dan bagilah beliau jawab.tu baru lah adil bukan?

....jangan lah jadikan ukhwah.com ni sebagai tempat untuk kita umpat mengumpat sesama kita.

....tentang seronok sangat dicop anti ulama tu. pesal lah nak sangat kena cop begitu.minta cop lain lah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Qadh_iyyah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16548
Posting: 4
Dari: Morocco

Melaka  


posticon Posting pada: 25-08-05 10:19


Assalamualaikum...ana rasa ada baiknya pihak yang mendakwa syeikh yusuf Qardawi beri fatwa itu buktikan betul²...tolong jangan kelirukan orang awam...Memakai tudung (memelihara aurat) itu adalah syariat..bukankah syari'at itu lebih aula (penting) daripada maslahah manusia?..sila rujuk daruriyatul khamsah (5)..Pertama sekali hendaklah menjaga agama..yang kedua barulah menjaga nyawa..sehingga berikutnya...maka bukankah memelihara agama itu lebih aula (penting) daripada menjaga nyawa?..Sekiranya wanita² Islam di Britain dibenarkan menanggalkan tudung ketika darurat..tidakkah umat Islam tidak malu kepada agama² lain?..orang bukan Islam akan berkata "Apakah orang Islam sanggup memperkosakan syariat di dalam Quran (kewajiban menutup aurat) semata² kerana maslahah manusia?..apakah syar'at boleh ikut keadaan malahah manusia (boleh diubah²)? Bukankah kita selalu dididik dalam agama daripada kecil bahawa sesungguhnya Islam itu sesuai dilaksanakan pada bila² masa dan tempat? Ianya tidak terikat kepada masa yang khusus dan tempat yang khusus?? Adakah bukan begitu?..Maka masalah ini samalah fatwa dari. Masyitah yang mengatakan orang Islam boleh melacur ketika darurat (jatuh papa & miskin)..Astaghfirullah..Apakah definisi darurat ituuu?? Sehingga sanggup mengetepikan syari'at ini yang kedudukannya adalah paling utama sekali? Jgnlah kerana untuk kepentingan maslahah manusia kita sanggup mengetepikan hukum Allah? Allah itukan pencipta manusia..dia tahulah maslahah manusia..mengapa manusia mencari² sendiri hukum sendiri?? ..Maka fikirkanlah..yang baik itu dtgnya daripada Allah dan yang buruk itu dtgnya daripada diri ana sendiri..wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Qadh_iyyahProfil   Hantar PM kepada Qadh_iyyah   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 10:45


tiada alasan untuk melanggar hukum allah...
pengecualian hanya diberi ketika berlaku daururat...
daururat di sisi islam bermakna kalau kita tak buat benda tu, boleh mendatangkan kematian...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

ShahrulZaman
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2007
Ahli No: 28499
Posting: 1138
Dari: Walidain

Selangor  


posticon Posting pada: 11-04-07 20:21


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ShahrulZamanProfil   Hantar PM kepada ShahrulZaman   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.148148 saat. Lajunya....