Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 15-05-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
" Jika anda berada dalam jamuan di rumah orang hendaklah menjaga perangai dan menjaga mata; dalam solat menjaga hati; dan dalam pergaulan menjaga lidah."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
muslimiman: 5 hari yang lalu
ucu_nuriman: 9 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Godaan buadaya SMS???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Godaan buadaya SMS???

Please Mendaftar To Post


Oleh Godaan buadaya SMS???

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 02:35


Assalamualaikum....

Ketika demam SMS semakin berakar dan meluas di kalangan masyarakat Islam negara ini.

Sebagai contoh....peserta peraduan melalui SMS ‘akan membelanjakan wang yang banyak, manakala sesetengahnya pula menghantar SMS berulang kali’. Dalam keadaan sebegitu, penganjur peraduan mendapat keuntungan berlipat ganda daripada caj SMS yang mencanak-canak mahalnya.Tanpa perlu posmen, sampul surat dan setem, kita boleh mencuba nasib (bukan menguji kecerdasan minda), dengan bermodalkan beberapa sen menghantar SMS.Malah seseorang peserta bersaing menghantar SMS dan bercita-cita memenangi ganjaran, sama ada wang atau barangan.Kekadang juga menimbulakn ketidakpuasan malah selepas berusaha demi mencapai impian, kegagalan selalu membenihkan keinginan yang lain, sama ada melalui jalan yang sama atau kaedah lain sehingga hasrat itu dicapai.....alangkah membazirnya...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 04:32


Teknologi yang disalah guna.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 20-07-05 04:41


selain itu,sms juga digunakan untuk mengutip derma..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 05:03


Pada 20-07-05 04:41 , trigO posting:

!!! QUOTE !!!

selain itu,sms juga digunakan untuk mengutip derma..
Alhamdulillah jika benar apa yang kita salurkan sampai kepada mereka,tapi apa yang ditakutkan, ia telah dikaut oleh mereka yang tak berhak.. nauzubillah.



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

as_samakandi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16564
Posting: 35
Dari: amerika syarikat

usa  


posticon Posting pada: 20-07-05 08:36


kita asyik cerita sms peraduan....tetapi kita lupa akan sms lebih besar yang menghantui seluruh masyarakat malaysia iaitu akademi fantasia3..maybe ada agaknya ....yang tak ketinggalan mengundi apundi mereka....macam mana lah ahli ukhwah lain...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_samakandiProfil   Hantar PM kepada as_samakandi   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 08:53


begini lah..kita sebagai student islam yang dapat berfikir mana baik mana buruk..
guna lah untuk kebaikkan...
sms.. sms juga.. jangan salur kat mnda tu sudahh:-):roll::-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 01:14


Assalamu'alaikum...
pergunakanlah ia sebaik mungkin..
kejalan kebenaran bukan kejalan kemungkaran...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

as_samakandi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16564
Posting: 35
Dari: amerika syarikat

usa  


posticon Posting pada: 21-07-05 01:53


ana setuju dengan pendapat cahayainsani ni....pergunakanlah sebaik mungkin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_samakandiProfil   Hantar PM kepada as_samakandi   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:14


yup betul itu...
hanya kita yang menentukkan cara penggunaan nya..
tepuk dada fikir sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:28


bagi winna

ada juga sistem sms di gunakan
untuk menyemak saman
menyemak kemasukkan ke ipta
menyemak status jalan
menyemak waktu solat
menyemak keadaan cuaca
menyemak..dia mana kawan-kawan/ keluarga

pada winna lahh
perkara yang baik bila di salurkan kepada yang baik..
ia akan menjadi baik..

tapi..jika..perkara yang baik
tapi diri yang menentukan untuk sebaliknya..
maka jadi tak baik lah ia..
ambil lah yang baik..
untuk kebaikan diri sendiri...
jangan persalahkan..kemajuan andai minda tak pernah nak..
tukar pada yang positif..
fikir-fikirkan...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:35


ana suka sms untuk semak baki di bank islam itu saja, sebulan tiga kali awal bulan check gaji dah ada ke belum ,tengah bulan check balance cukup lagi ke tidak and hujung bulan tengok ada saving tak untuk bulan tu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 27-07-05 00:16


ermmm............macam tu lah bila salah digunakan bila kemudahan yang canggih sekrng ni......

sebenarnya atas individu sendiri yang mengawal dirinya....adkah nak menggunakan rezeki yang ALLAH bagi kpada jalan yang xdiredai....fikirlah dan renungkanlah.....

setiap rezeki yang kita gunakan akan ditaye oleh ALLAH

harapan ana fikir sebelum gunakan rezeki ALLAH
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

villadesa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17367
Posting: 26

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 02:22


Bergantung kepada si pengguna sama ada pandai memanfaatkan teknologi atau tak....Semua tu bergantung pada niat masing-masing...

Bookmark and Share

    


  Member Information For villadesaProfil   Hantar PM kepada villadesa   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 02:42


Pada 26-07-05 22:28 , winna_huwaida posting:

!!! QUOTE !!!

bagi winna

ada juga sistem sms di gunakan
untuk menyemak saman
menyemak kemasukkan ke ipta
menyemak status jalan
menyemak waktu solat
menyemak keadaan cuaca
menyemak..dia mana kawan-kawan/ keluarga

pada winna lahh
perkara yang baik bila di salurkan kepada yang baik..
ia akan menjadi baik..

tapi..jika..perkara yang baik
tapi diri yang menentukan untuk sebaliknya..
maka jadi tak baik lah ia..
ambil lah yang baik..
untuk kebaikan diri sendiri...
jangan persalahkan..kemajuan andai minda tak pernah nak..
tukar pada yang positif..
fikir-fikirkan...


yang winna cakap ni, ana setuju sajalah. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 09-10-05 11:36


gunakan sebaiknya teknologi ini dengan baik...banyak kemudahan sms yang boleh digunakan untuk check bil dll...sekarang macam-macam kes libatkan sms....salah guna menjadi masalah juga....jadi gunalah sebaiknya.... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 12:36


SMS NI BOLEH DIKAITAN DENGAN SESUATU YANG BAHAYA YANG BOLEH MENYEBABKAN KETAGIHAN KEPADA SESEORANG DAN SETERUSNYA MENYEBABKAN PEMBAZIRAN WANG YANG BANYAK..HATI-HATILAH WAHAI REMAJA

Bookmark and Share

    


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 13:12


entah la...payah jugak Kalau tak ada sms especially for student like me..
kalau ada apa-apa info just sms saja...lagipun jimat sikit daripada call..
secanggih mana technology mesti ada weakness..
may be ada yang menggunakan ke arah jalan yang tidak baik...
tapi terpulang pada diri sendiri laa...
tapi kalau saya la,nak hantar kat progrm tv susah la sikit sebab jimat kredit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 22:55


assalamualaikum...
itulah zaman sekarang..teknologi zaman sekarang..semuenye sms...
tapi yang sedihnye..sms tu disalah guna..ada yang sanggup menyebarkan fitnah...membawa berita yang tidak benar yang boleh membawa kepada pergaduhan...
sekarang ni juga..pertndgan..undian..semuenye melalui sms..shingga pihak2 tertentu mendapat pulangan yang berganda hasil dari aktiviti ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 22:25


apa pun asalkan bermanafaat..tak begitu ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 20-10-05 23:01


entah laa.. ana kadang-kadang tak setuju betul dengan segelintir kawan2 ana..
sanggup menghabiskan kredit untuk program realiti tv yang langsung tak bagi faedah kat mereka..

..sekadar memperingatkan diri yang lalai dan leka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-10-05 15:19


semuanya bergantung pada diri sendiri...kearah manakah teknologoi itu akan kita gunakan...
kalau baik,baiklah dan banyaklah faedahnya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118766 saat. Lajunya....