Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-06-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Air yang mengapungkan kapal; air juga yang menenggelamkan kapal
-- Peribahasa Lama

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
jasadkudisini: 3 hari yang lalu
hajime_kindaichi: 5 hari yang lalu
isa777_musa: 5 hari yang lalu
zam_rizal: 14 hari yang lalu
wanja: 24 hari yang lalu
MTMKi: 32 hari yang lalu
Kang: 32 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Kenapa islam guna bintang & bulan sebagai simbol ?


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Kenapa islam guna bintang & bulan sebagai simbol ?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa islam guna bintang & bulan sebagai simbol ?

yeopmi_in-team
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 164
Posting: 104
Dari: Perak Darul Ridzuan

Perak  


posticon Posting pada: 16-05-03 17:32


kenapa islam guna bintang & bulan sebagai simbol ? sapa yang tahu tolong jelaskan

-----------------
[img]http://ukhwah.com/gallery/gallery/Art/yeopmi_in-team.gif[/img]

SALAM UKHWAH & SALAM PERSAUDARAAN

Bookmark and Share

    


  Member Information For yeopmi_in-teamProfil   Hantar PM kepada yeopmi_in-team   Pergi ke yeopmi_in-team's Website   Quote dan BalasQuote

wan_pasir
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 37
Posting: 395
Dari: kuala terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-03 23:42


bintang dan bulan ini adalah dari Allah dan bukan buatan manusia.. tiada siapa yang dapat merekacipta dan membuatnya..
hanya Allah yang maha Esa..

siapa yang dapat membuat bulan dan bintang yang asal dan siapakah pula yg telah dan mampu tinggal disana?

selain itu bintang dan bulan adalah benda yang cantik pada waktu malam ia akan bercahaya menerangi kegelapan manusia.. dlm keadaan yg sejuk itu lah.. bintang dan bulan akan menerangi malam sehingga terbitnya cahaya kepanasan pada esoknya!



-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For wan_pasirProfil   Hantar PM kepada wan_pasir   Pergi ke wan_pasir's Website   Quote dan BalasQuote

hurulain
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 9
Posting: 111
Dari: Bumi Allah

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 03:12


Maha Suci ALLAH...ALLAH itu cantik..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hurulainProfil   Hantar PM kepada hurulain   Quote dan BalasQuote

heizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 182
Posting: 107
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 17-05-03 18:47


A'KUM... ALLAH HU AKHBAR... ALLAH MAHA BESAR!!!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For heizamProfil   Hantar PM kepada heizam   Pergi ke heizam's Website   Quote dan BalasQuote

sayasarah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 225
Posting: 294
Dari: atas tanah jeh

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-03 16:23


a'kum

oo gitu eh..
ade sebab lain tak?[eh bukan tak percaya..]

-----------------
Pimpin daku dalam Redha-Mu
Kasihi daku dalam Rahmat-Mu

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayasarahProfil   Hantar PM kepada sayasarah   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 03-06-03 10:45


ALLAH MAHA BESAR!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

izad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 66
Posting: 425
Dari: Wakaf Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 11:02


assalamualaikum...
ana tak tahu... tapi kalau ikut pandangan izad laa kan.... bintang yang sangat jauh dan kuat pula tahap pembakarannya tue mungkin mengambarkan jika di buat persamaan dengan islam begini... untuk mencapai sesuatu yang jauh tue perlu kepada suatu amalan yang yang mungkin sama dengan tahap sufi.... jadi keadaan bintang yang begitu rasanya sama dengan islam yang memerlukan kesungguhan untuk mendekatinya... terlalu jauh tapi jika ada hasrat ke arah itu apa-apa pun boleh jadi dekat...

begitu jugalah dengan bulan yang digambarkan tentang kecantikkan... mungkin boleh dibuat persamaan dengan pendakwah yang menjadi mentor masyarakat... bulan membalikkan sinaran matahari dan memandu kegelapan malam... begitu jugalah para daei yang membalikkan ajaran muhammad saw untuk dilaksanakan dalam kehidupan umat....

bagaimana pula dengan sahabat yang lain.... ini pandangan....

-----------------
AL-FIRQATU AN NAAJIAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For izadProfil   Hantar PM kepada izad   Pergi ke izad's Website   Quote dan BalasQuote

luqmanulhaqim
Warga Rasmi
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 672
Posting: 9
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-06-03 11:24


Assalamualaikum?
Mengenai bulan dan bintang sebagai simbol dalam islam.
Memang benar bulan dan bintang adalah simbol atau diantara tanda-tanda kebesaran illahi. Ini adalah untuk menjadikan manusia itu berfikir tentang kejadian alam didunia ini, dan seterusnya mendekatkan kita kepada yang Maha Pencipta.
Namun berapa ramai yang sedar akan hakikat ini.
Sesungguhnya terdapat banyak lagi simbol atau tanda-tanda kebesaran illahi yang manusia tidak sedar akan hakikat ini.
Semoga kita akan dijadikan antara hambanya yang bersyukur.
Wassalam..


Bookmark and Share

    


  Member Information For luqmanulhaqimProfil   Hantar PM kepada luqmanulhaqim   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 20:44


:-di sebab bersinar2.....bercahaya yang amat indah dalam kegelapan malam yang hitam pekat......

:-) kan Nur Islam adalah bercahaya.........serta lambang kebesaran Pencipta Nya......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 14:04


sebenarnya ianya digunakan dalam zaman pemerintahan abasiyah kalau tak silap saya....saya tak pasti...
bulan sabit tu melambangkan penguasaan Islam dari utara di eropah ke selatan afrika dan terus ke india dan China...satu cita untuk meluaskan agama Islam ke seluruh dunia...
Macam huruf C...pusat pemerintahan terletak di tengah huruf C.
Cuba letak bulan sabit di peta dan letakkan di tengah lambang bulan sabit tu tu pusat pemerintahan Islam..yakni Arab atau Baghdad.(agak susah nak diterangkan secara bertulis) tapi harap faham...
jadi setiap lengkok dan bucu tu akan kena ke Eopah barat dan timur dan lengkok dan bucu di sebelah bawah kena sebahagian Afrika dan terus ke India dan China..
Bintang lima tu pula melambangkan rukun Islam yang lima yang cuba disebarkan ke seluruh umat...ke setiap negara di dalam lingkungan bulan sabit tu..atau lebih tepat ke seluruh dunia... bulan sabit tu kira simbollah..
itulah sejarahnya...kalau saya salah harap diperbetulkan
wallahualam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 14:42


emmm..bagus ..satu infomasi yang bekesan..terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 19-09-06 16:03


Yang guna keris pun ada, tapi melayu lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-09-06 16:32


salah satu tanda kebesaranNya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 08:33


OOWWHH... Bulan dan bintang. Betul ke bulan dan bintang tuue perlambangan
pada Islam? HUURRM... Yang saya baca pada artikel Hizbut Tahrir lain pula.
Maaf, dah terlupa / tiada link ke page tersebut. Nanti diusahakan. Huhu...
Terima kasih di atas perbincangan ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 10:56


hal yang sama pernah saya kemukakan dalam tajuk menyembah dewa bulan dan dewa matahari..
hanya cara penyampaian yang berbeza...
dulu soalan saya dipermasalhkn..he..he..sekarang ada yang tanya dah..
hhmm..
dalam islam, islam selalu mengambil jenis corak bangunan2 lain yang terlihat bagus sebagai hiasan pada bangunan islam..
bulan sabit dan bintang tu bukanlah merupan simbol/lambang islam..
hanya sebuah hiasan...tak pakai tu pun orangtau tu mesjid..kan..??

Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 27-02-09 10:58


Pada 16-05-03 23:42 , wan_pasir posting:

!!! QUOTE !!!

bintang dan bulan ini adalah dari Allah dan bukan buatan manusia.. tiada siapa yang dapat merekacipta dan membuatnya..
kalau begitu..esok2 kita buat mesjid dan letak kat atasnya lambang matahari..kan lagi hebat berbanding bintang dan bulan..lagi terang dan lagi menerangi..
or lambang gerhana bulan..lagi indah..macam cincin..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-02-09 11:30


Nampak topik niie, haa... Saya ada soalan nak tanya niih... Tiada keperluan
membuka topik baru... EERR... Dalam surah Al-Maidah, ada dinyatakan,
"Dan makanan (sembelihan) orang-orang yang diberikan Kitab itu adalah
halal bagi kamu." HUURRMM... Okeehh, di sini yang saya ingin bertanya,
oleh kerana ahli Kitab adalah merujuk kepada kaum Yahudi dan Nasrani,
    
adakah kita boleh memakan masakan mereka daripada daging yang
disembelih apabila kita ke rumah mereka, ataupun kita berada di kawasan
seperti.... Argentina, Guatemala, Chile, Colombia dia mana
kebanyakannya merupakan Catholic Christians..?? Can we? Atau ada hukum
lain dari segi fiqhnya? Sekian, terima kasih...

p/s: Rasanya cukuplah menjawab dengan memberi penerangan dan
nas-nas yang jelas tanpa copy paste mencecah dua-tiga muka surat...
Terima kasih. Boleh atau tidak? Itu saja... Dan sekiranya boleh, tentu ada
syaratnya... Kita orang Islam tidak sekadar main hentam keromo...

2nd p/s: Maaf tumpang satu posting dalam topik ini. Rasanya
tiada keperluan membuka topik baru. Huhu. Ampun....



Bookmark and Share

    


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

Mulya
WARGA SETIA
Menyertai: 10.09.2007
Ahli No: 31000
Posting: 1015
Dari: SELANGOR DARUL EHSAN

indonesia  


posticon Posting pada: 01-03-09 15:56


Pada 27-02-09 11:30 , owl_UM posting:

!!! QUOTE !!!

Nampak topik niie, haa... Saya ada soalan nak tanya niih... Tiada keperluan
membuka topik baru... EERR... Dalam surah Al-Maidah, ada dinyatakan,
"Dan makanan (sembelihan) orang-orang yang diberikan Kitab itu adalah
halal bagi kamu." HUURRMM... Okeehh, di sini yang saya ingin bertanya,
oleh kerana ahli Kitab adalah merujuk kepada kaum Yahudi dan Nasrani,
    
adakah kita boleh memakan masakan mereka daripada daging yang
disembelih apabila kita ke rumah mereka, ataupun kita berada di kawasan
seperti.... Argentina, Guatemala, Chile, Colombia dia mana
kebanyakannya merupakan Catholic Christians..?? Can we? Atau ada hukum
lain dari segi fiqhnya? Sekian, terima kasih...

p/s: Rasanya cukuplah menjawab dengan memberi penerangan dan
nas-nas yang jelas tanpa copy paste mencecah dua-tiga muka surat...
Terima kasih. Boleh atau tidak? Itu saja... Dan sekiranya boleh, tentu ada
syaratnya... Kita orang Islam tidak sekadar main hentam keromo...

2nd p/s: Maaf tumpang satu posting dalam topik ini. Rasanya
tiada keperluan membuka topik baru. Huhu. Ampun....

sebahagian orang menyatakan boleh..
tapi perlu kita ketahui..yang ahlul kitab tu yang macam mana..??adakah mereka yang telah menyekutukan ALLAH..??
orang2 nasrani yang beragama tauhid hingga sekarang masih ada..
jika mereka yang menyembelihnya..,makan itu halal dimakan bahkan lelaki muslim pun boleh menikahi mereka..yang beragama tauhid..


-----------------
ya allah terimalah hidup matiku untukmu.."ya allah..izinkanlah aku mati untukMU..hamba mohon dengan sangat ya allah.."kuatkanlah aku dan berikanlah kesabaran


Bookmark and Share

    


  Member Information For MulyaProfil   Hantar PM kepada Mulya   Pergi ke Mulya's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-03-09 22:21


Pada 27-02-09 10:56 , Mulya posting:

!!! QUOTE !!!

hal yang sama pernah saya kemukakan dalam tajuk menyembah dewa bulan dan dewa matahari..
hanya cara penyampaian yang berbeza...
dulu soalan saya dipermasalhkn..he..he..sekarang ada yang tanya dah..
hhmm..
dalam islam, islam selalu mengambil jenis corak bangunan2 lain yang terlihat bagus sebagai hiasan pada bangunan islam..
bulan sabit dan bintang tu bukanlah merupan simbol/lambang islam..
hanya sebuah hiasan...tak pakai tu pun orangtau tu mesjid..kan..??


Janganlah terasa hati Encik Mulya.. bab menyembah dewa bulan dan matahari tu berbeza dengan Kenapa bulan bintang dijadikan simbol.. sebab yang pertama berkait dengan aqidah dan yang kedua sekadar simbolik saja..

Macam mana pun saya setuju dengan Encik Mulya pada part hujung tu.. bulan dan bintang tu bukan simbol Islam.. tetapi disebabkan penggunaannya telah lazim dengan Islam, maka ia dilihat seolah-olah seperti simbol Islam.. Nabi sendiri tak menyebut sebarang simbol Islam..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

hajime_kindaichi
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5955
Posting: 575
Dari: Bumi Allah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 14:22


bulan dan bintang berada di atas, bukan di bawah, lagipun bulan dan bintang selalu memancarkan sinar cahaya di malam hari dan ia melihatkan kebesaran Allah swt :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajime_kindaichiProfil   Hantar PM kepada hajime_kindaichi   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-09 17:08


Sejarah Lambang Bulan Bintang Dalam Islam
Feb 25th, 2009 | By | Category: Sejarah

Penggunaan simbol bulan bintang terjadi setelah Sultan Memet (Muhammad) II menaklukan konstatinopel pada 1453.

Kristen memiliki simbol salib, Yahudi mempunyai bintang Daud, dan Islam identik dengan bulan sabit dan bintang berdimensi lima. Rasanya tidak afdhol jika di puncak kubah atau menara masjid tidak ada bulan bintang. Tidak akan ada yang membantah bahwa keduanya diasosiasikan sebagai simbol Islam. Tapi, dari mana asalnya?

Penggunaan simbol bulan bintang berhubungan dengan kekaisaran Ottoman di Turki, atau lebih dikenal dengan Turki Usmani. Dinasti Usman menjadi penguasa Islam dalam 36 generasi, lebih dari enam abad (1299-1922). Usman atau dikenal sebagai Usman I tak adfa hubungannya dengan Khalifah Usman bis Affan ra. Usman adalah pendiri kekaisaran ini. Ayahnya, Urtugul, seorang kepala suku dan penguasa lokal, semacam demag di jawa.

Sebagai suku yang berkelanan dari Asia Tengah selama berabad-abad, oleh kesultanan Saljuk di Anatolia ia diberi wilayah di perbatasan dengan Byzantium.seiring melemahnya kesultanan Saljuk, Usman menyatakan kemerdekaan wilayahnya pada 1299.

Penggunanaan simbol bulan bintang terjadi setelah Sultan Mehmet (Muhammad, red) II, sultan ke-7, menaklukkan konstatinopel pada 1453, ibukota Romawi Timur atau lebih dikenal dengan kekaisaran Bizantium. Negara superpower saat itu yang menetapkan Kristen sebagai agama resmi Negara.

Lambang kota itu adalah bulan dan bintang. Mehmet II mengadopsi simbol Konstatinopel menjadi bendera Ottoman. Nama Konstatinopel pun diganti dengan Istanbul.

Sebelumnya bendera Ottoman hanya segitiga sama kaki yang rebah, yang garis sisi kedua kakinya melengkung. Benderanya berwarna merah. Setelah penaklukan konstatinopel, di tengah bendera itu ditambahi bulan dan bintang berwarna putih. Pada 1844. bentuk bendera Ottoman berubah segiempat.

Bendera ini mengalami modifikasi lagi pada 1922, yang kemudia ditetapkan dalam konstitusi pada 1936, setelah Ottoman jatuh, menjadi bendera seperti sekarang ini yang dipakai oleh turki modern. Bintang dan bulan sabitnya menjadi lebih langsing. Sebelumnya tampak lebih gemuk namun warna dasarnya tetap merah, serta gambar bulan bintangnya tetap putih.

PAGAN DAN KRISTEN

Tak ada catatan yang menerangkan nama asli kota Istanbul hingga bangsa Yunani memberinya nama Byzantium 667 sama. Nama itu dirujuk dari nama satu tokoh dalam mitologi Yunani, yaitu Byaz. Sebagai bangsa pagan, Yunani memberi simbol bulan sabit pada kota itu untuk didedikasikan pada dewa mereka, Dewi Artemis (Dewi Diana) yang bersimbol bulan sabit.

Mereka menaklukan kota itu dengan diterangi cahaya bulan dan catatan lain yang menyebutkan bahwa bulan sabit merupakan simbol Dewi Tnit (Carthagian, Bangsa Phoenioc).

Simbol bulan sabit tetap dipertahankan ketika kota ini direbut bangsa Romawi oleh kaisar Constantine pada 330 M. Nama kota berganti menjadi Nova Rome (Roma Baru) dan menjadi ibukota Romawi, pindah dari Roma di Italia (pada 395, Romawi pecah menjadi Romawi Barat dan Romawi Timur).

Namun setalah raja Constantine wafat, kota ini lebih dikenal dengan nama Konstantinopel (kota Konstantin). Namus kaisar menambah simbol bintang ditengahnya. Bintang disebutkan sebagai simbol perawan suci bunda Maria. Namun catatan lain menyebutkan bahwa simbol bintang dirujuk dari simbol Dewi Ishtar (kata star = bintang dalam bahasa inggris diambil dari nama dewi itu).

Catatan lain menyebutkan bahwa kedua simbol itu telah dipakai bangsa Turki Kuno. Hal ini dibuktikan oleh penemuan artefak yang menggambarkan bulan bintang. Bahkan disebutkan bahwa simbol itu juga digunakan di Sumeria. Simbol itu kemudia diserap bangsa Turki ketika mereka melewati lembah itu dalam perjalanannya dari Asia Tengah – wilayah yang diduga sebagai asal-usul bangsa Turki – menuju Anatolia.

Sedangkan legenda Turki Usmani menyebutkan bahwa simbol-simbol tersebut diambil dari mimpi Usman I. mimpi itu terjadi jauh sebelum ia menjadi raja. Penasihat spiritualnya menyebutkan bahwa mimpi itu menjadi pertanda akan kebesarannya namanya di masa depan.
Mana yang benar? Hingga kini belum ada penelitian yang meyakinkan soal ini. Namun, Ottoman adalah Negeri pertama yang menggunakan simbol tersebut.

HITAM YANG SIMPEL

Lalu, apakah simbol Islam yang asli? Rasulullah Muhammad SAW maupun KhulafaurRasyidin (632-661) tak pernah membuat ketetapan soal itu. Al-Qur’an pun tak pernah membicarakan soal tersebut. Bukti-bukti sejarah menunjukkan bahwa di zaman Rasulullah hanya ada bendera panji-panji perang yang sangat sederhana dengan satu warna: hitam, putih, atau hijau. Di ‘Negara Madinah’ di zaman Khilafah yang empat memiliki simbol berupa bendera persegi empat berwara hitam.

Bendera segi empat warna hjitam juga digunakan Dinasti Umayah di Damaskus (660-750) dan di Kordoba (929-1010), dan Dinasti Abbasiyah di Baghdad (750-1258) maupun di Kairo (1261-1517). Hanya Dinasti Fatimiyah di Kairo (909-1171) yang menggunakan bendera warna hijau.

Jika kita cermati, semua dinasti yang menggunakan simbol yang sangat sederhana itu, Cuma warna yang polos dan tanpa gambar, tulisan atau tanda lainnya, adalah dinasti yang berdarah asal dari tanah Hijaz. Sedangkan kerajaan-kerajaan Islam lainnya seperti Ottoman, Saljuk, Malmuk, Moghul, maupun keajaan-kerajaan Islam Nusantara memiliki bendera yang bergambar.

TAK PERLU DISESALI

Pertanyaannya adalah, apakah penggunaan simbol itu harus dihentikan karena bukan lahir dari tradisi Islam? Ternyata, hasil polling via internet oleh sebuah situs yag masih satu group dengan The York Times, menyatakan , bahwa 39% tetap ingin menggunakan simbol tersebut. Jauh meninggalkan urutan kedua dan ketiganya: kaligrafi (18%), dan Ka’bah (15%).

Selain itu, seperti kata cendikiawan muslim Prof. Dr. Azyumardi Azra, dalam tradisi Islam simbol simbol bulan bintang memang sangat dominan begitu pula di bidang astronomi Islam. Dalam kalender Hijriyah bulan dijadikan dasar perhitungan astronomis. Sehingga bulan sebagai simbol, bukan matahari. Hal-hal yang bersifat ibadah seperti shalat, penentuan awal puasa, maupun lebaran juga menggunakan bulan sebagai patokannya. Karena itu tahun Islam sebagai tahun Qomariyah, yang artinya bulan. Bukan Syamsiyah (matahari).

Sedangkan teori yang menyebutkan bahwa simbol bulan bintang lahir dari Yunani dan Romawi hanya spekulasi saja. Berbeda dengan tradisi Islam yang sangat kuat dengan bulan. Apalagi simbol bulan bintang sudah diterima secara universal.

sumber;http://cahaya-iman.web.id/2009/02/25/sejarah-lambang-bulan-bintang-dalam-islam/



Bookmark and Share

    


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-09-09 00:36


Baru prof teringat lagu yang ungkapannya begini...


Malam Bulan Dipagar Bintang...
Manis jika dipandang...


Allahuakbar ......syukran tambahan info Umar...


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama


Bookmark and Share

    


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

sakinahazzahra
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 21.08.2007
Ahli No: 30733
Posting: 4295
Dari: rumahku syurgaku

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-12-09 11:21


secara ringkasnya nak jawab apa ye pada orang bukan Islam yang bertanyakan soalan seperti ini pada surau/masjid (ada bentuk kubah, bulan dan bintang)?

saya pernah ditanya. Jawapan saya cuma "itu cuma suatu senibina bangunan. tiada pun tak apa. bukannya surau/masjid mesti ada simbol bulan bintang. kalau bentuk kubah itu ada mudahlah orang nak tahu itu masjid/surau"

ada idea lain?


-----------------
dan hanya kepada Tuhanmulah hendaknya kamu berharap alam nasyrah: 8


Bookmark and Share

    


  Member Information For sakinahazzahraProfil   Hantar PM kepada sakinahazzahra   Quote dan BalasQuote

Laskar_Allah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2008
Ahli No: 33470
Posting: 928
Dari: Medan Operasi Asia Pasifik

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-12-09 14:55


Pada 19-12-09 11:21 , sakinahazzahra posting:

!!! QUOTE !!!

secara ringkasnya nak jawab apa ye pada orang bukan Islam yang bertanyakan soalan seperti ini pada surau/masjid (ada bentuk kubah, bulan dan bintang)?

saya pernah ditanya. Jawapan saya cuma "itu cuma suatu senibina bangunan. tiada pun tak apa. bukannya surau/masjid mesti ada simbol bulan bintang. kalau bentuk kubah itu ada mudahlah orang nak tahu itu masjid/surau"

ada idea lain?


Mungkin topik dibawah dapat membantu:

http://ukhwah.com/viewtopic.php?topic=41423&forum=22&#f612504



-----------------
WAMAKARU WAMAKARULLAH WALLAHU KHAIRUL MAKIRIIN!
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Laskar_AllahProfil   Hantar PM kepada Laskar_Allah   Quote dan BalasQuote

pencinta_yesus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.12.2009
Ahli No: 38598
Posting: 57
Dari: sabah.labuan, yogyakarta,bandung.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-09 20:20


Pada 16-05-03 23:42 , wan_pasir posting:

!!! QUOTE !!!

bintang dan bulan ini adalah dari Allah dan bukan buatan manusia.. tiada siapa yang dapat merekacipta dan membuatnya..
kalau itu lasan kamu, mengapa tidak matahari saja?bukankah matahari lebih terlihat hebat?

Bookmark and Share

    


  Member Information For pencinta_yesusProfil   Hantar PM kepada pencinta_yesus   Quote dan BalasQuote

pencinta_yesus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.12.2009
Ahli No: 38598
Posting: 57
Dari: sabah.labuan, yogyakarta,bandung.

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-12-09 20:30


Pada 03-06-03 11:24 , luqmanulhaqim posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum?
matahari lebih besar dr bintang dan bulan

Bookmark and Share

    


  Member Information For pencinta_yesusProfil   Hantar PM kepada pencinta_yesus   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.121215 saat. Lajunya....