Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 48
Ahli: 0
Jumlah: 48




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 20 jam, 55 minit yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: kumpulan nasyid hanya satu???


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» kumpulan nasyid hanya satu???

Please Mendaftar To Post


Oleh kumpulan nasyid hanya satu???

cikacung
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.05.2005
Ahli No: 16419
Posting: 23
Dari: changloon

Kedah  


posticon Posting pada: 12-07-05 14:35


assalamualaikum....
kepada ahli ukhwah sekalian,jangan marah andai apa yang saya nak perkatakan,mungkin akan menimbulkan kemarahan kepada anda sekalian...percayakah anda,kumpulan nasyid yang benar-benar bernasyid hanya ada satu di malaysia??jawapannya,ya,cuma RAIHAN...saya cukup berbangga dengan kumpulan ini..walaupun kurang mendapat sambutan di negara sendiri,RAIHAN amat di kenali di eropah,india,pakistan,australia,malah di korea,china dan amerika..cuba kita lihat lagu sepertimana yang di bawa oleh RAIHAN?semuanya berkonsepkan cinta kepada ALLAH,dan ada selingan cinta kepada ibu bapa..cinta kepada pasangan bukan muhrim???saya rasa terlalu sedikit...cuba kita lihat kumpulan nasyid lain,apa yang saya lihat,mereka ini lebih kepada cinta duniawi,malah mesej yang mereka bawa keduniaan dan ingin mengejar glamer semata-mata..taksemua lagu yang di bawa mesej keduniaan,ada juga lagu seperti sumayyah,rabiatul adawiyah dan ainula mardiah..tapi yang lainnya???yang perempuan pulak menjadikan artis2 ini sebagai idola...cubalah kita fikirkan seandainya yang muslimah ini dah kawin nanti,bagi yang lelaki kita juga pastinya akan beristeri..cuba kita fikirkan sandainya mereka telah berkahwin dan menjadikan artis2 lelaki ini sebagai idola??di mana letaknya maruah suami,apabila si suami itu bukan artis???cubalah kita fikir-fikir kan...seandainya muslimah itu betul-betul muslimah yang sejati,mereka tidak akan ke konsert nasyid ini,hanya mendengar dirumah,kerana mereka faham cinta sebenar hanya kepada ALLAH,dan jika bersuami,hanya suami merekalah idola mereka..yang akan di cintai sampai bila-bila...in-team,unic,far-east dan byklg yang di 'agung-agungkan',layakkah bagi muslimin dan muslimat???bagi muslimat,takut mereka akan memperkecilkan suami mereka hanya kerana tidak pandai bernasyid...syabas RAIHAN..saya amat berbangga dengan anda...bagi rabbani pula,usahlah terlalu modenkan nasyid...apa pendapat anda????

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikacungProfil   Hantar PM kepada cikacung   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:39


ana kurang setuju..kita tengok dari sudut positif lah..kalau tak macam mana industri nasyid nak naik..xkn kita nak dengar lagu yang tak berteraskan islamic semata..dengan cara begini aje lah muda mudi kita dapat dididik..walaupon tak sepenuhnye..tapi at least ada usaha juga kan..tapi kalau nak memodenkn nasyid tu? jgnla melampau2 sampai lari dari batasan islam..wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 13-07-05 11:13


act...lagu cinta yang buakan muhrim itu pun...
di selitkan dengan nasihat...even dia memang menjurus kepada cinta sesama manusia..ia still lagi menyampaikan nasihat supaya menjaga hubungan sesama manusia...supaya tak menjurus ke arah kemaksiatan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-07-05 22:48


YA!! BENAR!! ANA SOKONG kata-kata CIKACUNG!! RAIHAN SATU2NYA KUMPULAN NASYID...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 00:45


assalamualaikum...

saya sokong jugak...Raihan pendek kata kumpulan nasyid yang tulen...
jangan marah!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 02:05


nak kata kumpulan nasyid satu saja... tah lah.... banyak sebenarnya... tapi tu lah kan... yang banyak tu, konsep nya macam lain saja.... walaupn nasyid, tapi lagu lebih kepada cinta sesama manusia.....so no komen lah kan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 07:05


assalamualaikum..

sakeenah setuju 1000000%RAIHAN adlh kumpulan nasyid yang betul2 tulen dan berkualiti tanpa kumpulan RAIHAN tak mungkin kumpulan nasyid yang lain akan ada dan maju...jangan marah sakeenah ye..ada sesiapa yang nak bantah??sila bantah sekarang..mungkin pendapat anda akan mengubah tanggapan sakeenah..

p/s:soalan cepu emas-apa beza nasyid dengan lagu2 biasa
        -apa sebenarnya tujuan kump2 nasyid dok sibuk nak ikut rentak yang bukan2 .
        *sediakan dengan hujah2 anda.
        - siape kat sini ahli komuniti RAIHAN...??
(macam kat mahkamah aje)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 18-07-05 01:34


MEMANG BETUL,kumpulan.RAIHAN SATU-SATUNYA kumpulan.NASYID TULEN kat MALAY..NI,TAPI SEHARUSNYA KITA MEMBERI SOKONGAN PADU PADA ARTIS NASYID BARU KITA,kerana MRKLAH yang MEMARTABATKAN INDUSTRI NASYID KITA,DAN MENJADIKAN HIBURAN INI LEBIH DITERIMA RAMAI.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

redhollah_05
Warga Rasmi
Menyertai: 13.01.2005
Ahli No: 13677
Posting: 17

egypt   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 02:07


ana tak berapa nak sokong pendapat mirwana_87.
sebenar kumpulan raihanlah yang memartabatkan nasyid ni....
kita tengok album pertama raihan....album yang tercatat didalam malayssia book of record jualan yang paling banyak buat setakat ni........
dan ana nak bagi tau...album pertama raihan juga ada masyarakat india di malaysia yang suka mendengar nasyid mereka..
bagi kumpulan yang baru ni....sebenar nya mereka lah yang cuba mengubah ciri nasyid asli...
jangan marah....
cuma nak bagi pendapat.....bagaimana pendapat anda?

Bookmark and Share

    


  Member Information For redhollah_05Profil   Hantar PM kepada redhollah_05   Pergi ke redhollah_05's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 18-07-05 02:35


bagi saya, nasyid kini ok..tapi terlalu stereotaip..apapun Raihan memang ok..hijjaz jugak.. :-)

[ Telah diedit oleh: FIRDAUSNUR pada 18-07-05 03:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

din_arif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8486
Posting: 166

Johor  


posticon Posting pada: 18-07-05 04:29


Pada 17-07-05 07:05 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

..ada sesiapa yang nak bantah??sila bantah sekarang..

Saya... Saya... Saya pun setuju... He3... :lol:
p/s: Raihan memang best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For din_arifProfil   Hantar PM kepada din_arif   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 04:47


assalamualaikum wbt...

pada pendapat ana..overall lah kan...raihan ..is the best. semua memang bagus jugak. cuma dari segi suara dari kumpulan raihan...boleh buat manusia sekali aje..mengalirkan airmata kerana keinsafan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-07-05 16:10


raihan 4ever. !!!


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 00:44


banyak lagi kumpulan nasyid tulen cuma tak Glamer saja,..!

siapa nak jawap?

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

mawardah_solehah85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1155
Posting: 100
Dari: Kuantan,Pahang Darul Mukmin

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 02:23


betul tu... contohnya kumpulan Shoutul Amal.. Lambaian Kasih.. As-Shoff.. cuma mereka tak ada album baru lagi... biasalah lagu2 yang betul2 dakwah.. payah sikit nak dapat sambutan.. sebab niat satu saja... bukan nak glamour.. tapi, redha Allah itu lebih penting...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_solehah85Profil   Hantar PM kepada mawardah_solehah85   Pergi ke mawardah_solehah85's Website   Quote dan BalasQuote

wewr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8559
Posting: 34
Dari: Jordan

jordan  


posticon Posting pada: 13-08-05 09:25


wah wah...nampak macam abang pdaus kita marah saja..hehe...betul, bukan raihan saja yang tumpu pada dakwah...boleh kata semua kumpulan. tapi masing2 ada tahap iman masing2...ada yang boleh tunjuk contoh baik, ada yang tak boleh...so, kena berlapang dada, dan saling tegur menegur...

ana masih ingat ada satu group tu, bila latihan, sebelum persembahan, mesti dia ingatkan ahli kumpulan supaya jaga niat...jaga niat..jaga niat...kalau tak jaga niat, mesej sbnr tak sampai..tak daripada hati..kalau mesej tak sampai, tu yang mad'u silap ambik mesej...wallahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For wewrProfil   Hantar PM kepada wewr   Pergi ke wewr's Website   Quote dan BalasQuote

hanan86
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16926
Posting: 1
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 18:31


saya kurang setuju lah...sebabnya, kalau kita nak tarik golongan remaja untuk meminati sekaligus menghayati irama nasyid, kita perlulah mengikut juga selera mereka. Ini kerana jika kita hanya berkonsepkan nasyid semata-mata, macam mn kita nak tarik minat golongan remaja yang kita sendiri dah tahu yang mereka lebih sukakan konsep yang agak rancak. Walau pun begitu, saya tak nafikan bahawa ada juga remaja yang tidak berminat dengan alunan atau rentak yang rancak.

Bila kita dah tarik minat remaja dengan industri nasyid, so mereka insyaallah akan terus menyukai dakwah yang nak disampaikan oleh artis nasyid itu sendiri, tak kira lah ianya berkonsepkan apa pun.....Sekian....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanan86Profil   Hantar PM kepada hanan86   Quote dan BalasQuote

Are-main
Warga Rasmi
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11232
Posting: 9
Dari: Sekinchan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 10:47


Asalamalaikum...pada cikacung...saya tak berapa setuju...tentang anda melabelkan hanya ada satu kumpulan nasyid di malaysia...iaitu raihan...
adakah kumpulan nasyid yang lain itu bukan sebuah kumpulan nasyid...? jangan menilai pada lagu2 mereka yang popular saja...dengar SEMUA lagu2 mereka....dan bila dah dengar...hayati liriknye....jangan pulaa kerana melodinya alala jiwang...kita kata cinta keduniaan saja...kalau di hayati betul2 banyak lagu macm itu untuk cinta ALLAH dan rasul dan hari Akhirat. Contoh...Inteam - Keredhaan dll Hijjaz - Sebelum Terlena dll Unic - Erti syukur dll ....shoutul amal - amalulillah dll mawaddah - terima kasih tuhan.. dan banyak lagi maafnye tapi saya setuju sangat pendapat anda maruah seorang suami...dan mengenai Hak2 ALLAH. maafka ana...assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For Are-mainProfil   Hantar PM kepada Are-main   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.103662 saat. Lajunya....