Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 03-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman.
-- ali-Imran: 139

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 6 hari yang lalu


Sukan dan Riadah
Topik: USTAZAH tak suka bersukan...betul ke??


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sukan dan Riadah
    »» USTAZAH tak suka bersukan...betul ke??

Please Mendaftar To Post


Oleh USTAZAH tak suka bersukan...betul ke??

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 11-07-05 17:10


:-D ASSALAMUALAIKUM....

betul ke ustazah2 ini tak suka benar bersukan? agaknye apa sebab ek?

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-07-05 11:36


:-D :-D :-D
salah tu?...
maybe ada sesetengah orang agaknya...
sekarang ni...ustazah ke...cikgu ke..teacher ke...semua kena turun padang....
cikgu alaf moden katakan....
:-D :-) :-D :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

amirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1533
Posting: 185
Dari: Malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 11:51


ha!ye ke????hmmmmmmmmmmmm, ikut individu agaknya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirahProfil   Hantar PM kepada amirah   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:05


ustazah tak suka bersukan..
ya ka..
ikut individu rasanya...
tak semua begitu..



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

PuteriDesa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13061
Posting: 287
Dari: Tanjung Pengelih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:08


:lol:
secara peribadi saya tak bersetuju. berdasarkan pengalaman saya, ustazah2 dan guru2 saya yang bertudung labuh semua menunjukkan minat dalam sukan dan permainan. saya walaupun bukan seorang ustazah tetapi memakai tudung labuh dan minat bersukan. cuma susah sikit nak jumpa teman yang sama2 suka bersukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For PuteriDesaProfil   Hantar PM kepada PuteriDesa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:18


mungkin suasana "kesukanan" yang bercampur gaul tu? yang menghalang ustazah dari bergiat aktif...
yelah nak main netballl tapi penontonya lelaki....kan susah tu?
suasana "kesukanan" yang bercampur gaul mungkin menghalang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:28


macam berpengalam saja saudara zulman...
saudara zulman punya isteri ustazah ye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 12:33


:lol: :-)
bila masa pulak ana beristeri ustazah ni ... maaf tak ada kaitan dengan tajuk diatas..

Ana : masih milik mak & ayah...
         seumur hidup milik Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 13:06


maafla ingatkan anta dah kawin tadi..
sebab tahu saja Kenapa ustazah tak minat bersukan...
maaf sekali lagi ye...saudara..zulman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 13:57


Maaf di terima...
tu? pendapat saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 14:12


Pada 12-07-05 12:18 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin suasana "kesukanan" yang bercampur gaul tu?? yang menghalang ustazah dari bergiat aktif...
yelah nak main netballl tapi penontonya lelaki....kan susah tu??
suasana "kesukanan" yang bercampur gaul mungkin menghalang..



winna setuju..
suasana menjadi penghalang...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 18:24


Assalamualaikum..

Ana rasalah..bukan depa taknak bersukan..cuma tak ada tempat sesuai untuk depa bersukan...perempuan kalau nak bersukan kena tempat tertutup...dewan ke apa ke...

Kalau ustaz tu? takpelah...nak main kat padang ke...tapi aurat kena jaga juga...

~Sehatlah Umat Islam Kerana Bersukan~

:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-05 19:17


assalamualaikum...

sakeenah memang betul2 xsetuju kalau ada orang kata ustazah xsuke b'sukan sebab sakeenah tengok semua ustazah kat sekolah sakeenah aktif benor dalam b'sukan tetapi masalahnya kadangkala situasi /suasana yang menjadi penghalangnya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 12-07-05 20:28


assalamualaikum....ana nak mencelah sikit....eh sapa kata ustazah2 ni tak suka bersukan...bagi ana pendapat tu? tak betul...ana ni pun ustazah juga tapi ana suka sangat bersukan ....kan dengan bersukan tu? boleh menyihatkan badan kita...tak begitu?hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-07-05 21:47


ustazah tak minat bersukan or rakyat malaysia tak minat bersukan dan menyebabkan malaysia duduk no 1 dalam obesiti asia

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 23:20


entah lah, dari pengamatan saya it's not about she is a ustazah or not tapi saya jarang jumpa orang perempuan keluar bersukan. Jangan marah, cuba tengok kat matrik ke or universiti, jarang jumpa orang perempuan keluar joging ptg2 or turun padang. kat tempat saya sendiri misalnya, susah nak cari kawan joging sama2 tiap2 petang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 15:46


cikgu yang latih netball ana dulu adalah ustazah yang memang aktif main bola jaring.jadi tak semua ustazah yang tak bersukan. kadang-kadang keadaan/ tempat untuk bersukan itu tidak sesuai. contohnya kat padang/ stadium ada penonton lelaki.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ad_atie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17295
Posting: 49
Dari: skudai,johor

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-05 17:46


Assalamu'alaikum
entah lah
hakikatnya prmpuan mst jaga adab pergaulan kelakuan
batas2 sebagai pmpuan
pmpuan cek rasa r bukan tak suka bersukan
tapi memang dah nama pmpuan kena juga segala2ny
aurat tu y pnting
nak bersukan pakaianny bagaimana
kelasakanny bagaimana pula
sekelilingny sapa?
semua tu mst dititikberatkn
pmpuan tak boleh terkinja2 depan bukan muhrimny
berdosa
memang islam mggalakkn kita beriadah
tapi bagi pmpuan amat terhad
ktorg pun beriadah juga
tapi masing-masing dengan cara y tersendiri
bagi cek r pmpuan tak sswai beraktiviti lasak
tak sswai bersukan macam lelaki
kitorg juga kesihatan dengan cara trsndiri
ad orang pergi joging pepagi,time tak ramai orang
tu r susah anda nak jmp pmpuan
pmpuan ni penuh dengan sifat maluny he3
ad orang brsenam dalam bilik
ad orang main badminton sesame kawan-kawan kat tempat tertutup
dan lain2
dan seerti dgnny

tapi y pasti cek bukan ustazah r
just nak bagi pndangan
cek pun sbenarny sgt2 tak aktif dalam sukan
sebab cek ni kaki tangan bangku hi3
tapi syukur juga

wokaiye lah pabaiye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad_atieProfil   Hantar PM kepada ad_atie   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin12
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7491
Posting: 36
Dari: seberang...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 08:09


entah laaa...susah nak cakap..memang tak nampak..kat tempat saya..kalau ada program sukan untuk depa,baru lah depa keluar main..

maju lah sukan untuk islam..:D

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin12Profil   Hantar PM kepada amirul_mukminin12   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-07-05 16:35


bagi ana tak semestinya..ustazah tak suka bersukan,kat sekolh ana,ustazah ana pun jadi juru latih,bola jaring.

Bookmark and Share

    


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-05 13:23


SALAM.. :-) macam-macam pendapat sahabat2 bagi. so, apa tindakan kita lepas ini..?bagi ustazah2 yang minat bersukan tapi terhad ruang dan peluang untuk beriadah, adakah nasib mereka terbela..... sesame kita fikir kan bersama... :roll: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

ainkajlah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.03.2005
Ahli No: 15015
Posting: 1
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 13:47


bagi saya tak salah kalau kita bersukan,tak kira siapa dia.sepertimana yang semua ketahui bahawa sukan 2 penting untuk menjana mental dan juga fizikal yang sihat.tak percaya?erm....cuba dulu.well ustazah2 jangan risau untuk bersukan,adakan aktiviti dalam kumpulan tu adalh lebih baik,sebab selain dapat menghindarkn diri daripada maksiat,kita sendiri boleh ambil langkah2 keselamatan dengan menghindarkn diri daripada terjebat dengan perbuatan maksiat 2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainkajlahProfil   Hantar PM kepada ainkajlah   Quote dan BalasQuote

jamilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4031
Posting: 33
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 25-08-05 14:10


assalamualaikum....
tak salah rasanya kalau seorg ustazah itu nak bersukan...
janji pandai jaga adab....dan ada batasannya...
jangan pula sampai nak jadi olahraga negara pula...
biarlah bersukan ditempat yang tertutup...
baru terjamin....
ustazah pun memerlukan kesihatan badan yang sihat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jamilahProfil   Hantar PM kepada jamilah   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 15:12


Pada 25-08-05 14:10 , jamilah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....
tak salah rasanya kalau seorg ustazah itu nak bersukan...
janji pandai jaga adab....dan ada batasannya...
jangan pula sampai nak jadi olahraga negara pula...
biarlah bersukan ditempat yang tertutup...
baru terjamin....
ustazah pun memerlukan kesihatan badan yang sihat....


ana sokong dengan enti...
bersukan untuk kesihatan badan...
"majulah sukan untuk kesihatan " he he he :-D :-D :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 25-08-05 15:16


mungkin hanya sesetengah sahaja yang tidak suka bersukan...tapi tak semestinya ustazah saja..mana tau ada ke ustaz yang tak suka bersukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 16:24


tak semua....
al-'aqlus salim fi jismi salim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 00:30


elok lah ustazah bersukan.. ibu bapa yang cerdas pemikiran melahirkan zuriat yang cerdik.. dan ibu bapa yang cergas tubuh badan melahirkan zuriat yang rajin...
so ustaz ustazah kena lah lebih cerdas dan cergas.. supaya usaha tu dapat menyekat puak yang tak menyenangi agama kita tidak mendahului kita..

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 00:39


Aurat mesti ditutup!! Akhlak perlu dijaga....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 00:11


Assalamualaikum..

Tidak semua muslimat tak suka bersukan, bersukan sihatkan badan dan rehatkan minda...

try kita renung sejarah rasulullah s.a.w baginda s.a.w dan Aisyah r.a pun bersukan...contoh berlari-lari dan bersenaman sikit-sikit..


Berdasarkan pendekatan nilah ana rasa kita muslimat try bersukan..

Try bersukan lepas solat subuh pasti tak ada orang ye...baca mathurat kat padangpun ok juga..tak pun try tazkirah 3 minit sbelum bersukan..

p/s berserah pada Allah... kita merancang Allah tentukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

syauqahaziqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.08.2005
Ahli No: 18509
Posting: 259
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 10:54


ana setuju dengan ad_atie.perempuan banyak pergi aerobik jadi tak nampaklah muslimah pergi joggingkan.bukan tak suka bersenam tapi malilah nak berlari depan orang ramai.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syauqahaziqahProfil   Hantar PM kepada syauqahaziqah   Quote dan BalasQuote

miss_3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7554
Posting: 76
Dari: bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 11-12-05 11:11


baru-baru ni ada keluar dalam srt khabar (bukan srt khabar nasional laa...) tentang statement seorang bekas atlit wanita pecut negara, pun Zaiton osman . Dia yang merupakan pegawai di Majlis Sukan Negara dan juga ketua kontingen negara ke Sukan Wanita Negara-negara Islam baru-baru ni beri komen dan saranan tentang masa depan sukan wanita terutamanya yang minat bersukan tapi memendam bakat disebabkan faktor aurat. masa pertandingan 2, semua atlit diwajibkan menutup aurat. Pengadil, penonton hanya terhad kepada wanita sahaja.harap-harap lepas ni kita akan lihat perubahan dalam pengurusan sukan wanita dalam negara kat pulak....amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_3Profil   Hantar PM kepada miss_3   Pergi ke miss_3's Website   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 17:52


:-) Assalamualaikum....


Bukan tak suka bersukan...tapi banyak yang perlu dijaga...jika bersukan dikalangan wanita sahaja...mengapa tidak...tapi jika penontonnya lelaki...itulah...ada benda yang tak kena disitu...aurat dah tutup...tapi terkinja2 depan lelaki pun tak elok jugak...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

aisyah_kasihmuslimah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.01.2005
Ahli No: 13450
Posting: 35
Dari: taiping,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 21:42


tak lah...USTAZAH PUN ADA RAMAI JUGAK YANG SUKA BERSUKAN

tak ada SALAHNYA, SIHAT TUBUH BADAN,KAN?

HEHEHE...USTAZAH ROCK! ;-)
BERSUKAN TETAP BERSUKAN TETAPI CARA BERPAKAIAN TETAP PERLU DIJAGA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisyah_kasihmuslimahProfil   Hantar PM kepada aisyah_kasihmuslimah   Pergi ke aisyah_kasihmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 22:00


TAKLAH!saya tak setuju lah statement ini!bukan tak suka...eventhough saya bukan ustazh tapi sebgai muslimah yang bertudung,saya tetp terasa juga...saya suka bersukan!tapi disebabkan kemudahan untuk kami bersukan di kolej tak islamik,i mean bercampur lelaki dan perempuan,membuatkan saya jadi tak selesa dan tak bebas untuk berlari dan melompat sebab MALU!nak tak nak,kalau dah tension sangat dan rindu nak bersukan,saya akan buat malam,lepas makan..time itu tkda orang na pergi court..tapi still kena watch out juga...kotla ada yang mengintai....tak boleh ke provide tempat untuk muslimah???saya sangat rindu na bersukan macam masa before bertudung...saya tau,orang mungkin akan kata "jangan jadikan tudung sebagai alasan."bukan saya naak salhkan pemkaian tudung,cuma saya inginkan lebih bebas tuk bergerak dan berlari dan melompat tnp ada rgu2 dan malu....harp tak disalah tfsir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

ummu_munirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17716
Posting: 84
Dari: wp Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 22:03


salam alaik..

erm.. satu tajuk yang menarik minat ummu untuk turut sama mengulas... :-)

bersukan.. untuk kesihatan.. setiap kita di amanahkan dengan tubuh badan untuk dijaga.. bersukan merupakan salah satu kaedah yang sebenarnya diperlukan bagi memastikan kesihatan berada pada tahap yang baik.. bersukan dengan cara yang betul, memudahkan setiap anggota badan kita dapat berfungsi dengan baik.. kesihatan jantung perlu diambil kira.. selain aspek pemakanan yang sihat...

ummu kurang setuju dengan pernyataan "USTAZAH tak suka bersukan"... berdasarkan pemerhatian ummu, bukan tak suka.. mungkin kurang jelas kaedah dan teknik yang sesuai dengan syariat.. menjadi kebiasaan masyarakat kita, bersukan dikaitkan dengan 'aktiviti lasak'... yang pasti.. ummu suka bersukan! :-)

apa-apa pun.. kesihatan diri kita adalah tanggungjawab kita sendiri.. sebagai peringatan untuk diri sendiri, elakkan diri daripada sifat 'suka melabel'... kerana itu juga salah satu sifat mazmumah yang perlu dihindari...

wallahu'alam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu_munirahProfil   Hantar PM kepada ummu_munirah   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 02:21


Tu la mind set kebanyakan rakyat tak aktif! pasif...tak boleh bersukan tak pandai bersosial , tak boleh berfesyen, tak boleh berhibur dan..macam-macam lagi la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 12:33


bukan tak minat bersukan tapi ada sesetengah sukan yang tidak sesuai..,kalau setakat bola jaring boleh la.. tapi tak suka kalau ada lelaki yang tengok masa tengah main..

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 16-12-05 14:32


Mungkin yang perlu di baiki ialah dari segi pengurusan, kerana 'budaya' di sekeliling kita yang tak begitu Islamik, so terpaksalah memendam rasa untuk tunujuk bakat dalam sukan. Apapun, kita boleh buat lagi aktiviti 'indoor', walaupun agak terbatas, tapi ok lah.....maklumlah kekadang bila semangat sukan ni tengah membara, walaupun kita memang nak jaga aurat dan dah tutup aurat, tapi tanpa sengaja mesti ada juga yang terlepas laku...terjerit ke...dan seaaktu dengannya.Jika kebetulan ada lelaki kat kawasan situ yang tumpang tengok...kan dah jadi isu lain pulak. So, untuk selmatkan keadaan, kita buat dengan cara kita, tak perlulah jika memang dah jelas keadaan sekeliling tu tidak 'memberi semangat' untuk kita turut serta.

Cari alternative lain lagi untuk jaga kesihatan, dengan cara berjalan kaki cepat ke, beli peralatan gym ( alat kayuhan) kat dalam rumah ke.., naik-turun tangga kat kolej/tempat kerja ke, jaga pemakanan, main tali skipping kat dalam rumah, berkebun kat sekeliling kolej/ rumah ke and so on.

Islam itu mudah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-12-05 14:41


assalamualaikum...
setuju dengan pendapat yang mengatakan puncanya adalah sebab menjaga aurat...sebab saya ada juga tanya pendapat kawan saya seorang ustazah tentang hal ini..akhir2nya kami-kami yang jadi cikgu sc & mate yang kena kerah turun padang....apa boleh buat...tapi tak ada la mereka tak main langsung cuma tak jadi jurulatih permainan saja..kalau hari guru tu join juga sukaneka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:43


ustazah boleh main lumba lari dengan suami

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 20:48


betul tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 08:30


bagi saya ustazah nilah yang patut turun padang bersukan...

sebab dengan cara tu mereka lebih mudah kenal dengan mad'u mereka...
orang pun lebih mudah dekat kan dengan Islam...
hehe, taklah nampak bahawa Islam tu rigid.. :)

Islam itu mudah... ops, over understanding...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 08:50


emm..ye ke?bergantung pada individu agaknya?
sukan itu menyihatkan badan....

lainlah Kalau bercampur gaul lelaki wanita..
tapi..Kalau ana..ana suka beriadah ni...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

Abyana
Warga Rasmi
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22588
Posting: 7
Dari: Alamaya

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-02-06 12:41


Best juga tajuk ni...boleh juga kongsi pengalaman..
Masa ana kerja kat Kelantan dulu sekali seminggu ana dan bos ana serta serta sahabat-sahabat tak kiralah kerja ke belajar ke akan turun padang bermain bola jaring..kadang-kadang tu main bola tampar. Kitaorang main selepas waktu kerja iaitu dalam pukul [email protected] kat padang Sekolah Arab. Padangnya memang amat sesuai untuk para muslimah bermain kerana padangnya dikelilingi blok bangunan dan agak tertutup. Kitaorang main pun ada yang pakai jubah dan bertudung labuh. Walaupun pakai begitu namun tetap boleh main dan aurat tetap terjaga. Cuma satu saja kelamahan para wanita iaitu ketika bermain suara tu tak boleh control he he he.

Seeloknya kat Malaysia ni ada pusat sukan yang betul-betul khusus untuk muslimah..INSYAALLAH.


-----------------
Laa Tahzan...ALLAH Rindu Mendengarkan Rintihanmu Berpanjangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AbyanaProfil   Hantar PM kepada Abyana   Quote dan BalasQuote

zainizam
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22699
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 14-02-06 17:23


salam alaik

ana orang baru

em betul juga tu.kerajaan kenalah sediakan tempat untuk para wanita muslimah tuk supaya dapat bersukan dengan keadaan islamic

kepada muslimah yang suka bersukan cuba la minta pada menteri sukan kita buat kompleks sukan tertutup yamg pegawainya hanya perempuan saja.......hehehe

apa pun wanita muslimah boleh bersukan asalkan jaga aurat.suara tu biasa la terjerit2 bukannya kita main dengan orang bisu cuma kenalah berpada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zainizamProfil   Hantar PM kepada zainizam   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 14-02-06 17:27


Hmm..tak betul tu..ustazah di sekolah ana bersukan saja..tapi ada batasannya..aurat mesti dijaga..lebih elok lagi kalau di tempat tertutup..


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 22:04


Pada 12-12-05 17:52 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


Bukan tak suka bersukan...tapi banyak yang perlu dijaga...jika bersukan dikalangan wanita sahaja...mengapa tidak...tapi jika penontonnya lelaki...itulah...ada benda yang tak kena disitu...aurat dah tutup...tapi terkinja2 depan lelaki pun tak elok jugak...




hmm..betul tu... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 15-04-06 17:08


Pada 16-02-06 22:04 , almumtahanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-05 17:52 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


Bukan tak suka bersukan...tapi banyak yang perlu dijaga...jika bersukan dikalangan wanita sahaja...mengapa tidak...tapi jika penontonnya lelaki...itulah...ada benda yang tak kena disitu...aurat dah tutup...tapi terkinja2 depan lelaki pun tak elok jugak...




hmm..betul tu... :-)


BETUL!! Lagipon siapa yang tak nyesal kalau2 muslimin2 seperti saya mereject mereka kalau nak kahwin?? Adab dan sopan santun itulah nilai seseorang muslimah... :-di


-----------------
Ingatlah, nabi s.a.w telah didatangkan untuk memandu hidupmu maka ikutilah...


Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-06 21:39


srikandi islam kena kuat...jagn lembik...
bersukan la sikit ustazah2 ukhwah...
ni tak duduk depan komp...saja...balas email...
bukan ustazah yang tengah baca ni....
kalau terasa bersukan la ye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 22:41


bersukan baik untuk kesihatan dan menyihatkan tubuh badan..huahua...rajin-rajin la ustazah ye.....hmm....bersukan ni tak sopan ke????

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 00:03


ye ke ustazah tak suka bersukan..i don't think so..
ubah persepsi kita luaskan skop pandangan kita
tak semesti muslimah bertudung labuh tak boleh bersukan...
bersukan boleh asalkan jaga aurat itu...
bersukan lah......demi gaya hidup yang sihat..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 00:50


ish2.. ustazah... kalau bersukan... tak buat depan2 orang.. means bersukan kat tempat tertutup la... jadi orang tak nampak... sebab tu... orang kata ustazah tak suka bersukan...

hehe.. begitu agaknya rasanya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

nimble_one
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15305
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 03:10


best jugak bab ni...
tapi ana rasa...bukannya tak suka bersukan...
maybe ada yang sukan kat belakang rumah...diaorang nak jaga penampilan...
jadi..masyarakat kena paham jugak...
sedangkan pada zaman nabi pun...Allah perintahkan isteri2 nabi menutup muka dengan purdah, jadi..takkan kita ni khususnya akhawat nak buat gaya2 bersenam tu bagi orang nampak...
kena fikir tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nimble_oneProfil   Hantar PM kepada nimble_one   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-06 10:31


Assalamualaikum

Usatazah sekolah ana pun suka bersukan, dia akan bawak anak anak dia pergi sekolah hujung minggu, panggil cikgu cikgu perempuan lain , joging kejap lepas itu main la bola jaring.

Bookmark and Share

    


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-05-07 03:16


saya bersukan..jogging juga petang-petang..tapi pergi lah tempat tak ada kaum muslimin..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

edwina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9873
Posting: 72
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 24-05-07 12:07


salah tu....
ramai yang suka menjalaani aktiviti lasak..
jungle tracking.. flying fox..berkhemah.....
ana pernah join
asalkan kita mejaga batasannya

Bookmark and Share

    


  Member Information For edwinaProfil   Hantar PM kepada edwina   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-07 13:27


apa yang di istilahkan sebagai bsukan???
adakah dengan bmain bola di padang??? bjongging dtaman??? pergi ke club jim??

adakah bkebun dhalaman rumah tidak bsukan??
adakah mbasuh kereta tak bsukan??
adakah myampu sawan laba dan carpet tak bsukan??
adakah mmimpin anak2 bmain di taman kanak-kanak tak bsukan??


:-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 09:59


Pada 24-05-07 13:27 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang di istilahkan sebagai bsukan???
adakah dengan bmain bola di padang??? bjongging dtaman??? pergi ke club jim??

adakah bkebun dhalaman rumah tidak bsukan??
adakah mbasuh kereta tak bsukan??
adakah myampu sawan laba dan carpet tak bsukan??
adakah mmimpin anak2 bmain di taman kanak-kanak tak bsukan??


:-D

salam...

ana bersetuju dengan enta.

ustazah pun boleh bersukan.

pandai-pandai lah jaga diri dan aurat.

wallahu'alam..


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 10:10


time program NISA' GAME kat koto bharu hari tu berjaya saja.... kan ramai peyertaannya adalah mereka-mereka 'ustazah'

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 25-05-07 10:20


Pada 15-04-06 17:08 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-06 22:04 , almumtahanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-05 17:52 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


Bukan tak suka bersukan...tapi banyak yang perlu dijaga...jika bersukan dikalangan wanita sahaja...mengapa tidak...tapi jika penontonnya lelaki...itulah...ada benda yang tak kena disitu...aurat dah tutup...tapi terkinja2 depan lelaki pun tak elok jugak...




hmm..betul tu... :-)


BETUL!! lagipun siapa yang tak menyesal kalau2 muslimin2 seperti saya mereject mereka kalau nak kahwin?? Adab dan sopan santun itulah nilai seseorang muslimah... :-di



apelah...berjalan kaki kat taman2 pun bersukan juga...sukan tak semestinya melompat2 dan terkinja2...contohnya..main ping pong,bowling,berkayak....hmmm..org kalau da malas nak bersukan memang banyak alasannye...aku xkesah lah kalau aku punya pendapat ini ditolak mentah2 oleh "ustazah2" hehhehhe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

realukhwah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.11.2005
Ahli No: 20541
Posting: 54

Pahang  


posticon Posting pada: 25-05-07 10:22


lagi satu...islam bukan leceh...xmenghalang pun wanita untuk bersukan asal kena cara..thank you

Bookmark and Share

    


  Member Information For realukhwahProfil   Hantar PM kepada realukhwah   Quote dan BalasQuote

muslimah_jun
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28314
Posting: 1018
Dari: serambi mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-05-07 12:45


Pada 25-05-07 10:20 , realukhwah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 15-04-06 17:08 , fahim posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-02-06 22:04 , almumtahanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-05 17:52 , alexander posting:

!!! QUOTE !!!

:-) Assalamualaikum....


Bukan tak suka bersukan...tapi banyak yang perlu dijaga...jika bersukan dikalangan wanita sahaja...mengapa tidak...tapi jika penontonnya lelaki...itulah...ada benda yang tak kena disitu...aurat dah tutup...tapi terkinja2 depan lelaki pun tak elok jugak...




hmm..betul tu... :-)


BETUL!! lagipun siapa yang tak menyesal kalau2 muslimin2 seperti saya mereject mereka kalau nak kahwin?? Adab dan sopan santun itulah nilai seseorang muslimah... :-di



apelah...berjalan kaki kat taman2 pun bersukan juga...sukan tak semestinya melompat2 dan terkinja2...contohnya..main ping pong,bowling,berkayak....hmmm..org kalau da malas nak bersukan memang banyak alasannye...aku xkesah lah kalau aku punya pendapat ini ditolak mentah2 oleh "ustazah2" hehhehhe..
apa maksud portal ukhwah ? dan .... :) wallahua'lam.


-----------------
~TeGuRlAh Aku.. AjAklAh Aku.. PimPinLaH aKu.. kE JaLaN yang menDeKaTkan HaTiku pada-NYA..~


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_junProfil   Hantar PM kepada muslimah_jun   Quote dan BalasQuote

raisul_muhaddissin
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.08.2006
Ahli No: 26103
Posting: 129
Dari: Shah Alam

Pahang  


posticon Posting pada: 25-05-07 13:03


Hmm...kami lelaki2 di Malaysia memerlukan isteri yang cergas..heh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For raisul_muhaddissinProfil   Hantar PM kepada raisul_muhaddissin   Pergi ke raisul_muhaddissin's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 13:59


Pada 04-06-06 21:39 , jejakaislam posting:

!!! QUOTE !!!

srikandi islam kena kuat...jagn lembik...
bersukan lah sikit ustazah2 ukhwah...
ni tak duduk depan komp...saja...balas email...
bukan ustazah yang tengah baca ni....
kalau terasa bersukan lah ye....


siapa kata ustazah tak suka bersukan?? minggu lepas anis baru lepas main bowling tahu... walaupun 7 kali masuk longkang... :-D :-D
2 kali saja jatuh pin :-D :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

saffaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14994
Posting: 120
Dari: atas tanah

uganda   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 14:06


hmmm..depend..
kadang-kadang mereka bersukan dalam rumah saja...


sebab kalau yang pegang mazhab hukum makruh pakai sluar 2..tak boleh lah mereka nak p jogging or mne2 pakai sluar..so nak bersukan dalam rumah saja lah ..aerobik ke..kre ok lah..semua dalam rumah

jalan kaki pun kre bersukan juga tau..
nak pakai kain pun tak apa..hehe

hari-hari pagi kuliah jalan kaki...xcercise tu!!
kalau lambat pergi kelas lagi lah..macam ribut..
:lol: :lol:

p/s:ops..saya bukan ustazah=yang belajar bidg agama 2
tapi kalau mesir sni ustazah=professor..hhehee
tapi saya bukan 2-2..i;m hanya a muslim medical student..hehe

[ Telah diedit oleh: saffaa pada 25-05-07 14:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For saffaaProfil   Hantar PM kepada saffaa   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 25-05-07 18:09


Pada 24-05-07 13:27 , aye posting:

!!! QUOTE !!!

apa yang di istilahkan sebagai bsukan???
adakah dengan bmain bola di padang??? bjongging dtaman??? pergi ke club jim??

adakah bkebun dhalaman rumah tidak bsukan??
adakah mbasuh kereta tak bsukan??
adakah myampu sawan laba dan carpet tak bsukan??
adakah mmimpin anak2 bmain di taman kanak-kanak tak bsukan??


:-D


Hehe...kalau macam tu tak perlu lah keluar rumah ek...buat kerja dalam rumah pun dah di kira bersukan... :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 09:17


hmm..seorang ustazah pun kena bersukan juga...semua perempuan kena bersukan..untuk kesihatan dan kecantikan diri..bagi saya, bukan semua ustazah tak suka bersukan..ramai juga yang suka..petang-petang turun padang jogging..main netball..tapi yang penting kena pandai jaga aurat..kalau boleh, pilihla kawasan yang tak ada muslimin..bila bersukan, badan fit, otak cergas..feel healthier dan boleh release tension....

p/s:untungnya kat tempat saya ada padang untuk kaum muslimat..sebesar2 padang..so ramai lah yang turun pandang..don't have to worry about boys tengok ke apa..tapi still aurat kena jaga jugak..=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-06-07 11:59


sebelum tu: SILA JAGA TUTUR PENULISAN ANDA ye :)

ustazah saja ke yang malas bersukan? mungkin yang tak pentingkan kesihatan, tak suka bersukan..bukan sebab ustazah ke..muslimah bertudung litup ke..berjubah ke..betul tak?

ye..mungkin soal malu/ segan..membantutkan pergerakan muslimah tertentu..tetapi, soal pilihan tempat untuk bersukan sekarang ni dah banyak..meskipun kadang-kadang tempat terbuka atau tempat awam..kita masih boleh mencari sudut-sudut tertentu untuk bersukan..


kalau bersukan macam futsal/badminton..kan boleh booking tempatnya..

mungkin anda berada pada kelompok mereka yang malas bersukan..sebab saya jika ada masa akan bersama sahabat-sahabat untuk bersukan..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 01-06-07 12:42


Assalamualaikum...
Ustazah2 memang tak suka bersukan...memang betul tu..
Tak suka bersukan di khalayak ramai...tak bagus kerana boleh mendedahkan aurat terutama suara mereka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 23-06-07 14:54


baru saja lepas subuh pagi tadi pergi jogging kat court tenis perempuan..so tak semua ustazah tak suka bersenam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-07 15:18


Tak semua nya jugak...


-----------------
http://prepaid4u.net/?id=are_peace

Sekadar duit tambahan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Saudagar_Senja
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.04.2007
Ahli No: 29585
Posting: 58
Dari: Malaysia

Pahang  


posticon Posting pada: 23-06-07 15:55


Mengapakah soal aurat sering dititikberatkan apabila golongan muslimah ini enggan untuk bersukan? apa salahnya bergiat aktif dalam sukan dalam keadaan menutup aurat???kan bagus macam itu...Nabi Muhammad pun galakkan umatnya untuk bersukan malah amat galakkan ummatnya dalam berenang,memanah dan berkuda??

Pada pendapat saya,isu aurat tak menjadi relevan pada zaman sekarang untuk bersukan...banyak lagi kompleks sukan yang disediakan untuk kita..Kenapa tak gunakan kemudahan yang ada...

Kenapa pemikiran kita harus menjadi Jumud wahai Saudari Muslimah sekalian...Kenapa harus membataskan sukan hanya pada larian sahaja?Kenapa tak luaskan konteks kepada acara sukan yang berbagai contohnya boling padang,memanah dan sebagainya

Akal yang sihat dan cergas datangnya dari permakanan seimbang dan penjagaan tubuh badan yang sempurna...Fikir-fikirkan lah?????
[ Telah diedit oleh: Saudagar_Senja pada 23-06-07 15:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For Saudagar_SenjaProfil   Hantar PM kepada Saudagar_Senja   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 03-08-07 13:33


Pada 01-06-07 11:59 , RuMaishaaa posting:

!!! QUOTE !!!

sebelum tu: SILA JAGA TUTUR PENULISAN ANDA ye :)

ustazah saja ke yang malas bersukan? mungkin yang tak pentingkan kesihatan, tak suka bersukan..bukan sebab ustazah ke..muslimah bertudung litup ke..berjubah ke..betul tak?

ye..mungkin soal malu/ segan..membantutkan pergerakan muslimah tertentu..tetapi, soal pilihan tempat untuk bersukan sekarang ni dah banyak..meskipun kadang-kadang tempat terbuka atau tempat awam..kita masih boleh mencari sudut-sudut tertentu untuk bersukan..


kalau bersukan macam futsal/badminton..kan boleh booking tempatnya..

mungkin anda berada pada kelompok mereka yang malas bersukan..sebab saya jika ada masa akan bersama sahabat-sahabat untuk bersukan..:)



ana setuju. perasaan malu/segan yang membantutkan muslimah untuk bersukan.tapi kaum muslimat masih boleh cari tempat yang sesuai untuk bersukan.ajak kawan-kawan muslimah yang lain sama-sama bersukan.ana selalu pergi bersukan... yang penting kita jaga apa yang patut.bersukan ni untuk kesihatan.walaupun kita ni kaum muslimat...tapi kita still kena aktif & cergas... tapi mesti kena pada caranya.tak boleh juga asyik terperap kat rumah saja.Islam ni mudah... jangan kita yang membebankan diri kita sendiri.Wallahua'lam.. 8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

Addey
WARGA SETIA
Menyertai: 13.03.2005
Ahli No: 15105
Posting: 948
Dari: kota marudu

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 03-08-07 16:15


ustazah... lain sikit cara bersukannya... tengoklah ustazah jenis apa.. kalau yang biasa2, mereka main sukan juga... tapi kalau yang Ustazah jenis Tawajjuh, mungkin bersukan pada solat sahaja yakni perbanyakkan solat sunat. Solah adalah sukan No.1

Bookmark and Share

    


  Member Information For AddeyProfil   Hantar PM kepada Addey   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-08-07 19:56


sapa kata ustazah tak suka bersukan habar mai sat kat ana ....
kat sekolah ana ...ustazah semuanya suka bersukan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 15:13


Assalamualaikum

siapa cakap ustazah tak boleh atau tak minat dengan bersukan???

Saya ni baru mula mengajar di rumah2 orang... Dan juga saya ni salah seorang etlit.. Dan, setiap etlit diwajibkan memakai tudung.. Alhamdulillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

IlyaFarhan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.10.2004
Ahli No: 11686
Posting: 149
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-09-07 21:15


bagi ana ustazah kenala juga bersukan...sekurang2nya pun bagi keluar peluh jadila...jangan xsukan langsung...nanti banyak penyakit yang dapat..ala kulli hal ustazah pun kenala juga bersukan bagi sihat kan badan...nanti gemukla pula dok makan saja tapi xbersukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IlyaFarhanProfil   Hantar PM kepada IlyaFarhan   Pergi ke IlyaFarhan's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-10-07 11:40


Pada 12-07-05 12:18 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

mungkin suasana "kesukanan" yang bercampur gaul tu? yang menghalang ustazah dari bergiat aktif...
yelah nak main netballl tapi penontonya lelaki....kan susah tu?
suasana "kesukanan" yang bercampur gaul mungkin menghalang..



ya betul tu..suasana yang menghalang untuk bersukan..tapi kalau muslimat saja, kami yang 'over'..hehe.. :-P


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.159613 saat. Lajunya....