Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 01-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Nothing Last Forever
-- Sidney Sheldon

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 53
Ahli: 0
Jumlah: 53




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 4 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: memalukan....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» memalukan....

Please Mendaftar To Post


Oleh memalukan....

cikacung
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.05.2005
Ahli No: 16419
Posting: 23
Dari: changloon

Kedah  


posticon Posting pada: 10-07-05 01:09


assalamualaikum...
saya minta maaf seandainya apa yang saya akan katakan ni menyebabkan kaum hawa melenting,marah dan sebagainya...tapi apa yang saya nak perkatakan ini adalah realiti bagi mereka yang bertudung...begini,dalam satu pesta konvokesyen di salah sebuah universiti awam di serdang baru2ini(bukan baru2ini saja,tapi setiap kali pesta konvo),seperti biasalah ada persembahan artis2,tak kiralah sama ada artis nasyid atau artis 'biasa'...persembahan artis 'biasa' nampak biasa apabila artis2 yang tak pakai tudung ditonton oleh perempuan(budak u) yang berpakaian ketat,tak pakai tudung dsb...tapi saya rasa seperti ada sesuatu yang tidak kena bila pelajar2 yang bertudung,dan yang bertudung labuh juga,tiba2 meluru kedepan,seperti menyerbu artis2 lelaki yang kurang sopan,semasa kumpulan nasyid remaja beraksi dipentas....saya dapat saksikan sendiri,malah saya terdengar ada pelajar perempuan yang berpakaian agak kurang sopan menyatakan rasa kesalnya apabila melihat mereka(yang bertudung)tadi dengan tiba2 meluru memenuhi ruang dpan pentas untuk melihat dengan lebih dekat artis2 nasyid remaja mereka beraksi...bagi saya ia adalah normal sekiranya nak melihat lebih dekat,tapi ada sesuatu yang tak kena bila yang bertudung ni tiba2 meluru &bertolak-tolak nak duduk didepan...sungguh memalukan!begitulah ungkapan dari pelajar kurang sopan tadi...saya yang nampak pun malu,seolah-olah mereka ini mengagung-agungkan kumpulan remaja tersebut....kalau tidak percaya,tanyalah kepada muslimat sekalian,Kenapa mereka begitu bersungguh-sungguh seperti sedemikian sekali...bagi yang lelaki pula,ada yang terlalu fanatik...kesimpulannya,peminat nasyid dengan peminat artis adalah sama saja dari sudut akhlah,cuma mungkin mereka ini berpakaian agak sopan..... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For cikacungProfil   Hantar PM kepada cikacung   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 10-07-05 10:48


Artis- artis bodoh tu? tak akan ada sekiranya kerajaan yang memerintah Malaysia sekarang ni faham Islam betul- betul... Ini tak cakap saja fasal Islam hadhari... Semua orang cakap bagus... InsyaAllah sekarang ni kita mahasiswa mesti main peranan untuk jatuhkan kerajaan UMNO....TAKBIR....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 11:49


assalamualaikum...
haa...yang nila yang i cari selama ni..
i pun nak kongsi ketidakpuasan i ni dengan semua ahli ukhwah.com
memang memalukan..i dok dklate ni memang dah banyak kali lah pergi ke konsert nasyid dan dah boring dah b'hadapan dengan situasi ni..tapi tak th nak luah pada siapa just pada kawan i seorang tu? saja..patner i ke konsert tu?
i dan kawan memang tak sedap duduk tengok keadaan tu?...
asal artis nasyid tu? nak start bernasyid saja...hah,,mulalah kedpn stage ambil gambar Kalau 1 2 orang tu? takpela juga..ni dah melampau2 pula jdnya..perempuan pula tu? yang ramai..adoila..malu tulla..Kenapa mesti jadi gtu..Kalau mnt tolong kaun muslimin kan ke elok..tapi i perati...ada juga pengawasan lepas tu?..cuma yang i boringnya ia tetap akan b'ulang pada ms2 yang lain..ssh tulla nak halang..nak bgth pada mereka ni camaner ye..i dah cukup benci dengan semua tu? buat malu keturunan hawa saja...ok lah harap ada yang faham..tolonglah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 19:37


Takyahla buat konsert....!!!!

:-|

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 11-07-05 15:43


HM....APALA NAK JADI EKH...PATUTNYER YANG BERTUDUNG LABUH PATUT MEMBERI CONTOH TELADAN....

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

MAZRINAINA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7372
Posting: 22

PulauPinang  


posticon Posting pada: 11-07-05 18:23


nak komen sikit lah Kenapa mereka ni buat macam tu??mesti artis berkenaan manjadi idola mereka.... Kenapa jadikan artis idola bukannya NABI.. kalau dah jadikan nabi sebagai idola sudah tentu takkan ke konsert sebab sia-sia bukan nak kata semua yang pergi ke konsert tu? sia2 tapi paham2 sajalah adalah lebih baik untuk menghindari daripada perbuatan sia2.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For MAZRINAINAProfil   Hantar PM kepada MAZRINAINA   Pergi ke MAZRINAINA's Website   Quote dan BalasQuote

farini
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16986
Posting: 17
Dari: planet bumi

Johor  


posticon Posting pada: 11-07-05 18:31


setuju dengan mizie_hafiz80 harap2 org2 macam ini lah perintah Malaysia. InsyaAllah. Amin......dah lama tunggu negara Islam tulen. Maju, Berani dan tinggi ilmu serta iman rakyatnya. Hari2 kita doa tau!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fariniProfil   Hantar PM kepada farini   Quote dan BalasQuote

Qalam_Akhdar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17109
Posting: 159
Dari: Petaling Jaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 18:59


Kata saidina Ali: "Rehatkanlah dirimu dari masa ke semasa agar hatimu tidak menjadi buta".

Assalamualaikum.....

.....emm teringin jugak nak mencelah, emm pada pendapat saya betul lah kata cikacung tu???, saya dah lama perhatikan perkara ni dan dia memang berulang kali terjadi, ye lah kalau setakat nak tengok dan kenal, tengok dekat, bergambar (mungkin boleh dalam keadaan bersopan dan tidak fitnah) mungkin tak jadi masalah dan normal tapi ye lah, kamu tu???? bertudung labuh, kena lah jadi teladan kepada yang lain , kalau nak berhibur sangat pun ada sempadanya, jadi nanti jangan dikatakan kita pun serupa lebih teruja macam peminat artis2 lain,

perlu diingatkan, nasyid adalah sebagai alternatif kepada hiburan sekarang yang takketahuan puncanya, jadi peminat nasyid adalah melambangkan juga si penasyid itu, jadi jika kita nak lihat nasyid dapat sambutan orang ramai maka kita perlu menjaganya juga, dalam erti kata lain ...ada sempadan dan etikanya, alakullihalnya punca ini bukan kepada semua muslimat yang memakai tudung labuh dan sure sebahagiannya sahaja..tapi kalau kita lihat tu???? pandai2 lah tegur sahabat2 kita yang lain ye....emm maaf jika ada yang tercuit dan terkasar...wassalam. :-) ;-) :roll:


-----------------
Sesungguhnya Kesempurnaan Adalah Milik Allah Belaka..!!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Qalam_AkhdarProfil   Hantar PM kepada Qalam_Akhdar   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-07-05 21:04


assalamualaikum..

O.ok sekarang tiba masa sakeenah untuk bagi komen...kat mane2 konsert pun memang perempuan yang b'tudung labuh atau tak semuanya same...sampainya ayah sakeenah tak bagi p'pergi mane2 konsert kecuali konsert kumpulan.Raihan. sakeenah tak tahu nak komen apa tapi apa yang penting..ingat hadis nabi yang b'maksud,"malu itu adalah sebahagian daripada IMAN "kalau muslimin ke atau muslimat yang tak malu tu? maksudnya tak sempurna lagilah imannya.. kalau dari segi tudung tu? mungkin cuma hiasan saja agaknya bagi muslimat yang tak tahu malu........

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 22:29


MEMANG MEMALUKAN! mana sifat malu mereka? ish3..

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 23:16


bila mereka dah pakai tudung labuh, secara tak langsung mereka membawa imej wanita islam. tentulah nampak pelik bila mereka yang pakai tudung labuh berkelakuan sedemikian. memang memalukan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 23:18


emmm...
astaghfirullahal azim...
malu ana (sebagai seorang muslimah bertudung )
moga2 ana dihindarkan dri perkara ini....
sama2ler kita berdoa....
amin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 09:51


buat malu kaum hawa yang bertudung saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 10:15


maaf lah kalau winna tersilap..

hiburan..tidak di larang dalam Islam..tetapi mesti lah mengikut konteks yang di landaskan..
sebagai manusia..memang tidak dapat lari dari hendak berhibur..
tipu lah..kalau seseorg itu..tidak suka berhibur..
berhibur ini global..bukan sahaja..ke arah muzik..

bagi winna..bagaimana kita berfikir..tentang muzik itu..
yang menentukkan sejauh mana..kita tersasar
sama ada positif atau negatif



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 09:48


ini lah masalah nya....
Kalau yang bertudung labuh menunjukkan perbuatan atau contoh yang tidak kurang sopan.....
sebaik2 nya wanita yang bertudung labuh ini tunjuk contoh yang baik.....
tak guna bertudung labuh tapi perangai lebih kurang dengan pelajar yang berpakaian kurang sopan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 13-07-05 11:09


kalau yang bertudung sopan pun buat macam itu..
cemaner orang lain xpertikai mereka2 yang pakai tudung sopan...
ishhhh ishh ishhh

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 00:00


apa kena megena dengan UMNO pula??

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

walllessmeem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9000
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 00:13


hadooiiiii.... tu laaa orang muda zaman skarang.suka sangat berhibur.knapelaa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For walllessmeemProfil   Hantar PM kepada walllessmeem   Quote dan BalasQuote

jefri_khairil
Warga Rasmi
Menyertai: 01.06.2006
Ahli No: 24640
Posting: 9
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 18-09-06 18:34


memang memalukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For jefri_khairilProfil   Hantar PM kepada jefri_khairil   Quote dan BalasQuote

miss_farhana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.06.2006
Ahli No: 25002
Posting: 325
Dari: berpijak pada bumi Tuhan,berbumbungkan langit Tuhan

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-09-06 18:42


jumpa artis pujaan...lupa batasan agame....sedih..!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For miss_farhanaProfil   Hantar PM kepada miss_farhana   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 18:45


:-di ada benar nya....rata2 macam itu....

;-) dekat tempat saya,dia masa kelas bertudung saja....tak pernah bukak,tapi bila ada buat dinner untuk course,tudung melayang entah ke mana.....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 18:46


Pada 20-07-05 00:00 , tentera_berkuda posting:

!!! QUOTE !!!

apa kena megena dengan UMNO pula??


;-) aiii....lamo tak napok.....ke mana menghilang....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 21:12


betul tu.....
memang memalukan....:)
tapi saya nak bangkitkan satu perkara...berkenaan dengan konsert juga...Kenapa kalau buat konsert contohnya artis2 malaysia,luar negara...ramai sangat yang datang dan sampai tiket pun habis tapi bila buat konsert amal,ceramah agama tak ramai yang datang....benda berlaku kat tempat saya belajar dulu....bila kami phk JPP menganjurkan aktiviti sempena bulan ramadhan,tak sampai suku student yang datang sampai berkali2 kami buat announcement pun tak trn...tapi bila buat konsert tak payah ajak pun ramai yang penuh dewan....sedih betul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

Ismah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.02.2005
Ahli No: 14527
Posting: 39
Dari: Tanah Merah

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-06 22:44


Assalamualaikum...
Terlebih dahulu saya nak minta maaf bebanyak sebab nak perbetulkan sikit pandangan sesetengah orang..Bukan semua tau muslimah bertudung labuh yang berperangai macam tu..Mungkin sesetengah yang berkelakuan begitu, masih tidak dapat menghayati lagi pengertian aurat dan batas-batas yang ditentukan dalam islam..
Sama-sama kita doakan agar kepimpinan negara kita dipimpin oleh orang yang betul-betul menghayati keindahan islam...
Waallahuahlam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For IsmahProfil   Hantar PM kepada Ismah   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 09-11-06 23:07


Pada 10-07-05 10:48 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

Artis- artis bodoh tu? tak akan ada sekiranya kerajaan yang memerintah Malaysia sekarang ni faham Islam betul- betul... Ini tak cakap saja fasal Islam hadhari... Semua orang cakap bagus... InsyaAllah sekarang ni kita mahasiswa mesti main peranan untuk jatuhkan kerajaan UMNO....TAKBIR....


ana sokong mizie_hafiz..kita dah dipimpin golongan yang bodoh..(maaf andai terkasar bahasa tetapi inilah realitinya!) dan antara tanda-tanda kiamat ialah golongan yang tidak arif memegang tampuk pemerintahan...orang lain dah sampai ke BULAN, jadi tak payah lah kita nak TIMBANG2 sama ada nak duduk dalam HADHARI atau ISLAMI..

tak susah kalau kita ikut cara Islam sepenuhnya kerana Islam itu adalah agama yang syumul dan tiada mukjizat teragung yang mengandungi garis panduan yang lebih lengkap sebagaimana Al-Quran..


-----------------
~Don't ever leave the one you love for the one you like,because the one you like will leave you for the one they love~


Bookmark and Share

    


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 10-11-06 03:24


lalai.
manusia didalam kelekaan dan kelalaian.
memalukan

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 08:55


nau'zubillah...apalah beza antara yang bertudung dan tak bertudung serta apalah beza yang solat dan yang tak solat...umat akhir zaman,inilah yang nabi risaukan..insyaAllah kita azam dakwah sahabat kita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 09:15


:-o :-o Nau'zubillah... Sepatutnya menjadi contoh yang baik... :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-11-06 09:58


universiti di serdang.... hehehhehe, universiti tercinta saya tu......

.....memang saya akui pakaian yang dipakai melambangkan diri.....contohnya Kalau dia tahu malu....dan tahu erti dosa....dia takkkan pakai pakaian yang menjolok mata kan......

tapi dalam masa yang sama, mereka juga kena belajar unutk menyerikan tingkahlaku........mungkin dalam keseronokan.....mereka alpa untuk menjaga tingkah laku.,.....

....kekadang haruskah saya membuka lembaran lama untuk menunjukkan ada juga kes begitu tapi di tempat lain?....tak payah lahh


oleh kerna itu, sentiasa ingatlah wahai diriku dan kekawan....ada orang sedang melihat mu dan Dia sudah tentu......dan kita sedang memikul tanggungjawab untuk menunjukkan akhlak yang baik kepada orang lain.....

dan ingatlah manusia akan mengenang sampai bila2 kesalahanmu....itu adalah lumrah.....

allahu'alam

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

NurulJannah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4136
Posting: 62
Dari: KL

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 10:01


Astaghfirullahal azim...
Saya tak pernah pergi mana-mana konsert nasyid. Tak tau pulak ada perkara macam ni terjadi. Ish..sungguh memalukan.

Bagi saya tak payahle pergi konsert nasyid. Dengar radio IKIM and kaset jadile. Nasyid ini sekadar hiburan alternatif sahaja, Solatlah hiburan yang sebenar.
Wallahu'alam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurulJannahProfil   Hantar PM kepada NurulJannah   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 10:06


salam....

kalau salah pendapat ana ni maafla.

Allah telah membahagikan rezeki kepada semua manusia sama seperti dia membahagikan akhlak

setiap orang ada kelebihan dan kekurangan

rasanya sudah tiba masa kita menilai orang tanpa mengira aspek pemakaian mereka.

semua kita makhluk Allah. semua akan di uji.

kita anggap orang yang bertudung labuh ni sedang diuji dengan akhlak yang tidak elok. pada kita,tugas untuk memberitahu atau menasihati mereka.maaf ana cakap kat sini, kurang elok untuk blame mereka sebab ujian tu tak terkena pada kita. contohnya orang bercinta, bila mereka keluar berdua, kita cakap macam sb kita tak berada ditmpat mereka. entah2 kita lebih teruk. ustaz ana cakap mereka sedang diuji, instead kita blame, kita bagi nasihat atau paling kurang kita ambil pengajaran. sebab bila kita dah mulakan hubungan, nafsu ambil peranan akal. berhati-hati.

berbalik pada tudung labuh, takkan nak salahkan mereka dan biarkan orang tak bertudung. sebab mereka tak bertudung, mereka boleh buat apa saja. manusia dijadikan Allah berkeinginan. manusia ada keinginan yang berbeza-beza. Allah juga cipta garis panduan bersama keinginan tadi. terserah pada manusia untuk memilih, keinginan diri atau keinginan Allah. disini Allah menguji.

ana puji orang yang pakai tudung labuh, kerana bukan senang nak tutup keseluruhan badan, panas lah, rimas lah. tapi mereka tetap pakai, apa yang perlu mereka baiki cuma akhlak. moga mereka cepat sedar.

maaf

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

qudwah_mardihah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8029
Posting: 263
Dari: Malaysia

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 10:34


kita berbicara mengenai diri...
jangan lupa mencari diri...
diri juga pernah terleka....
berkata pada orang...
namun diri setakat ini juga....
Tuhan...ampunkan kami...
kami jauh darimu.......
Mata kami selalu mentafsir mereka
walhal diri tidak seindah khabar dari rupa......
akukah itu????

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwah_mardihahProfil   Hantar PM kepada qudwah_mardihah   Pergi ke qudwah_mardihah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 11:20


2 kali 5 = 10 atau 5 kali 2 = 10...
jangan kata orang lain bodoh,diri sendiri check dulu.tak pun buat medical checkup.bukan kat hospital pun tak apa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120651 saat. Lajunya....