Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kejayaan sebenar adalah terletak pada tidak pernah jatuhnya seseorang....tetapi manusia mana yang tidak pernah melakukan kesalahan. Oleh itu kejayaan yang sebenar-benarnya adalah kesanggupan tegak kembali pada setiap kali jatuh...
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 52
Ahli: 0
Jumlah: 52




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: bertudung..sekadar fesyen atau kewajipan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» bertudung..sekadar fesyen atau kewajipan?

Please Mendaftar To Post


Oleh bertudung..sekadar fesyen atau kewajipan?

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:24


syukur alhamdulillah semakin ramai yang bertudung pada hari ini.tapi,bermacam rupa yang boleh kita lihat.pernah suatu ketika saya makan di sebuah restaurant makanan segera.cantik sungguh tudung yang dikenakan,tetapi pakaiannya.....
MASYAALLAH....

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 17:16


assalamualaikum wbt..

betul juga kata awak puteri_sofea...memang dah fesyen sekarang ni..
ada yang pakai melampau2 sehingga ada terlampau..

saya ada seorang member dari Palestin..dia tanya saya Kenapa perempuan di Malaysia (Islam) pakai pakaian yang tak mencerminkan seorang muslim?saya menjawab segelintirnya dah terpengaruh oleh budaya barat.
di bagitahu saya Kalau nak tunjuk body ke atau nak pakai ketat2 ke tunjuklah pada suami masing2 bukan nak pamer pada orang..

saya kesal juga sebenarnya..kawan saya tu pertikaikan..adakah Malaysia ni sebuah negara Islam???? (saya tranlated dalam versi melayu untuk mudah faham komen saya ni)

tepuk dada tanya iman....
syukur alhamdulillah bagi diri saya nii mendapat bakal isteri yang solehah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 17:43


senang nak komen sebenarnya...bukan tak ada teguran,tapi ianya xdindahkan...kadang-kadang tu kefahaman konsep pemakaian tudung yang salah ditafsirkan oleh sipemakai yang kurang paham dengan selok belok agama tu yang menjadi puncanya...lebaih2 lagi jika ianya dipakai sekadar melengkapi syarat,atau erti kata lainnya 'bagai melepaskan batuk ditangga'...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

fawawzaiya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.08.2003
Ahli No: 2819
Posting: 67
Dari: johor ke UM

Johor  


posticon Posting pada: 06-07-05 01:49


hukum menutup aurat wajib...
semua jelas pasal hukum ni....
oleh itu pemakaian tudung dikalangan muslimat adalah wajib....
tapi tak bererti memakai tudung sudah menutup aurat....
anggota lain perlu diperhati....
tangan, kaki, dan lain perlu diawasi...
apa guna semua bertutup tetapi ketat menampakkan susuk tubuh

kita rasa janggal bila orang bertudung....tapi pakai skirt...
tapi kita tak heran pula
bila orang bertudung...berbaju sendat berlengan pendek...
sedangkan dari segi hukum...kedua2nya tak cukup syarat tutup aurat....
jadi apa bezanya ?

jangan dipersoal Kenapa...
hukum tetap hukum...
jangan permainkan hukum...
sekurangnya yang menutup aurat terlepas kewajipannya
daripada yang tak tutup terang2 dan nyata mendapat dosa

Bookmark and Share

    


  Member Information For fawawzaiyaProfil   Hantar PM kepada fawawzaiya   Pergi ke fawawzaiya's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 09:29


Rasanya lebih pada trend sekarang ni...tapi apa┬▓ pun walau trend sekalipun kesedaran untuk bertudung tu? ada...Alhamdulillah :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.086069 saat. Lajunya....