Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika seseorang kena tipu, yang bersalah bukan yang menipu tetapi yang tertipu
-- Peribahasa India

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
Daeng_Jati: 6 hari yang lalu
skater: 8 hari yang lalu
HIKAL: 27 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Boleh ke pulaukan ibu yang fasiq?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Boleh ke pulaukan ibu yang fasiq?

Please Mendaftar To Post


Oleh Boleh ke pulaukan ibu yang fasiq?

NN2003
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1093
Posting: 24
Dari: Kuantan, Pahang.

Pahang  


posticon Posting pada: 11-07-03 10:23


Assalamualaikum teman semua...

Ada sorang hamba Allah,punyai seorang ibu yang mengamalkan perbuatan syirik iaitu beramal dengan ilmu yang tak baik seperti memakai 'pendinding diri'..pakai ilmu nak lawa dan cantik...ilmu isyarat tubuh...dan boleh dikatakan "membela"...kemudian, si anak tak sukakan ibunya itu dan 'buang' ibunya dari hidupnya dan anggap ibunya seorang fasiq dan terkeluar dari agama Islam akan perbuatan ibunya sendiri. Kiranya sifat menghormati dan sifat mahu menjaga ibunya itu ditolak tepi sebagai anak kandung dan kiranya tak mahu ambil tahu langsung dan pernah berdoa akan kematian ibunya itu cepat-cepat...Pernah juga memanggil ibunya sebagai perempuan jalang...dan pernah juga menengking dan marah-marah pada ibunya tanpa rasa hormat.

Jadi, satu saja soalan yang ingin saya tahu dan sama-sama bincang..iaitu...BOLEHKAH ANAKNYA MEMPERLAKUKAN IBUNYA SENDIRI WALAUPUN TERANG BENAR IBUNYA SEORANG YANG FASIQ??????PATUTKAH BEGITU? DAN TAK BERDOSAKAN ANAK ITU?

Sekian.
[email protected]




Bookmark and Share

    


  Member Information For NN2003Profil   Hantar PM kepada NN2003   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 22:26


hormati ibu selagi apa pun perintahnya tidak bertentangan dengan tuntutan.sekiranya bertentangan,tolaklah dengan bijaksana

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 23:26


assalamualaikum wbt

haram berbuat demikian kepada ibu,

ingta kisah dlmhadith, bagaimana Rasulullah suruh anak yang Islam layan ibu yang kafir dengan baik

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-05-08 23:45


banyak disebut dalam Al-Quran dan hadith supaya berlaku baik (ihsan) dengan kedua ibu bapa, sila rujuk kisah Nabi Ibrahim dengan bapanya.

jgnkan nak berkasar, nak bantah dengan kata-kata "uff" atau dalam melayunya seperti "ah" pun tak boleh bro.

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 08:32


tu bukan fasik tetapi dah syirik. syirik ni dosa besar yang tak diampuni Allah...nasihatsaya jauhi diri dari rang yang amalkan syirik, bina famili sendiri...mungkin orang tu hanya ibu tumpang bagi anda lahir ke dunia saja...faham ke ibu tumpang tu apa...


ni ada kaitan dengan sihir, dukun syirik punya kerja...


anda laporkan saja ke Jabatan agama Islam , orang yang amal syirik ni boleh didakwa di bawah seksyen ajaran sesat, kena penjara orang yang amalkan sihir...

jauhi orang itu...dia hanya IBU tumpang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 08:35


dalam nasihat Luqman hakim kepada anaknya yang pertama
1, jangan syirik kepada Allah
2. jangan ikut orang yang ajak syirik walaupun ibu bapa sendiri
Maka jauhilah diri anda dari orang yang syirik sebab anda tak mampu nak handle. laporkan ke Jabatan Agama Islam...

anda bina famili anda sendiri bersama isteri anda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

azzak
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2007
Ahli No: 31036
Posting: 491
Dari: klang, selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 13:03


even Aisyah pun ibu dia xmemeluk Islam, bekas isteri Abu Bakar tetap ibu kepada Aisyah....Islam xmemutuskan sebarang hubungan darah daging dalam keluarga....
pak cik Nabi, abu talib, yang sampai mati dia pun tetap kafir, masih terus menerus berkhidmat kepada abu talib & smpaikan Islam kepada dia....

ingat, Islam itu mudah, jangan jadikannya susah& jgan guna akal, boleh sesat...

gunalah naql, iaitu Quran&sunnah(perbuatan& hadith), baru xsesat....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzakProfil   Hantar PM kepada azzak   Pergi ke azzak's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 13:41


Pada 13-05-08 08:32 , AqluSalim posting:

!!! QUOTE !!!

tu bukan fasik tetapi dah syirik. syirik ni dosa besar yang tak diampuni Allah...nasihatsaya jauhi diri dari rang yang amalkan syirik, bina famili sendiri...mungkin orang tu hanya ibu tumpang bagi anda lahir ke dunia saja...faham ke ibu tumpang tu apa...

encik saifuddin, bapa Nabi Ibrahim walaupun seorang pembuat berhala, adakah baginda menjauhi ayahnya? sebab dia syirik?

boleh nyatakan asas kata-kata anda ni tak?

wassalam.


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 14:06


kan ada kisah pada zaman Nabi Musa, Nabi Musa mengatakan ada seorang lelaki yang bakal menjadi ahli syurga. maka seorang sahabat ini pergi lah ingin menyiasat orang yang dimaksudkan. ketika sampai di rumah ahli syurga itu, dilihatnya lelaki ahli syurga itu baru selesai memandikan dua ekor khinzir.

Kemudian setelah selesai, sahabat ini bertanya Kenapa lelaki ni memandikan dua ekor khinzir itu? Jawab lelaki itu, khinzir2 itu adalah ibu dan ayahnya yang bertukar menjadi khinzir akibat kemurkaan Allah. atas dosa apa saya tak tahu pula. jadi atas kebaikan anak muda itu, dia dikasihi Allah dan akan dimasukkan ke syurga.

Betulkah kisah ini? Jika saya salah versi di mana-mana mohon sesiapa betulkan.

Cuma pengajarannye, walaupun ibu bapa kita berdosa tahap besar mana pun, mereka tetap ibu dan ayah kita dan kita wajib berbuat baik kepada mereka. dosa mereka tu biarlah antara mereka dan Allah sahaja. bagi belah pihak kita, kita tetap kena laksanakan apa yang Allah perintahkan kepada kita: iaitu berbakti dan berbuat baik pada ibu bapa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 16:05


Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu- bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapakmu, hanya kepada-Kulah kembalimu (14) Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan dengan Aku sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu, maka janganlah kamu mengikuti keduanya, dan pergaulilah keduanya di dunia dengan baik, dan ikutilah jalan orang yang kembali kepada-Ku, kemudian hanya kepada-Kulah kembalimu, maka Kuberitakan kepadamu apa yang telah kamu kerjakan. (15)

assalamualaikum wbt

saudara aqlu salim,

ayat diatas xajar buat kurang ajar dengan ibu bapa yang syirik, ayat diatas ajar jangan taat keduanya dalam hal syirik, tapi dalam hal-hal yang lain still kena respect sebagai ibu bapa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 16:39


hanya allah yang tahu akan hakikat sebenar kawan kita yang ada masalah tersebut cuma nasihat kawe jangan ikut apa yang sesat yang diamalkan ibunya... kisah khinzir 2 ekor tu mungkin israiliyyat punya cerita...
yang version saya dengar begini


suatu masa Nabi Musa pergi kembara...tiba di tepi pantai bertemu seorang pemuda..dia lihat di dalam khemah pemuda tu, tiba tiba ada makanan anugerah allah kepadanya..dia dipercepatkan kurnia nikmat aljannah...maka nabi Musa tanya apa amalnya...maka pemuda tu kata dia anak yang solih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 16:41


dalamkisah pemuda yang dipercepatkan nikmat aljannah tu...ibunya adalah Muslim...


kawe hanya khutir yang kawan tu terpengaruh dengan dakyah sesat ibunya...tu saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

AqluSalim
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.04.2008
Ahli No: 33294
Posting: 114

blank   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 16:48


khuatir dosa syirik tu umpama kereta yang engine dah tukar dengan kerosakan...
syaitan nak sesatkan Insan...
syaitan selalu bisikan tabiat jahat kepada insan ...tujuan akhir nak kuasi hati Insan..tu sebab syirik dosa besar...kira tukar engine...

nampak saja luar orang tetapi engine dah kafir...kesannya berat...sebab itu Iman adalah semuanya yang terbaik...maka jadilah mu'min, ismun maf'ul/ ismun nothing'il bagi Insan yang beriman kita sebut Mu'min...


ni kira macam orang bela hantu....syirik tu... bagaimana nak masukkan hantu...orang jahat akan bubuh kotoran dalam makanan Insan tanpa disedari insan...bila kotoran masuk...masa tu fikirlah kesannya...antara kotoran adalah najis, darah haid, dll...tu sebab antara perbiatan jahat pok pin yang sesat di best tu dia masukkan najis dalam minuman tetamu yang datang ke rumah nya
kawe khuatir ibu kawan kita tu masukkan kotoran dalam makanannya...
orang syirik ni segala hal jahat dia sanggup buat...bubuh darah haid dalam makan Insan dia sanggup...
islam utamakan makanan halal serta BERSIH untuk jaga AQAL...AQLU Salim

Bookmark and Share

    


  Member Information For AqluSalimProfil   Hantar PM kepada AqluSalim   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 18:22


assalamualaikum wbt

org bertanya hukum dengan sikap kurang ajar rakan di atas2 ke atas ibunya yang syirik.

dan dalam hal ini nabi saw sendiri tunuk contoh bila sahabat tanya, dan nabi saw suruh layan ibu yang kafir dengan baik.

ibu yang bukan Islam,dan pasti syirik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

dmz
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26613
Posting: 442
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 13-05-08 20:12


Jangan pulaukan ibu walau dia fasiq....awak mesti fikir seksanya dia semasa menagndungkan awak sampai lahir ...lepas tu dibagi susu badan dia sampai dia susah nak lena tidor...dia tak lena tidor juga kalau anak menangis malam....lepas tu pelihara awak sampai besar...sampai merangkak...sampai berjalan...sampai sekolah randah sampai sekolah menengah...sampai masuk u......sampai ...dan....sampai...dan sampai....
Melayan lagi dengan bermacam perangai anak2 yang berbagai2..
Kalau dia fasiq sekalipun beritahulah dengan lembut dan dalam masa yang sama berdoa sajalah kepada Allah untuk dia....

http://perhatipantau.blogspot.com/


-----------------
http://studiouniversiti.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For dmzProfil   Hantar PM kepada dmz   Pergi ke dmz's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-08 21:23


Maaf cakap lah.. pada saya anak yang semacam yang diceritakan tu lebih derhaka dari anak-anak yang derhaka pada ibu yang baik.. dan dari banyak pandangan sahabat semua.. kesimpulan kepada jawapan persoalan utama topik ini adalah tidak boleh melakukan 'kekejaman' seperti yang digambarkan tu kepada ibu, walau pun pada pandangan mata kasar kita ibu itu seorang yang fasiq..


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 14-05-08 23:29


yang seorang tu (dikatakan) ibu yang fasiq/syirik, yang seorang lagi pulak anak yang derhaka... jadinya: serba salah :roll:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Anak_Pejuang
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18622
Posting: 1714
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 00:38


:) jangan dijauhi ibu itu, tarbiah lah dia.. doakan, buatlah solat hajat agar berubah hatinya dan diberi petunjuk oleh ALlah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Anak_PejuangProfil   Hantar PM kepada Anak_Pejuang   Pergi ke Anak_Pejuang's Website   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:50


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:50


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:50


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:51


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:51


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:51


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:52


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:52


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:54


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:54


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

imtiyaz_lail86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2006
Ahli No: 25728
Posting: 229
Dari: JeRaNTuT~NiLai

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 08:55


salam alaik...
setau ana...ustz ana pernah cerita tentang kisah masa zmn2 sahabat NABI SAW...yang mana seorang sahabat telah dbritahu org yang akan masuk syurga,...bla ditnye siapa org tu...bla sahabat pergi rumah org tu,org tu sedag menjaga 2 ekor bab*...sahabat pelik,kenapa lelaki itu akan masuk syurga...setelah disiasat...beliau dapati 2 ekor bab* itu adalah ibubapa laki trsebut...ALLAHUAKBAR...dr situ,kita kena lah ambil pngajarn...walau seteruk mana pun ibubapa kita, ingat!dia tetap ibubapa kita..."JGNLH KAMU BRKATA 'OH' kepada IBUBAPA KAMU"...ALLAH mgagkat mrtbt ibubapa...jika dia ada buat sesuatu yang salah......kita tak boleh buat benda bruk padanya..tapi kan NABI SAW dah ajr,dengan org kafir pun,kita kena hrmt mereka...bukan main saja...tambah-tambah kalau ibu bapa yang melakukan sesuatu yang brdose bsar..macam tu juga kalau,mualaf..dia tetap kena hrmt kedua ibubapanya yang brlainan agama...cma kena ada btsnnye...WALLAHUA'LAM BISSOWAB...sekadar brkgsi ilmu yang xsberapa ni..

~AL-FAQIRAH ILALLAH~

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtiyaz_lail86Profil   Hantar PM kepada imtiyaz_lail86   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-05-08 10:21


Assalamualaikum

berdosa besar jika si anak menggelarkan ibu dengan nama perempuan jalang dan sebagainya..walaupun dia mengamalkan kerja-kerja tu,tapi tetap kena hormat dia sebagai ibu yang mengandungkan..
selagi dia tidak menyuruh kita ikut syirik / mempersekutukan Allah..dalam pada masa yang sama,cuba nasihat kan dengan cara elok..

kalau biarkan ibu terus macam tu,dan kita bina keluarga sendiri,akhirnya ibu semakin jauh..tak ada sapa yang nak tegur..takut nanti kita jugak akan dipersoalkan kelak..


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

nilam3_6
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.04.2007
Ahli No: 29649
Posting: 53

blank  


posticon Posting pada: 15-05-08 12:47


Pada 15-05-08 10:21 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

berdosa besar jika si anak menggelarkan ibu dengan nama perempuan jalang dan sebagainya..walaupun dia mengamalkan kerja-kerja tu,tapi tetap kena hormat dia sebagai ibu yang mengandungkan..
selagi dia tidak menyuruh kita ikut syirik / mempersekutukan Allah..dalam pada masa yang sama,cuba nasihat kan dengan cara elok..

kalau biarkan ibu terus macam tu,dan kita bina keluarga sendiri,akhirnya ibu semakin jauh..tak ada sapa yang nak tegur..takut nanti kita jugak akan dipersoalkan kelak..



setuju dengan Nuranys...terlalu banyak jasa ibu yang tak mampu kita balas walau diberi seisi dunia ini... itu maybe ujian Allah untuk si anak itu,untuk melihat bagaimana dan sejauhmana kefahaman islamik yang ada dalam diri anak itu...hayatilah apa yang ternukil dalam al quran dan hadis berkaitan hubungan anak dan ibu...insyaAllah disitulah jawapannya untuk persoalan di atas.:)


-----------------
indahnya hidup ini jika semuanya kerana ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For nilam3_6Profil   Hantar PM kepada nilam3_6   Quote dan BalasQuote

Saifuddin
WARGA SETIA
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3878
Posting: 1421

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-05-08 16:10


assalamualaikum dalam Perang badar, nampak zahir seperti perang sauadara sebab


antaranya:
Huzaifah bin Yaman telah kill bapanya...
Bilal telah kill kawan Abdul rahman bin Aus...mulanya abdul rahman cover sehingga kakinya ditikam sehingga ada parut...akhirnya kawan Abdul rahman di kill oleh Bilal


dalam hal ini kita tak tahu hal sebeanar...apa yang tersirat dari yang tersurat...saya tidak nak kata apa...
cuma hadis kata


Muslim berkasih sayang sesama muslim...keras dengan kafirin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaifuddinProfil   Hantar PM kepada Saifuddin   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130756 saat. Lajunya....