Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-07-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika anda taknak bekerja, carilah duit sebanyak-banyaknya; nanti anda tak perlu bekerja
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 172
Ahli: 0
Jumlah: 172




  Yang Masuk Ke Sini
yanokage: 13 hari yang lalu
Rashdin: 29 hari yang lalu
khalifah: 35 hari yang lalu


Cerpen
Topik: Mencari Cinta Hakiki


Carian Forum

Moderator: Administrator, NaZa_FirmaN
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Cerpen
    »» Mencari Cinta Hakiki

Please Mendaftar To Post


Oleh Mencari Cinta Hakiki

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 07:32


Cerpen ini saya buat semasa masih di dalam program khidmat negara...(tapi masa cuti hari raya haji r)..saya tak nak copy dan paste kan cerpen tu kat sini....tapi cuma bagi link untuk download sahaja...harap sudi membaca..

klik sini untuk download

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 14:39


kalau nak baca cerpen lain boleh pergi ziarah blog saya... www.nuraninafa.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

sutrajihad
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16592
Posting: 20
Dari: gurun

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 17:40


heh, promote jangan tak promote..kui3..

:-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sutrajihadProfil   Hantar PM kepada sutrajihad   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 17:26


sebahagian daripada cerpen 'Mencari Cinta Hakiki.....







Sahabatku...Hatiku bagai mendesakku menghantar marsum maya ini kepadamu. Sudah begitu lama kita tidak bertemu. Ingin sekali ana kongsi bersamamu pengalaman pahit dan manis sejak kita berpisah dahulu.

Segala pesanan yang kau sampaikan kepadaku masih tersemat kemas dalam memori ingatanku moga tidak ana lakukan kesilapan yang pasti akan menimpakan kesulitan ke atas diriku, Taqi. ana masih merindui memori suka duka kau dan ana serta rakan-rakan lain bersama-sama meningkatkan diri di KIZAS dengan ilmu pengetahuan dalam suasana penuh harmoni dan islamik. Kau tahu ana sekarang berada dalam Program Latihan Khidmat Negara dan sekarang ana terpaksa menerima kenyataan bahawa dunia di luar jauh berbeza. Jauh di sudut hatiku sedih melihat dan merenung segala macam keanehan dan kepelikan yang dilakukan oleh remaja islam.

Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan iman dan taqwa. Agama menjadi sendi hidup, pengaruh menjadi penjaganya. Kalau tidak bersendi runtuhlah hidup dan kalau tidak berpenjaga, binasalah hayat. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat.

ana mengutusi warkah maya ini dari Kem Seri Perkasa, Sudah hampir enam minggu ana menjalani latihan di sini untuk membina jati diri dan keyakinanku semula. Tetapi apa yang ana kesalkan masih terdapat ramai remaja yang tidak mahu berubah atau dengan kata lain terlalu ego dengan segala yang mereka punyai. Budaya merendahkan maruah orang lain masih wujud lagi walaupun berpuluh modul yang melibatkan kerjasama berpasukan didedahkan. Entah mereka dapat menerima segala objektif mahupun matlamat setiap latihan yang dijalankan ataupun tidak. Adakah mungkin segala perbelanjaan yang telah dikeluarkan oleh kerajaan untuk program ini disia-siakan?

Bukannya sedikit wang ringgit dibelanjakan untuk program ini, malah berjuta ringgit. ana tidak ingin menyalahkan pihak pengurusan tetapi ana berasa amat kecewa dengan sikap pelatih-pelatihnya yang tidak menggunakan peluang yang terbuka luas sebaik-baiknya.

Sahabatku... Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun, bila-bila masa ia akan pecah. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin, maka tertipulah dia, dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin, maka terkutuklah dia.

Seringkali ana terlihat dan terjumpa pelatih merokok walaupun sudah dilarang tegas dengan amaran akan didenda. Bukan seorang dua ana jumpa bahkan lebih daripada 10 orang pelatih setiap kali terserempak di dalam tandas dan ana juga tahu pada masa bila mereka memulakan aktiviti tersebut. Cuma ana masih menunggu masa untuk melaporkannya kepada jurulatih yang bertanggungjawab dalam hal ini.




p/s:Kenapa setiap perkataan '@ku' akan ditukar kepada 'ana' secara automatik... :-?
[ Telah diedit oleh: zero_cool pada 26-06-05 17:27 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-06-05 21:02


assalamualaikum...

sakeenah dah baca cerpen "mencari cinta hakiki"yang zero_cool buat.best juga jalan cerita cerpen yang dibuat.cerpen yang zero_cool buat membuka mata sakeenah bahawa tak semua orang akan terjebak ke arah keburukan seperti NURUL di PLKN w/pun di cerpen ini ramai sangat yang buat.........(kena baca sendiri).cuma kalaulah watak Nurul tu memang betul realiti dan apa yang diceritakan semuanya betul belaka sakeenah doakan agar zero_cool ada jodoh dgnnya ataupun mendapat yang lbh baik drpd Nurul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 12:08


hmm.. bagus.. tapi macam tergantung sikit... cuba buat sambungannya. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

zero_cool
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1142
Posting: 586
Dari: TOYOME

japan   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 12:40


ahaks...adakah perlu diulang semula...

haha...sebenarnya memang bagi separuh saja...kalau nak baca betul2 punya klik sini ---->Mencari Cinta Hakiki ....lagi puas kalau baca di situ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zero_coolProfil   Hantar PM kepada zero_cool   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.091104 saat. Lajunya....