Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah SWT memberikan kita dua telinga, dua mata, satu mulut dan otak di tengah antaranya, mesti bersebab. Dengar dan lihat kanan kiri, timbang dengan otak.
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: dalam kebuntuan....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» dalam kebuntuan....

Please Mendaftar To Post


Oleh dalam kebuntuan....

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 24-06-05 18:06


:-?

assalamualikum semua.
first sekali saya ingin mengucapkan benanyak terima kasih buat sesiapa yang sudi memberi komen tentang masalah saya ni.
saya adalah salah seorang student matrik.
saya menghadapi masalah sikit dalam mengikuti program ni.
saya adalah student sains hayat.
saya ni budak kampung dan saya adalah the only one yang dapat matrik dalam sek saya.
kadang-kadang saya agak tertekan dan bereterus-terang saya cakap saya kerap menangis.
but i`m still can control myself.
saya amatlah berharap kepada abang2 dan kakak2 yang mempunyai banyak pengalaman dalam menghadapi situasi begini.
dan satu lagi saya ingin mengetahui bagaimana cara yang paling berkesan untuk study yang hard dan smart.
saya merayu sangat2.

:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 22:19


salam alaik..kepada adik nuriman..
apabila membaca luahan adik itu..hanya terbayang 2 perkara
1)u'r willing or not to study that course
2)mainan perasaan..

maaf lah..sekarang ni..adik kena lihat begini..Kenapa adik datang ke matrik?dipinta?dipaksa?suka-suka?apabila adik ada jawapan untuk soalan itu..adik boleh faham Kenapa masalah2 itu datang-sedih/tertekan/takut/pasif....

jika adik memandang positif dalam semua perkara..insyaALLAH adik dapat hadapi..kita semua bermula dari zero..keadaan sekeliling yang mampu mendewasakan..keseorangan tak bermakna kita akan kalah..dari situ kita perlu kuat menempuh cabaran dalam study..kita kena berusaha untuk berkawan dengan kawan yang baru..mungkin kawan baru mampu mendidik kita jadi lebih baik..
asal-usul dari kampung atau bandar bukan kayu ukur penentu kejayaan..jangan rasa rendah diri..cuma tanamkan dalam jiwa.saya bawa impian satu kampung untuk melihat saya berjaya..jika saya berjaya..keluargaku berbangga..kampungku jua berbangga..

dengan itu..adik akan melihat masa depan dengan lebih baik..dan menetapkan arah tuju dengan lebih jelas.

SELAMAT BERJUANG YE!
[ Telah diedit oleh: RuMaishaaa pada 24-06-05 22:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-05 10:16


akum dik..

akak pun dulu matrik juga...cm adik..
akak tak tahu apa mslh adik sbenarnya....erm...
akak rasa adik kena banyak bersbar..memang akak xnafikan memang keadaan agak tertekan ms di mtrk...
adik jgnlah fikirkan satu2 subjk tu sush...cuba control dan buat yang terbaik...
dalam belajar pula jangan terlalu memaksa diri...buat ikut kemampuan..jangan terikut2 cara orang...kita tahu setakat mane kemampuan diri kan...so teruskan jee..

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 11:19


Assalamualaikum

Yakinkan pada diri...timbulkan minat untuk belajar bersungguh²...janganlah memikirkan sangat tentang perasaan...kerana ianya tak kemana...sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tak berguna...jadi ambillah risiko demi masa depan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 23:56


hhhhhhmmmmm...
First...kena tanamkan keyakinan pd diri yang kita boleh berjaya...
Jadikan cita2 serta harapan ibu dan bapa sebagai pendorong kejayaan...
Ingatlah...kesusahan yang menimpa adalah merupakan ujian yang tuhan beri untuk menduga...jangan mudah mengalah...mohonlah petunjuk pd tuhan selalu dengan doa serta solat sunnat bebanyak...insya'llah hatikan tenang...yang penting mesti pandai pilih kawan dan sahabat...berhati-hatilah dalam memilih kawan.carilah kawan yang boleh membimbing dan berani menengur kita secara berdepan jika kita melakukan kesilapan...kerana itulah dia sahabat yang akan mengiringi kita ke arah kejayaan...
;).........

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 15:34


assalamualaikum...
tahniah sebab berjaya sambung pelajaran ke matrik.
sekurang-kurangnya,nasib adik lebih baik dari pelajar2 yang kurang berjaya.
oleh itu bersyukurlah...
tanamkan tekad dalam hati,yang adik datang ke matrik tu bukan untuk tujuan lain,tapi untuk belajar sungguh2.
biar le apa orang lain nak kata atau nak hina...
yang penting,
adik mesti belajar untuk membela dan memperbaiki nasib kluarga di kampung.
jangan terlalu cepat terperangkap dalam jerat percintaan.
pandai2 lah pilih kawan...jangan layan orang yang mengajak kearah keburukan.

ana ada seorang kawan
datang dari kampung dan hidup susah
dia tekun belajar..
dan sentiasa berjaya dalam pelajaran.
bila ditanya rahsia kejayaan,dia menjawab...
"tiada apa-apa.
ana nak bela nasib mak ayah di kampung."

ana betul2 mengaguminya.
adik pun bole jadi macam dia.
Insyaallah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

atok_jaddun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2004
Ahli No: 9027
Posting: 43
Dari: kajang

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-05 15:48


mmm tahniah buat adik...manusia ni takkan hilang dr perassan yang membuatkan kita rs serba salah..tertekan...mcm2 lagi lah yang negetif...cm adik perlu tabahkan hati...buat solat hajat byk2.....pikir mak ayah dikampung...tak ke bangga nnti mak ayah bila adik bergelar seorg doktor... abgaderseorgrakan ygdahulunya datang ke matrik hanya bwk beg pakaian aje...berbekalkan duit biasiswa seribu ringgit tu... die berjaya survive... sekarang die melanjutkan pelajaran di ireland dalam bidang medic... fikirkan ye dik... abg doakan adik berjaya...ingat kata-kata akak2 di atas tu kampung atau bandar bukan jadi kayu ukur seseorg tu berjaya.. tapi usaha dan tawakal pd allah tu yang buat kita berjaya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For atok_jaddunProfil   Hantar PM kepada atok_jaddun   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 16:38


W'salam wbt...

first sekali akak nak ucap tahniah buat adik sebab the only one di tempat tinggal adik yang dapat peluang melanjutkan pelajaran ke matrikulasi...macam yang akak2 lain katakan, adik sebenarnya patut bersyukur dan gunakan peluang yang ada dengan sebaik2nya...jangan fikir yang negatif sebaliknya fikirkan yang positif...jadikan tekanan sebagai satu cabaran untuk menjadi pelajar cemerlang...ingat ini semua dugaan Allah untuk hamba2nya...
untuk berjaya, kita perlu berkorban...jadikan cabaran masakini sebagai wadah untuk lebih mematangkan diri kita di masa2 akan datang...

selamat berjaya...sekadar pandangan dr akak yang tdk seberapa.....
wassalam...
tumpang lalu :-)


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 19:19


WAH tahniah adik nuriman21 sebab tergolong di antara pelajar yang cemerlang di sekolah.. Alhamdulillah rezeki tu. Peluang Allah dah beri, jadi jangan sia-siakan peluang keemasan ni..

Adik..nape rasa tertekan? Nangis-nangis pula.... emm isk. Jangan lah camtu. Ni mesti rasa rendah diri ni.. Kampung pun kampung lah, yang penting ilmu yang ditimba di dada, semangat yang ada dalam diri untuk mencapai hasrat Ayah dan Mak di kampung halaman, dan keinginan adik untuk jadi insan yang berjaya dan yang menjadi kebanggaan guru-guru.. Azam, Matlamat dan Keyakinan diri yang membezakan adik dengan rakan-rakan yang lain.. bukan taraf hidup keluarga atau result SPM yang lepas atau dari mana asal...

Berbekalkan semangat, sure boleh.. adik ni tak bersemangat... cuba semangat sikit. Jangan lupa pada harapan mak ayah dan family di kampung. Letak gambar mak ayah atas meja study boleh naikkan semangat.. Nak study smart, kena selalu berdamping dengan lecturer. Kena rajin jumpa lecturer dan rajin bertanya. Ni memang rahsia pelajar-pelajar yang pernah berjaya....

Bagi akak, penting juga bergaul dan bersahabat dengan yang bijak pandai. Yang boleh sama-sama bantu dalam pelajaran.. yang ada semangat study. Yang rajin jumpa lecturer juga. Yang rajin bertanya dan buat study group. Yang rajin ke surau bersolat jemaah..

Insya-Allah nuriman21 boleh. Cari sesuatu yang boleh jadi pembakar semangat...

All the best. :-)
[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 01-07-05 16:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 20:25


Assalamualaikum,
pertama sekali,nuriman perlu bersyukur sebab menjadi salah seorang yang diberi peluang untuk ke mtrx.Bukan semua orang dapat peluang camtu.

Cuba nuriman fikirkan,kalau tak dapat mtrx,nuriman pasti akan rasa terkilan,tapi dalam situasi ini,lain.Nuriman diberi peluang! Apa lagi yang perlu difikirkan selain belajar betul2.

jangan layan perasaan tu.Tabahlah,dik...



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 01-07-05 14:47


apsal ada orang begini lemah. dah dapat tu studi saja lah. lagi mahu pikir panjang ka. nak menangis lah, nak meraung lah, nak bunuh diri lah. ini macam punya budak pun ada ka. kalau pergi tempat baru, buatla kawan baru. cari sesiapa yang boleh ajar kalau tak faham. dari zaman sekolah dah belajar cara cari kawan. apsal tak praktik??? cara belajar, tak banyak beza dengan di sekolah. duduk dalam kelas, dengar, balik tido, esok pergi exam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 16:53


sebab terikut-ikut dengan perasaan. kalau robot boleh lah automatik saja pergi tempat baru, buat kawan baru, duduk dalam kelas, dengar, balik tido, esok exam. huhu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

sAi_fuLLAH
Warga Rasmi
Menyertai: 26.04.2005
Ahli No: 16084
Posting: 12
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-07-05 19:32


Assalaamualaikum..................
First sekali, abg memang berbanggalah dengan adik sebab adik seorang saja di skolah tu yang dapat masuk matrik. abg juga macam adik juga dulu. masa mula2 msuk matrik,rasa tak boleh nak belajar.abg rasa abg tak layak untuk msuk matrik dan mengejar silibus matrik yang boleh dikatakan laju jugak lah. mana tak nya, lecturer pun rasa tertekan sebab silibusnya memang banyak,sebab tulah diaorang ajar laju2. abg pd masa tu bagitau di parent yang abg nak keluar daripada matrik,parent abg terkejut. parent abg terus call mentor abg di matrik tu dan keesokan harinya,mentor tu panggil.mentor abg tu seorang ustaz.apa lagi,dia 'brainwash'juga abg pada masa tu. antara nasihat yang diberikan:
         1)betulkan niat kerana ALLAH S.W.T.
         2)sembahyang sunat istikharah untuk buat pilihan samada nak teruskan di matrik ataupun nak keluar.
         3)ingatlah bahawasanya ilmu yang kita belajar di matrik adalah fardhu kifayah.so,jangan kata ilmu itu tidak boleh membawa kita ke syurga.
         4)sentiasa ingat akan harapan mak dan ayah yang selama ini menaruh harapan yang besar terhadap kita untuk melihat masa depan kita yang cerah di dunia mahupun di akhirat.
         5)sentiasa melakukan solat sunat hajat. minta pada ALLAH supaya ditenangkan hati dan dikuatkan semangat.
         6)setiap pagi,jangan lupa membaca AL-QURAN walau sesibuk mana pun. kalau tak mampu baca panjang, bacalah walaupun satu ayat sahaja. ingatlah,AL-quran adalah mukjizat yang ALLAH anugerahkan kepada Nabi Muhammad S.A.W.
        
moga-moga nasihat diatas akan dapat diamalkan oleh adik Nuriman........... ingatlah,Allah sentiasa bersama kita. (InnaLLah hama'ana)
[ Telah diedit oleh: sAi_fuLLAH pada 01-07-05 19:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sAi_fuLLAHProfil   Hantar PM kepada sAi_fuLLAH   Quote dan BalasQuote

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-07-05 14:16


assalamualaikum...bersyukurlah anda dapat ke mtrx.saya juga pada mulanya mengimpikan ke sana.tapi,tak rezeki.semua yang kita lakukan ada cabarannya.oleh itu,usahlah berputus asa dan cepat melatah.saya sendiri menyambung pelajaran di ting 6.cabaran yng saya lalui sama seperti anda dan studeng yang lain.jadikan ia sebagai penguat smgt untuk terus berjaya. GOOD LUCK!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

safiyyhannan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11484
Posting: 33
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-05 22:27


assalamualaikum..
nak cerita tentang tekanan, rasanya tulah yang boleh boost us up kalau kita pandai manipulate dia.. ana pun di matric, banyak juga tengok kaum2 tertekan macam nuriman ni, nak2 yang course macam medic dan pharmacy, kadang-kadang kawan2 pun buat kita tertekan, cakap aje course medic orang semua pandang lain, maybe orang segan sebab macam powerlah agaknya, kalau tanya result mesti expect 4.oo, padahal kita taklah sepower mana, manusia biasa juga.. biasalah tu, high expectation orang ni jangan jadikan supressing element, check diri sendiri, nak ke tak ambik course tu, apa cita2 kita sebenarnya, apa matlamat hidup kita, bila kita tahu ada orang yang letak harapan tinggi pada kita, cuba bayangkan betapa gembiranya mereka kalau harapan mereka tercapai, dan bayangkan betapa seronoknya kita dapat tangok orang lain gembira, lagi2 orang yang kita sayang..
dahlah tu, tak payah nangis2 lagi, orang tengok pun lemah semangat.. buang masa dan air mata saja nangis tu, karang buta kalau nangis banyak sangat =p kata imam hassan al banna, tanggungjawab kita sangat banyak, tapi masa kita sangat sikit, so apa nak fikir lagi, belajar sajalah, kejar ilmu ma daama hayyan, ma daama qadiran..

Bookmark and Share

    


  Member Information For safiyyhannanProfil   Hantar PM kepada safiyyhannan   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 04-07-05 00:29


Pada 24-06-05 18:06 , nuriman21 posting:

!!! QUOTE !!!

:-?

kadang-kadang saya agak tertekan dan bereterus-terang saya cakap saya kerap menangis.
but i`m still can control myself.


1stly awak tau awak mempunyai masalah dan awak telah melakukan langkah pertama yang bijak dengan berkongsi masalah awak di forum ni.

i wud like to answer your question with a question.apa sebabnya awak tertekan dan menangis?adakah sebab loneliness sebab tak ada kawan?matapelajaran susah?atau subject senang tapi terlalu banyak untuk dicerna dalam waktu yang singkat?kawan buli?tak cukup tidur?lecturer ajar tak faham?
my advice is know ur problem be4 solving it.its like a war,u cant win if u dont know bout your opponent well.
for now,cari seorang kawan or counsellor or bf(kiddin) yang boleh dipercayai dan luahkn segala masalah awak kepada dia.dia may or may not help u,but it will help to stabilise your emotion :)

Pada 24-06-05 18:06 , nuriman21 posting:

!!! QUOTE !!!

:-?

saya amatlah berharap kepada abang2 dan kakak2 yang mempunyai banyak pengalaman dalam menghadapi situasi begini.
dan satu lagi saya ingin mengetahui bagaimana cara yang paling berkesan untuk study yang hard dan smart.
saya merayu sangat2.

:-)


untuk study hard dan smart,saya bukan orang yang paling layak,tapi saya sharela apa yang saya tau ok.

1st read actively-bila baca buku jangan baca kosong saja.banyak benda yang boleh dibuat untuk memastikan kita faham dan ingat benda2 yang perlu diingat.sebelum baca main notes baca dulu topics dan sub topics,tengok gambar2,and TURN TOPIC INTO QUESTIONS.so as u read them,anda akan kata'ooo nila jawapan kepada soalan ms mula2 tadi'--err faham ke tak saya cakap ni hihi

2nd study group.memang sebagai student agak payah nak kumpulkan rakan2 yang seswai untuk study group yang ideal.tapi setidak2 nya cubala study masing2 tapi dekat2,so kalau ada apa-apa tanya saja kwn2.....

3rd set a realistic goal dan keep that in mind,dan write it.the simplest goal wud be '9.00-10.00 mlm' nak habiskan aerobic dan anaerobic respiration.

4th doa banyak-banyak, u know this

5th jangan dengar apa jackie uniten cakap

6th take a break to do things u love to do.emm kalau boys ni biasanya bersukanla,kalau girls saya tak pas pulak...menyanyi ke menjahit ke ape2 jela,untuk kurangkn tension.

7th gud luck

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-07-05 12:37


!!! QUOTE !!!

5th jangan dengar apa jackie uniten cakap


huyo, sampai masuk nama

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

fizamil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.01.2005
Ahli No: 13800
Posting: 126

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 12:53


tahniah Jackie_uniten7...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizamilProfil   Hantar PM kepada fizamil   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 14:50


hyunckel_asyraf cakap betul.
Jackie_uniten7 pun betul jugak.

ps: baru alam sekolah, belum alam pekerjaan lagi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-07-05 07:46


:-) assalamualaikum semua..
first sekali saya ingin mengucapkan terima kasih kepada yang sudi memberi nasihat kapada saya terutamanya mereka yang memberi nasihat yang membina dan bukanlah sekadar untuk mengkritik.
saya juga ingin berterima kasih buat abang sai_fullah yang memahami situasi adik kat sini.
alhamdulillah nasihat anda semua saya cuba praktikkan.
dan saya bersyukur kepada ALLAH SWT kerana memberi kekuatan kepada saya untuk meneruskan perjuangan dalam mencari ilmu dunia dan akhirat.
saya baru saja selesai menduduki mid exam pada 27/7/05.
saya telah cuba sedaya upaya dan telah menjawab setakat yang termampu. dan sekarang ni hanya mampu berserah dan bertawakal sepenuhnya kepada ALLAH.
doa2kan agar saya dapat keputusan yang baik. insyallah.
moga ALLAH sentiasa merahmati anda semua. TERIMA KASIH SEKALI LAGI BUAT SEMUA.

:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 08:14


semua orang sama.. yang beza cuma usaha dan taktik.. be smart ok.. selalu buat study group.. cari member2 yang boleh bantu kita..

take care ... assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-07-05 09:17


Nuriman...relax,kena bertenang,allah kan ada,saya bukan yang terbaik tapi just nak bagi sikit teknik ,dapat matrik sains hayat,kira budak pandailah tu...tapi kena tanam azam mula sekarang,jangan fikir tentang orang lain ke..harapan orang kampung ke..tu semu buang jauh-jauh daripada kepala..buang masa saja,Firstly faham kat kelas time lecterur bagi kuliah...kalau tak faham kena tanya jangan senyap,,biar orang nak cakap apa..kita tahu diri kita sendiri,lpas balik bilik kena tengok sikit apa belajar tadi..buat soalan sikit sampai faham,kalau bab biologi tu memang kena banyak mengingat....kalau kita dah habis ikthiar dah buat semua sekali kita kena tawakkal pada Allah,insyallah berjaya......

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 19:35


selamat berjuang sahabat ku....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 20:46


jangan kalah pada cabaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-03-06 02:53


tu semua persaan adik saja...matrik tak la susah sangat...sains hayat pun tak susah... tengok ksusahan orang lain tak ada tangan lukis guna kaki..tak ada kaki dan tangan lukis guna mulut... bersyukur lah adik..

kalau adik seorang saja dr sekolah adik yang dapat adik patut bersyukur... tu patut jadi sumber kekuatan adik... aku seorang saja yang mampu dan aku akan balik kampung sebagai orang yang dihormati dan aku akan ke matrik sebagai pejuang... adik tak patut lemahkan diri sendiri... kadang-kadang perkara yang bukan ujian sebenar buat kita tapi sikap kita yang buat ia jadi satu ujian yang berat... adik jangan banyak fikir sangat... genggam erat tangan adik bangun lah sebagai pejuang tentang habis-habisan... genggam api biar jadi bara...
adik perbanyakkan solat hajat... banyakkan zikrullah... minta petua dari orang alim...

kalau adik rasa masalah adik ni berat rujuklah kat kaunseling ummi...
[ Telah diedit oleh: tasbih_30 pada 09-03-06 02:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-03-06 02:55


lagi satu... bila hari2 akhir adik kat matrik nanti adik akan tersenyum sendiri bila teringat semua ni.... tak ada hal semua ni... ingat Allah sentiasa bersama orang yang beriman dan beramal soleh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 09-03-06 02:59


ambil positif pandangan jackie tu...mungkin semua ni perasaan ngada2 yang ada pada setiap manusia..bukan adik seorang saja... tapi adik tunjukkan dalam keadaan ni...orang lain dalam keadaan lain...

pergi saja kaunseling...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 09-03-06 09:31


tajuk ni dah lama kan?? atau baru lagi...ana takut, ana bagi nasihat...adik kita dah habis matrik pun...dah masuk U pun...

apa-apa pun good luck..kutiplah sebanyak mana pengalaman yang ada selagi hayat dikandung badan..ingat, pengalaman hidup tu adalah guru yang terbaik dalam hidup kita..so, jangan cepat mengeluh and berputus asa ok...be the best among the best!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3086
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 21:35


semua benda kena berusaha..tak ada yang senang di dunia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-03-06 22:19


betul tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-05-06 16:35


assalamualaikum semua...
harap semua ahli ukhwah chat dan sentiasa ceria
firstly, shukran buat semua yang telah memberi komen dan nasihat tentang masalah ana.
keperihatinan anda amat ana hargai.
alhamdulillah, ana sekarang dah selesai menamatkan pelajaran
kat matrik.
keputusan semester satu hari tu dah tau.
dan alhamdulillah, ana bersyukur dengan keputusan yang ana dapat.
sekarang ni tengah tunggu keputusan semester 2.
ana harap rakan2 semua doa untuk ana agar dapat jurusan yang ana idam2kan selama ni.

terima kasih sekali lagi buat semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.143803 saat. Lajunya....