Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 74
Ahli: 0
Jumlah: 74




  Yang Masuk Ke Sini
izad: 60 hari yang lalu
the_brOtherz: 87 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Adakah masa wujud??


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Adakah masa wujud??

Please Mendaftar To Post


Oleh Adakah masa wujud??

kinan
Warga Rasmi
Menyertai: 02.10.2004
Ahli No: 11572
Posting: 9
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 15:47


Saya nak tanya kepada semua...adakah masa ini wujud??kalau wujud mana itu masa??dan masa ini nak sandarkan pada apa?/pada matahari??kalau matahari dia akan hilang pada malam,jadi dia tak der laa....jadi apa dia itu masa??adakah boleh nampak atau boleh di sandarkan pada sesuatu??

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinanProfil   Hantar PM kepada kinan   Pergi ke kinan's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 18:01




Masa ni makhluk Allah..
kalau tidak masakan Allah bersumpah d dalam Surah Al- Ashr

(3 ayat)

Dengan nama Allah, Yang Pemurah, Yang Pengasih.

103:1. Demi masa!

103:2. Sesungguhnya manusia dalam kerugian,

103:3. Kecuali orang-orang yang percaya, dan membuat kerja-kerja kebaikan, dan saling berwasiat pada yang benar, dan saling berwasiat pada kesabaran

samalah dengan angin ..dari mana datangnya angin...

jangan di tanya persolan yg diluar pengetahuan manusia
bukan semua persolan boleh dirungkai dengan ilmu dan firasat manusia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 18:06




Berselang-selinya antara malam dgn siang dan siang dgn malam itulah masa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 18:45


"Dan matahari, ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkankan baginya, itu adalah takdir Tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui"

"Dan bulan pula Kami takdirkan dia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga diakhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya - (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering"
(Surah Yaa Siin:38-39)

besarnya kuasa ALLAH..ALLAHUAKBAR!

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 27-05-05 18:57


Hmm, agak menarik.
Ana rasa semua di atas bukan sandaran yang tepat untuk masa.
Pada ana, masa tidak boleh diukur dengan 3 dimensi yang kita dapat kita lihat dan rasa dengan pancaindera kita.
Mengambil pendapat ahli fizik, pada ana, masa adalah dimensi keempat.
Secara mekanik, kita tidak dapat mengukur masa dengan menggunakan vektor i,j,dan k pada paksi x, y atau z.

Masa tidak dapat dilihat. Ia tidak berjisim. Ia tidak mengisi ruang.
Seterusnya, bagaimana dengan soalan ini;
*Anda sentiasa kata anda sakit. Adakah sakit itu wujud. Kalau wujud, bolehkah anda tunjukkan pada semua orang bagaimana rupa bentuk sakit?

Bukan semua perkara dapat kita capai.
Sebab itulah banyak ayat dalam alQuran yang menyebutkan tentang orang yang beriman dengan perkara ghaib.
Bukankah ini juga termasuk dalam perkara ghaib?

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-05 20:01


rase nyer ye. coz tak bleh dilihat

Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 27-05-05 21:34


masa boleh diukur... dan boleh dinilai... tetapi apakah sistem pengiraan masa yang kita guna pakai sekarang ni bertepatan dengan peredaran siang dan malam... serta peredaran bumi mengelilingi matahari... ???
perbezaan diantara sistem qamari ,sistem heliocentrik dan sistem falak. yang mana paling baik?
apakah caranya untuk mengira masa... diantara perbezaan
1000 milisaat = 1 saat
60 saat = 1 minit
60 minit = 1 jam
24 jam = 1 hari
dan seterusnya...

dilihat disini selepas 1 saat... semuanya jadi tunggang-terbalik..kerana sistem pengiraan yang membabitkan pertukaran dari saat ke minit...minit ke jam... jam ke hari...hari ke bulan... bulan ke tahun... memang membingungkan...

"Dan matahari, ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkankan baginya, itu adalah takdir Tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui"

"Dan bulan pula Kami takdirkan dia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga diakhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya - (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering"
(Surah Yaa Siin:38-39)

setiap masa dan tarikh setiap tempat-tempat di dunia ditentukan oleh garis tarikh masa antarabangsa greenminwich .. GMT +/- standard time.. bergantung kepada kedudukan latitud sesebuah tempat.

halaju cahaya = 3 x 10^9 meter sesaat (roundded up to the closest decimal) .. dan betul ke ni?? apa dalil??

fizik.. fizik kuantum.. fizik theoryrical .... hukumnya boleh dicabar... kerana semuanya datang dari manusia... tetapi hukum-hukum fizik yang terdapat didalam al-quran ... merupakan asas dan sumber panduan kepada semua hukum fizik yang terdapat di alam ini... apakah kita tidak dapat melihatnya?

lalalalallaa....... gilakah aku kerana belajo quantum physics?

-----------------
nothing personal... just knowledge and work

MAY THE FORCE BE WITH U

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 22:07


Quote:

On 2005-05-27 21:34, Darth_Alakazam wrote:

fizik.. fizik kuantum.. fizik theoryrical .... hukumnya boleh dicabar... kerana semuanya datang dari manusia... tetapi hukum-hukum fizik yang terdapat didalam al-quran ... merupakan asas dan sumber panduan kepada semua hukum fizik yang terdapat di alam ini... apakah kita tidak dapat melihatnya?




dan benarlah kata2 ALLAH yang Maha Agung..

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-05-05 11:15


Quote:
lalalalallaa....... gilakah aku kerana belajo quantum physics?



itu lah ilmu Allah...tak gila belaja quantum physics kalo kita benar-benar menghayatinya..betul, nak faham cukup susah..tapi kalo hati ikhlas dan bersih utk mendalami ilmu-ilmu Allah, insyaALLAH, sumenya senang

'ilmu adalah cahaya...dan cahaya Allah tidak akan menyinari orang-orang yg melakukan maksiat'
-Imam Syafi'e

memang mencabar, sebabnya setiap theory quantum physics yg diguna, sume adalah theory bayangan...itulah alam ghaib yang Allah firmankan dalam al-quran..malaikat, jin, iblis...sume dalam 4 dimensi

macam tu la jugak ngan masa...tak dapat dilihat, tak dapat disentuh...apetah lagi dirasa.

masa yg menyebabkan Albert Einstein..gila, masa yg menyebabkan Albert Einstein mati...sebab dia bukanlah Yang Maha Berkuasa utk memberhentikan masa...mesin merentas masa...hanya boleh digunapakai bila masa sekarang diberhentikan...subhanallah, tiada siapa yg dapat menandingi kuasaMU YA ALLAH...

teringin nak mendalami ilmu quanta and space time...insyaALLAH[IMG]null[/IMG]

-----------------
Pasakkan Iman Untuk Satu Perubahan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

haura_akhas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14612
Posting: 118
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-05-05 12:05


What is Physics?


The science of matter and energy and of interactions between the two, grouped in traditional fields such as acoustics, optics, mechanics, thermodynamics, and electromagnetism, as well as in modern extensions including atomic and nuclear physics, cryogenics, solid-state physics, particle physics, and plasma physics.



Bookmark and Share

    


  Member Information For haura_akhasProfil   Hantar PM kepada haura_akhas   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-05-05 18:54


Terlanjur bercakap tentang Fizik, ana teringat pada kata-kata pemenang hadiah Nobel Fizik 1966, Alfred Kastler (lahir 190;
" Melihatkan kepada keadaan alam yang sangat teratur, maka saya yakin bahawa alam ini hanya punyai satu pencipta , iaitu satu Tuhan..."



-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 31-05-05 11:00


kalau nk tengok dgn mata kasar mmg kite tak nampak..tp segala2nya bastrak..masa, konsep ketuhana..syurga neraka..banyak yg Allah jadikan hanya boleh dilihat dgn mata hati..spiritual..persoalkan benda yag kita tak nampak sememangnya kt tak nampak dgn mata zahir..samalah dgn benda yg terlindung..kita tak nampak walau kita yakin ia ada sebab ada org yg baru letak belakang benda tuh.. sangat abstrak..plg simple electricity..ada tapi kite tak nampak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 00:08


~Itu semua adalah rahsia Tuhan~

p/s:takutkan nanti demi masa pulak kita dirugikan dengan nikmat duniawi yang sementara...

........................

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

kawakib_duriyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16907
Posting: 39
Dari: Universiti Malaya

malaysia  


posticon Posting pada: 28-06-05 11:20


sebenarnya, soalan tentang masa ini adalah melibatkan persoalan falsafah. Sebenarnya masa ini wujud bagi kita sebagai manusia, ia adalah sistem yang Allah swt ciptakan kepada kita untuk mengetahui sejauhmana pengurusan kita terhadap masa. Adakah kita memanfaatnya, atau merugikan sahaja.

Jika dibahaskan secara falsafah, masa itu wujud bersama dengan ruang dan jarak. Dengan gabungan elemen ini, maka ia mewujudkan susunan peristiwa. Matahari, bulan dan sebagainya itu hanya wasilah atau kaedah kita untuk mengukur masa, supaya kita dapat menguruskannya dengan baik.

sebenarnya perbincangan ni panjang, malas pula nak menaipnya.. hehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawakib_duriyahProfil   Hantar PM kepada kawakib_duriyah   Pergi ke kawakib_duriyah's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 11:59


"Demi Masa, Sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian"

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 17:29


Assalamualaikum

Manusia dikurniakan otak dengan batas-bats pemikiran...jgnlah kita berfikir melampaui batas kemampuan otak kita....itu hanya Allah yang tahu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 24-07-05 02:24


Masa adalah ilmu Allah....Diriwayatkan satu hari di akhirat menyamai 1000 tahun di dunia...Maka masa di akhirat kelak akan berlainan dengan di dunia.....Dialah Yang Maha Mengetahui, Maha Bijaksana dan Maha Dalam Ilmu PengetahuanNya.....

Seperti fimanNya: Ayatul Kursi (Al-Baqarah:255)

Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, Yang Tetap hidup, Yang Kekal selama-lamanya mentadbirkan (sekalian makhlukNya). Yang tidak mengantuk usahkan tidur. Yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi. Tiada sesiapa yang dapat memberi syafaat (pertolongan) di sisiNya melainkan dengan izinNya. yang mengetahui apa yang ada di hadapan mereka dan apa yang ada di belakang mereka, sedang mereka tidak mengetahui sesuatu pun dari (kandungan) ilmu Allah melainkan apa yang Allah kehendaki (memberitahu kepadanya). Luasnya Kursi Allah (ilmuNya dan kekuasaanNya) meliputi langit dan bumi; dan tiadalah menjadi keberatan kepada Allah menjaga serta memelihara keduanya. Dan Dia lah Yang Maha Tinggi (darjat kemuliaanNya), lagi Maha Besar (kekuasaanNya)

Di akhir zaman, Masa akan disingkatkan...apa yang buat ia disingkatkan????

Daripada Anas bin Malik r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Tidak akan terjadi qiamat sehingga masa menjadi singkat maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api".


Yang penting, jagalah masa dengan sebaik-baiknya dan masa-masa yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama kerana ia tidak dapat dikembali ke masa lama. Dan ingatlah setiap masa kita lalui akan dihisab di akhirat kelak......

Mutiara Hadith:
Rebutlah lima perkara sebelum tiba lima perkara, masa engkau hidup sebelum mati, masa engkau sihat sebelum sakit, masa engkau lapang sebelum sibuk, masa engkau muda belia sebelum tua dan masa engkau kaya sebelum miskin


-----------------
..::: Kehidupan berasaskan Al-Quran dan Hadis menjamin kebahagiaan didunia dan diakhirat :::..
[ Telah diedit oleh: al_khair pada 24-07-05 02:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

HeArtBroKenkiD
WARGA SETIA
Menyertai: 08.09.2003
Ahli No: 3385
Posting: 629
Dari: Anak Jati Kuala Lumpur @ MCIIUM
KualaLumpur  


posticon Posting pada: 24-07-05 02:59


Apa yang ana faham, istilah "masa" hanya relatif (relative - dunno what's the malay word snanye) pada orang yang hidup. as in, masa hanya ada pada orang yang hidup. dah mati nanti, masa dah tak guna dah. lebih kurang cemtu lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HeArtBroKenkiDProfil   Hantar PM kepada HeArtBroKenkiD   Quote dan BalasQuote

nike_007
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20933
Posting: 125
Dari: pasir mas

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 12:19


ingat lima perkara sebelum lima perka


hidup -> MATI
kaya ->MISKIN
sihat -> SAKIT
muda -> TUA
Lapang ->SEMPIT

Bookmark and Share

    


  Member Information For nike_007Profil   Hantar PM kepada nike_007   Pergi ke nike_007's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-02-06 13:45


Pada 27-05-05 15:47 , kinan posting:

!!! QUOTE !!!

Saya nak tanya kepada semua...adakah masa ini wujud??kalau wujud mana itu masa??dan masa ini nak sandarkan pada apa?/pada matahari??kalau matahari dia akan hilang pada malam,jadi dia tak ada laa....jadi apa dia itu masa??adakah boleh nampak atau boleh di sandarkan pada sesuatu??


Sorry ek kinan...tapi macam kelakar saja soalan itu...dulu cikgu sains tak ada terangkan ke? :-di

Masa ni sandar pada matahari dan bumi yang berputar... Matahari itu sentiasa ada, sebab matahari tu yang membekalkan cahaya kepada bulan untuk terang...bulan tak ada cahaya....

Tapi....disebalik kejadian Alam ini, ada yang menciptanye...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 01:45


betul nurul_amin, tak perlu kita fikirkan sangat masalah2 macam ni kan.. Baik kita dok sibuk bincang pasal isu Al-Quds dan Al-Aqsa yang sedang dinoda zionis tu..

Anyway, tak salah bertanya, kerana perbincangan boleh meluaskan pandangan kita.. Saja saya nak berkongsi pengalaman. Saya pernah jugalah terbaca teori relativity einstein, tapi tak faham sangat (Maklumlah, hanya belajar fizik setakat matrix saja..) Umumnya, einstein mengaitkan konsep ruang dan masa dalam kajian fiziknya. Dia hanya berjaya membuat teori sahaja.

Seorang saintis berbangsa black-american sedang cuba untuk construct mesin merentasi masa berdasarkan teori einstein. macam-macam ye...

Benar kata sahabat-sahabat lain, masa itu relatif, ianya adalah suatu jenis ukuran asas sepertimana ukuran panjang(metre), jisim(gram), suhu(celsius atau fahrenheit), dan lain-lain. Masa tiada dalam 3 dimensi, sebab itu ia tak nampak. Ianya dijadikan sebagai petanda untuk mengukur tempoh berlakunya sesuatu perkara.

Apa yang jelas: masa ialah, sekali ia berlalu ia tak akan berulang lagi. So, ingatlah masa yang berlalu itu, adakah kita isi dengan amalan yang berfaedah? Setiap saat yang berlalu mendekatkan kita dengan maut, sudahkah kita bersedia?

Bagi saya, persoalan "definisi masa?" tidaklah sepenting persoalan "apakah yang telah kita lakukan kepada masa kita?" Semoga Allah beri hidayahNya kepada kita dalam mengharungi dunia penuh pancaroba ini.. :)

wallahua'lam
[ Telah diedit oleh: Zuhairi pada 26-02-06 01:46 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 01:52


demi masa

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 20:43


assalamualaikum...

pening juga kepala nak memikirkan topik ni...tapi pada pandangan saya....

masa adalah kejadian ALLAH yang dapat dinilai tetapi tidak dapat jendak dilihat seperti rasa sakit,angin,roh,lapar dan dahaga...semua perkara ini dapat dinilai melalui rasa sahaja,tetapi untuk melihatnya kita tidak mampu...

akan tetapi kita boleh mengetahui adanya masa dengan bersandarkan kepada pergerakan matahari dan bulan...pada zaman rasulullah dulu,rasulullah mengajar para sahabat untuk mengetahui masuk waktu solat dengan hanya berpandukan cahaya matahari dan terbenamnya...jadi kesimpulannya masa adalah sesuatu yang wujud tetapi tidak boleh kita nyatakan jisimnya....

p/s : berfikir sesaat adalah lebih baik daripada solat sunnat sepanjang malam..dengan syrat perkara2 yang boleh mendatangkan keimanan kepada kita kepada ALLAH semakin kuat..

wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 26-02-06 20:45


MASA IBARAT PEDANG,KALAU KITA TIDAK MEMOTONGNYA DIA YANG AKAN MEMOTONG KITA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-03-06 17:37


masa... soalan yang terlalu subjektif sebenarnya... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.115592 saat. Lajunya....