Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 68
Ahli: 0
Jumlah: 68




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
Muslim1987: 8 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: tak suka soal cinta...(*


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» tak suka soal cinta...(*

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh tak suka soal cinta...(*

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 12:26



-mungkin dikalangan kita sama ada di luar sana mahu pun dlm ukhwah ni,tak suka berbicara soal cinta yakni cinta sesama manusia.
-jadi boleh tak anda yg tak suka cinta ni,bagi alasan mengapa anda berpendapat sedemikian.mungkin bnyk manusia bnyk ragamnya dan mungkin jg bnyk alasan tersendiri.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 26-05-05 12:33


saya tak suka sgt sebab cinta kita kat mak bpk,Allah,Rasulullah pun tak terlaksana lg,maksud saya tak mencapai tahap yg sepatutnya kita capai...Kdg2,psl awek kita lupa semua yg kita ptt ingat sepanjang masa...

tp,saya takdela sampai benci nak ckp psl tu,kalu kwn tgh ckp campur jelah..jaga ati die,kalu die lebih2,tegurla...

p/s-err,ni tgh ckp psl cinta apa ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

GHAIZAH_8485
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2005
Ahli No: 13898
Posting: 140

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 12:36


bukan tak suka cuma terlalu banyak topik tentang bicara cinta kat ukhwah nie....hmm....


Bookmark and Share

    


  Member Information For GHAIZAH_8485Profil   Hantar PM kepada GHAIZAH_8485   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 12:57




bagi ana cinta itu fitrah anugerah Illahi..
setiap jiwa pasti merasai apa itu cinta...
tapi biarlah keutuhan cinta hakiki hanya pada Allah.

ana tak suka bila orang terlalu memikirkan cinta manusia lebih dari cinta2 yang lain...
ader yang sampai 18 jam sehari dok pk pasal cinta pakwe/makwe...yang takder couple lak dok pk camner nak tackle pakwe/makwe...

memangla hidup berpasangan tu fitrah setipa insan..
tapi janganla jadikan ianya satu keutamaan dalam hidup..
dalam seratus peratus apa yang kita nak fikirkan, biarlah cinta sesama insan ni tak lebih dari 30% jer untuk difikirkan..

yang selebihnya biarlah kita guna untuk memikirkan akhirat, ketuhanan, ibadah, pekerjaan, pelajaran...
fikirkan camner nak capai matlamat hidup yang lebih baik ker...camner nak masuk syurga ker...camner nak tambah ilmu didada ker...janganla cinta tu difikirkan terlalu lama tapi takder faedah...hidup ni bukan terlalu mudah, maka belajarlah daripada kehidupan kita dan pengalaman orang lain..insyaAllah kalau hidup kita dalam redhaNya hati juga akan turut bahagia...

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

aidabdullah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16510
Posting: 24

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 13:18



Hem....hujah yang menyenangkan hati sy dan pastinya rerakan ukhwah yang lain. Tahniah aquarius-nur.
Mengelak bukan bererti kita membenci tetapi memilih ruang yang lebih sesui unutk diisi perasaan itu. masa yang sesuai akan tiba. usah dipaksa. setiap insan telah ditentukan pasangannya. tunggu dan nanti sjlah saat pintu hati terbuka.

-----------------
...dari kaca mataku...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aidabdullahProfil   Hantar PM kepada aidabdullah   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 26-05-05 13:30


sometimes je la..... nak kata suke sangat takder la. kalau ore cerita just dengar je la... sebagai pedoman & timba pengalaman




Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

amiratulizzah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.07.2004
Ahli No: 9818
Posting: 57
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 13:46


huhu...
sayer muder lagik....









Bookmark and Share

    


  Member Information For amiratulizzahProfil   Hantar PM kepada amiratulizzah   Quote dan BalasQuote

puteri_aishah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15657
Posting: 54
Dari: Kelate - KL

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-05 13:57




saye sokong juge kate aquarius_nur!!.. janganlah kerana cinta manusia kite lupe Allah, lupa Rasul dan lupa mak ayah.

Allah kurniakan rasa cinta dlm diri makhluknya utk mereka memakmurkan dunia ni...tapi yg banyak nya skang ni cinta nafsu je...cinta tak ikhlas kerana Tuhan yang Menciptakan..sbb tu la dunia ni dah tak aman..keluarga pecah belah..perang sane perang sini....nauzubillah...

diharap cinta antara kita semua adalah demi keredhaan Allah, insyaAllah..ukhwahfillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_aishahProfil   Hantar PM kepada puteri_aishah   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 13:59


setuju ngan amar_kun..
saya tak suka juga asik cerita pasal cinta....
cinta yg utama kita tak perolehi...cinta manusia pula yg dikejar2....
jgnlah sampai yang dikejar berciciran...yg dikandung bertaburan.....
kejarlah cinta yang hakiki....
rebutlah cinta ILAHI...
cintailah yg lebih berhak....
cinta itu fitrah....
jgn jadikan ia fitnah...
sucikanlah kembali perkataan cinta...
kerana ia milik Yang Esa.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-05-05 14:11


elok cerita pasal cintakan diri sendiri. tak buat perkara yg merosakkan badan. macam hisap rokok, makan maggi n so on.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

syhiful
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16703
Posting: 2
Dari: sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 26-05-05 14:49


Cinta itu indah seandainya berlandaskan keimanan.

1. Cinta ke pada Allah

2. Cinta ke pada Rasul

3. Cinta Ke pada ibu-bapa

4. Cinta sesama insan atas dasar keimanan

Bookmark and Share

    


  Member Information For syhifulProfil   Hantar PM kepada syhiful   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 14:53


tak suka b'cinta???

hmm...
mungkin kdg2 tu cinta nih m'datangkan lebih byk keburukan drp kebaikan.

bukti???
-prepaid handphone habis utk couple (sms, mms, calling2)
-kekadang tu kena control jerk bile nampak @ b'depan dgn couple kite.Bila dia xde, huh...lega .Bebas skit
-nawaitu lari.contohnye,pegi library sebab nak jeling pak [email protected] makwe.Dapat semangat la konon... mcm kat iklan tu...ada ke patut???
-lebih byk mengingati pak [email protected] mak we drp mengingati Allah / Rasul.

Hmm... apa yg ingin saya sampaikan ni bukan la semuanya orang 'kene'. sapa makan cili,rasalah pedasnya...

p/s; bercinta tu tak salah,tapi memuja cinta tu yg salah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 14:56


cinta ni terlalu kompleks utk dibicarakan...
sekadar utk menambah pengetahuan utk djadikan pedoman..
tak salah rasenyer.....
$$$$$$cinta itu anugerah Allah....$$$$$$

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 16:20



cintakan Allah dan Rasulnya....
suburkanlah didalam jiwa....
sayang-sayangilah keluarga kita....
agar hidup aman bahagia....



Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 26-05-05 16:22


Bukan bidang ana...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 16:30




org mudah berbicara tanpa suara


bebas mengutarkan apa yang dirasa





-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

beecological
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14621
Posting: 250

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 16:57


Quote:

hmm...
mungkin kdg2 tu cinta nih m'datangkan lebih byk keburukan drp kebaikan.

bukti???
-prepaid handphone habis utk couple (sms, mms, calling2)
-kekadang tu kena control jerk bile nampak @ b'depan dgn couple kite.Bila dia xde, huh...lega .Bebas skit
-nawaitu lari.contohnye,pegi library sebab nak jeling pak [email protected] makwe.Dapat semangat la konon... mcm kat iklan tu...ada ke patut???
-lebih byk mengingati pak [email protected] mak we drp mengingati Allah / Rasul.





yer,yer..terbukti dah..saye pon slalu nampak bende2 gini berlaku disekeliling...hahahahha tergelak besar dibuatnyer!

Bookmark and Share

    


  Member Information For beecologicalProfil   Hantar PM kepada beecological   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 26-05-05 17:20


emm...sy adalah antara yg x bape gemar byk sgt topik pasal cinta ni.bukannya apa,kadang2 benda tu jawapannya obvious dan x membina.contoh topik 'anda suka cinta or dicintai' dll.lps baca topik dan jawapan2nya we are not much wiser.

anyway x salah kalau kita hadapi masalah dlm cinta dan nk minta pendapat dan pandangan org2 lain.cuma....klau dah byk sgt psl cinta jd mcm bosan lak.ni utk sayala,utk org lain wallahu a`lam.





Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 04:06


Quote:

On 2005-05-26 13:52, amar_kun wrote:
bosan ngn topik cinta ni..takder mender lain ke nak wat topik?

contoh:

1. "Cinta luar biasa"..bagaimana ingin mencapai rasa cinta kepada Allah..

2. Betapa dalamnya cinta Rasulullah s.a.w. kepada kita, sampai saat sakaratul maut menjelang pun masih lagi menyebut, "ummati, ummati.." namun, bagaimana pula cinta kita kepada baginda..

3. Cinta ibubapa membawa ke syurga

4. Cinta guru, yg mendidik kita menjadi insan yg berguna

5. Cinta ilmu pengetahuan, yg akan memelihara diri kita daripada melakukan perkara2 yg salah

6. Cinta sate..ehe



cuba check balik..betul ke ni?
NASTAGHFIRULLAH.!!

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

sinarshams
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2003
Ahli No: 3491
Posting: 200
Dari: kmns

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 09:21


cinta buat kiter lupa segalanya......nak study x leh...nak baut itu ini..asyik teringat si dia......biar kiter selaesai dulu tanggungjawab kiter sbg pelajar anak utk kebaikan kiter pastu baru fikir pasal nie...

adakah ana tergolong dlm x suka soal cinta???x lah sampai gitu kot...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sinarshamsProfil   Hantar PM kepada sinarshams   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 27-05-05 10:07




ermm.....terserah pada individu....
CINTA adlh subjektif.....pe2 jwp leh d terimee.....


-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

cinta_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5255
Posting: 160
Dari: Kajang dan Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 10:21


cinta_ilmu tetap cinta pada ilmu pengetahuan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_ilmuProfil   Hantar PM kepada cinta_ilmu   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 12:08




"My prayer and my rites, my living and my dying, are for Allah alone, the Lord of all the world." (Surat al-An'am: 162)

Hidup dan Mati hanya untuk Allah yang Esa...Cintalah kerana Allah, dan berkasihlah kerana Allah...Bercintalah selagi adanya redha Ilahi...


::: Mendermalah untuk memajukan dan memantapkan lagi Portal Ukhwah kesayangan kita :::



-----------------
Seni Khat Warisan Islam @ callidesign™
Flickr™


Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

suz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2004
Ahli No: 13406
Posting: 122
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 13:22


...

saya memang tah berkenan kalau membicarakan tentang cinta atau jodoh. taktau kenapa tp saya memang tak minat tetapi sebagai umat rasulullah, kalau dah berniat tak nak kahwin nanti rasulullah tak mengaku umat...

bagi saya..banyak lagi perkara yg nak difikirkan...ilmu yang perlu ditambah, amalan yang perlu ditingkatkan, perlu istiqamah dlm perbuatan/amalan yg baik...
banyk yg perlu difikirkan...

saya serahkah hal jodoh disisi Allah.kalau ada jodoh itu rezeki tp kalau takde jodoh itupun rezeki. setiap ketetapan Allah adalh yg terbaik !!!

hati ini milik Allah
diciptakan oleh Allah
hanya untuk menyintai Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For suzProfil   Hantar PM kepada suz   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 27-05-05 15:11


pendapat sy lagi...

believe in allah,but tie your camel.

klau dah lelaki tunggu tunggu tanak fikir cinta langsung dan perempuan lak tunggu tunggu tanak fikir cinta langsung,nak berserah semata2 tanpa sedikit usaha,tak kawinlah jwbnya.



Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-05 17:15



bagi ana soal cinta, jodoh ni semuanya di tangan Allah.. Allah dah tentukan siapa jodoh kita.. hanya menunggu masa.. pilihanNya adalah yang terbaik berdoalah di samping berusaha..
kalau dah jodoh tak kemana

SeSunggUhnya CintA KePadA ALLAH daN RasuL-Nya adaLAh UtaMA..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 18:02


cinta...?

tak yahla bercinta2 nie...kwin je terus...sebab cinta sesama manusia nie rasanya takla sescuci mana..sebab mesti terselit unsur2 tak elok.better get married...lebih suci hubungan cintanya...anyway...cinta ALLAH paling agung...tak mintak dibalas...

wallahua'lam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

saidatul_aneesa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15315
Posting: 54
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 12:02


ntahlah sukar nak menjawbnyer......................

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aneesaProfil   Hantar PM kepada saidatul_aneesa   Pergi ke saidatul_aneesa's Website   Quote dan BalasQuote

amar_kun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16570
Posting: 56
Dari: Bumi Allah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 08:09


Quote:

On 2005-05-27 18:02, destinasi_abadi wrote:
cinta...?

tak yahla bercinta2 nie...kwin je terus...sebab cinta sesama manusia nie rasanya takla sescuci mana..sebab mesti terselit unsur2 tak elok.better get married...lebih suci hubungan cintanya...anyway...cinta ALLAH paling agung...tak mintak dibalas...

wallahua'lam...




btol2.. saya setuju ngn pendapat takyah bercinta sebelum kawin.. banyak lagi keja berfaedah yg boleh dibuat...

Quote:

beginning to hate love



jgnla jadi camni.. jgnla salah kan cinta tu sendiri.. Allah mmg jadikan kasih sayang tu dalam hati manusia.. mmg fitrah manusia utk mengasihi dan dikasihi.. tp yg salah skarang ni ialah individu tu sendiri.. yg salah menyalurkan cinta tu, dan akhirnya diperdaya oleh syaitan ke jalan maksiat.. manusia yg salah..nak bercinta, cariklah ikatan yg halal, iaitu melalui pernikahan..

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amar_kunProfil   Hantar PM kepada amar_kun   Pergi ke amar_kun's Website   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 31-05-05 01:32


tak suke soal cinta bile dah bosan ngan problem2 cinta...

-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

sutrajihad
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16592
Posting: 20
Dari: gurun

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 09:18


cinta sesama manusia itu merupakan fitrah..
Kadang2 rasa cinta tu lahir tanpa kita sedari..(ada pengalaman tuh)

Tapi awas~!!
tiada nas yang membenarkan percintaan antara L/P tanpa ikatan pernikahan..
tetapi kalo dah berputik rasa cinta..
apa boleh buat..

cuma beringatlah! waspadalah!..
Jangan sekali kali rasa cinta terhadap si dia (buah hati) tu melebihi rasa cinta terhadap DIA (pencipta sekalian alam)..

Ustazah ana pernah berpesan..
kalo memang kita dah tak boleh nak hilangkan rasa cinta terhadap si dia tuh..
Pendamkan..

Kerana..
Kalo kita memendam rasa cinta ini tanpa memberitahu kepada sesiapa..
bila kita tinggalkan dunia nanti, Kita akan dikira sebagai syahid..
InsyaAllah..

Tepuk dada, tanyalah iman..

wassalam.


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutrajihadProfil   Hantar PM kepada sutrajihad   Quote dan BalasQuote

Brothersuff
Warga Rasmi
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16389
Posting: 1
Dari: LUMUT

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 17:02


manusia ni kebanyakkannya suka bercakap pasal cinta sesama manusia lebih daripada cintakan Allah dan Rasul....

tak salah cinta sesama manusia....cintakan mak ayah dan yang ssama taraf dengannya itu mmg patut....tp kalo cinta dengan manusia sehingga mengahalang cinta kita kepada Allah dan Rasul....itu perlu dipertikaikan.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For BrothersuffProfil   Hantar PM kepada Brothersuff   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 17:49




mungkin perasaan tu adalah rahsia peribadi...

mana la kita tahu..

tapi apa yang pasti kita memang nak tahu tentang orang...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 18:41


cintakan bunga
bungakan layu
cintakan manusia kan mati
cinta Allah itu cinta hakiki yang kekal abadi.

hidup tanpa cinta sengsaralah jiwa
sengketa dan dusta yang merajai jiwa
dibatasan cinta syariat terjaga
tanpa keraguan... tanpa kesangsian...
itulah kasih Tuhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 12:21


assalamualaikum!!
emm.... bukan tak nak bicara soal cintan ini!!
mungkin belum spai masa nya lagi agaknya...
lagi pun hal ini melibatkan hati dan perasaan.
biarlah jodoh yang menentukan nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 12:36


Pada 29-06-05 12:21 , imansyazwani posting:

!!! QUOTE !!!


biarlah jodoh yang menentukan nya...


jodoh memang dah jodoh imansyazwani,
tapi kita manusia ni kena usaha juga,

macam soal rezeki juga,
memang dah ditetapkan rezeki kita,
tapi kalau duduk di rumah tak buat apa-apa,
rezeki tu tak sampai juga. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 14:20


Assalamualaikum..

ana rasa terpanggil nak bicara soal cinta ni.. bagi ana lah..cinta satu fitrah manusia..binatang pun tau pasal kasih sayang sesama depa. xkan lah kita sebagai manusia tak ada fitrah untuk berkasih sayang..

cinta xsalah.. tapi matlamat tidak menghalalkan cara.... kalau kita salurkn ke jalan yang xbetul.. kita yang akan binasa. melainkan melalui ikatan ijab dan qabul saja yang menghalalkan cinta 2.

apa pun masing2 ada pendapat yang tersendiri.. kita kena hormat pd pendapat yang lain. tapi cinta kita kepada Allah dan Rasul mestilah melebihi segalanya.. cintakan mak ayah didahului selepas cintakan Allah dan Rasul.. ;lepas itu nak cintakan buah hati pun terpulang.. dengan syarat perlu berpada2..berwaspada..berhati2..

Wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 14:30


Assalamualaikum wbt...

Sebagaimana yang diketahui, cinta itu anugerah daripada Allah...dan bila Allah mengkehendakkan seseorg itu untuk jatuh cinta kita tdk dapat menolaknya.....jatuh cinta itu fitrah manusia...cuma segalanya atas diri kita sendiri, bagaimana kita menyalurkan perasaan itu ke arah yang sepatutnya tanpa membelakangkan syariat...sebagaimana yang diperkatakan oleh saudari cintamadinah_82.....

Wallahu A'lam.....

tumpang lalu :-)


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.
[ Telah diedit oleh: jAiLuL_mAnsHuDaH pada 29-06-05 14:32 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

HaNanI
Warga Rasmi
Menyertai: 06.11.2003
Ahli No: 4956
Posting: 7
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-06-05 15:22


cinta itu fitrah..
lari sejauh mana pun..tak mampu untuk mengelak dari jatuh cinta..
bagi saya, cinta suci dah tiada sekarang..
nak definisikan cinta sejati itu macam mane..
jika yang haram semua dihalalkan..(bila bercintalaa)..
kebanyakannya i mean..
tak siapa yang boleh menafikan fitrah..
cuma iman yang kuat dapat membendung kita dari semua tu..
tak payah bercinta..tunggu nanti kawin saja terus..
insyaAllah cinta itu kekal abadi sebab dah halal..
ini cuma pendapat saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaNanIProfil   Hantar PM kepada HaNanI   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-06-05 17:36


assalamualaikum...


erm..bukannay tak suka tentng cinta..cinta 2 kan fitrah..kadang-kadang cinta datang tanpa diundang..pergi tanpa dihalang...entahlah..cinta ni sukar nak ditafsirkan..

ps: CINTA ILAHI MAHA HAKIKI...meminjam kata-kata adik saya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-05 19:15


chinta chinta chinta. cuba cakap pasal makanan pulak. benda yang kita perlu hr2.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

success
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17768
Posting: 50
Dari: bumi penyu

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-08-05 19:33


habih tu nak buat bagaimana..?memang manusia perlukan 'cinta' dalam hidup..cinta hakiki..cinta abadi..cinta ILAHI..

Bookmark and Share

    


  Member Information For successProfil   Hantar PM kepada success   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 22:01


banyak lagi benda lain nak fikir...
soal cinta ni menyakitkan lah...
walaupun tak pernah rasa, tapi dari pemerhatian terhadap rakan2 dah cukup beri pengajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

aisar
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15610
Posting: 4
Dari: taiping,Perak

Perak  


posticon Posting pada: 11-08-05 23:24


cinta...... emm susah nak ditafsirkan,tapi yang pasti cinta yang hakiki hanya cinta pada Ilahi...tak payah lah nak cintan2 kawin terus lagi baik (kenal betul2 dulu) bukannya apa melalui pengalaman kawan kepada kawan saya,parah jugak keadaan dia sebab 'cinta' semuanya indah belaka tapi belum tentu kekal ye.... sian kat hati kita sesak dibuatnye....

Bookmark and Share

    


  Member Information For aisarProfil   Hantar PM kepada aisar   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 21:03


sesajer nyibok...dah bosan juga asik dengar cinta saja...hehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 15-11-05 03:14


Assalamualaikum
saya konfius benornya. ni topik CINTA umum atau CINTA antara lelaki dan wanita? semuanya menjurus keburukan. Kenapa tumpukan CINTA sesama manusia yang bukan muhrim saja? Kenapa tak tekankan cinta kepada ALLAH? kepada NABI? kepada IBU BAPA?

saya konfius.. betul2 konfius. mungkin sebab tu ramai yang meluat. saya bukannya penilai yang bijak. sekadar membaca dan berfikir. akhirnya saya konfius! ke mana topik ini dibawa? ke mana ia menjurus?

Cinta? Kenapa perlu muak dengannya. lainlah kalau CINTA antara manusia yang bukan muhrim. Kenapa perlu jemu dengan CINTA? sudah cukup lengkapkah CINTA yang kita berikan kepada ILAHI? paling tidak jika kita menCINTAinya, pasti kita berjuang di jalannya.

Kenapa muak dengan CINTA? Sudah sempurnakah CINTA kalian kepada Rasulullah S.A.W? sudah cukupkah selawat kalian kepada Nabi Allah itu? tanya dan jawab pada diri sendiri.

Maaf, saya masih belajar. masih mencari sinar Ilahi. sesat seketika di lautan kelam. singgah menemui pelabuhan. moga ada pertemuan di lain hari.
Wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

aqil
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.08.2005
Ahli No: 17966
Posting: 162
Dari: PAHANG

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:09


Pada 26-05-05 12:36 , GHAIZAH_8485 posting:

!!! QUOTE !!!

bukan tak suka cuma terlalu banyak topik tentang bicara cinta kat ukhwah ini....hmm....


:-di :-di :-di

:lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For aqilProfil   Hantar PM kepada aqil   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 00:41


suka sama suka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 00:44


Cinta itu perlu...namun perlu ingat, hendaklah berlandaskan Islam...utamakan cinta thp Allah, rasul & ibu bapa serta keluarga


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

aemanpsycho
WARGA SETIA
Menyertai: 07.06.2003
Ahli No: 1143
Posting: 434
Dari: dari Bangi ke OKC

Pahang  


posticon Posting pada: 21-02-06 02:07


tak payah la bercinta waktu skola2 neh..
ngarut saja..hehe..
no offense ye...
sesiapa yang tak setuju itu minta maap lah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aemanpsychoProfil   Hantar PM kepada aemanpsycho   Quote dan BalasQuote

Masyira
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.10.2005
Ahli No: 20190
Posting: 66
Dari: IIUM

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-02-06 09:12


betul2....saya setuju...lebih baik blajo dulu...capai cita2 biar tinggi menggunung hehehe....lagi banyak ilmu lagi bagus....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MasyiraProfil   Hantar PM kepada Masyira   Quote dan BalasQuote

arasy
Warga Rasmi
Menyertai: 22.01.2006
Ahli No: 22124
Posting: 18
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 21-02-06 09:53


Dahulukan cita2 daripada bercinta...yakinlah cinta yang hakiki akan melutut di hadapan kita sebaik sahaja tercapainya cita2.........Cintailah sesiapa sahaja atas dasar cinta Allah maka cinta itu secara automatik akan sejajar dengan cita2......Jika terpaksa suburkanlah cita2 dan kuburkanlah CINTA..........

Bookmark and Share

    


  Member Information For arasyProfil   Hantar PM kepada arasy   Quote dan BalasQuote

mirwana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10823
Posting: 23
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 10:26


cinta itu boleh menyebabkan kita berjaya...
cinta itu boleh menyebabkan kita terkandas...
misalnya ketika belajar...
mungkin boleh bantu kita berjaya atau tak...
pensyrh saya pernah cerita tentang kawan beliau tika di u dulu...
ada dua orang siswi, mereka duduk satu bilik (kiranya roomate)...
siswi yang cantik ni ada pakwe yang handsome + pandai + rajin pergi library...
pointer dari 2... naik ke 3.....
yang seorang lagi ni rasa nak bercinta juga, then dia pun cari pakwe, budak engineer...
tapi perwtkn pakwe dia memang jauh beza dengan pakwe roomate dia...
pointer dr 3.... jatuh hingga 1....
kesimpulannya...
biarlah cinta itu mendtgkan bahagia dan kesan yang baik...
lagpn, cinta itu akan hadir dengan sendirinya...
tak boleh dipaksa...
cerita di atas hanya sebagai renungan bersama bukan nak mengaibkan sesiapa... :-)


-----------------
cita-cita adalah misi,angan-angan adalah visi,untuk realisasikan kedua-duanya,perlu ada doa dan tawakal...
INSYA-ALLAH...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwanaProfil   Hantar PM kepada mirwana   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 10:45


:roll: hhmmm...tak payah tengok jauh,dalam portal ukhwah sendiri pun berlaku benda2 macam ini......

:roll: dalam pemerhatian saya,kalau melibatkan bab2 perbincangan tg agama @ ilmu,jumlah yang membaca & memberi komen tu kurang(tapi ada juga yang tinggi...tak semua nya rendah2)...

:oops: tapi kalau bab2 yang berkaitang dengan cinta @ perasaan ini...hhmmmbukan main lagi yang membeca & mengomen nya.... :roll: :roll:

p/s: betul ke....??


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

sis_athera
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24919
Posting: 18

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 15:51


cinta....cintan....cintun...lebih baik makan cintan.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For sis_atheraProfil   Hantar PM kepada sis_athera   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 22-06-06 17:14


Cinta itu buta,dan jga boleh membutakan,aku cinta bukan hanya nukilan dan luhan rasa,bila bertantangan mata..........wajah mu yang cantik lagi manis,suaramu.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 20:39


BISMILLAH...

ntahnya....tak habis bercinta saja...kawin idak juga...hampeh...
lepas itu BOROI..apa report balai pula...apentah....nyampeh....
nyonteng arng kat muka emakbapak saja...

sian juga kat orang yang bcinte ini...siapa lah nak nolong ye..??

saya, tn2 dan famili merka...
kena call derg kepada amal bi maaruf nahi anil mugkar...
iman dan amal...dakwah tabligh...takbir...ALLAHuAKBAR...

.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-06-06 20:42


assalamualaikum...

soal cinta ini sebenarnya lumrah buat orang2 muda...

malah ada satu ruangan luahan hati di surat khabar iaitu Seri Siantan menggunakan tag 'hal orang muda'...

jadi rilekslah....jangan tertutup sangat soal cinta kerana itu adalah fitrah... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-06-06 21:33


makan nasi lagi best....hihihihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-07-06 22:48


pada pendapat ana, ana tak suka berbicara pasal cinta kerana ianya menjauhkan hati ana dengan tuhan ana. hati mudah goyah dan tidak khusyuk pada tuhan ana. walau bagaimana gagah sekali pun, syaitan tu sangat alim. syaitan sangat bijak mangambil peluang untuk mnyesatkan anak adam. maka, ana mngambil keputusan mmilih tuhan ana dan meninggalkan soal cinta.

kalau ada jodoh tak ke mana. doa saja lah akan ditemukan dalam keadaan yang diredhaiNYA.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

marsyalaila
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.10.2004
Ahli No: 12102
Posting: 278
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 01:11


JANGAN CINTA YANG DIPERSALAHKAN...BERCINTA BIARLAH PADA YANG LEBIH BERHAK.. CINTA ITU FITRAH DAN IA BERTUNJANG PADA CINTA ILAHI

Bookmark and Share

    


  Member Information For marsyalailaProfil   Hantar PM kepada marsyalaila   Quote dan BalasQuote

Ustadz
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25025
Posting: 774
Dari: Kandang Kambing

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-06 06:02


yakin dengan qada' dan qadar tuhan,bercinta tak salah tapi cinta selepas kahwin adalah cinta yang suci...maha suci ALLAH yang hebat kekuasaannya dalam menentukan percaturan hidup kita tanpa cacat celanya.....sahabat mencari kekasih yang boleh bawa sampai ke kubur iaitu iman dan amal...menurut kitab imam Al-Parhabi dalam kitabnya antara dosa besar adalah dengan melakukan cinta buta...maka kecintaan terhadap Allah adalah cinta yang kekal abadi...insyaALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For UstadzProfil   Hantar PM kepada Ustadz   Pergi ke Ustadz's Website   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 04-07-06 10:11


cinta pada yang tak sepatutnya..banyak melalaikan...lagipun belum masenye lagi saya nak membina rumah dan tangge.cinta selepas tu..lagi indah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

nur_halida
Warga Rasmi
Menyertai: 08.04.2006
Ahli No: 24069
Posting: 6
Dari: terengganu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 12:21


cinta..cinta..cinta..
kalau kita bercinta bukan pada waktunyer..memang tak syka..contohnyer masa belajar...kita datang belajr dengan janji ibubapa untuk garde ngajayanyer..tapi tiba-tiba kita couple,,,,tak terpikirkah kita telah melanggar janji ibu kita tadi?????????????
takke berdosa tu.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_halidaProfil   Hantar PM kepada nur_halida   Quote dan BalasQuote

husna_nasiha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22138
Posting: 233
Dari: UPM

Perak  


posticon Posting pada: 03-04-07 12:25


Pada 03-04-07 12:21 , nur_halida posting:

!!! QUOTE !!!

cinta..cinta..cinta..
kalau kita bercinta bukan pada waktunyer..memang tak syka..contohnyer masa belajar...kita datang belajr dengan janji ibubapa untuk garde ngajayanyer..tapi tiba-tiba kita couple,,,,tak terpikirkah kita telah melanggar janji ibu kita tadi?????????????
takke berdosa tu.............


Ish2,memang berdosa bukan saja pada mak ayah tapi Allah juga... Tapi kalau sudah bersedia, minta pada parents elok-elok, tak semestinya dah kahwin tak boleh berjaya, ye tak? apa-apa pun, kalau sentiasa mencari keredhaanNya, InsyaAllah akan dibantu olehNya... :)


-----------------
Pernikahan menginsafkan kita..
Perlunya iman dan taqwa meniti sabar dan redha..
Bila masa senang syukuri nikmat Tuhan..
Susah mendatang tempuh


Bookmark and Share

    


  Member Information For husna_nasihaProfil   Hantar PM kepada husna_nasiha   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 12:41


salam..
sesungguhnya cinta yang kekal adalah cinta pada Allah yang satu....cinta sesama manusia ini hanyalah sementara..kadangkala cinta itu melalaikan...namun cinta pada ibubapa,keluarga,sahabat tidak pula dilarang namun amat digalakkan...bagi yang tengah bercinta,beringat-ingat..sesungguhnya apabila berada dalam situasi mengasyikkan,syaitan sentiasa berusaha untuk merosakan kaum Adam dan Hawa..sentiasa yakin dengan jodoh dan pertemuan yang telah ditentukan oleh Allah terhadap setiap makhluknya..bercinta selepas kahwin pun ok juga..apapun,saya tawakal dan serah pada jodoh yang ditentukan oleh Allah dan semoga dijauhkan dr segala perkara yang melalaikan dan menyesatkan... =)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 03-04-07 12:57


erm...bukan tak suka tapi jangan terlalu banyak cakap sangat pasal cinta..tak elok...bla bercakap balik2 kita akan bercakap perkrara yang sama juga..'kalaulah ini...bla...bla..bla... kalau lah itu...bla..bla...bla...'

tak elok kita asyik berkalau2 ni...dan bila cakap banyak sangat pasal cinta ni ana rasa kita suka terleka...baik kita cerita pasal sejauh mana cinta kat pada ALLAH..lagi bagus...tapi jarang kan kita berbicara soal itu???

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

normasdiana
Warga Rasmi
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23576
Posting: 8
Dari: shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 12:59


betul..cinta itu fitrah..cinta sering dikatakan buta tapi sebenarnya kita yang membuatkan cinta itu buta..demi memelihara cinta,jadikanlah cinta itu suci..

Bookmark and Share

    


  Member Information For normasdianaProfil   Hantar PM kepada normasdiana   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 15:25


CINTA ITU TAK PERNAH BUTA ANDAI CINTA KERANA ALLAH


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 15:29


CINTA pada INSAN kadang MENGECEWAKAN...ALERGIK JUGAK ANA dalam SOAL CINTA NI... 8-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

attuffah_humairah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2006
Ahli No: 24196
Posting: 217
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 03-04-07 15:53


really complicated...

Bookmark and Share

    


  Member Information For attuffah_humairahProfil   Hantar PM kepada attuffah_humairah   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 04-04-07 12:53


dun make simple things complicated..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Naqeeb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2007
Ahli No: 29367
Posting: 82
Dari: Nusantara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-04-07 15:43


Pada 26-05-05 12:26 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!



Assalamualaikum
Saya tak bercinta dengan seseorang bukan kerana saya tak suka bercinta tetapi saya takut...
Saya takut mendekati zina..
Walaupun saya suka akan si dia...
biarlah saya mencekik nafsu saya..
Daripada nafsu mencekik saya..
Sesungguhnya saya percaya..
bahwa Allah akan menemukan jodoh saya..
dengan si dia...
Janganlah berpacaran...
Mestilah Perkahwinan...


-----------------
Siapa yang memperbanyakkan teman maka dia memperbanyakkan saingan.


Bookmark and Share

    


  Member Information For NaqeebProfil   Hantar PM kepada Naqeeb   Quote dan BalasQuote

melon
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.02.2007
Ahli No: 28719
Posting: 65
Dari: kuala lumpur

saudiarabia  


posticon Posting pada: 05-04-07 00:59


Pada 04-04-07 15:43 , Naqeeb posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 26-05-05 12:26 , sya_ryn posting:

!!! QUOTE !!!



Assalamualaikum
Saya tak bercinta dengan seseorang bukan kerana saya tak suka bercinta tetapi saya takut...
Saya takut mendekati zina..
Walaupun saya suka akan si dia...
biarlah saya mencekik nafsu saya..
Daripada nafsu mencekik saya..
Sesungguhnya saya percaya..
bahwa Allah akan menemukan jodoh saya..
dengan si dia...
Janganlah berpacaran...
Mestilah Perkahwinan...

ya,saya setuju dengan Naqeeb.lebih baik kita pendamkan dulu perasaan kita.lebih baik kita bermujahadah walaupun perit.biarlah kita merintih pada-Nya.sesungguhnya ALLAH adalah sebaik-baik Perancang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For melonProfil   Hantar PM kepada melon   Quote dan BalasQuote

awan_biru85
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2006
Ahli No: 27594
Posting: 772
Dari: sabak terbenam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 01:26


Pada 27-05-05 18:02 , destinasi_abadi posting:

!!! QUOTE !!!

cinta...?
cinta...?

tak yahla bercinta2 ini...kahwin saja terus...sebab cinta sesama manusia ini rasanya takla sescuci mana..sebab mesti terselit unsur2 tak elok.better get married...lebih suci hubungan cintanya...anyway...cinta ALLAH paling agung...tak minta dibalas...

wallahua'lam...



hmmm...betul kata destinasi_abadi
cinta sebelum bekahwin boleh buat kita leka, lagi pun tiada cinta yang suci di alam pembelajaran macam saya ini... :-)


-----------------
Photobucket

MaSyAraKat HRmONi KeLuARga bahagia


Bookmark and Share

    


  Member Information For awan_biru85Profil   Hantar PM kepada awan_biru85   Pergi ke awan_biru85's Website   Quote dan BalasQuote

Al_Basayuv
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2004
Ahli No: 6563
Posting: 199
Dari: UkrainE

ukraine  


posticon Posting pada: 05-04-07 04:43


kawin dengan non-malaysian??? ok tak?? tapi ikhwah (Muslimah Sejati - euro version) juga aa... cne?? apa pendapat??

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al_BasayuvProfil   Hantar PM kepada Al_Basayuv   Pergi ke Al_Basayuv's Website   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-04-07 11:21


susah nak jawab soalan tu.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 06-04-07 10:52


Pada 05-04-07 04:43 , Al_Basayuv posting:

!!! QUOTE !!!

kawin dengan non-malaysian??? ok tak?? tapi ikhwah (Muslimah Sejati - euro version) juga aa... cne?? apa pendapat??


berkembg umat nabi Muhammad...bgs2..ana suka...teruskan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Cda_Ibtihal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26225
Posting: 87
Dari: Sungai Besar,Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-07 00:44


kadang-kadang asyik bicara pasal cinta (hubungan couple) bosan .... :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For Cda_IbtihalProfil   Hantar PM kepada Cda_Ibtihal   Quote dan BalasQuote

amna_liana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18062
Posting: 155
Dari: ipoh

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-04-07 02:06


kekadang bosan.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amna_lianaProfil   Hantar PM kepada amna_liana   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 15-04-07 07:39


Pada 22-06-06 20:42 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

soal cinta ini sebenarnya lumrah buat orang2 muda...

malah ada satu ruangan luahan hati di surat khabar iaitu Seri Siantan menggunakan tag 'hal orang muda'...

jadi rilekslah....jangan tertutup sangat soal cinta kerana itu adalah fitrah... :-)


Ada orang mula bercinta, sudah kemaruk bercinta, kecundang bercinta, kekal bercinta, kahwin lepas bercinta, cinta selepas kahwin ---> cinta manusia..

Ada yang dah borim muak, ada yang mula nak mengenali, ada yang tercari2 dan sebagainya...

What ever it is, follow our sunnah..Insyallah till the end...


-----------------
"Subhanaka lah 'ilma lana illa ma'allamtana innaka antal 'alimul hakim...Ilaahi Anta Maqsudi wa Ridhaka Matlubi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

lia_ina
Warga Rasmi
Menyertai: 20.07.2004
Ahli No: 10182
Posting: 14
Dari: jb

Johor  


posticon Posting pada: 15-04-07 07:47


salam...
saya baru menonton teater aisyah zatiyah....
teringat lagi kata ustaz(in theather)
dia kata cinta itu ialah hadiah dari Allah....
tapi ramai yang mencintai hadiah lebih dari pemberi....
sesuatu yang jarang dillakukan...
sepatutnya kita mencintai Pemberi dari hadiah itu sendiri, bukan?
emmm.... cinta Allah cinta yang agung....

cintailah insan kerana Dia....
InsyaAllah kita akan memahami apa itu cinta....

ps: sebenarnya saya pun tak pernah bercinta... :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For lia_inaProfil   Hantar PM kepada lia_ina   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 15-04-07 08:34


cinta pada Allah dan rasul adalah dasarnya..cinta sesama manusia adalah wadahnya..perjuangan itu pula buktinya..

wallahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

tou_aii
WARGA SETIA
Menyertai: 21.04.2007
Ahli No: 29677
Posting: 550
Dari: harajuku

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-04-07 18:55


salam...
cinta??? memang banyak cabangnya... tapi yang pasti cinta like pakwe makwe ni sangat bahaya..
saya memang kurang berminat jika rakan saya bercerita masalah cinta hingga membawa kepada tekanan mental... itu lah sebab saya pantang cerita cinta...
perkara yang paling baik adalah bercinta selepas kahwin better sebab cinta macam tu tak m'datgkn kepada dosa.. kalau nak nasihat rakan-rakan saya jawab mudah saja.. "awak kahwin saja" huhuhu....
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For tou_aiiProfil   Hantar PM kepada tou_aii   Quote dan BalasQuote

wardiah_alwani
Warga 5 Bintang
Menyertai: 09.04.2004
Ahli No: 8299
Posting: 363
Dari: kena bagitau juga ke??huhu

iceland  


posticon Posting pada: 29-04-07 03:51


tak fikir lagi...lepas habis study nanti baru boleh fikir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardiah_alwaniProfil   Hantar PM kepada wardiah_alwani   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-07 09:07


ye ke? soal Cinta Allah??? huh!? "_?

Bookmark and Share

    


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

itqaan_muslim
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25573
Posting: 353
Dari: tronoh

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-04-07 10:21


buang masa saja cintan cintun ni
ana ad kawan yang couple
kasihan juga tengok dia
nak buat tu tak boleh nak buat ni tak boleh
time mkan dengan kwan saja cermat
time makan dengan awek belanja sakan
duit scholar pun cepat habis
akaun dosa pun bertambah
masa study pun berkurangan
mood sering berubah
time gaduh saja mood lain..
eeeeeeeeeee tak paham betul
Allah dah tentu jodoh hambaNya
time tiba waktu carilah

Bookmark and Share

    


  Member Information For itqaan_muslimProfil   Hantar PM kepada itqaan_muslim   Pergi ke itqaan_muslim's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 29-04-07 14:25


eeemmmm..
malas nak fikir pasal benda ini...
ada yang lebih penting untuk dipikirkannnn

Bookmark and Share

    


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

sahabatmuslimat
Warga Rasmi
Menyertai: 05.05.2007
Ahli No: 29857
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 23:29


cinta ni bagi saya siapa pun tak terlepas darinya......... tapi sebelum cinta pada makhluk allah, kita renung dulu bagaimana cinta kita pada Allah. wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabatmuslimatProfil   Hantar PM kepada sahabatmuslimat   Quote dan BalasQuote

samirah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 18.11.2003
Ahli No: 5227
Posting: 384
Dari: depan PC

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-05-07 23:36


Pada 15-04-07 02:06 , amna_liana posting:

!!! QUOTE !!!

kekadang bosan.........


bosan,tapi posting juga kat sini :-P
hurmmm.... :-D



Bookmark and Share

    


  Member Information For samirahProfil   Hantar PM kepada samirah   Pergi ke samirah's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 06-05-07 00:47


Pada 05-05-07 23:29 , sahabatmuslimat posting:

!!! QUOTE !!!

cinta ni bagi saya siapa pun tak terlepas darinya......... tapi sebelum cinta pada makhluk allah, kita renung dulu bagaimana cinta kita pada Allah. wallahua'lam



ini ana setuju..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-07 01:06


tak minat dah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 27-05-07 01:31


unresolved issue... penat dah bercinta..ahaks.

Ya Allah...here i come!

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-06-07 10:10


tak suka-suka tak suka pun dah 7 page dah pun...hmmm..

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-06-07 10:21


bosanla kunun....hipokrit lah....nescaya satu hari nanti hadapi juga

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 05-06-07 10:24


itu sudah pasti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 12:36


ye ke?????

tak mengapa nanti sampe lah masa nya nanti,
menonggeng sakan lah jawab nya...

hehheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 14:03


assalamualaikum....

cinta? cinta sejati hanyalah pada ALLAH SWT, PARA2 NABI,MAK AYAH dan FAMLY. cinta sementara hanyalah diduniawi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

Al-Qarni
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.01.2004
Ahli No: 6699
Posting: 296
Dari: fakulti ekonomi

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-06-07 09:37


Pada 05-06-07 14:03 , riniey posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

cinta? cinta sejati hanyalah pada ALLAH SWT, PARA2 NABI,MAK AYAH dan FAMLY. cinta sementara hanyalah diduniawi.


anta tertinggal lagi satu...kalau dah berkahwin,takkan tak nak cinta pada pasangan masing-masing?????????????


-----------------
Jihad Dijalan ALLAH SWT....cita-cita mati sebagai JUNDULLAH!


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-QarniProfil   Hantar PM kepada Al-Qarni   Pergi ke Al-Qarni's Website   Quote dan BalasQuote

dekya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.05.2007
Ahli No: 29877
Posting: 122
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-06-07 09:53


cinta adalah lahir dari hati itu sendiri.....setiap insan akan pasti melalui saat-saat begini....
memang tidak dinafikan lagi , memcari cinta illahi sudah semestinya....dan akan dihitung di akhirat kelak...dan mencari cinta sesama munusia amat diperlukan dalam hidup sesorang insan di dunia ini...kedua-duanya amat penting bagi untuk meneruskan hidup ini....hidup tanpa cinta sesama manusia akan menjadi kesepian...dan yang paling utamanya hendaklah mencari cinta illahi terlebih dahulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dekyaProfil   Hantar PM kepada dekya   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» tak suka soal cinta...(*

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.179649 saat. Lajunya....