Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika kamu ingin tinggi, jangan hanya merenung gunung, panjatlah. Jika kamu ingin bijaksana, jangan merenung kitab, amalkanlah.
-- Meow (warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: SuKe TaK BeReRti MeMiLiKi.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» SuKe TaK BeReRti MeMiLiKi.....

Please Mendaftar To Post


Oleh SuKe TaK BeReRti MeMiLiKi.....

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-05 12:42




bile sebut saje ttg couple mesti org yg tak ber'couple' dah naik juling nak menjeling tajk nie...

tp kiter bukan nak ckp ianya tak elok...cume korang setuju tak kalo dikatakan manusia zamn sekrg especially remaja terlalu obses dlm bab nie...

smpai ader sesetengahnye berpendapat kalo couple dgn si polan mesti kawin ngan si polan..
perlu d ingatkan SUKE TAK BERERTI MEMILIKI...

korang rase camne???


-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 12:46


memangla,tak semestinya cam tu kan?rasanya baik takyah bercouple...dapat elak maksiat,diri pun tak kecewa...buat ape kalu bercouple?ape faedahnya?rasa bangga?riak?nak tunjuk kat orang...seronok?

kesimpulannya baik takyah...dosa tak dapat,hati pun tenang,tak gitu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 12:53


Setkat ni,saya belum pernah merasai kemanisan orang bercinta nih.. Hmm..camne rasanya ek?? tak ingin pun sebab masih muda lagi.Cinta tu datang tanpa diundang.Jadi,saya serahkan kepada Allah.

Mungkin ramai yang nak tergelak bila saya mengimpikan percintaan lepas kawin.Macam zaman dulu2 lak,mesti ramai kata camtu...

Bagi sesetengah orang plak, bila dia suka kat orang lain,cukuplah dengan melihat orang yang disayangi itu hidup bahagia,walau pun tak dapat disatukan...Bagus rr camtu,kan?


Ya Allah
Aku mohon cintaMu,
Dan cinta orang2 yang menyintaiMu,
Dan cintakan amalan yang mendekatkan aku
Kepada cintaMu....
Amin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 13:01



-bagi sya benda ni sama seperti kita belajar,kalau kita berusaha bersungguh-sungguh dan kita bersamaNYA mungkin kita akan mencapai kejayaan yg cemerlang.tapi kalu tak dpt keputusan cemerlang,mungkin itu lah takdirNYA.
-begitu jg bab2 ni,kena berusahalah sedaya yg mungkin untuk mengekalkan hubungan disamping sebagai hambaNYA tak lupa tanggungjawab kita pada PENCIPTA kita,klu Allah swt takdirkn kita dgn pasangan kita tu setelah berusaha bersungguh-sungguh.itulah jodoh kita dan milik kita tapi klau tak jadi milik kita mungkin ada kekurangan yg kita lakukan tanpa kita sedari,sbb tu lah tak jadi memiliki.

*mungkin di masa depan kita Allah swt telah tentukan itu ini,tugas kita pula berusaha bersungguh-sungguh mencapainya disamping tugas kepada Allah swt.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 14:16


tau xpe...tgk tajuk c0uple2 mmg bukan jeling lagi...hahaha...

suka mmg xbererti memiliki......sokong 101%..hehehe.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 23-05-05 14:25


so,couple buat aper la??? takder masa depan namenya 2... just for suke2 or one night stand... astgfirullah al-azim... taubat nasuha!!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 14:32




itu orang kita.. bila dah couple tu buat cam dah kahwin lak... bukan apa.. tak nak rasa jangga bila dah kahwin nanti..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 17:20





Bercinta tak semestinya memiliki.....betul juga..coz kita tak tau jodoh kita ngan sapa...kadang2 bertunang ngan org lain tapi berkahwin ngan org lain...sebab tu kita kena banyak berdoa pada ALLAH dan diberi petunjuk atas apa jua perkara yg nak kita lakukan....

-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......

Bookmark and Share

    


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

docdila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11108
Posting: 22
Dari: Negeri Serambi Mekah

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-05 19:18




Petikan drpd cerita benar (berkaitan couple):

"I haven't found any entry in Islam that permit what you are doing right now. I haven't heard from anyone that love before marriage is permitted. But I know there's NO RELATIONSHIP BETWEEN MALE & FEMALE EXCEPT FOR WHAT IS VERY IMPORTANT AND OFFICIAL BETWEEN THEM. So, may I know what kind of relationship you are having now and I want to hear it from your mouth that it is legal in what you have been learning until now."

"If you want to build a family, a faithful one, you can never build it on what Allah has stated as wrong and proven false by the way Rasulullah p.b.u.h has taught us. A happy and blessed family come from Allah, and you don't even have anything to defend it as blessed if the first step you make is by stepping into what He has prohibited. You can't have a happy family if Allah doesn't help you so, and you must know in every family that stands until their dying day, they have Allah on their side. You can't expect Him to help you if you did the wrong step from the very beginning."

"It's not me who want you to make a decision like this, but Allah tells you so."

Sape yg pernah baca cerita ni, mesti ingat kisah ceritanya. Apa pun, ia boleh dijadikan pengajaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For docdilaProfil   Hantar PM kepada docdila   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-05 17:29


ilmu ana xbyk mana laa..
tp stahu ana kalau bercinta kerana Allah kiter kena ingat mtlamat akhirnya adalah untuk mendirikan umah tangga..satahu ana ler caner ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

amar_kun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16570
Posting: 56
Dari: Bumi Allah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 08:24


Quote:

On 2005-05-23 12:46, alKhattab wrote:
memangla,tak semestinya cam tu kan?rasanya baik takyah bercouple...dapat elak maksiat,diri pun tak kecewa...buat ape kalu bercouple?ape faedahnya?rasa bangga?riak?nak tunjuk kat orang...seronok?

kesimpulannya baik takyah...dosa tak dapat,hati pun tenang,tak gitu?



setuju gak n nak tambah pendapat gak..

hm..ada yg couple dgn alasan nak lebih mengenali pasangan masing2.. yerla, nanti bila dah berumahtangga, senang la sikit pasal dah memahami satu sama lain....

ni nak tanya.."confirm ke 100% yg leh kawin ngn org yg anda couple tu?"

wamakaru wamakarallah wallahukhairul ma kirin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For amar_kunProfil   Hantar PM kepada amar_kun   Pergi ke amar_kun's Website   Quote dan BalasQuote

imansyazwani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2005
Ahli No: 14745
Posting: 252
Dari: kuala kangsar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 08:42



memang betul tu mencitai tidak semestinya memiliki...
cukuplah sekadar melihat dia bahagia dengan kehidupannya....juga diiringi dengan doa buat dirinya...


Bookmark and Share

    


  Member Information For imansyazwaniProfil   Hantar PM kepada imansyazwani   Quote dan BalasQuote

mubtasim
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16652
Posting: 0
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 10:28




betul setuju 100%..

pennat sebenarnya bercouple ni.ehheheh

jadi nasihat ana takyah lah bercouple..klu dah berkenan tu tunang jer pstu kawin..

habis citer..happy ending..

SABAR DAN TAQWA WALAUPUN TERCABAR..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimProfil   Hantar PM kepada mubtasim   Quote dan BalasQuote

chy_kegembiraanku
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16377
Posting: 9
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 11:44


cinta itu suci....

-----------------
dengan mengingati ALLAH hati akan menjadi tenang.

Bookmark and Share

    


  Member Information For chy_kegembiraankuProfil   Hantar PM kepada chy_kegembiraanku   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 16:35




suka tak beerti memilki...

salah siapa... bila lelaki ajak je pompuan terus setuju...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

balqiz5
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15601
Posting: 66
Dari: Darul Naim

russia  


posticon Posting pada: 31-05-05 17:41


so..kalo camtu..try la wat2 tak suke....ne tau bley memilikinya....------>bleh ke komen cenggitu?

-----------------
UkHwAh FiLLaH LesTaRi SeLaManYa.

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiz5Profil   Hantar PM kepada balqiz5   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 13:49


Assalamu'alaikum...
cukup dan tepat apa yang dikatakan..
suka tak semestinya memiliki...
sebaik2nya cukuplah kita melihat dia menyecapi kebahagiaan bersama insan yang dia sayangi....
Doa lah kebahagiaannya di dunia dan jua diakhirat sana...
Amin....
Hanya kucari Cinta dan Kasih Sayang Ilahi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 30-06-05 13:56


suka tengok saja...
tapi nak memiliki.... kena ukur baju dibadan sendiri loo... :pergi

Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

viviana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14851
Posting: 36
Dari: Kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-06-05 14:21


Mungkin tak memiliki lebih bahagia.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For vivianaProfil   Hantar PM kepada viviana   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 02-07-05 17:57


erm...betul lah kata semua...
beringatlah sebelum kena...... eh!! sesuaai ke tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

puteri_sofea
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.07.2005
Ahli No: 17022
Posting: 26
Dari: tanah air tercinta

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 16:44


suka boleh dilakukan pada bila2 masa.tetapi memiliki bukan suatu yang boleh diperoleh dalam sekelip mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_sofeaProfil   Hantar PM kepada puteri_sofea   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 04-07-05 17:31


suka memang tak memiliki..
cinta..insyaAllah memiliki..

cinta vs suka sangat jauh bezanya?
apa bezanya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 22:19


sokong....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.116207 saat. Lajunya....