Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-12-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 40
Ahli: 0
Jumlah: 40




  Yang Masuk Ke Sini
sadiqah: 60 hari yang lalu
owl_UM: 63 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: elaun bulanan RM350 shj?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» elaun bulanan RM350 shj?

Please Mendaftar To Post


Oleh elaun bulanan RM350 shj?

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 08:18


PUTRAJAYA 18 Mei - Siswazah menganggur yang mengikuti Skim Latihan Siswazah Menganggur (SLSM) bulan depan akan ditawarkan lapan kursus yang dikenal pasti paling dikehendaki oleh pasaran pekerjaan semasa.

Siswazah yang terlibat pula akan diberikan elaun bulanan RM350.

berita penuh di sila klik....UTUSAN MALAYSIA ONLINE 19 MEI 2005


Kursus-kursus tersebut ialah:

* Sijil Bahasa Inggeris (4 bulan).

* Program Pembangunan Eksekutif (3 bulan).

* Pemasaran (3 bulan).

* Sijil Perakaunan Perniagaan (5 bulan).

* Sijil Kejuruteraan Sistem yang diiktiraf oleh Microsoft (2.5 bulan).

* Sijil Profesional Rangkaian yang diiktiraf oleh Cisco (3 bulan).

* Sijil Sistem Pentadbiran Linux (LSA) (3 bulan).

* Sijil Pembangunan Aplikasi dan Penerbitan Laman Web (WPAD) (3 bulan).

Apa komen anda?

TQ.

PS: Nampaknya letih-letih dpt ijazah, tak layak pula terima serendah RM500 sehingga diturunkan lagi jadi RM350.


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 08:44



so kesimpualannya, nanti bila belajar kat IPTA/S pastikan anda score the best.

* Jangan pergi U untuk cari pasangan (mcm kebanyakan orang yg belajar di U sekerang ni).



PS: Ana masuk U dan keluar U dengan 'tangan kosong' ... so boleh lah nak bagi cadangan (*) seperti di atas tu .

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 09:19


sy rasa 350 tu pun dah cukup besar,bukankah kebanyakkan duit kerajaan tu semua dtg dr rakyat, kalau bg bnyk sngt,takut nanti kerajaan kurang "fund" untuk agenda lain,...graduan skrg kenala berdaya saing sbb peluang pekerjaan yg relevan terhad...sy dulupun takde keja masa ekonomi gawat,keja kat carrefour,giant untuk bantu keluarga....moral of the story is jgn memilih dan redha apa yang ada...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 09:22



sebenarnya kita kena memandang positif terhadap sesuatu perkara.memang elaunnya rendah tp ilmu yang bakal diberikan klu kita mengambil course intensif tentu mahal harganya.lagipun itu elaun bukannya pinjaman.kita patut bersyukur kerana kerajaan nak bg kita elaun tak harapkan duit sendir.entah2 tak belajar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 09:54




alhamdulillah.. walaupun nampak sedikit tapi ilmu yang diberikan sebenarnya lebih dari itu.. sedangkan yang dah bekerja pun belum tentu mampu nak ambil kursus melainkan majikan hantar.. bukan sedikit yuran kursus tu..

kesimpulannya, kursus dapat, duit pun dapat.. syukur alhamdulillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

tumpang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8503
Posting: 224
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 14:39


yuran utk kursus tu mahal wooo... kalo amik sdri mmg x mampu... kalo bayar secara ansuran selama 3 bulan pun, ntah2 lebih dari RM350 kot... tp.. tp kalo dapat elaun RM1000... nnt sume malas pulak nak carik keje... so... pandai2 la kalo nak idup....

saya dulu pernah keje despatch... hantar surat... sebelum dpt keje mcm skrg ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tumpangProfil   Hantar PM kepada tumpang   Pergi ke tumpang's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 14:55




tu dah kira Alhamdulillah...
mentality kene ubah...




Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 15:00


Bersyukurlah kpd sesiapa yg berjaya mengikuti kursus2 berkenaan.....

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 15:56




alhamdulillah...semua yg jawab ni kebanyakannya yang dah berkerja...

so bagi yang belum kerja tu, ubah mind set dan lihatlah kepada kesan jangka panjangnya, jangan lihat nilai yang kecil itu (susah dahulu..lama-lama senang juga).... sebab peluang untuk jaminan kerjaya yang lebih baik gajinya akan menyusul sebaik sahaja anda tamat kursus pemantapan itu...



TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 20-05-05 00:08


Quote:

On 2005-05-19 08:18, MohdHanafi wrote:

tajuk:elaun bulanan RM350 shj?
PS: Nampaknya letih-letih dpt ijazah, tak layak pula terima serendah RM500 sehingga diturunkan lagi jadi RM350.



Quote:

On 2005-05-19 08:18, MohdHanafi wrote:

so bagi yang belum kerja tu, ubah mind set dan lihatlah kepada kesan jangka panjangnya, jangan lihat nilai yang kecil itu (susah dahulu..lama-lama senang juga)...



-sigh-
lesson learnt anyway

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 20-05-05 00:10


Quote:

On 2005-05-19 08:18, MohdHanafi wrote:

tajuk:elaun bulanan RM350 shj?
PS: Nampaknya letih-letih dpt ijazah, tak layak pula terima serendah RM500 sehingga diturunkan lagi jadi RM350.



Quote:

On 2005-05-19 08:18, MohdHanafi wrote:

so bagi yang belum kerja tu, ubah mind set dan lihatlah kepada kesan jangka panjangnya, jangan lihat nilai yang kecil itu (susah dahulu..lama-lama senang juga)...



-sigh-
lesson learnt anyway

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-05 00:14


Quote:





Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-05 00:15


Quote:





Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-05-05 00:16


Quote:







Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 21-05-05 19:58


Sudah tiba masanya pemikiran mahasiswa perlu berubah.

Kenapa kita berusaha untuk mendapat ijazah?
Adakah kerana orang lain pun ke Universiti?

Jika itu jawapannya, mahasiswa akan terus menganggur. Sangat malang.

Juga, sudah tiba masanya mahasiswa berusaha untuk menjadi lebih kompetitif, bukan sahaja memenuhi kehendak ijazah, tetapi juga kehendak pasaran.
Graduan yang hanya ada satu kemahiran bukan kehendak pasaran. Jangan sesekali hadkan peluang dan usaha anda untuk menambah kemahiran.

DAN, ana juga sangat berharap kursus yang ada di universiti di Malaysia adalah sesuai dengan kehendak industri. IPT bukan hanya untuk berniaga, tetapi juga untuk mewujudkan profesional yang proaktif dan serba boleh.

APA GUNANYA BERHABIS DUIT HANYA UNTUK BERGELAR MAHASISWA SELAMA BEBERAPA TAHUN DAN KEMUDIAN BERGELAR PENGANGGUR?

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 07:20



----------------------------------
8 kursus SLSM tak relevan -- Terlalu tumpukan bidang pengeluaran, IT - Persekutuan majikan


------------------
TQ

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-08-05 17:33


Semalam skim Latihan Siswazah Menganggur (SLSM) dilancarkan secara rasmi di Hotel Crown Princess, City Square Hotel, Kuala Lumpur. Skim latihan ini akan dikelolakan oleh 196 pusat latihan yang bertauliah di seluruh Malaysia. Graduan menganggur dari tahun 2003 dan ke atas yang memilik Diploma atau Ijazah bolehlah memohon untuk menyertai skim ini. Elaun bulanan sebanyak RM350 akan dibayar melalui akaun akaun bank RHB atau BSN oleh Pembangunan Sumber Manusia Berhad (PSMB). Maklumat lanjut dan borang permohonan secara online boleh di Laman PSMB. .

SLSM a.ok.a SLG'05

terbuka untuk pemegang ijazah pertama dan diploma sahaja yang menganggur sekurang-kurangnya 6 bulan bermula 2003.

rujuk laman PSMB http://www.hrdnet.com.my/


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/


Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 10-08-05 17:40


alhamdulillah ada pun peluang dibuka......peluang yang diadakan kena lah rebut.....peluang yang datang hanya sekali....350 bagi saya...dah ok lah tu...syukur saja lah orang dah bagi peluang macam tu...kan.....

cuba lah belajar2 kata cukup..syukur saja lah....... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 10-08-05 18:51


Alhamdulillah, jangan sia-siakan peluang yang ada.. SLSM mengajar kita life kerja yang sebenar.. Tak rugi kalau join, dapat elaun lagi.. Cukup lah elaun tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.117657 saat. Lajunya....