Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 28-11-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang berada di puncak gunung itu tidak diletakkan di situ, sebaliknya mendaki dari bawah
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
Muslim1987: 22 jam 18 saat yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Cdgn Kor Agama dlm PDRM


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Cdgn Kor Agama dlm PDRM

Please Mendaftar To Post


Oleh Cdgn Kor Agama dlm PDRM

faizbukharyy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 15
Posting: 179
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 23:18


asssalamualaikum ...

alhamdulilah
bile diteliti dlm suruhanjaya penambah baikan PDRM baru baru ni ... saya terpanggil utk share my happiness yg PDRM di nasihatkan mngada KOR AGAMA seperti KOR KAGAT dlm tentera ...moga dlm penerapan nya akan lahirla... polis yg beragama yg bebas dr segala rasuah n salah guna kuasa ..yg berlaku ...kerana agama ditekankan

.. apa pandangan kalian ttg ni ...


Bookmark and Share

    


  Member Information For faizbukharyyProfil   Hantar PM kepada faizbukharyy   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 23:28



Alhamdulillah, awal tahun ini di parlimen, polis sudah membenarkan polis wanita memakai tudung atau dalam erti kata sebenar membenarkan wanita menutup aurat...

Yang sedih, kenapa tahun ni baru dibenarkan....apa kerajaan buat selama ni....mengaku negara Islam.....

Yang sedih lagi.....paper bulan lepas, menunjukkan rekrut baru polis wanita....walaupun dibenarkan bertudung semasa bertugas.......proses pertamanya tetap melibatkan pemotongan rambut dan ...

YANG TERAMAT SEDIH LAGI.....SAUDARA WANITA ISLAM KITA TERPAKSA MEMBUKA TUDUNG DAN MENJALANI PEMOTONGAN RAMBUT OLEH SEORANG LELAKI

Dan saya diberitahu oleh seorang sahabat seorg inspektor, semasa latihan.....ada masa-masa tertentu tudung terpaksa dibuang......kerana ia tidak sesuai dengan latihan...

NAMPAKNYA MASIH ADA UNSUR JAHILIAH......maklumlah kerajaan Islam Hadhari....

Kor agama.....MESS NIGHT PUN ADA LAGI DALAM TENTERA......tak jadi jugak.....

bila dah kepala pemerintahan tidak mahu Islam, yang lain pun begitulah......



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 23:30


Quote:
...kerana agama ditekankan



Agama apa ?

Agama Islam atau Agama Islam hadhari...

Islam hadhari membenarkan segala macam maksiat berlaku....

Islam yang benar tidak demikian....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 17-05-05 23:41


Alhamdulillah...
Tapi jgn amik Islam sekerat2 dah le..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-05-05 23:42


mujahadatunnafsi ni nampak macam terror agama je.. apa yang kita sembang semuanya ada je yang dibangkangnya... Em, jangan macam tu sangat... jangan over sangat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 23:56



Erk, saya mohon maaf sekiranya saya agak keterlaluan dalam membangkang...


Saya membangkang apa yang tidak betul....kalau yg betul dgn Islam takkan saya nak bangkang....

Saya tidak terror agama....Yang jelas, saya cuma insan yang lemah...tak tahan dengan suasana maksiat yang dibenarkan oleh kerajaan sekarang.....mana boleh kita sabar bila iman kita sering runtuh akibat segala-galanya dihalalkan oleh kerajaan......

Dan bangkangan itu lebih bersifat luahan tidak puas hati dengan pemerintahan yang tidak berteraskan islam...dan pada masa yang sama ingin mendedahkan keburukan kerajaan untuk sama-sama kita tumbangkan......

Wallahua'lam....

p/s: terima kasih atas teguran....



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 23:58


OKlah tu... terror agama tapi jgn 'terrorist' sudah la....!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 18-05-05 00:01



Quote:
KOR KAGAT dlm tentera


Pembetulan... Bukan KOR KAGAT, tapi sebenarnya hanya KAGAT. KAGAT adalah singkatan daripada KOR AGAMA ANGKATAN TENTERA.. Harap Maklum.
Quote:
Dan saya diberitahu oleh seorang sahabat seorg inspektor, semasa latihan.....ada masa-masa tertentu tudung terpaksa dibuang......kerana ia tidak sesuai dengan latihan...


Semasa latihan titik keselamatan perlu juga dititik beratkan. Soal Nyawa perlu juga diambil berat. Memang saya tidak nafikan ada antara latihan yang tidak digalakkan anggota Pranita (WANITA) memakai tudung.. Itu bukan paksaan.. Kalau nak pakai tudung pakai ler.. kalau nak buka tudung buka lah.. tiada paksaan.
Quote:
MESS NIGHT PUN ADA LAGI DALAM TENTERA


Disini saya nak tekankan bahawa MESS NIGHT ada batas-batasnya.. Tiada sebarang unsur-unsur yang negatif di kala MESS NIGHT dianjurkan. Sekian harap Maklum
Quote:
Alhamdulillah, awal tahun ini di parlimen, polis sudah membenarkan polis wanita memakai tudung atau dalam erti kata sebenar membenarkan wanita menutup aurat


Sebenarnya pemakaian tudung bagi anggota pranita PDRM / ATM telah lama dipersoalkan.. lagipun sebelum kerajaan kuat kuasakan pun dah ada anggota Pranita PDRM / ATM memakai tudung semasa bertugas.. harap saudara/i perbetulkan informasi yang saudara/i terima. Sekian harap maklum.

Dan lagi satu yang saya hendak tekankan..
Setahu saya anggota keselamatan negara selalunya tidak mencampuri soal-soal politik dalam mahupun luar negara..
Ambil contoh andai ditakdirkan mana-mana parti politik yang dapat mangantikan kerajaan yang terdahulu.. Anggota keselamatan tetap berkhidmat dengan peraturan yang telah sedia ada.. tiada sebarang rombakan atau sebaliknya.. Sekian harap maklum

[ Posting ini telah di edit oleh: pLatipus pada 2005-05-18 00:02 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 04:15


baguih ler....
tp jgn islam hadhari...

wassalam


[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

Amzaid
Warga 1 Bintang
Menyertai: 18.11.2004
Ahli No: 12452
Posting: 27
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 08:38


Bagaimana Kes Al- Maunah dulu? Ada unsur-unsur politik tak? Kita lihat bagaimana tentera di perkotak-katikkan...

-----------------
Setiap sudut adalah keputusan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmzaidProfil   Hantar PM kepada Amzaid   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 08:02


Quote:
Memang saya tidak nafikan ada antara latihan yang tidak digalakkan anggota Pranita (WANITA) memakai tudung



Tidak digalakkan....Maknanya peraturan Allah SWT itu menyusahkanlah. Saya rasa mungkin latihan itu tidak sesuai untuk wanita Islam, dan tidak semua perkara yang wanita Islam boleh lakukan....


Quote:
Ambil contoh andai ditakdirkan mana-mana parti politik yang dapat mangantikan kerajaan yang terdahulu.. Anggota keselamatan tetap berkhidmat dengan peraturan yang telah sedia ada.. tiada sebarang rombakan atau sebaliknya.. Sekian harap maklum



Sekiranya Parti Politik itu menjadikan Al-Quran Sunnah sebagai dasar dan perlembagaan, maka anggota keselamatan di bawah kementerian dalam negeri akan diminta meminda segala peraturan yang dirasakan bercanggah dengan Islam. Sebarang peraturan jahiliah akan dibuang...

Quote:
Disini saya nak tekankan bahawa MESS NIGHT ada batas-batasnya.. Tiada sebarang unsur-unsur yang negatif di kala MESS NIGHT dianjurkan. Sekian harap Maklum



Terima kasih atas makluman. Jadi, boleh saya tahu apa batas-batasnya itu dan bagaimana keadaan pada MESS NIGHT itu, benarkah dakwaan yang setiap anggota polis wajib membawa pasangan wanita, ada majlis tari menari, ada nyanyian dr penyanyi wanita....mungkin dengan penjelasan saudara, akan menimbulkan persepsi yang baik dan positif pada PDRM

Dan satu lagi pertanyaan, baru-baru ini dalam akhbar Utusan memperlihatkan satu gambar pelatih polis wanita yang terpaksa membuka aurat untuk dipotong rambutnya oleh tukang gunting lelaki, dan kelihatan diluar bilik gunting, masih ramai muslimah yang bertudung beratur menanti untuk DICABUT MARUAH ISLAMNYA MEMPERLIHATKAN AURATNYA untuk dipotong rambutnya.......Minta Penjelasan

Jelasnya, walaupun polis wanita sudah dibenarkan bertudung tapi peringkat awal direkrut mereka terpaksa dipotong rambut oleh orang lelaki......TERPAKSA DEDAH JUGA, jadi mana maruah Islam, Islam terpaksa tunduk kepada peraturan jahiliah polis ke ?

Wallahua'lam


[ Posting ini telah di edit oleh: mujahadatunnafsi pada 2005-05-22 08:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 18:41


hemm saya setuju jika d wujudkan KOR agama di dlm PDRM..sebab mmg ramai anggota polis yg jahil sangat bab agama...d didik dengan pengamalan rasuah dan lain2 lagi...ape yg di sarankan kerajaan tu saya sokong sangat2lah teruskan deh..lagi atu kenape perlu perempuan dedahkan rambut mereka??kita lihat di iran misalnya...merekan boleh panjat bangunan pakai tudung..pakaiaan seragan anggota polis perempuan pun bertudung..ape salahnya??kan??lagi satu bagi tugasan berat2..takyahlah turunkan unit yg anggotanya prempuan...bukan saya nak melemahkan..ttapi nak menyatakan tugas tu tak sesuai sangat...dlm TV gerak khas..bolehlah..tapi kalau real..haaaaaa.........susah..betul dak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 26-05-05 07:45



Quote:
Tidak digalakkan....Maknanya peraturan Allah SWT itu menyusahkanlah. Saya rasa mungkin latihan itu tidak sesuai untuk wanita Islam, dan tidak semua perkara yang wanita Islam boleh lakukan....


maksud saya hanya SESETENGAH latihan sahaja..
(tak perlu saya sebutkan) sebab ada diantaranya berkemungkinan boleh mendatangkan mudarat..

Quote:
Sekiranya Parti Politik itu menjadikan Al-Quran Sunnah sebagai dasar dan perlembagaan, maka anggota keselamatan di bawah kementerian dalam negeri akan diminta meminda segala peraturan yang dirasakan bercanggah dengan Islam. Sebarang peraturan jahiliah akan dibuang...


dalam pasukan keselamatan anda telah sedia maklum tiada sebarang peraturan jahiliah didalamnya..

mengenai pemotongan rambut tu.. dah tiada kaum wanita yang mahir dalam selok belok tu..
terpaksa lelaki melakukannya.. Kenapa anda ada seorang adik / kakak yang mahir gunting rambut?
haa.. jangan segan suruh dia apply masuk PDRM..
berguna tu..

Quote:
Bagaimana Kes Al- Maunah dulu? Ada unsur-unsur politik tak? Kita lihat bagaimana tentera di perkotak-katikkan.


Tiada sebarang unsur politik.. cuma itu hanya beberapa golongan yang tidak menggunakan otak ketika melakukan sesuatu... sehinggakan sanggup membunuh..
Zaman Rasulullah dulupun hidup bersama orang bukan islam.. cuma berpada-pada hidup bersama aman dan damai.. tiada siapa yang hendak negara ini dilanda kancah peperangan..

Quote:
kita lihat di iran misalnya...merekan boleh panjat bangunan pakai tudung..pakaiaan seragan anggota polis perempuan pun bertudung..ape salahnya??


itu iran En abang oii.. malaysia nie orangnya Katik-katik berlaka... Lagisatu mengenai wanita di iran tu.. saya muskil skit.. agak-agak ada tak sumber yang benar mengenai penjelasan gambar-gambar tu?

Quote:
lagi satu bagi tugasan berat2..takyahlah turunkan unit yg anggotanya prempuan...bukan saya nak melemahkan..ttapi nak menyatakan tugas tu tak sesuai sangat...dlm TV gerak khas..bolehlah..tapi kalau real..haaaaaa.........susah..betul dak??


Kalau dah terdesak tu terpaksa lah diturunkan..
lagipun berbakti kepada negara..

Zaman sekarang PDRM / Bomba / ATM semuanya menuju era pemodenan.. Unit Agama bagi setiapnya setiap hari makin dimajukan..
Even kini saya berbangga kerana dengan adanya unit-unit sebegini ianya mampu menerapkan ilmu kerohanian ketka dalam latihan dan semasa bertugas..
Terima Kasih saya ucapkan kepada mereka yang berjasa ini..
Teruskan Kerjaya anda.. Semailah agama didada setiap anggota..

-----------------

Jom Pakat˛ Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

nurse_intan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2004
Ahli No: 11770
Posting: 125

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-05 10:26


woo..ni isu sensitif nih. relax platipus..jgn melenting. yg penting kita berdua tau ape yg berlaku in detail dlm bidang ni. bior la ape org nak kata. dorg ckp mcm tu sbb dorg x tau keadaan yg sebenarnye. mess night? aku pun penah gi. ape yg dipersoalkan kat dlm ni xde pun kat majlis tuh. mess night just majlis makan ler...cam kenduri kawen..heheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurse_intanProfil   Hantar PM kepada nurse_intan   Quote dan BalasQuote

pLatipus
WARGA SETIA
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5915
Posting: 863
Dari:

Bumi Allah Yg Suci

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-05-05 16:33


yup...
mess night macam kenduri kawen jer..
makan pastu minum.. pastu acara wajib
iaitu Bergambor...
best woo.. mana ada mabuk ker apa ker..
yg mabuk ada..
aku le tu..
waakkakkakkakkak

-----------------

Jom Pakat˛ Naik GununG CEO Penguis



Bookmark and Share

    


  Member Information For pLatipusProfil   Hantar PM kepada pLatipus   Pergi ke pLatipus's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113344 saat. Lajunya....