Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-04-2024  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
Kang: 12 hari yang lalu
lidah-penghunus: 15 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: assalammualaikum...


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» assalammualaikum...

Please Mendaftar To Post


Oleh assalammualaikum...

saidatul_aneesa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.03.2005
Ahli No: 15315
Posting: 54
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 14:02


salah ker kalau kita menyayangi seseorang????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For saidatul_aneesaProfil   Hantar PM kepada saidatul_aneesa   Pergi ke saidatul_aneesa's Website   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-05-05 18:23



tak salah kita menyayangi 'sesorang'... adakalanya wajib(isteri kepada suami)...adakalanya sunat (antara kenalan rapat)..adakalanya harus(macam biasa)...adakalanya makruh...adakalanya haram(menyayangi org yg menentang Allah)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:26


sayang kerana ALLAH!ttp kadang2 sayang kita kpd manusia lebih byk kita buktikan dr kita sayang kpd ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 22:38


bgs la kalu kite sayang kat seseorang..
bahagia tau bile kite sayang-menyayang..
tp jgn sampai melanggar hukum tuhan ler..
insyaallah sayang kite akan bermakna..

wassalam ..


[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 23:28




Kita memang dilahirkan untuk menyayangi dan disayangi... sayang pada alam... sayang pada manusia... sayang pada Allah... sebagai orang Islam... kita digalakkan menyebarkan kasih sayang... kerana budaya menyampaikan salam yg diajar Nabi kita itu adalah salah satu cara umat Islam menyebarkan kasih sayang...

Kalau saidatul_aneesa hendak menyayangi seseorang, tengoklah pula pada tujuannya... suka-suka, sebagai sahabat, atau mungkin sebagai teman hidup... dan pastinya... menyayangi seseorang tidak menjadi salah apabila sayangnya kita pada dia kerana Allah... bila niatnya kerana Allah, maka kenalah jaga adab-adab dan pantang larang Allah... bila semua tu diambil kira dan dijaga... silakanlah menyayangi....

p/s: sekadar pandangan peribadi sahaja...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 16-05-05 19:07


saya pernah terbaca satu kata2 hikmah yg berbunyi,'aku menyintaimu kerana agamamu,jika kau hilangkannya, maka hilanglah cintaku padamu..' so, maknanya kita kena sayang/cinta pada seseorang kerana ALLAH...

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 09:53


Rasenye x salah. cause perasaan syg tu kn muncul ngan sndirinye, bukan boleh dipakse2. x gitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 19:57


imam al Ghazali berpesan,
"Apabila kamu suka kepada seseorang itu, maka sukalah dgn berpada pada kerana mungkin pada suatu hari nanti kamu akan membencinya. Apabila kamu benci kepada seseorang itu, maka bencilah dgn berpada pada, kerana mungkin pada suatu hari nanti kamu akan menyukainya"

demi kesempurnaan iman..sayangilah mereka kerana ALLAH

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 22:05


tidak sempurna iman seseorang itu sebelum dia mengasihi saudaranya yg lain seperti mana dia mengasihi dirinya sndiri

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 30-05-05 10:51


tak slh tp tgk gak konsepnye cemane... ape2 pn pandai emnjaga btsn syariat dn ape2 yg dhrmkn oleh NYa

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 30-07-05 18:37


Pada 14-05-05 14:02 , saidatul_aneesa posting:

!!! QUOTE !!!

salah ke kalau kita menyayangi seseorang????????

taklah.. cuma guna shampoo... hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 19:43


waalaikumussalam..
memang fitrah dalam hidup seseorang tu ada sifat kasih mengasihi, sayang menyayangi.sayang pada Allah, pada Rasul, kedua ibubapa, shbt2 kita, guru2 dan extra.cuma mesti berlandaskan cinta Allah S.W.T.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-07-05 19:43


rasanya tak salah kalau kita menunjukkan kasih sayang kat sesiapa pun yang pastinya biarlah kasih sayang itu berlandaskan keimanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

syahbi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.03.2005
Ahli No: 14983
Posting: 250
Dari: Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-07-05 20:46


sapa cakap salah....berdiri atas bangku,memandai saja bagi fatwa...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahbiProfil   Hantar PM kepada syahbi   Quote dan BalasQuote

nuriman21
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15380
Posting: 24
Dari: pulau pinang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 02-08-05 21:06


assalamualaikum..
buat saidatul...
konteks yang saidatul berikan itu terlalu umum.
saidatul sayangkan siapa sebenarnya...
boleh jadi seseorang tu sahabat, adik angkat, abang angkat dan berangkat-angkat lagila...
pada pendapat saya... rasa sayang itu tidak salah...
kerana itu adalah anugerah ALLAH kepada hamba-hambanya...
tapi jikalau saidatul maksudkan seseorang tu ialah lelaki idaman saidatul...
saya rasa itu pun tak salah..cuma bagi saya lebih baik saidatul fikirkan kembali apa tujuan dan apa faedahnya saidatul sayang kat dia...
adakah dia pun sayang kat saidatul??
kalau iye pun.... saya pasti dia berbohong..
cuma satu saja .. yakinlah kepada ALLAH SWT, PENCIPTAMU..
bahawa jodoh itu telah ditentukan olehnya..biarlah perasaan sayang kita itu kita serahkan 100 percent kepada ALLAH...
ingatlah perempuan toibat hanya untuk lelaki toibat.......

jika saya ada tersalah tulis maafkan saya kerana saya hanya hambaNYA yang lemah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriman21Profil   Hantar PM kepada nuriman21   Pergi ke nuriman21's Website   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 21:17


assalamualaikum...

tak salah kalau kita menyanyangi seseorang itu... tapi kena lah ikhlas dari hati..
mula sebelum kita menyanyangi seseorang kita kena sayangi diri kita sendirik.. yang kedua ibu bapa kita baru yang orang yang kita kasihi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 02-08-05 21:22


tak salah nak menyayangi seseorang...
lebih2 lagi pada orang yang kita dah kenal hati budinya....
berkasih sayang ni kan fitrah manusia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 22:31


memang betul itu yan4485..
dalam berkasih sayang ini.. kita kena jujur ikhlas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-05 22:58


..menyayangi dan disayangi adalh perkara yang sangat penting dalam hidup..xkiralah antara sesama mnusia dan
makhluk allah yang lain..bagi saya,yang pling penting ialah.. kasih sayang dan rahmat dari ALLAH s.w.t..
setiap insan ingin dirinya disayangi dan dikasihi..right?/
so,do i..:-)

p/s: love is something which is very unique..and everyone of you must find love..TRUE LOVE!!
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 03-08-05 01:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 23:22


assalamualaikum
tak ada pulak mereka kata salah menyayangi seseorang. tapi biar berpada-pada... :-)




________________
praise to you
just for you...Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 03-08-05 00:30


tak slh pun.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119757 saat. Lajunya....