Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-08-2022  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
wakjaman: 18 hari yang lalu
muslimiman: 23 hari yang lalu
tornado: 42 hari yang lalu


Suara Hatiku
Topik: Sumpahan, memang sumpahan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, zulman
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Suara Hatiku
    »» Sumpahan, memang sumpahan...

Please Mendaftar To Post


Oleh Sumpahan, memang sumpahan...

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 11-05-05 23:28


contoh sumpahan yg aku maksudkan ni laa die...aku bg posting tp skit je org respond..org lain bg posting tp melambak2 plak yg balas..tak salahkan korg tp tu dah memang adat kehidupan aku...hmm..takpelah...aku ada post gathering budak uia tp respond nyer cuma bawah 10,ada org post budak poli,engine tp reply die melampau2 banyaknye..aku rasa dlm ni pun menjadi sumpahan die...kat luar pun sama,aku try borak ngn org tu,tp die bg respond nak taknak...ngn org lain melampau2 bork nye...aku tak salahkan sesape cume aku rasa ada dalangnye disebalik sume ni..ayah aku berniaga sampai sekarang tak jadi...barang abis tiap ari tp duit tak masuk..ada org wat ayah aku ngn aku..aku tau...ayah aku miskin duit dan aku miskin kawan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 11-05-05 23:48


ni apa hal ni? apa cerita ni.... Tak paham langsung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-05-05 00:03


sabar, jgn salahkan sumpah. kalau ada sumpah, takde aku respon kat topic ni. pasal business tu mungkin salah strategi, tak pun brg jual murah, mana nak ada untung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 00:47




takde sesiapa yg boleh sumpah sesiapa tanpa izin Allah... jangan lupa... jangan percaya kepada perkara khurafat semacam tu... tak elok malah dilarang dalam agama kita...

sabarlah... Allah Maha Adil...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

GHAIZAH_8485
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2005
Ahli No: 13898
Posting: 140

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 08:45


sabarlah...mungkin berpunca daripada diri kita sendiri gak..tapi saye taklah bermaksud menyalahkan awak...apapun banyak2lah berdoa pada Allah swt...

Bookmark and Share

    


  Member Information For GHAIZAH_8485Profil   Hantar PM kepada GHAIZAH_8485   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 250
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 12-05-05 08:59


,

Alhamdulillah, jangan pk gitu tru_frnshp..
Semua kat ukhwah ni berhajat kepada ukhwah, mungkin kadangkala terlepas pandang topik posting tru_frnshp.. jangan kecil hati ya..
Cuma tips nakal untuk tru_frnshp- kalau nak reply posting yang banyak, cuba buka topik yang berkaitan perasaan, biasanya ramai yang reply, hihi...

Jaga diri, moga tru_frnshp dan keluarga diberkati Allah, insya Allah.
Salam Perkenalan daripada Abdullah,

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 09:25


la.. nape xcakap.. xda kawan ke.. meh kawan ngan kaze..

tgk tru_frnshp punya details baru masuk ukhwah.com lagi kan, posting pun baru 25.. selalu² la posting.. lama2 org kenal.. tp paling penting isi posting ko, klu mcm xbest je.. sape yg nak respon.. kan...

snyum selalu





-----------------
kaze tech

[ Posting ini telah di edit oleh: kaze pada 2005-05-12 09:30 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

aquarius_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14613
Posting: 224
Dari: tg karang, selangor...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 11:46




ya Allah....
janganla camtu tru...
ana pun bole jer jadi kawan tru..
alahai...senyum sikit..
cak!

-----------------
[IMG]http://photos.friendster.com/photos/92/17/15417129/9850787836953s.jpg[/IMG]

'ukhwah itu indah'


Bookmark and Share

    


  Member Information For aquarius_nurProfil   Hantar PM kepada aquarius_nur   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 12:00


agaknya memang betulla tu sumpahan kat awk.... hehehehehehehe....jgnla bersangka buruk ngan org tak baik...lebih2 lagi bila bersangka buruk dgn Allah.....apapun kenalah bersangka baik bukan shj pd org lain,tp pada diri sendiri& kenalah yakin...

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

Hanan

Menyertai: 13.05.2003
Ahli No: 4
Posting: 3991

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 12:50


Quote:

On 2005-05-12 09:25, kaze wrote:
tgk tru_frnshp punya details baru masuk ukhwah.com lagi kan, posting pun baru 25.. selalu² la posting.. lama2 org kenal.. tp paling penting isi posting ko, klu mcm xbest je.. sape yg nak respon.. kan...



Betul tuh, dah lama nanti tentu ramai kawan. Mula2 memang rasa janggal. Jangan sedih2.. ada ramai kawan di ukhwah nih cuma belum kenal lagi. Tak kenal maka tak cinta.. ehhe

-----------------



Hargai semasa ada....

Bookmark and Share

    


  Member Information For HananProfil   Hantar PM kepada Hanan   Pergi ke Hanan's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 16:28



biasalah tu..posting ana pun tak ramai yang bagi respond..be cool,k..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 17:28


Quote:

On 2005-05-12 08:59, Abdullah wrote:
,

Cuma tips nakal untuk tru_frnshp- kalau nak reply posting yang banyak, cuba buka topik yang berkaitan perasaan, biasanya ramai yang reply, hihi...




contohnya posting sya_rin yg jiwang2 tu... ehehehe

p/s: jgn marah yer sya....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 12:00


Sumpah semerah padi ke apa ni?

Ayah anda berniaga apa? Berniaga ke berjualan? Kalau produk habis duit tak ada, itu bukan masalah sumpahan. Itu masalah pengurusan terutamanya cash flow. Atau tak ada sistem book keeping... duit jualan bercampur dengan duit kegunaan harian.

Learn!

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 12:08


Quote:

On 2005-05-12 17:28, Meow wrote:
[quote]
On 2005-05-12 08:59, Abdullah wrote:
,

Cuma tips nakal untuk tru_frnshp- kalau nak reply posting yang banyak, cuba buka topik yang berkaitan perasaan, biasanya ramai yang reply, hihi...




contohnya posting sya_rin yg jiwang2 tu... ehehehe

p/s: jgn marah yer sya....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)
[/quote]yeeerrrr latu..hehhee

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-05-05 12:15


Ayah saya berniaga barang basah...ikan,ayam,sayur...org asyik kata keluarga saya kaya,tp tak..saya nak bljr kat u pun susah...ayah saya dh berniaga selama 25 tahun...selama 14 tahun ayah saya amt berjaya...walaupun dia adalah peniaga yg paling murh dlm kampung saya,die beli van,pergi haji...tp selama 11 tahun selepas tu, ayah saya mengalami kerugian..sampai sekrg dpt bertahan sebab ayah saya guna duit yg die kumpul semasa die dpt untung...ayah saya ada semue bende yg diperlukan seorg peniaga...ayah saya amat jujur,die tak pernah menipu...saya sendiri perhati perniagaan die selama saya hidup..walau satu sen dia akan pulgkan kat pelanggan...11 tahun ni,ayah saya guna duit simpanan untuk teruskan perniagaan,ayah saya teruskan sebab die amat cintakan perniagan dia,die masih ada harapan supaya perniagaan kembali pulih..untuk tampung duit keluarga,die menyapu di stesen bas pada waktu malam dan kumpul tin...dptla sikit...mak saya menangis kenapa perniagaan die jd macam ni..sekrg,brg hari2 abis,tp yg dpt cume rugi,kdg2 modal aje..ada untung satu atau dua hari seminggu,itu pun sket..syukur...kalu masalahnya terletak pada ayah saya,nape dulu boleh berjaya?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 12:26


ade bayar zakat tak? kekadang tu pun leh jadi satu faktor gak tu, kalau tak bayar zakat perniagaan. Allah sempitkan pintu rezeki sebagai satu peringatan...

p/s: org baik2 biasanya byk dugaannya...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 14:06


Disebalik setiap kesusahan dan penderitaan terdapat aspek2 yang baik serta berhikmah dan sering terlindung pada pandangan mata kasar orang2 yang tak memahaminya.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

akakfizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9572
Posting: 37
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 14:27




oh, mcm tu ke cite nye tru_fren.. xpe ,byk2 saba.. kan org kata..hidp nie mcm roda, kdg kita kt bwh, kdg kt atas... cuma satu je kene igt ,kdg2 Allah uji kite dengan kesenngan, sbb dia nk tahu sejauh mn kite bsyukur dgn nikmatnya... dn di uji dngn kesusahan, Allah nk tahu sma ada kiter ni mampu sabar dn tabah utk mghadapinya... sume yg berlku, ada hikmah nya yg x ternilai.. tp x semestinya kalau kita susah tu Allah x syg kita... itu namanya Allah nk kita tingkatkn keimanan kepdaNya... wallahua'alm

-----------------
"Jangan pasrah dengan setiap doa yang tidak dimakbulkan, mungkn ALLAH ingin menguji setakat mana insan mampu bertahan denganNYA"

Bookmark and Share

    


  Member Information For akakfizahProfil   Hantar PM kepada akakfizah   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 15:47




sekarang nie tru_frnshp jgn fikir banyak-banyak lg apa yg dah lepas... positif kan minda... jangan fikir yg dah berlalu tu... kita tukar posisi sekarang... dari org yg selalu lemah kita jadi kuat... kita bukannya org biasa... kita khalifah Allah... ubah cara memandang setiap perkara kepada positif... anggap kerugian tu sebagai cabaran... untuk terus usaha, pasang strategi baru... takde kawan, cari kawan baru... jangan putus asa berkawan...

jangan berputus asa dari kasih sayang Allah...

come on tru_frnshp... chaiyyo... chaiyyo...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 13-05-05 17:46


ayah saya bayar zakat tiap tahun!!! jgnla tuduh bukan2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 18:46


Quote:

On 2005-05-13 17:46, tru_frnshp wrote:
ayah saya bayar zakat tiap tahun!!! jgnla tuduh bukan2...



hehe.. jgn le plak salah tanggap kenyataan saya tu sebagai tuduhan. Kan saya sebut kalau tu. Org mcm saya yg tak berniaga, kerja makan gaji, kena bayar dua jenis zakat, zakat fitrah pd bulan puasa tu ngan zakat pendapatan kalau cukup nasabnya. Kalau macam ayah saudara kena bayar zakat perniagaan selain zakat fitrah kalau cukup nasabnya.

So kalau dah bayar tu anggap sajalah apa yg berlaku tu dugaan. So sabo aje laa. Saya dok tanya tu in case laa kalau2 saudara terlepas pandang ke. Begheh?


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 19:05


wbt

saudara..
selagi kita mengaku beriman,dugaan ALLAH akan datang dalam berbagai bentuk.

firman ALLAH swt.syukurlah atas setiap kurnian,nescaya akan ditambah rezeki bagi mereka yang sentiasa bersyukur.

bersabarlah atas setiap kesulitan yang pastinya ada hikmah disebaliknya.setiap ujian yang mendatang adalah tanda kasihnya ALLAH kepada kita.percayalah begitu,kerana ALLAH tidak pernah berlaku zalim terhadap makhluknya.

ALLAH bersama orang2 yang sabar....

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

minnie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16491
Posting: 122
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 09:28


Bersabarlah..ni mungkin ujian dari Allah kpd hambanya..banyak2kn berdoa..moga Allah ringankan dugaan tu..Insyaallah..

-----------------
bersama meninggikan martabat ISLAM

Bookmark and Share

    


  Member Information For minnieProfil   Hantar PM kepada minnie   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 15-05-05 23:20


takde rezeki la tu... mungkin Allah kasi lain kali? sape tahu? mungkin ini dugaan yg Allah kasi supaya tru_frnshp dapat banyak pahala?

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 15-05-05 23:55




carila hikmahnyerr

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 16-05-05 20:41


tru.. oh...itu ceritenye.... mcm ni la...meniaga ni, memangla ade turun naik...saham kat bskl tu pun ade turun naik.. yg penting, tru dgn ayah kene sabar la banyak2..bukan mudah nak berjaya ni..kene kuat physically and mentally...tapi, tru dgn ayah tu dah kire berjaya la sebab still meniaga sampai sekarang walaupun takde untung..ha...takke hebat namenye tu? Allah Taala akan bantu punye selagi tru dgn ayah tak pernah patah semangat dan sentiasa mohon petunjuk drNya..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 16:40




memang nasib ko malang kot?!..hehe...gurau je...itu la dugaan buat hamba Tuhan spt awk...semua org ada dugaan masing2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.118084 saat. Lajunya....